Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Makronovih pet minuta na Zapadnom Balkanu: Hoće li Francuska preuzeti palicu u dijalogu Beograda i Prištine

Dok region tresu nezvanični dokumenti kojima se “prekrajaju” granice na Zapadnom Balkanu, a pojedini glavni akteri potput Nemačke i SAD zauzeti predizbornim i postizbornim kampanjama, otvara se put da se dodatno ojača uloga Francuske i predsednika Emanuela Makrona u dijalogu Beograda i Prištine i rešavanju “kosovskog čvora”.

Published

on

Upravo sam Makron, kojem se sledeće godine završava mandat, prošle godine nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio je da Francuska želi normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Kako Nemačku očekuju izbori na jesen kada će se završiti i era kancelarke Angele Merkel, zvaničnici i političari ove zemlje više su posvećeni unutrašnjim političkim pitanjima, a manje dijalogu Beograda i Prištine. Ni Amerika se nakon izbora na kojima je pobedio demokrata Džo Bajden nije aktivnije uključivala u dijalog i utisak je da je njena podrška, u ovoj fazi, usmerena u pravcu Evropske unije kao kormilara u dijalogu. 

Nakon prošlogodišnjeg “Vašingtonskog sporazuma”, u kojem je učestvovala administracija Donalda Trampa i izbora Vjose Osmani za kosovsku predsednicu, od aktuelnog predsednika Džoa Bajdena stiglo je samo saopštenje da se SAD zalažu za nastavak dijaloga.

Francuska i njen predsednik Emanuel Makron, koji su se već ranije uključili u posredovanje oko kosovskog pitanja, mogli bi sada da iskoriste brisan prostor.  

Time bi, iako i dalje nema zvanične potvrde da će se Makron kandidovati na izborima naredne godine, aktuelni francuski predsednik mogao da poentira i pokuša da ojača svoju ulogu u kosovskom pitanju koje muči ne samo učesnike, već i samu Evropsku uniju.

Ovo ne bi bio prvi put da se Makron ističe u svojim angažovanjima na Zapadnom Balkanu. Upravo je on inicirao i novu metodologiju u pridruživanju država EU koja je nedavno i usvojena, a što pre svega utiče na zemlje Zapadnog Balkana –  Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Makronovih pet minuta

Erik Gordi, profesor političke i kulturne sociologije, koji se na Univerzitetskom koledžu u Londonu bavi Jugoistočnom Evropom smatra da se Makron trudi da igra “na obe strane”.

“Teško je ponekad shvatiti šta tačno Makron radi. U jednu ruku, on nastavlja bliske veze sa Kosovom i jedan je od nekoliko lidera Evorpske unije koji podržava kosovskog premijera Aljbina Kurtija, dok sa druge strane, aktivno produbljuje ekonomske i bezbednosne veze sa Srbijom”, objašnjava za Euronews Srbija Gordi.

Upravo odlazak nemačke kancelarke Angele Merkel sa te funkcije u narednom periodu, Gordi vidi kao Makronovu šansu da se Francuska aktivnije uključi u rešavanje “kosovskog problema”.

Smatra da francuski predsednik računa na to da, kada Merkelova napusti svoju poziciju nakon predstojećih izbora, nova nemačka vlada neće toliko, bar u prvom trenutku, biti okrenuta Balkanu.

“To će otvoriti prostor za Francusku, koja onda može da preuzme vodeću poziciju”, ukazuje  Gordi.

Sličnog mišljenja je i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Ivo Visković koji poručuje da
“Makron koristi svojih pet minuta”.

Kako je navodi, Nemačka i Sjedinjene Američke Države trenutno nisu toliko angažovane u pregovorima Beograda i Prištine.

“Otvorila se jedna niša, prazan prostor u kojem nisu trenutno ni Amerikanci ni Nemci toliko angažovani, samo donekle. On je iskoristio priliku, jer je najavljeno da će se sledeći sastanak sa predstavnicima Nemačke, Francuske, Beograda i Prištine održati u Parizu”, objašnjava profesor Visković za Euronews Srbija.

Upravo najava ovog sastanka, prema mišljenju Viskovića, idealan je tajming za plasiranje francuskog plana, “ukoliko on zaista postoji”.

Da francuski plan za Kosovo postoji skeptičan je i Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu. On,  naime, smatara da je konačno rešenje pitanja Kosova u ovom trenutku teško moguće, pa i po ključu francuskog plana.

Ipak, smatra da bi pronalaženje neke vrste prelaznog sporazuma mogao da bude pristup EU u rešavanju kosovskog pitanja. Napominje međutim da će biti teško napraviti ustupke za prelazni, a ne odustati od njih kada je u pitanju konačni sporazum.

Evropska unija u problemu

Međutim, pandemija koronavirusa koja je na gotovo godinu dana praktično zaustavila ceo svet, zaustavila je ili bar usporila EU u mnogim ključnim pitanjima, pa i rešavanju pitanja dijaloga Beograda i Prištine. I ne samo to, kako smatra Timoti Les sa Univerziteta Kembridž, Evropska unija čini se ni ne zna kako da dođe do rešenja pitanja Kosova.

“Nakon takozvanog ‘francusko-nemačkog’ papira, vidi se da EU ne zna kako da reši pitanje Kosova i Metohije. To je zato što nije voljna da se bavi realnim pitanjima, odnosno time da Kosovo neće napraviti nikakve ustupke Srbiji bez garancije priznanja, a Srbija neće priznati Kosovo bez srazmerne nadoknade koja je, ako shvatam položaj Beograda, Republika Srpska”, objašnjava Les.

EU, prema njegovom mišljenju odbija da se bavi stvarnim izazovima, od kojih je prvi bio slovenački non-pejper.

“Sve što EU zaista može je da stavlja određena pitanja pod tepih u nadi da će doći do neke vrste prodora u daljim odnosima Beograda i Prištine, što će, naravno, ostati nedostižno”, ukazuje sagovornik Euronews Srbija.

Iako je nedavno Evropska unija održala sastanak u Briselu sa liderima Zapadnog Balkana, očekuje se da bi glavni korak u rešavanju pitanja Kosova mogao da se dogodi tek narednih meseci, imajući u vidu najavljene sastanke u Briselu i Parizu.

“Ozbiljna podrška Francuske”

Podsetimo, Makron je korak ka rešenju kosovskog pitanja naparavio sastankom u Parizu održanom u novembru 2019. godine, kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši predsednik Kosova Hašim Tači. Nakon toga, Vučić se sa Markonom sastao još dva puta u Parizu.

Dan posle sastanka predsednika Srbije i Francuske u julu 2020. godine održan je i video samit Srbije i Kosova, čiji su domaćini bili francuski predsednik Makron i nemačka kancelarka Angela Markel. Učesnici samita bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tadašnji premijer Kosova Avdulah Hoti, šef evropske diplomatije Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Francuska je i tada jasno istakla da želi normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Nakon ovog susreta, Vučić je ponovo boravio u Parizu u februaru ove godine, u trenutku kada je dijalog već neko vreme bio “pauziran”.

Nakon tog sastanka sa Makronom, Vučić je rekao da su najviše razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i naveo da veruje da će Srbija imati “ozbiljnu podršku” Francuske na evropskom putu.

Iako je nekadašnji kosovski predsednik Hašim Tači nakon sastanka sa Makronom izjavio da je Kosovo voljno i spremno za mirovni sporazum sa Srbijom, od tada su se promenile političke prilike na Kosovu, a sam Tači je završio u Hagu.

Zbog toga je i sadašnja predsednica Kosova, Vjosa Osmani, dok je bila na funkciji vršioca dužnosti predsednika, u novembru prošle godine, zatražila da se dijalog sa Srbijom prekine.

Osmani se o dijalogu ponovo oglasila u aprilu, nakon objavljivanja navodnih non-pejpera o promenama granica na Balkanu.

Ona je tada rekla da se dijalog sa Srbijom pre nastavka mora preispitati i da se svi do sada postignuti sporazumi moraju ponovo razmotriti, te da očekuje da se proces dijaloga završi recipročnim priznanjem.

Izvor: euronews.rs

SLOBODNA VOJVODINA

U Novom Sadu se obnavlja spomenik Josifu Runjaninu, kompozitoru hrvatske himne

Published

on

By

Polovicom studenog započeli su radovi obnove nadgrobnog spomenika Josifu Runjaninu, koji se nalazi na Uspenskom groblju u Novom Sadu. Nekoliko puta spominjani i najavljivani, ovi radovi su, po riječima zamjenika pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Gorana Kaurića, rezultat dogovora čelništva hrvatske zajednice i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

»Obnovu nadgrobnog spomenika skladatelju hrvatske himne Lijepa naša investira Grad Novi Sad, a izvodi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. Spomenik će biti potpuno obnovljen, a radovi su u tijeku, te bi trebali biti završeni do 8. prosinca. Očekujemo da ćemo 15. prosinca, na Dan izbora prvoga saziva Hrvatskoga nacionalnog vijeća – praznik hrvatske zajednice, skupa obilježiti 200. obljetnicu rođenja Josifa Runjanina«, kazao je za naš list Kaurić.

Dodao je kako se ovim projektom počinju obnavljati obilježja znamenitim osobama značajnim za hrvatsku zajednicu, ne samo u Novom Sadu i Petrovaradinu nego i šire.

»Ovo je još jedan znak da suradnja vodstva hrvatske zajednice i Grada Novog Sada napreduje iznimno dobro i razvija se u smjeru koji daje rezultate. Runjanin je most između dva naroda i dvije države, a na nama je da nastavimo promovirati pozitivne aspekte zajedničke povijesti Hrvata i Srba«, zaključio je Kaurić.

Radovi koji će biti izvedeni su, prema podacima koje smo dobili od Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, čišćenje cijelog spomenika mehaničkim i kemijskim sredstvima, uklanjanje algi i gljivica, sanacija staze oko opsega – betoniranje nove staze i postavljanje mramora oko opsega, izrada novog nedostajućeg križa na poklopnoj ploči od »plavog toka«, izrada nove ploče od bijelog mramora na poleđini spomenika s ispisom i postojećim tekstom, urezivanje nota na gornjem dijelu spomenika, ispisivanje cjelokupnog teksta koji je izblijedio u pozlati nanetoj u zlatnim listićima, popunjavanje pukotina i nanošenje nano zaštite na cjelokupan spomenik i opseg.

Josif Runjanin rođen je 8. prosinca 1921. godine u Vinkovcima. Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima, a nakon toga se odlučio za vojničko zvanje. Kao carski kadet služio je u Glini, te je, našavši se u društvu ilirskih rodoljuba, 1846. godine skladao melodiju na tekst pjesme Antuna Mihanovića Horvatska domovina u kući Peleš u Glini. Pjesmu su ubrzo prihvatili i puk i vojnici i često se pjevala po mnogim gostionama Vojne krajine. Dopala se Josipu Jelačiću, koji je u to doba također bio u Glini, pa ju je dao svom kapelniku Josipu Wendlu da je prilagodi za koračnicu. Pjesma se proširila Hrvatskom tek nakon što ju je preradio skladatelj Vatroslav Lichtenegger i 1861. tiskao. Tri desetljeća kasnije izabrana je za hrvatsku himnu. Runjanin je kao umirovljenik živio u Novom Sadu, a umro je 2. veljače 1878. godine. Nagdrobni spomenik Runjaninu otkriven je 12. srpnja 1924. godine. Pokretači akcije za podizanje ovog spomenika bili su prota Velja Mirosavljević, grkokatolički svećenik Jovan Hranilović i prof. Franjo Malin (tajnik odbora). Bogoslužje tijekom otkrivanja je predvodio episkop bački Irinej Ćirić, a sudjelovalo je nekoliko pjevačkih društava, među njima i petrovaradinski Neven.

O nadgrobnom spomeniku Runjaninu se skrbilo Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina, svake godine se sjećajući Runjanina i njegova rođendana i polažući cvijeće na mjestu gdje je sahranjen na dan njegova rođenja, 8. prosinca.

M. Tucakov, Hrvatska riječ

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV osudila pretnje smrću upućene predsedniku Vojvođanske partije

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva povodom pretnji smrću koje su preko društvenih mreža upućene predsedniku Vojvođanske partije Aleksandru Odžiću.

LSV
Ovakve pretnje su postale učestala pojava i rezultat su nereagovanja države.
LSV podseća na brojne primere pretnji koje su upućivane članovima i funkcionerima ove stranke.
Javnost do sada nije obaveštena da li su osobe koje su pretile identifikovane i procesuirane.
Nažalost, u Srbiji je na sceni povampirenje fašizma, a država je na sve to nema.
Tražimo od premijerke Ane Brnabić da počne da radi posao koji joj nalažu Ustav i zakoni i da spreči fašističko divljanje ekstremista.

Nenad Čanak

predsednik LSV

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanska partija: Ponovo užasne uvrede, pretnje i pozivi na ubistvo predsednika VP Aleksandra Odžića

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana.

Published

on

By

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana. 

Zabrinuti smo i upozoravamo javnost i institucije sistema države Srbije da je bezbednost predsednika VP visoko ugrožena i tražimo hitnu reakciju nadležnih organa protiv lica koja prete progonom i ubistvima političkih neistomišljenika. 

Takođe podsećamo, da je Vojvođanska partija parlamentarna stranka na nivou AP Vojvodine čiji je predsednik Aleksandar Odžić i pokrajinski poslanik, što jasno ukazuje na motive i prirodu ovih do sada nezabeleženih uvreda i pretnji, pa i svih drugih bezbednosnih rizika i pretnji kojima smo kao pojedinci i politička organizacija izloženi već duži niz godina. 

Zahtevamo od nadležnih organa republike Srbije da nas zaštite u slobodnom izražavanju i političkom delovanju, a lica sa poznatih tviter naloga čiji deo sadržaja ovim putem dostavljamo i javnosti, pronađu i u skladu sa zakonom procesuiraju. 

Sa ovim brutalnim napadima na naše članove i predsednika lično upoznaćemo i međunarodnu zajednicu od koje takođe očekujemo adekvatnu reakciju, u cilju slobodnog izražavanje i neometanog političkog delovanja naše stranke.

Press služba Vojvođanske partije

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Struju uvozimo zbog velike potrošnje i niskih rezervi u hidrocentralama?

Da li će nakon revitalizacije bloka B1 Termoelektrana “Nikola Tesla” proizvoditi dovoljne količine električne energije

Published

on

By

Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Da li će Elektroprivreda Srbije, nakon završetka remonta bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, početi da proizvodi dovoljne količine struje, kako ona ne bi morala da se uvozi kao što je trenutno slučaj, zavisi od toga koliko će zima biti hladna ali i od rezervi električne proizvedenih u hidroelektranama.

Kada je reč o drugom uslovu treba naglasiti da su rezerve u hidroelektranama najniže u proteklih pet godina i znatno ispod nivoa iz istog perioda prošle godine.

Sudeći po tome, teško je poverovati da će uvoz struje biti izbegnut, odnosno da EPS neće trošiti novac na nabavku u inostranstvu tokom zimske sezone kada je ona znatno skuplja.

– Blok B1 je rekonstruisan i nakon toga je pušten u probni rad. Videćemo u narednom periodu šta će se dešavati. Sve zavisi od toga kakva će biti zima, odnosno koliko će se struje trošiti u tom periodu. Da li će biti dovoljno bez uvoza zavisi i od toga kakve su rezerve napravljene u hidropotencijalima. Trenutne rezerve su veoma niske. Primera radi, prošle godine je proizvedeno 200 hiljada megavat-sati struje više nego što je to slučaj ove. Razlog je upravo remont koji se odvijao u Termoelektrani „Nikola Tesla“ – kaže za Danas energetski konsultant Nenad Jovanović.

Naš sagovornik dodaje da se tokom zimskog perioda može očekivati da, shodno tome što je blok B1 revitalizovan, TENT proizvodi dovoljno struje, čak da je bude i za izvoz. Međutim, ističe Jovanović, u ovom trenutku se ne može predvideti koliki će biti uvoz a koliki izvoz jer to prvenstveno zavisi od potrošnje struje u naredna tri meseca.

Izvor Danasa iz Termoelektrani „Nikola Tesla“, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je B1 pušten u probni rad u trajanju od sat vremena nakon čega je opet isključen.

– Blok B1 je samo isproban i pri tome nije bio ni priključen na mrežu, odnosno nije proizvodio električnu energiju. Dopremljenog uglja za proizvodnju struje u elektrani ima dovoljno. Međutim, problem je u tome što je njegova kaloričnost 40 odsto od potrebne. Kaloričnost utiče na kvalitet uglja u procesu proizvodnje struje. Ako je on slabijeg kvaliteta biće proizvedeno manje struje. Takođe, da bi se nadoknadila kaloričnost uglja koristi se mazut za čiju kupovinu EPS mora da izdvaja značajna sredstva. Tako se stvaraju nepotrebni troškovi. Krivac za takvu situaciju je nesposobno poslovodstvo EPS-a koje postavlja nestručne kadrove da rukovode Rudarskim basenom „Kolubara“. Posledica toga su nedovoljne količine kvalitetnog uglja, troškovi za nabavku mazuta i manje proizvedene struje – objašnjava naš sagovornik.

Nakon revitalizacije, blok B1 ima snagu od 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost. Vrednost investicije je bila 90 miliona evra. Najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja, a 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Podsećanja radi, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike izjavila je u oktobru da je zbog kašnjenja sa početkom radova na revitalizaciji bloka B1 u TENT-u, Elektroprivreda Srbije prinuđena da uvozi 10 odsto struje iz inostranstva koju plaća po visokim cenama.

EPS: Obezbeđujemo stabilno snabdevanje

U Elektroprivredi Srbije za Danas kažu da su posle završene revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“, svi termoblokovi TENT na mreži. „Uvoz ili izvoz električne energije zavisi od proizvodnje u termoelektranama, hidroelektranama i vetroparkovima koji su pušteni u rad. Isto tako uvoz ili izvoz struje zavisi i od potrošnje koja uvek raste u zimskim mesecima jer se veliki broj kupaca greje na struju. U zavisnosti od balansa potrošnje i proizvodnje, određuje se da li je potreban uvoz ili izvoz ili ni jedno ni drugo. EPS uvek obezbeđuje stabilno snabdevanje svih kupaca i domaćinstava i privrede“, navode u EPS-u.

autor: Gojko Vlaović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/struju-uvozimo-zbog-velike-potrosnje-i-niskih-rezervi-u-hidrocentralama/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SE pozvao BiH da ukine dikriminaciju u izbornom sistemu

Primeniti konačno presudu u slučaju Sejdić-Finci

Published

on

By

Komitet ministara Saveta Evope (SE) pozvao je danas vlasti i političke lidere u Bosni i Hercegovini da postignu konsenzus o neophodnim amandmanima na Ustav i izmenu Izbornog zakona kako bi opšti izbori zakazani za oktobar sledeće godine bili održani u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je SE.

Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta „Sejdić i Finci“, Komitet je ove sedmice usvojio Privremenu rezoluciju kojom se ponovo ističe da je od presudnog značaja da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je sa najvećom zabrinutošću konstatovao da će, ukoliko država ne preduzme nikakve mere, 12 godina nakon presude „Sejdić i Finci“ i uprkos njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti put izbori biti održani prema sadašnjem diskriminatorskom sistemu, čime se očigledno krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Konstatujući da se radna grupa zadužena za izmene Izbornog zakona nije sastala od 23. jula 2021. godine, Komitet je još jednom pozvao sve zainteresovane strane uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa nastavi sa radom.

Istovremeno, Komitet ministara je konstatovao aktuelne napore u oblasti izborne reforme i posvećenost koju su izrazili vlasti i politički lideri da u potpunosti i efikasno sprovedu presude Suda, uključujući i tokom posete članova sekretarijata SE Bosni i Hercegovini 9. i 10. novembra ove godine.

Komitet je naveo da je Savet Evrope spreman da pomogne vlastima u BiH, pozivajući ih da iskoriste svu ekspertizu Saveta Evrope – posebno Venecijanske komisije – kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

Komitet ministara će ove slučajeve ponovo razmotriti u martu 2022. godine.

Ukoliko do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio spremnost da preduzme nove radnje kako bi oobezbedio da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i efikasno pridržava svojih obaveza koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava, navedeno je u saopštenju Komiteta ministara SE.

(Beta)

izvor: https://www.autonomija.info/se-pozvao-bih-da-ukine-dikriminaciju-u-izbornom-sistemu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbija danas staje na dva sata

Published

on

By

Srbija danas (subota) u 14 sati staje na dva sata. Građani na poziv organizacija Ekološki ustanak i Kreni-promeni i uz podršku i pomoć mnogih građanskih udruženja, opozicionih partija i pojedinaca u oko 50 gradova Srbije blokiraće puteve i mostove na dva sata od 14 do 16 sati.

Zahtev protestanata je da se izmene zakoni o referendumu i eksproprijaciji. Organizatori protesta pozivaju građane na jedinstvo, mirna okupljanja i nenasedanje na provokacije koje se očekuju od pristalica vlasti.

Ministar policije Aleksandar Vulin najavio je nasilje policije ukoliko za tim bude bilo potrebe, dok je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, savetovao policiju da se skloni, dopusti blokade i ne reaguje dok ne budu ugroženi životi, imovina i institucije. Vučić je najavio i da će se tokom blokade šetati Srbijom i biti na bar pet punktova.

Ekološki ustanak upozorio je da fantomske novonastale nevladine organizacije pozivaju na pogrešne lokacije za blokadu i da režim pod maskama lažnih NVO poziva na blokade institucija s namerom da okrivi građane za izazivanje haosa. Zato pozivaju građane da se pridruže isključivo pozivima organizacija koje su vodile protest prošle subote.

Blokade su najavljene za Beograd, Novi Sad, Niš, Kragjevac, Zrenjanin, Suboticu…

danas

Continue Reading

Trending