Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

MILIVOJ BEŠLIN: Antifašizam je podelio sudbinu Jugoslavije i socijalizma

“9. maja je jasno obznanjeno: u današnjoj Srbiji antifašizam je i definitivno pobeđen”

Published

on

Kako se desilo, a samo naivni mogu pomisliti da je slučajno, da se “na brdovitom Balkanu”, u Beogradu Dan pobede nad fašizmom obeleži programom od kojeg su mnogi zanemeli jer je nedvosmisleno poslata poruka kojom se potiru antifašističke vrednosti. Izvinjenje scenarista malo znači, pošto su žrtve fašizma još jednom pregažene. Pripreme za takvu “priredbu” trajale su tri decenije, koliko je prošlo od po četka ratnih sukoba u SFRJ, zemlji kojoj se ceo svet divio upravo zbog antifašističkog pokreta i državnika Josipa Broza Tita. Partizanski vojskovođa, književnik i jugoslovenski diplomata Koča Popović svedočio je da je s Titom bio kod 290 šefova država, vlada i suverena i da su svi vodili beleške šta Tito govori, svi osim Čerčila. O tome kako se i zašto zaboravlja, razgovaramo sa istoričarem Milivojem Bešlinom.

Rekli ste, povodom ovogodišnjeg programa obeležavanja pobede nad fašizmom, da je vlast u našoj zemlji “rekla sve o sebi” i da je ceo program ličio na obračun sa antifašizmom. Koliko je to opasno za naše društvo?

Na besramno revizionističkoj i falsifikatorskoj anti-antifašističkoj akademiji u Beogradu povodom Dana pobede nad fašizmom pevane su ljotićevske pesme, a ljotićevstvo je prečišćeni oblik domaćeg fašizma. Glava ovdašnje kolaboracije Dragoljub Mihailović je i vizuelno predstavljen kao ključni borac protiv fašizma, dok je glavni govornik Milorad Dodik strvinario protiv Tita.

Bezočne laži, varvarizovana neukost i ceo navedeni performans nameću pitanje: šta je logičnije nego u radikalskoj Srbiji Dan antifašizma obeležiti napadom na komandanta vojske koja je na Balkanu pobedila fašizam i kako nego ordenom za anti-antifašističkog pisca? Naravno, odlikovanje dolazi zbog odbrane Miloševićevog zločinačkog režima i velikodržavnog projekta. Vladajući režim u Srbiji rekao je sve o sebi, ali i o našem društvu načinom na koji je obeležen Dan pobede nad fašizmom. Bio je to dan obračuna sa antifašizmom. Ono što se videlo u svemu je suprotno idejama i duhu antifašizma. Naime, 9. maja je jasno obznanjeno: u današnjoj Srbiji antifašizam je i definitivno pobeđen.

Kako je došlo do toga da se namerno potire značaj koji je imao antifašistički pokret kod nas za vreme Drugog svetskog rata?

U društvima s nacionalističkom ideologijom kao ključnim legitimacijskim okvirom antifašizam nije i ne može biti preovlađujuća vrednost. Relativizacija i banalizacija antifašističkog nasleđa u Srbiji traje tri decenije, još od rušenja druge Jugoslavije, utemeljene na antifašističkom vrednosnom konsenzusu. Više od trideset generacija formiralo se u društvu u kojem vrednosti antifašizma ne samo da nisu bile dominantne već su ustupile mesto idejama nacionalizma, ksenofobije, neofašizma, rehabilitacije kvislinga iz Drugog svetskog rata.

Trend istorijskog revizionizma prisutan je u Srbiji još od kraja 1980-ih godina i dolazio je sinhrono sa slomom socijalizma i pobedom nacionalističke ideološke paradigme. Četnici su postupno rehabilitovani u društvu, potom i u značajnom delu istoriografije, najzad i u udžbenicima i školskom sistemu. Revizionističke prakse držali su se svi režimi u Srbiji od Miloševića do danas. Kao i sve grane vlasti – zakonodavna, izvršna i sudska. Utoliko je sve što se videlo na akademiji 9. maja u Beogradu bio jedan revizionistički idejni kontinuitet falsifikovanja prošlosti.

Na obeležavanju su pesme koje su Ljotićevci “prisvojili” umetane između čitanja strofa iz čuvene poeme “Krvava bajka” Desanke Maksimović. Predstavlja li to za vas više od skandala?

“Nacionalizam zahteva suviše verovanja u ono što očigledno nije tačno”, pisao je slavni istoričar Erik Hobsbaum. Lažna i pervertirana slika recentne prošlosti u dominantnom delu srpske intelektualne i političke elite već je etablirana stvar, a unutar nje četnici su postali mejnstrim. Skandal je ove godine izazvalo pevanje ljotićevskih pesama na Danu pobede nad fašizmom, a da se nije začula nijedna pesma antifašističkih pobednika. Ljotićevske pesme, dakle, znamenja deklarisanih fašista i ubeđenih kvislinga, zaista su označile jedan prelom jer dosad to u javnom prostoru nismo videli. Time se slala poruka da Srbija čak i simbolički odustaje od vrednosti antifašizma.

A koliki je skandal da upravo Peter Handke, koji je negirao genocid u ratovima devedesetih, dobija orden na taj dan od predsednika Srbije?

Handke nije samo negator genocida već i glorifikator zločinaca i masovnih ubica iz ratova 1990-ih godina. I to je, budimo otvoreni, primarni, ako ne i jedini razlog zbog koga se on u Srbiji i u manjem bh entitetu dočekuje kao heroj. Handke pothranjuje opasnu iluziju da će istorijska slika Miloševića, Karadžića, Mladića i ostalih ratnih zločinaca biti promenjena, a oni i preko njih ceo velikodržavni projekat međunarodno rehabilitovani. To se neće desiti! Najviši državni orden u Danu pobede nad fašizmom, piscu koji veći deo svog društvenog angažmana iscrpljuje u promovisanju fašističkih zlodela naše nedavne prošlosti za je svaku osudu. Ali to samo govori da je većinska Srbija napravila pun krug i da je danas spremna za revanš.

Upravo se sledećeg meseca navršava 30 godina od početka ratnih sukoba i raspada SFRJ. Kako vi, kao istoričar, tumačite sve ono što je postalo dominantno u političkom smislu u zemljama nastalim nakon tog raspada?

Uz retke izuzetke, svuda na postjugoslovenskom prostoru na vlasti su ratne stranke i lideri ili njihovi politički epigoni. Povratkom ratnih protagonista na vlast u Srbiji 2012. i sasvim otvoreno od 2015. i godišnjice genocida u Srebrenici, tema Drugog svetskog rata za srpsku javnost, ali i istoriografiju prelazi u drugi plan i novo istorijsko bojište postaju interpretacije ratova 1990-ih godina. Ako pogledate naslovne strane provladinih novina, kao i skandalozne pričaonice na režimskim, propagandnim televizijama, jasno je da je u toku mentalna priprema za revanš i totalna rehabilitacija i reafirmacija svih vrednosti ratnih 90-ih.

Iako su činjenice poznate, većim delom istražene, u ovdašnjoj javnosti, kao i većem delu istoriografije na delu je prećutkivanje, negiranje, poricanje, a u najotvorenijem slučaju i slavljenje ratnih i zločinačkih poduhvata Miloševićevog režima. Tako je ideologija srpskog nacionalizma sistematskom revizionizmu, a poslednjih godina sve više revanšizmu i negacionizmu podvrgla kompletnu istoriju 20. veka u nameri da ideje i ciljevi velikodržavlja ostanu ključna legitimacijska osnova i središnji politički cilj – ovog puta preimenovan u “srpski svet”.

Gde se u svemu tome “izgubio” antifašizam?

Jugoslavija je imala jedan antifašistički pokret – partizanski. Unutar njega bile su zastupljene sve jugoslovenske nacije. Bezmalo sve su ga se danas odrekle. Antifašizam je podelio sudbinu i Jugoslavije i socijalizma s kojim je imao neraskidivu vezu jer je uporedo sa borbom protiv fašizma izvedena i autentična socijalna revolucija. Možda u svemu ima mnogo istorijske pravde. Svi jugoslovenski nacionalizmi rat su završili u nekoj formi kolaboracije sa fašizmom. Antifašizam je pripadao Jugoslaviji. Nje više nema, a nacionalističke države naslednice danas glorifikuju svoje kolaboracionističke pretke.

(Novi magazin, Foto: Atlas TV screenshot)

SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending