Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Krivokapić pokreće smenu Leposavića: Odluku nisam doneo zbog ucena i pritisaka, pokušaj rušenja Vlade iznutra

Premijer Zdravko Krivokapić, u vanrednom obraćanju javnosti, kazao je da će pokrenuti postupak razrješenja ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog njegove sporne izjave o Srebrenici. Leposavić je, prethodno, odbio da podnese ostavku koju mu je Krivokapić tražio, a premijer će danas Skupštini poslati prijedlog za njegovo razrešenje.

Published

on

“Niko nije više u fazi da može četiri godine da čeka isticanje svog mandata. Ulje na vatru dolila je izjava miniStra Leposavića. Nakon sporne izjave poslao sam mu poruku da treba sam da se vadi za ono što je sam zakuvao. Smatrao sam da će njegova izjava onda biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno, ali je ona ostala na istom fonu”, naveo je premijer.

Objašnjava i zašto je tražio ostavku.

“Smatram da je to najbolji način da ličnim činom iskažemo svoju odgovornost. To sam uradio u petak. To sam uradio i danas, želeći da zaštitim prvo inegritet ove Vlade. Pošto je ministar Leposavić ostao u svom stavu, ja sam donio tešku odluku da krenem u prijedlog razrješenja člana Vlade. Nedopustivo je da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove”, navodi Krivokapić.

Na pitanje zašto je o istupu Leposavića reagovao tek sada, premijer tvrdi da nije odugovlačio.

“Da li sam ja odugovlačio? Ja sam u nedjelju imao jasan stav i reagovao sam u ponedjeljak. Da li sam tada zaštitio ministra? Pa nisam bio licemjer. Ovo je moj pokušaj da njemu dam šansu koju on nije iskoristio. Zar nije pošteno da svakome date da ono što je neko rekao ili uradio popravi. Ja mislim da je to ljudski”, navodi Krivokapić.

Premijer je, na pitanje ko će obavljati poslove ministra, do imenovanja novog, kazao da Leposavić ne želi da tu funkciju zamrzne.

“To je njegovo pravo dok ne bude razriješen. Ja ću biti taj koji će permanentno da daje zadatke ministru”, dodao je Krivokapić.

Nema pritisaka

Tvrdi da nema pristiska stranih ambasada na njegovu odluku. Kaže da je donio odmah, ali je vikend poslužio za smirivanje strasti. Tvrdi da sedam dana u odnosu na tako ključnu odluku nije neki vremenski period.

“Nema toga pritiska. Čak sam u tom psihološkom elementu vrlo crnogorski nastrojen prema pritisku, tako da moja odluka nije donešena na bazi ucjena, pritiska, komitskih skupova, stavova SDP-a, SD-a…Ja sam tu odluku donio u ponedjeljak. U petak sam trebao da je materijalizujem”, naveo je Krivokapić.

On će prijedlog za razrješenje ministra danas poslati Skupštini, od koje očekuje da ispoštuje njegov stav.

“Ako ne bude tako, imamo korake koje mogu da nagovijestim ali mislim da bi bilo hipotetički. Dajte da sačekamo kakav će biti stav Skupštine. Mislim da se ne stvara nikakva nova većina”, tvrdi Krivokapić.

On je podsjetio i da je izjava Leposavića o amnestiji takođe bila sporna.

“Zatim rad na tužilačkim zakonima. U trenutku prihvatanja zakona šefovima svih poslaničkih klubova je rekao da je to dobro”, istakao je premijer.

Kazao je i da Leposavić nije odbio da napravi prijedloge tužilačkih zakona po preporukama Venecijanske komisije.

Leposavićevo mjesto može biti samo ekspertsko

Na pitanje da li se smjenom Leposavića otvara prostor da kadar DF-a dođe na tu poziciju, premijer tvrdi da nije još pričao ni sa kim.

“Ja vam tvrdim da ovo mjesto može biti samo mjesto za eksperta. Ova Vlada ne može čas da bude ekspertska, čak politička, čas polupolitička”, poručuje premijer, dodajući da nije razumišljao, niti mu pada na pamet da razmišlja o tome ko će biti na mjestu Leposavića.

Ako narod ne vjeruje da mu želim dobro, prvi ću podnijeti ostavku

A onda je premijer optužio vladajuću većinu da ruši Vladu.

“Ovu Vladu ruše svi, i opozicija i pozicija. Ovu Vladu niko ne doživljava kao svoju Vladu. Najvažniji mi je interes svih građana. Ovo su porođajne muke jer još dječije bolesti nijesmo prebolovali”, naveo je Krivokapić.

On je naveo da je članovima Vlade postavio pet pitanja.

“Da li ja, po njihovom mišljenju, dobro vodim Vladu? Da li je ova Vlada sto posto orjentisana ka EU? Da li može jedan čovjek, makar bio Krivokapić ili bilo ko, biti važniji od građana, države. Postavio sam pitanje da li neko želi da ove koji su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema u 30 prethodnih godina Vlade, treba da krenemo u obračun sa njima. Ne treba nam ni sudstvo ni tužilaštvo, samo javnost i istina. Da li ovu smjenu želimo da uradi neko drugi ili mi sami”, naveo je premijer.

Zašto na tapetu nije Skupština

Kaže da trpi pritiske.

“Ovdje svako pritiska Vladu. Zašto na tapetu nije Skupština, koja nije donijela brojne zakone, koji čekaju i kišaju se?! Nije donijela najznačajnije da razvlastimo RTCG koja šalje poruke mržnje”, navodi Krivokapić.

Tvrdi da želi najbolje narodu.

“Ako narod nema strpljenja, ne vjeruje u to, prvi ću da podnesem osatvku. Ja nosim naslijeđeno breme, koje je toliko teško da vam ne mogu opisati. Ja želim dobro ovom narodu. Građani, recite, ako smatrate, ja kao premijer ću prvi otići tako da moja noga ne kroči bilo gdje što ima veze sa politikom”, poručuje Krivokapić.

Kaže da je na snazi pokušaj rušenja Vlade iznutra.

“Na tome rade mnogobroni, i predstavnici pojedinih vladajućih partnera, a sada i DPS zdušno sa svojim satelitima i osjećam pipke hobotnice koje još ne možemo da odsječemo”, tvrdi premijer.

Na pitanje na koga misli, kaže da će se svi prepoznati.

“I mogao bi da poručim svim tim-ko se mača lati, taj od mača i strada. Svi treba da se čuvaju toga, jer sud vremena je takav da uvijek iskaže pravdu. Pravda ne dođe kad mi želimo, ali stigne one koji su bili nepravedni. Jasno sam stavio do znanja da su to pojedinci iz određenih partija koji su u vladajućoj strukturi, a skoro 95 odsto iz opozicije i pipci iz hobotnice koji su prisutni”, tvrdi Krivokapić.

Dosta nam je pregrada i zidova

U Crnoj Gori se, ističe, stvaraju dva bloka.

“Jedan je ultrasrpski, drugi ultra komitsko-patriotski. Kome trebaju blokovi ?! Dosta nam je pregrada i zidova. Treba nam sloboda. To ja sam ne mogu. Zato je obaveza Skupštine da radi svoj posao, a ne da postavlja pitanja koja su izgleda provokatorska”, navodi premijer.

Crna Gora, poručuje premijer, mora da se preobrazi.

“Niko ne obraća pažnju na poslaničko pitanje, koje naginje na period fašizma kako to da je neko glasao za zajediničku državu danas premijer? Pomirili su se Francuzi i Njemci poslije rata, a mi krvarimo ko je đe bio. Dajte da zaboravimo ko je đe glasao. Čitavog života me bije glas da sam neopredijeljen, zato što ne želim da dam glas unaprijed. Ja sam javno rekao, iako sam mogao da prećutim, za šta sam glasao. Zašto je to problem?! Da li treba da mi markirate ruke?”, pita Krivokapić.

Upitan da prokomentariše izjavu potpredsjednika Dritana Abazovića da nije za rekonstrukciju Vlade premijer je kazao da nije ni pomišljao da se može desiti izmicanje jednog nogara u vladi, kada je pričao o rekonstrukciji.

“Mislio sam da je bolje relaksirati priču. Ni u kakve pregovore ni sa kim nisam krenuo. Samo je prirodno razmišljati šta je bolje”, ističe Krivokapić.

Premijer je saopštio i da je Vlada apsolutno otvorena za manjine i da će to pokazati novim imenovanjima na određnim pozicijama, a da je pitanje da li određene manjine žele da podrže Vladu.

S.Đukanović

Izvor: cdm.me

SLOBODNA VOJVODINA

POŽAR U TRŽNOM CENTRU BIG

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap.

Published

on

By

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap. Vatrogasne ekipe odmah su izašle na teren i trenutno sa dva vozila i nekoliko vatrogasaca gase požar.

izvor: https://www.zrklik.com/2021/12/pozar-u-trznom-centru-big/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo branitelja podržalo obnovu ustaškog groblja u Zagrebu

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Published

on

By

Kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komunisti su to groblje sravnili sa zemljom, a 75 godina kasnije očekuje se da obnovu plate građani Zagreba.

Ministarstvo branitelja podržalo je projekt obnove s nazivom “groblje hrvatskih vojnika od 41. do 45.”, a kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

izvor: agencije

izvor: https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/12/5/ministarstvo-branitelja-podrzalo-obnovu-ustaskog-groblja-u-zagrebu

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice – zavisi od EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Published

on

By

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Kurti je na konferenciji za medije rekao da nema informacija „da li Srbija uslovljava nastavak dijaloga“, i da održavanje sastanka zavisi od zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Nemam informaciju da postoje uslovi od bilo koga, ali procena da li takav sastanak treba da bude održan ili ne, pripada posredniku ili fasilitatoru – kako sebe nazivaju, odnosno gospodinu Borelu i njegovom izaslaniku Lajčaku“, rekao je on.

Napomenuo je da su „oni ti koji procenjuju da li će poslati pozive ili ne“, i da na održavanje sastanka ne utiče, kako je istakao, „bilo kakvo uslovljavanje druge strane“.

Autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/kurti-sledeci-sastanak-sa-vucicem-mozda-sledece-sedmice-zavisi-od-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zeleni blok traži zakon protiv rudnika litijuma i smenu celog REM-a

Koalicija traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni Savet REM-a na čelu sa Oliverom Zekić

Published

on

By

Otvorena Građanska platforma „Akcija“, organizacije „Ekološki ustanak“ i „Ne davimo Beograd“ najavile su na konferenciji za novinare ispred Generalnog sekretarijata predsednika republike blokadu saobraćajnica i sledeće subote širom Srbije, ali njihovi predstavnici nisu precizirali koliko će trajati.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da nema ništa protiv da naredna blokada traje i tri sata.

On je poručio građanima da u sledeću subotu budu spremni za nastavak blokada širom Srbije sve do ispunjenja zahteva.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović izjavio je da zeleno-levi blok, pored povlačenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić.

„Čuli ste juče da nas je predsednica REM gospođa Zekić sve nazvala banditima i da svi mi trebamo da budemo pohapšeni, svi mi slobodni građani koji smo izašli u skladu sa Ustavom i zakonom da protestujemo“, rekao je Zelenović na konferenciji za medije ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

(Beta, Foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/zeleni-blok-trazi-zakon-protiv-rudnika-litijuma-i-smenu-celog-rem-a.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pojedini stočari iz srednjeg Banata prinuđeni da rasprodaju krave

Problemi veliki i u ostalim selima

Published

on

By

Radica Vučenić iz Čente skoro je rasprodao svoje stado muznih krava. Za prodaju su ostale još tri krave. Vučenić kaže da je bio prinuđen da rasproda svoje blago zbog bolesti, ali i zato što odavno nema matematike u mlečnom stočarstvu.

– Mleko je jeftino, a hrana skupa, i to je najkraći odgovor – kaže za portal zrenjaninski.com Radica Vučenić i dodaje da cena od 27 – 28 dinara za litar mleka odavno ne pokriva troškove.

Gotovo sve krave iz ovog domaćinstva su prešle Dunav i otišle u centralnu Srbiju. Kupci su mu rekli da tamošnje mlekare otkupljuju mleko za 40 dinara po litru. Po toj ceni se možda i isplati baviti proizvodnjom mleka, dodaje Vučenić.

Problemi veliki i u ostalim selima

I stočni fond u Melencima se više nego prepolovio. Jedan od naših sagovornika, koji nije želeo da mu objavimo ime, ističe da se svinja za klanje ne može naći ni za lek. I stočara koji se bave mlečnim stočarstvom sve je manje, a i naš sagovornik je odlučio da proda krave.

– Subvencije i premije kasne, radne snage nema, hrana je skupa i pitam se za koga i zbog čega da radim. Kupio sam balu sena u Tordi za 450 dinara, a litar mleka košta 27,80 dinara. A krave su obaveza od 24 sata. Često kažem, to je gora robija od Sremske Mitrovice. Tamo odslužiš svoje, a ovde kraja nema – priča nam Melenčanin čiju bi priču verovatno potpisali i mnogi drugi manji i srednji stočari.

Za bikove iz januara i februara prošle godine još nisu isplaćene subvencije. Sve kasni, a krava mora da jede svakog dana, naglašava naš sagovornik.

– Kad zovem Upravu za agrarna plaćanja ili je stalno zauzeto ili mi, kad ih dobijem, kažu da je predmet u obradi. Sad smo čuli da subvencije neće biti isplaćene ni ove godine. Više nema smisla raditi sa gubitkom. Nisam usamljen slučaj, ima ih još u Melencima, a i u Kumanu, selu gde je nekad bilo više krava nego stanovnika – kaže naš sagovornik, koji napominje da su se i krave iz njegove štale zaputile na put južno od Dunava.

Situacija je slična i u ostalim selima u srednjem Banatu. Probelmi su veliki, a mali i srednji proizvođači nestaju, iako mnogi ne žele da govore javno o tome i zameraju se otkupljivačima.

– Gotovo niko ne rasproda sve i ostaje mu mleko za predaju. Ne možemo mnogo da biramo, a naši otkupljivači se ljute kad spomenemo koliko plaćaju mleko. Kao da lažemo. To stoji u papirima. Ali ovdašnji ljudi ne vole neprijatnosti, pa ih izbegavaju – objašnjavaju nam naši sagovornici.

izvor: https://www.zrenjaninski.com/poljoprivreda/pojedini-stocari-iz-srednjeg-banata-prinudjeni-da-rasprodaju-krave/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski desničari na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a

Potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Published

on

By

Petnaestak evropskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje učestvuju na skupu žele formirati “veliku grupaciju” unutar Evropskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, “biti druga snaga u Evropskom parlamentu”.

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz jula su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španiji Santiago Abascal i šefica Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.

Organizatori međutim još uvijek u petak nisu objavili puni popis sudionika.

Strahuju od formiranja “superdržave”

U Evropskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokratja dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Evropski konzervativci i reformisti.

Mađarski Fidesz, koji se u martu razišao s Evropskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

“To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme”, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti “važna etapa”.

Zemlje potpisnice deklaracije iz jula insistiraju na potrebi duboke reforme Evropske unije jer strahuju od formiranja “superdržave”.

Stoga će one, po Ewi Marciniak, politologinji s Poljske akademije nauka, pokušati “minimizirati međusobne razlike” posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u te insistirati na zajedničkim tačkama

IZVOR: AGENCIJE

Continue Reading

Trending