Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

LGBT zajednica Srbije čeka podršku premijerke Brnabić

“Država je jako stidljivo stala iza Zakona o istopolnim zajednicama, a od premijerke Srbije Ane Brnabić smo očekivali da se više založi za njega”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Stefan Šparavalo iz udruženja za pravnu i psihološku podršku LGBT+ osobama “Da se zna”.

Published

on

Premijerka se nije oglašavala od kada je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava krajem prošle godine najavilo Zakon koji će LGBT parovima dozvoliti registraciju partnerstva i dati im neka od osnovnih prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja koja imaju heteroseksualni parovi u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

“Možemo pretpostaviti da premijerka podržava ovaj Zakon pošto je na čelu Vlade čije je Ministarstvo predložilo Nacrt, ali smo očekivali da bude mnogo odlučnija i da iskoristi premijersku poziciju da objasni građanima zašto je on bitan za celu LGBT zajednicu, a i za nju kao LGBT osobu koja ima partnerku sa kojom je u neformalnom odnosu i sa kojom ima i sina”, rekao je Šparavalo.

Iz Kabineta predsednice Vlade nisu odgovorili na pitanja RSE o stavu premijerke kada je reč o Zakonu o istopolnim zajednicama, te zbog čega se o ovom dokumentu nije javno izjašnjavala.

“Izborom Vlade Srbije, sva ministarstva su dobila podršku za sve poslove u svojim nadležnostima i od strane predsednice Vlade i od predsednika Republike (Aleksandra Vučića)”, rečeno je za RSE u Ministartsvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koje je izradilo Nacrt zakona o istopolnim zajednicama.

Na pitanje kako tumače to što se premijerka do sada nije javno izjašnjavala o Zakonu, naveli su da je Nacrt zakona “isključivo u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava u skladu sa Zakonom o planskom sistemu”.

O Zakonu se nisu jasno izjašnjavali ni drugi ministri u Vladi Srbije, dok su se pojedini članovi vladajuće Srpske napredne stranke, poput poslanika Vladimira Đukanovića, već pri najavi oštro usprotivili njegovom usvajanju.

“Prilično nas brine odsustvo javne reakcije drugih zvaničnika, a posebno predsednice Vlade. Nadam se da će se oni aktivirati u maju kada bi Zakon trebalo da se nađe pred poslanicima jer ako Vlada javno ne podrži ovaj Zakon, gde je onda tu zalaganje za ravnopravnost i jednakost”, rekao je za RSE Marko Mihailović, direktor “Beograd prajda”.

Očekivanja LBGT zajednice od premijerke

Iako se LBGT zajednica nadala da će dolaskom Ane Brnabić na čelo Vlade Srbije 2017. godine Zakon biti usvojen, a oni dobiti prava na koja godinama čekaju, većina njih ocenjuje da premijerka, kao javno deklarisana lezbejka, nije donela mnogo više od učešća na beogradskim Paradama ponosa.

“Ona nije iskusila neku vrstu diskriminacije ili nasilja koje su svakodnevica za dobar deo LGBT ljudi u Srbiji i samim tim je u privilegovanoj poziciji. Njenim dolaskom se sigurno dogodila određena senzibilizacija prema LGBT osobama, ali ne možemo da kažemo da se mnogo zauzela za LGBT prava”, rekao je Stefan Šparavalo iz organizacije “Da se zna”.

‘Vruć krompir’

Ukazujući na to da bez političke volje vlasti Zakona o istopolnim zajednicama ne bi bilo, Šparavalo ipak ocenjuje da država ovo pitanje doživljava kao “vruć krompir”, te da ga je zato prepustila isključivo nadležnom Ministarstvu.

“Mislim da pretpostavljaju da će kod biračkog tela koje je, nažalost, mahom i dalje homofobično, naići na neku vrstu negodovanja, pa možda i smanjenog rejtinga. LGBT tema je nešto što je i dalje vrlo nepopularno u Srbiji”, rekao je Šparavalo.

Najavi Zakona prethodile su peticija i kampanja za njegovo usvajanje koje je u septembru 2020. pokrenuo “Beograd prajd”. Peticiju je do sada potpisalo više od 11 hiljada ljudi.

Šta LGBT zajednica dobija predloženim Zakonom?

Ministarstvo je u martu objavilo Nacrt zakona kojim istopolni parovi dobijaju neka od osnovnih prava koja do danas nemaju, poput prava na podelu imovine, nasleđivanja partnera ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti, te posete partnera u bolnici ili zatvoru.

Ovaj Zakon, međutim, neće priznati istopolni brak, koji je Ustavom Srbije definisan kao zajednica muškarca i žene, niti će istopolnim partnerima omogućiti usvajanje dece.

Nacrt je početkom ovog meseca upućen svim ministarstvima, a prema proceduri, trebalo bi da ga usvoji Vlada, a potom i Skupština Srbije.

“Ne možemo da kažemo da smo u potpunosti zadovoljni”, rekla je za RSE Aleksandra Gavrilović iz organizacije Labris koja je pre nekoliko godina pripremila svoj model Zakona i učestvovala u Radnoj grupi za izradu postojećeg.

“Mislimo da je to moglo bolje, a da Ministarstvo želi da ima dokument za koji su sigurni da neće imati problem i za koji će poslanici sigurno glasati. Mi ne možemo da se složimo sa tim je Zakon onda loš. Ostala su još neka nerazjašnjena pitanja i uglavnom se tiču imovinskih odnosa i definicije neregistrovane zajednice”, rekla je Gavrilović.

Iz nadležnog Ministarstva su za RSE naveli da i dalje postoji mogućnost korekcije i da po dobijenim mišljenjima mogu da menaju određene članove Zakona.

Ko je protiv Zakona?

Uz deo političara na vlasti, unapređenju prava istopolnih zajednica u Srbiji protive se i pojedine opozicione stranke, javne ličnosti i Srpska pravoslavna crkva (SPC).
Sinod SPC saopštio je 25. marta da je predlog zakona o istopolnim zajednicama neprihvatljiv i da su “blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneli Vladi Srbije primedbe i mišljenje”.

“Ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti je sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija”, saopštio je Sinod.

Saopštenje je usledilo posle izjave novog poglavara SPC Porfirija koji je 2. marta u intervjuu za Radio televiziju Srbije rekao Crkva “ne može biti za to da se istopolne zajednice nazovu istim imenom kao zajednica muškarca i žene”, ali i da ima razumevanja za probleme LGBT zajednice.

“Mogu da razumem ljude koji imaju tu vrstu seksualne orijentacije da imaju bezbroj administrativnih problema, izazova, pritisaka ponekad i da imaju potrebu da regulišu svoj status”, rekao je Porfirije.

Polovinom marta objavljen je i takozvani “Apel 212”, u kojem 212 građana pozvalo Vladu Srbije, ministarstva i druge institucije da “zaustave donošenje Zakona o istopolnim zajednicama”, a na “najširu javnost i tradicionalne crkve da reaguju kako bi se odbranilo pravo na slobodu i budućnost naroda”.

Među potpisnicima su i književnik Matija Bećković, reditelj Emir Kusturica te lider desno orijentisanog opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović. Zakonu se protivi i nekadašnji šef diplomatije Srbije, a sada lider opozicione Narodne stranke Vuk Jeremić.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pozvalo je potpisnike “Apela 212”, kao i druge protivnike Zakona na dijalog o njegovom tekstu.

Peticije podrške

U odgovoru protivnicima, više od 1.000 akademskih radnika, intelektualaca, novinara, sociologa, psihologa, umetnika i javnih ličnosti potpisalo je peticiju kojom su podržali inicijativu za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

“Smatramo da je to deo borbe za bolje društvo zasnovano na jednakim ljudskim pravima kao civilizacijskoj tekovini, u kom nijedan njegov član neće biti stigmatizovan i diskriminisan”, navodi se u tekstu peticije.

Zakon je podržalo i Društvo psihologa Srbije, koje je navelo da će pravno regulisanje istopolnih zajednica doneti direktne psihološke dobrobiti LGBTIQ+ ljudima i njihovim porodicama.

Šta pokazuju istraživanja?

Uprkos tvrdnjama protivnika Zakona da javno mnjenje u Srbiji ne podržava njegovo usvajanje, istraživanje međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders iz decembra 2020. godine ukazuje na suprotno.

Ova organizacija je 2. aprila objavila uporedne rezultate istraživanja iz 2015. godine i prošlogodišnje stavove javnosti o pravima LBGT osoba.

Iako istopolne “brakove” podržava svega 26 odsto građana Srbije, značajno je porasla podrška pojedinačnim pravima LGBT osoba, koja bi trebalo da budu regulisana Zakonom o istopolnim partnerstvima.

Tako pravo na posetu partneru u bolnici ili zatvoru podržava 73 posto građana, dok se 2015. pozitivno izjasnilo 46 odsto ispitanika.

Pravo LGBT osoba na zdravstveno osiguranje partnera ili nasleđivanje imovine u slučaju smrti je pre pet godina podržavalo oko 35 odsto građana, dok je u 2020. ta podrška porasla na oko 60 odsto.

U slučaju svakog prava, podrška je znatno veća među mlađim (18-29) i fakultetski obrazovanim ispitanicima iz Beograda i Vojvodine, pokazuje istraživanje.

Danas 47 zemalja u svetu priznaje brak ili registraciju istopolnih parova.

Prva zemlja koja je uvela registrovano partnerstvo bila je Danska 1989. godine, dok je Holandija prva usvojila zakon o istopolnim brakovima 2001. godine.

Zakone o istopolnim brakovima u Evropi imaju i Belgija, Finska, Francuska, Irska, Island, Luksemburg, Norveška, Portugalija, Španija, Švedska i Velika Britanija.

Neku vrstu zakonskog priznanja istopolnog partnerstva imaju Andora, Austrija, Kipar, Češka, Estonija, Nemačka, Grčka, Lihtenštajn, Malta i Švajcarska, a od država Zapadnog Balkana – Hrvatska i Crna Gora, koja je u julu 2020. godine usvojila Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

Od zemalja Evropske unije, takav propis nemaju Rumunija, Bugarska, Poljska, Slovačka i Mađarska.

Srbija je kao članica Saveta Evrope dužna da donese ovaj Zakon.

Prema presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2015. godine u slučaju “Oliari i drugi protiv Italije”, svaka država članica Saveta Evrope mora pravno da reguliše zajednicu života osoba istog pola.

Autor: Iva Martinović (Radio Slobodna Evropa)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending