Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Na Baniji prijavljeno više od 37.000 oštećenih objekata

DO danas su u Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljena 37.482 oštećena stambena objekta, a pregledano je njih 28.061, na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

Published

on

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 337 objekata, a zbog oštećenja 3342.

Privremeno je neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 2810 objekata, a privremeno su neuporabljivi i potrebne su mjere hitne intervencije za 3363 stambena objekta.

Uporabljivo bez oštećenja je 637 objekata, a uporabljivo bez ograničenja 5769.

Uporabljiva s preporukom o postupanju su 11.803 objekta, izvijestili su iz županije.

Izvor: index.hr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik(Vojvođani): Umesto metroa i čupanja pruga u Vojvodini, izgradite kanalizaciju!

Govoreći o jučerašnjim poplavama u Beogradu, narodni poslanik koalicije “Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani” Aleksandar Olenik oglasio se na svom tviter nalogu

Published

on

By

Govoreći o jučerašnjim poplavama u Beogradu, narodni poslanik koalicije “Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani” Aleksandar Olenik oglasio se na svom tviter nalogu.

” Možda da pre metroa i čupanja pruga u Vojvodini izgradimo kanalizaciju?

Šta kaže doktor @AcaSapic gradonačelnik Beograda”

-napisao je Olenik.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SANKCIJE RUSIJI JEDAN OD KLJUČNIH USLOVA NAPRETKA KA EU Šta piše u izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji: Prvi put se pominje i MEĐUSOBNO PRIZNANJE KAO REŠENJE DIJALOGA SA PRIŠTINOM

Poslanici Evropskog parlamenta će u podne na plenarnoj sednici u Strazburu glasati o ovogodišnjem izveštaju o Srbiji kojim se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU, ali uz zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.

Published

on

By

Poslanici Evropskog parlamenta će sutra u podne na plenarnoj sednici u Strazburu glasati o ovogodišnjem izveštaju o Srbiji kojim se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU, ali uz zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.

U tekstu izveštaja amandanima je ubačeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa zasnovanog na međusobnom priznanju, što je prvi put da se međusobno priznaje pominje u zvaničnom dokumetu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament ponavlja i poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

U tekstu izveštaja pohvaljuje se napredak koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.

Usvojen na plenarom zasedanju izveštaj Evropskog parlamenta dobija formu rezolucije, koja nije prvnoobavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija

Tanjug

izvor: https://www.blic.rs/vesti/politika/sankcije-rusiji-jedan-od-kljucnih-uslova-napretka-ka-eu-sta-pise-u-izvestaju/ccybw7w

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Novaković: Vulin da nas ne vraća u devedesete iz kojih on nikada nije izašao

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu Nebojša Novaković ocenio je danas da se režim Aleksandra Vučića samo na papiru zalaže za evrointegracije, dok u stvarnosti već godinama postepeno udaljava Srbiju od Evropske unije

Published

on

By

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu Nebojša Novaković ocenio je danas da se režim Aleksandra Vučića samo na papiru zalaže za evrointegracije, dok u stvarnosti već godinama postepeno udaljava Srbiju od Evropske unije.

„To pokazuju svi izveštaji već dugo unazad. Ne iznenađuje ni to što plaše građane, šire paniku i potpaljuju razmirice u regionu, ne mareći za dugoročne posledice, jer se u nedostatku strategije redovno okreću raspirivanju nacionalne mržnje i udaljavanju od evropskih vrednosti“, naveo je Novaković u saopštenju za javnost.

On je na taj način reagovao povodom saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova i obraćanja ministra Aleksandra Vulina domaćoj javnosti i zvaničnicima Evropske unije, kojima je pozvao na prekid procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

„Nije više čudno ni to što se koristi apsolutno neprimeren rečnik prilikom obraćanja evropskim zvaničnicima, jer i to kroz režimske medije pratimo maltene svakog dana. Ipak, baš zbog toga je u ovom trenutku važno istaći da je interes građana Srbije da naša država postane deo EU što pre“, napisao je Novaković.

Prema njegovim rečima, put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji „nedvosmisleno je povezan sa poboljšanjem životnog standarda građana, koliko god nas putem režimskih medija ubeđivali u suprotno“.

„Dobri odnosi u regionu i članstvo u Evropskoj uniji ciljevi su za koje smo postavili temelje, to je opšti interes, i od njih ne odustajemo. Ako pratimo taj put, vrlo brzo svi možemo da živimo malo bolje sutra, još bolje prekosutra i tako redom, umesto da bolju budućnost ostavljamo za neke buduće generacije“, poručio je Novaković.

(Autonomija, Foto: DS)

izvor: https://autonomija.info/novakovic-vulin-da-nas-ne-vraca-u-devedesete-iz-kojih-on-nikada-nije-izasao/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto nadležni ne prezaju od toga da EPS uzme dodatne kredite u iznosu od milijardu evra?

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da je „realno da se EPS zaduži dodatnih milijardu evra”, kako bi preduzeće moglo da funkcioniše, navodeći da je na uvoz električne energije, uglja i mazuta od kolapsa tog preduzeća u decembru prošle godine potrošeno više od 700 miliona evra

Published

on

By

Osnovni razlog zbog koga je aktuelna vlast spremna da dozvoli Elektroprivredi Srbije da se zaduži za još milijardu evra je taj što je po nju to daleko povoljnije rešenje nego da se naglo i značajno poveća cena struje u kriznim uslovima, smatra stručna javnost.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da je „realno da se EPS zaduži dodatnih milijardu evra”, kako bi preduzeće moglo da funkcioniše, navodeći da je na uvoz električne energije, uglja i mazuta od kolapsa tog preduzeća u decembru prošle godine potrošeno više od 700 miliona evra.

Ona je dodala da odluka o poskupljenju struje još uvek nije doneta zato što je mišljenje Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija da bi to uticalo na inflaciju ali da veruje da će “kada oni budu smatrali da je to u redu u odnosu na fiskalnu stabilnost države, do toga i doći”.

Najave da će se EPS dodatno zadužiti ni malo ne raduju javnost, između ostalog, i zbog toga što je to preduzeće za prva tri meseca tekuće godine zabeležilo gubitak od 29,8 milijardi dinara, odnosno oko 250 miliona. Tome treba dodati da je od oktobra do kraja decembra prošle godine EPS pretrpeo gubitke u iznosu od 185 miliona evra. Ono što dodatno zabrinjava javnost je to da je ukupna zaduženost EPS-a na dan 31. mart bila 1,4 milijarde evra a struka procenjuje da su realni gubici preduzeća ove zime bili između 500 i 600 miliona evra.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je vlastima daleko lakše da daju državne garancije za kredite EPS-a nego da trpe kritike zbog poskupljenja cene električne energije.

– To je već oprobani model koji država primenjuje kada je reč o Srbijagasu a sada se isti princip preslikava i na Elektroprivredu Srbije. Jedino drugo rešenje koje u datom slučaju Vlada može da primeni je da poveća cene struje što je nepopularno i pokušava se što duže izbeći. Jednostavno preduzeće je rđavim upravljanjem dovedeno u toliko loše stanje da je iz njega nemoguće izaći bez da se primeni jedna od te dve stvari – ističe naš sagovornik.

On ne veruje da će u svim predstojećim kvartalima gubitak EPS-a biti na tako visokom nivou kao u prvom kvartalu tekuće godine ali da će u slučaju da preduzeće u ovakvom stanju dočeka zimski period on biti značajan.

Stručnjak za energetiku kompanije Dilojt Željko Marković ističe za Danas da je niska cena električne energije osnovni razlog zbog koga EPS nema raspoloživa sredstva kojima bi podmirivao svoje troškove već mora da se zadužuje.

– Trebalo bi da bude potpuno suprotno jer je EPS komercijalno preduzeće koje bi moralo da zarađuje od proizvodnje i prodaje električne energije. Zbog toga što ta cena u Srbiji nije na realnom nivou preduzeće trpi gubitke pored toga što je zbog nedovoljno kvalitetnog uglja prinuđeno da uvozi struju i ugalj što košta – objašnjava Marković.

Prema njegovim rečima EPS će biti u mogućnosti da koristi i neke međunarodne grantove ali da bi bilo veoma značajno da se proširi broj građana koji su obuhvaćeni takozvanim socijalnim kartama, odnosno oni kojima bi država subvencionisala račune za struju. U tom slučaju bi moglo da dođe do onog iznosa poskupljenja struje koji bi omogućio nesmetano poslovanje EPS-a kada je reč o investicijama i remontima, jer bi socijalno ugrožene kategorije bile zaštićene.

– Što se pak tiče da li će se gubici preduzeća i u preostalim kvartalima održavati na visokom nivou kao u prvom, to će prvenstveno zavisiti od faktora kao što su kolika će biti proizvodnja struje u domaćim hidroelektranama kao i kakva će joj cena biti na berzama. Ono što svakako ne treba očekivati je da će ti gubici biti smanjeni u značajnijoj meri – kaže Marković.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović navodi za Danas da nije sporno što se EPS zadužuje već što ne ostvaruje profit iz koga bi vraćao uzete kredite pa taj proces pada na pleća građana.

– Sve velike i moćne kompanije se zadužuju međutim istovremeno beleže i profit iz koga servisiraju svoja zaduženja. Tako bi trebalo da radi i EPS ali zbog neadekvatnog rukovođenja nije u stanju da posluje pozitivno. Zbog toga se zadužuje a vlast daje državne garancije da će ti dugovi biti vraćeni, na uštrb budžeta. Jedini način da do toga ne dolazi je da nadležni omoguće profitabilno poslovanje EPS-u, što znači da je nužno promeniti način kojim se njime rukovodi – zaključuje naš sagovornik.

G.Vlaović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/zasto-nadlezni-ne-prezaju-od-toga-da-eps-uzme-dodatne-kredite-u-iznosu-od-milijardu-evra/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Očekujemo kažnjavanje odgovornih za dosadašnje promašaje

Liga socijaldemokrata Vojvodine čvrsto stoji na stanovištu da je jedino kvalitetno, dugoročno i održivo rešenje izgradnja regionalnih vodovoda, koji će obezbediti isporuku ispravne pijaće vode svim građanima Vojvodine, Banata i Zrenjanina

Published

on

By

Nedopustivo je i sramotno što još niko nije odgovarao za dosadašnje neuspehe na poslu izgradnje fabrike vode u Zrenjaninu.

Stotine miliona dinara građana Zrenjanina otišlo je za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode koju je gradila firma „Grupo Zillio“. Vlast je od tog projekta napravila pravi rijaliti koji je puno koštao, a rezultirao je eksplozijom u Fabrici vode.

Građani Zrenjanina godišnje izdvajaju više miliona evra za kupovinu flaširane vode.

Ko će odgovarati? Ko će završiti u zatvoru?

Nedopustivo je da su odgovorni za ovaj lopovluk i dalje na slobodi!

Krajnje je vreme da se dugogodišnji problem građana počne najzad rešavati u skladu sa zahtevima struke. Zbog toga je LSV spremna da sačeka do kraja godine i da vidi da li će rešenje predstavljeno javnosti dati dugo očekivani rezultat. Pažljivo ćemo pratiti i analizirati sve odluke i rešenja vezana za najnoviji projekat i shodno tome donositi stavove i odluke.

Pravo građana Zrenjanina na ispravnu pojaću vodu i kažnjavanje odgovornih za dosadašnji fijasko moraju biti prioritet.

Gradski Odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin


Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Revidirani francuski predlog – nova prilika za rešenje spora Sofije i Skoplja ili marketinški trik

Na nedavno održanom samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana pitanje koje se našlo u fokusu bila je Severna Makedonija, odnosno blokada Bugarske. Lideri Zapadnog Balkana nisu krili razočaranost, a pokušaj pokretanja tog pitanja sa mrtve tačke bio je takozvani “francuski predlog” koji su u prvobitnom obliku lideri Severne Makedonije odlučno odbili

Published

on

By

Na nedavno održanom samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana pitanje koje se našlo u fokusu bila je Severna Makedonija, odnosno blokada Bugarske. Lideri Zapadnog Balkana nisu krili razočaranost, a pokušaj pokretanja tog pitanja sa mrtve tačke bio je takozvani “francuski predlog” koji su u prvobitnom obliku lideri Severne Makedonije odlučno odbili. U međuvremenu je u Skoplje stigao revidirani dokment koji sada vlasti u toj zemlji ocenjuju kao prihvatljiv, ali pred premijerom Dimitrom Kovačevskim su pregovori sa političkim strankama kako bi se postigao konsenzus.

Dok još nije jasno šta tačno podrazumeva francuski predlog koji bi trebalo da doprinese rešenju spora imeđu Skoplja i Sofije zbog identitetskih pitanja i makedonskog jezika, predstavnici vlasti ga nazivaju istorijskim, a u opoziciji tvrde da je reč o “ultimatumu”.

I među analitičarima vladaju različita mišljenja, pa tako jedni smatraju da je to najviše što Severna Makedonija može da dobije u doglednoj budućnosti, a drugi da je reč o reklamnom triku, a ne o rešenju problema.

Kako je sve počelo?

Francuska je u samom finišu svog predsedavanja Unijom pokušala da “pogura” rešenje spora između Severne Makedonije i Bugarske koja već dugo blokira evropske integracije Skoplja tvrdnjom da se krade bugarska istorija i da je makedonski jezik dijalekt bugarskog.

Prema francuskom predlogu, Severna Makedonija bi, između ostalog morala da prizna u preambuli svog ustava da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u zemlji, prenela je agencija AP. Međutim, dan ranije je na samitu u Briselu, premijer Kovačevski zahvalio Emanuelu Makronu na posvećenosti, ali i stavio do znanja da je predlog u tom obliku – neprihvatljiv. 

On je tada izneo ključne elemente pod kojima bi mogao da bude prihvatljiv, a to su: jasna formulacija makedonskog jezika u pregovaračkom okviru i jasna zaštita makedonskog identiteta, zatim da istorijska pitanja ne mogu da budu kriterijum u pregovaračkom okviru, da pregovori između Severne Makedonije i EU moraju da počnu pre početka procedure za ustavne promene za uključivanje Bugara, Hrvata i Crnogoraca u preambulu Ustava i čvrsta uveravanja i Bugarske i EU da Sofija neće postavljati nove zahteve mimo onoga što je dogovoreno u pregovaračkom okviru i bilateralnom protokolu.

 

Sledeći potez je povukao bugarski parlament koji je prihvatio francuski predlog i dao Vladi “zeleno svetlo” za ukidanje veta na otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, ali uz četiri uslova Skoplju. To su efikasna primena Sporazuma o dobrosusedstvu, garancije da će bugarski uslovi biti ispunjeni, uvođenje bugarske zajednice u Ustav, kao i da Bugarska neće priznati makedonski jezik.

Nakon što su Skoplje i Sofija izneli svoje uslove činilo se da će dugogdišnji spor ostati zaglavljen između uslova koje su iznele dve strane i da će propasti i ovaj pokušaj da se pitanje konačno reši.

Međutim, Evropska unija nije odustala i u Skoplje je stigla nova, revidirana verzija predloga koji su predstavnici vlasti sada označili kao prihvaljiv, a stigli su i pozivi brojnih evropskih zvaničnika da se dokument prihvati.

U čemu se razlikuju prvi i revidirani predlog?

Šta je tačno razlika u odnosu na dva predloga i dalje je zapravo dosta teško objasniti, a makedonska vlada će očigledno građanima morati da pruži dodatna pojašnjenja.

U analizi Telme navodi se da je suštinska promena u tome što je najpre Severnoj Makedoniji bilo obećano da će početi pregovore, a sada se ta formulacija naziva “početak faze otvaranja pregovaračkog procesa”. Prvo se traži donošenje amandmana na ustav, pa tek onda otvaranje pregovora.

U prvobitnom obliku je francuski predlog predviđao da bugarski zahtevi postanu deo pregovaračkog procesa, a da Evropska komisija bude garant za njihovo sprovođenje, s tim što bi se izbacila formulacija koja negira makedonski jezik.

U tekst su unete izmene koje garantuju prava Bugara u Severnoj Makedoniji kroz ustavne promene u toj zemlji i obavezuju Skoplje da održi dobre odnose sa Bugarskom.

Analitičar Petar Arsovski za Euronews Srbija kaže da postoji nekoliko razlika razlika koje su napravljene u francuskom predlogu, od kojih su dve najvažnije. On ističe dve međuvladine konferencije i napominje da je predavanje pristupnih instrumenata bilo zakazano za drugu, nakon što Severna Makedonija izvrši ustavne promene.

“A sada je predavanje pristupnih instrumenata napravljeno na prvoj međuvladniji konferenciji, pa onda Makedonija ima vremena dok traje skrining da završi ustavne izmene, tako da se ne gubi vreme i ono što je bilo politički važno ovoj vladi ovde, a to je da dobije zvanični početak pregovora”, rekao je on.

Kako kaže, druga važna promena se odnosi na spisak zadataka iz ugovora o dobrosusedkim odnosima sa Bugarskom koji je u prošloj verziji bio eksplicitno naveden u pregovaračkim okvirima.

I Dojče vele ocenjuje da izmenjenim predlogom Severna Makedonija ponovo dobija dve međuvladine konferencije za početak pristupnih pregovora, ali i manje izmene u formulacijama u odnosu na prvu verziju.

Premijer Dimitar Kovačevski je, komentarišući izmenjeni predlog, rekao da je su definisani stavovi za jasno i nedvosmisleno prihvatanje makedonskog jezika, kao i da je stav Skoplja o daljem bezuslovnom pokretanju pregovaračkog procesa i održavanju konferencije sa EU takođe uključen u predlog. 

 

U predlogu se takođe navodi da regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ostaju suštinski elementi procesa proširenja. “Podsećamo vas na važnost postizanja opipljivih rezultata i implementacije bilateralnih sporazuma, uključujući Prespanski sporazum sa Grčkom i Sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom”, navodi se u predlogu. 

Međutim, novinar Mihael Martens je u komentaru za nemački Frankfurter algemajne cajtung bio prilično kritičan u oceni francuskog predloga navodeći da “Bugarska nije skinula veto” na pregovore o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, već naprotiv – parlament u Sofiji je podigao lestvicu uslovljavanja na još viši nivo. Zo je francusko-bugarski reklamni trik, a ne rešenje”, naveo je on. 

Od “istorijskog trenutka” do protesta 

Nakon što je stigao novi predlog iz EU, Dimitar Kovačevski je promenio ton u odnosu na njegov govor u Briselu. On ga je nazvao istorijskim i uporedio ga je sa Ohridskim i Prespanskim sporazumima. 

“Francuski prijedlog uključuje naša zapažanja i jasno izražene stavove. Položaj u kojem se danas nalazimo daleko je povoljniji za nas, naša pozicija i strategija su dali rezultate”, rekao je on posle sastanka u Vladi sa koalicionim partnerima.

Predsednik te zemlje Stevo Pendarovski je ocenio da modifikovani francuski predlog predstavlja prelazni kompromis za jednu od faza evropskih integracija.   

“Na taj način ukidamo bugarsku blokadu koja traje više od dve godine i omogućeno je formalno otvaranje pregovora. Ostajemo na evropskom koloseku koji je dug i do ovog trenutka ništa ne gubimo, sada je vreme da ovde otvorimo strateški dijalog”, rekao je Pendarovski, prenela je MIA. 

S druge strane, opozicija u Severnoj Makedoniji negoduje. Kovačevski se sinoć sastao sa liderom VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim u pokušaju da se postigne dvotrećinska većina za promenu Ustava. Mickoski je zatražio da se iz predloga izbace četiri člana “s ciljem zaštite makedonskog nacionalnog interesa” i da će tek tada ponovo moći o njemu da razgovaraju. On je poručio da njegova stranka nije saglasna sa delom koji se odnosi na istorijska, obrazovna i kulturna pitanja. Smatra i da se ne štiti makedonski jezik, a zatimje pozvao pristalice na protest koji je održan u centru Skoplja pod sloganom “Ultimatum – Ne hvala”. 

Kovačevski je posle sastanka rekao da je najlakše odbaciti sugestije i predloge koji dolaze iz Brisela i da je potrebno razmišljati hladne glave i doneti mudre odluke. Ponavlja da su jasno i nedvosmisleno definisani stavovi o prihvatanju makedonskog jezika.  

 

“Ovo je bilo najvažnije pitanje za nas i zato želim da budem kristalno jasan. Makedonski jezik je apsolutno ravnopravan sa ostalim jezicima EU bez ikakvih fusnota, zvezdica i objašnjenja”, rekao je Kovačevski. 

Kakve su šanse da predlog bude usvojen? 

Petar Arsovski napominje da u ovom trenutku veći deo partija, i albanskih i makedonskih, sa izuzetkom VMRO-DPMNE i levice u principu pozitivno gleda na francuski predlog.

“Znaju da nije idealan, ali da je bolji od prethodnog i verovatno najbolji koji bismo dobili u doglednoj budućnosti. VMRO-DPMNE, iako je jedna od najvećih partija u Severnoj Makedoniji, je relativno sama u odbijanju predloga, tako da mislim da će ovaj predlog proći parlamentarni i vladin filter”, smatra Arsovski.  

Na pitanje kako bi mogli građani da reaguju na eventualno usvajanje i da li bi u tom slučaju mogli da se očekuju masovni protesti, analitičar ističe da je najvažnije da se izgradi poverenje ka ovom predlogu jer je poverenje u EU u Severnoj Makedoniji na najnižem nivou u istoriji.  

“EU je nekoliko puta obećavala da će Severna Makedonija barem početi pregovore pa nije, prvo zbog francuskog veta, pa onda bugarskog… Tako da je poverenje na najnižem nivou. Ako sad pregovori počnu i počne da se ispunjava ono što EU obećala – skrininzi, otvaranje pretpristupnih fondova – javnost će polako opet početi da gradi poverenje ka tom procesu”, zaključio je on. 

Reakcije iz Evrope: “Vreme da kažemo da” 

U međuvremenu, od brojnih evropskih zvaničnika stižu reakcije i pozivi Severnoj Makedoniji da pristane na francuski predlog. Emanuel Makron je na Samitu NATO u Madridu istakao da smatra da je pronađeno kompromisno rešenje u vezi s pregovorima o članstvu Severne Makedonije u EU koje će zadovoljiti i Bugarsku. 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravio je rešenje Francuske za sporazum koji bi otvorio put za otvaranje pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU.

“Najbliži smo nego što smo ikada bili, sada je vreme da kažemo ‘da'”, poručio je Mišel. 

I nekoliko evropskih šefova diplomatija zatražilo je od vlasti u Skoplju pozitivan odgovor. 

Nevena Zdravković

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/54284/revidirani-francuski-predlog-nova-prilika-za-resenje-spora-sofije-i-skoplja-ili-marketinski-trik/vest

Continue Reading

Trending