Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti posle Saveta Evrope cilja Partnerstvo za mir i NATO: Da li je realan ulazak Prištine u “predvorje” Alijanse?

Svega nedelju dana nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti najavio, Priština je danas i zvanično predala zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope

Published

on

Svega nedelju dana nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti najavio, Priština je danas i zvanično predala zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope. Prištinska “ofanziva” na međunarodna tela, međutim, nije na tome stala i očekuje se da će biti nastavljena i aplikacijom za članstvo u Partnerstvu za mir. Potencijalno potpisivanje ovog sporazuma značio bi najviši stepen saradnje sa NATO članicama, a Priština je za ovaj korak, kako je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dobila podršku od Sjedinjenih Američkih Država.

Inicijativa Prištine za ulazak u Savet Evrope, međunarodnu organizaciju evropskih zemalja posvećenu ostvarivanju demokratskih prava i sloboda, a koja se smatra i “predvorjem Evropske unije”, nametnula se kao nova linija sporenja između Beograda i Prištine, zbog koje je Vučić zakazao i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Dodatni problem i prostor za nove tenzije predstavljalo bi i potencijalno članstvo Kosova u Partnerstvu za mir, koje iako ne znači nužno i samo članstvo u NATO, svakako jeste jedan korak bliže tome. 

Partnerstvo za mir je, inače, program bilateralne saradnje između NATO i pojedinačnih država koji se bazira na načelima dobrovoljnosti, fleksibilnosti i transparentnosti i čiji je zapravo i Srbija član. Reč je o međunarodnom sporazumu koji, između ostalog, uključuje i političke odluke, ali koji ne predstavlja sistem kolektivne odbrane.

I iako potencijalno članstvo Kosova u ovakvom vidu saradnje Srbiji ne donosi ozbiljne odbrambene i vojne posledice, stručnjaci za Euronews Srbija kažu da ovo za Beograd može da bude “politički poraz”. Ipak, kako trenutno stvari stoje, a kako su podsetili i u sedištu NATO, za prijem Kosova potrebna je saglasnost svih država članica NATO, što u ovom trenutku deluje malo izvesno jer se među njima nalaze četiri koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Kosovo bliže “predvorju NATO”

I dok je u fokusu bio Savet Evrope, predsednik Vučić je, obraćajući se medijima, rekao da ta inicijativa “nije sve što se dešava”. Kako je dodao, Priština je dobila podršku Amerikanaca za ulazak u program Partnerstvo za mir.

Srbija, kojoj članstvo u NATO nije jedan od ciljeva, jeste potpisnica mehanizma saradnje u okviru Partnerstva za mir, a potencijalno pristupanje Kosova svakako bi značilo da je ono ovim dospelo i u “predvorje NATO”. To bi moglo potom da ima velike posledice po Srbiju, pre svega političke.

“Članstvo u Partnerstvu za mir predstavlja pre svega odluku one države koja njemu pristupa i ne odnosi se nužno na bilo koju drugu državu. Za samu Srbiju bi to više predstavljalo politički poraz u smislu da bi to značilo da su države koje su potpisnice Partnerstva za mir negde prepoznale Kosovo kao partnera, a unutar samih država članica NATO postoje države koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu”, rekao je za Euronews Srbija Stefan Vladisavljev, programski koordinator u Beogradskom fondu za političku izuzetnost.

 

Ipak, na putu Prištine da stavi svoj potpis na Partnerstvo za mir stoje države članice NATO. Naime, za prijem u ovaj u program potrebna je saglasnost 30 zemalja, a među njima nalaze se i četiri koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Podsetimo, Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka ne priznaju Kosovo, a upravo je predsednik Vučić ukazao da podrška koju su dali Amerikanci znači i pritisak na ove četiri zemlje

“To je način za pritisak na pet evropskih  zemalja koje ne priznaju nezavinost, posebno na ove četiri koje su članice NATO, ne računajući Kipar, i veliki pritisak na Srbiju da to učini. Jer kako će Srbija biti jedna jedina koja ne ide u korak sa svetom, budućnošću… Mogu samo da vam kažem da sve to njima ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Beograda zeleno svetlo”, rekao je Vučić.

Komentarišući potencijalno članstvo Kosova u Partnerstvu za mir, narodni poslanik Dragan Šormaz podsetio je da je se odluke u NATO donose konsenzusom. On je takođe i ukazao na to šta je Srbija tačno dobila ovim partnerstvom.

“Srbija je zahvaljujući saradnji s NATO postala izvoznik bezbednosti, jer mi smo tom standardizacijom postali osma država koja doprinosi mirovnim misijama EU i UN širom sveta, a nismo osma armija po veličini”, rekao je Šormaz i dodao da je to upravo zato jer je Vojska Srbije postala interoperabilna sa standardima NATO.  

S druge strane, Šormaz kaže da je Kosovo uvoznik bezbednosti jer ima KFOR. Kaže da Kosovo ne bi trebalo da uđe u NATO dok se ne završe pregovori sa Srbijom i dok se ne potpiše pravno obavezujući sporazum. 

“Možda može da se napravi presedan, ali ne verujem. Oni vole tako da pričaju, da se bore. Verovatno će pokušati. Ali Amerika mora da ubedi ove četiri države. Sumnjam da će se to dogoditi”, rekao je Dragan Šormaz.  

Da će biti zanimljivo ispratiti na koji način će države reagocati na ovu ideju da se sa Kosovom potpiše Partnerstvo za mir, smatra Vladisavljev.

“Da li postoje određene vrste diplomatskog pritiska koje dolaze od strane SAD, sa ovakvim izjavama možemo samo da pretpostavimo da postoje, ali na kraju krajeva, radi se i o suverenim odlukama tih država članica, jer ovo nije poziv za članstvo direktno i ne bi nužno značilo da će ova država postati”, rekao je on.

Korak ka članstvu u NATO

Partnerstvo za mir je inače političko-vojni program NATO saveza usmeren ka stvaranju poverenja između ove alijanse i drugih zemalja Evrope i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Osnovan je 1994. godine, nakon pada Ističnog bloka i zasigurno može da predstavlja i korak ka punopravnom članstvu u alijansi, iako ne dovodi nužno do toga što se i vidi na primerima Rusije, Ukrajine ili Srbije.

Kako je naveo Vladisavljev, Partnerstvo za mir predstavlja najviši stepen saradnje jedne države sa NATO koji ne podrazumeva članstvo. 

“Ono između ostalog uključuje i političke odluke, ne radi se samo o saradnji vojnih i odbrambenih sistema, već predstavlja i političku odluku koja može uključivati, ali ne mora, usaglašavanje sa politikama koje NATO alijansa sprovodi. Uspostavljen je kao način da se prevaziđe jaz između država članica NATO i država članica pre svega istočnog bloka koji je nastao raspadom SSSR”, rekao je on.

Želja Prištine, međutim, nije da ostane na ovome. Podsetimo, jedan od ciljeva kosovske vlade je i hitan prijem Kosova u NATO, a 9. marta ove godine donesena je odluka da se osnuje međuinstitucionalna radna grupa za učlanjenje. Kako je tada rekla tamošnja ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Grvala članstvo Kosova u NATO je hitno pitanje zbog vojne invazije Rusije na Ukrajinu.

Na pitanje da li je onda potencijalni prijem Kosova u Partnersto za mir i korak za samom članstvu, Vladisavljev kaže da u slučaju Kosova to jeste slučaj.

“Svakako, zato što predstavlja najviši stepen saradnje koji prethodi samom članstvu, međutim, kao što smo videli u slučaju Srbije ili Rusije ili Ukrajine, ne mora podrazumevati članstvo, ali ukoliko jedna država čvrsto želi da postane članica NATO, ovo je svakako jedan od koraka koje bi ta država preduzela”, istakao je on.

Kako će Srbija odgovoriti?

Pitanje pristupa Kosova međunarodnim telima još jednom je u fokus jasnosti došlo nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom najavio da će Kosovo uputiti zahteve za članstvo i Savetu Evrope i Partnerstvu za mir.

Pitanje članstva u Savetu Evrope je problematično iz više razloga, a pre svega bi ono značilo i formalno zanemarivanje Vašingtonskog sporazuma koji je, između ostalog, propisao da se strane uzdrže od zahteva za članstvo u međunarodnim institucijama i organizacijama, odnosno lobiranja za povlačenje priznanja Kosova. Iako je prošlo više od godinu dana od potpisivanja ovog sporazuma i nakon promena u američkoj administraciji, američki zvaničnici su ponavljali da ovaj sporazum ostaje na snazi.

A potencijalni odgovor Srbije na ove zahteve Kosova da se učlani i u Savet Evrope i u Partnerstvo za mir zasad je i dalje neizvesan. Iako je Vučić, nakon Kurtijeve najave, rekao da će “i naše ruke da budu odrešene”, on je danas naglasio da će Srbija na racionalan i odgovoran način da pruži odgovor, te da će Srbija u narednim nedeljama dati sve od sebe da pokaže da može da se bori.

Kako su ranije ocenili sagovornici Euronews Srbija, Priština i njeni saveznici iskoristili su trenutak nestabilnosti nastao zbog agresije Rusije na Ukrajinu, ali i istupanja zvanične Moskve iz Saveta Evrope. Ipak, smatraju da odgovor Beograda ne bi trebalo da bude i istupanje iz SE.

“U slučaju da Kosovo postane član SE, očekujem uglavnom retoričku reakciju (Beograda), jer bi povlačenje ili unilateralna suspenzija članstva za nas bio pucanj u nogu. To je verovatno jedna žaba koju bi Beograd morao da proguta”, rekao je Igor Novaković iz ISAC fonda.

Podsetimo, osim Saveta Evrope i NATO, Priština je ranije imala inicijative za članstvo i u Unesko i Interpol.

Nevena Zdravković

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/48034/kurti-posle-saveta-evrope-cilja-partnerstvo-za-mir-i-nato-da-li-je-realan-ulazak-pristine-u-predvorje-alijanse/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona u BiH: “Neće uticati na glasove koje ste danas dali”

Visoki predstavnik Kristijan Šmit saopštio je večeras da je, dok su birači glasali, rešio da nametne svoju odluku o izmeni Izbornog zakona BiH. On je naveo da je hteo da zaštiti glasove koje su birači danas dali na opštim izborima

Published

on

By

“Zbog toga sam nametnuo mere koje će unaprediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali. Izmene koje sam danas uveo neće uticati na glasove koje ste dali. Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tela”, kazao je on.

U saopštenju je naveo da ovo nije i ne može biti velika reforma Izbornog zakona koja je još uvek neophodna i naširoko diskutovana. “Snažno preporučujem da se ove dve stvari posmatraju odvojeno. Taj posao tek treba da se obavi i ja sam spreman uraditi svoj deo kako bih to podržao. Moje odluke će pomoći da ova država bude u stanju pripremiti ove razgovore na demokratski način i da daju rezultate”, naveo je Šmit.

Odlukama se uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi, čime će se osigurati funkcionalnost Federacije BiH. Mnoge procedure su pojednostavljene. Uvedeni su rokovi. I postoje posledice u slučaju ignorisanja ovih rokova.

“Nakon današnjih odluka, nedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći držati Federaciju taocem. I očekujem od svih posvećenost zajedničkom radu u konstruktivnom duhu. Uneo sam u Ustav i zahtev za obaveznu saradnju, što je osnova za prosperitet svih. Da budem jasan: Niko ne može narediti volju da se zajednički radi u ime kantona, entiteta i države. Kao preduslov za uspeh, neophodan je mentalni i moralni zaokret u glavama pojedinih ljudi i političara ovde u Bosni i Hercegovini”, naveo je Šmit.

Takođe je dodao ustavnu odredbu kojom se uvodi pravo da svako može ostvariti direktno učešće u političkom odlučivanju, a posebno da mladi imaju pravo da izađu sa svojim interesima i potrebama. “Ovo nije zasnovano na etničkoj pripadnosti, ali neće ugroziti pravo konstitutivnih naroda da štite svoje vitalne interese. Ali ovo vidim kao hitno i neophodno kako bi se dao veći prostor mudrosti i posvećenosti građana Bosne i Hercegovine”, naveo je Šmit.

Postoji potreba da konstitutivni narodi zadrže svoje zaštitne mehanizme, a da istovremeno ti zaštitni mehanizmi ne mogu biti upotrebljeni za paralizu sistema.

“Ovom odlukom sam povećao broj delegata u Domu naroda. Time se omogućava raspodela mandata tako da se ispravlja prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u nekim kantonima o čemu je bilo riječi u slučaju Ljubić te u nekim drugim presudama. Takođe, sada po prvi put Ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH”, navodi se u odluci.

Šmit navodi da je svima potrebno zajedničko razumevanje sa ljudima za Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji. “Pozivam građane da rade na ovom. Ja ću pomoći. Moj prvi korak je ova odluka. Sa ovim odlukama, odgovorni politički lideri mogu sarađivati sa Evropskom unijom, predsednikom Mišelom, predsjednicom fon der Lejen i svim Evropljanima kako bi napravili potreban napredak”, zaključuje u saopštenju Šmit.

Ambasada SAD pozdravila odluku Šmita

Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika Šmita da ojača stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine kroz amandmane na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon BiH, ova akcija je bila i hitna i neophodna, saopštila je večeras Ambasada SAD u Sarajevu.

Odluka visokog predstavnika se bavi problemima koji muče Federaciju Bosne i Hercegovine dugi niz godina, navodi se u saopštenju i podseća da četiri godine nakon izbora 2018, Federacija nije implementirala rezultate, a Ustavni sud Federacije je skoro paralizovan. “Ovo je lišilo stanovnike Federacije njihovih ustavnih prava, podrilo vladavinu zakona i ohrabrilo etnonacionaliste širom BiH. Zajedno, ovi problemi ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH”, ocenjuje se u saopštenju Ambasade.

Kako se navodi, političke stranke su godinama imale više mogućnosti da reše nerešene probleme funkcionalnosti i podele vlasti u Federaciji, uključujući avgust i septembar kada ih je visoki predstavnik pozvao da traže kompromis u dobroj veri. “Umesto da to učine, mnogi od njih su pronašli nove načine da napadnu institucionalni integritet ove zemlje. Građanima BiH je potrebna i oni zaslužuju funkcionalnu vlast koja odgovara na sve veći broj unutrašnjih i eksternih kriza. Disfunkcija nije samo neodgovorna, već je i opasna”, ističe se.

Kada je vladajuća koalicija Republike Srpske preduzela korake za podrivanje državnih institucija i integriteta BiH, međunarodna zajednica je preduzela akciju da sankcioniše odgovorne lidere, navodi Ambasada. “Kada su lični interesni lideri pokušali da drže finansiranje izbora kao taoce, međunarodna zajednica je preduzela akciju da obezbedi CIK-u resurse neophodne za održavanje izbora i zaštitu demokratskih prava građana BiH. Međunarodna zajednica ne može dozvoliti da se nefunkcionalnost Federacije nastavi još četiri godine, i više ne može polagati veru u prazna obećanja i obaveze političkih lidera da će ovoga puta pregovarati u dobroj vjeri, praviti smislene kompromise i oni će interese naroda koje predstavljaju staviti iznad svojih, uskih etnonacionalističkih ili finansijskih interesa. Vreme je prošlo za prazna papirna obećanja od lidera koji dosledno ne ispunjavaju”, zaključuje se u saopštenju.

Oglasila se i Ambasada Velike Britanije

Ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli oglasio se večeras rečima da Ujedninjeno kraljevstvo podržava odluku Šmita.

“Nažalost je da su ovlašćenja visokog predstavnika i dalje potrebne u Bosni i Hercegovini, ali u nedostatku domaće političke volje ili liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji Dejtonskog sporazuma i pružanju podrške okviru za prosperitetnu budućnost. Njegove današnje odluke treba posmatrati u tom svjetlu. Funkcionalne vlasti, na svim nivoima, su ključne za osiguranje napretka i stabilnosti”, naveo je on na Tviteru.

Kako dodaje, domaći politički akteri moraju sada raditi zajedno i implementirati izborne rezultate te podržati reforme potrebne za napredak BiH na evro-atlantskom putu.

Plenković: Izmene osiguravaju politički opstanak Hrvata

Hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se na Tviteru gde je komentarisao ovu odluku visokog predstavnika Šmita. On je naveo da je razgovarao s predsednikom HDZ-a i HNS-a BiH Draganom Čovićem i čestitao mu na izbornim rezultatima, navodeći i da je Borjana Krišto dobila uverljivu podršku hrvatskih birača u BiH.

“Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Kristijana Šmita u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. U tome smo ga sve vreme podržavali nakon što nisu uspeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama. Izmene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH”, naveo je on.

Plenković ocenjuje da je posle izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsedništvu. “Ponovo svedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda”, napisao je Plenković.

Euronews Srbija

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/region/64183/smit-nametnuo-izmene-izbornog-zakona-u-bih-nece-uticati-na-glasove-koje-ste-danas-dali/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bećirović, Komšić i Cvijanović ulaze u Predsedništvo BiH: Preliminarni rezultati izbora

Nakon više od 70 odsto prebrojanih glasova može se zaključiti da su novi članovi Predsedništva BiH – Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić

Published

on

By

Na uzorku od 74 posto što je 642.103 glasa, za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda vodi Denis Bećirović kandidat ujedinjene opozicije sa 56,15 odsto (235.627 ) glasova dok je iza njega Bakir Izetbegović (SDA) sa 39 odsto (164.597 glasa), a Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država) na trećem je mestu sa 4,83 osto (19.962) glasova.

Kada je reč o članu Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u prednosti je Željko Komšić (DF) sa 73 odsto ( 155.396) glasova, a iza njega je Borjana Krišto sa 29,7 (66.521) glasova.

Prema podacima Centralne izborne komisije izlaznost je bila 1.644.044 glasa (50 odsto), što je pad od četiri odsto u odnosu na prošle opšte izbore.

Rezultati za Parlamentarnu skupštinu BiH su sledeći: SDA: 38 odsto, SDP 13 odsto, DF 10 odsto, HDZ BiH 12 odsto, NiP šest odsto, NES šest odsto, NS četiri odsto, SBB dva odsto, SzBiH dva odsto.

Što se tiče entiteta Republika Srpska, kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović uverljivo vodi ispred Mirka Šarovića (SDS). Iza njih su Nenad Nešić, Vojin Mijatović i Borislav Bjelić.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da na osnovu obrađenih preko 69 posto glasova Cvijanović vodi.  „Trenutno smo blizu da proglasimo pobedu Željke Cvijanović. Ozbiljno vodi. Nedostižno“, izjavio je Kovačević.

S.D.

izvor:

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hram Svetog Save počeo da naplaćuje ulaz posetiocima, evo kojim i koliko

Prema obaveštenju koje je postavljeno na sajtu Hrama Svetog Save, od 1. oktobra za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima počinje da se naplaćuje ulaz u crkvu

Published

on

By

Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz. Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac, da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko iz hrama. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Vodiči ističu da se zbog ove odluke uveden pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, stvaraju organizacioni problemi. Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate, ulaziti individualno, prenose Novosti.

Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite“, objašnjava turistički vodič Milica Lenasi.

Iako na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivati, bez istaknute cene i načina plaćanja, ni udruženja turističkih vodiča ni agencije koje dovode grupe još nisu dobile zvanične informacije o tome, dok su dobijene nezvanične, ali pisane odgovore is Sektora za turizam Hrama Svetog Save.

Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista “bez obzira na nacionalnost i veroispovest”. Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Novosti

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/318619/Hram-Svetog-Save-poceo-da-naplacuje-ulaz-posetiocima-evo-kojim-i-koliko.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Na današnji dan 1946. Zrenjanin dobio današnje ime

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji

Published

on

By

Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, taj banatski grad dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu (1902 — 1942), članu Centralnog komitata KPJ, političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu i organizatoru ustanka u Vojvodini.

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji.

Poginuo je u obračunu sa agentima Gestapoa 1942. godine.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto je povratak Limana veliki udarac za Rusiju, a važan uspeh za Ukrajinu?

Povlačenje ruskih snaga iz strateškog ukrajinskog grada Limana potez je koji se smatra značajnim nazadovanjem za Rusiju, ali koji je bio nužan zbog straha da bi hiljade vojnika mogle da ostanu opkoljene u ovom gradu na istoku

Published

on

By

Otkad se ova vest pojavila, mnogi naglašavaju da je ponovno zauzimanje Limana od strateškog značaja za Ukrajinu. Zašto?

Radi se o tome, naime, da je ovaj grad u Donjeckoj regiji Rusija koristila kao logistički centar za ceo region. Ukrajinskim vojnicima ovaj položaj mogao bi sada da omogući lakši pristup i povratak veće teritorije u okupiranim regijama Donjecka i Luganska, piše BBC  

Snimci koje se dele na internetu prikazuju ukrajinske vojnike kako ponosno i veselo mašu nacionalnom zastavom na periferiji grada. Iako se plavo-žute boje ponovno vijore u Limanu, tamo se i dalje vode borbe, rekao je u svom večernjem obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Međutim, nije dao više detalja, prenosi N1 Zagreb.

Neuspeh na bojnom polju podstakao je Ramzana Kadirova, čečenskog vođu i tvrdolinijaškog saveznika Moskve, da pozove Rusiju na razmatranje korišćenja nuklearnog oružja male snage kao odgovor na takav razvoj situacije.

Inače, Liman se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri delomično okupirane ukrajinske regije koje je Rusija u petak anektirala. Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili su taj potez kao nezakonito otimanje zemlje.

N1 Zagreb

izvor: https://www.danas.rs/svet/zasto-je-povratak-limana-veliki-udarac-za-rusiju-a-vazan-uspeh-za-ukrajinu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade Katalonaca ponovno na ulicama, traže nezavisnost od Španije

NA petu godišnjicu referenduma za nezavisnost Katalonije, hiljade ljudi ponovno su danas protestovale za odvajanje od Španije

Published

on

By

Među ostalim, zahtijevali su ostavku regionalne vlade premijera Pere Aragonésa, koji se prema njihovom mišljenju ponaša previše neodlučno u ispunjavanju obećanja kampanje da će osnovati nezavisnu katalonsku republiku. Prema procjenama policije, oko 11.000 ljudi sudjelovalo je na skupu.

“Ako političari ne mogu, mi ćemo”

Predsjednica separatističkog građanskog pokreta ANC, Dolors Feliu, pozvala je Aragonésa da predstavi “plan postizanja nezavisnosti”. “Ako to političari ne mogu učiniti, mi ćemo. Neće nas moći zaustaviti”, rekla je.

Aragonés je u međuvremenu priopćio da njegova koalicijska vlada i dalje stremi za nezavisnošću, no da želi osigurati referendum u dogovoru sa središnjom vladom.

“Održali smo referendum (1. listopada 2017. godine) i učinit ćemo da Katalonija ponovno glasa”, ustvrdio je. “Učinit ćemo to ponovno jer mnogi od nas žele da Katalonija bude slobodna zemlja.”

Pola stanovnika želi nezavisnost

Španjolska vlada u Madridu odbacuje referendum. Populacija Katalonije je podijeljena. Prema anketama, oko pola stanovnika želi nezavisnost, dok ostali ne žele.

Prije pet godina 1. listopada separatistička regionalna vlada održala je referendum o odcjepljenju koji je Madrid proglasio ilegalnim. Središnja vlada stavila je tada Kataloniju pod svoju upravu.

Tadašnji regionalni čelnik vlade, Carles Puigdemont, i neki od njegovih kolega pobjegli su u inozemstvo. Ostali separatisti osuđeni su na duge zatvorske kazne, no 2021. godine su pomilovani.

Hina

izvor: https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/tisuce-katalonaca-ponovno-na-ulicama-traze-neovisnost-od-spanjolske/2399727.aspx

Continue Reading

Trending