Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Meštanin Ravnog Sela na sudu dokazao da ne mora da plaća zagađenu vodu, sada je u novim problemima

Nakon što je na sudu dokazao da ne mora da plaća vodu za piće jer ista nije ispravna, Božidar Caričić i meštani Ravnog Sela kraj Vrbasa imaju nove probleme sa JKP “Komunalac”.

Published

on

Vrhovni kasacioni sud je pre godinu dana dozvolio reviziju celog sudskog postupka u vezi sa vodom iz vodovodne mreže, a za koju je Caričić na sudu dokazao da sadrži kancerogeni arsen.

Reviziju je tražio JKP “Komunalac” iz Vrbasa putem advokata Nemanje Aleksića iz Novog Sada, a zbog “pogrešne primene materijalnog prava” i ujednačavanja sudske prakse. 

Caričić je odlučio da ne plaća vodu za piće iz mreže koju održava “Komunalac” jer voda već “na oko” nije izgledala ispravno. Kad je komunalno preduzeće pokušalo da naplati dugove putem izvršitelja, Caričić je uložio žalbu i ceo slučaj je otišao na sud.

Osnovni sud u Vrbasu je 2017. godine ukinuo rešenje izvršitelja i odbio tužbu “Komunalca”, a Viši sud u Somboru je 2019. godine odbio žalbu preduzeća potvrdivši prvostepenu presudu. Međutim, revizija koju je tražilo preduzeće je usvojena i sve je vraćeno na prvi sudski stepen, koji treba da ustanovi da li je i za koje potrebe Caričić koristio vodu koju je odlučio da ne plaća.

Takođe, krajem oktobra ove godine Viši sud u Somboru doneo je novu presudu u tužbi koju je preduzeće podnelo protiv Caričića – dosuđeno je da ovaj meštanin Ravnog Sela treba da plati samo 10 odsto od ukupnog iznosa dugovanja koje, inače, iznosi oko 7.000 dinara.

Da je voda u Ravnom Selu neispravna meštani znaju već dugi niz godina. Da sadrži povećane doze arsena saznalo se, kaže Caričić za 021.rs, zvanično na sudu.

Božidar Caričić i drugi meštani Ravnog sela još uvek se bore za pravdu u koju veruju, a to je da ne treba da plaćaju vodu koja nije ispravna i da komunalno preduzeće mora da isporuči ispravnu vodu – to im je posao.

“Vodovodna mreža koju ‘Komunalac’ održava izgrađena je od naših para, od samodoprinosa i to još 1978. godine. Prema ugovoru koji oni ne priznaju iz nekih razloga, preduzeće je dužno da nam isporučuje zdravstvenu ispravnu vodu za piće, a ja sam prvi na sudu koji je dokazao da oni to ne čine. Još uvek pokušavaju da nas isključe sa mreže jer ja i moje komšije ne plaćamo taj račun i nećemo ga ni plaćati, barem ne u iznosima koje oni određuju budući da je sud sada rekao da ja platim 10 odsto. ‘Komunalac’ jednostavno ne sme na sud sa mnom i sve čine da to spreče jer znaju da gube, znaju šta nam rade. Sada traže neko odlaganje sudskog procesa da bi se konsultovali sa Ombudsmanom – šta pokušavaju, da se preko ombudsmana brane od građanina koji je dobio sud?”, pita Caričić u izjavi za 021.rs.

On dodaje da ustanove i organi još uvek drže “zid ćutanja” o kvalitetu vode, a odgovornost prebacuje i na pokrajinsku sanitarnu inspekciju.

Verujem da inspekcija redovno izveštava komunalno preduzeće o stanju vode, ali ‘Komunalac’ te informacije ne prenosi mesnoj zajednici. Ovo je sve jedan zločin prema građanima Vojvodine, niko ne reaguje, a trebalo je da se reaguje pre mnogo godina jer ko bi normalan svojoj deci kuvao supu i čajeve od te vode?”, naglašava ovaj meštanin Ravnog Sela.

Zbog neplaćenog računa za vodu, bager je pre nekoliko dana sa mreže isključio Natašu Gajić i njenu porodicu. Ona je jedna od pokretača peticije za zdravu vodu koju je potpisalo 1.125 meštana sela i koja za 021.rs najavljuje da će definitivno tužiti “Komunalac”.

“Na nekom dokumentu koji sam dobila, bez pečata i potpisa, piše da se isključujem zbog neplaćenog računa, a nije naveden čak ni iznos koji dugujem. Tužiću ih za otrovnu vodu koju nam isporučuju i stvarno mi nije jasno kako mogu da tvrde da je voda ispravna. Tužiću ih i za uznemiravanje moje dece koja su, kad su videla bager, pomislila da će da nam ruše kuću. Došlo je čak 12 radnika da nam isključuje vodu”, navodi Nataša Gajić za naš portal.

Inače, aktivisti Ekološkog pokreta Temerin upravo su pomogli Nataši Gajić da se ponovo snabdeva vodom. Iskopali su bunar, kupili porodici hidropak, a ova građanka najavljuje da će odneti vodu na analizu kako bi dokazala da je voda koju građani samostalno “iskopaju” boljeg kvaliteta od one koju “komunalac” isporučuje.

“Komunalac”: Cena vode za meštane sela je umanjena zbog kvaliteta

U JKP “Komunalac” iz Vrbasa kažu za 021.rs da je vrbaski vodovod deo kapitalnog projekta vodosnabdevanja pod nazivom “Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine”, u saradnji s Nemačkom razvojnom bankom “KfW”. Voda, navode, nije za piće od 2006. godine, kada su izgrađene eko česme u selima. 

“Ponuđeno i prihvaćeno kao najoptimalnije rešenje od strane konsultanta, kao i stručne službe, sastoji se u proširenju kapaciteta prerade i skladištenja vode za piće na izvorištu u Vrbasu, te povezivanje vodovodne mreže u naseljima opštine Vrbas sa centralnim vodozahvatom u Vrbasu. Projekat se sastoji od izgradnje dva nova postrojenja za pripremu vode, ukupnog kapaciteta 100l/s, bušenja pet novih bunara na vodozahvatu u Vrbasu, rezervoarskog prostora u Vrbasu kapaciteta 1000 kubika i dodatnog u selima Savino Selo 300 metara kubnih, a u Kucuri rezervoar od 600 kubika i cevovoda Vrbas – Kucura – Savino – Selo i cevovoda koji povezuje vodovodne mreže naselja sa centralnim vodozahvatom u Vrbasu, dužine 33 kilometra. Realizacijom ovog obimnog i kapitalnog projekta za Opštinu Vrbas obezbedilo bi se trajno i kvalitetno snabdevanje vodom za piće ovih naseljenih mesta vrbaske opštine, kao i dovoljne količine vode za grad Vrbas. Preko 90 odsto vodovodne mreže od Vrbasa do Kucure i Savinog Sela je završeno, a aplicirano je kod Fonda Republike Srbije za sredstva za izgradnju vodovodne mreže do Bačkog Dobrog Polja, Zmajeva i Ravnog Sela”, navode u “Komunalcu”.

Kažu da kvalitet vode u selima vrbaske opštine na mestima ne može da bude bolji zbog podzemne vode i žila koje prolaze ispod zemlje na ovom području.

“Tako da je uz pomoć stručnjaka koji se bave ovom oblašću iznađeno rešenje da se voda iz Vrbasa doprema u sva naseljena mesta, s obzirom na to da je voda u Vrbasu jedna od najkvalitetnijih voda u Vojvodini. Ovo je izuzetno skup projekat, ali uz JKP Komunalac zajedno sa Opštinom Vrbas, a uz pomoć Republike Srbije će se izboriti sa ovim problemom. S obzirom na to da voda u selima vrbaske opštine nije za piće od 2006. godine, pa do danas od kada ovaj problem postoji, preduzeće je smanjilo cenu vode za naseljena mesta za 30 odsto u odnosu na cenu u Vrbasu (gde je voda pijaća). Troškovi proizvodnje vode u Vrbasu i selima su isti, odnosno ta voda prolazi isti tretman, pa se mora i naplatiti od krajnjih korisnika. Svi koji koriste vodu dužni su da plate količinu potrošene vode, pa i u selima, s obzirom na to da se ona troši i sa ovakvim kvalitetom. Korisnici pristaju da takvu vodu koriste za svoje potrebe, a imaju i mogućnost (alternativu) da koriste vodu sa eko-česmi. Voda sa eko-česmi je potpuno besplatna, a troškove održavanja snosi Opština Vrbas. Dakle, ne postoje izuzeci, svi koji vodu potroše moraju i da plate“, poručuju u preduzeću.

Na pitanje 021.rs da li preduzeće isključuje neplatiše, u preduzeću kažu da to redovno čine ukoliko računi nisu plaćeni, ali i iz drugih razloga i malverzacija (na primer, priključenje na mrežu ‘na divlje’). Božidar Caričić, kažu u “Komunalcu”, ima prava i obaveze isto i kao svaki drugi korisnik i nema nikakve privilegije.

On je neko ko ne plaća komunalne usluge (račun je objedinjen za isporučenu vodu i odnošenje smeća) i zbog toga je pokušano njegovo isključenje sa vodovodne mreže. On nije zadužio komunalnu opremu, odnosno nema kantu za odnošenje smeća (rekao da mu ona ne treba) pa možemo samo pretpostaviti gde to smeće završi. Ravno Selo ima jednu od najvećih divljih deponija na teritoriji opštine Vrbas. Neko ko bojkotuje plaćanje usluga koje mu se pružaju, na šta je obavezan Odlukom o komunalnim delatnostima (svako domaćinstvo mora da zaduži kantu za smeće), svakako ima neki problem druge vrste. Preduzeće ima pravo i obavezu da svakoga ko ne plati komunalnu uslugu utuži, odnosno da bude pokrenut postupak izvršenja protiv takvih lica i da ga isključi sa vodovodne mreže. To pravo je ustanovljeno Zakonom o obavljanju komunalnih delatnosti. JKP Komunalac Vrbas sa vodovodne mreže isključuju samo one korisnike koji duži vremenski period ne plaćaju račune za isporučene komunalne usluge. Pre isključenja, oni koji imaju zaostali dug, više puta budu opomenuti da isti izmire”, navode u preduzeću.

Dodaju da se ništa ne preduzima iz njihove samovolje, već zbog obaveze da naplate dugovanja za delatnost od opšteg interesa. 

“Neplaćanje komunalnih usluga dovodi u problem održivost čitavog sistema, distribuciju vode svim korisnicima, a napominjemo da većina (preko 90 odsto) stanovništva uredno plaća vodu. Takođe, ugrožena bi bila delatnost odnošenja smeća, kao i ostale delatnosti od opšteg interesa koje preduzeće obavlja. Zato je bitno da korisnik na vreme plati uslugu koju mu pružamo. Izuzeće ne postoji. Ne bi bilo ni korektno prema svima koji svoje obaveze redovno izmiruju. Božidar Caričić je više puta onemogućio kontrolu vodomera koji mu se nalazi u dvorišnoj šahti, a Odlukom o komunalnoj delatnosti je u obavezi da omogući pristup ovlašćenim licima da izvrše kontrolu i očitavanje vodomera. Znači da je i ovim postupkom, još prvi put, stečen uslov da se isključi sa vodovodne mreže. S obzirom da nije redovno plaćao pružene usluge, i na taj način se stekao uslov za isključenje. Kod njega postoji više osnova za isključenje. Pošto gospodin Caričić smatra da voda nije dobrog kvaliteta, ima opciju da je ne koristi. S obzirom na to da je koristi, on je mora i platiti. Ako nije platio, naravno da će prema njemu biti preduzete zakonske mere. Uostalom, kao i prema svakom drugom neplatiši (neredovnom platiši)”, poručuju u JKP “Komunalac” iz Vrbasa.

Caričić za 021.rs kaže da dosta toga što je navelo preduzeće nije ni blizu istini. 

“Više puta ponovljena laž postaje istina”, zaključuje on.

autor: Gorica Nikolin

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/292056/Mestanin-Ravnog-Sela-na-sudu-dokazao-da-ne-mora-da-placa-zagadjenu-vodu-sada-je-u-novim-problemima.html

SLOBODNA VOJVODINA

Izbori od kojih strepi cela Evropa: Da li će pobediti desničarka Đorđa Meloni?

Italijanski sajam političke sujete kulminirao je u petak bukvalno do poslednje sekunde. Tada je udarom gonga u studiju televizijske mreže La7 obeležena ponoć, početak dana tišine uoči nedeljnih parlamentarnih izbora, a prekinuta je poslednja reč poslednjeg gosta Matea Salvinija, lidera Ksenofobične lige. (pun naziv: Liga za premijera Salvinija, član evropske suverenističke partije Identitet i demokratija).

Published

on

By

Subotnja tišina je, naravno, sasvim prividna. Sve što je rečeno u petak prelilo se u dnevne novine, radio i televizijske vesti, naravno i na portale, ležeći kao olovna kapa na mozgovima miliona italijanskih birača, barem onih koji sutra nameravaju da budu glasači. I saodlučuju ko će ući u novi, suženi republički parlament, piše Jutarnji list.

Biračka mesta su otvorena u nedelju od 7 do 23 sata. Minut kasnije znaćemo rezultate izlaznih anketa, četvrt sata kasnije biće objavljene prve projekcije (iskustvo kaže da mogu da greše i 1-2 odsto) . Kasno za štampane novine od ponedeljka (odavno su prošli dani kada se poslednji broj zatvarao u 2 ujutru), baš na vreme za portale (koji kod nas idu na spavanje oko ponoći).

Ako pobedi desni centar – kako su predizborne ankete jasno najavljivale – izgleda jasno da će Đorđa Meloni biti premijer. Tvrdi da mesta u vladi i javnoj upravi neće dobiti lojalisti, već kompetentni. Dodajmo: pod uslovom da joj to dozvole saveznici Salvini i Berluskoni (sa Tajanijem).

A u italijanskoj praksi je uobičajeno da se partner u političkoj vlasti ucenjuje, to nije karakteristika samo drugih.

Proslava demokratije

Izbori, rekao je neko otrcano, su slavlje demokratije. Neko je, neznajući svoj jezik, ostavio englesku imenicu na hrvatskom koju ne razume i napisao da su izbori festival demokratije. Kad je Italija u sredini, ta neznalica je skoro slučajno udarila. Petak je bio kao festival u Sanremu: svaki solista je interpretirao svoju estradu, manje-više harmonično, manje-više melodično, kitivši se retoričkim šljokicama, pojačavajući svoj nastup zvučnim i svetlosnim efektima.

Svi politički lideri čije stranke imaju više od pet odsto glasova održali su juče svoje poslednje mitinge, a zatim su – svaki po pola sata – prodefilovali ispred Enrika Mentana, urednika informativnog programa La7, koji je, pristojno i laskavo , ali usredsređeno ih je pitao šta su izbegavali na mitinzima bar kao đavo krštenu vodu. Pre Salvinija su došli: Đorđa Meloni (Braća Italije, predsednik Evropske konzervativne i reformističke partije), Enriko Leta (Demokratska partija, Partija evropskog socijalizma), Đuzepe Konte (Pokret 5 zvezda, van evropskih partija), Karlo Kalenda (Treći pol ).

Na Mentanino direktno pitanje, Meloni je rekla da njen model, ako postane premijer, neće biti Orbanova Mađarska, već Poljska Kačinjskog. Sada znamo. A već znamo da će pokušati da promene Ustav tako da predsednički sistem zameni parlamentarni – kao u Turskoj, Rusiji, širom Afrike, ali prvenstveno u dve Amerike.

Nešto drugo već znamo: kako se dele glasači desnog i levog centra. Naime, od 20 italijanskih regiona, Desni centar je na vlasti u njih 15, u različitim razmerama. S druge strane, u otprilike 80 odsto najvećih gradova gradonačelnici su iz redova Levog centra, pre svega iz Demokratske stranke (zbog čega zlonamerno kažu da vlada samo u sredinama sa ograničenim gradskim saobraćajem). Gradska buržoazija, etablirana, uglavnom obrazovanija, glasa za levi centar. Levičari su periferiju ostavili desno. Drugim rečima, siromašniji slojevi su izgubili nadu i poverenje u levicu, pa, žrtvovani u krizi, okreću se radikalnoj desnici, kao i pre sto godina.

Jutarnji

izvor: https://www.danas.rs/svet/izbori-od-kojih-strepi-cela-evropa-da-li-ce-pobediti-desnicarka-djordja-meloni/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Preobučeni radikali nas ponovo vode u izolaciju

Novi Sad, 25. septembar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da poništi skandalozni i štetni Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Ruske Federacije za naredne dve godine, koji su u Njujorku potisali šefovi diplomatija dve zemlje.

Published

on

By

Srbija se navednim planom stavila direktno pod kontrolu Vladimira Putina koji nastavlja svoju zločinačku akciju u Ukrajini i koji najdirektnije preti ne samo svetskom miru, već i opstanku naše planete. U ratu u kome su sve miroljubive i demokratske države na jednoj strani, na strani Ukrajine kao žrtve agresije, naprednjačka Srbija je odabrala da bude na pogrešnoj strani istorije, skupa sa zločinačkim režimima u Kremlju, Damasku, Pjong Jangu, Teheranu i Minsku.

Cena koju će građani Srbije narednih meseci i godina plaćati zbog neodgovorne, populističke i proputinovske politike Aleksandra Vučića i njegovog režima će biti razorna i veoma visoka. Pozivamo vlast da hitno uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i uvede sankcije Rusiji, kao i da se u međunarodnim organizacijama svrsta uz demokratske države. Cena inaćenja sa čitavim civilizovanim svetom neće biti samo merena predstojećom izolacijom Srbije, već i opadanjem kvaliteta života svakog našeg građanina. Srbija nema vremena i kapaciteta da prolazi još jednu etapu međunarodne izolacije samo zbog neodgovorne i štetočinske rusofilije preobučenih radikala na vlasti.

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

U LSV stasala generacija iskusnih političara koji imaju ideje i energiju

NOVI SAD – Opšti izbori će biti 2024. godine i Liga socijaldemokrata Vojvodine na njih mora izaći spremna, jaka i reorganizovana. Lično, mislim da sam posle 32 godine postao teret stranci jer su me sve vlasti i opozicije združeno pljuvale i to je kod jednog broja građana ostavilo neki trajni utisak. Ovo u interjuu za „Blic nedelje“ kaže Nenad Čanak, predsednik LSV

Published

on

By

– Dakle, odlučio sam da se ne kandidujem za mesto predsednika i time na vreme poručio da ne želim ni kandidaturu, a kamoli da ponovo budem predsednik. Vreme je za mlađe ljude, a njih Liga ima. Ja ću naravno biti tu, kao član ili na nekoj drugoj stranačkoj funkciji ako mi se ponudi, ali neću biti predsednik. Ja sam to hteo i ranije ali nekako stalno nije bilo vreme za to i stalno su me ubeđivali ili kandidovali. Sada je vreme da se kormilo prepusti mlađima, tim pre što ima dovoljno vremena do izbora da to ne bude smetnja.

Kažete i da nećete napustiti politički život. Šta to tačno znači i kako će vaš budući politički angažman izgledati?

– Ja ne napuštam politiku i javni život time što odlazim sa čela stranke. Naprotiv. Ja sam u politiku ušao ne da bih ćutao, nego da ne bih ćutao. I do sada sam nekako, sigurno ste to primetili, morao da biram reči kada govorim o nekim ljudima, političkim procesima ili promenama u društvu u ovoj zemlji. Sada, jednostavno više nemam obavezu za eufemističkim izražavanjem i mogu da budem oštriji i direktniji.

Ko bi mogao da bude sledeći predsednik LSV? Hoćete li nekoga predložiti na Skupštini u novembru?

– Ne želim da utičem na to. To što sam ja 32 godine na čelu stranke ne znači da je Liga bila liderska stranka. Naprotiv. Mi smo imali i imamo i stranačke institucije i demokratske procese na koje nisam uticao. Ono na šta sam ponosan jeste činjenica da je u stranci prosto stasala generacija iskusnih, a opet dovoljno mladih ljudi koji imaju energiju da nastave da od LSV čine građansku i regionalnu stranku koja ne odstupa od svojih političkih ciljeva.

Ako se osvrnete 32 godine unazad, kako biste ocenili društvo tada, a kako danas?– Pre 32 godine ljudi su ozbiljno pristupali politici i imali ubeđenja. Bili su spremni da o njima polemišu i smatrali su svojom moralnom obavezom, barem oni sa kojima sam se družio, da daju svoj doprinos preuzimanjem odgovornosti u javnim poslovima. Danas je sračunato uništeno ne samo poverenje u politiku i političare, nego uopšte u bilo kakav oblik javnog angažmana. Pa, više niko ne pita šta može da učini za svoju zemlju nego koje će privilegije dobiti postavši deo vladajuće strukture. Čast, poštenje i odgovornost postale su ismejane kategorije, a kada pogledate ko je od toga najviše profitirao videćete da po istraživanju javnog mnenja, najviše poverenja građani imaju u crkvu i vojsku. Dakle, u hijerarhijske organizacije na koje javnost nema nikakav uticaj. Drugim rečima, sračunatim delovanjem interesnih grupa u Beogradu i inostranstvu u Srbiji je stvoreno najplodnije moguće tle za klerofašističku diktaturu. Pre trideset godina bilo je budućnosti, ima je i sada, ali je više niko ne vidi. Barem ne ovde.

Šta je vaša najveća greška u periodu dužem od tri decenije? A šta najveći uspeh?

– Najveći uspeh je što pojam Vojvodine kao simbola demokratije, interkulturalnosti i decentralizacije još uvek postoji. A najveća greška mi je što sam poverovao da se među političkom elitom u Srbiji, i pozicionom i opozicionom, nalazi iko ko iskreno veruje u mogućnost da se Srbija decentralizuje i da se vlast spusti što bliže građanima. U Beogradu, takva biljka još nije nikla.

Nenad Čanak ide na prajd, za uvođenje je sankcija Rusiji, za vas je Kosovo nezavisna država… Da li mislite da će za takvu politiku ikada biti većina građana i građanki Srbije?

– Naravno da neće dokle god budu tretirani kao stado kojim upravljaju čopori. Srbija ne samo da nema nezavisne medije, nego nema medije uopšte. Ima samo razvijenu propagandnu industriju, ponekad konkurentskih propagandnih firmi. I naravno onda, stepen laži i sračunatog zasipanja sumnjom u sve postojeće kojim su izloženi, građane Srbije, dovodi u situaciju da su prestali da razlikuju elementarno dobro od elementarnog zla. To vodi, posle moralnog sunovrata i u fizički nestanak.

I kada ste ušli u politiku i danas kada najavljujete povlačenje sa čela LSV Kosovo je tema. Kako komentarišete aktuelno uključivanje različitih međunarodnih izaslanika u rešavanje kosovskog pitanja? Jesmo li blizu rešenja?

– Nismo. Iz jednostavnog razloga što – pod jedan, niko nije definisao koje je tačno to kosovsko pitanje i pod dva – koliko socijalnih parazita živi od nerešavanja tog nedefinisanog kosovskog pitanja.

Izjavili ste da ste kao predsednik stranke morali da govorite uvijeno i da vam je to bilo opterećenje. Da zamislimo da je sad novembar, da je Liga dobila novog predsednika. Šta je prva „potpuno slobodna“ izjava Nenada Čanka?

– Čućete u novembru. Mesec i po dana je jako dug period u današnje vreme. Videćemo šta će se sve dogoditi do novembra, pa i to da li ću zbog poteza botoksiranog degenerika iz Kremlja imati mogućnost da se uopšte ikome obratim.

O političkim protivnicima u dve, tri reči:Boris Tadić: Prijatelj sa mnogo razlika.Vojislav Šešelj: Monstrum i nedovoljno osuđeni ratni zločinacDragan Đilas: Nikad račundžija političarSlobodan Milošević: Putinova budućnost.Čedomir Jovanović: Vreme će reći.Aleksandar Vučić: Šahista koji igra i crnim i belim.Ivica Dačić: Uvek nešto, s nepoznatim zaštoBoško Obradović: Diler voštanica i tamjana

(SzILSV, 25.09.2022)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Fon Kramon: Plan saradnje Srbije i Rusije signal da zamrznemo pregovore sa EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon prokomentarisala je potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za naredne dve godine i ovaj sporazum nazvala “ozbiljnim skandalom”

Published

on

By

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred besnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Tviteru fon Kramon.

Šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su juče u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.

Plan je potpisan na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a srpsko ministarstvo je na Tviteru objavilo video snimak potpisivanja i razmene dokumenta koji je, sudeći po snimku, potpisan u prostorijama ruske misije pri UN.

Inače, Stranka slobode i pravde danas je u saopštenju osudila potpisivanje ovog plana, istakavši da „naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše“, kao i da vlast ovim krši poziciju Srbije oko Kosova.

„Neverovatno je da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir, dok mesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u poslednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini teritoriju druge međunarodne priznate zemlje“, navodi se u saopštenju SSP.

Valentina Teodorović

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/fon-kramon-plan-saradnje-srbije-i-rusije-signal-da-zamrznemo-pregovore-sa-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Rusija nakon Putinovog obraćanja više neće biti ista

Ako se netko pitao zašto je Putin tako uporno i dugo odbijao pomisao da provede mobilizaciju, sad je dobio odgovore – hiljade i hiljade Rusa krenule su put granica kako bi se osigurale da neće dobiti pozive za mobilizaciju, hiljade uglavnom mladih izašle su na demonstracije protiv mobilizacije, internetom kruže ljutite reakcije supruga nesretnika koji su već dobili povestky (povestku – poziv)

Published

on

By

Rusija nakon Putinovog obraćanja naciji 21. rujna više neće biti ista. Zapravo će se pretvoriti u pravu diktaturu bez ijednog slobodnog javnog medija. Državna propaganda ubacit će u brzinu više. Državni nadzor i stisak nad političkim strankama postat će još snažniji. 

Uveden novi zakon

U svoj ovoj kakofoniji vijesti potpuno je prošlo neopaženo da je ruski parlament Duma 20. rujna usvojila zakon kojim je uvela pojam “mobilizacija”, “ratno stanje” i “ratno vrijeme”. No otišli su i korak dalje.

U kazneni zakon uvedeno je izvršenje kaznenog djela “u razdoblju mobilizacije ili izvanrednog stanja, u ratu ili u uvjetima oružanog sukoba ili borbenih djelovanja”. Na taj je način Duma omogućila zakonsku osnovu ne samo za provođenje mobilizacije već i za proglašenje izvanrednog stanja. Po novom zakonu, za odbijanje odaziva na mobilizacijski poziv ruski vojni obveznici mogu dobiti do 10 godina zatvora. Isto toliko po izmijenjenom kaznenom zakonu dobit će nesretnici koji završe u Ukrajini pa preživljavanje pokušaju osigurati, kako je precizno navedeno u dopuni zakona, dobrovoljnom predajom.

S obzirom na to da je predaja u ratu uvijek dobrovoljan čin, Duma je tom izmjenom zakona zapravo sve Ruse koji dopadnu ukrajinskog zarobljeništva osudila na dugogodišnju robiju. Stoga ne čudi da je Kijev objavio ponudu ruskim vojnicima: “Prisilno mobilizirani Rusi koji ne želite sramotno umrijeti u stranoj zemlji, predajte se kad se ukaže prva prilika. Ukrajina vam jamči život i dostojanstven tretman. Prema Ženevskoj konvenciji, nećete biti izručeni Rusiji, osim ako to ne želite.”

Vlast je osigurala da će svi koji su namjeravali nastaviti s prosvjedima još jednom razmisliti

Potpuno u skladu s novim zakonima, dio od 1300 i nešto više uhićenih, koji su se usudili drznuti da prosvjeduju protiv mobilizacije, još u pritvoru dobio je poziv za mobilizaciju. Naravno da nije najpametnije dati oružje u ruke tako nezadovoljnoj osobi, pa će vjerojatno završiti na zadaćama postavljanja i čišćenja minskih polja, kopanja rovova i slično. Istovremeno, takvim je postupkom vlast osigurala da će svi koji su namjeravali nastaviti s prosvjedima još jednom razmisliti.

U međuvremenu su ruske neovisne novine Novaya Gazeta potvrdile predviđanja da je brojka od 300 tisuća poziva pričuvnicima tek početak. Novaya Gazeta se pozvala na neimenovanog dužnosnika u vladi predsjednika Putina koji je rekao da je pravi plan pozvati milijun ljudi. Na to upućuje i činjenica da u Putinovom dekretu o provođenju mobilizacije nedostaje sedma točka. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da upravo ta točka spominje krajnju namjeravanu brojku mobiliziranih te se smatra državnom tajnom. Zanimljivo je da se nitko nije sjetio tu točku staviti kao zadnju pa se ne bi ni znalo da postoji. No čudni su putovi uma ruske birokracije.

Odabir jadnika kojima će se uručiti mobilizacijski poziv trebao bi biti isključivo na djelatnicima vojnih ureda

Objavom o djelomičnoj mobilizaciji najzadovoljnija je upravo ruska birokracija. I ovako sklona korupciji sad je dobila priliku kakva se dogodi jednom u radnom vijeku. Kvote koliko koji rajon ili grad moraju osigurati mobiliziranih nesretnika određuju se s vrha, ali odabir jadnika kojima će se uručiti mobilizacijski poziv trebao bi biti isključivo na djelatnicima vojnih ureda.

Nekoliko desetaka tisuća rubalja odgovornom i poziv nikad neće stići. Nekoliko stotina tisuća rubalja osigurat će da kartončić s podacima zauvijek nestane. Da ne spomenemo sve moguće rodbinske veze i prijateljstva koja se sada potežu. I, naravno, utjecaj lokalnih “šerifa”.

Stoga ne čudi da su već drugog dana mobilizacije počele stizati vijesti kako se podižu stariji od 60 godina, ljudi s kroničnim bolestima, očevi petero djece, studenti itd. Svi oni koji bi, po tvrdnjama ruskog ministra obrane Šojgua, trebali biti oslobođeni.

Sad je sasvim jasno da Moskva koristi mobilizaciju i za svojevrsno etničko čišćenje. Dok se središnja Rusija (za sada) ne dira, mobilizacija se intenzivno provodi u ruskim regijama južnog i sjevernog Kavkaza. Zapravo, istočno od Urala. 

Činjenica je da logistika ruske vojske ne može zbrinuti milijun novih vojnika odjednom. Zbog toga je sigurno da su taj proces razdijelili u (po svemu sudeći) tri dijela. S krajnjim ciljem da u proljeće naredne godine imaju spremnih više od milijun vojnika za ponovni pokušaj okupacije Ukrajine. Do tada će ovih prvih 300 tisuća nesretnika morati držati ukrajinsko bojište tijekom zime. S obzirom na slabu obučenost i očajno niski borbeni moral prisilno mobiliziranih vojnika, ruski se generali nadaju da će njihova masa osigurati stabilnost ruskih obrambenih položaja u Ukrajini.

Moglo bi se dogoditi da duga oštra zima smrzne na silu mobilizirane Ruse

Prije manje od mjesec dana Gazprom je dvominutnom reklamom prijetio Europi dugom oštrom zimom koja će isprazniti spremnike plina i smrznuti nas. No sada bi se moglo dogoditi da duga oštra zima smrzne na silu mobilizirane Ruse koji će spas od smrzavanja i gladi potražiti u ukrajinskom zarobljeništvu. I od tamo se nadati da će Putinova strahovlada što prije past kako bi se mogli vratiti u domovinu.

Istovremeno se na okupiranim ukrajinskim područjima provode referendumi. Putin je uspio pronaći novi način uključivanja vojske u “demokratsko” odlučivanje. S oružjem obilaze domove glasača i prisiljavaju ih da pred njima zaokruže odgovor. Onomad je kubanski diktator general Batiska koristio vojnike da zaokružuju njegovo ime na izbornim listićima, no Putin je uspio otiči korak dalje.

Prigodno, vlast je u Moskvi i Sankt-Peterburgu organizirala masovne skupove podrške pripojenju okupiranih ukrajinskih regija. Ljudi su na masovnom skupu nosili ruske zastave, zastave s ruskim simbolom “Z” i natpisom tipa “Rusi, Ukrajinci, jedan narod, jedna zemlja”. Na objavljenim fotografijama vidi se da je na skupovima bilo puno žena, ali i mladih, za borbu sposobnih muškaraca. Zasigurno su svi ti mladi i za borbu sposobni muškarci nakon okončanja skupova, razdragano uz votku i pjesmu, otišli do vojnih ureda kako bi se prijavili za odlazak u Ukrajinu.

Mario Galić

izvor: https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/rusija-nakon-21-rujna-nece-biti-ista-bit-ce-jos-gora/2397755.aspx

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ponoš o Putinovim pretnjama i putu Srbije ka EU: Rusija podigla ulog, više nema mesta za balansiranje

Ne bih rekao da Rusija igra na sve ili ništa. To još nije ni blizu toga. Pretnja nuklearnim oružjem nije igranja na sve ili ništa, to je igranje na ništa. To što je rat dobio novu dimenziju i dinamiku nije neočekivano. Rusija ne sme da dozvoli da izgubi rat. Može da prekomponuje ciljeve rata i to se dešava. Mobilizacija je bila očekivana, ali to ne znači da je to politički prihvatljivo, niti neko ko je u našoj poziciji treba da pozdravi. Nuklearno oružje je politička pretanja i pritisak i jeste podizanje uloga. Put Srbije ka EU treba da bude jasniji jer nema više balasiranja, kazao je Zdravko Ponoš, lider udruženja Srbija centar

Published

on

By

Prema njegovim rečima, važno je da se prepozna da je nova gvozdena zavesa tu i da je ona za razliku od 20. veka dalje od naše granice i teško da će da se primiče našim granicama.

On je gostujući na televiziji N1 odgovarajući na pitanje treba li Srbija jasniej da se odredi prema globalnoj situaciji budući da su predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i ambasador Srbije u Americi, Marko Đurić postavili fotografiju na drštvenim mrežama na kojoj u Njujorku jedu rusku čorbu, naveo da više nije reč o tome šta je međunarodno pravo i pravda i šta se nama sviđa, čiju književnost volimo i ko nam je bliži, već se radi o tome šta je dorbo za ovaj narod.

– Mi smo okruženi zemljama koje su EU i dobar deo u NATO. To je realnost. Rusija je zabavljena svojim mukama i teško može da nam pomogne da se ovde živi bolje. Rat je doneo lošiji život ne samo nama nego i Evropi. Mi treba da vodimo računa da se posledice rata što manje osećaju. Naš evropki put treba da bude ultimativiji i jasniji i tu govorim i o sankcijama i o svemu ostalom. Balansiranaja nema ovde, jer nema šta puno da se balansira više – naveo je on.

Prema njegovim rečima, dobro bi bilo da se o sancijama razgovara sa Moskvom i da bi im se objasnila naša pozicija, iako je oni znaju.

Ponoš smatra da pitanje Kosova ne treba da se rešava da bi bilo rešeno za nekoliko meseci.

– To ne može da se reši, a da bude dobro po nas. Treba da se rešava u kontinuitetu pozitivnih pomeranja sa jasnim linijama šta je neprihvatljivo za nas, a to je da se ne prizna nezavisnost i da se pusti u UN. Sve ostalo treba da bude predmet razgovora da se pomere standardi života – objasnio je on.

Prema njegovom sudu, u pomeranju standarda života ova vlast je sve dala a ništa nije dobila za naše ljude koji žive na KiM i za crkve i manastire.

On dodaje da ova varijanta u kojoj je Srbija prisutna u prištinskim institucijama preko Srpske liste ne daje rezulate i nacionalni interesi nisu odbranjeni.

– Vanistitucionalna borba je jedna od mogućnosti. To je radio Adem Demaći kada su paralelne stvari napravili tamo. Da li je to nešto o čemu treba da se razmišlja da bi se izvršio pritisak. Ovo sad ne funkcioniše – ukazao je on.

Kako je zaključio mir se ne sme ugroziti, ali smo daleko od pomirenja.

– Rekao bih da je ova vlast bila kooperativnija u razogovorima, a vlast u Prištini je mnogo tvrđi pregovarač. Kurti nije čovek kojeg mogu da ucene – naveo je Ponoš.

On kaže da je indikativno da se u non pejperu EU koji se pojavio govori o štapu i šargarepi ako obe strane budu kooperativne i ako ne budu.

Kako je pojasnio u delu koji se odnosi na nekooperativnost Prištine se navodi samo rušenje Kurtijeve vlade, te da to „dosta čudna postavka i nije nešto što stimuliše Beograd“.

Kada je reč o tome što još nema vlade i objašnjenju mandatarke Ane Brnabić da se kasni zbog dešavanja u septembru i mnogih obaveza predsednika Srbije, Ponoš kaže da su objašnjenja na nivou da nisu mogli da formiraju vladu jer je padala kiša.

Komentarišući skupštinsku raspravu o Kosovu rekao da su se čuli opozicioni predlozi koji ne mogu puno da pomognu ali ni da štete, ali da je važno da se govorilo u Skupštini iako nije onapravljen nikakav pomak.

– Ako je bila svrha postizanje višeg nivoa nacionalnog jedisnstva, to nije urađeno – kazao je on.

Prema njegovi rečima, verovatno je tu raspravu Vučić shvatio kao dopuštenje da radi sve kao i do sada.

– Vučić je igrao simultanku, čak je zabranio njegovima i da ga brane – opisao je Ponoš.

Govoreći o prajdu i tome kako bi se on postavio, rekao je da se kao predsednik ne bi bavio temama koje nisu njegova nadženost. On ne bi ni prihvatio 2019. da Beograd bude domaćin „jer mi kao društvo nismo u stanju da prhvatimo to bez većih tenzija“.

On smatra da je to uraženo zbog pozitivnog brojanja u Brisleu što ej pogrešno, a da kada je trebalo da se desi istraživanja pokazala da da baš to i nije proihvatljovo pa je Vučić pokušao da pobegne od toga.

Ponoš je naveo da se znalo kada je šetnja zabranjena da se nikom ništa neće desiti jer su ljudi koji su pravili haos ostavljnei kod kuće, te da je jedino je crkva odradila ono što nije mogla odraditi ekstema desnica.

L.V.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/ponos-o-putinovim-pretnjama-i-putu-srbije-ka-eu-rusija-podigla-ulog-vise-nema-mesta-za-balansiranje/

Continue Reading

Trending