Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Naprednjaci izbegavaju da pošalju Radetu i Jojića u Hag

Bivši radikali, a sada naprednjaci, nikada nisu promenili svoju nacionalističku politiku i zato ova vlast nikada neće izručiti Hagu Vjericu Radetu i Petra Jojića, a to pokazuje da Srbija ponovo ne poštuje svoje međunarodno preuzete obaveze, smatraju sagovornici Danasa – advokat Aleksandar Olenik i Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu.

Published

on

Podsetimo, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) u Hagu uputio je još jedan zahtev vlastima u Srbiji da bez odlaganja uhapse i izruče Radetu i Jojića kako bi im se sudilo zbog optužbi za nepoštovanje Haškog tribunala, koji ih je još u oktobru 2012. optužio da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

U nalogu kineskog sudije Liu Daćuna se navodi da se ključni svedoci protiv Radete i Jojića jasno stavili do znanja da ne bi svedočili u Srbiji ako bi proces bio ustupljen srpskom pravosuđu.

Sudija Daćun je još jednom naglasio i da zvanični Beograd, po statutu Mehanizma, ima obavezu da sa tim sudom sarađuje i u predmetima protiv optuženih za nepoštovanje suda, te da ta odredba „preteže svaku domaću zakonsku prepreku“.

Međutim, Viši sud u Beogradu je 2016. doneo odluku da ne postoje zakonske osnove za hapšenje i izručenje Radete i Jojića jer nacionalni Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Aleksandar Olenik podseća da je većina podržala hapšenje Guncatija i drugih iz udruženja veterana OVK, jer su zastrašivali žrtve ratnih zločina na Kosovu.

– Jojić i Radeta su učinili isto, zastrašivali su žrtve osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Isti zakon, međunarodno humanitarno pravo važi i za Guncatija i za Radetu i Jojića, ali su ovo dvoje na slobodi. Kod nas su radikali na vlasti od 2012. godine, bez obzira na promenu imena. Svi radikali, sada naprednjaci, uključujući i predsednika Republike, su tokom devedesetih javno podržali sve ratne zločine i to nastavljaju da rade. Takođe, većina naprednjaka ako ne i svi, javno negiraju genocid u Srebrenici. Samo kod nas izvršioci ratnih zločina i oni koji ih javno podržavaju vode državu i imaju ogromnu podršku građana – ističe Olenik.

Kako dodaje, bivši radikali a sada naprednjaci nikada nisu promenili svoju nacionalističku politiku, nikada se nisu odrekli ratnog zločinca Šešelja i nikada to neće učiniti.

– Zato ova vlast nikada neće izručiti Radetu i Jojića jer njih ne interesuje dobrobit građana, za njih postoje samo tuđi zločinci i samo oni trebaju da odgovaraju. Dok su im „naši“ ratni zločinci heroji, po kojima su davali imena ulicama, čije knjige sada štampaju, čija imena se nalaze na izbornim listama i koje svaki dan gledamo na gotovo svim televizijama. Na ovaj način vrše bestidnu reviziju istorije i ratova iz 90-ih, i otvoreno nastavljaju sa sprovođenjem nacionalističke politike koja je i dovela do genocida u Srebrenici. Zato su za sadašnju vlast Radeta i Jojić heroji i zato ih oni nikada neće izručiti. To je naš zadatak – naglašava Olenik.

Goran Miletić ističe za naš list da je „naizgled čudna“ odluka vlasti da ne uhapsi i izruči Radetu i Jojića.

– Njih dvoje nisu članovi vladajuće stranke, članovi parlamenta ili uticajni političari. Zbog toga se razlozi mogu tražiti eventualno u onome što oni znaju i što bi mogli reći ili u opredeljenosti predstavnika vlasti da odgovornost za ratne zločine ne bude tema od važnosti za Srbiju. Bez obzira šta je tačan razlog, pokazuje se da Srbija ponovo ne poštuje svoje međunarodno preuzete obaveze – ukazuje Miletić.

Vjerica Radeta je na svom Tviter nalogu povodom najnovijeg poziva Mehanizma u Hagu napisala: „Evo opet me nasekiraše. Dobro, šalim se“.

Ministarstvo pravde ne odgovara Danasu

Redakcija Danasa pisala je Ministarstvu pravde čak tri puta s pitanjem – Kako će Srbija da reaguje na najnoviji zahtev Mehanizma u Hagu da uhapsi i izruči Vjericu Radetu i Petra Jojića. Međutim, zvaničan odgovor nismo dobili. Nakon drugog mejla koji smo poslali Ministarstvu pravde, rečeno nam je odgovor kasni jer „nas je usporila, između ostalog i epidemiološka situacija, koja se upravo odrazila na nadležnu osobu za vaše pitanje“. Odgovor nismo dobili i posle trećeg mejla koji smo poslali sa istim pitanjem.

Izvor: danas.rs

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending