Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Privatizacija NIS-a je zločin prema državi i građanima

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da privatizacija Naftne industrije Srbije nije kriminal u pravom smislu te reči, ali da je u pitanju zločin prema državi, njenim građanima i njenim interesima.

Published

on

– Jedan od najznačajnijih resursa naše zemlje je poklonjen u bescenje i verujem da tužilaštvo tu ništa nije moglo da pronađe – ovako on komentariše epilog istrage privatizacije NIS-a

– Loš sporazum od samog početka. Nemamo nijedan pozitivan efekat tog sporazuma i taj sporazum zato i mora biti raskinut kao politička odluka, jer je i donet kao pogrešna politička odluka, što smo mi od samog početka i govorili – ističe Kostreš u izjavi za Radio Slobodna Evropa.
On dodaje da je Liga socijaldemokrata Vojvodine više puta u Skupštini Vojvodine tražili obeštećenje zbog prodaje NIS-a ruskom Gasprom Njeftu. Prema njegovim rečima, sporazum je za Srbiju štetan i zbog povećanja zavisnosti Srbije od Rusije u oblasti energetike.

– Ovde se radi o tome da Srbija produbljuje svoju energetsku zavisnost od Ruske Federacije, što onda Ruskoj Federaciji daje mogućnost i pravo da bude igrač na Balkanu, ne igrač stabilizacije, nego igrač destabilizacije i to je ono što nas veoma plaši i čini nas nezadovoljnim – navodi Kostreš.
Odnos prema Rusiji, smatra on, nije se promenio sa promenom vlasti 2012. godine.

– Srpska napredna stranka je pokazala da ima isti način „slugeranjskog odnosa“ prema Ruskoj Federaciji kakve su imale i Koštuničina (Vojislav Koštunica, 2008. nekadašnji premijer Srbije) i Tadićeva administracija (Boris Tadić, predsednik Srbije 2004-2012) – navodi Kostreš.

SLOBODNA VOJVODINA

Tadić: Rio Tinto došao u vreme Koštuničine vlasti

Tvrdnje Aleksandra Vučića da su Rio Tinto u Srbiju dovele bivše vlasti, a ne on, imaju za cilj da proteste usmere protiv bivše vlasti, ali i da se time razvodni pritisak na njegovu vlast.

Published

on

By

Tvrdnje Aleksandra Vučića da su Rio Tinto u Srbiju dovele bivše vlasti, a ne on, imaju za cilj da proteste usmere protiv bivše vlasti, ali i da se time razvodni pritisak na njegovu vlast.

To je za “Danas” izjavio nekadašnji predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Protesti bi samim tim bili usmereni ka “nestranačkom” i “antipolitičkom”, što svih proteklih godina samo Vučiću ide na ruku, ocenio je Tadić, kojeg je Vučić na konferenciji za novinare označio kao jednog od krivaca za dolazak kompanije Rio Tinto u Srbiju.

Zaštita životne sredine je isuviše ozbiljna tema da bi se koristila za političke manipulacije i populizam“, rekao je Tadić. 

On je podsetio da je Rio Tinto došao u Srbiju u vreme Koštuničine vlasti, a prvi pregovori su počeli još u vreme Đinđićeve, a da taj projekat nije prekidan ni u vreme vlasti DS. 

Prema njegovim rečima, profit ipak nije bio iznad zaštite životne sredine i zdravlja građana.

autor: Danas

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/291479/Tadic-Rio-Tinto-dosao-u-vreme-Kostunicine-vlasti.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Oproštajni govor Merkel: Otpor mržnji i teorijama zavere mora biti glasan i jak

Nemačka vojska se tradicionalnim mimohodom u četvrtak uveče oprostila od nemačke kancelarke Angele Merkel koja za nedelju dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u političku istoriju.

Published

on

By

Nemačka vojska se tradicionalnim mimohodom u četvrtak uveče oprostila od nemačke kancelarke Angele Merkel koja za nedelju dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u političku istoriju.

Svečanost, čiji koreni sežu u 16. vek, najveća je počast koju nemačke oružane snage mogu odati nekom civilu.

Merkel se zahvalila saradnicima i porodici, a svom nasledniku Olafu Šolcu poželela sreću.

“16 godina na mestu kancelarke su bile ispunjene brojnim događajima a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali to je bilo vreme koje me je ispunilo”, rekla je Merkel u kratkom govoru.

Dotakla se i antinaučnih stavova u društvu, kao i sve priusutnijih teorija zavera.

“Naša demokratija zavisi i od naše sposobnosti za kritički diskurs i samoispravljanje. Zavisi od razgovora o interesima i međusobnom uvažavanju. Zavisi od solidarnosti i poverenja, naročito poverenja u činjenice. I svugde gde se naučne činjenice negiraju, a šire se kampanje mržnje i teorije zavere, otpor mora biti glasan i jak”, poručila je Merkel.

Kao najveće izazove navela je finansijsku krizu 2008. i izbegličku 2015. “Tada sam shvatila koliko su važne međunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Jer krize ne poznaju granice”, rekla je Merkel.

Nemačka vojska ili Bundeswehr se posebnom svečanošću koja uključuje mimohod, muziku i baklje oprašta od nemačkih predsednika, kancelara i ministara obrane.

Tradicija nalaže da osoba u čiju čast se održava izabere tri pesme koje izvodi vojni orkestar. Merkel se odlučila za crkvenu numeru “Grosser Gott, wir loben dich”, evergeen poznate nemačke posleratne pevačice Hildegard Knef i pesmu istočnonemačke pank-ikone Nine Hagen “Du hast den Farbfilm vergessen” (“Zaboravio si film u boji”). Ta pesma bila je veliki hit 1974. kada je Merkel studirala fiziku u Lajpcigu, u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj.

Merkel bi zvanično svom nasledniku Šholcu trebalo da preda vlast sledeće nedelje kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.

Hina

izvor: https://rs.n1info.com/svet/oprostajni-govor-merkel-otpor-mrznji-i-teorijama-zavere-mora-biti-glasan-i-jak/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vučević o predstojećim izborima: Ne znam zašto još nismo kandidovali Vučića

Miloš Vučević je rekao da smatra da Aleksandar Vučić ima moralnu obavezu da se kandiduje ponovo za predsednika i da završi ono što je započeo u prvom mandatu

Published

on

By

 U srpskoj naprednoj stranci nije bilo reči o kadrovskim rešenjima za predstojeće izbore u Srbiji, već se samo pričalo o kandidatima za stranačke funkcije, rekao je za Euronews Srbija gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS-a MIloš Vučević. Kaže da mu nije jasno zašto stranka još nije kandidovala Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Miloš Vučević je rekao da smatra da Aleksandar Vučić ima moralnu obavezu da se kandiduje ponovo za predsednika i da završi ono što je započeo u prvom mandatu.

“Ovo sve što se dešava mi deluje kao da nas vodi u burnu kampanju i verovatno intenciju nekih da mogu da izbore zamene ulicom”, ističe potpredsednik SNS-a.

Dodao je da je svestan da bi trebalo raditi na demokratizaciji društva i jačanju kulture dijaloga, ali je rekao da nema dilemu da će svi učestvovati na izborima.

“Za nas koji slovimo kao favoriti, mislim da će biti teški izbori. Naša lestvica je visoko podginuta i ko želi da pobedi imaće tešku kampanju”, dodao je.

Komentarišući razgovore sa SPS-om i saradnju pred izbore, Vučević je rekao da postoje različite projekcije i da se o tome razmišlja.

“Imali smo dva sastanka sa kolegama iz SPS-a, formirali smo radna tela po određenim pitanjima, videćemo, mislim da ćemo početkom sledeće godine morati da donesemo odluku”, dodao je sagovornik Euronewsa.

Nadam se da će biti ubrzan proces eksproprijacije

Vučević je rekao da nije ni pogledao Zakon o eksproprijaciji, ali da iz prakse može da kaže da je trenutno stanje takvo da postoje problemi prilikom rešavanja postupaka u velikim gradovima. Kaže da jedan čovek koji se inati može da zaustavi dovođenje vodovoda, kanalizacije ili puta u određenom delu grada.

Kao je rekao, on je razumeo da je intencija zakona ubrzanje procedura i nezaustavljanje velikih investicija.

“Dozvoljavam da se prava cena utvrđuje u sudskom postupku, ali nemojte da zaustavljate radove”, rekao je Vučević.

Međutim, smatra, trebalo bi sačekati i videti kakva će biti ocena pravnog tima predsednika Republike i da li će on potpisati zakon ili neće. Nada se da će, kakav god zakon bude donet – bez obzira na to da li će ovaj biti potvrđen ili će se raditi ispočetka – to ubrzati proces eksproprijacije.

“Neko je dao za pravo da ograničava građanima da se kreću”

Govoreći o protestima i blokadama puta prethodnog vikenda, rekao je da smatra da su pređene crvene linije time što je neko sebi dao za pravo da sprečava druge građane da se slobodno kreću.

“I onda to rezultira daljom eskalacijom problema. To je jedna zapaljiva situacija, i to nikad nije dobro”, rekao je Vučević.

Na pitanje o grafitima u Novom Sadu kojima se poziva na blokadu Mosta slobode zbog Zakona o eksproprijaciji, Vučević je rekao da svako ima pravo da iskaže politički stav.

“Hoću da zamolim sve građane Novog Sada da budu strpljivi i da dozvole ljudima koji su po meni politički neodgovorni zato što remete normalan život i na taj način manifestuju ciljeve, da im dozvole da stoje tamo sat, dva, tri… Da zamolim policiju da ne bude nikakvih problema, da sve prođe što mirnije”, rekao je.

Komentarišući to što je takve proteste nazvao “fašizmom”, rekao je da smatra da je provođenje nasilja radi političkih ciljeva “fašizam u politici”.

“Ja nisam govorio sa pozicije programa, ideoloških aspekata, kao da sam profesor na FPN. U pogledu aktivizma sam govorio. Dozvolite da imam pravo na mišljenje”, rekao je Vučević i dodao da legitimisanje nasilja uz narativ dehumanizacije Vučića i SNS-a konstantno traje.

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture

Novi Sad će tokom dočeka julijanske Nove godine organizovati i ceremoniju povodom preuzimanja titule Evropske prestonice kulture. Gradonačelnik Miloš Vučević poručuje da će to pokazati raznovrsnost kulture i da se nada da će grad biti dostojan titule u smislu ponude i onoga što će biti predstavljeno.

On je istakao da čitava priča nije ograničena samo na 2022. godinu i da sve traje još od pripreme aplikacije, predstavljanja grada kao kandidata, ali i same ponude.

“Biće tu zbir svega onoga što čini evropsku kulturu. Mi jesno deo evropske kulturne baštine”, rekao je Vučević.

Najavio je da će biti mnogo događaja, koncerata, izložbi, ali i jačanja kulturnog spektra, uređenja infrastrukture, projekata i programa koji bi trebalo da utabaju stazu za nredni period.

“Pred nama je 2022. godina kao raskrsnica kuda treba dalje da idemo. To je put kuda bi Novi Sad trebalo generalno da ide. Kultura je kamen-međaš oko koga se sve vrti, tačka okupljanja i zajednički imenitelj”, poručuje Vučević.

“Zašto urbanistički plan za Novi Sad nije na javnom uvidu?

Govoreći o urbanističkom planu Novog Sada, Vučević je rekao da on još nije na javnom uvidu zato što urbanisti imaju punu autonomiju u svom i radu i zato što se čekaju ovlašćenja drugih nosilaca javnih ovlašćenja.

“Mene to isto nervira kao i građane Novog Sada, zašto to dugo rade”, rekao je i istakao da grad ima postojeći plan dok se novi ne usvoji.

Na pitanje o podizanju novog nasipa i zoni koju neki nazivaju “Novi Sad na vodi”, odgovorio je rekavši da će urbanistički plan reći da li će to biti građeno, a ne gradonačelnik u nekoj emisiji.

Tvrdi da je sporna samo jedna lokacija, odnosno brodogradilište koje već dugo ne pravi brodove. 

autor: Euronews Serbia

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27532/vucevic-za-euronews-srbija-o-predstojecim-izborima-ne-znam-zasto-jos-nismo-kandidovali-vucica/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Jutarnji list: London na Balkan šalje jednog od najjačih ‘teškaša‘

Donedavni šef Vojnog komiteta NATO-a, Sir Stuart Peach, biće posebni britanski izaslanik za Zapadni Balkan

Published

on

By

Donedavni šef Vojnog komiteta NATO-a, Sir Stuart Peach, bit će posebni britanski izaslanik za Zapadni Balkan, odlučio je premijer Boris Johnson. London time slijedi postupke Washingtona koji je imenovao posebnog izaslanika za tu regiju Gabriela Escobara te posebnog izaslanika za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Mathewa Palmera. Europska unija ima posebnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije i druga pitanja Zapadnog Balkana, Miroslava Lajčaka, i izvršna direktorica iz Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Angelina Einchorst vodi u ime EU pregovore o izbornoj reformi u BiH.

U priopćenju britanske vlade o imenovanju posebnog izaslanika za Balkan navodi se da se time pokazuje privrženost stabilnosti i prosperitetu te regije. Stuart Peach će dužnost preuzeti čim odstupi iz dužnosti predsjedavajućeg vojnog odbora NATO-a, što je najveća vojna funkcija u ovom vojnom savezu.

„Kao posebni izaslanik premijera, Sir Stuart će raditi s liderima Zapadnog Balkana, kao i s ostalim partnerima u regiji i šire te sa saveznicima u SAD-u i Europi u promoviranju i jačanju regionalne stabilnosti. Njegov će posao uključiti i promoviranje snažnih demokratskih institucija i otvorenog društva, pomoći u borbi protiv organiziranog kriminala i drugih zajedničkih sigurnosnih izazova, ohrabrivanje rješenja preostalih iz sukoba, poput ratnih zločina i nestalih“, stoji u priopćenju britanske vlade.

U istom se navodi da će u BiH britanski izaslanik pružati potporu visokom predstavniku Christianu Schmidtu te će raditi s partnerima i u pružanju potpore dijalogu između Srbije i Kosova u kojemu posreduje Europska unija.

U istom priopćenju navodi se kako je visoki predstavnik upozorio da se BiH suočava s najvećim egzistencijalnim prijetnjama u poslijeratnom razdoblju te da postoji realna mogućnost za daljnje podjele i sukob.

Šmit pozdravio odluku Džonsona da imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit pozdravio je odluku britanskog premijera Borisa Džonsona da imenuje Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan.

Šmit se zahvalio podršci Velike Britanije njegovom radu u BiH, navodeći da očekuje blisku saradnju s Pičom.

„Ovo imenovanje jasno pokazuje posvećenost Britanije Zapadnom Balkanu i evropskoj bezbednosti. Imenovanjem Stjuarta Piča, Ujedinjeno Kraljevstvo pokazuje spremnost da pruži svoj doprinos naporima međunarodne zajednice da na odgovoran način smiri situaciju u BiH“, istakao je Visoki predstavnik u BiH.

Šmit trenutno boravi u Londonu, gde će održati niz sastanaka s visokim zvaničnicima britanske vlade i parlamenta, saopšteno iz OHR-a.

(Beta)

Isto priopćenje citira i izjavu premijera Borisa Johnsona:

„Ujedinjena Kraljevina je duboko privržena jačanju europske sigurnosti. Zapadni Balkan se suočava s najvećom prijetnjom stabilnosti i sigurnosti u više od dva desetljeća. Mi imamo odgovornost učiniti sve što možemo da bismo očuvali ono što smo ostvarili putem dijaloga i mira – ne smijemo dopustiti nikakav povratak u nasilje i podjele iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost koje Sir Stuart posjeduje pojačat će napore međunarodne zajednice u zaštiti mira i promoviranju euroatlantskih integracija koje su ključne za regiju – rekao je Boris Johsnon.

U Bruxellesu nisu iznenađeni ovom odlukom Londona koji želi ostati važan faktor u regiji i nakon što je UK napustila Europsku uniju. Kao članica NATO-a, ali i kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a te članica skupine Quinte (SAD, UK, Francuska, Italija i Njemačka), Velika Britanija svakako ima važnu ulogu u regiji.

No neki diplomati u Bruxellesu iznenađeni su što se britanska vlada odlučila na to mjesto staviti takvog “teškaša”. On je, osim šefa Vojnog odbora NATO-a, bio i šef glavnog stožera britanske vojske.

Iako između EU i UK postoje mnoge nesuglasice nakon Brexita, na Zapadnom Balkanu surađuju i žele se zajedno angažirati u promicanju prozapadnih snaga u regiji kojima veliki izazov pruža sve veći utjecaj Rusije, ali i drugi faktori.

Augustin Palokaj (Jutarnji list, foto: Pixabay)

izvor: https://www.autonomija.info/jutarnji-list-london-na-balkan-salje-jednog-od-najjacih-teskasa.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mogu li roboti da preuzmu poslove ljudima zbog pandemije?

Proglašenje pandemije početkom 2020. dovelo je do povećane automatizacije što je bio odgovor na brzu promenu uslova na tržištu rada.

Published

on

By

foto: Taipei, decembar 2011.

Od brze hrane do poljoprivrede, COVID-19 je ubrzao prisutnost radnika robota u čitavom spektru industrija. 

Proglašenje pandemije početkom 2020. dovelo je do povećane automatizacije što je bio odgovor na brzu promjenu uslova na tržištu rada. Čišćenje podova i dezinfekcija mikroba prepuštena je robotima u bolnicama i supermarketima. Dok su neke kompanije čak otkrile da je za posao bolje ako se potencira rad robota jer on isključuje kontakt među ljudima u uslovima gdje se traži fizička distanca. Tako je američki lanac brze hrane White Castle uveo robote za pečenje hamburgera i krompirića kako bi kreirao “prostor za smanjeni kontakt ljudi s hranom tokom pripreme”.

Iako je automatizacija već dugo u trendu, pandemija, ali i trgovinski ratovi i uska grla u lancima snabdijevanja – doveli su do visokih troškova kompanija zbog nepredviđenih poremećaja u proizvodnji.

Pandemija i s njom povezan nedostatak radne snage ubrzao je uvođenje umjetne inteligencije, robotike i drugih oblika automatizacije na tržište rada.

Automatizacija ubrzana pandemijom

Svjetski ekonomski forum je iznio podatke prošle jeseni da 50 posto poslodavaca planira da poveća automatizaciju u svojim kompanijama. Prema izvještaju Budućnost poslova 2020. Svjetskog ekonomskog foruma predviđa se da do 2025. godine 85 miliona poslova može preći sa ljudi na mašine.

Autoindustrija je dominirala u automatizaciji i korištenju industrijskih robota u proizvodnji, ali sve više drugih grana industrije kupuje manje, mobilne robote. Najveći procenat rasta u nabavci robota dolazi iz industrije hrane i maloprodaje – što je odraz naglog rasta kupovine preko interneta tokom posljednje godine.

Trend automatizacije pogađa gotovo sve sektore od manufacture, distribucije, transporta, prodaje, restorana i mnogo drugih personalnih i vladinih servisa.

Aerodromi koriste pokretne robote da dezinfikuju prostorije – posao koji su isprva radili domari obučeni u zaštitna odjela.

Kompanija Proctor & Gamble proizvođač deterdženata, pelena, toalet papira i ostalih higijenskih potrepština otkrila je da je strateško raspoređivanje robota na proizvodnim trakama omogućilo zadržavanje više radnika na poslu kao i veću proizvodnju robe uz pridržavanje mjera socijalne distance, pisao je u maju Los Angeles Times.

“COVID je samo naglasio da se nešto od ovoga može ubrzati zbog potencijalnih poremećaja u biznisu na koja treba biti spreman”, rekao je Mark Lewandowski, direktor za inovacije u robotici kompanije Proctor & Gamble.

Narudžbine za robote u Sjevernoj Americi, uglavnom u SAD-u, porasle su za 20 posto u prvom tromjesečju u poređenju s godinom ranije i za 16 posto u odnosu na isto tromjesečno razdoblje 2019., znatno prije pandemije, navodi Asocijacija za naprednu automatizaciju (Assn. for Advancing Automation).

Gotovo 10.000 robota naručeno je u prošlogodišnjem četvrtom tromjesečju, što je drugo najbolje tromjesečje ikada, pokazuju statistike.

Suočene sa manjkom radne snage i višim troškovima rada kompanije počinju da uvode automatizaciju u sektor uslužnih poslova koje su ekonomisti nekada smatrali sigurnim pretpostavljajući da mašine ne mogu da pruže ljudski kontakt koji se vjeruje da žele mušterije.

“Ljudi obično kažu da žele interakciju s drugim ljudima, ali COVID-19 je to promijenio”, rekao je za BBC Martin Ford, futurista koji je pisao o tome kako će roboti biti integrisani u ekonomiju u budućim decenijama.

“COVID-19 je promijenio preference mušterija i otvorio nove prilike za automatizaciju.”

Pomjeranja na tržištu rada

Prošla iskustva ukazuju da talasi automatizacije donose i stvaranje više radnih mjesta nego što odnose, ali da takođe disproporcionalno brišu jednostavnije poslove od kojih zavise radnici s manjim primanjima, piše agencija Associated Press (AP).

Međutim, tokom naredne decenije ili nešto više, opšti uticaj umjetne inteligencije i robotike na tržište rada će biti značajno, a u nekim određenim područjima tehnologije mogu dovesti do dramatičnih promjena u narednim godinama. Mnogi radnici će se uskoro suočiti sa realnošću prodora tehnologije automatizacije koje neće biti ograničeno na često slabo plaćena i manje poželjna zanimanja u kojima trenutno vlada nedostatak radnika. Zaista, mnoga radna mjesta koja poslodavci popunjavaju mogu se pokazati vrlo otporna na automatizaciju, piše britanski list The Guardian. Istovremeno, bolje plaćene pozicije koje radnici definitivno žele da zadrže biće u vidokrugu, jer umjetna inteligencija i robotika nastavljaju svoj nemilosrdni napredak.

Poslodavci su nestrpljivi da uvedu više mašina u poslovna okruženja. Istraživanje iz 2020. Svjetskog ekonomskog foruma otkrilo je da 43 posto kompanija planira da smanji radnu snagu zbog novih tehnologija.

Najbrži rast se očekuje u mašinama koje čiste podove supermarketa, bolnica, skladišta, prema navodima Međunarodne federacije za robotiku. Očekuje se porast robota koji kupcima pružaju informacije ili isporučuju narudžbe u hotelima, dok su restorani mjesta gdje su roboti postali najvidljiviji.

Nisu u pitanju samo roboti – takođe su u porastu softver i usluge koje pokreće umjetna inteligencija.

‘Porez na robote’ i očuvanje radnih mjesta za ljude

Distopijska priča da tehnologija stvara nezaposlenost nije uvijek tačna, kako napominju ekonomisti. Iako naprednije mašine zamijene neke poslove, one takođe kreiraju druge – bilo povećanjem prodaje kroz niže cijene (ako se prodaje više, potrebno je više radnika u proizvodnji) ili omogućavanjem radnicima da rade nove i složenije zadatke.

Studija Instituta za umjetnu inteligenciju usmjerenu na čovjeka sa Univerziteta Stanford iz 2020. bavila se uticajem umjetne inteligencije i robotike na sektore proizvodnje, bankarstva i staračkih domova. Istraživač Yong Suk Lee otkrio je da, iako je tehnologija u početku zamijenila ljudske radnike, na kraju su bila otvorena radna mjesta, prenosi, NBC News.

Ipak, podaci ekonomista teško da će spriječiti širenje straha od pametnih mašina koje će zamijeniti ljude, naročito s napredkom umjetne inteligencije i robotike. Ono što se očekuje jeste više poziva zakonodavcima da razmotre ideje kao što je “poreza na robote” kako bi odnos ljudi i mašina na tržištu rada bio ravnopravniji.

Suosnivač Microsofta Bill Gates 2017. godine je iznio ideju o “porezu na robote”.

Porez na kupovinu robota plaćale bi korporacije, a porez od prihoda mogao bi da se upotrijebi za pomoć radnicima kroz programe prekvalifikacije ili čak direktne naknade. Ovakve politike pomogle bi radnicima da lakše krstare automatizovanim tržištem rada.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

TOTALNI HAOS U AUSTRIJI! Kurc izlazi iz politike, premijer Šalenberg daje ostavku. Socijaldemokrate ubedljivo prve u biračkom telu.

Published

on

By

Austrijski kancelar Šalenberg podneo je ostavku posle nešto manje od dva meseca od imenovanja


Ovo je saopštio političar konzervativne OVP nakon što je njegov prethodnik Kurc najavio povlačenje kao lider stranke OVP.

Šalenberg je da će ostati na toj funkciji sve dok njegova stranka ne dogovori novog lidera nakon odlaska Sebastijana Kurca.

Aleksander Šalenberg

Samo nekoliko sati ranije, Šalenbergov prethodnik i lider Narodne partije, Sebastijan Kurc, rekao je da napušta politiku i da će u petak zvanično otići sa mesta predsednika stranke.

U saopštenju od četvrtka, Šalenberg je rekao da veruje “da bi obe funkcije – šefa vlade i lidera austrijske stranke sa najviše glasova – uskoro ponovo trebalo da bude na istom mestu”.

– Zbog toga stavljam na raspolaganje svoju funkciju kancelara čim se unutar stranke postavi relevantan kurs  dodao je on.

Šalenberg je stupio na mesto kancelara nakon što je Kurc napustio funkciju zbog optužbi za korupciju u oktobru. Mnogi su očekivali da će se Kurc vratiti, ali je on danas najavio potpuno povlačenje iz politike, ističući da taj potez nije priznanje krivice, već lična odluka.

Najnovije analize javnog mnjenja ukazuju na strmoglavi pad narodnjak, i porast socijaldemokrata, koji su već 4% ispred, nekada, neprikosnovenih narodnjaka.

Continue Reading

Trending