Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Kazna za Mađarsku zbog kršenja osnovnih vrednosti EU: Brisel na korak do odluke da Budimpešti uskrati milijarde evra

Ukoliko ne sprovede potrebne reforme, Mađarska bi mogla da ostane bez 7,5 milijardi evra iz fondova Evropske unije

Published

on

To je predlog koji je u nedelju iznela Evropska komisija zbog zabrinutosti u vezi sa demokratskim nazadovanjem ove članice i mogućom korupcijom pri upravljanju novcem u okviru Unije. Lopta je, međutim, sada u dvorištu Budimpešte, ali i Evropskog saveta koji će konačnu odluku morati da donese kvalifikovanom većinom.

Evropska komisija, naime, optužuje mađarsku vladu i premijera Viktora Orbana za urušavanje demokratskih instutucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina. I dok je evropski komesar za finansije Johanes Han pohvalio 17 mera reformi na koje se obavezala mađarska vlada saopštio je da, uprkos merama, EK proporučuje suspenziju sredstava.

“Komisija će sada nadgledati situaciju, kao i ono šta Mađarska preduzima sve do 19. novembra. Tada ćemo ponovo sagledati situaciju, u nadi da evropski budžet više neće biti pod rizikom. Danas smo pokazali moć ovog zaštitnog mehanizma, koji ima za cilj da popravi probleme. Daćemo preporuku Savetu da usvoji ovu kaznenu meru, ukoliko se situacija ne popravi”, rekao je Han.

Ovakvu odluku EU donosi u okviru novog mehanizma, prema kome je uslov za korišćenje sredstava iz evropskih fondova poštovanje vladavine prava. Ipak, na potezu je sada Evropski savet u kom će se odluka doneti samo uz saglasnost 55 odsto zemalja, odnosno 15 od 27 članica EU, uz uslov da to predstavlja 65 odsto stanovništva EU. Brojni analitičari, međutim, u ovom trenutku skeptični su da će do toga doći, te da postoji dovoljan prostor da Brisel i Budimpešta postignu kompromis. Uz to, jedna zemlja – Poljska – već je jasno stavila do znanja da predlog neće podržati.

Šta tačno predlaže Komisija

Prema predlogu koji je izneo Johanes Han, Evropska komisija traži suspenziju 65 odsto sredstava dodeljenih Budimpešti u okviru tri programa EU i kohenzione politike bloka. Izvršna vlast EU je takođe postavila i teren za kompromis koji bi omogućio Budimpešti da zadrži novac.

“Današnja odluka je jasna demonstracija rešenosti Evropske komisije da zaštiti budžet EU i da iskoristi sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo osigurali ovaj važan cilj”, rekao je komesar Johanes Han novinarima posle sastanka komesara u nedelju ujutru.

Preporuka koja je potom upućena Savetu je sledeći korak u procesu mehanizma vladavine prava koji je pokrenut protiv Mađarske u aprilu. Mehanizam, koji je Evropski sud pravde odobrio omogućava Briselu da uvede finansijske sankcije državama članicama “da bi zaštitile budžet” ako se smatra da su prekršile osnovne vrednosti EU. Odluku o izricanju novčane kazne članovi Komisije doneli su jednoglasno, rekao je Han. 

Mađarska je nakon ove odluke obećala da će ispuniti sve obaveze u skladu sa preporukama Evropske komisije, kako se ne bi suspendovalo 7,5 milijardi evra iz Brisela namenjenih Budimpešti. Ministar za razvoj Tibor Navračič rekao je da se nada da će mere Mađarske biti dovoljne da ubede EU komisiju za dobijanje sredstava, preneo je Rojters.

Mađarska vlada podneće danas parlamentu prvi od nekoliko predloga zakona o borbi protiv korupcije, izjavio je njen portparol Zoltan Kovač. Kovač je na Tviteru objavio da će vlada podneti predloge zakona parlamentu danas i u petak, “uključujući predloge za uspostavljanje organa koji će nadgledati procedure javnih nabavki u EU”, preneo je Rojters.

Poljska vlada, međutim, koja je i sama bila pod žestokim kritikama zbog vladavine prava, odmah je nagovestila da će se odupreti svakm potezu da se suspenduju sredstva.

“Poljska će se snažno suprotstaviti svima akcijama evropskih institucija koje nameravaju da nezakonito uskrate sredstva bilo kojoj državi članici, u ovom slučaju posebno Mađarskoj”, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki, prenela je državna agencija PAP.

I nemački poslanik Danijel Frond kritikovao je ovu odluku jer, kako je rekao, “ne ide u pravom smeru”, dodajući da Komisija “nudi Orbanu lak izlaz: lažne reforme”. On je takođe istakao i da će u međuvremenu 27 milijardi evra iz fondova EU nastaviti da ide u Mađarsku.

Milan Nic iz Nemačkog saveta za spoljne poslove (DGAP) tvrdi da je ovo ipak “za EK nova teritorija: prvi put u istoriji je predložila suspendovanje isplate EU fondova jednoj državi članici”.

“Preporučeni iznos je značajan, to će staviti mađarsku vladu pod pritisak da primeni dodatne mere protiv sistemske korupcije i poveća transparentnost u isplati kohezionih fondova EU”, rekao je on za Euronews. 

Pjotr Buras iz Varšavske kancelarije Evrospkog saveta za spoljne poslove (ECFR) na sičan način izrazio je sumnju da je odluka koju je opisao kao “demonstraciju rešenosti Komisije da ostane čvrsta u pogledu kršenja zakona vladavine prava” rezultirati manjim sredstvima za Budimpetu.

“Za konačnu odluku potrebna je kvalifikovana većina u Savetu i stoga je čisto politička. Mnoge zemlje će biti oprezne da preduzmu tako drastičan korak. Ukoliko Mađarska preduzme neke reformsek korake, što je zapravo već uradila, očekivao bih dogovor koji bi učinio mogućim da Savet odbije predlog Komisije”, rekao je on i dodao da su trenutni pregovori između Brisela i Budimpešte oko “plana obnove” su mnogo važniji.

“Problematičan đak” Evrope

Mađarski premijer Viktor Orban godinama unazad važi za lidera EU koji ulazi u sukob za zvaničnim Briselom. Često nije saglasan sa odlukama bloka, a sa druge strane kritikovan je zbog svog ponašanja. U ovom slučaju, nesugladice na relaciji EU-Orban, Mađarsku bi mogle dosta da koštaju.

Objava Johanesa Hana stigla je samo tri dana nakon što su poslanici Evropskog u ogromnom većinom glasova osudili mađarske vlasti pod vođstvom premijera Viktora Orbana za podrivanje demokratije, pojačavajući pritisak na blok da smanji finansiranje te bivše komunističke zemlje.

Nedostatak odlučne akcije EU doprineo je nastanku “hibridnog režima izborne autokratije” odnosno ustavnog sistema u kome se održavaju izbori ali nema poštovanja demokratskih normi i standarda, naveli su evroposlanici u izveštaju o stanju demokratije u Mađarskoj.

U dokumentu se navodi da se u Mađarskoj stanje vrednosti, uključujući demokratije i osnovnih prava, od 2018. dodatno pogoršalo kroz “namerne i sistematske napore mađarske vlade” i neaktivnošću EU.

Na pitanje o odluci Evropskog parlamenta, odnosno o izveštaju o osudi Mađarske, Orban je prilikom nedavne posete Beogradu rekao da misli da je to “vic”. 

“Radi se o tome da je levica zauzela EP, i naš nekadašnji saveznik Narodna stranka se sve više kreće ka levici, a desnica je uspela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju, i upravo odnosi u glasanju to pokazuju. Tu se ne radi o formiranju objektivnog mišljenja, već partijskom napadu i to nije prvi takav napad protiv Mađarske. A taj usvojeni dokument može se nazvati pamfletom. Vi Srbi znate šta znači negativno mišljenje o nekoj zemlji, pa i nama se dešava to isto. Uskoro će tributi za Mađare nestati, pa će izmišljati nove koje ne znamo ni šta znače. Još malo, pa će to raditi samo da sebe zabavljaju, jer nas više ne zanima”, rekao je on. 

Euronews/ T.V.

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/62706/kazna-za-madarsku-zbog-krsenja-osnovnih-vrednosti-eu-brisel-na-korak-do-odluke-da-budimpesti-uskrati-milijarde-evra/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Odsekla kosu za govornicom Evropskog parlamenta u znak solidarnosti sa Irankama

Švedska poslanica u Evropskom parlamentu Abir el Sahani, koja je rođena u Iraku, odsekla je svoju kosu za govornicom Evropskog parlamenta, u znak solidarnosti sa demonstracijama protiv vlasti u Iranu, koje su pokrenute kada je Mahsa Amini (22) preminula u pritvoru policije za moral

Published

on

By

„Sve dok Iran ne bude slobodan, naš bes će biti jači od besa onih koji vrše represiju. Sve dok Iranke ne budu slobodne, bićemo uz vas“, rekla je Sahani za govornicom parlamenta u Strazburu.

Ona je potom uzela makaze, rekla na kurdskom jeziku „žena, život, sloboda“ i odsekla kosu vezanu u rep.

Poznate francuske glumice, među kojima su Žilijet Binoš i Izabel Iper, takođe su odsekle kosu kao znak protesta zbog smrti Amini, koja je uhapšena u Teheranu 13. septembra jer je nosila „neprikladnu odeću“.

Iranske verske vođe suočene su sa protestima širom zemlje nakon njene smrti, a demonstracije su održane i u Londonu, Parizu, Rimu i Madridu u solidarnosti sa iranskim demonstrantima.

Srna

izvor: https://rs.n1info.com/svet/odsekla-kosu-za-govornicom-evropskog-parlamenta-u-znak-solidarnosti-sa-irankama/?fbclid=IwAR3RmIQOVGYXa6zadfRZoR5QBoQc337kxrLAdxq0VZUN2gy-TG4tW_yr2dI

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš (LSV): Laži Miloša Jovanovića o Evropskoj uniji štetne po Srbiju

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Građani i građanke Srbije ne bi smeli da prihvate manipulaciju predsednika DSS Miloša Jovanovića da je mogućnost izolacije Srbije „ravna nuli“, ako nastavi da podržava Putinovu agresiju na Ukrajinu

Published

on

By

Gospodo iz DSS-a, nije lepo širiti neistine za koje i sami znate da nisu tačne.

Srbija danas živi isključivo zbog evropskih i u manjoj meri američkih investicija i pomoći. Srbija je u poslednjih 15 godina povećala svoj izvoz u zemlje EU čak 400% i prvi put smo na pragu da izjednačimo uvoz i izvoz sa ekonomijama Evropske unije.

Svako kockanje sa ovim pozitivnim trendovima bi se direktno odrazilo na kvalitet života svakog građanina. Sankcije demokratskih država prema Srbiji neće biti ni brze ni direktne. Najpre će početi povlačenje velikih investitora, to će biti signal ostalima da Srbija ne želi da nastavi svoje evrointegracije da bi i taj proces bio prekinut. Naposletku, Srbija bi ostala izolovano ostrvo bez mogućnosti razvoja i formalne sankcije ne bi bile potrebne.

U tragičnim vremenima, kakav je rat koji je Putin poveo za uništenje ukrajinske države i nacije, ne može biti neutralnih. Svako ko kaže da je neutralan, u stvari je na strani agresije i podržava zločine nad nevinim civilima Ukrajine. EU i čitav demokratski svet su se jasno odredili. Vučić i njegov režim, kao i čitava ultradesničarska tzv. opozicija nečasno ćute, šalje dvosmislene poruke, verujući da niko neće primetiti njihovu podršku zločinima i agresiji.

Izbor koji su Aleksandar Vučić i njegova lojalna, proruska opozicija napravili skupo će koštati sve građane Srbije. Laži i manipulacije Miloša Jovanovića to neće moći da promene. Građani Srbije na vreme moraju da prepoznaju opasnosti koja dolazi od onih koji su našu zemlju i sve nas spremni da žrtvuju zločinačkom režimu u Kremlju čiji im je interes uvek bliži od našeg, vlastitog. Istorijski, takvi ljudi su imali svoje ime i nazivali su se kvislinzima.

Generalni sekretar LSV

Bojan Kostreš

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hrvatski ustaša dobio doživotnu zabranu ulaska na fudbalski stadion: Salutiranje ga skupo koštalo

Brojni navijači Sidnej Junajteda 58, drugoligaša koji je senzacionalno izborio finale australijskog kupa, na utakmici za trofej na “Western Sydney Stadiumu” vikali su “Za dom spremni” sa visoko podignutim desnicama

Published

on

By

Nakon utakmice je pokrenuta istraga, a Gardijan piše da je jedan navijač Sidneja koji je dizao desnicu doživotno proteran sa svih australijskih stadiona. U toku je identifikovanje i ostalih pojedinaca kojima takođe preti slična kazna.

“Ono što je trebalo da bude slavlje fudbalske igre pokvareno je delovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrednosti naše fudbalske zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povredili i uvredili članove naše fudbalske zajednice. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo navijača koji učestvuju u ovim gnusnim činovima”, rekao je izvršni direktor australijskog fudbalskog saveza Džejms Džonson.

“Radujemo se daljim brzim i teškim kaznama koje će sprovoditi australijski fudbalski savez nakon što se ti navijači identifikuju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za jevrejsku zajednicu i domorodačku zajednicu, već i za sve Australijance”, dodao je.

Index.hr

izvor: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2022&mm=10&dd=05&nav_id=2223099

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

RSE: EU zbog Srbije neće izuzeti Zapadni Balkan iz mera oko ruske nafte

Novi paket sankcija protiv Rusije, koji priprema Evropska unija ne uključuje derogaciju za Zapadni Balkan, zbog beogradskog stava prema zvaničnoj Moskvi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Published

on

By

“Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice su se složile sa ovim stavom”, rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija, prenosi RSE.

Naime, u prvom nacrtu predloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte.

U ranijem predlogu je navedeno da je potrebno predvideti derogaciju za Zapadni Balkan, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.

Derogacija bi, prema preliminarnoj ideji, omogućila tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.

Međutim, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, koje su dogovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

Radio Slobodna Evropa ima u uvid, prenosi, najnoviji dokument, čiji tekst je usaglašen u utorak, 4. oktobra, gde se više ne spominje derogacija za region.

Diplomatski izvori su potvrdili da su nakon dubinske analize, evropski stručnjaci su došli do zaključka da je uvoz nafte dovoljno diversificiran, stoga nije potrebna derogacija jer više “nije nužno kupovati rusku naftu”. Imajući u obzir tu činjenicu kao I protivljenje nekih država članica, Evropska komisija je tu tačku skinula iz svog predloga.

Ranije je Srbija bila izuzeta od sankcija jer je Evropska komisija pronašla rešenje za očuvanje uvoza nafte u Srbiju, preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ambasadori EU su 4. oktobra postigli okvirni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije. Najnoviji paket uključuje i ograničenje cene ruske nafte.

Radio Slobodna Evropa

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/rse-eu-zbog-srbije-nece-izuzeti-zapadni-balkan-iz-mera-oko-ruske-nafte/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mali: Ako se desi i najgori scenario, imaćemo dovoljno gasa za dva meseca

U ovom trenutku u Mađarskoj skladištimo 380 miliona kubnih metara gasa i sa 280 miliona kubnih metara koliko imamo u Banatskom dvoru skladišta su puna do vrha, izjavio je za TV Prva ministar finansija Siniša Mali. On dodaje da će Srbija, sve i da se desi najgori scenario, imati dovoljno gasa za dva meseca za građane i privredu

Published

on

By

„Danas na računu imamo 270 milijardi dinara, udeo javnog duga u BDP je 54 odsto – sigurno smo stabilniji i bezbedniji nego neke druge zemlje, i trudimo se da se kriza ne oseti“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje o oceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za šest meseci mogli da izgubimo sve što smo stvorili u proteklih 10 godina.

„Mi smo mnogo uradili. Počeli smo teške reforme 2014. godine, ali smo u međuvremenu napravili neke rezerve – rastu nam BDP, investicije, zaposlenost, danas je prosečna plata 623 evra a nezaposlenost je 8,4 odsto, imamo jake javne finansije i budžet, a kroz niske cene struje i gasa mi podržavamo domaćinstva i kompanije“, rekao je Mali.

On je naglasio da ponovo država preuzima teret krize na sebe.

„Sada se suočavamo sa činjenicom da se u regionu, s obzirom na ogromnu krizu, zatvaraju male firme – a ako se to desi, suočavate se sa rastom nezaposlenosti“, upozorio je Mali i poručio da Vlada to neće dozvoliti.

Najavio je rast penzija veći od 20 odsto i plata u javnom sektoru za 12,5 odsto.

„Sa druge strane, poslodavce oslobađamo dela doprinosa, povećavamo neoprezivi deo dohotka. Dakle, radimo sve da izbacimo iz ruke svaki argument koji bi neko imao da otpusti radnika“, rekao je Mali.

Kada je reč o kretanjima vrednosti evra i dolara na svetskom tržištu, kao i podizanju referentnih kamatnih stopa centralnih banaka širom sveta, Mali je upozorio da je danas „tanka linija između mera fiskalne i monetarne politike“.

„Najvažnije sidro inflacije je devizni kurs, i mi želimo da održimo kurs stabilnim u što dužem periodu, što je psihološki važno za domaća preduzeća kada prave svoje planove i projekcije“, rekao je Mali.

„Da je jednostavno – nije, biće teško u narednim danima ali dajemo sve od sebe da se negativne posledice što manje osete. Dobro je da imate prijatelje u regionu na koje možete da se oslonite“.

Osvrćući se na sastanak lidera Mađarske, Austrije i Srbije u Budimpešti, koji je održan u ponedeljak, 3. oktobra, Mali je najavio da već sutra, u četvrtak, u Beograd dolaze ministri spoljnih poslova Mađarske i Austrije.

„Nastavlja se rad na dokumentu čiji je cilj odbrana od talasa migracija. Sutra ćemo početi da radimo na detaljima sporazuma, kako bi se Srbija, Mađarska i Austrija zajedno borile protiv tog talasa. Zajednička je strategija, napor i ciljevi“, rekao je Mali

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/biznis/sinisa-mali-o-situaciji-sa-gasom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Srbija u kojoj živimo posledica izostanka lustracije i zabrane SPS, SRS, JUL i SSJ

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su 22 godine od petooktobarskih promena prilika da se ukaže na pogubnost posledica izostanka lustracije i kažnjavanja svih odgovornih za propadanje i uništavanje države u toku vladavine Miloševićevog režima.

Published

on

By

Samo želimo sa podsetimo na Osmu sednicu, „Jogurt revoluciju“ oktobra 1988, ratove, zločine, ubistva političkih protivnika, ekonomski sunovrat, hiperinflaciju, uništavanje svih društvenih vrednosti…

LSV je još 6. oktobra 2000. godine zatražila zabranu Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, JUL-a i Stranke srpskog jedinstva.

Nažalost, većina lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS) tada nije podržala taj zahtev.

Posledice te odluke proživljamo i danas, pod vlašću preobučenih radikala i Miloševićevog portparola Ivice Dačića.

Izostanak lustracije onemogućio je modernizaciju našeg društva i stvaranje uspešne evropske države.

Srbija 2022. godine je društvo u kom protagonisti Miloševićevog režima nesmetano rade i vladaju.

Osuđeni ratni zločinci i kriminalci paradiraju po medijima i obavljaju odgovorne poslove u vlasti.

Građanima se onemogućavaju osnovna ljudska prava, a konzervativni elementi u društvu zabranjuju školske udžbenike koji nisu po njihovom ideološkom kalupu.

Srbija luta u svakom smislu i nije sposobna da napravi otklon od autoritarnih i nedemokratskih režima, kakav je Putinov.

Bez potpunog raskida sa takvom politikom, Srbija neće napredovati, i ostaće zarobljenik političkog mračnjaštva.

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

Continue Reading

Trending