Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Koalicioni partneri, spoljna politika, Kosovo, region – koje je sve poruke poslao Vučić posle polaganja zakletve?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Skupštini položio zakletvu i stupio na dužnost u drugom mandatu.

Published

on

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Skupštini položio zakletvu i stupio na dužnost u drugom mandatu. Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka ocenio je za Euronews Srbija da je najvažnija stvar koju smo čuli iz obraćanja predsednika da očekuje novu vladu krajem jula i da još nisu počele konsultacije oko nove vlade. Dodaje je da je to pomalo zbunjujuće jer je nepoznato samo kome će pripasti dva mandata, a poznate su ključne koordinate i opcije koje su na stolu.

Komentarišući Vučićevu poruku da bi u vladi trebalo da se nađu svi predstavnici nacionalnih manjina, Spasojević je rekao da to ne znači nužno da neće biti mesta za SPS.

“Oni mogu napraviti vladu sa manjinama, ali za sada i dalje deluje po signalima koje dobijamo da SPS nije izbačen iz kombinacije i da i dalje slovi kao najveći favorit da bude koalicioni partner. To ubacivanje svih manjina… Videćemo da li će tu biti gospodin Šaip Kanberi, može biti jedan gest naročito u kontektsu hrvatske manjine, ali opet čini mi se da je to jedna stvar nižeg ranga. Ključno je ovo danas što nismo čuli, a to su ključne odluke o spoljnopolitičkim pitanjima i ona će u suštini dati ključnu sliku o novoj vladi”, rekao je Dušan Spasojević.

Upitan o tome da li je bilo nagoveštaja o ključnim odluka spoljne politike, Dušan Spasojević je rekao da mu se čini da nismo čuli ništa novo osim najavu da će zapravo narednih nekoliko nedelja biti onakvi kakvi su bili prethodni meseci i da će to biti ona politika koju smo do sada gledali.

 

“Naprosto, čuli smo poruke i na jednu i na drugu stranu. Njegova rečenica da ćemo morati da se bavimo time, prosto znači da ta vrsta problema neće nestati sa dnevnog reda. Bila mi je simptomatična i ta njegova rečenica oko EU – da to ne možemo da uzimamo zdravo za gotovo već da na tome mora da se radi. Čini mi se da su proteklih skoro deset godina te integracije uzimane zdravo za gotovo i da bi tu trebalo da vidimo neki veliki preokret da se nešto desi”, dodao je.

“Kurti manje spreman za saradnju nego prethodne vlasti u Prištini”

Predsednik Vučić je danas rekao i da je situacija oko Kosova dodatno zakomplikovna krizom u Ukrajini i da bi tu trebalo naći kompomis. Kako ocenjuje Spasojević, to bi mogla da bude neka vrsta poruke vladi u Prištini, pre svega aljbinu Kurtiju i međunarodnoj zajednici koja ima mehanizme da vrši pritisak na Prištinu.

“To je isto jedan narativ koji i duže vreme slušamo koji ima za cilj da umanji očekivanja i optimizam javnosti i to uvek dobijamo od predsednika Vučića. Međutim, od nekog drugog dela, bilo izvršne ili zakonodavne vlasti, dobijamo neke drugačije informacije. Kažem, opet je to jedna politika koja je vrlo nedefinisana i koja pokušava da dobije na vremenu ne bi li se nešto u spoljnim okolnostima promenilo”, rekao je Spasojević.

Kako ističe u kontekstu Kosova postoji jedno dobro opravdanje, a to je što je Kurti manje saradljiv u odnosu na prethodne vlasti u Prištini. “U tom smislu mislim da i međunarodna zajednica daje nešto veći manevarski prostor Srbiji u odnosu na druga pitanja – sankcija Rusiji ili odnosa prema Dodiku ili Crnoj Gori”, dodao je.

Kada je reč o odnosima u regionu i pominjanju Zagreba i Sarajaeva, Spasojević je rekao da bi to mogao da bude gest u pravcu popravljanja odnosa, ali ističe da to mora da naiđe i na odziv s druge strane, da bi se ušlo u neku vrstu pozitivne spirale.

 

“U poslednje vreme gledamo da se ne propušta prilika, ni sa jedne, ni sa druge strane – u Zagrebu i Beogradu da se reaguje na događaje u drugoj državi. Videli smo priču oko Tužillaštva i bombardovanja izbegličke kolone, kako je ona u dva-tri dana uzburkala strasti. To su stvari koje bi morale da se izbegavaju ukoliko Beograd i Zagreb žele bilo kako da promene odnose”, poručio je Dušan Spasojević.

Kaže da mu se čini da u Beogradu i Zagrebu nema volje za tim i da mu današnje obraćanje deluje kao neka vrsta protokolarnog gesta koji se dešava u situacijama kada počinju novi mandati i kada treba poslati prijateljsku poruku.

“Ne deluje mi da iza toga postoji neki ozbiljan politički plan, niti postoji pritisak ni iznutra, ni spolja oko uređivanja i poboljšanja odnosa u regionu”, zaključio je Spasojević


Cilj prvog mandata – fokus na ekonomiji

Uoči polaganja zakletve, sociolog i analitičar Vladimir Vuletić rekao je za Euronews Srbija, sumirajući Vučićev prvi mandat na čelu države, da se “najveći događaji” tiču pre svefa fokusiranosti na ekonomska pitanja i ekonomski razvoj Srbije.

“Čini mi se da je to zapravo bio njegov osnovni cilj. Sticaj okolnosti je doveo do toga da je ta fokusiranost na ekonomska pitanja morala često da bude u drugom planu vezano za neka politička pitanja, pre svega ona koja se tiču Kosova i regiona, a sada širih međunarodnih odnosa i to je nešto što su čak i najozbiljniji kritičari Aleksandra Vučića isticali u prvi plan kao njegov najveći domet i gde je bilo najmanje kritika, a to je stvaranje jedne ravnoteže u uslovima kada imate pritiske s različitih strana”, rekao je Vuletić uoči polaganja zakletve.

Prema njegovim rečima sitacija se sada zakomplikovala, a pritisci su postali najvažniji izazov mimo onoga što je bila osnovna ideja – da se održi ekonomska stabilnost.

Upitan koliko je održiva pozicija Srbije “na više stolica” u međunarodnim odnosima, on je rekao je reč o “doživljaju iz prespektive drugih”, a da je u “našoj to jedini način”

“Da smo mi kao zemlja članica EU to bi bila sasvim drugačija i mnogo lagodnija situacija. S druge strane, ako imate u vidu ekonomski razvoj kao osnovnu stvar onda vodite politiku koja ide ka tom cilju. Znači da morate da obezbedite energente po razumnoj ceni. Zahvaljujući njima imate i mogućnost da privlačite direktne strane investicije. U slučaju da nemamo takvu situaciju, da štete budu veće od onoga što su koristi, i ta politika bi bila korigovana. Ne vidim da je to nešto što je svesna namera da se sedi na dve stolice, nego naprosto ono što nalaže situacija”, kaže Vuletić.

Euronews Srbija

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/50313/koalicioni-partneri-spoljna-politika-kosovo-region-koje-je-sve-poruke-poslao-vucic-posle-polaganja-zakletve/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanska partija: Vlast da ne širi mržnju prema susedima!

Vojvođanska partija je pozvala danas vlasti u Srbiji da prekinu sa huškanjem i širenjem mržnje prema susednim zemljama.Kako je navedeno u saopštenju te stranke, nakon odluke Evropske unije da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte jadranskim naftovodom Janafom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić su za takvu odluku direktno optužili Vladu Republike Hrvatske

Published

on

By

Vojvođanska partija ukazuje da Hrvatska, iako članica EU, nema tako jak uticaj u Evropi da bi mogla sama tako nešto da uradi.

“Aleksandar Vučić mora da shvati da ne može više da sedi na dve stolice i da mora da odluči na koju će stranu. Jedini ispravan put je onaj ka članstvu u Evropskoj uniji i uvođenje sankcija Rusiji”, istakla je u saopštenju potpredsednica Vojvođanske partije Dragana Santrač.

Dodala je da vlast mora da preuzme odgovornost za svoje postupke i “da prestane da optužuje druge za svoje greške i pogrešne poteze koje vuče u spoljnoj politici i odnosu prema Evropskoj uniji i zemljama članicama EU”.

“Ta nacionalistička i ratnohuškačka politika je ono što SNS i njegove satelite održava na vlasti. I vreme je da se s tim prestane”, poručila je Santrač.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/vojvodjanska-partija-vlast-da-ne-siri-mrznju-prema-susedima/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest Vrščana zbog ubistva devojčice i samoubistva oca

Nekoliko desetina građana Vršca je danas protestovalo ispred Centra za socijalni rad i zgrade Osnovnog suda. Zahtevali su da se utvrdi ko su lica odgovorna za propuste u slučaju dvogodišnje devojčice koju je u utorak ubio otac i izvršio samoubistvo, javila je RTS

Published

on

By

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija o zločinu u Vršcu pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Povodom medijskih navoda da je majka ubijenog deteta više puta prijavljivala oca deteta zbog porodičnog nasilja, Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da ga obavesti o postupanju nadležne policijske uprave u tom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika.

I Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu. Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici.

Do ubistva i samoubistva došlo je u utorak oko 14 časova kada je M.B. (35) u stanu najverovatnije ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

(Danas, foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Nekim pojedincima je bitnija mržnja prema LSV, nego borba protiv fašizma

Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje današnji napad na antifašistički skup koji je održan u Novom Sadu

Published

on

By


Ovaj akt pokazuje da je nekim pojedincima u Novom Sadu bitnije iskazivanje mržnje prema Ligi socijaldemokrata Vojvodine, nego borba protiv fašizma.
Ovi neodgovorni postupci su u maniru Sime Spasića ili Tomislava Lovrekovića, a to svakako nije slika demokratskog i građanskog Novog Sada.
LSV poziva sve demokratske političke aktere u Novom Sadu, da svu energiju usmere u pravcu borbe protiv izgradnje spomenika fašistima, a da zaborave na sve razlike.
U borbi protiv fašizma svi moramo biti ujedinjeni, jer je ta borba jedini garant stvaranja zdravog i demokratskog društva.

Marko Lutkić

Gradski odbor LSV Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Antifašistički skup u organizaciji LSV

LSV je organizovala protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci

Published

on

By

LSV je organizovala protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci.

“Mi, antifašisti Vojvodine, ne pristajemo na to da se u Novom Sadu podiže spomenik fašistima, zločincima i ubicama, da se osvetnički ruše tragovi antifašističke borbe i da se sramote i vređaju žrtve”, poručila je aktivistkinja Bojana Vatić.

Aktivisti LSV su nosili tarnsparente “Stop fašizmu”, “Stop blajburškom spomeniku u Novom Sadu”, a na postament spomenika postavili su transparent “Novosadski plato antifašizma”.

Skup je održan ispred postamenta za spomenik, u blizini hipermarketa Lidl, u naselju Depresija

Među onima kojima se podiže spomenik je Mikloš Nađ, okupacioni gradonačelnik Novog Sada, odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije, zatim Đula Kramer, član Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jedan od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine, Đula Zombori, upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu, koji je učestvovao u pripremi i sprovođenju racije u Novom Sadu.

Na spisku su i Geza Batori potpukovnik žandarmerije, komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine, potom Milan L. Popović, zloglasni kolaboracionista i „predstavnik“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije, Jožef Heđi, pripadnik organa Kontrašpijunaže, koji je lično zlostavljao žrtve tokom racije 1942. godine.

Na spisku je i Imre Balog, koji je tokom racije ubijao muškarce i žene, i koji je lično bajonetom ubijao decu, što je sam i priznao pred radnicima fabrike Ristić u Novom Sadu.

Tu je i Jelena Nađ, odgovorna kao podstrekačica na ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije 1942. godine, zatim Lajoš Radosavljević, koji je odgovoran kao podstrekač na zločine počinjene tokom racije u Novom Sadu, Janoš Tot, koji je učestvovao u masovnim ubijanjima i bio saučesnik u ubistvu devet članova porodice Kolarov – Mašin.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sin Jorgovanke Tabaković imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Vojvodine

Nikola Tabaković ove nedelje je imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine. Tabaković je tako postao jedina osoba koja je, pored direktora, ovlašćena da samostalno zastupa Razvojni fond Vojvodine, piše na portalu Agencije za privredne registre (APR)

Published

on

By

Nikola Tabaković u telefonskom razgovoru sa novinarkom Nove ekonomije nije želeo da odgovori da li je u srodstvu sa guvernerkom Narodne banke Srbije (NBS).

On nije odgovorio ni na SMS poruku sa istim pitanjem, niti je odgovorio na kojoj se funkciji u okviru Razvojnog fonda nalazi.

Nova ekonomija je poslala zahtev i Narodnoj banci Srbije i Razvojnom fondu AP Vojvodine sa istim pitanjem, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Međutim, brojni podaci do kojih je Nova ekonomija došla ukazuju da je Nikola sin guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković. Isto su potvrdili i nezvanični izvori našeg portala.

Naime, u biografiji Jorgovanke Tabanković navodi se da ima sina Nikolu.

On je dospeo u žižu javnosti nakon incidenta u Novom Sadu 2015. godine, kada je navodno došlo do sukoba između njega i advokata Nemanje Aleksića.

Takođe, Nikola Tabaković ima i privatnu firmu koja ima registrovano sedište na istoj adresi u Novom Sadu koju je i guvernerka Tabaković prijavila za svoju ličnu adresu 2008. godine, kada je bila na listi Srpske radikalne stranke za narodne poslanike.

U katastru nekretnina, navodi se da je Nikola Tabaković sada jedini vlasnik istog stana, da je srednje ime njegovog oca isto kao i ime preminulog supruga guvernerke.

U objavama na društvenim mrežama i u komentarima na medijske objave komentarisali da je sin guvernerke zaposlen u Razvojnom fondu AP Vojvodine.

Delatnost Razvojnog fonda je odobravanje kredita, trgovina hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pracvnih poslova, uključujući i konverziju potraživanja, navodi se na sajtu ove institucije.

Razvojni fond nema status agencije ili posebnog pookrajinskog tela, već je u pitanju društvo sa ograničenom odogovornošću.

Nešto više od petine vlasništva nad Razvojnim fondom Vojvodine ima država, dok preostalih 78 udela poseduje Autonomna pokrajina Vojvodine.

Razvojni Fond obavlja poslove koji se odnose na: odobravanje kredita, trgovinu hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pravnih poslova (uključujući i konverziju potraživanja), i druge poslove u skladu sa zakonom.

Razvojni fond je osnovan u februaru 2013. godine. Direktor Razvojnog fonda Vojvodine je Goran Savić.

Katarina Baletić

izvor: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/sin-jorgovanke-tabakovic-nbs-imenovan-za-zastupnika-razvojnog-fonda-vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Da li je Srbija pred novim sankcijama EU: Posle zabrane uvoza ruske nafte sve je u igri

Od 1. novembra Srbija više neće moći da uvozi naftu iz Rusije, a članovi državnog vrha juče su za to optužili Hrvatsku, iako se još polovinom ove godine znalo da na jesen nećemo moći da nabavljamo taj ruski energent

Published

on

By

Sagovornici “Nove” navode da zabrana uvoza nafte iz Ruske Federacije nije sankcija Srbiji već NIS-u koji je većinski u vlasništvu ruske državne kompanije Gaspromnjeft, te da zbog neprilagođavanja spoljnoj politici EU, odnosno neuvođenju sankcija Rusiji Srbija može da trpi i neke druge posledice.

Još polovinom prošle godine znalo se da Srbija od početka novembra neće moći da uvozi naftu iz Rusije, a to je najavljivao i predsednik Aleksandar Vučić. Taj energent Srbija nabavlja preko naftovoda Janaf u Hrvatskoj, koja je, po rečima premijerke Ane Brnabić, insistirala da se zabrana uvoza nafte iz Rusije odnosi i na Srbiju.

Zbog toga je premijerka juče izdramila, navodeći da je na taj način Srbiji izbijeno iz džepa nekoliko stotina miliona evra i optužujući hrvatsko rukovodstvo da se utrkuje u neoustaštvu. Ona je izjavila da je NIS imao “milion” prepiski sa Janafom, gde garantuju da neće prekinuti dotok nafte.

Foto: A.K./ATAImages

“Mi nemamo alternativni naftovod. Mi zavisimo od tog naftovoda, koji smo i mi gradili. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, energetiku koriste za političku odmazdu”, rekla je Brnabić, dodajući da je ostala nafta 20 odsto skuplja od ruske.

Njoj je zasmetalo što je iz zabrane uvoza izuzeta Bugarska, gde posluje takođe ruski Lukoli.

Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji, navodi da Lukoil i NIS nisu ista stvar – da je Lukoil ruska privatna kompanija, dok je Gaspromnjeft, kao većinski vlasnik NIS-a ruska držvna monopolska kompanija.

„To su različite stvari i to je različiti odnos prema ruskoj državnoj i prema privatnoj kompaniji. Takođe, Bugarska je članica EU, Bugarska podržava sve sankcije EU. Bugarska osuđuje rusku agesiju u Ukrajini i konkretno, a ne samo načelno. Mi sve to nismo“, navodi Đukić.

Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji
Srećko Đukić Foto: N1

On ističe da zabranom uvoza nafte iz Rusije neće biti nekih bitnih posledica po Srbije, ako neko ne zloupotrebi ovu odluku, misleći na vlast u Srbiji i Gaspromnjeft. Kako kaže, ta odluka je davno najavljivana, a srpske rafinerije su i do sada prerađivale većim delom naftu koja nije ruskog porekla, već iračku, kazašku, libijsku…

Na pitanje “Nove” da li možemo da trpimo još neke posledice zbog neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, Đukić navodi da treba videti koji je paket EU u pripremi.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Sigurno je da će Brisel pratiti postupke i ponašanje Beograda i da će na osnovu toga suditi i donositi odluke. To znači da iz već postojećeg korpusa tog ogromnog broja sankcija koje postoje može vrlo lako da se neke od tih primene i na Srbiju. U javnosti su se do sada pominjale od viznih, preko finansijskih, do zabrane investiranja. To je sve u opticaju” kaže sagovornik “Nove”.

Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra savremene politike, ističe da Srbija nije pod sankcijama, već NIS.

„Protok ruske nafte kroz Janaf je pod sankcijama. Samim tim Srbija koja je jedino vezana za Janaf – i rafinerija nafta Pančevo i rafinerija nafte Novi Sad nemaju pristup. Postojao je period od šest meseci u kom je Srbija trebalo da se snađe za naftu. NIS je pod sankcijama, kao jedini veliki uvoznik kroz Janaf. Sankcije su za ruske firme“,- ponavlja Štiplija.

Nemanja Todorović Štiplija Foto: Newsmax Adria

On dodaje da je Srbija na vreme razmišljala o tome da je jedini uvoznik ruska kompanija imala bi u međuvremenu neku novu kompaniju koja bi uvozila naftu i ne bi imala problem.

„Bila bi srpska, austrijska… čija god i možda bi mogla da prođe bez ovoga sada. U Srbiji je jedini uvoznik kroz Janaf NIS, koji je ruska kompanija. U vlasništvu Rusa je i uvoz i proizvodnja i promet. U Bugarskoj nije tako. Tamo je samo rafinerije u vlasništvu Lukoila, a najveći prodavac je privatna bugarska kompanija i sutra može da kupi iz koje god hoće kompanije naftu koja je ruska ili nije ruska“, kaže Štiplija za “Novu”.

Upitan da li možemo da očekujemo posledice neuvođenja sankcija Rusiji, on navodi da smo našim nečinjenjem već sami sebi napravili štetu.

„Nema ne treba EU ili neko da nas dodatno kazni. Možemo to i sami. Sve restriktivne mere koje donosi EU nisu uperene prema državama članicama, odnosno zemljama kandidatima, već isključivo protiv Rusije i ruskih kompanija za koje EU misli da učestvuju na neki način u finansiranju agresije na Ukrajinu. Mi možemo da snosimo neke druge posledice zbog usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, to je na državama članicama da donesu tu odluku“, navodi Štiplija.

Predsednik Vučić je još u julu govorio da će država, ako bude morala, preuzeti NIS od Gasproma, kao većinskog vlasnika, dok traju sankcije, a vratiti kad prođu. To se nije dogodilo. Vučić je tada izjavio da pojedini posrednici i trgovci “kirkuk” iračke nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima.

“NIS se mesecima priprema da uvozi nerusku naftu”

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da se u maju znalo da će Srbiji biti onemogućena da od novembra uzvozi rusku naftu, zbog čega se već tada uvozilo malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte „Velebit”.

„NIS se već mesecima priprema da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će biti prerađena srpska nafte Velebit, jedna od najkvalitetnijih na svetu“, kazala je Mihajlović.

Nataša Latković

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/da-li-je-srbija-pred-novim-sankcijama-eu-posle-zabrane-uvoza-ruske-nafte-sve-je-u-igri/

Continue Reading

Trending