Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Kako je 1990. govorio Ante Marković, koji je ekonomskim reformama hteo spasiti SFRJ

ANTE MARKOVIĆ bio je predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske i posljednji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije do prosinca 1991.

Published

on

Marković je u saveznoj Skupštini SFRJ, 1989. godine, iznio ambiciozan program gospodarske reforme s osnovnim ciljem, obaranjem hiperinflacije. Markovićeva je vlada smanjila inflaciju s 56 posto mjesečno u prosincu 1989. na 17,3 posto u siječnju 1990., te 8,4 posto u veljači i 2,4 posto u ožujku 1990.

Prije toga je, 1990., uvjeren da su mjere koje je započeo dovoljne za uspjeh na prvim višestranačkim izborima, osnovao Savez reformskih snaga Jugoslavije, stranku koja je podržavala njegove ekonomske mjere i zalagala se za evolutivnu reformu cjelokupnog društvenog i državnog uređenja SFRJ.

Kao predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) na današnji je dan 1990. održao veliku tiskovnu konferenciju o strateškim ekonomskim ciljevima za 1991., a na kojoj su bili i strani novinari. Optimistično je govorio kako će Jugoslavija u 1991. – napredovati. SFRJ se raspala nakon šest mjeseci.

U nastavku donosimo članak iz Večernjih novosti od 4. prosinca 1990.

Samo za trenutak iznenađen velikim brojem novinara na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Palači federacije, predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) Ante Marković, uz svoj poznati optimizam, ponovio je da savezna vlada neće odstupiti od predloženih strateških ciljeva reforme i mjera ekonomske politike za 1991. godinu: nepromijenjenog tečaja dinara, daljnjeg zamrzavanja novčanih tokova, obaranja inflacije i cijena. 

Pritom će se pomagati izvoz, smanjiti budžetska potrošnja, a plaće će moći dijeliti samo oni koji budu imali novaca. Marković ni jučer nije tvrdio da će sve ovo proteći bez “otpora i diverzija”, ali je usprkos tome izrazio nadu da će, prije svega zahvaljujući nezadrživom procesu privatizacije, izgradnja novog sustava na ruševinama starog ipak u 1991. godini – napredovati.

Optimizam nije bez pokrića, jer smanjena inflacija na samo tri posto u studenom i jedan i pol posto očekivana u prosincu, kao i održavanje višestranačkih izbora u svim republikama u relativno mirnim uvjetima, kao i početak nove runde pregovora o usvajanju amandmana na Ustav SFRJ s izgledima za uspjeh i nastavak razgovora s EZ i MMF-om, nov su poticaj saveznoj vladi i njenom premijeru da od reforme ne odustaju.

Nova vlada na ljeto

Iako je ekonomska reforma osnova svih promjena u Jugoslaviji, Ante Marković je rekao da u ovoj fazi prelaznog perioda ključnu ulogu mora odigrati ustavno-pravni okvir sadržan u amandmanima na Ustav SFRJ, pa je zato novinarima priopćio i dobru vijest:

“O tome smo za vrijeme praznika razgovarali s predstavnicima Slovenije i Hrvatske, a danas u Skupštini SFRJ s njenim predsjednikom i predsjednicima republičkih skupština. Od 25 amandmana s Hrvatskom smo uspjeli usuglasiti 20 (ranije je ona pristala samo na pet), Slovenija je pristala otvoriti razgovor o amandmanima, a s predstavnicima Srbije počinjemo razgovor na tu temu sljedeći tjedan. Danas je postignut dogovor da se na Ustavnoj komisiji usuglasi minimalan broj amandmana koji se mogu usvojiti, a da ostali ostanu u fazi razmatranja i sačekaju višestranačke izbore u svim republikama.”

Prema očekivanju Markovića, Izborni zakoni i izbori za Savezno vijeće Skupštine SFRJ te izbor nove vlade trebali bi se u kontinuitetu obaviti do kraja prvog polugodišta, a možda i prije. Zastoja neće biti jer će do konstituiranja novih višestranačkih skupština, kako u republikama tako i u federaciji, funkcionirati sadašnje.

Najviše pitanja domaćih i stranih novinara bilo je upućeno povodom intervjua generala Kadijevića, ali Ante Marković je, uz ispriku što ga nije pročitao, odbijao komentirati stavove svog ministra obrane na osnovi interpretacija samih novinara. Ipak, on je između ostalog rekao:

“Poznajem stavove svojih ministara i iza njih stojim jer nijedan nije protiv politike koju vlada vodi. Kadijević je osjećao obavezu tako nešto reći da bi se u zemlji osigurao miran kurs reformi i održavanje demokratskih izbora. A ako se Kadijevićevi stavovi ne budu slagali s vladinim, SIV će o tome raspravljati. Postoji mogućnost u slučaju značajnijeg neslaganja ili da vlada podnese ostavku, kao što je normalno svugdje u svijetu, ili da ministar ode iz vlade.”

Rezervna opcija

Na pitanje novinara Reutersa podržava li vojska vladu, Marković je objasnio bit odnosa između vlade Sekretarijata za narodnu obranu i Predsjedništva SFRJ kao zapovjednika oružanih snaga:

“Sve što spada u nadležnost Saveznog sekretarijata narodne obrane je i u nadležnosti vlade, a zapovijedanje u JNA je u nadležnosti Predsjedništva SFRJ i mi s tim nemamo ništa. Međutim, ako se dogodi bilo kakvo naoružavanje grupa pored legalne vojske i policije, resorni ministar je dužan, u skladu s politikom Savezne vlade, intervenirati. Ministar je dužan provoditi stavove vlade, a ako to ne čini, normalno, on dolazi na dnevni red. Do sada takav slučaj nismo imali.”

Marković inače smatra da se vojska nije dužna izjašnjavati o reformskom smjeru federalne vlade jer to nije njena nadležnost.

Na pitanje vjeruje li u realnost odcjepljenja Slovenije i ima li vlada ima neku rezervnu opciju u takvom slučaju, Marković je rekao da odcjepljenje nije realno moguće u bliskoj budućnosti. 

“Iako je SIV protiv razlaza i zalaže se za jedinstvenu Jugoslaviju, kad je riječ o promjenama, moguće je i o tome razgovarati. Ali ako dođe do razlaza, ni jedna federalna jedinica ne bi mogla proći da ne plati visoku cijenu tog poteza, koja je daleko veća od traženja uvjeta za zajednički život. Na duži vremenski period moguće je razmišljati o izdvajanju, ali u međuvremenu će doći novi izbori, pa će biti i drugačijeg raspoloženja.”

Mnogi strani novinari posebno su inzistirali da Marković odgovori na pitanje tzv. stranačkog karaktera, na što im je on odgovorio da kao predsjednik vlade neće odgovarati o reformskoj stranci.

Federacija – konfederacija

Objašnjavajući da su amandmani najpogodniji za prijelazni period u kojem se nalazi Jugoslavija na pragu dogovora o budućem uređenju, poslije višestranačkih izbora, Marković je rekao:

“Izjašnjavanje o federaciji, odnosno konfederaciji, bilo bi isto kao da određujemo ime još nerođenom djetetu. I danas nema smisla da se oko toga svađamo.”

Referendum o reformi 

Dopisnik Business Internationala pitao je Markovića tko u Jugoslaviji ustvari podržava reformu, a predsjednik je između ostalog rekao:

“Usudio bih se reći da građani Jugoslavije daju podršku reformi. Tko bi se odrekao punih trgovina kad nam na tome zavide i mnogi naši susjedi i zemlje socijalizma koje su također u prijelaznom periodu? Kad bismo raspisali referendum o reformi, vjerujem da bi većina građana bila za nju.

Da dosad ipak nismo platili preveliku cijenu reformskih poteza, Marković je ilustrirao podatkom da je od ljetos iz solidnih deviznih rezervi potrošena samo milijarda dolara.

Vlada – predsjedništvo

Na pitanje uživa li SIV podršku Predsjedništva SFRJ, nakon izjave njegovog člana Dragutina Zelenovića na jednom predizbornom skupu da je vladin program loš, Marković je izjavio:

“Komunikacija između SIV-a i državnog Predsjedništva je dobra i nelogično bi bilo da poslije izjave pojedinca dođe u pitanje podrška kolektivnog šefa države SIV-u.”

Devalvacija

Kako komentira službene zahtjeve za devalvaciju dinara, pitao je novinar Vjesnika.

“Nikakav službeni zahtjev za devalvaciju dinara do sada nismo dobili”, bio je kategoričan Ante Marković.

“Ako dođu iz pojedinih republičkih skupština, bit ćemo dužni odgovoriti u redovnoj skupštinskoj proceduri, što uvijek i činimo bilo da usvajamo ili odbijamo prijedloge.

(Večernje novosti, 4. prosinca 1990.)

Izvor: index.hr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i u izveštaju EP

Published

on

By

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sirene i vanredno stanje na ulicama: Prvi snimci iz Hajdelberga VIDEO

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Published

on

By

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Hajdelberga, gde se danas dogodila pucnjava. Iako je napadač mrtav, a svi ranjeni primljeni u lokalnu bolnicu, veliki broj snaga bezbednosti i dalje se nalazi na ulicama.

Dok odjekuju sirene, vozila policije i Hitne pomoći užurbano prolaze gradom.

Prema informacijama nemačkog Velta, nepoznati muškarac je oko 12.35 časova ušao u salu univerziteta. Pucao je na prisutne, pri čemu je nekoliko ljudi teže ranjeno.

olicija je saopštila da je odmah po prijavi izašla na lice mesta, kao i da je napadač mrtav. Iako se pretpostavlja da je neutralisan tokom akcije pripadnika policije, bezbednosni izvori kažu da je počinilac u početku pobegao i da je policija tragala za njim.

On je ubrzo pronađen mrtav, zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršio samoubistvo. Prema informacijama agencije DPA, i sam napadač je bio student. On nije imao političke ili verske motive, navode bezbednosni krugovi.

Iz policije kažu da je utvrđeno da je napadač delovao sam, ali će se istraga nastaviti u narendim danima.

Anđela Krstović

izvor: https://nova.rs/svet/sirene-i-vanredno-stanje-na-ulicama-prvi-snimci-iz-hajdelberga-video/

Continue Reading

Trending