Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Maliqi: Jedan od Kurtijevih prioriteta mora biti dijalog sa Srbijom

Jedan je od najvažnijih nezavisnih intelektualaca za Al Jazeeru govori o 13 godina nezavisnosti, koju je Kosovo proglasilo 17. februara 2008. godine.

Published

on

Trinaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, građani Kosova živa u većoj ili manjoj mjeri kao i građani u drugim dijelovima Zapadnog Balkana, suočeni s ekonomskom i zdrastvenom krizom izazvana korona virusom.

Nezavisnost je Kosovo proglasilo 17. februara 2008. godine, na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Srbija od tada ulaže ogromne diplomatske napore kako bi spriječila prijem Kosova u međunarodne organizacije. Odnosi dvije strane od tada su centralno pitanje i u Srbiji, i na Kosovu.

Nova vlast, koju je na Kosovu od nedjelje osvojio Pokret Samoopredjeljenje čiji je lider Albin Kurti, najavljuje da će dijalog sa Srbijom biti tek sporedna stvar, a da će prioritet biti ekonomski oporavak Kosova, kao i borba protiv korupcije.

Shkelzen Maliqi, jedan od najvažnijih nezavisnih intelektualaca na Kosovu, kaže da bi politika odustajanja od dijaloga bila posve pogrešna za budući razvoj Kosova.

  • Prošlo je 13 godina od nezavisnosti Kosova. Kako ocjenjujete kvalitetu života građana danas na Kosovu?

– Nema nekog decidnog odgovora na ovo pitanje – prodavnice su mnogo bolje snabdjevene, u njima ništa ne nedostaje. Ali, ekonomski rast je sporiji, nema posla za sve ljude, i svake godine jedan kontingent ljudi odlazi i ne vraća se. I ne odlaze samo mladi ljudi, odlaze i eksperti koji imaju dobar posao, poput ljekara. Naravno, to nije slučaj samo s Kosovom, to je slučaj i s drugim zemljama u regiji. Kosovo ima i slabe vlade, koalicije, koje se ne uspijevaju održati na vlasti, i onda je na političkom planu prisutna nekakva nervoza već godinama […] Kosovo nije još uvijek dobilo ni liberalizaciju viza [s Evropskom unijom], poput ostalih balkanskih zemalja, iako je ispunilo uslove i preporuke.

  • Centralne teme i dalje zauzimaju uglavnom odnosi sa Srbijom. Je li vlada Kosova mogla uraditi više za građane u proteklom period, neovisno o sporu sa Srbijom?

– Uvijek postoji mogućnost da se uradi više. Ali, naprimjer, sigurnost u generalnom smislu nije tako loša. Ne bih rekao da imamo neke dramatične primjere nesigurnosti, ona je u nekakvim standardima zemalja u razvoju. Iako se računa da je kriminal na Kosovu veoma jak, u svakodnevnom životu mislim da to nije toliko dramatično. Naravno, Kosovo je otvorena zemlja, i tu prolaze razne rute, uključujući drogu, ali ne mislim da je to nešto više nego u drugim zemljama u regiji, iako se to često pokušava nametnuti kroz propagandu, naročito iz Srbije.

  • Albin Kurti je najavio da će dijalog sa Srbijom biti tek na petom ili šestom mjestu njegove vlade, te da će se posvetiti ekonomiji i borbi protiv korupcije. Kako Vi gledate na Kurtijeve poruke?

– To nije ispravna odluka. On je i prvi mandat izgubio poslije 50 dana jer se plašio da uđe u dijalog, ali ne znam zbog čega – ima neki iracionalan strah da se suoči s međunarodnim partnerima i zemljama koje su na neki način bili sponzori nezavisnosti Kosova. Kurti se poziva na narodnu volju, njegova politika je populistička, on kaže da je pitanje dijaloga na petom ili šestom mjestu u javnim anketama. Ali, on je preuzeo vlast, odgovoran je za razvoj Kosova, za administriranje Kosova, i od njege se očekuje da radi na unapređenju statusa Kosova.

Naravno, odmah je dobio poruke i iz SAD-a i iz Francuske da je dijalog sa Srbijom prioritet međunarodne zajednice, a ne da se ono odlaže ili da se stavlja na peto ili šesto mjesto. Kurti je na retorici sređivanja unutarnjih stvari na Kosovu dobio veliku popularnost kod građana, optuživao je cijelu staru gardu političara da su samo pljačkali Kosovo posljednjih 20 godina, što, naravno, nije potpuna istina. Albin Kurti svakako treba preispitati svoj odnos prema SAD-u, ali i prema Evropi.

  • Da, jasno je da ni Kosovo ni Srbija ne mogu postati članice Evropske unije bez međusobnog priznanja…

– Članstvo u EU nije nešto previše aktuelno, ali je za Kosovo jako važno, da zaokruži svoju državnost, učlani se i postane članica Ujedinjenih naroda, jer se onda otvara mogućnost da uđe i u NATO, ili u druga članstva. Ali, sada je Kosovo blokirano upravo zbog dijaloga sa Srbijom, i Kurti treba nastaviti dijalog, a ne da pravi opstrukcije.

  • U posljednjoj izjavi State Departmenta se navodi da će SAD podržati nastavak dijaloga Kosova i Srbije, a fokus trebao biti na međusobnom priznanju. Od Srbije se traži bezuslovno priznanje Kosova, ali kakvi bi se ustupci u tom procesu mogli tražiti od Kosova?

– Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je rekao da se treba tragati za kreativnim rješenjem. Ali, teško je zamisliti na šta je mislio. Postoje jedino te opcije, koje se spominju već nekoliko godina unazad, poput toga da se vidi da li će Srbi biti zadovoljni sa zajednicom srpskih opština, ako se ona ne postavi kao neka autonomija, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Srbi i sada etniciziranju sve procese – od izbornih pa nadalje – i čini sve kako bi barem sjever Kosova liči kao da je dio Srbije, a ne dio Kosova. Oko tog pitanja može se postići neko rješenje, možda će međunarodni faktori tražiti da zajednica srpskih opština ima određeni stepen prava autonomije, iako Kosovo, prema odluci Ustavnog suda, ne smije dozvoliti da zajednica postane treći stepen vlasti, to bi vodilo do “bosnizacije” i blokade Kosova.

Drugo, ICG [Međunarodna krizna grupa] je nedavno objavio izvještaj gdje se konstatira da postoji mogućnost povratka projekta blagog prekrajanja granica i razmjene teritorije, što je bilo aktuelno prije nekoliko godina, ali je onda odbačeno.

Treće rješenje je nešto što će utanačiti velike sile, naročito s Rusijom, u smislu da ako bude postojao neki veliki dogovor oko Ukrajine, Krima… ali i nekih u nedavnim ratovima devastiranih država na Bliskom Istoku, Sjevernoj Africi, Arabijskom poluotoku… gdje treba tražiti kreativna rješenja za zemlje u raspadu.

Konačno, ima i prijedloga da se međunarodno pravo o pitanju granica postavi fleksibilnije, naročito ako postoji saglasnost dviju strana u sukobu… Ako se dvije strane sporazumiju, nema razloga da se tome protive međunarodne instance.

  • Kakvi su odnosi Kosova sa zemljama u regiji?

– Kosovo nema nekih većih problema, tu i tamo ima manjih tenzija s Albanijom, zavisi ko je u Prištini na vlasti i kako stoji s [albanskim premijeron] Edi Ramom, ali narod ima prisne odnose, i mi smo u procesu nastajanja neke vrste neformalne, ali prirodne unije. Kosovo ima dobre odnose sa Sjevernom Makedonijom. Ne znam kako će biti s novom vlašću u Crnoj Gori, jer ona je nekako više prosrpski postavljena, i mogu biti tenzije, iako se za sada to ne vidi.

Jedini problem je s Bosnom i Hercegovinom zbog Republike Srpske, koja ne dozvoljava ni onaj nivo kontakta koji mi imamo sa Srbijom – da putujemo s ličnim kartama ili da uspostavimo viši oblik političke i ekonomske saradnje.

IZVOR : AL JAZEERA

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i u izveštaju EP

Published

on

By

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sirene i vanredno stanje na ulicama: Prvi snimci iz Hajdelberga VIDEO

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Published

on

By

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Hajdelberga, gde se danas dogodila pucnjava. Iako je napadač mrtav, a svi ranjeni primljeni u lokalnu bolnicu, veliki broj snaga bezbednosti i dalje se nalazi na ulicama.

Dok odjekuju sirene, vozila policije i Hitne pomoći užurbano prolaze gradom.

Prema informacijama nemačkog Velta, nepoznati muškarac je oko 12.35 časova ušao u salu univerziteta. Pucao je na prisutne, pri čemu je nekoliko ljudi teže ranjeno.

olicija je saopštila da je odmah po prijavi izašla na lice mesta, kao i da je napadač mrtav. Iako se pretpostavlja da je neutralisan tokom akcije pripadnika policije, bezbednosni izvori kažu da je počinilac u početku pobegao i da je policija tragala za njim.

On je ubrzo pronađen mrtav, zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršio samoubistvo. Prema informacijama agencije DPA, i sam napadač je bio student. On nije imao političke ili verske motive, navode bezbednosni krugovi.

Iz policije kažu da je utvrđeno da je napadač delovao sam, ali će se istraga nastaviti u narendim danima.

Anđela Krstović

izvor: https://nova.rs/svet/sirene-i-vanredno-stanje-na-ulicama-prvi-snimci-iz-hajdelberga-video/

Continue Reading

Trending