Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Kako je SLUČAJ GAĆE srušio mit o svemoćnim ruskim špijunima: Rusi ih kače na prozore, Kremlj ne zna šta ga je snašlo, a FSB-u se CEO SVET SMEJE

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pozvao je obaveštajnog agenta Konstantina Kudrijavceva i pomoću posebnog softvera ubedio ga da je on zapravo pomoćnik bivšeg direktora Federalnih službi bezbednosti (FSB) Nikolaj Patrušev. Poput pravog poslušnog agenta, Kudrijavcev je prijavio sve što je znao – kako su smrtonosni hemijski agens novičok razmazali po donjem vešu Navaljnog i kako su nakon trovanja specijalno obučeni agenti ponovo uzeli gaće i sa njih uklonili svaki trag hemikalije.

Published

on

Tada je agent objasnio kako je splet okolnosti sprečio njega i njegove kolege da eliminišu ovog “neprijatelja ruske države”: pilot je prebrzo izvršio sletanje, a bolničari na zemlji su previše efikasno primenili protivotrov. Tako su uspeli da spasu život Navaljnom, a to, naravno, nije bio deo plana.

Da li je pošteno reći da je neuspešno trovanje Navaljnog i i čitav niz grešaka koji je usledio najgori poraz u istoriji ruske i sovjetske službe bezbednosti?

Svakako, to je samo poslednja u nizu neverovatnih grešaka zbog kojih se “opasnim” ruskom špijunima smeje ceo svet. Jedan od primera je propali pokušaj ubistva Sergeja Skripalja koji je pokazao zapanjujuću nesposobnost ruske vojne obaveštajne službe (GRU). Ili nedavni izveštaj Belingketa koji je razotkrio oko 305 službenika GRU-a preko baze podataka o registraciji automobila. Sve ovo govori da nešto ne funkcioniše u srcu ruskog obaveštajnog aparata za koji se obično misli da je bez premca.

Neuspesi se dešavaju, a istorija nudi mnoštvo primera. Sovjetsku obaveštajnu službu KGB teško su pogodile izdaje agenata, poput službenika ambasade Igora Gouzenka, koji je otkrio razmere sovjetske nuklearne špijunaže na Zapadu, i Vladimira Petrova, koji je razotkrio sovjetski špijunski prsten u Australiji.

Ovi neuspesi, a bilo ih je sigurno i mnogo više, teško su oštetili sovjetske obaveštajne operacije, ali nisu delegitimizirali obaveštajni aparat kao takav. I dalje se moglo govoriti o radu za sovjetske obaveštajne službe sa osećajem profesionalnog poštovanja. Pojedinci su bili pogrešivi, ali agencija je uvek ulivala strahopoštovanje.

Kada su na meti KGB-a bili sovjetski disidenti i politički aktivisti, on je opravdano dobio reputaciju brutalnog i represivnog aparata, ali za njega se nikada nije moglo reći da je nesposoban ili korumpiran. Zapravo, čak i u svojim zločinima, KGB je bio zastrašujuće efikasan.

FSB nikada nije pravdao reputaciju svoje prethodnice, piše “Moskou tajms”. Uprkos tome što je predsednik Vladimir Putin u prošlosti bio deo obe službe i što se uvek trudio da FSB ojača finansijama i proširenim ovlašćenjima, njeni agenti nisu dostigli ideal “hladnokrvne nepogrešivosti” koji je bio deo mita o KGB špijunima.

Štaviše, poslednjih nekoliko godina ova služba, jedan od stubova moći ruskog režima, pokazala se kao neverovatno nesposobana i korumpirana, ocenjuje “Moskou tajms”.

Slučaj “gaće” potresa zemlju

U međuvremenu, gaće Navaljnog ne prestaju da budu tema u Rusiji i svetu. Video-snimak na kojem Kudrijavcev detaljno objašnjava Navaljnom kako su njegove kolege nanele otrov na njegov donji veš pogledalo je 17 miliona ljudi, ali niko iz Kremlja.

Iako bi sve najradije prećutao, Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da u Kremlju “nemaju vremena da gledaju takve snimke”. Tu se nije zaustavio, pa je dao i psihološku procenu Navaljnog.

– Kod bolesnika se uočava izražena manija proganjanja, ali i elementi megalomanije, odnosno manije veličine – kazao je Peskov, zaključujući da je Putinov kritičar “očigledno opterećen svojom erogenom zonom”.

Jedan od najznačajnijih moskovskih listova Vedomosti piše da Kremlj ne želi “ozbiljno da shvati gaće Navalnog”. Reakcija vlasti, pak, pokazuje da su prodrmani i iznenađeni, kaže politolog Kiril Martinov za nezavisnu rusku televiziju Dožd.

– Ne mogu da se dogovore kako da reaguju – imamo istovremeno i ignorisanje i ismevanje i odbacivanje optužbi – rekao je Martinov.

Prema njegovom mišljenju, Navaljni se pokazao kao svojevrsni osvetnik svojim “ubicama” koje je izveo na čistinu, prenosi “Jutarnji list”.

– On više nije samo žrtva, nego čovek koji se sam suprotstavio, bez ičije pomoći, tako moćnom aparatu kakav je FSB. On prati njih, a ne oni njega – napominje Martinov te ističe kako se u razgovoru sa Kudrijavcevom vidi i oseća njegova nelagoda zbog neuspešno izvršenog zadatka i strah od reakcije nadređenih.

Iz FSB-a su o “gaćama” imali da kažu samo da je sve to “lažno”, iako nisu pokazali nikakve dokaze za to. Rekli su da je to samo “provokacija radi diskreditovanja FSB-a” i kako je sada jasno da je Navaljni sarađivao sa stranim obaveštajnim službama. Ruski državni mediji pokušavaju da ismeju snimak Navaljnog, ali se niko od njih ne bavi onim što je u tom telefonskom razgovoru rekao Kudrijavcev, inače vojni hemičar.

Nedavno je Putin priznao da je, zbog brige za nacionalnu bezbednost, Navaljni bio praćen jer je kontaktirao sa stranim obaveštajnim službama. Putin se tada nasmeao i zapitao “kome on treba” i da bi, da su to hteli, “ruski agenti završili posao”, misleći valjda da bi likvidacija Navaljnog bila “uspešna”. Ipak, sada bi mogao da se zagrcne jer su “gaće” odjednom postale simbol otpora.

Tako su širom Rusije mnogi okačili svoje gaće na prozore, a poznati ruski ridatelj Vitalij Manski priveden je nakon što se sa gaćama u rukama pojavio ispred ulaza u FSB na Lubjanki.

Mnogi smatraju da Putin ovo nikad neće zaboraviti Navaljnom koji je sada, nakon “afere mudante”, definitivno postao ne samo neprijatelj broj jedan Kremlja, nego je i potvrdio svoj status opozicionog političara koji prkosi režimu koji je, pak, dosad nastojao da ga ignoriše. Naime, njegovo ime se u medijima nije navodilo, ni Putin ga ne izgovara, a ostali pripadnici elite vrlo retko.

Aleksej Navaljni je svojim videom na Jutjubu i “gaćama” osigurao sebi svetsku slavu koja, bez obzira na dalji rasplet, neće dobro sesti Kremlju. Ovog puta je Navaljni ipak razbio blokadu i uspeo da uđe u mejnstrim medije. I ne samo to, uspeo je da njegovo ime javno pomene i Putin lično.

Izvor: blic.rs

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

POŽAR U TRŽNOM CENTRU BIG

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap.

Published

on

By

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap. Vatrogasne ekipe odmah su izašle na teren i trenutno sa dva vozila i nekoliko vatrogasaca gase požar.

izvor: https://www.zrklik.com/2021/12/pozar-u-trznom-centru-big/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo branitelja podržalo obnovu ustaškog groblja u Zagrebu

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Published

on

By

Kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komunisti su to groblje sravnili sa zemljom, a 75 godina kasnije očekuje se da obnovu plate građani Zagreba.

Ministarstvo branitelja podržalo je projekt obnove s nazivom “groblje hrvatskih vojnika od 41. do 45.”, a kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

izvor: agencije

izvor: https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/12/5/ministarstvo-branitelja-podrzalo-obnovu-ustaskog-groblja-u-zagrebu

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice – zavisi od EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Published

on

By

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Kurti je na konferenciji za medije rekao da nema informacija „da li Srbija uslovljava nastavak dijaloga“, i da održavanje sastanka zavisi od zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Nemam informaciju da postoje uslovi od bilo koga, ali procena da li takav sastanak treba da bude održan ili ne, pripada posredniku ili fasilitatoru – kako sebe nazivaju, odnosno gospodinu Borelu i njegovom izaslaniku Lajčaku“, rekao je on.

Napomenuo je da su „oni ti koji procenjuju da li će poslati pozive ili ne“, i da na održavanje sastanka ne utiče, kako je istakao, „bilo kakvo uslovljavanje druge strane“.

Autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/kurti-sledeci-sastanak-sa-vucicem-mozda-sledece-sedmice-zavisi-od-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zeleni blok traži zakon protiv rudnika litijuma i smenu celog REM-a

Koalicija traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni Savet REM-a na čelu sa Oliverom Zekić

Published

on

By

Otvorena Građanska platforma „Akcija“, organizacije „Ekološki ustanak“ i „Ne davimo Beograd“ najavile su na konferenciji za novinare ispred Generalnog sekretarijata predsednika republike blokadu saobraćajnica i sledeće subote širom Srbije, ali njihovi predstavnici nisu precizirali koliko će trajati.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da nema ništa protiv da naredna blokada traje i tri sata.

On je poručio građanima da u sledeću subotu budu spremni za nastavak blokada širom Srbije sve do ispunjenja zahteva.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović izjavio je da zeleno-levi blok, pored povlačenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić.

„Čuli ste juče da nas je predsednica REM gospođa Zekić sve nazvala banditima i da svi mi trebamo da budemo pohapšeni, svi mi slobodni građani koji smo izašli u skladu sa Ustavom i zakonom da protestujemo“, rekao je Zelenović na konferenciji za medije ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

(Beta, Foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/zeleni-blok-trazi-zakon-protiv-rudnika-litijuma-i-smenu-celog-rem-a.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pojedini stočari iz srednjeg Banata prinuđeni da rasprodaju krave

Problemi veliki i u ostalim selima

Published

on

By

Radica Vučenić iz Čente skoro je rasprodao svoje stado muznih krava. Za prodaju su ostale još tri krave. Vučenić kaže da je bio prinuđen da rasproda svoje blago zbog bolesti, ali i zato što odavno nema matematike u mlečnom stočarstvu.

– Mleko je jeftino, a hrana skupa, i to je najkraći odgovor – kaže za portal zrenjaninski.com Radica Vučenić i dodaje da cena od 27 – 28 dinara za litar mleka odavno ne pokriva troškove.

Gotovo sve krave iz ovog domaćinstva su prešle Dunav i otišle u centralnu Srbiju. Kupci su mu rekli da tamošnje mlekare otkupljuju mleko za 40 dinara po litru. Po toj ceni se možda i isplati baviti proizvodnjom mleka, dodaje Vučenić.

Problemi veliki i u ostalim selima

I stočni fond u Melencima se više nego prepolovio. Jedan od naših sagovornika, koji nije želeo da mu objavimo ime, ističe da se svinja za klanje ne može naći ni za lek. I stočara koji se bave mlečnim stočarstvom sve je manje, a i naš sagovornik je odlučio da proda krave.

– Subvencije i premije kasne, radne snage nema, hrana je skupa i pitam se za koga i zbog čega da radim. Kupio sam balu sena u Tordi za 450 dinara, a litar mleka košta 27,80 dinara. A krave su obaveza od 24 sata. Često kažem, to je gora robija od Sremske Mitrovice. Tamo odslužiš svoje, a ovde kraja nema – priča nam Melenčanin čiju bi priču verovatno potpisali i mnogi drugi manji i srednji stočari.

Za bikove iz januara i februara prošle godine još nisu isplaćene subvencije. Sve kasni, a krava mora da jede svakog dana, naglašava naš sagovornik.

– Kad zovem Upravu za agrarna plaćanja ili je stalno zauzeto ili mi, kad ih dobijem, kažu da je predmet u obradi. Sad smo čuli da subvencije neće biti isplaćene ni ove godine. Više nema smisla raditi sa gubitkom. Nisam usamljen slučaj, ima ih još u Melencima, a i u Kumanu, selu gde je nekad bilo više krava nego stanovnika – kaže naš sagovornik, koji napominje da su se i krave iz njegove štale zaputile na put južno od Dunava.

Situacija je slična i u ostalim selima u srednjem Banatu. Probelmi su veliki, a mali i srednji proizvođači nestaju, iako mnogi ne žele da govore javno o tome i zameraju se otkupljivačima.

– Gotovo niko ne rasproda sve i ostaje mu mleko za predaju. Ne možemo mnogo da biramo, a naši otkupljivači se ljute kad spomenemo koliko plaćaju mleko. Kao da lažemo. To stoji u papirima. Ali ovdašnji ljudi ne vole neprijatnosti, pa ih izbegavaju – objašnjavaju nam naši sagovornici.

izvor: https://www.zrenjaninski.com/poljoprivreda/pojedini-stocari-iz-srednjeg-banata-prinudjeni-da-rasprodaju-krave/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski desničari na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a

Potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Published

on

By

Petnaestak evropskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje učestvuju na skupu žele formirati “veliku grupaciju” unutar Evropskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, “biti druga snaga u Evropskom parlamentu”.

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz jula su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španiji Santiago Abascal i šefica Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.

Organizatori međutim još uvijek u petak nisu objavili puni popis sudionika.

Strahuju od formiranja “superdržave”

U Evropskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokratja dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Evropski konzervativci i reformisti.

Mađarski Fidesz, koji se u martu razišao s Evropskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

“To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme”, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti “važna etapa”.

Zemlje potpisnice deklaracije iz jula insistiraju na potrebi duboke reforme Evropske unije jer strahuju od formiranja “superdržave”.

Stoga će one, po Ewi Marciniak, politologinji s Poljske akademije nauka, pokušati “minimizirati međusobne razlike” posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u te insistirati na zajedničkim tačkama

IZVOR: AGENCIJE

Continue Reading

Trending