Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Kuper: Proširenje EU jedino pravo rešenje za konflikte na Balkanu

“Jednom kada se nađete u svetu bez granica (EU) kome je potrebna velika Srbija? Kome treba velika Albanija? Svi ovi problemi prestaju da postoje”.

Published

on

Najvažniji strateški čin EU bilo je veliko proširenje 2004, a najvažnija stvar koju bi sada mogla da učinii bilo bi da se ponovo ozbiljno pozabavi proširenjem na Zapadni Balkan, ocenio je britanski diplomata i nekadašnji posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper. U intervjuu za EUObzerver Kuper je rekao da je proširenje EU jedino pravo rešenje za konflikte na Balkanu.

Prema njegovim rečima, uključivanje Zapadnog Balkana i borba protiv klimatskih promena, čime se Rusija lišava prihoda od nafte i gasa, najmoćniji su koraci koje je EU mogla da preduzme da održi red u Evropi, ali je Zapad trebalo da se bori i sa sopstvenim demonima, poput nacionalističkog populizma u Mađarskoj i Poljskoj, kako bi imao geopolitički uticaj.

Osvrćući se na to šta je poslednjih 17 godina ponovnog ujedinjenja posle hladnog rata značilo za Evropu, 73-godišnji bivši diplomata koji je u vreme velikog proširenja EU bio pomoćnik šefa evropske diplomatije Havijera Solane, rekao je da i kao „EU nikada neće biti vojna sila u tradicionalnom može biti ‘Ordnungsmacht’ (nemački izraz za silu koja stvara red)…“.

„EU je velika sila u smislu da je reorganizovala Evropu“, rekao je on dodajući da misli na EU kao na civilizacijsku silu i zato je, naglasio je, „proširenje najveći doprinos koji EU može dati zapadnom liberalnom poretku“.

Briselski portal navodi da sa Kuperom razgovara usred pauze u nastavku proširenja EU, u trenutku kad Danska, Francuska i Holandija blokiraju bezvizni režim za Kosovo iako je Priština ispunila sve uslove, Bugarska stavlja veto na pregovore sa Severnom Makedonijom iako je Skoplje ispunilo zahteve EU, dijalog Kosova i Srbije, koji je počeo uz pomoć Kupera, u zastoju je, a Srbija postaje zastrašujuće neevropska pod svojim nacionalističkim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ali, jedini način za postizanje mira između Beograda i Prištine i rešavanje ostalih nezadovoljstava na balkanskim granicama je uvođenje svih njih u EU, rekao je Kuper. „Proširenje je zapravo jedino pravo rešenje svih sukoba na Balkanu na kraju“, naglasio je.

U svetu bez granica EU, kome je potrebna velika Srbija?

„Jednom kada se nađete u svetu bez granica (EU) kome je potrebna velika Srbija? Kome treba velika Albanija? Svi ovi problemi prestaju da postoje“, dodao je on.

Kuper veruje da bi Vučić mogao da vrati Srbiju u demokratiju ako veruje da je članstvo u EU zaista u igri i „ako želi da bude upamćen kao neko ko je dobro služio svojoj zemlji“, dok za novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija kaže da je „vrlo: pametan kao političar“ iako ga je svojevremeno tokom posete Prištini gađao paradajizom.

Kuper veruje da bi zajednička akcija Zapada sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom takođe mogla da pomogne da se stvari pokrenu i dodaje da polaže velike nade u Bajdena.

Osvrćući se na pregovore Kosova i Srbije uz posredovanje Ketrin Ešton, Kuper je rekao da činjenica da je u sobi uvek bio „veoma poštovan“ američki zvaničnik kada bi se sastali kosovski i srpski lider daje težinu dijalogu uz posredovanje EU, iako američki delegat „nije bio vidljiv“ u očima javnosti.

„To je potpuno prestalo pod (bivšim američkim predsednikom Donaldom) Trampom“, rekao je Kuper.

EU pokušala da bude „sila koja zavodi red“ i za Rusiju

Udaljavajući se sa Zapadnog Balkana, EU je takođe pokušala da bude „sila koja zavodi red“ i za Rusiju, namećući joj sankcije zbog invazije na Ukrajinu i nasilja nad opozicionim disidentom Aleksejem Navaljnim. A kineske zvaničnike Evropa je stavila na crnu listu zbog nehumanosti prema ujgurskoj muslimanskoj manjini.

Ali, za Kupera koji je nedavno objavio knjigu o istoriji diplomatije, EU se zavaravala ako je mislila da će to navesti ruskog predsednika Vladimira Putina ili Komunističku partiju Kine da se predomisle.

„To (sankcije EU zbog Navaljnog) neće promeniti Rusiju … takve stvari neće uspeti“, rekao je. „Besmisleno je ako mislimo da će Kina promeniti svoj unutrašnji poredak (prema Ujgurima) jer nam se to ne sviđa“, dodao je Kuper.

On je ocenio da bi sankcije mogle biti krajnji potez ako bi Rusija ponovo napala Ukrajinu ili Kina napala Tajvan. Ali više strateški potez prema Rusiji bio bi zaustavljanje sagorevanja fosilnih goriva primenom dalekosežnih smanjenja emisija CO2, rekao je Kuper.

On je dodao da uvek, kada je o Rusiji reč, klimatske promene vidi kao veliku nadu.

„Svi ćemo prestati da koristimo gas i naftu, uz malo sreće, a onda će to primorati Rusiju da sve više počne da postaje zemlja slobodnog tržišta, a ne Saudijska Arabija sa (nuklearnim) raketama, što im omogućava da imaju politiku poput Saudijske Arabije“, rekao je Kuper.

(Beta, Foto: Youtube)

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending