Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Miša Vacić, Vučićeva fašistička pudlica

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić predstavila je danas izveštaje ovlašćenog službenog lica iz kojih se vidi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisluškivan zbog kontakata sa liderom Srpske desnice Mišom Vacićem, koji je bio na merama zbog ekstremizma. Ova informacija još jednom je potvrdila da je veza između državnog vrha i ovog radikalnog desničara još uvek veoma snažna i da na nju nije uticalo Vacićevo proterivanje iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Published

on

“Vučić  je upao na mere legalnog prisluškivanja sumnjivih lica za ekstremizam. Ne samo on već i njegov brat Andrej i to više puta. A bio je prisluškivan i tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović. Aleksandar i Andrej Vučić komunicirali su porukama i pozivima sa licem koje se sumnjiči za ekstremizam. Prisluškivano lice je Miša Vacić. Za njega je utvrđeno i da je u posedu imao i nelegalno oružje, ali mu nije oduzeto, jer je utvrđeno da je u prijateljskim i gotovo porodičnim vezama sa Aleksandrom Vučićem”, kazala je ona, nakon čega je MUP reagovao saopštenjem u kojem navodi da je reč o “poslednjoj laži Tepić”.

“Uzimanje za dokaz delove jedne izjave, a ništa ne znati o desetinama drugih, pa ni celini pokazane, još jednom podvlačimo izjave koju ne možemo ni da demantujemo ni da potvrdimo, podlo je koliko i pogrešno. Zato je poslednja laž gospođe Tepić svesni pokušaj da se omalovaži rad profesionalaca u Sektoru unutrašnje kontrole i napadne predsednik Vučić“, navodi se, između ostalog, u saopštenju MUP-a.

Ko je Miša Vacić

Više od deset godina ime Miše Vacića se vezuje za različite ekstremističke organizacije čije se delovanje graniči sa fašizmom. Od kad se 2004. godine “iz patriotskih razloga” vratio iz Nemačke u Srbiju, Vacić je neretko ulazio u probleme sa zakonom, zbog čega je bio i osuđivan.

Njegov prvi politički angažman bio je u pokretu “SNP Naši 1389”, gde je kao mladi aktivista prednjačio u izlivima mržnje i destruktivnom ponašanju. Bio je među učesnicima i organizatorima protesta organizovanih zbog hapšenja Radovana Karadžića, kasnije i Ratka Mladića, ali se posebno istakao 2009, kad je pred održavanje Parade ponosa pretio učesnicima tog skupa.

Zbog toga je 2013. godine osuđen na godinu dana uslovnog zatvora i to za tri krivična dela: širenje diskriminacije protiv LGBT populacije, nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti.

Kadar Vlade Srbije

Iako mu uslovna kazna nije istekla, to nije sprečilo Vladu Srbije da mu ponudi posao u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Za tu informaciju javnost je saznala tokom 2017. godine, kad je ponosni Miša bio među putnicima u ikonama oslikanom vozu i kad je saputnicima i novinarima delio vizit karte na kojima piše da je zaposlen kao savetnik u Kancelariji za KiM.

Da je zaista bio angažovan u Vladi Srbije, potvrdio je kasnije, u sada već čuvenom gostovanju na televiziji N1, koju je obeležila njegova borba za čašu vode.

“Mogu li da dobijem čašu vode?”, pitao je Vacić, koji je prethodno 11 puta izbegao da odgovori na pitanje novinarke – ko ga je iz Vlade Srbije pozvao da radi u Kancelariji za KiM.

Posle tog gostovanja, Vacić je dobio otkaz u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, nakon čega je poručivao da ga je direktor tog vladinog tela Marko Đurić izdao i nije zaštitio od medijskog linča.

Pretnje Zelenoviću i medijima – stari fašistički metodi

Vacić je sredinom novembra 2019. godine napao opozicionog lidera i tadašnjeg gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića, poručivši mu da se pakuje jer će biti proteran u zatvor, a potom dodao da će se u Šapcu napraviti zatvor kako bi Zelenović u njemu bio izložen i pljuvan svakog dana. Tokom govora, Vacić je napao i medije N1, Vreme, Danas i Blic, nazivajući ih izdajničkim.

Tom prilikom, Vacić je pokušao da napravi paralelu sa Prvim svetskim ratom i trenutnom situaciju u Srbiji, pa je tako učešće Šapčana u Cerskoj bici iskoristio da zapreti Zelenoviću.

“Ovde u Šapcu su se skoncentrisale snage da im zadamo završni udarac, da ih gurnemo niz Cer u srpsku Drinu i podavimo. E tako ćemo i sa Zelenovićem i njegovim kriminalcima”, govorio je lider Srpske desnice.

“Domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima”

Samo nekoliko nedelja ranije, Vacić je pretio proterivanjem i predstavnicima Srba u lokalnim institucijama u Bujanovcu. Političare koji učestvuju u lokalnoj vlasti nazvao je navodnim Srbima i poručio da će njihova mesta zauzeti predstavnici njegove stranke, preneo je tada portal Bujanovačke.

Po Vaciću, najveći problem u Bujanovcu su “domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima” i oni će, kako je rekao, “biti raseljeni zato što drugima uništavaju živote, ali i ako budu sputavali Srpsku desnicu”.

Ako treba iz svih gradova gde postoji Srpska desnica dovešćemo “najzajebanije” ljude da raselimo ove koji vam uništavaju živote, ali prvo pokušajmo demokratski – rekao je Vacić.

Vacić smatra da ne treba da postoje Srbi, poput pojedinaca u Bujanovcu koji su spremni da idu protiv svoje države, tako što prave vlast sa separatistima.

Govoreći naknadno o pretećim porukama koje je poslao iz Bujanovca, Vacić je rekao da se zbog toga “digla frka po izdajničkim medijima”, a potom je od okupljenih zatražio da iznesu svoj stav o N1, na šta su oni odgovorili glasnim “ua”. Isti zahtev Vacić je ponovio i za dnevnike Danas i Blic, i nedeljnik Vreme.

Maskota režima na izborima se preigrala

Da divljanje ultradesničara ne može da prođe bez dokazane maskote Miše Vacića, pokazalo se na izložbi “Kapija- I kad boli, istina je lijek” u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Naime, Vacić je pokušao da prekine izlaganje organizatora izložbe, otimajući mikrofon i tvrdeći da mora da se čuje druga, njegova strana o događajima u ratu zahvaćenoj Tuzli.

Podsetimo, Vacićeva Srpska desnica osvojila nekoliko hiljada glasova na nedavno održanim izborima, a posebno je ostao upamćen uspeh koji je ova politička organizacija zabeležila u Vranju.

Zbog “mutnih radnji” tokom izbornog dana, Vacićevom zalugom u Vranju je lista Saveza vojvođanskih Mađara osvojila 1265 glasova. Kako je ranije za Nova.rs rekao predsednik Gradske izbore komisije u Vranju Stojan Ilić, do zabune je došlo jer je na listi za gradske izbore u Vranju pod rednim brojem 4 bila lista „Srpska desnica Vranje – od naroda za narod“, čiji je lider Miša Vacić, a pod istim brojem na listiću za parlamentarne izbore našla se lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Početkom septembra, naš portal je pisao kako su batinaši Miše Vacića pretukli momka u Šapcu. Prema saznanjima našem portala, incident se desio tokom izbornog dana, a nakon pisanja našeg portala, podneta je krivična prijava protiv počinioca.

Prostorije u Nišu

Skup koji je sredinom novembra prošle godine održan u zgradi Mesne kancelarije Moše Pijade u niškoj opštini Pantelej, u kojoj se nalazi i policijska ispostava, lider Srpske desnice pokušao je da zloupotrebi putem snimaka, na kojima se sugeriše da je okupljanje u policijskoj zgradi, što je MUP negirao.

Vacić je putem popularnog Instagram storija javnosti, snimajući na početku oznaku “policija” na ulazu u zgradu, predstavio dolazak članova svoje organizacije u isti objekat u kom su i policijska ispostava Pantelej i mesna kancelarija, javio je tada N1.

Mnogi su burno reagovali misleći da iza Desnice stoji policija. Nekadašnji pomoćnik načelnika Policijske uprave Niš Goran Barun, u čije je vreme 2002. godine i osnovana pantelejska ispostava, za N1 je rekao da je neobično da vlast nema reakciju na aktivnosti Vacića, a da niško rukovodstvo svakako nije smelo da dozvoli…

“Da u svom gradu jedno takvo udruženje, koje pokazuje fašističke osobine, održi skup – povrh svega toga u zgradi koju koristi i policija. Odgovornost je potpuna na gradskoj upravi, odnosno političkoj vlasti i SNS-u”, ocenio je Goran Barun, bivši pomoćnik načelnika PU Niš.

Oglasio se tada i MUP Srbije, saopštivši da deo zgrade Mesne zajednice koristi i policija, a ostatak je pod ingerencijom lokalne samouprave, pa je upućen apel opozicionim političarima da policiju ne zloupotrebljavaju u svrhu političkih obračuna.

Da se sve dogodilo u prostorijama mesne kancelarije, potvrdio je preko telefona za N1 i predsednik opštine Bratimir Vasiljević, rekavši da nije ni čitao zahtev za korišćenje prostora i da je ključ od sale – kod njega u opštini.

Da otključa ekipi N1 – nije pristao, spomenuvši da mu je za to potrebno odobrenje “odozgo”.

Izvor: nova.rs

SLOBODNA VOJVODINA

Odsekla kosu za govornicom Evropskog parlamenta u znak solidarnosti sa Irankama

Švedska poslanica u Evropskom parlamentu Abir el Sahani, koja je rođena u Iraku, odsekla je svoju kosu za govornicom Evropskog parlamenta, u znak solidarnosti sa demonstracijama protiv vlasti u Iranu, koje su pokrenute kada je Mahsa Amini (22) preminula u pritvoru policije za moral

Published

on

By

„Sve dok Iran ne bude slobodan, naš bes će biti jači od besa onih koji vrše represiju. Sve dok Iranke ne budu slobodne, bićemo uz vas“, rekla je Sahani za govornicom parlamenta u Strazburu.

Ona je potom uzela makaze, rekla na kurdskom jeziku „žena, život, sloboda“ i odsekla kosu vezanu u rep.

Poznate francuske glumice, među kojima su Žilijet Binoš i Izabel Iper, takođe su odsekle kosu kao znak protesta zbog smrti Amini, koja je uhapšena u Teheranu 13. septembra jer je nosila „neprikladnu odeću“.

Iranske verske vođe suočene su sa protestima širom zemlje nakon njene smrti, a demonstracije su održane i u Londonu, Parizu, Rimu i Madridu u solidarnosti sa iranskim demonstrantima.

Srna

izvor: https://rs.n1info.com/svet/odsekla-kosu-za-govornicom-evropskog-parlamenta-u-znak-solidarnosti-sa-irankama/?fbclid=IwAR3RmIQOVGYXa6zadfRZoR5QBoQc337kxrLAdxq0VZUN2gy-TG4tW_yr2dI

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš (LSV): Laži Miloša Jovanovića o Evropskoj uniji štetne po Srbiju

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Građani i građanke Srbije ne bi smeli da prihvate manipulaciju predsednika DSS Miloša Jovanovića da je mogućnost izolacije Srbije „ravna nuli“, ako nastavi da podržava Putinovu agresiju na Ukrajinu

Published

on

By

Gospodo iz DSS-a, nije lepo širiti neistine za koje i sami znate da nisu tačne.

Srbija danas živi isključivo zbog evropskih i u manjoj meri američkih investicija i pomoći. Srbija je u poslednjih 15 godina povećala svoj izvoz u zemlje EU čak 400% i prvi put smo na pragu da izjednačimo uvoz i izvoz sa ekonomijama Evropske unije.

Svako kockanje sa ovim pozitivnim trendovima bi se direktno odrazilo na kvalitet života svakog građanina. Sankcije demokratskih država prema Srbiji neće biti ni brze ni direktne. Najpre će početi povlačenje velikih investitora, to će biti signal ostalima da Srbija ne želi da nastavi svoje evrointegracije da bi i taj proces bio prekinut. Naposletku, Srbija bi ostala izolovano ostrvo bez mogućnosti razvoja i formalne sankcije ne bi bile potrebne.

U tragičnim vremenima, kakav je rat koji je Putin poveo za uništenje ukrajinske države i nacije, ne može biti neutralnih. Svako ko kaže da je neutralan, u stvari je na strani agresije i podržava zločine nad nevinim civilima Ukrajine. EU i čitav demokratski svet su se jasno odredili. Vučić i njegov režim, kao i čitava ultradesničarska tzv. opozicija nečasno ćute, šalje dvosmislene poruke, verujući da niko neće primetiti njihovu podršku zločinima i agresiji.

Izbor koji su Aleksandar Vučić i njegova lojalna, proruska opozicija napravili skupo će koštati sve građane Srbije. Laži i manipulacije Miloša Jovanovića to neće moći da promene. Građani Srbije na vreme moraju da prepoznaju opasnosti koja dolazi od onih koji su našu zemlju i sve nas spremni da žrtvuju zločinačkom režimu u Kremlju čiji im je interes uvek bliži od našeg, vlastitog. Istorijski, takvi ljudi su imali svoje ime i nazivali su se kvislinzima.

Generalni sekretar LSV

Bojan Kostreš

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hrvatski ustaša dobio doživotnu zabranu ulaska na fudbalski stadion: Salutiranje ga skupo koštalo

Brojni navijači Sidnej Junajteda 58, drugoligaša koji je senzacionalno izborio finale australijskog kupa, na utakmici za trofej na “Western Sydney Stadiumu” vikali su “Za dom spremni” sa visoko podignutim desnicama

Published

on

By

Nakon utakmice je pokrenuta istraga, a Gardijan piše da je jedan navijač Sidneja koji je dizao desnicu doživotno proteran sa svih australijskih stadiona. U toku je identifikovanje i ostalih pojedinaca kojima takođe preti slična kazna.

“Ono što je trebalo da bude slavlje fudbalske igre pokvareno je delovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrednosti naše fudbalske zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povredili i uvredili članove naše fudbalske zajednice. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo navijača koji učestvuju u ovim gnusnim činovima”, rekao je izvršni direktor australijskog fudbalskog saveza Džejms Džonson.

“Radujemo se daljim brzim i teškim kaznama koje će sprovoditi australijski fudbalski savez nakon što se ti navijači identifikuju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za jevrejsku zajednicu i domorodačku zajednicu, već i za sve Australijance”, dodao je.

Index.hr

izvor: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2022&mm=10&dd=05&nav_id=2223099

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

RSE: EU zbog Srbije neće izuzeti Zapadni Balkan iz mera oko ruske nafte

Novi paket sankcija protiv Rusije, koji priprema Evropska unija ne uključuje derogaciju za Zapadni Balkan, zbog beogradskog stava prema zvaničnoj Moskvi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Published

on

By

“Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice su se složile sa ovim stavom”, rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija, prenosi RSE.

Naime, u prvom nacrtu predloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte.

U ranijem predlogu je navedeno da je potrebno predvideti derogaciju za Zapadni Balkan, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.

Derogacija bi, prema preliminarnoj ideji, omogućila tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.

Međutim, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, koje su dogovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

Radio Slobodna Evropa ima u uvid, prenosi, najnoviji dokument, čiji tekst je usaglašen u utorak, 4. oktobra, gde se više ne spominje derogacija za region.

Diplomatski izvori su potvrdili da su nakon dubinske analize, evropski stručnjaci su došli do zaključka da je uvoz nafte dovoljno diversificiran, stoga nije potrebna derogacija jer više “nije nužno kupovati rusku naftu”. Imajući u obzir tu činjenicu kao I protivljenje nekih država članica, Evropska komisija je tu tačku skinula iz svog predloga.

Ranije je Srbija bila izuzeta od sankcija jer je Evropska komisija pronašla rešenje za očuvanje uvoza nafte u Srbiju, preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ambasadori EU su 4. oktobra postigli okvirni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije. Najnoviji paket uključuje i ograničenje cene ruske nafte.

Radio Slobodna Evropa

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/rse-eu-zbog-srbije-nece-izuzeti-zapadni-balkan-iz-mera-oko-ruske-nafte/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mali: Ako se desi i najgori scenario, imaćemo dovoljno gasa za dva meseca

U ovom trenutku u Mađarskoj skladištimo 380 miliona kubnih metara gasa i sa 280 miliona kubnih metara koliko imamo u Banatskom dvoru skladišta su puna do vrha, izjavio je za TV Prva ministar finansija Siniša Mali. On dodaje da će Srbija, sve i da se desi najgori scenario, imati dovoljno gasa za dva meseca za građane i privredu

Published

on

By

„Danas na računu imamo 270 milijardi dinara, udeo javnog duga u BDP je 54 odsto – sigurno smo stabilniji i bezbedniji nego neke druge zemlje, i trudimo se da se kriza ne oseti“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje o oceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za šest meseci mogli da izgubimo sve što smo stvorili u proteklih 10 godina.

„Mi smo mnogo uradili. Počeli smo teške reforme 2014. godine, ali smo u međuvremenu napravili neke rezerve – rastu nam BDP, investicije, zaposlenost, danas je prosečna plata 623 evra a nezaposlenost je 8,4 odsto, imamo jake javne finansije i budžet, a kroz niske cene struje i gasa mi podržavamo domaćinstva i kompanije“, rekao je Mali.

On je naglasio da ponovo država preuzima teret krize na sebe.

„Sada se suočavamo sa činjenicom da se u regionu, s obzirom na ogromnu krizu, zatvaraju male firme – a ako se to desi, suočavate se sa rastom nezaposlenosti“, upozorio je Mali i poručio da Vlada to neće dozvoliti.

Najavio je rast penzija veći od 20 odsto i plata u javnom sektoru za 12,5 odsto.

„Sa druge strane, poslodavce oslobađamo dela doprinosa, povećavamo neoprezivi deo dohotka. Dakle, radimo sve da izbacimo iz ruke svaki argument koji bi neko imao da otpusti radnika“, rekao je Mali.

Kada je reč o kretanjima vrednosti evra i dolara na svetskom tržištu, kao i podizanju referentnih kamatnih stopa centralnih banaka širom sveta, Mali je upozorio da je danas „tanka linija između mera fiskalne i monetarne politike“.

„Najvažnije sidro inflacije je devizni kurs, i mi želimo da održimo kurs stabilnim u što dužem periodu, što je psihološki važno za domaća preduzeća kada prave svoje planove i projekcije“, rekao je Mali.

„Da je jednostavno – nije, biće teško u narednim danima ali dajemo sve od sebe da se negativne posledice što manje osete. Dobro je da imate prijatelje u regionu na koje možete da se oslonite“.

Osvrćući se na sastanak lidera Mađarske, Austrije i Srbije u Budimpešti, koji je održan u ponedeljak, 3. oktobra, Mali je najavio da već sutra, u četvrtak, u Beograd dolaze ministri spoljnih poslova Mađarske i Austrije.

„Nastavlja se rad na dokumentu čiji je cilj odbrana od talasa migracija. Sutra ćemo početi da radimo na detaljima sporazuma, kako bi se Srbija, Mađarska i Austrija zajedno borile protiv tog talasa. Zajednička je strategija, napor i ciljevi“, rekao je Mali

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/biznis/sinisa-mali-o-situaciji-sa-gasom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Srbija u kojoj živimo posledica izostanka lustracije i zabrane SPS, SRS, JUL i SSJ

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su 22 godine od petooktobarskih promena prilika da se ukaže na pogubnost posledica izostanka lustracije i kažnjavanja svih odgovornih za propadanje i uništavanje države u toku vladavine Miloševićevog režima.

Published

on

By

Samo želimo sa podsetimo na Osmu sednicu, „Jogurt revoluciju“ oktobra 1988, ratove, zločine, ubistva političkih protivnika, ekonomski sunovrat, hiperinflaciju, uništavanje svih društvenih vrednosti…

LSV je još 6. oktobra 2000. godine zatražila zabranu Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, JUL-a i Stranke srpskog jedinstva.

Nažalost, većina lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS) tada nije podržala taj zahtev.

Posledice te odluke proživljamo i danas, pod vlašću preobučenih radikala i Miloševićevog portparola Ivice Dačića.

Izostanak lustracije onemogućio je modernizaciju našeg društva i stvaranje uspešne evropske države.

Srbija 2022. godine je društvo u kom protagonisti Miloševićevog režima nesmetano rade i vladaju.

Osuđeni ratni zločinci i kriminalci paradiraju po medijima i obavljaju odgovorne poslove u vlasti.

Građanima se onemogućavaju osnovna ljudska prava, a konzervativni elementi u društvu zabranjuju školske udžbenike koji nisu po njihovom ideološkom kalupu.

Srbija luta u svakom smislu i nije sposobna da napravi otklon od autoritarnih i nedemokratskih režima, kakav je Putinov.

Bez potpunog raskida sa takvom politikom, Srbija neće napredovati, i ostaće zarobljenik političkog mračnjaštva.

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

Continue Reading

Trending