Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Kakve će posledice u društvu ostaviti pandemija Korona virusa?

Rad od kuće ne deluje tako „strašno“ kad uopšte imaš posao. Karantin u kući deluje stimulišuće za sve što nismo stizali u svakodnevnom ludilu posla i obaveza. Javna potrošnja je manja, nema gužvi na ulicama, nema zagađenja u prirodi koju je ljudska vrstila ugrozila.

Published

on

Kriza, koju je na početku 2020. godine donela pandemija izazvana korona virusom, dodatno uvećava nejednakosti u društvu (čak i nepopularni političari apeluju da se ne politizuje situacija, već da se svi bave isključivo prevencijom novog talasa žrtava i pravovremenom reakcijom na one kojima je to potrebno).

Rad od kuće ne deluje tako „strašno“ kad uopšte imaš posao. Karantin u kući deluje stimulišuće za sve što nismo stizali u svakodnevnom ludilu posla i obaveza. Javna potrošnja je manja, nema gužvi na ulicama, nema zagađenja u prirodi koju je ljudska vrstila ugrozila. Uz to, na svetskom nivou će tiha žrtva pandemije biti upravo ženska nezavisnost, kako navodi članak Helen Luis objavljen 19. marta za „The Atlantic“.

Tema se sa javno-zdravstvene prebacila na globalnu ekonomsku krizu, ugrozivši male preduzetnike, velike sisteme, zaustavila javni prevoz, mesta okupljanja na koje smo navikli. Iako je vanredno stanje privremenog karaktera, može trajati nekoliko meseci, a gubici na tržištu rada su trajni. Sektor školstva i brige za decu je zamrznut, tako da su zatvoreni vrtići, osnovne i srednje škole, predavanja na fakultetima su prekinuta ili prebačena u online svet.

Paritet plata oba roditelja „radimo oboje, a vaspitna ustanova brine o našem  detetu/našoj deci“ se prebacio na izbor „ko ostaje kod kuće sa decom?“. Nega o bolesnim i starijim ide na odgovornost ženama, pošto se osim socijalnih normativa uglavnom pripisuje ženi – medicinskoj sestri, negovateljici, gerontodomaćici. Uostalom, žene su manje plaćene i više fleksibilne kada je ova oblast u pitanju, zar ne?

Iako istorija pamti ulazak žena na tržište rada u 20. veku, ostaje pitanje „druge smene“ o vremenu provedenom na neplaćene kućne poslove koje uglavnom obavljaju žene, bez obzira da li rade. Istovremeno, ako se vodimo izrekom „muškarac je glava, a žena vrat kuće“ – jasno je da o kućnom budžetu evidenciju vodi – žena. Ona obavlja nabavke, zna stanje kućne hemije, osnovnih životnih namirnica, u velikoj meri odlučuje o jelovniku za ostale članove porodice.

Još su u gorem položaju svi koji vrše samostalno roditeljsko pravo (samohrani roditelji): od kako su zatvoreni vrtići, osnovne i srednje škole, stavljeni su pred naizgled nemoguć izbor – ostati kod kuće sa decom ili odlaziti na posao? Podsećam da je jedna od prvih mera od proglašenja vanrednog stanja – zabrana izlaska starijih od 65 godina, što velikoj većini (samohranih) roditelja onemogućava čuvanje dece od strane baka i deka. U Velikoj Britaniji, skoro četvrtinu domaćinstava čine jednoroditeljske porodice, od čega je skoro 90% majka samohrani roditelj. Druga iskustva u bliskoj istoriji epidemija su pokazala da je stepen stručne spreme rapidno opao kod devojaka zbog napuštanja škole, da je postojao otežan pristup kontraceptivnim sredstvima, više tinejdžerskih trudnoća, žrtava među porodiljama i bebama na rođenju (kako navodi statistika u SAD), budući da su sredstva raspoređena na druge „prioritetne ciljne grupe“.

Zbog toga je od prvih trenutaka proglašenja vanrednog stanja, prema Vladi Republike Srbije je poslata inicijativa da se postigne visok stepen razumevanja za sve samohrane roditelje koji nisu u mogućnosti da ispunjavaju radne obaveze, zbog obaveza prema sopstvenoj deci.  Neophodno je dublje razumevanje odnosa između poslodavaca, zaposlenih samohranih majki, države i nadležnih ministarstava, pomenuto je u saopštenju inicijative „Mame su zakon“.

U daleko najtežoj poziciji trenutno se nalaze žrtve porodičnog i partnerskog nasilja. Poziv na izbegavanje socijalnih kontakata, uz samoizolaciju/karantin, može dovesti do toga da nasilnici imaju veću kontrolu nad žrtvama, sprečavajući tako makar i mogućnost da se stupi u kontakt sa organizacijama koje mogu pružiti uslugu savetovanja ili zbrinjavanja u sigurne ženske kuće. Dodajte tome stres, zloupotrebu alkohola i finansijske teškoće kao okidače, ali nikako opravdanje za nasilje u porodici i partnerskim odnosima. Inicijative organizacija za zaštitu prava žrtava porodičnog nasilja posebnu pažnju žele da ukažu na tešku situaciju višestruko ranjivih grupa žena, kao što su Romkinje, žene na selu, sa invaliditetom, raseljene žene, kao i one starije od 65 godina. Sve su izložene naporu da sprovedu higijenske i druge mere zaštite za sebe i članove porodica, što nije lako u uslovima života u kojima inače žive, te dodatno doprinosi njihovoj ranjivosti. O tome kako žrtve porodičnog nasilja mogu da postupaju, već je bilo reči na stranici iSerbia.

Sve mere do sada donete od proglašenja vanrednog stanja zatekle su poslodavce, zaposlene i penzionere u određenom trenutku. Od tada, Narodna banka Srbije je predložila moratorijum na kredite, odnosno zastoj u otplati obaveza dužnika. Merama države, biće isplaćena jednokratna pomoć penzionerima, uručeni paketi sa životnim namirnicama. Ali privreda je u velikoj meri stala, čime je prekinuta isplata zarada, uplata poreza i doprinosa, što ugrožava funkcionisanje privatnog i javnog sektora (plate u zdravstvu, ustanovama socijalne zaštite, u komunalnim preduzećima i obrazovanju se isplaćuju iz budžeta). Sa druge strane, već je izvesno koje će posledice na privatni sektor imati vanredno stanje, zbog čega se već sada predlažu mere koje mogu olakšati i pomoći prevazilaženje trenutnog stanja, kako bi šteta bila što manja. Osim odlaganja uplate poreza na imovinu i dobit, predlažu se olakšice oko uplate nameta, kao i uslovi kreditiranja malih i srednjih preduzeća, odnosno garancije države za preduzetnike kod banaka i Fonda za razvoj.

Na kraju, rodna podela uloga će učiniti svoje. Na kraju puta, prilikom donošenja odluke ko odlazi da zarađuje, a ko ostaje sa decom u kući, rezultat je prilično predvidiv. Iako su svi resursi prioritetno upućeni na suočavanje sa pandemijom virusa Covid 19, postojanje svesti je dobar znak da se odmah primene mere zaštite ugroženih kategorija stanovništva i zaštite prava sugrađana i sugrađanki koji su ovim odlukama oštećeni. 

Ana Pataki

SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending