Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Lašet ili Zeder – ko će biti kandidat konzervativaca za kancelara?

Ko će biti kandidat konzervativaca za kancelara na saveznim izborima u Nemačkoj – Armin Lašet (CDU) ili Markus Zeder (CSU)? Danas je važan sastanak čelnika CDU i CSU. Odluka se ne očekuje danas – ali uskoro.

Published

on

Onaj koga dve konzervativne sestrinske stranke u Nemačkoj, CDU i CSU, nominuju za kandidata za kancelara uvek ima dobre izglede za brzi uspon u političkoj karijeri. Tokom gotovo 72 godine postojanja Savezne Republike Nemačke, kancelarka ili kancelari CDU-a upravljali su sudbinom zemlje 51 godinu. Čak i sada, stranka Angele Merkel još uvek prednjači u anketama, dobrih pola godine pre izbora.

Pandemija određuje sve

Ipak, sve je drugačije nego inače. Usled pandemije i lošeg vladinog upravljanje krizom u zadnje vreme, kako pokazuju ankete, konzervativci naglo gube podršku birača. Neki njihovi poslanici bili su prisiljeni na ostavku, zbog bogaćenja od ogromnih provizija za posredovanje u nabavci zaštitnih maski.

A pre svega: posle 16 godina u kancelarskom uredu, Angela Merkel se povlači – neće se kandidiovati na jesen i iza sebe ostavlja dezorijentisanu stranku. Ona je nedavno u anketama dobila poverenje između 26 i 28 posto ispitanika. Zeleni su joj tik za petama. Merkel je na saveznim izborima 2017. dobila 32,9 posto glasova.

Dva pokrajinska premijera

Dvojica muškaraca važe za favorite u kandidaturi za kancelara. Obojica su trenutno premijeri u svojim saveznim pokrajinama. Armin Lašet, predsednik CDU od januara ove godine, premijer je Severne Rajne-Vestfalije – najmnogoljudnij savezne pokrajine Nemačke.

A Markus Zeder, prvi čovek bavarske sestrinske stranke CSU, je na čelu vlade Bavarske. Ustvari, pravilo glasi: Ako predsednik CDU zatraži kandidaturu za sebe, niko ga ne može sprečiti, jer CDU postoji u 15 saveznih država, a CSU samo u Bavarskoj. Ali 2021. je i po tome drugačija.

Zeder ima jasniji kurs u pandemiji

Jer Markus Zeder, dinamični premijer u Bavarskoj, jedan je od političara koji je tokom pandemije imao deolm jasan kurs. Uvek je stajao i stoji na strani kancelarke, koja se zalaže za što stroža ograničenja i prilično je skeptična prema ublažavanju mera. I pritom, iako više ne baš tako jasno, iza sebe ima većinu Nemaca.

Zbog toga je Zeder javni servis ZDF izjavio: “Inače, svi žele glasove birača Angele Merkel. A ako želite glasove Angele Merkel, morate imati politiku onakvu kakvu je ona imala.”

Lašet najprije za popuštanje mjera, a sada protiv

Armin Lašet bio je jedan od zagovornika ublažavanja mera u korona krizi, posebno u leto 2020. što je kasnije, barem prema mišljenju mnogih eksperata, prouzrokovalo ponovni porast broja infekcija.

Sada se novi šef CDU zalaže za strogi kratki lokdaun, kao Zeder i Merkel. Ali njegova brza promena odluka naštetila je njegovom imidžu. Čak je i Merkel na javnom servisu  ARD lično kritikovala korona-politiku svog naslednika na čelu stranke, kada je rekla: „To me ne raduje.”

U anketama prednjači Zeder

Nemci bi verovatnije Zederu poverili tu najvažniju političku funkciju u zemlji: u anketi Instituta za ispitivanje javnog mnjenja YouGov, sprovedenoj sredinom marta, 41 posto ispitanika želelo je da Zeder predvodi Uniju obe stranke u saveznoj predizbornoj kampanji, a samo 14 posto ih je bilo za Lašeta. Među glasačima Unije Zeder je još jasnije u vođstvu – sa 63 procenta, u odnosu na 12 odsto koji su za Lašeta.

To je pre svega izazvalo uzbuđenje u poslaničkom klubu Unije u Bundestagu. Ako obe stranke na jesenjim izborima prođu uistinu mnogo lošije nego na prethodnim, mandati mnogih od trenutno 245 konzervativna poslanika u parlamentu su u opasnosti. Zbog toga, uz svu solidarnost s Lašetom, sve više važi: Mi smo za onoga koji dobije najviše glasova.

Brizantno pismo premijerima saveznih pokrajina

Zeder se dugo suzdržavao da otvoreno pokaže da želi da postane kancelar. Uvek je govorio da svoju budućnost vidi u Bavarskoj. Ali mnogi njegovi skorašnji postupci govore nešto sasvim drugo.

Na primer, pismo upućeno kolegama – pokrajinskim premijerima, u kome ih poziva da konačno zajedno konsekventno deluju u korona-politici. Posebno pikantno: Zeder je pismo napisao zajedno s premijerom Baden-Virtemberga Vinfriedom Krečmanom – iz Zelenih.

Uostalom, nije tajna da se Zeder dobro razume sa mnogim predstavnicima Zelenih, a nedavno je više puta zagovarao veću zaštitu klime. A i koalicija sa Zelenima nakon saveznih izbora jedna je od najizglednijih opcija.

Sve neizvesnija zajednička odluka

Prema onome što se może čuti iz poslaničkog kluba Unije, Lašet još uvek ima malu prednost. Pitanje je ko će uopšte odlučivati ​​o kandidaturi za kancelara.

A da će se Lašet i Zeder mirno sporazumeti sve je manje verovatno, iako je Lašet sredinom sedmice izjavio:

“Markus Zeder i ja ćemo dati predlog predsedništvima stranaka. Odlučićemo prema kriterijumu – ko ima najbolje izglede u celoj Nemačkoj da pobedi na izborima.”

Trenutno je prilično jasno da je to – Markus Zeder.

Koliko su građani zadvoljni političarima? Anketa sprovedena u martu.

Nemačka pred velikim izazovima

Ukoliko to bude dovoljno za kancelarsku poziciju, konzervativci će se naći pred ogromnim izazovima.

Posle16 godina vladavine Angele Merkel, CDU i CSU programski su oslabljeni. Merkel je ukinula upotrebu nuklearne energije i obavezno služenje vojnog roka. A to su zapravo bili temeljni konzervativni elementi.

Merkel je duži period svog kancelarskog mandata provela u kriznom režimu: u finansijskoj i evro-krizi, izbegličkoj politici i dobrih godinu dana u pandemiji.

Nemačka sada ima velike deficite u digitalizaciji, bori se protiv rasizma i polarizacije društva i mora da poboljša zaštitu klime.

Zeder, Lašet i Merkel su u nedelju 11. aprila gosti na zatvorenom sastanku čelnika poslaničkog kluba Unije – to je dobra prilika da se unese više jasnoće oko budućeg kandidata za kancelara.

Izvor: dw.com

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending