Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Kolonizacija svemira: Koliki je značaj proizvodnje kiseonika na Marsu?

Kisik nije samo nužan za disanje astronauta, nego i sačinjava bitan sastojak raketnog goriva.

Published

on

Američka svemirska agencija NASA u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno ispisuje stranice historijskih knjiga uspjesima aktuelne misije na Marsu, pa je tako s ponosom objavila da su uz korištenje robotskog vozila Perseverancea uspjeli na Crvenom planetu proizvesti kisik korištenjem ugljikovog dioksida iz lokalne atmosfere. Time je NASA-i uspjelo da se prvi put u ljudskoj historiji na drugoj planeti proizvede nužni sastojak koji bi omogućio astronautima da dišu, što bi posljedično moglo biti ogroman korak u potpunoj kolonizaciji našeg Sunčevog sistema.

Astrofizičar sa Zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Stefan Cikota navodi da se Marsova atmosfera sastoji se od približno 96 posto ugljikovog dioksida, te dodaje da u usporedbi sa Zemljinom atmosferom koja sadrži 21 posto kisika, Marsova atmosfera sadrži samo 0,13 posto kisika. U uvjetima kakvi jesu, opstanak ljudske kolonije na Crvenoj planeti stoga nije moguć.

Kako bi se donekle riješio taj problem, naučnici pokušavaju stvoriti kisik iz materijala na toj, ali i drugim planetima.

Jedan od instrumenata na NASA-inom robotskom vozilu Perseverance, koje je 18. februara spušteno na Mars, jeste MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), kaže Cikota, a radi se o eksperimentu s ciljem tehnološke demonstracije proizvodnje kisika iz Marsove atmosfere.

Proizvodnja kisika

Misija instrumenta MOXIE jest proizvoditi kisik čistoće najmanje 98 posto, s očekivanom stopom od 6-10 grama na sat. U razdoblju od godinu dana, eksperiment će se provoditi najmanje 10 puta u različitim okolišnim i vremenskim uvjetima (u različito doba Marsovog dana i noći, uključujući čak i pogon pod pješčanom olujom), dodaje stručnjak FER-a.

U postupku proizvodnje kisika, instrument MOXIE pomoću HEPA filtera prikuplja ugljikov dioksid iz Marsove atmosfere, komprimira ga spiralnim kompresorom i zagrijava grijačima na temperaturu od 800 stepeni Celzijusa. Molekule prikupljenog ugljikovog dioksida zatim se pomoću elektrolizatora s krutim oksidom (solid oxide electrolyzer) dijele na kisik i ugljikov monoksid, gdje se u konačnici atomi kisika  kombiniraju u molekulu kisika u plinovitom stanju.

U svom prvom eksperimentu, instrument MOXIE stvorio je pet grama kisika, a pet grama kisika ekvivalentno je količini kojom astronaut može disati 10 minuta, navodi Cikota.

“Ovaj eksperiment iznimno je značajan u vidu pripreme misije na Mars s ljudskom posadom. Za razliku od ovog demonstracijskog eksperimenta, budući proizvodni pogoni kisika koji će služiti kao potpora misijama s ljudskom posadom bit će najmanje 100 puta većih kapaciteta”.

Ante Radonić, komentator svemirskih istraživanja i stalni saradnik emisije Andromeda na HR2 radiju, ističe da značaja ovog uspjeha leži u tome što se tako nešto radi prvi put na nekom drugom nebeskom tijelu, ali dodaje i da je bilo i za očekivati da će eksperiment uspjeti.

Specifična atmosfera

Ono što je važno znati, ističe, jeste da je ova metoda proizvodnja kisika u našem sistemu primjenjiva samo na Marsu, zbog specifične atmosfere, te da bi se još efikasnije mogla primijeniti i na Veneri, ali kako je tamo temperatura stalno oko plus 460 stepeni Celzijusa pa nema smisla o tome ni razmišljati. Naš najbliži nebeski susjed Mjesec nije pogodan teren za ovakvo dobijanje kisika jer on uopće nema atmosferu.

Iako značaj, uspjeh nije kolosalna prekretnica u naporima za kolonizaciju i osvajanje svemira, dodaje, te podsjeća da uređaj treba postići temperaturu od oko 800 stepeni Celzijusa i za zagrijavanje mu treba gotovo 90 minuta.

“Za potrebe astronauta biti će potreban daleko veći uređaj koji će trebati snagu električne energije od oko 30 kilowatta. Sadašnji uređaj troši oko 300 watta. Znači, bit će potreban priličan izvor električne energije”.

Sagovornici Al Jazeere napominju da opskrba kisikom nije važna isključivo zbog disanja ljudske posade, nego sačinjava bitan sastojak raketnog goriva te je stoga proizvodnja većih količina kisika na Marsu nužan preduvjet za povratak ljudske posade s Marsa na Zemlju.

Na primjer, za povratak letjelice s ljudskom posadom od četiri astronauta s Marsove površine na Zemlju, bit će potrebno najmanje sedam metričkih tona raketnog goriva i 25 metričkih tona kisika. U usporedbi s time, za četiri astronauta koji će godinu dana provesti i raditi na površini Marsa potrebna je približno samo jedna metrička tona kisika.

Važni resursi

Umjesto slanja 25 metričkih tona kisika sa Zemlje na Mars, daleko ekonomičnije i praktičnije rješenje bilo bi slanje većeg i snažnijeg pogona za proizvodnju kisika mase jednu tonu, koji na Marsu može proizvesti tih 25 metričkih tona kisika, kaže Cikota.

Radonić napominje da će zbog tehničkih uvjeta pretvaranja ugljikovog dioksida u kisik možda važniji resurs biti vodeni led.

“Na srednjim Marsovim širinama vodenog leda ima ispod površine, možda ne prilično duboko. Od leda se dobije voda za piće, voda se elektrolizom rastavlja na vodik i kisik. Vodik služi kao gorivo a kisik kao oksidator i za disanje. Uz pomoć vodika može se iz Marsove atmosfere proizvoditi metan kao gorivo za rakete ukoliko raketni motori budu trošili metan kao u slučaju plana Elona Muska. Ukoliko kao oksidator za uzlijetanje s Marsa treba sa Zemlje ponijeti kisik, u tom slučaju svemirski brod za Mars treba biti za nekoliko stotina tona veće mase pri odlasku iz Zemljine orbite”, pojašnjava Radonić.

Prava prekretnica za ljudske letove na Mars će se desiti onda kad se uspije sagraditi siguran svemirski brod za let od Zemlje do Marsa i to takav da će njegova cijena biti prihvatljiva za budžet svemirskih agencija koje će u tom pothvatu sudjelovati, kaže komentator svemirskih istraživanja.

“SpaceX Elona Muska ima jako ambiciozan plan da istim svemirskim brodom izvede let do Marsa, spuštanje na Mars i povratak i još k tome da se i raketa i svemirski brod mogu mnogo puta koristiti. To je toliko ambiciozno da niti jedna svemirska agencija ne razmišlja o takvom načinu leta. Ukoliko SpaceX uspije, onda je to prava prekretnica.a isto bi to bila i prekretnica za letove na Mjesec.

Za svemirski brod Starship Elona Muska u Zemljinoj orbiti biti će potrebna najmanje četiri tankiranja goriva pomoću velikih raketnih tankera koji će polijetati sa Zemlje i koji će predstavljati teretne verzije Starshipa. Pred napuštanje Zemljine orbite Starship će imati masu od oko tisuću tona!”

Put na Mars

Ako bi NASA ostvarila let na Mars, morat će u orbiti oko Zemlje sastaviti svemirsku letjelicu od više stotina tona koja će vjerojatno imati termalni nuklearni pogon gdje će se vodik zagrijavanjem pretvarati u plazmu koja će istjecati iz mlaznice raketnog motora, pojašnjava Radonić. On dodaje i da NASA još nema izrađen konačan koncept leta na Mars, te da bi Američka svemirska agencija let mogla ostvariti poslije 2040. godine ukoliko joj bude odobren potreban budžet.

“Međutim, konačna realizacija mogla bi probiti sve financijske plafone i onda bi se program godinama odugovlačio. To vrijedi i ako NASA let na Mars bude pripremala u suradnji s drugim agencijama”.

Radonić se osvrnuo i na mogućnost kolonizacije Mjeseca, te kazao da će se na tom Zemljinom satelitu za dobijanje kisika koristiti ledene čestice pomiješane sa prašinom u području oko južnog pola Mjeseca. Kako kaže, izdvajati će se led iz tla i koristiti će se za dobijanje vode, vodika i kisika, za potrebe astronauta i za potrebe raketnih modula (gorivo i oksidator).

Pored toga, Mjesečeva prašina koristiti će se za 3D printanje nastambi za stanovanje astronauta, a na svemu ovome zajedno će raditi prije svega NASA, Evropska svemirska agencija ESA i japanska JAXA.

Iako mogućnost stvaranja kisika na drugim nebeskim tijelima djeluje kao rješenje da se proširi list potencijalnih destinacija za kolonizaciju svemira, realnost je ipak drugačija.

Sama činjenica proizvodnje kisika neće povećati broj potencijalno naseljivih tijela u Sučevom sistemu, jer je za život potrebno mnogo više od kisika, kaže Cikota.

Najprije je nužan preduvjet da se tijelo nalazi u habitabilnoj, naseljivoj zoni, no habitabilna zona, svojom udaljenosti od matične zvijezde, tek postavlja osnovne teoretske preduvjete za nastanak života, i to onaj u najjednostavnijoj formi, a ne kompleksan poput ljudskih organizama.

“Po današnjim spoznajama, osim Zemlje i Marsa, život bi mogao biti održiv još na Jupiterovom prirodnom satelitu Europa, te Saturnovim prirodnim satelitima Enceladus i Titan. Uvjeti na svim tim tijelima toliko su različiti da svaki treba sagledavati individualno. Stoga demonstracija proizvodnje kisika na Marsu ne otvara automatski mogućnosti naseljavanja i drugih tijela”, kaže astrofizičar zagrebačkog FER-a.

IZVOR: AL JAZEERA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Hram Svetog Save počeo da naplaćuje ulaz posetiocima, evo kojim i koliko

Prema obaveštenju koje je postavljeno na sajtu Hrama Svetog Save, od 1. oktobra za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima počinje da se naplaćuje ulaz u crkvu

Published

on

By

Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz. Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac, da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko iz hrama. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Vodiči ističu da se zbog ove odluke uveden pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, stvaraju organizacioni problemi. Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate, ulaziti individualno, prenose Novosti.

Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite“, objašnjava turistički vodič Milica Lenasi.

Iako na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivati, bez istaknute cene i načina plaćanja, ni udruženja turističkih vodiča ni agencije koje dovode grupe još nisu dobile zvanične informacije o tome, dok su dobijene nezvanične, ali pisane odgovore is Sektora za turizam Hrama Svetog Save.

Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista “bez obzira na nacionalnost i veroispovest”. Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Novosti

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/318619/Hram-Svetog-Save-poceo-da-naplacuje-ulaz-posetiocima-evo-kojim-i-koliko.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Na današnji dan 1946. Zrenjanin dobio današnje ime

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji

Published

on

By

Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, taj banatski grad dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu (1902 — 1942), članu Centralnog komitata KPJ, političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu i organizatoru ustanka u Vojvodini.

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji.

Poginuo je u obračunu sa agentima Gestapoa 1942. godine.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto je povratak Limana veliki udarac za Rusiju, a važan uspeh za Ukrajinu?

Povlačenje ruskih snaga iz strateškog ukrajinskog grada Limana potez je koji se smatra značajnim nazadovanjem za Rusiju, ali koji je bio nužan zbog straha da bi hiljade vojnika mogle da ostanu opkoljene u ovom gradu na istoku

Published

on

By

Otkad se ova vest pojavila, mnogi naglašavaju da je ponovno zauzimanje Limana od strateškog značaja za Ukrajinu. Zašto?

Radi se o tome, naime, da je ovaj grad u Donjeckoj regiji Rusija koristila kao logistički centar za ceo region. Ukrajinskim vojnicima ovaj položaj mogao bi sada da omogući lakši pristup i povratak veće teritorije u okupiranim regijama Donjecka i Luganska, piše BBC  

Snimci koje se dele na internetu prikazuju ukrajinske vojnike kako ponosno i veselo mašu nacionalnom zastavom na periferiji grada. Iako se plavo-žute boje ponovno vijore u Limanu, tamo se i dalje vode borbe, rekao je u svom večernjem obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Međutim, nije dao više detalja, prenosi N1 Zagreb.

Neuspeh na bojnom polju podstakao je Ramzana Kadirova, čečenskog vođu i tvrdolinijaškog saveznika Moskve, da pozove Rusiju na razmatranje korišćenja nuklearnog oružja male snage kao odgovor na takav razvoj situacije.

Inače, Liman se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri delomično okupirane ukrajinske regije koje je Rusija u petak anektirala. Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili su taj potez kao nezakonito otimanje zemlje.

N1 Zagreb

izvor: https://www.danas.rs/svet/zasto-je-povratak-limana-veliki-udarac-za-rusiju-a-vazan-uspeh-za-ukrajinu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade Katalonaca ponovno na ulicama, traže nezavisnost od Španije

NA petu godišnjicu referenduma za nezavisnost Katalonije, hiljade ljudi ponovno su danas protestovale za odvajanje od Španije

Published

on

By

Među ostalim, zahtijevali su ostavku regionalne vlade premijera Pere Aragonésa, koji se prema njihovom mišljenju ponaša previše neodlučno u ispunjavanju obećanja kampanje da će osnovati nezavisnu katalonsku republiku. Prema procjenama policije, oko 11.000 ljudi sudjelovalo je na skupu.

“Ako političari ne mogu, mi ćemo”

Predsjednica separatističkog građanskog pokreta ANC, Dolors Feliu, pozvala je Aragonésa da predstavi “plan postizanja nezavisnosti”. “Ako to političari ne mogu učiniti, mi ćemo. Neće nas moći zaustaviti”, rekla je.

Aragonés je u međuvremenu priopćio da njegova koalicijska vlada i dalje stremi za nezavisnošću, no da želi osigurati referendum u dogovoru sa središnjom vladom.

“Održali smo referendum (1. listopada 2017. godine) i učinit ćemo da Katalonija ponovno glasa”, ustvrdio je. “Učinit ćemo to ponovno jer mnogi od nas žele da Katalonija bude slobodna zemlja.”

Pola stanovnika želi nezavisnost

Španjolska vlada u Madridu odbacuje referendum. Populacija Katalonije je podijeljena. Prema anketama, oko pola stanovnika želi nezavisnost, dok ostali ne žele.

Prije pet godina 1. listopada separatistička regionalna vlada održala je referendum o odcjepljenju koji je Madrid proglasio ilegalnim. Središnja vlada stavila je tada Kataloniju pod svoju upravu.

Tadašnji regionalni čelnik vlade, Carles Puigdemont, i neki od njegovih kolega pobjegli su u inozemstvo. Ostali separatisti osuđeni su na duge zatvorske kazne, no 2021. godine su pomilovani.

Hina

izvor: https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/tisuce-katalonaca-ponovno-na-ulicama-traze-neovisnost-od-spanjolske/2399727.aspx

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pad tate i sina Bobara: Hapšenje u Novom Sadu uvod u raskid Srbije i Rusije

Hapšenje Petka Bobara, jednog od najbližih saradnika Dušana Bajatovića i finansijera Socijalističke partije Srbije osumnjičenog za zloupotrebu poslovanja sa Srbijagasom, pored zakonskih konsekvenci nosi i određenu političku poruku

Published

on

By

Prema mišljenu sagovornika “Nove“, uklanjanjem jednog od ključnih ljudi socijalista je “bacanje rukavice” SPS – u i početak otvorenog sukoba ne samo između SPS – SNS, već i distanciranja od Ruske federacije.

– Stav LSV je da nadležni organi, Tužilaštvo i sud će da rade svoj posao i mi ne možemo da procenjujemo da li je neko kriv ili nije, ali je sasvim jasno da je po sredi početak sukoba na relaciji Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije. Ovo definitivno nije slučajno – smatra Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja godinama kritikuje prodaju NIS – a Rusima.

On ocenjuje da je Srbija u brojnim problemima vezanim za energetski sektor i podseća da je udarna pesnica Ruske federacije u Srbiji bila u energetskom sektoru, ali i na nekim drugim poljima i utemeljenju u društvu bio upravo Srbijagas i Socijalistička partija Srbije.

– Definitivno je izgleda došlo do tačke u kojoj Srpska napredna stranka i aktuelna vlast više ne mogu da tolerišu mešanje Ruske federacije preko Srbijagasa, preko Dušana Bajatovića i SPS – a u unutrašnju politiku Srbije – kaže Marton, dodajući da nema nijedne zemlje u Evropi koja je toliko energetski zavisna od Rusije koliko je Srbija.

On je dodao da se hapšenje Bajatovićevog saradnika simptomatično izvedeno baš pred najavljeno formiranje nove Vlade i da je reč o snižavanju cene SPS u pregovorima oko nove vlade.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sa ovom tezom saglasan je i advokat Ivan Ninić, smatrajući da se vrlo vodilo računa o vremenu Bobarovog lišavanja slobode.

– Ovo je stezanje obruča oko Bajatovića i bildovanje snage Srpske napredne stranke u Srbijagasu, u tajmingu koji njima očigledno odgovara, pred formiranje vlade. Da se Bajatoviću pokaže šta može da usledi, da mu se smanje apetiti. Zanimljivo je da se Dačić jedan dan promoviše za šefa bezbednosti u zemlji, a onda se hapse najbliži saradnici Bajatovića. Na taj način se udara i na Dačića i ceo SPS. Dačić je poslušan SNS-u, ali i zavisi od Bajatovićevih para – kaže advokat Ninić za “Novu“.

On je dodao da bi bilo dobro proveriti datume kada su se malverzacije za koje se Bobar sumnjiči, dešavale i da li mogu da se dovedu u vezu sa izborima.

“Od tog novca se kupuju glasovi i od tog novca Socijalistička partija Srbije živi u Vojvodini”, izjavio je Ninić.

Vlasnik kompanije Bobar Beška i jedan od najbližih saradnika Dušana Bajatovića direktora Srbijagasa, Petko Bobar, uhapšen je u utorak zajedno sa svojim sinom Vladom i Novosađankom J.M. (54). Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a koje je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu vodilo ovu istragu, sumnjiči ih da su zloupotrebom položaja oštetili “Srbijagas” za 22,8 miliona dinara za fiktivni posao renoviranja poslovnog objekta Srbijagasa, iako je već 2019. godine urađen i plaćen.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Ana Lalić

izvi

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

“MENJA SE ENERGETSKA MAPA EVROPE” Predsednik Bugarske: “Puštanje u rad interkonektora predstavlja dokaz rešenosti za uspeh”

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je danas na ceremoniji otvaranja gasnog interkonektora u Sofiji da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope.

Published

on

By

“Puštanje u rad interkonektora između Bugarske i Grčke predstavlja snažan dokaz naše rešenosti i da ne postoje granice za uspeh kada smo svi posvećeni zajedničkoj budućnosti”, rekao je Radev.

On je ocenio da današnja svečanost i bilateralni susreti predstavljaju planiranje zajedničke budućnosti.

“Prisetio sam se razgovora sa grčkim premijerom o strateškoj saradnji dve zemlje koja je stub stablinosti u regionu. Taj stub sada ima i fizičku dimenziju i zove se interkonektor”, rekao je Radev.

Prema njegovim rečima, uopšte nije lako da se izgradi taj interkonektor, dodajući da su obe vlade naporno radile da se projekat realizuje.

On je zahvalio kompanijama koje su ga gradile na profesionalizmu, kao i institucijama u Grčkoj i Bugarskoj na podršci, te Evropskoj komisiji na finansijskoj podršci, smernicama i vođstvu.

“Interkonektor je dokaz unapređenih tehničkih kapaciteta Grčke i Bugarske, jer je ovo nova generacija gasovoda uz primenu automatizacije na najvišem nivou”, rekao je Radev.

Radev je istakao da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope i da najzad postoji, kako je rekao, pravi dovod gasa iz Azerbejdžana.

Azerbejdžan je, kako je ukazao, bio pouzdan partner koji se držao sporazuma od pre 10 godina.

On je naveo da interkonektor obezbeđuje nove gasne prilike, ne samo za Grčku i Bugarsku, već i za zemlje u okruženju, Srbiju, Severnu Makedoniju.

Kako je naveo, region će dobiti pravu diversifikaciju izvora snabdevanja gasom.

“Odmah posle prekida snabdeavanja gasom iz Rusije našli smo se u krizi i obratili smo se svojim susedima. Cenimo podršku Grčke koja nam je omogućila pristup svom sistemu za transport gasa i Turske koja nam je obezbedila pristup energetskim terminalima”, rekao je Radev.

Radev je zaključio da se ključ za uspeh nalazi u zajedničkim projektima, integracijama u svim dimenzijama i zajedničkom razmišljanju.

Tanjug

izvor: https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/menja-se-energetska-mapa-evrope-predsednik-bugarske-pustanje-u-rad-interkonektora/czc5hfw

Continue Reading

Trending