Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

MILIVOJ BEŠLIN: Antifašizam je podelio sudbinu Jugoslavije i socijalizma

“9. maja je jasno obznanjeno: u današnjoj Srbiji antifašizam je i definitivno pobeđen”

Published

on

Kako se desilo, a samo naivni mogu pomisliti da je slučajno, da se “na brdovitom Balkanu”, u Beogradu Dan pobede nad fašizmom obeleži programom od kojeg su mnogi zanemeli jer je nedvosmisleno poslata poruka kojom se potiru antifašističke vrednosti. Izvinjenje scenarista malo znači, pošto su žrtve fašizma još jednom pregažene. Pripreme za takvu “priredbu” trajale su tri decenije, koliko je prošlo od po četka ratnih sukoba u SFRJ, zemlji kojoj se ceo svet divio upravo zbog antifašističkog pokreta i državnika Josipa Broza Tita. Partizanski vojskovođa, književnik i jugoslovenski diplomata Koča Popović svedočio je da je s Titom bio kod 290 šefova država, vlada i suverena i da su svi vodili beleške šta Tito govori, svi osim Čerčila. O tome kako se i zašto zaboravlja, razgovaramo sa istoričarem Milivojem Bešlinom.

Rekli ste, povodom ovogodišnjeg programa obeležavanja pobede nad fašizmom, da je vlast u našoj zemlji “rekla sve o sebi” i da je ceo program ličio na obračun sa antifašizmom. Koliko je to opasno za naše društvo?

Na besramno revizionističkoj i falsifikatorskoj anti-antifašističkoj akademiji u Beogradu povodom Dana pobede nad fašizmom pevane su ljotićevske pesme, a ljotićevstvo je prečišćeni oblik domaćeg fašizma. Glava ovdašnje kolaboracije Dragoljub Mihailović je i vizuelno predstavljen kao ključni borac protiv fašizma, dok je glavni govornik Milorad Dodik strvinario protiv Tita.

Bezočne laži, varvarizovana neukost i ceo navedeni performans nameću pitanje: šta je logičnije nego u radikalskoj Srbiji Dan antifašizma obeležiti napadom na komandanta vojske koja je na Balkanu pobedila fašizam i kako nego ordenom za anti-antifašističkog pisca? Naravno, odlikovanje dolazi zbog odbrane Miloševićevog zločinačkog režima i velikodržavnog projekta. Vladajući režim u Srbiji rekao je sve o sebi, ali i o našem društvu načinom na koji je obeležen Dan pobede nad fašizmom. Bio je to dan obračuna sa antifašizmom. Ono što se videlo u svemu je suprotno idejama i duhu antifašizma. Naime, 9. maja je jasno obznanjeno: u današnjoj Srbiji antifašizam je i definitivno pobeđen.

Kako je došlo do toga da se namerno potire značaj koji je imao antifašistički pokret kod nas za vreme Drugog svetskog rata?

U društvima s nacionalističkom ideologijom kao ključnim legitimacijskim okvirom antifašizam nije i ne može biti preovlađujuća vrednost. Relativizacija i banalizacija antifašističkog nasleđa u Srbiji traje tri decenije, još od rušenja druge Jugoslavije, utemeljene na antifašističkom vrednosnom konsenzusu. Više od trideset generacija formiralo se u društvu u kojem vrednosti antifašizma ne samo da nisu bile dominantne već su ustupile mesto idejama nacionalizma, ksenofobije, neofašizma, rehabilitacije kvislinga iz Drugog svetskog rata.

Trend istorijskog revizionizma prisutan je u Srbiji još od kraja 1980-ih godina i dolazio je sinhrono sa slomom socijalizma i pobedom nacionalističke ideološke paradigme. Četnici su postupno rehabilitovani u društvu, potom i u značajnom delu istoriografije, najzad i u udžbenicima i školskom sistemu. Revizionističke prakse držali su se svi režimi u Srbiji od Miloševića do danas. Kao i sve grane vlasti – zakonodavna, izvršna i sudska. Utoliko je sve što se videlo na akademiji 9. maja u Beogradu bio jedan revizionistički idejni kontinuitet falsifikovanja prošlosti.

Na obeležavanju su pesme koje su Ljotićevci “prisvojili” umetane između čitanja strofa iz čuvene poeme “Krvava bajka” Desanke Maksimović. Predstavlja li to za vas više od skandala?

“Nacionalizam zahteva suviše verovanja u ono što očigledno nije tačno”, pisao je slavni istoričar Erik Hobsbaum. Lažna i pervertirana slika recentne prošlosti u dominantnom delu srpske intelektualne i političke elite već je etablirana stvar, a unutar nje četnici su postali mejnstrim. Skandal je ove godine izazvalo pevanje ljotićevskih pesama na Danu pobede nad fašizmom, a da se nije začula nijedna pesma antifašističkih pobednika. Ljotićevske pesme, dakle, znamenja deklarisanih fašista i ubeđenih kvislinga, zaista su označile jedan prelom jer dosad to u javnom prostoru nismo videli. Time se slala poruka da Srbija čak i simbolički odustaje od vrednosti antifašizma.

A koliki je skandal da upravo Peter Handke, koji je negirao genocid u ratovima devedesetih, dobija orden na taj dan od predsednika Srbije?

Handke nije samo negator genocida već i glorifikator zločinaca i masovnih ubica iz ratova 1990-ih godina. I to je, budimo otvoreni, primarni, ako ne i jedini razlog zbog koga se on u Srbiji i u manjem bh entitetu dočekuje kao heroj. Handke pothranjuje opasnu iluziju da će istorijska slika Miloševića, Karadžića, Mladića i ostalih ratnih zločinaca biti promenjena, a oni i preko njih ceo velikodržavni projekat međunarodno rehabilitovani. To se neće desiti! Najviši državni orden u Danu pobede nad fašizmom, piscu koji veći deo svog društvenog angažmana iscrpljuje u promovisanju fašističkih zlodela naše nedavne prošlosti za je svaku osudu. Ali to samo govori da je većinska Srbija napravila pun krug i da je danas spremna za revanš.

Upravo se sledećeg meseca navršava 30 godina od početka ratnih sukoba i raspada SFRJ. Kako vi, kao istoričar, tumačite sve ono što je postalo dominantno u političkom smislu u zemljama nastalim nakon tog raspada?

Uz retke izuzetke, svuda na postjugoslovenskom prostoru na vlasti su ratne stranke i lideri ili njihovi politički epigoni. Povratkom ratnih protagonista na vlast u Srbiji 2012. i sasvim otvoreno od 2015. i godišnjice genocida u Srebrenici, tema Drugog svetskog rata za srpsku javnost, ali i istoriografiju prelazi u drugi plan i novo istorijsko bojište postaju interpretacije ratova 1990-ih godina. Ako pogledate naslovne strane provladinih novina, kao i skandalozne pričaonice na režimskim, propagandnim televizijama, jasno je da je u toku mentalna priprema za revanš i totalna rehabilitacija i reafirmacija svih vrednosti ratnih 90-ih.

Iako su činjenice poznate, većim delom istražene, u ovdašnjoj javnosti, kao i većem delu istoriografije na delu je prećutkivanje, negiranje, poricanje, a u najotvorenijem slučaju i slavljenje ratnih i zločinačkih poduhvata Miloševićevog režima. Tako je ideologija srpskog nacionalizma sistematskom revizionizmu, a poslednjih godina sve više revanšizmu i negacionizmu podvrgla kompletnu istoriju 20. veka u nameri da ideje i ciljevi velikodržavlja ostanu ključna legitimacijska osnova i središnji politički cilj – ovog puta preimenovan u “srpski svet”.

Gde se u svemu tome “izgubio” antifašizam?

Jugoslavija je imala jedan antifašistički pokret – partizanski. Unutar njega bile su zastupljene sve jugoslovenske nacije. Bezmalo sve su ga se danas odrekle. Antifašizam je podelio sudbinu i Jugoslavije i socijalizma s kojim je imao neraskidivu vezu jer je uporedo sa borbom protiv fašizma izvedena i autentična socijalna revolucija. Možda u svemu ima mnogo istorijske pravde. Svi jugoslovenski nacionalizmi rat su završili u nekoj formi kolaboracije sa fašizmom. Antifašizam je pripadao Jugoslaviji. Nje više nema, a nacionalističke države naslednice danas glorifikuju svoje kolaboracionističke pretke.

(Novi magazin, Foto: Atlas TV screenshot)

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku „Soko“

Povodom nesreće koja se dogodila u rudniku „Soko“, Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivične prijave protiv 14 osoba

Published

on

By

„Kao što je potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović najavila, Ministarstvo je jutros predalo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 lica zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, jer smatramo da su osumnjičeni odgovorni za izvršenje ovog teškog dela zbog kojeg je 8 rudara stradalo, a njih 20 povređeno“, izjavila je danas Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona kaže da su prijave podnete protiv osoba za koje smatraju da su odgovorne jer se izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku „Soko“.

„Zatim, smatramo da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla. Takođe vršena je tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo. Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima Ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku „Soko“, uključujući i zapisnik rudarske inspektorke, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da bi se utvrdila istina o nesreći. Takođe smo o sadržaju krivične prijave, kojom je obuhvaćeno 14 lica informisali i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu, jer smatramo da najviše instance treba da ispitaju sve činjenice“, zaključila je Atanacković.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/ministarstvo-podnelo-krivicnu-prijavu-protiv-14-osoba-zbog-nesrece-u-rudniku-soko/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Njujork tajms: Da li Rusija koristi Srbiju za izazivanje sukoba

Zapadne diplomate pitaju se da li Rusija koristi Srbiju za pokretanje razdora u Evropi i stvaranje novih sukoba zmeđu zemljama bivše Jugoslavije, kako bi skrenula pažnju saveza NATO sa rata u Ukrajini, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje etiketu da je “mali Putin” sa agresivnim namerama prema susedima, piše danas američki list Nujork tajms (NYT)

Published

on

By

List piše da su strahovi od ruskog uticaja na Srbiju pojačani zbog prošlonedeljnjih tenzija u vezi sa pitanjem registarskih tablica na Kosovu koje su dovele do demonstracija, barikada i pucnjave.

Ruski mediji već mesecima objavljuju zapaljive izveštaje o represiji nad Srbima na Kosovu i u Bosni, navodi NYT i ocenjuje da oni predstavljaju “reprizu ruske propagande o patnji etničkih Rusa koji žive u Ukrajini”, koja je “ohrabrila tvrdokorne, proruske srpske nacionaliste”.

“Rusija računa da što više vremena Zapad provede znojeći se na Balkanu, to će manje vremena moći da provede znojeći se u ruskom dvorištu”, rekao je za američki list istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović.

On je dodao da postoje granice u vezi sa onim što Rusija može da izvede u Srbiji. “Potrebne su joj lokalne elite, a one ne žele da budu žrtvovane zarad ruskih interesa”, smatra Vuksanović.

U vezi sa ruskim uticajem preko pitanja Kosova, Vuksanović je ocenio da je Kosovo za Rusiju “savršena investicija koja malo košta”, ali smatra da je njena mogućnost da izazove probleme na Balkanu smanjena zbog rata u Ukrajini.

“Sada Rusija ne može da uradi mnogo toga. Njene mogućnosti su više ograničene, a ona je više izolovana. Resurse je fokusirala na Ukrajinu”, rekao je Vuksanović.

Odbijanje Srbije da Rusiji uvede sankcije, piše NYT, dalo je povod za kritiku onima koji smatraju da Vučić radi u korist Kremlja.

Tako je premijer Kosova Aljbin Kurti u aprilu Vučića nazvao “malim Putinom iz Srbije”, dodavši da je Srbija “ostala jedina zemlja u Evropi koja je odbila da Rusiji uvede sankcije”.

Vučić je ove optužbe odbacio, podseća njujorški list. Rekao je da “Kurti želi da bude mali Zelenski koji se bori protiv malog Putina”, i da ga zbog toga predstavlja kao “užasnog nacionalistu” koji želi da ratuje sa svima”, što “uopšte nije istina”.

List je podsetio i na nedavnu izjavu poslanika SNS u parlamentu Vladimira Đukanovića o “denacifikaciji” na Balkanu, i to uporedio sa ciljevima Rusije u Ukrajini i idejom “Velike Srbije” iz 90-tih godina 20. veka, što je Vučić nazvao “neodgovornim”.

(Beta, foto: Beta-AP)

izvor: https://autonomija.info/njujork-tajms-da-li-rusija-koristi-srbiju-za-izazivanje-sukoba/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Policija da prestane sa pretnjama paorima

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od policije da prestane sa pretnjama i zastrašivanjem poljoprivrednika koji učestvuju u protestima i blokadama puteva

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od policije da prestane sa pretnjama i zastrašivanjem poljoprivrednika koji učestvuju u protestima i blokadama puteva. Policija je tu da štiti Ustav Republike Srbije a ne da ga grubo krši tako što će uskraćivati građanima pravo na okupljanje i javni protest. Kao i pre samo nekoliko meseci, umesto da štiti prava građana i javni interes, policija se otvoreno stavlja na stranu političkih i ekonomskih elita u Srbiji, zastupajući njihove uske interese. Nedopustivo je da država svoje “mišiće” pokazuje na našim paorima, koji su joj dobri samo kad pune bruto domaći proizvod.

Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama unazad, a posebno tokom proteklih meseci, upozorava javnost i vlast na sve teži položaj naših poljoprivrednika, koji je dodatno pogoršan katastrofalnim posledicama suše, ali i drugim problemima uzrokovanim ratom na istoku Evrope. Naši poljoprivrednici i dalje imaju najmanje subvencije u regionu, dok se ova vlast ponosi enormno velikim subvencijama za strane kompanije, koje odmah dižu sidro i odlaze iz zemlje čim se subvencionisanje završi.

Neophodno je da policija odmah prestane sa pretnjama paorima i omogući im da slobodno štite svoja prava i bore se za vlastiti opstanak. Država mora da svoje građane stavi ispred stranih kompanija i da uvede potpuno novu politiku podrške razvoju poljoprivrede i pomoći paorima. Za početak, neka barem uvede stanje elementarne nepogode zbog suše.

Sekretarijat za informisanje LSV

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Objavljen identitet napadača na Salmana Ruždija: Ubo pisca najmanje dva puta, u stomak i vrat

Državna policija potvrdila je da je napadač Salmana Ruždija u okrugu Čautaukua Hadi Matar (24) iz Fervijuja u Nju Džersiju, piše BBC. On je napao Salmana na bini u Njujorku i najmanje jednom ga ubo u vrat i najmanje jednom u stomak, saopštila je policija

Published

on

By

Državna policija potvrdila je da je napadač Salmana Ruždija u okrugu Čautaukua Hadi Matar (24) iz Fervijuja u Nju Džersiju, piše BBC. On je napao Salmana na bini u Njujorku i najmanje jednom ga ubo u vrat i najmanje jednom u stomak, saopštila je policija.

Tvrdokorne pristalice iranskih verskih vođa hvale napad na angloindijskog pisca Ruždija, prenosi Njujork Tajms.

“Ovo zaslužuje čestitke”, navodi američki list jednu od poruka. Iran, čije je rukovodstvo izdalo verski edikt (fatvu) kojim se poziva na ubistvo Ruždija pre više od tri decenije, nije zvanično komentarisao napad.

“Ali pristalice vlade na društvenim mrežama hvale ranjavanje Ruždija, jer se ajatolahova fatva konačno materijalizovala u akciji”, navodi list.

Dodaje se da se u nekim komentarima izražava “želja da on umre”, a da “neki upozoravaju kako slična sudbina čeka i druge neprijatelje Islamske Republike”.


 

Podsetimo, ranije danas Ruždi je napadnut je na pozornici u Njujorku. On je zadobio ubodnu ranu u vrat i prevezen je u bolnicu, saopštila je policija koja je uhapsila napadača. Policija nije saopštila motive napada, dok medicinske vlasti nisu objavile u kakvom je stanju Ruždi.

Kako je naveo reporter AP-a, muškarac se popeo na binu i počeo da udara ili ubada Ruždija u trenutku kada su ga predstavljali.

Rabin Čarls Savenor bio je među stotinama ljudi u publici kada je Ruždi napadnut.

“Ovaj momak je istrčao na platformu i počeo da udara na gospodina Ruždija. U početku smo pomislili: “Šta se dešava?“ A onda je za nekoliko sekundi postalo potpuno jasno da ga tuku”, rekao je Savenor, dodajući da je napad trajao 20ak sekundi, preneo je AP. 

Godnama živeo pod pretnjama

Salman Ruždi je godinama živeo pod pretnjom smrću zbog svog romana “Satanski stihovi”. Ta knjiga je zabranjena u Iranu 1988. godine, jer mnogi muslimani smatraju da je bogohuljenje.

Godinu dana kasnije, pokojni iranski lider ajatolah Ruholah Homeini izdao je fetvu pozivajući na Ruždijevu smrt, piše Blumberg. Ponuđena je i nagrada od preko tri miliona dolara za svakog ko ubije Ruždija.

 

Iranska vlada se odavno distancirala od Homeinijevog dekreta, ali je antirušdijevsko raspoloženje i dalje trajalo. Tako je 2012. godine, poluzvanična iranska verska fondacija podigla nagradu za Ruždija sa 2,8 miliona dolara na 3,3 miliona dolara. Ruždi je tada odbacio pretnje po svoju smrt, rekavši da “nema dokaza” da su ljudi zainteresovani za nagradu. Te godine Ruždi je objavio memoare “Joseph Anton” o fetvi.

Posle egzila u Velikoj Britaniji, Ruždi se nastanio u Njujorku.

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/58839/objavljen-identitet-napadaca-na-salmana-ruzdija-ubo-pisca-najmanje-dva-puta-u-stomak-i-vrat/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ništa od dogovora s Vladom, blokade se proširuju

Vlada i ministarstvo nisu hteli da popuste ni malo

Published

on

By

Predstavnici zemljoradnika, koji od utorka blokiraju bulevar kraj zgrade Pokrajinske vlade AP Vojvodine, najavili su proširenje dosadašnjih blokada pošto je izostao dogovor s Vladom Republike Srbije. Kako je novinarima večeras potvrdio Mileta Slankamenac, blokade će se, kao vid upozorenja, proširiti kao i juče – do Jevrejske i do Varadinskog mosta, ali neće trajati dugo. Zatim, ako ne bude odgovora ili bude loš, nastavio je Slankamenac, možda će se se krenuti u blokadu pojedinih pristupnih saobraćajnica prema Novom Sadu, pošto im stiže pojačanje.

– Videli ste, danas je stiglo još traktora pa će se blokirati neke mnogo važnije raskrsnice u Novom Sadu – naveo je on. Radoslav Adamović, koji je učestvovao u pregovorima od prepodnevnih časova, rekao je večeras da na kraju nije dogovoreno ništa jer “Vlada i ministarstvo nisu hteli da popuste ni malo”.

– Tražili smo maltene mrvice, oni ni to nisu hteli da urade. Ja sam pokušao sve što je bilo u mojoj moći. Ljudima sam objasnio, ljudi ne žele da pristanu na to i blokade se nastavljaju do daljnjeg. Ova situacija eskalira, ljudi se ohrabruju, polako se na svim mestima pojavljuju, tako da će ovo da se širi i nije uopšte lokalnog karaktera – istakao je Adamović.

Rekao je da bi voleo da ga iz Vlade kontaktiraju u roku od sat vremena “dok postoji neka kontrola” jer se ljudi u drugim mestima, kako je precizirao, u velikom broju i javljaju, pa bi sve moglo da dovede do velikih problema koje niko ne želi. Podsetio je i da su paori odustali od inicijalnih zahteva, da su “popuštali non-stop” koliko su mogli, ali da “oni ništa ne popuštaju”. Dobili smo, kaže, neke ustupke i ovo je izgledalo da ide ka boljem, međutim ovo je neprihvatljivo!

– Poslednja ponuda je bila nešto slično onom što smo tražili. Međutim, nije bilo garantovano da će se ta marža podeliti, da će uopšte od te marže nešto poljoprivrednici dobiti. I pokušao sam da barem piše minimalna cena, to ne mora da bude 535 evra plus PDV uopšte. Dve reči je samo trebalo promeniti i sve bi bilo u redu, ljudi bi pristali na to – istakao je Adamović.

Ovoj odluci je, kako javlja reporter Autonomije, prethodila duga rasprava između poljoprivrednika, čak verbalni i jedan manji fizički sukob, međutim najveći deo zemljoradnika ipak je podržao odluku da nastave protest. Posebno su istakli da su zahvalni Novosađanima, koji moraju da trpe zbog njihovog protesta, na podršci i strpljenju. Podsetimo, današnja blokada Bulvara Mihajla Pupina trajala je neprekidno od 10 časova ujutro.

Petar Alimpijević Autonomija

izvor: https://autonomija.info/nista-od-dogovora-s-vladom-blokade-se-prosiruju/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Na Cetinju 11 mrtvih i šestoro povređenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro povrijeđenih, među kojima je i pripadnik policije, potvrđeno je Javnom servisu iz Uprave policije.

Published

on

By

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro povrijeđenih, među kojima je i pripadnik policije, potvrđeno je Javnom servisu iz Uprave policije. Saznajemo da je tragediji prethodio porodični sukob, nakon čega je napadač nasumice pucao na prolaznike na ulici. Napadač je pucao i na policiju, a u tom obračunu je ubijen.

Takođe, u Uregntnom centru očekuju da dođe još jedna povrijeđena osoba sa Cetinja.

U cetinjskoj bolnici hospitalizovane su 4 ranjene osobe, dok je dvoje ranjenih transportovano u Klinički centar u Podgorici.

Iz Urgentnog centra KC su za TVCG kazali da je jedan muškarac je primljen sa najtežim povredama glave i grudnog koša. Tri pacijenta su hitno morala u operacionu salu i te povrede su prilično ozbiljno.

Ivan Ivanović, v.d. direktora cetinjske bolnice je za TVCG da su dvije osobe koje su hospitalizvane u toj ustanovi su van životne opasnosti, a da je jedan pacijent nakon zbrinjavanja pušten na kućno liječenje.

Prema nezvaničnim saznanjima, napadač je 34-godišnji muškarac, koji je pucao i na djecu.

Taj dio grada je blokiran, pojačano je prisustvo policije, a okupio se i veliki broj građana Cetinja.

Od očevica sa lica mjesta saznajemo da je napadač išao kroz naselje i nasumično pucao na građane koji su se tu zatekli.

Trenutno nema zvaničnih informacija.

izvor: https://www.rtcg.me/vijesti/crna_hronika/373838/na-cetinju-11-mrtvih-i-sestoro-povrijedjenih.html

Continue Reading

Trending