Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Mešanje crkve u formiranje vlasti poniženje za Crnu Goru

Niko ne vodi medijski hibridni rat uz pomoć Srpske pravoslavne crkve, a protiv Crne Gore, da bi sada nekom drugom prepustio da donosi ključne odluke o političkoj budućnosti vaše države, pa makar to bila i trenutna većina u parlamentu. Konkretno, odlučujuća pomoć u predizbornoj kampanji sada dolazi na naplatu, kaže u razgovoru za Dnevne novine građanski aktivista u Srbiji, advokat Aleksandar Olenik, komentarišući sastanak mitropolita Amfilohija i episkopa Joanikija sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Sagovornik DN poručuje da je miješanje SPC u izbore u Crnoj Gori, njeno aktivno učešće u formiranju nove vlasti, “poniženje za građane Crne Gore i njihovu državu”.

Published

on

Predstavnici političkih subjekata koji su osvojili vlast na parlamentarnim izborima sastali su se sa mitropolitom Amfilohijem u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog, gdje su uz posredovanje sveštenih lica dogovarali i kadrovska rješenja u novoj vlasti. Kako Vi gledate na postizborna dešavanja u Crnoj Gori?

OLENIK: Mjesto sastanka samo po sebi nije bitno, mogli su i na poljani da razgovaraju, što bi u pandemijskom uslovima bilo dobro. Problem su učesnici na sastanku. Ako SPC nije učestvovala na izborima, koja je uloga dvojice visokih službenika SPC na sastanku političke koalicije koja treba da preuzme vlast? Šta daje legitimitet crkvi iz susjedne države da javno određuje nosioce državnih funkcija u Crnoj Gori? Smatram da je to poniženje za građane Crne Gore i njihovu državu. Ne samo da crkva ne treba da se bavi politikom jer je Crna Gora građanska država, već je došlo do toga da crkva iz susjedne države aktivno učestvuje i određuje buduće nosioce visokih državnih funkcija. Ovo je posljedica hibridnog rata koji se i sada vodi protiv Crne Gore i to iz Beograda, a čiji su glavni izvršioci SPC, mediji i nacionalističke stranke u Crnoj Gori kojima direktno upravlja Aleksandar Vučić i to uz pomoć nacionalista iz opozicionih redova, svih zastupnika bojkota u Srbiji koji mu na ovaj način direktno pomažu.

Šta još karakteriše postizborni period?

OLENIK: Demokratsko i evropsko ponašanje dosadašnje vlasti, koje na najbolji način pokazuje da je Crna Gora u vrednosnom smislu građanska i demokratska država, te da je na taj način zaslužila svoje mjesto među uređenim zemljama Zapadne Evrope. Naravno, ja kao advokat ali i kao političar nisam očekivao drugačije ponašanje dosadašnjih vršioca vlasti, niti predsjednika Crne Gore, jer je sasvim normalno poštovati izborne rezultate, ali je još normalnije najaviti borbu za zaštitu ustavnog ustrojstva države.  Nadam se da će se i Srbija ugledati na Crnu Goru, ali i na Sjevernu Makedoniju te da ćemo pristupiti NATO, a zatim i EU.

Dobili smo i novi sastav parlamenta. Šta ga, iz Vašeg ugla, karakteriše?

OLENIK: Ako se pogleda novi saziv Skupšine u Crnoj Gori, jasno je vidljivo da poslanici koji zastupaju građansku i evropsku politiku imaju većinu u odnosu na srpske nacionaliste koji suštinski predstavljaju SPC i Aleksandra Vučića. Istovremeno, u okviru nove vladajuće koalicije predstavnici evropske, građanske i demokratske politike su u velikoj manjini te im predstoji velika unutrašnja politička borba, jer će oni, iz ugla vlasti, biti jedina brana povratku Crne Gore u mračne devedesete godine.

Kako objašnjavate podršku građanskih partija koaliciji čiji je inicijator i pokrovitelj sveštenik?

OLENIK: To je teško, možda i nemoguće objasniti, ali ima još primjera raznorodnih i politički suprotstavljenih koalicija. Međutim, pravi odgovor će biti postupanje buduće vlade, kojoj moramo dati prvih 100 dana, prije ozbiljne političke analize. Po našem mišljenju, postoje dva osnovna politička puta nove vlade. Prvi podrazumijeva poštovanje Ustava i građanskog karaktera Crne Gore, što je u skladu sa proklamovanim sporazumom sada već vladajuće koalicije. Drugi put bi bio povratak u nacionalizam i napuštanje građanskog ustrojstva države, čime bi se uništila i sama država, jer Crna Gora može postojati samo kao građanska i demokratska država. Stoga je velika odgovornost baš na građanskim partijama u vladajućoj koaliciji, pa su ove partije na velikim iskušenjima. Bilo bi najpoštenije prema građanima da ove građanske partije u vladajućoj koaliciji dosljedno zastupaju svoju politiku i da onog momenta kada i ako to postane nemoguće, o tome odmah obavijeste sve građane i da građanima vrate dobijene mandate.

Između koalicija koje su dobile većinu na izborima očigledno ima neslaganja. To je posebno izraženo između Demokratskog fronta i GP URA, odnosno medijskog koncerna Vijesti koji stoji iza tog političkog subjekta. Kako vidite rasplet ove situacije?

OLENIK: Teško je predviđati rasplet, smatram da je vjerovatnije da će GP URA pokazati snagu i viziju te da neće podleći pritiscima iz crkvenih i nacionalističkih krugova. Po našem mišljenju nacionalnost budućih ministara nije bitna, već je bitna njihova politika. Ako bi GP URA odustala od građanske politike to bi bio njihov politički kraj te je zato vjerovatnije da će, bar u bliskoj budućnosti, zastupati svoj program. Problem može nastati ako crkveni nacionalisti, potpomognuti zvaničnim Beogradom i nacionalističkom opozicijom u Beogradu, tokom vremena dovoljno ojačaju te im GP URA više neće biti potrebna, jer tada mogu da sruše vladu i da se sami bore za vlast. To je realna opasnost i zato je velika odgovornost baš na ovom političkom subjektu, ko god stajao iza njih, da ne dozvole da budu iskorišćeni kao prelazno rješenje za povratak Crne Gore u nacionalističku prošlost.

DPS je izgubila izbore, ali je ostala najjača politička stranka, a sa druge, na čelu države je aktuelni predsjednik Milo Đukanović koji otvoreno poručuje da će se protiv svakog pokušaja ugrožavanja građanske, sekularne, evroatlantske Crne Gore boriti svim sredstvima. Šta nam donose naredni mjeseci?

OLENIK: Prvi koraci DPS i predsjednika Crne Gore su upravo onakvi kakvi se očekuju od najveće partije koja je državu uvela u NATO i na korak od EU, čime je Crna Gora nepovratno uvrštena u red zapadnih, razvijenih građanskih demokratija. Pravi test za građansku Crnu Goru, ali i za DPS pa i za predsjednika biće sljedeći predsjednički izbori. Sa najvećom i najorganizovanijom partijom, koja je na vlasti u većini gradova i čiji predsjednik je ujedno i predsjednik Crne Gore, ne brinem se za budućnost DPS i građanskog društva u Crnoj Gori.

Kako komentarišete sastanak mitropolita Amfilohija i episkopa Joanikija sa predsjednikom Srbije?

OLENIK: Niko ne vodi medijski hibridni rat uz pomoć SPC, a protiv Crne Gore, da bi sada nekom drugom prepustio da donosi ključne odluke o političkoj budućnosti vaše države, pa makar to bila i trenutna većina u parlamentu. Konkretno, odlučujuća pomoć u predizbornoj kampanji sada dolazi na naplatu.

Kod koga na naplatu?

OLENIK: Mislim da se ovo u najvećoj mjeri odnosi na DF, odnosno na crkvene srpske nacionaliste u okviru koalicije, a mnogo manje na njen građanski dio. Očigledna je namjera da se samo formalno zadrži privid nastavka evropske i građanske politike dok bi se suštinski, korak po korak i skriveno, rastakalo građansko uređenje Crne Gore. Posebno su bitni načelnici i rukovodioci raznih bezbjednosnih službi čiji je zadatak zaštita građanskog ustavnog poretka, zato su ova imenovanja izazvala i najviše sukoba u koaliciji, jer ako ove službe dopuste ili ako aktivno budu učestvovale u unutrašnjem rastakanju Crne Gore kao građanske države, onda nije bitno ko je ministar ili koja je proklamovana politika vlade. Ovakve namjere srpskih nacionalista predstavljaju realnu opasnost i pomenuti sastanci uz učešće predstavnika SPC sigurno za cilj nemaju dalje jačanje građanskog karaktera crnogorske države. Kako je to već rečeno, jedno je imati trenutno većinu u Skupštini, a sasvim drugo najavljivati rastakanje građanskog karaktera crnogorske države. Stoga je i sasvim opravdano upozoriti na ustavnu obavezu zaštite države svim sredstvima.

Mediji su objavili snimak kandidata za novog mandatara, gospodina Krivokapića, sa dočeka osuđenog teroriste Nikole Kavaje, što je on objasnio riječima da je “Kavaja simbol otpora jednom diktatoru”. Kako Vama izgleda objašnjenje Krivokapića?Šta poručuje, šta da očekujemo kada postane premijer?

OLENIK: Gospodin Krivokapić je kandidat crkve i nacionalista tako da ja i kao političar i kao advokat, od njega očekujem da pokuša da sprovodi politiku za koju je dobio podršku crkve i srpskih nacionalista. Sve drugo bi bilo iznenađenje ali i izdaja građana koji su mu dali podršku za politiku koja je direktno suprotna svim odredbama koalicionog sporazuma. Ovo je i jedan vid zloupotrebe demokratskih procesa u Crnoj Gori jer je budući premijer dobio podršku za politiku koja je dijametralno suprotna potpisanom koalicionom sporazumu. Poštujući demokratsku praksu, potrebno je dati vladi 100 dana postojanja, pa tek onda suditi o njegovoj politici.

Na izjave Krivokapića bilo je dosta reagovanja. Socijaldemokratska partija uputila je otvoreno pismo ambasadorima zemalja EU tražeći da se izjasne. Međutim, međunarodna zaj ednica uporno ćuti na miješanje SPC i njeno političko djelovanje, na kršenje osnovnih ljudskih prava, na progon novinara i najave zatvaranja medija…,

OLENIK: Utisak je da je međunarodna zajednica uvjerena da može da kontroliše crkvu i nacionaliste koji su višestruko politički uticajniji unutar trenutne vladajuće koalicije. Nadam se da su dobro procijenili snagu i uticaj jer smo imali prilike da vidimo kako izgleda kada nacionalisti sa crkvom postanu dominantni. Ako su slučajno zaboravili ili ne znaju kako to izgleda, mogu da pogledaju kakvo je sada stanje u Srbiji, jer se osnovano može pretpostaviti da SPC pokušava da i u Crnoj Gori ima istu poziciju. A u Srbiji imamo “reketiranje” od SPC gdje država javno i transparetno crkvi plaća milione eura da bi ova ćutala o Kosovu, o korupciji, o kriminalu… I gdje SPC direktno učestvuje u donošenju državnih odluka a da nije učestvovala na izborima, kao u Crnoj Gori.

SAMO PREMINULI KADROVI MILOŠEVIĆA I ŠEŠELJA NE UČESTVUJU U VLASTI

Srpski predsjednik potencira značaj popisa stanovništva naredne godine u Crnoj Gori. Kampanja za popis je već počela. Da li je SPC glavna poluga za ostvarivanje projektovanog cilja da Srbi budu najbrojnija nacija u CG?

OLENIK: Aleksandar Vučič, nažalost trenutni predsjednik, je politički sljedbenik Miloševića i svog političkog oca Šešelja, i on to i ne krije. U Srbiji imamo potpuno restauraciju Miloševićeve politike, ali i svih njihovih kadrova. Samo preminuli kadrovi Miloševića i Šešelja ne učestvuju u vlasti. Tu su čak i kadrovi zloglasnog JUL-a Mire Marković u vidu sve prisutnog Vulin Aleksandra, ministra vojnog. Je li neko iole ozbiljan može pomisliti da su oni promijenili svoju politiku iz devedesetih koja je direktno dovela do genocida? Oni nastavljaju tu istu politku, ali upotrebljavaju nove metode, pa se tako više ne bore za teritorije već je sada u pitanju ”srpski duhovni prostor”, ondašnja zloglasna događanja naroda sada nazivaju “litijama” itd. Oni nikada nisu promijenili svoj stav o Crnoj Gori i po njima je u pitanju samo dio Srbije dok je sama Srbija zastupnik ruskih intresa na Balkanu.

Potrebno je da međunarodna zajednica ovo uvidi i shvati što prije ili će u jednom trenutku biti prekasno. Zato sam i posvećen stvaranju građanske, zapadne i demokratske kolone u Srbiji jer u ovom trenutku, EU nema koga da podrži u Srbiji. S jedne strane imamo nacionaliste i crkvu na vlasti, a sa druge strane imamo isto takve nacionaliste u opoziciji koji su otvoreno podržali litije i crkvu, istovremeno zagovarajući porazan bojkot izbora. Kao rezultat imamo da građanska opozicija u Srbiji mora da počne od nule i to je ono šta sada intenzivno radimo.

DF se otvoreno protivi marginalizaciji njihovog izbornog rezultata. Na koji način se njihovo protivljenje može odraziti na formiranje vlade, ali i njeno funkcionisanje?

OLENIK: Uvjeren sam da će se vlada relativno lako formirati. DF je dobio podršku za nacionalističku politiku i oni imaju obavezu prema svojim biračima da tu politiku i spovode. Svako drugo ponašanje bi predstavljalo zloupotrebu demokratije u Crnoj Gori. Iz potpisanog koalicionog sporazuma i izjava predstavnika DF se može zaključiti da je njihov plan prilično jednostavan i da su naumili da se formalno ne suprotstavljaju demokratskom i građanskom uređenju države već da postavljanjem svojih kadrova po dubini izvršne vlasti i zloupotrebom izvršne vlasti i medija umanje politički uticaj DPS. Nakon njihove procjene da su dovoljno ojačali, jednostavno mogu oboriti vladu i sa pozicija vlasti učestvovati na izborima. Ovakav scenario u sebi sadrži zloupotrebu građanskih partija u okviru trenutne većine, te se nadam da su gospoda Bečić i Abazović sposobni da se odupru i da neće dozvoliti da budu iskorišćeni.

Postoje dva osnovna politička puta nove vlade. Prvi podrazumijeva poštovanje Ustava i građanskog karaktera Crne Gore, što je u skladu sa proklamovanim sporazumom sada već vladajuće koalicije. Drugi put bi bio povratak u nacionalizam

Izvor: cdm.me

SLOBODNA VOJVODINA

Mogu li roboti da preuzmu poslove ljudima zbog pandemije?

Proglašenje pandemije početkom 2020. dovelo je do povećane automatizacije što je bio odgovor na brzu promenu uslova na tržištu rada.

Published

on

By

foto: Taipei, decembar 2011.

Od brze hrane do poljoprivrede, COVID-19 je ubrzao prisutnost radnika robota u čitavom spektru industrija. 

Proglašenje pandemije početkom 2020. dovelo je do povećane automatizacije što je bio odgovor na brzu promjenu uslova na tržištu rada. Čišćenje podova i dezinfekcija mikroba prepuštena je robotima u bolnicama i supermarketima. Dok su neke kompanije čak otkrile da je za posao bolje ako se potencira rad robota jer on isključuje kontakt među ljudima u uslovima gdje se traži fizička distanca. Tako je američki lanac brze hrane White Castle uveo robote za pečenje hamburgera i krompirića kako bi kreirao “prostor za smanjeni kontakt ljudi s hranom tokom pripreme”.

Iako je automatizacija već dugo u trendu, pandemija, ali i trgovinski ratovi i uska grla u lancima snabdijevanja – doveli su do visokih troškova kompanija zbog nepredviđenih poremećaja u proizvodnji.

Pandemija i s njom povezan nedostatak radne snage ubrzao je uvođenje umjetne inteligencije, robotike i drugih oblika automatizacije na tržište rada.

Automatizacija ubrzana pandemijom

Svjetski ekonomski forum je iznio podatke prošle jeseni da 50 posto poslodavaca planira da poveća automatizaciju u svojim kompanijama. Prema izvještaju Budućnost poslova 2020. Svjetskog ekonomskog foruma predviđa se da do 2025. godine 85 miliona poslova može preći sa ljudi na mašine.

Autoindustrija je dominirala u automatizaciji i korištenju industrijskih robota u proizvodnji, ali sve više drugih grana industrije kupuje manje, mobilne robote. Najveći procenat rasta u nabavci robota dolazi iz industrije hrane i maloprodaje – što je odraz naglog rasta kupovine preko interneta tokom posljednje godine.

Trend automatizacije pogađa gotovo sve sektore od manufacture, distribucije, transporta, prodaje, restorana i mnogo drugih personalnih i vladinih servisa.

Aerodromi koriste pokretne robote da dezinfikuju prostorije – posao koji su isprva radili domari obučeni u zaštitna odjela.

Kompanija Proctor & Gamble proizvođač deterdženata, pelena, toalet papira i ostalih higijenskih potrepština otkrila je da je strateško raspoređivanje robota na proizvodnim trakama omogućilo zadržavanje više radnika na poslu kao i veću proizvodnju robe uz pridržavanje mjera socijalne distance, pisao je u maju Los Angeles Times.

“COVID je samo naglasio da se nešto od ovoga može ubrzati zbog potencijalnih poremećaja u biznisu na koja treba biti spreman”, rekao je Mark Lewandowski, direktor za inovacije u robotici kompanije Proctor & Gamble.

Narudžbine za robote u Sjevernoj Americi, uglavnom u SAD-u, porasle su za 20 posto u prvom tromjesečju u poređenju s godinom ranije i za 16 posto u odnosu na isto tromjesečno razdoblje 2019., znatno prije pandemije, navodi Asocijacija za naprednu automatizaciju (Assn. for Advancing Automation).

Gotovo 10.000 robota naručeno je u prošlogodišnjem četvrtom tromjesečju, što je drugo najbolje tromjesečje ikada, pokazuju statistike.

Suočene sa manjkom radne snage i višim troškovima rada kompanije počinju da uvode automatizaciju u sektor uslužnih poslova koje su ekonomisti nekada smatrali sigurnim pretpostavljajući da mašine ne mogu da pruže ljudski kontakt koji se vjeruje da žele mušterije.

“Ljudi obično kažu da žele interakciju s drugim ljudima, ali COVID-19 je to promijenio”, rekao je za BBC Martin Ford, futurista koji je pisao o tome kako će roboti biti integrisani u ekonomiju u budućim decenijama.

“COVID-19 je promijenio preference mušterija i otvorio nove prilike za automatizaciju.”

Pomjeranja na tržištu rada

Prošla iskustva ukazuju da talasi automatizacije donose i stvaranje više radnih mjesta nego što odnose, ali da takođe disproporcionalno brišu jednostavnije poslove od kojih zavise radnici s manjim primanjima, piše agencija Associated Press (AP).

Međutim, tokom naredne decenije ili nešto više, opšti uticaj umjetne inteligencije i robotike na tržište rada će biti značajno, a u nekim određenim područjima tehnologije mogu dovesti do dramatičnih promjena u narednim godinama. Mnogi radnici će se uskoro suočiti sa realnošću prodora tehnologije automatizacije koje neće biti ograničeno na često slabo plaćena i manje poželjna zanimanja u kojima trenutno vlada nedostatak radnika. Zaista, mnoga radna mjesta koja poslodavci popunjavaju mogu se pokazati vrlo otporna na automatizaciju, piše britanski list The Guardian. Istovremeno, bolje plaćene pozicije koje radnici definitivno žele da zadrže biće u vidokrugu, jer umjetna inteligencija i robotika nastavljaju svoj nemilosrdni napredak.

Poslodavci su nestrpljivi da uvedu više mašina u poslovna okruženja. Istraživanje iz 2020. Svjetskog ekonomskog foruma otkrilo je da 43 posto kompanija planira da smanji radnu snagu zbog novih tehnologija.

Najbrži rast se očekuje u mašinama koje čiste podove supermarketa, bolnica, skladišta, prema navodima Međunarodne federacije za robotiku. Očekuje se porast robota koji kupcima pružaju informacije ili isporučuju narudžbe u hotelima, dok su restorani mjesta gdje su roboti postali najvidljiviji.

Nisu u pitanju samo roboti – takođe su u porastu softver i usluge koje pokreće umjetna inteligencija.

‘Porez na robote’ i očuvanje radnih mjesta za ljude

Distopijska priča da tehnologija stvara nezaposlenost nije uvijek tačna, kako napominju ekonomisti. Iako naprednije mašine zamijene neke poslove, one takođe kreiraju druge – bilo povećanjem prodaje kroz niže cijene (ako se prodaje više, potrebno je više radnika u proizvodnji) ili omogućavanjem radnicima da rade nove i složenije zadatke.

Studija Instituta za umjetnu inteligenciju usmjerenu na čovjeka sa Univerziteta Stanford iz 2020. bavila se uticajem umjetne inteligencije i robotike na sektore proizvodnje, bankarstva i staračkih domova. Istraživač Yong Suk Lee otkrio je da, iako je tehnologija u početku zamijenila ljudske radnike, na kraju su bila otvorena radna mjesta, prenosi, NBC News.

Ipak, podaci ekonomista teško da će spriječiti širenje straha od pametnih mašina koje će zamijeniti ljude, naročito s napredkom umjetne inteligencije i robotike. Ono što se očekuje jeste više poziva zakonodavcima da razmotre ideje kao što je “poreza na robote” kako bi odnos ljudi i mašina na tržištu rada bio ravnopravniji.

Suosnivač Microsofta Bill Gates 2017. godine je iznio ideju o “porezu na robote”.

Porez na kupovinu robota plaćale bi korporacije, a porez od prihoda mogao bi da se upotrijebi za pomoć radnicima kroz programe prekvalifikacije ili čak direktne naknade. Ovakve politike pomogle bi radnicima da lakše krstare automatizovanim tržištem rada.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

TOTALNI HAOS U AUSTRIJI! Kurc izlazi iz politike, premijer Šalenberg daje ostavku. Socijaldemokrate ubedljivo prve u biračkom telu.

Published

on

By

Austrijski kancelar Šalenberg podneo je ostavku posle nešto manje od dva meseca od imenovanja


Ovo je saopštio političar konzervativne OVP nakon što je njegov prethodnik Kurc najavio povlačenje kao lider stranke OVP.

Šalenberg je da će ostati na toj funkciji sve dok njegova stranka ne dogovori novog lidera nakon odlaska Sebastijana Kurca.

Aleksander Šalenberg

Samo nekoliko sati ranije, Šalenbergov prethodnik i lider Narodne partije, Sebastijan Kurc, rekao je da napušta politiku i da će u petak zvanično otići sa mesta predsednika stranke.

U saopštenju od četvrtka, Šalenberg je rekao da veruje “da bi obe funkcije – šefa vlade i lidera austrijske stranke sa najviše glasova – uskoro ponovo trebalo da bude na istom mestu”.

– Zbog toga stavljam na raspolaganje svoju funkciju kancelara čim se unutar stranke postavi relevantan kurs  dodao je on.

Šalenberg je stupio na mesto kancelara nakon što je Kurc napustio funkciju zbog optužbi za korupciju u oktobru. Mnogi su očekivali da će se Kurc vratiti, ali je on danas najavio potpuno povlačenje iz politike, ističući da taj potez nije priznanje krivice, već lična odluka.

Najnovije analize javnog mnjenja ukazuju na strmoglavi pad narodnjak, i porast socijaldemokrata, koji su već 4% ispred, nekada, neprikosnovenih narodnjaka.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Oljača: U subotu protesti u najmanje 30 gradova, imamo i broj za pravnu pomoć

Apel policiji da čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu

Published

on

By

Ekološki protesti i blokade saobraćajnica biće organizovani u subotu u 14 časova u najmanje 30 gradova i naselja širom Srbije, izjavio je u sredu uveče jedan od organizatora Marko Oljača, koji je FoNetu najavio da će konačan spisak biti utvrđen u petak ili u subotu pre podne.

Kako je precizirao, aktivisti su potvrdili da će proteste i blokade organizovati Novi Pazar, Nova Varoš, Kikinda, Novi Sad, Požega, Niš, Beograd, Veliko Gradište, Loznica, Smederevo, Užice, Prijepolje, Požarevac, Sremska Mitrovica, Toplica, Boljevac, Valjevo, Gornji Milanovac, Jagodina, Lazarevac, Kostolac, Leskovac, Subotica, Kraljevo, Šabac, Kula i Kragujevac.

Predviđena je i blokada Zrenjaninskog puta i Ibarske magistrale na tri mesta, dodao je Oljača i naglasio da su organizatori najavili miran protest, uz apel policiji da tokom blokada „čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu, kada policija nije intervenisala“.

Prema njegovim rečima, učesnici protesta imaće u subotu na raspolaganju broj za pravnu pomoć, jer se do sada prijavilo 15 advokatskih kancelarija širom Srbije spremnih da ponude svoje usluge.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije u toku dana da policija neće da reaguje na protestima zakazanim za u subotu i da će pustiti učesnike da rade šta hoće, sve dok ne ugrožavaju živote, imovinu građana i institucije.

Grafiti po trotoarima i fasadama u Novom Sadu pozivaju na blokadu Mosta slobode

Fasade zgrada i trotoari u Novom Sadu osvanuli su jutros ispisani grafitima koji pozivaju na blokadu Mosta slobode, u subotu, 4. decembra, zbog Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta.

Poruke „Svi na ulice 4. 12. 14h Most slobode“ i „Rio Tinto marš iz Srbije“ nisu potpisane, te je nepoznat autor grafita.

U Novom Sadu će se protest u subotu održati pod parolom „Novi Sad uStaje protiv nepravde“.

MUP objavio broj za građane da prijave blokadu puteva i nasilje tokom protesta

Građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilja usled blokade puteva, od danas to mogu prijaviti MUP-u.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da građani Srbije koji se suoče sa ovakvom vrstom problema mogu na jednostavan i brz način obavestiti policiju o kršenju zakona, počiniocima ili registracijama vozila koja se koriste za sprečavanje normalnog funkcionisanja saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom podseća i napominje da blokada puteva i ometanje građana predstavlja kršenje zakona i ustavom zajemčenog prava slobode kretanja.

Uvođenje ovog broj najavio je ministar policije Aleksandar Vulin kada je rekao da policija na zakazanim protestima protiv Rio Tinta, Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu neće koristiti silu. Prethodno je rekao da hoće.

Vukašin Obradović: Uvođenje broja telefona za prijavu blokada – zastrašivanje demonstranata

Uvođenje broja telefona MUP-a za prijavu ljudi zbog blokade puteva treba da zastraši demonstrante i da ih izazove na radikalne ispade, izjavio je danas novinar Vukašin Obradović.

Obradović je za televiziju N1 ocenio i da je to „uterivanje straha svima koji će se odlučiti za protest u subotu“, 4. decembra.

On je kazao da građani ne treba da budu uključeni u sankcionisanje drugih građana, niti da treba da rade policijski posao.

Obradović smatra i da se time demonstranti izazivaju „na neke radikalne ispade“ koji bi, kako je ukazao, kasnije u režimskim medijima poslužili za propagandu protiv onih koji se bore za ekologiju.

Građanski preokret: Blokade puteva su legitimne

Građanski preokret pozvao je danas građane da se priključe protestima zakazanim za subotu, 4. decembra, i ocenio da građanska neposlušnost u vidu blokade puteva možda jeste kršenje nekih zakona ali da ima za cilj da ukaže na velike nepravde i propuste u primeni drugih zakona.

„To je i efikasan način pritiska na vlast koja ignoriše sve druge institucionalne i vaninstitucionalne pokušaje da se mnoge nepravde i propusti u društvu isprave. Blokade puteva će biti mirno iskazivanje građanske neposlušnosti“, navela je ta organizacija.

U saopštenju je upućen poziv policiji da ne primenjuje silu prema okupljenim građanima, već da ih zaštiti od eventualnog napada huligana, poput onih u Šapcu i Zrenjaninu.

Jovanović Ćuta: U subotu 4. decembra mnogo veće blokade puteva

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da će u subotu, 4. decembra, blokada puteva biti veća od one 27. novembra.

„Biće mnogo veća blokada ove subote. Građani su se već organizovali sami po svojim mestima“, rekao je on.

Naveo je da ne postoji „neko“ ko će upravljati tim blokadama.

Prema njegovim rečima, biće ljudi koji će ići kolima, ali ima i onih koji nemaju kola, pa će oni doći peške.

„Sad, sve zavisi da li će on (predsednik Srbije Aleksandar Vučić) poslati batinaše. Oni koji ne idu kolima će verovatno ići na Gazelu“, rekao je Jovanović.

Tepić: Svi građani da u subotu zovu broj MUP-a

Potpredsednica SSP Marinika Tepić pozvala je građane da u subotu svi pozovu broj MUP-a koji je otvoren kako bi građani prijavili blokadu puteva i saobraćaja.

Kako je rekla, građani treba da zovu kako bi se policiji prijavila „policija i njihova parapolicija“.

„U subotu svi pozivajmo ovaj broj MUP i prijavimo policiji policiju i njihovu parapoliciju, ukoliko nam blokira put i onemogući da slobodno iskažemo mišljenje i protest kroz građansku neposlušnost!!0800104103!“, napisala je na Tviteru Tepić.

Ona je na svom nalogu okačila i obaveštenje MUP u kojem se navodi da se otvara poseban broj na koji građani mogu da prijave ograničenje slobode kretanja ili ukoliko dožive neki vid nasilja usled blokade puteva.

Protest protiv Zakona o referendumu, Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta najavljen je za subotu, 4. decembar u 14h.

(Autonomija, FoNet, Beta, N1)

izvor: https://www.autonomija.info/oljaca-u-subotu-protesti-u-najmanje-30-gradova-imamo-i-broj-za-pravnu-pomoc.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sandra Benčić: Kako nas nije sramota da negiramo genocid u BIH

Published

on

By

U Hrvatskoj još uvijek tragamo za više od 1.800 nestalih osoba u Domovinskom ratu, i smatramo to apsolutno jednim od prioriteta vanjske i unutarnje politike Hrvatske, i nedavno smo to i istakli. Međutim, naš odnos u drugim zemljama, pod istim ratnim okolnostima, je suprotan, čak suprotan osnovnim idejama humanitarnog prava ali i međunarodne solidarnosti.

Ovo je u hrvatskom saboru u četvrtak kritikovala zastupnica opozicionog bloka Možemo Sandra Benčić, nakon što je Hrvatska demokratska zajednica u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH) podržala zaključak kojim se osporava zakon o zabrani negiranja utvrđenih ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca u toj zemlji.

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak, delegati iz HDZ-a BiH, Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara, glasali su za zaključak Kluba srpskog naroda u kojem se traži da se poništi odluka bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja utvrđenih ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca.

Nije bilo potrebne entitetske većine da bi zaključak u konačnici bio i usvojen, no ta je tačka izazvala val kritika ne samo u Bosni i Hercegovini već i u susjednoj Hrvatskoj.

„Građani u Bosni i Hercegovini još uvijek tragaju za 1.200 nestalih u genocidu u Srebrenici“, rekla je Benčić, dodajući da se uglavnom radilo o starijim maloljetnicima, od koji su neki u vrijeme nestanka bili petnaestogodišnjaci ili šesnaestogodišnjaci.

Šta će HDZ reći onima koji traže nestale u genocidu?

„Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasalo se o zaključku koji je predložio Klub srpskog naroda u kojem su tražili da oni koji su kreirali odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici istu i ponište. Osim političkih predstavnika Srba za ovu odluku su glasali i HDZ-ovi delegati u Domu naroda, imenom i prezimenom: Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara. Sramotno da su još jednom predstavnici HDZ-a u Bosni i Hercegovini digli ruku protiv zabrane negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, sramotno je da su to isti napravili u travnju ove godine kada su glasali protiv izmjena kaznenog zakona kojim bi se zabranilo negiranje genocida“, rekla je Benčić, uz pitanje „što će HDZ govoriti onima koji traže nestale u genocidu u Srebrenici?“

„Da to nije bio genocid? Hoćete i to reći? Hoće li im to poručiti Dragan Čović“, pitala je Benčić. „Na čiju se stranu svrstava HDZ i njihov veliki predstavnik u Bosni i Hercegovini […]“

„Kako nas nije sram i pred nama samim ali i međunarodno, biti protiv onoga što je civilizacijska činjenica, i kako možemo ne samo ne osuditi, nego još stajete na stranu onih koji negiraju genocid […] Istovremeno ćete u ovom Saboru usvajati konvencije o nestalim i naglašavati da je to osobito za nas bitno, jer imamo to iskustvo“, rekla je Benčić.

Premda se odluka visokog predstavnika – tumača Daytonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine – odnosi na zabranu negiranja zločina i veličanje zločinaca na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, njoj se opetovano protive političari iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, za koje status heroja još uvijek uživaju i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, nekadašnji vojni i politički čelnik tog entiteta, obojica osuđeni za genocid u Srebrenici i druge zločine.

(AJB/Agencije)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Tri uslova koje Srbija treba da ispuni da bi je Evropska unija skinula sa “crvene” liste za putovanja

Published

on

By

VELIČINA TEKSTAAaAa

Samo nekoliko dana nakon što je EU donela preporuke koje imaju za cilj da od 2022. godine olakšaju putovanja građanima što Unije, što onima iz trećih zemalja, zabeležen je prvi slučaj omikron soja u Belgiji.

Naime, Evropska komisija ažurirala je preporuke za neesencijalna putovanja u EU iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, a predloženo je da države članice prioritet daju vakcinisnim putnicima, izdata je i preporuka da se važenje potvrda o vakcinaciji sa dve doze produži na devet meseci, kao i da se prihvate hitno odobrena cepiva od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), među kojima je i Sinofarm.

U periodu od 1. marta, Komisija predlaže da se izmene neka ograničenja za uključivanje zemalja na listu, tako što će se sa trenutnih 74 prag novozaraženih povećati na 100 na 100.000 stanovnika, a nedeljne stope testiranja sa 500 na 600 ljudi.

Omikron pomrsio konce

Međutim, zbog pojave omikron soja u više evropskih zemalja, EU je odlučila da privremeno obustavi vazdušni saobraćaj iz sedam država Južne Afrike – Bocvane, Svazilenda, Lesota, Mozambika, Namibije, Južnoafričke Republike i Zimbabvea.

Kako je saopšteno na Tviteru, zdravstveni stručnjaci svih 27 država EU “složili se oko potrebe da se hitno pauzira i uvede privremena restrikcija na sva putovanja u EU iz Južne Afrike”.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će letovi morati da budu obustavljeni “dok ne budemo imali jasno razumevanje opasnosti koju predstavlja nova varijanta, a putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina”.

Sve to može podstaći indvidualne članice da ne prihvate preporuke Evropske unije, objavljene samo par dana pre prvog slučaja, te još više pooštre uslove ulaska. Za sada se uslovi za građane Srbije nisu menjali od strane većine zemalja, ali to zavisi od toga kako se omikron soj bude ponašao.

euronews

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Saveti nacionalnih manjina osudili medijsko širenje govora mržnje

“Više od milion građana Srbije su pripadnici manjinskih naroda”

Published

on

By

Koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina osudila je danas medijske nastupe koji za posledicu imaju promovisanje govora mržnje, posebno kada se radi o pokušaju širenja rasne, verske ili nacionalne netrpeljivosti.

„Smatramo da je način iznošenja ličnog stava (reditelja) Dragoslava Bokana na televiziji Pink ne samo nedopustiv, već i za svaku osudu i javnu prozivku, uzimajući u obzir izrazitu multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost države Srbije, na čijoj teritoriji živi i radi blizu trideset nacionalnih zajednica nacionalnih manjina, koji čine preko milion građana ove zemlje“, navodi se.

U saopštenju se izražava očekivanje da reakcije nadležnih institucija neće izostati, kako se takvi ispadi više ne bi ponovili.

(Beta, ilustracija: Pixabay)

izvor: https://www.autonomija.info/saveti-nacionalnih-manjina-osudili-medijsko-sirenje-govora-mrznje.html

Continue Reading

Trending