Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Kodeks za verbalni red u Skupštini Srbije

Skupština Srbije usvojila je po hitnom postupku Kodeks ponašanja narodnih poslanika. Za Kodeks je glasalo 188 poslanika, protiv su bila dva poslanika, a jedan poslanik nije glasao.

Published

on

Predlog se našao na dnevnom redu Parlamenta u jeku rasprava o prekoračivanju standarda prihvatljive komunikacije, te širenja najrazličitijih uvreda protiv političkih i javnih ličnosti u Srbiji. Takav govor šire vladajući poslanici koji nakon izbora održanih 21. juna imaju potpunu većinu – 175 od upnog broja od 250.

Dok poslanici vladajuće većine smatraju da će etički kodeks staviti tačku na uvrede, govor mržnje i omalovažavanja u srpskom parlamentu, iz Otvorenog parlamenta, tima nevladine organizacije Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), poručuju da taj dokument treba da bude povučen iz procedure jer ne postavlja demokratske standarde u Skupštini na viši nivo.

Vlast o predloženom kodeksu

Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović rekao je obrazlažući Predlog, da će Kodeks ponašanja poslanika biti „ugaoni kamen na kojem će počivati srpska parlamentarna demokratija“.

Naveo je da će etički kodeks doprineti da Narodna skupština postane mesto dijaloga poslanika različitih političkih opcija, koji neće jedni drugima biti neprijatelji, koji će biti dostupni medijima i građanima i koji će raditi isključivo u javnom interesu.

Etičkim kodeksom će, kazao je on, biti povučena “crvena linija“, granica do koje može da se ide jer, kako je naveo, “kritika nije kada se donese kamen u salu, ili kada neko pokušava da razvali vrata ili kada se upada u kabinet predsednika”.

Aludira na incidente koje je 2019. godine izveo bivši narodni poslanik iz pokreta Dveri, Boško Obradović.

Govoreći o predlogu etičkog Kodeksa, poslanik SNS Veroljub Arsić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da se nada da će ubuduće poslanici više da se bave temama koje su na dnevnom redu.

„Očigledno je da je iskustvo iz prethodnog saziva, kada su narodni poslanici bivšeg režima daleko odlazili i od teme i narušavali integritet i dostojanstvo ne samo Narodne skupštine već i poslanika i svih učesnika na političkoj sceni, nalagalo usvajanja ovakvog kodeksa“, rekao nam je Arsić.

Dodaje kako se nada će se o političkim različitostima raspravljati gde je takvoj raspravi i mesto – u Narodnoj skupštini, ali dodaje da će poštovanje Kodeksa, ipak, zavisiti od političke kulture narodnih poslanika.

Predlog etičkog Kodeksa navodi vrednosti koje bi poslanik trebalo da uvažava: istinu, pravičnost, poštenje, nepristrasnost, odgovornost, integritet, otvorenost i dostupnost građanima i medijima.

Kako se navodi u dokumentu, nije dozvoljena zloupotreba poslaničke funkcije radi lične ili partijske koristi.

Sankcioniše i plasiranje netačnih informacija koje bi narušile ugled Skupštine Srbije.

Prema Predlogu kodeksa, poslanik u Skupštinu Srbije neće moći da unosi zastave i simbole druge države, ali može isticati, kako se navodi, diskretne simbole političke partije, poput značke na reveru.

Kazne koje Kodeks predviđa u slučaju kršenja Kodeksa, jesu opomena i javna opomena na sajtu Skupštine Srbije 30 dana.

Ko i zašto poziva da se kodeks povuče?


Na drugoj strani, u analizi aktuelnog predloga Kodeksa ponašanja poslanika, Otvoreni parlament ukazuje da nedostaje usklađenost sa međunarodnim standardima u poređenju sa nacrtom iz 2014. godine, a koji nikada nije stigao na dnevni red Parlamenta.

U analizi se dalje ukazuje i da su izbačene ključne odredbe koje bi doprinele suštinskoj primeni Kodeksa i promeni ponašanja poslanika.

Otvoreni parlament zahteva povlačenje predloga Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz procedure jer, kako navode iz ovog tima nevladine organizacije CRTA za praćenje i unapređenje rada Skupštine, preti da postane još jedno sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, umesto instrument koji bi jačao parlamentarni integritet, vladavinu prava i poverenje građana.

Pitanja koja otvara novi kodeks

Tamara Branković iz Otvorenog parlamenta za RSE kaže da je nacrt Kodeksa koji je sačinjen 2014. godine, ali koji nikad nije dobio završnicu kao zakon, bio bolji.

Kako navodi, aktuelni Predlog kodeksa, za razliku od tog nacrta, ne predviđa da je za sprovođenje Kodeksa odgovoran Etički savet, telo koje bi činili poslanici iz više odbora i najmanje jedan predstavnik opozicije, već je sada predloženo da se o tome stara Administrativni odbor.

Branković kritikuje i to što Administrativni odbor, za razliku od Etičkog saveta, neće imati obavezu da deluje po službenoj dužnosti, već samo po prijavama poslanika, koje ne mogu biti anonimne.

Otvoreni parlament, kaže Branković za RSE, kritikuje i rešenje da i podnosilac prijave odgovara za kršenje Kodeksa, ako Odbor utvrdi da je prijava neosnovana i usmerena ka političkoj diskreditaciji drugog poslanika.

„Međutim, ostaje nejasno i nedefinisano koji su kriterijumi po kojima će Administrativni odbor da ocenjuje neosnovanost prijave, odnosno, šta to znači politička diskreditacija, koja je njena definicija i koji su kriterijumi za ustanovljavanje takve situacije“, kaže Branković za RSE, dodajući da to ostavlja prostor za obračunavanje sa političkim protivnicima.

U Predlogu kodeksa izbačena je kazna u vidu javnog izvinjenja poslanika, kao i obaveza obaveštavanja javnosti o odlukama i kaznama na plenarnoj sednici, navodi ona, uz ocenu da su nedovoljne sankcije opomena i javna opomena koje bi na skupštinskom sajtu stajale mesec dana.

Napadi na Đilasa

Zasedanja Skupštine u prethodnih nekoliko meseci, kada je mandat preuzeo nov sastav, u kojem nema poslanika najvećeg opozicionog bloka, Saveza za Srbiju, koji je bojkotovao izbore, obeležile su kritike na račun lidera tog Saveza, Dragana Đilasa.

Tako je poslanik SNS Srbislav Filipović, izjavio tokom zasedanja 17. decembra da je Đilas iza organizovanih kriminalnih grupa u regionu, čiji je cilj ubistvo predsednika države Aleksandra Vučića.

Burne reakcije izazvalo je i izlaganje šefa poslaničke grupe Ujedinjena dolina SDA Sandžaka Šaipa Kamberija (Shaip Kamberi) 28. oktobra, koji je kritikovao vlasti u Srbiji jer, kako je objasnio, nisu ništa uradile na integraciji Albanaca na jugu Srbije. On je ukazao i da iz redova ministara nema nikoga iz redova manjina.

Kamberi je naveo da u Srbiji postoji “svakodnevni jezik mržnje, seksizam i ocrnjavanje opozicije”. On je ocenio i da cveta ksenofobija, kao i etiketiranje uvredljivim nazivima koji su ušli u “svakodnevni žargon”.

Predsednik parlamenta, Ivica Dačić upozorio je Kamberija tokom sednice da “koristi rečnik koji je primeren Narodnoj skupštini da ne bi morao da preduzima mere”, uz ocenu da je Kamberijevo izlaganje “provociranje”.

Mandatarka za sastav nove vlade, koju je Skupština nekoliko sati kasnije i izglasala za premijerku, Ana Brnabić, navela je da nije tačno da su Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije diskriminisani, pitajući Kamberija “šta je on uradio za njih” s obzirom na to da je u politici duže od većine prisutnih u Skupštini.

Tokom zasedanja parlamenta u prethodnom periodu mogle su se čuti i kritike na račun medija u Srbiji, umetnika i glumaca. Tako je 25. oktobra poslanik SNS Marko Atlagić ocenio da glumica Seka Sabljić “nije patriota”.

Prethodno je Sabljić u intervjuu za nedeljnik NIN kritikovala vlasti u Srbiji i navela da je mafija u Srbiji legalizovana.

O rigoroznijim sankcijama

Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS), koalicionog partnera SNS-a, u skupštinskoj raspravi je rekao da je donošenje etičkog kodeksa poslanika potrebno jer poslanici ne treba da budu samo predstavnici političkih stranaka i građana, već primer za čitavo društvo.

On za RSE kaže da je trebalo predložiti rigoroznije sankcije poslanicima za kršenje Kodeksa:Ja mislim da su sankcije trebalo da budu rigidnije i oštrije.Đorđe Milićević, poslanik socijalista u Skupštini Srbije

„Slažem se u jednom delu onoga što je sugestija Otvorenog parlamenta, a to je deo o sankcijama. Ja mislim da su sankcije trebalo da budu rigidnije i oštrije”, kaže Milićević za RSE.

On smatra da nije dovoljna sankcija za poslanika koji ne poštuje Ustav i zakone zemlje to što će 30 dana biti “okačen” na sajtu Narodne Skupštine.

“Smatram da je sankcija trebalo da bude daleko rigidnija“, kaže on.

Elvira Kovač, poslanica Stranke vojvođanskih Mađara (SVM), stranke koja je takođe koalicioni partner vladajuće SNS, rekla je da je Predlog kodeksa urađen uz poštovanja preporuka GREKO-a, tela Saveta Evrope, kao i Evropske komisije.

Poslanik Ujedinjene doline – SDA Sandžaka Mirsad Hodžić ocenio je, na drugoj strani, da će Kodeks biti „sredstvo uspostavljanja apsolutne kontrole nad javno izgovorenom reči“ i da je, kako je naveo, takav način ograničavanja slobode izražavanja štetan po parlamentarizam.

U Kodeksu se, kako je rekao u raspravi, poslanicima većine omogućava da se “stalno igraju uloge tužioca”, podnoseći prijave protiv onih sa čijim se stavovima ne slažu.

Da li je upitna usklađenost sa OEBS-om i Savetom Evrope?

Ana Stevanović, bivša poslanica Skupštine Srbije iz redova opozicionog pokreta „Dosta je bilo“, sada članica opozicione Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, za RSE kaže da bi najpametnije bilo da se Predlog kodeksa povuče iz procedure.

„On ne predstavlja ništa drugo do samo još jedno sredstvo i oružje za obračun sa političkim neistomišljenicima, sa nama iz opozicije, a taj kodeks bi trebalo da bude instrument koji bi jačao parlamentarni integritet, koji bi mogao da vrati poverenje građana u narodne poslanike, koje gotovo da više i ne postoji i u vladavinu prava koja u ovoj zemlji ne postoji već osam godina“, kaže Stevanović za RSE.

Ona kaže da u Skupštini i ne postoje narodni već poslušni partijski poslanici.

Stevanović ističe da aktuelni Predlog kodeksa „pokazuje da nedostaje usklađenost sa standardima međunarodnih organizacija poput OEBS-a i Saveta Evrope“ i da ostaje nepoznanica ko je konsultovan u vezi sa tim“.

Naglašava i da su iz Predloga izbačene ključne odrednice koje bi doprinele suštinskoj primeni Kodeksa i promeni ponašanja poslanika, koje, kako navodi, probija sve granice pristojnosti.

Naša sagovornica je saglasna sa kritikama Otvorenog parlamenta da je ostavljen značajan prostor za diskreciono tumačenje Kodeksa. Ističe da to može za posledicu imati nesagledive zloupotrebe u cilju obračunavanja sa političkim protivnicima aktuelne vlasti.

Kodeks i u izveštaju GRECO

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) Kodeks pominje i u svojem poslednjem izveštaju, objavljenom u oktobru 2020. godine.

U njemu GRECO preporučuje “brzo postupanje” u vezi sa usvajanjem Kodeksa ponašanja za narodne poslanike, kao i efikasno sprovođenJe Kodeksa u praksi, uključujući i podizanje svesti među narodnim poslanicima o standardima koji se očekuju od njih.

Nakon usvajanja, dodaje se, kodeks bi trebalo da prate odgovarajuće smernice, obuke i savetovanje.

GRECO, kako se navodi, očekuje i da izvrši procenu usklađenosti Kodeksa ponašanja kada on bude usvojen.

Autor: Branka Trivić (Radio Slobodna Evropa)

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski parlament usvojio godišnji izveštaj o Srbiji uz formulaciju o “međusobnom priznanju”

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su ovogodišnji Izveštaj o Srbiji kojim se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU, ali uz zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja

Published

on

By

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su ovogodišnji Izveštaj o Srbiji kojim se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU, ali uz zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.

Glasalo je 635 od 705 poslanika EP. Za usvajanje je glasalo 523 poslanika,  protiv je bilo 78, a 34 je bilo uzdržano.

Bilčik je uoči glasanja o rezuluciji izneo usmeni amandman koji se tiče rešavanja tenzija zbog problema sa tablicama između Beograda i Prištine, ali je više od 38 poslanika bilo protiv te amandman nije usvojen.

Usvojen na plenarnom zasedanju izveštaj Evropskog parlamenta dobija formu rezolucije, koja nije prvnoobavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija.

Na konferenciji za medije nakon usvojenog izveštaja, Vladimir Bilčik rekao je da Srbija mora da nastavi reforme, te istakao da bi sada što pre trebalo da dođe do formiranja vlasti.

“Pre svega potreban je nastavak reformi, moraju da se odviju što je pre moguće. Dobro je da smo dobili izborne rezultate, ali je taj proces bio veoma spor. Sada bi trebalo da se ubrzaju svi procesi, ne bi trebalo čekati sa formiranjem vlasti”, rekao je Bilčik.

Takođe, jedna od važnih stvari za dalji napredak je i dijalog sa Prištinom.

“Dijalog Beograda i Prištine je jedini način da se reše otvoreni problemi, te da se odnosi zauvek reše pravonoobavezujućim sporazumom”, kazao je Bilčik.

Posebno je istakao i važnost usklađivanja sa spoljnom politikom EU, nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

“Potpuno usklađivanje sa spoljnom politikom EU, ne mogu dovoljno da naglasim koliko je to važno. Srbija je dala podršku u Skupštini UN i to jako cenimo, ali smo spremni da damo podršku Srbiji i da odluči da uvede sankcije. Mi smo uz Srbiju sve dok se kreće na cilju da postane članica EU, taj put mora biti što direktniji”.

“Bitno je napomenuti i pozitivne stvari. Srbija je otvorila klaster četiri, a sada se mora preduzeti više da se otvore dalje klasteri. Naglasio bih da je bitan korak promena Ustava, a zadovoljan sam i da je EP odigrao veliku ulogu u dve faze međustranačkog dijaloga i podstakli rad političkih insituticija u Srbiji. Taj proces je bio pozitivan i Srbija sada ima parlaent koji ima više različitih partija”, kazao je Bilčik u svom obraćanju.

Formulacija o “međusobnom priznanju”

U tekstu izveštaja amandanima je ubačeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa “zasnovanog na međusobnom priznanju” što je prvi put da se međusobno priznaje pominje u zvaničnom dokumetu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Ipak, autor rezolucije Evropskog parlamenta, izvestilac za Srbiju, Vladimir Bilčik istakao je da ni Evropski parlament, niti drugo telo EU ne odlučuju o kosovskom statusu i ukazao da to mogu samo države članice.

“Spomenuo sam da nisam baš bio zadovoljan što to uključujemo u ovaj dokument, ali je to deo političke realnosti. Dijalog se vodi, razgovori se održavaju na visokom nivou Beograda i Prištine.

Podstakao bih sve da  pročitaju početak izveštaja gde se posebno daje podrška dijalogu i da se da se reši razgovorom. Većina zastupnika je želela da se tamo spomene, ali mi ne donosimo neku presudu i konačni stav o tome”, rekao je Bilčik.

 

Govoreći o dodavanje ove formulacije u tekst izveštaja nakon što ga je usvojio spoljnopolitički odbor EP, Dragiša Mijačić koordinator radne gruše za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU istakao je da Izveštaj EP nema direktnog uticaja na dijalog i pregovarački proces, ali da se ovaj dokument može posmatrati kao “jasna politika EU u daljem razvoju događaja u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine i EU integracijama Srbije”.

“Izveštaj EP pokazuje većinsko raspoloženje evroparlamentaraca po pitanju rešenja odnosa između Srbije i Kosova, tako da možemo očekivati ovakve pritiske i u narednim godinama. Izveštaj takođe pokazuje koliko političke partije u Srbiji i ostali politički i društveni faktori malo rade sa evroparlamentarcima u objašnjavanju pozicije Srbije po pvom značajnom pitanju”, kazao je Mijačić za Euronews Srbija.

I potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić rekla je za Euronews Srbija da je taj potez  “demotivišuć” za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Podstakao bih sve da  pročitaju početak izveštaja gde se posebno daje podrška dijalogu i da se da se reši razgovorom. Većina zastupnika je želela da se tamo spomene, ali mi ne donosimo neku presudu i konačni stav o tome”, rekao je Bilčik.

 

Govoreći o dodavanje ove formulacije u tekst izveštaja nakon što ga je usvojio spoljnopolitički odbor EP, Dragiša Mijačić koordinator radne gruše za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU istakao je da Izveštaj EP nema direktnog uticaja na dijalog i pregovarački proces, ali da se ovaj dokument može posmatrati kao “jasna politika EU u daljem razvoju događaja u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine i EU integracijama Srbije”.

“Izveštaj EP pokazuje većinsko raspoloženje evroparlamentaraca po pitanju rešenja odnosa između Srbije i Kosova, tako da možemo očekivati ovakve pritiske i u narednim godinama. Izveštaj takođe pokazuje koliko političke partije u Srbiji i ostali politički i društveni faktori malo rade sa evroparlamentarcima u objašnjavanju pozicije Srbije po pvom značajnom pitanju”, kazao je Mijačić za Euronews Srbija.

I potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić rekla je za Euronews Srbija da je taj potez  “demotivišuć” za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

“Ako znate da se na kraju dijaloga očekuje međusobno priznanje, to je pričično demotivišuće za dalji tok razgovora. Mislim da bolje da, ako ima prostora, da se iz Rezolucije izbaci to i doda ono što inače stoji u našem pregovačkom okviru za Poglavlje 35, a to je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. To je statusno neutralna formulacija i takva treba i da ostane. Pitanje je samo ima li volje među evroposlanicima za to, naročito onima koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale nezavisno Kosovo”, kazala je Grubješić.

Međutim, nakon glasanja, izveštaj je usvojen i rasprava o ovom dodatku nije bilo.

Evropski parlament ponavlja i poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

U tekstu izveštaja pohvaljuje se napredak koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravljanju migracijama.

Euronews Srbija, Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/54496/evropski-parlament-usvojio-godisnji-izvestaj-o-srbiji-uz-formulaciju-o-medusobnom-priznanju/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

FOTO: Uklanjaju se slova “Z”, pogledajte na šta će sada grad da liči

Nadležne gradske službe počele su da uklanjaju slova “Z” koja su se pojavila na Varadinskom mostu, u Gradiću i Starom gradu

Published

on

By

To se čini tako što se slovo prefarba, pa će posetioci umesto “Z” gledati sive kvadrate – neke veće, neke manje.

Međutim, na pojedinim mestima, preko farbe se i dalje ocrtava “Z”.

Iz Kabineta gradonačelnika odgovorili su na pitanja 021.rs u vezi sa ovim slučajem, poručujući kako je obavljen inspekcijski nadzor “prilikom kojeg je na određenim lokacijama uočen veliki broj slova ‘Z'”. 

“Za uočene nepravilnosti izdat je nalog kako bi se predmetno slovo ‘Z’ uklonilo. Kontrolnim nadzorom utvrđeno je da je nadležna služba postupila po nalogu. Komunalni inspektori će i u narednom periodu obavljati inspekcijski nadzor kako bi se stanje na terenu privelo propisima”, poručuju za 021.rs. 

 Ostaje nepoznato da li će iko biti kažnjen zbog ispisivanja grafita slova “Z” na keju i stazama, uprkos tome što u ovom delu grada postoji dosta kamera.

Podsetimo da je, na primer, prema Odluci o upravljanju kejom u Gradu Novom Sadu novčana kazna za pisanje i crtanje grafita na urbanom mobilijaru i stazama za fizičko lice 8.000 dinara.  

 Pisanje grafita na fasadama zabranjeno je i Odlukom o uređenju Grada Novog Sada, a pojedina slova osvanula su upravo na javnim i privatnim objektima.  

 Slova “Z” su iscrtana pred sam početak Exit festivala, iz koga su za 021.rs naveli da se protive ispisivanju ovog slova. 

“Exit od svog osnivanja poziva na mir i naravno da se protivimo ovom činu koji ima za cilj da u negativnom svetlu predstavi festival, Novi Sad i Srbiju, kao i svakom činu koji raspiruje nacionalnu mržnju i podstiče na agresiju bilo koje vrste. Exit će i ove godine tokom festivala jasno i glasno poslati mirovne poruke, koje će javnost i posetioci iz celog sveta moći da vide iz prve ruke”, poručuju u Exitu za 021.rs.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/310581/FOTO-Uklanjaju-se-slova-Z-pogledajte-na-sta-ce-sada-grad-da-lici.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Eto mene, eto nas, eto Pokreta“: Ponoš predstavio ljude koji će biti deo SRCA – među njima i bivši kadrovi Narodne stranke i DJB

Zdravko Ponoš, nakon višemesečne najave, i zvanično je predstavio svoj pokret „Srbija centar“ (SRCE), kao i tim koji će biti deo ovog pokreta.

Published

on

By

Ponoš je na konferenciji u beogradskom Medija centru rekao da Srbija i dalje nema ni Skupštinu ni Vladu, a da je Beograd dobio gradskog menadžera i gradonačelnika koji su na te pozicije postavljeni zbog partijske poslušnosti.

– Glasači opozicije nezadovoljni su izbornim rezulatom, ali i odnosima unutar opozicije, ocenio je predsednik novoosnovanog SRCA i istakao da će se zalagati za saradnju opozicije, u najširem frontu. Opozicioni akteri nemaju pravo na ideološke pozicije, te smatra da taj najširi front treba da se bori za skidanje vlasti Aleksandra Vučića i izborne uslove.

Sem saradnje opozicije SRCE će se zalagati i za ulazak Srbije u Evropsku uniju i za to da „različitosti budu povod za dijalog, a ne podele i sukobe“.

Iz spiska onih koji će biti deo ovog novog pokreta na srpskoj političkoj sceni da se zaključiti da će glavna oblast Ponoševog SRCA biti spoljna politika. Čak desetoro njih su profesionalne diplomate i bivši ambasadori. To su dr Dušan Crnogorčević, Milovan Božinović, Rajko Bogojević, Slobodan Raković, dr Duško Lopandić, kao i bivši ambasadori dr Jelica Kurjak, dr Mihajlo Brkić, Zoran Basaraba, Zoran Vajović, Jovan Jovanović.

Među imenima su i infektolog Dragan Delić, naučni savetnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu Bojan Dimitrijević, Petar Bulat sa Medicinskog fakulteta, Bogdan Stojanović naučni saradnik na Insititutu za međunarodnu politiku i privredu. Tu su i privrednik Zoran Drakulić, koji je bio deo Ponoševog tima tokom predsednički kampanje, kao i bivši član Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i profesor sa Filozofskog fakulteta Slobodan Cvejić. Poznato ime je Dijana Vukomanović, bivša potpredsednica Socijalističke partije Srbije, a kasnije i članica Predsedništva i Foruma žena Narodne stranke Vuka Jeremića.

Drugoplasirani predsednički kandidat osvrnuo se i na izbore 3. aprila i njihovu kampanju.

– Kao predsednički kandidat Udružene opozicije nisam tražio ništa za uzvrat, osim jedinstva liste koja me predlaže. Dao sam sve od sebe da svi zajedno postignemo uspeh. Iako je postojala medijska zatvorenost, problemi unutar koalicije, kao i finansijska sredstva u 14 puta manjem iznosu u odnosu na prvoplasiranog kandidata, poverenje 70 hiljada birača je nešto što obavezuje. Jedini sam predsednički kandidat koji je pobedio na svom biračkom mestu, naveo je Ponoš.

Smatra i da su građani, onaj deo koji glasao za opoziciju rezigniran rezultatom i neslogom u opoziciji, te naveo da mu je žao što ta koalicija nije ostvarila rezultat koji je bio zacrtan.

Napomenuo je i da je rezultat koji je ostvario na predsedničkim izborima za trećinu bolji od rezultata koji je koalicija „Ujedinjena Srbija“ osvojila na parlamentarnim izborima.

Zalagaće se da se „dovrši posao“ što znači da je „država održiva, da više stvaramo nego što trošimo“, ali i da ona bude u službi građana, gde su svi građani prvog reda.

Kako je izgledalo samo predstavljanje?

Velika sala Medija centra bila je skroz puna. Predsednik pokreta u nju je ušao nešto iza 12 časova, a okupljeni su ga pozdravili dugim aplauzom. Na bini ga je čekala govornica i dva banera sa logom pokreta u obliku srca – čija polovina je ćirlično slovo S, a polovina latinično slovo C.

Vojin Radovanović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/eto-mene-eto-nas-eto-pokreta-ponos-predstavio-ljude-u-koji-ce-biti-deo-srca-medju-njima-i-bivsa-clanica-predsenistva-narodne-stranke/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pomor ribe na Staroj Tisi kod Aradca

Saša Trifunjagić iz Aradca objavio je na svom fejsbuk profiku informaciju o pomoru ribe na Staroj Tisi kod Aradca

Published

on

By

Naš čitalac Saša Trifunjagić iz Aradca objavio je na svom fejsbuk profiku informaciju o pomoru ribe na Staroj Tisi kod Aradca.
Trifunjagić je napisao: -Ekološka katastrofa na Staroj Tisi kod Aradca.
Uginulo je nekoliko tona autohtonih vrsta ribe, štuke, šarana, smuđa….
Sve nemarnošću upravljača koji nije preduzeo ni jednu zakonsku meru da zaštiti riblji fond.
Sem merenja količine kiseonika u vodi pre par nedelja-zaključio je Trifunjagić.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

VIDEO, FOTO Aktivisti blokirali ulaz u “Vojvodinašume”, traže reakciju zbog seče na Šodrošu

Grupa aktivista danas je zabarikadirala glavni ulaz u preduzeće “Vojvodinašume”, kao znak protesta zbog nereagovanja ovog organa na bespravnu seču prijavljenu na Šodrošu

Published

on

By

Grupa aktivista danas je zabarikadirala glavni ulaz u preduzeće “Vojvodinašume”, kao znak protesta zbog nereagovanja ovog organa na bespravnu seču prijavljenu na Šodrošu.

Reč je o aktivistima koji su organizovali “Šodroš Survivor Camp” nakon početka radova na izgradnji novog mosta, za koje tvrde da se izvode neplanski, na štetu Novog Sada i suprotno potrebama Novosađana.

Bespravnu seču aktivisti su prijavili 27. juna i zahtevali od “Vojvodinašuma” da pokrene zvanični postupak i istragu seče, da evidentira nastalu štetu i preduzme sve ostalo što je u nadležnosti po zakonu.

Aktivistkinja Vesna Galečić kaže da su došli kako bi “Vojvodinašume” kao upravitelja podsetili koje su njihove obaveze po Zakonu o šumama i pravilniku o zaštiti šuma. Ona je navela da je ovo javno preduzeće imalo dva dana za postupanje i da je šumar trebalo da izađe na teren pošto je obavešten da se dogodila bespravna šteta i da stabla obeleži žigom šumske krađe.

“Postoji čitava procedura šta je šumar trebalo da uradi, a trebalo je i da se preuzmu stabla koja su posečena i nalaze se u Brodogradilištu dok se ne napravi zapisnik o šumskoj krađi. Taj zapisnik je šumar trebalo da napravi i preda rukovodstvu ‘Vojvodinašuma’. Mi moramo da dođemo do toga jer je to njihova zakonska obaveza i pravilnik su sami pisali”, kaže aktivistkinja.

Ona je dodala i da od “Koridora Srbije”, odnosno direktora Aleksandra Antića, kao i vojvođanskog premijera Igora Mirovića, gradonačelnika Miloša Vučevića i ostalih nadležnih dolaze poruke da žele da učine pritisak na “Vojvodinašume” da ih uvuku u dalju bespravnu štetu što aktivisti ne žele da dozvole.

“Parcela na kojoj je došlo do seče nije deo nikakvog mosta i nema nikave veze sa izgradnjom mosta i to je javna parcela u vlasništvu AP Vojvodine, odnosno u vlasništvu svih građana. Ono što ćemo mi dalje da radimo povodom šumske krađe jeste da ćemo pokušati da zaštitimo upravitelja (Vojvodinašume) da ih druge institucije ne uvuku u nove krivične radnje jer se to prosto ne sme desiti”, navodi Galečić.

Nakon nekog vremena pojavila se policija, koja je legitimisala učesnike performansa kada su već završili akciju. 

Delovi posečenih stabala su ostala ispred ulaza u Vojvodinašume, a mada je deo zaposlenih izlazio na drugim vratima i fotografisao ih do odlaska aktivista niko ih nije uklonio. 

Podsetimo, aktivisti i građani dežuraju na Šodrošu od nedelje, 12. juna. Oni su se organizovali u kamp u kom priređuju različite aktivnosti i tribine, dok istovremeno blokiraju prilaze kamionima i građevinskim mašinama. U sredu, 15. juna, oni su predali pismo za zahtevima gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/310556/VIDEO-FOTO-Aktivisti-blokirali-ulaz-u-Vojvodinasume-traze-reakciju-zbog-sece-na-Sodrosu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: Otvoreni Balkan i „rastemeljni ugovor“ vode Crnu Goru u istorijski slom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, smatra Bešlin, će koristiti sva sredstva da zaustavi Crnu Goru na njenom evropskom putu, koristeći u prvom redu poluge poput državne crkve Srbije i podaništvo Dritana Abazovića

Published

on

By

Ukoliko Abazović potpiše, bez javne rasprave, bez saglasnosti partija koje su ga birale za premijera i sa ovakvim odredbama, ugovor sa SPC, mislim da bi konsekvence mogle biti ne samo političke nego i pravne. U svakom slučaju, društvo ne bi trebalo da čeka odluke političara i njihove nagodbe. Ono bi trebalo da pokaže jasno neslaganje sa metodama kojima se nameće ugovor sa državnom crkvom Srbije kao i sa njegovim sadržajem. A nezadovoljstvo društva se uvijek iskazuje u javnom prostoru – kaže u intervjuu za Pobjedu srpski istoričar Milivoj Bešlin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, smatra Bešlin, će koristiti sva sredstva da zaustavi Crnu Goru na njenom evropskom putu, koristeći u prvom redu poluge poput državne crkve Srbije i podaništvo Dritana Abazovića.

Tekst nacrta ugovora Crne Gore sa Crkvom Srbije, koji je objavljen pred Abazovićevu posjetu Beogradu, izazivao je lančane reakcije, ne samo partija ili nevladinih organizacija nego i ogorčenih i prevarenih građana. Javnost tvrdi da je tekst ugovora diktat Beograda i da je protiv nacionalnih interesa države Crne Gore. Da li smatrate da će ovakav dokument ipak biti potpisan, jer je najavljeno da će ga Vlada razmatrati već u četvrtak ili petak?

BEŠLIN: Verujem da je to namjera, jer je upravo ovaj dokument, u obliku kako ga je javnost vidjela, jedna od glavnih tačaka političke distrakcije i odvlačenja Crne Gore od njenog fundamentalnog prioriteta – pokušaja da do 2025. završi pregovore i da sljedeće ili 2027. postane punopravna članica EU.

Podsjećam da je Jugoslaviji slična perspektiva nuđena 1990. i 1991. ali su političke i intelektualne elite, prije svega u Srbiji, mada ne samo tamo, imale neke sasvim druge prioritete. I tada je Crna Gora i svojom, ali i voljom patrona iz Beograda, propustila svoju istorijsku priliku i umjesto u mirnu evropsku luku, svojim građanima ponudila deceniju iz pakla. Malo kada se u istoriji nudi druga šansa. Crna Gora se svojim kursom od 1997. opredijelila za evropski put mira i suživota i sa promjenjivim uspjehom na njemu istrajavala, uz obilje problema, do ljeta 2020. godine.

Ako bi se sada, samovoljom onih kojima je preči interes Aleksandra Vučića nego vlastite budućnosti, opredijelila protiv evropskog puta i za prioritete poput „rastemeljnog ugovora“ i ,,Otvorenog Balkana“, niko vam neće biti kriv za istorijski slom koji slijedi. I da budem jasan, pristupanje Crne Gore ,,Otvorenom Balkanu“ i potonuće u unutrašnje antagonizme zbog falsifikatorskog crkvenog ugovora znači direktno odustajanje od evropskog puta, udaranje u temelje moderne i građanske države i ulazak u „srpsko-ruski svet“ na mala vrata, odnosno, pristupanje velikosrpskom i velikoalbanskom projektu Vučića i Rame.

Ako neko misli da time čini uslugu Srbiji, grdno se vara. Interes demokratske i evropske Srbije je što hitniji ulazak Crne Gore u EU. A interes Vučića i autoritarne i putinofilske Srbije je da spriječi ulazak Crne Gore u EU po svaku cijenu. I Vučić, nemam iluzija, će koristiti sva sredstva da zaustavi Crnu Goru na svom evropskom putu, koristeći u prvom redu poluge poput državne crkve Srbije i podaništvo Dritana Abazovića.

Prema ovoj predloženoj verziji ugovora, država Crna Gora nema nikakva prava sem obaveza prema SPC, a SPC ima ekskluzivna prava bez obaveza prema državi. Svaki ugovor, pa i ovaj posebno, mora definisati međusobna, uzajamna prava i obaveze. Da li će potpisivanjem ovog ugovora SPC dovršiti projekat „srpskog sveta“ u Crnoj Gori?

BEŠLIN: Potpisivanjem ovog ugovora opasno se dovodi u pitanje crnogorski nacionalni i kulturni identitet i njegov opstanak. Čitav tekst ugovora navodi na zaključak da je riječ o svojevrsnoj kapitulaciji i reviziji istorije, kolosalnom istorijskom falsifikatu kojim se prevrednuje i preinačuje čitava istorija Crne Gore od srednjeg vijeka do danas.

Neustavnim ugovorom se Crna Gora svodi na teritoriju sa nadržavnim subjektom u svome pravnom sistemu. Stvara se corpus separatum, dakle, zasebno tijelo koje djeluje izvan i čak iznad državno-pravnog sistema Crne Gore. Imamo li u vidu činjenicu da državna crkva Srbije ima iznad svega identitesko-propagandnu i političko-agenturnu funkciju, jasno je da će njen položaj, ako se ovaj ugovor potpiše, fundamentalno ugroziti funkcionisanje građanske i sekularne države. Prvenstveni cilj privilegovane SPC će, ako se ugovor potpiše, biti uključenje Crne Gore u „srpsko-ruski svet“, odnosno, odvajanje od zapadnog, evropskog i privođenje u putinističko-autoritarni politički i civilizacijski krug.

Cilj je jasan – Crna Gora kao Kalinjingrad na Mediteranu. Kome to nije jasno ili je nesposoban da shvati osnovne procese današnjice ili se nalazi na strani kremaljske agenture.

Kako komentarišete posjetu Abazovića Beogradu i poniznost koju je pokazao prema zvaničnicima koji se mjesecima brutalno miješaju u sva unutrašnja pitanja Crne Gore. Vučićev megafon Vulin je samo dva dana nakon posjete izvrijeđao crnogorske parlamentarce?

BEŠLIN: Prije Abazovićevog odlaska u Beograd procijenio sam da nije riječ o međudržavnoj posjeti, već o odlasku potčinjenog premijera Crne Gore na poklonjenje Vučiću i rukoljub Porfiriju, a može i obrnuto. Tok i ishod posjete uvjerili su me da se nimalo nisam prevario u procjeni. Izjava Vulina dan poslije posjete crnogorskog premijera Beogradu sasvim dovoljno je govorila i o stvarnim efektima te posjete i u tome koliko je Vučićevom režimu stalo do poboljšanja odnosa sa Crnom Gorom i najzad, koliko respektuju samog premijera Abazovića. Podsjećam, Vulin je najprizemnijom retorikom izvrijeđao crnogorske poslanike, dakle, ljude koji predstavljaju suvereni narod i građane Crne Gore.

Ali, sve u vezi sa tom posjetom je bilo tragikomično. Od infantilne fascinacije službenim limuzinama, do otvorenih i beskrupuloznih neistina koje su izgovarane na presu dva premijera. Najzad, tužno je bilo gledati podaničko držanje premijera jedne suverene države, trećeg po redu, bez recipročne i uzvratne posjete srpskog premijera Podgorici. Možda je književnik Tomislav Marković to najbolje sažeo u rečenici „vazal Abazović kod gospodara Vučića“. Ipak, ono što najviše brine jeste činjenica da je taj podanički odnos Crne Gore prema Beogradu upravo model „saradnje“ koji autokrata na čelu Srbije vidi ne samo kao poželjan, nego i jedino moguć oblik regionalne „saradnje“. Dakle, jedna svima vidljiva potčinjenost njemu i njegovoj volji.

Tako, uostalom, funkcioniše cio sistem u Srbiji, ali time dolazimo do onoga što već godinama upozoravam: zvanični Beograd Crnu Goru tretira kao unutrašnje pitanje Srbije. Naime, nijedan od regionalnih zvaničnika, od Dodika, pa do premijera i predsjednika okolnih država, čak i kada priznaje prvenstvo Vučiću, nije pokazivao ili od njega nije tražena ova vrsta poniznosti i potrebe za (samo)ponižavanjem. I ne bi to bio problem da se Abazović ponižava u svoje i u ime svoje partije. On je takvim odnosom prema Vučiću teško ponizio državu Crnu Goru koju predstavlja i sve njene građane. Šta su sve motivi ovakvog ponašanja Dritana Abazovića i čime ga Vučić drži u šaci, saznaće možda jednoga dana budući istoričari kada budu otvorili arhive i istraživali istoriju 2022. godine.

Ukoliko Abazović ostane tvrdokoran i bespogovorno lojalan Beogradu i ne promijeni suštinske odredbe nacrta ugovora sa Crkvom Srbije – rješenja koja besprizorno ponižavaju državu Crnu Goru, kradu crnogorski identitet i državnost – da li rizikuje da ostane upamćen kao premijer sa najkraćim mandatom u istoriji crnogorskog višestranačja?

BEŠLIN: Ukoliko Abazović potpiše, bez javne rasprave, bez saglasnosti partija koje su ga birale za premijera i sa ovakvim odredbama, ugovor sa SPC, mislim da bi konsekvence mogle biti ne samo političke nego i pravne. Ustav i zakoni države Crne Gore bi bili prekršeni i to bi moglo povlačiti i odgovornost koja nije samo politička.

Naravno, ja ne mogu znati da li će mu partije koje su ga birale uskratiti povjerenje. Ostaje enigma i ako mu budu uskratile povjerenje proevropske partije, da li će on potražiti podršku kod Vučićevog proruskog DF-a. U svakom slučaju, crnogorsko društvo ne bi trebalo da čeka odluke političara i njihove nagodbe. Ono bi trebalo da pokaže jasno neslaganje sa metodama kojima se nameće ugovor sa državnom crkvom Srbije kao i sa njegovim sadržajem. A nezadovoljstvo društva se uvijek iskazuje u javnom prostoru.

Demokratsku Srbiju ćete prepoznati po tome što će biti saveznik Crnoj Gori

Da li smatrate da se sa ovakvom vlašću u Srbiji može uopšte raditi na poboljšanju odnosa?

BEŠLIN: Iskustveno je očito da ne može. Ako nekoga u ,,Otvoreni Balkan“ tjerate pesnicom, govorom mržnje i ucjenama, a kao svoga simbola im šaljete Vulina, ne znam kakvo poboljšanje očekujete.

Demokratsku Srbiju ćete prepoznati po tome što će biti saveznik Crnoj Gori i svima u regionu. Prema takvoj Srbiji niko neće imati rezervi. Međutim, ova Vučićeva, autoritarna Srbija, imperijalna prema susjedima i faktor nestabilnosti u regiji, ne može nikome ulivati povjerenje. Sa radikalskom Srbijom odnos može da gradi samo onaj ko je spreman da prizna vlastitu podređenost. Uostalom, kada pogledate javne izjave Vučićevih ministara i partijskih funkcionera, ali i brojnih desničarskih lidera opozicije i predstavnika intelektualne elite – nije teško zaključiti da se stvarni odnos većinske Srbije prema Crnoj Gori ne razlikuje od odnosa Putinove Rusije prema Ukrajini. Negira se u potpunosti istorija, pravo na slobodu vjeroispovijesti, potpuna negacija imena, identiteta, kulture i samim tim prava na postojanje. Čak se koriste identične floskule iz bogatog rasističkog arsenala: lažna nacija, neodrživa država, pejorativni nazivi da se ne bi u medijima izgovaralo nacionalno ime susjeda, kriminalizacija legalno izabranog rukovodstva, pokušaji ekonomskog potčinjavanja i medijske okupacije itd. Zapanjujuće sličnosti.

Razlika je, za sada, u tome što se Rusija osjećala dovoljno moćnom da pokuša da vojno skrši Ukrajinu i satre sve njene stanovnike koji ne pristaju da se identitetski preinače u Ruse i politički potčine režimu u Kremlju.

(Pobjeda, foto: Gradski portal)

izvor: https://autonomija.info/beslin-otvoreni-balkan-i-rastemeljni-ugovor-vode-crnu-goru-u-istorijski-slom/

Continue Reading

Trending