Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Jeremić: Vučić neće dati ni jedan jedini ustupak, mi možemo da ga nateramo

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je u Novom danu da Aleksandar Vučić neće dati “ni jedan jedini ustupak opoziciji u toku predstojećih pregovora”, kao i da predstavnici opozicije mogu da ga nateraju ukoliko su jedinstveni i konsolidovani. Kao najveći problem pred predstojeće razgovore, navodi pregovarački sastav koji treba izađe pred predstavnike vlasti. “Ukoliko Đilas nastavi da insistira da tamo bude ‘gulaš’ raznoraznih predstavnika stranaka i ukoliko se ne dogovorimo oko jedinstvenog i elegantnog nastupa, tada ćemo da prepolovimo naše šanse da uspemo u tom procesu. A ukoliko ne budemo uspeli da jedinstveno nastupimo u ovom dijalogu, onda sigurno neće biti koordinacije oko izbora”, napominje Jeremić.

Published

on

Podsetimo, međustranački dijalog o unapređenju izbornih uslova uz posredstvo poslanika Evropskog parlamenta prema najavama Vladimira Bilčika očekuje se početkom aprila. Evro-parlamentarci su završili interne pripreme i napravili detaljan plan za naredna dva meseca tokom kojih će se sastati sa šefovima poslaničkih grupa, liderima opozicije, predstavnicima Vlade i drugi relevantnim akterima u Srbiji.

„Mislim da je vrlo teško pratiti ko je sa kim (u opoziciji), kao i da je to postala jedna cirkuska predstava i ne bih voleo da ‘dodajem ulje na vatru’. Što se tiče pregovaračke platforme, ona je spremna, ona je završena i to više nije tema. Sa njom, po preporuci Narodne stranke ne treba izlaziti u javnost, jer ako ulazite u ozbiljan proces, tada ne možete u javnosti da iznosite šta želite da postignete i šta su vam ‘crvene linije’. Dakle platforma nije problem, ali ono što jeste problem je kako tamo opozicija treba da bude zastupljena“, ocenio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Skupština slobodne Srbije je izašla sa predlogom da cela opozicija treba da izađe sa dva kredibilna pregovarača oko kojih bi se svi dogovorili. Stranka na čijem je čelu je prihvatila taj predlog, kao i pokret Dveri, ali Dragan Đilas nije.

„Ja i dalje ne razumem zašto ga nije prihvatio. Logika je vrlo jednostavna. Ukoliko tamo pošaljete buljuk raznoraznih predstavnika svih mogućih stranaka, od toga će da ispadne jedan galimatijas iz koga ništa pametno ne može da izađe“, smatra predsednik Narodne stranke.

Ukazuje da će proces dijaloga biti pod okom evropskih pregovarača, od kojih jedino zavisi, prema njegoj tvrdnji, da li će biti bilo kakvog napretka.

Uloga evropskih posrednika

„Da se potpuno razumemo, Aleksandar Vučić neće dati ni jedan jedini ustupak, možemo da ga nateramo mi i trebamo da budemo svesni toga. Mogu da ga eventualno nateraju i evropski posrednici, a oni će na početku da se postave da posmatraju kako to sve izgleda. Ukoliko mi budemo tamo delovali ozbiljno i konsolidovano tako da znamo šta hoćemo, tada će možda da razmisle da pritisnu i drugu stranu da napravi neki ustupak“, ocenjuje Jeremić.

Na pitanje zašto opozicija nije aktivnija i složnija odgovara: „Što se tiče aktivnosti, ne bih mogao da se složim da nismo aktivni. Poslednjih nekoliko godina smo proveli praveći odbore širom Srbije, danas nijedna politička organizacija u opoziciji to nema. Pokrivamo 80 odsto Srbije. Što se tiče jedinstva, to je neka druga stvar. Slažem se sa konstatacijom da građane ne zanima kakvi su moji odnosi sa Đilasom ili nekim trećim. To nikoga ne zanima, a iz objektivnih okolnosti bi trebalo da u pregovorima pod pokroviteljstvom EU trebalo da nastupimo jedinstveno. Ako ne budemo konsolidovani i ozbiljni, nećemo dobiti ništa“.

„Ponuda Narodne stranke je i dalje na stolu. Hajde da smo jedinstveni, hajde da nas predstavljaju dvojica. Uopšte ne moramo mi iz Narodne stranke čak ni predložiti koja su ta dvojica“, poručio je Jeremić.

Objašnjava da je njegova partija predložila da pregovarači iz opozicije budu Slobodan samardžić i bojan pajtić, kao i da izgleda da je predlog Pajtića „ubo u oko nečiju sujetu“, i dodaje da su u pitanju njegove bivše stranačke kolege.

„Ukoliko Đilas nastavi da insistira da tamo bude ‘gulaš’ raznoraznih predstavnika stranaka i ukoliko se ne dogovorimo oko jedinstvenog i elegantnog nastupa, tada ćemo da prepolovima naše šanse da uspemo u tom procesu. A ukoliko ne budemo uspeli da jedinstveno nastupimo u ovom dijalogu, onda sigurno nećče biti koordinacije oko izbora“, napominje Jeremić.

Ne guramo sebe u prvi plan

Kaže da Narodna stranka ne gura sebe u prvi plan i ne insistira da bude zastupljena u tom dijalogu.

„Onaj koji šalje tamo predstavnike da budu u prvom planu i da paradiraju pred kamerama, neka objasni zašto nema jedinstva. Mi ne insistiramo da budemo bilo gde“, kaže on.

Kao osnovni cilj budućih pregovora sa vlastima navodi bolje izborne uslove.

Kao rezultate Narodne stranke ističe da je to jedina opoziciona organizacija koja funckioniše u više od 80 odsto lokaliteta u Srbiji, kao i da nema drugih opozicionih organizacija sa takvim kapacitetom.

„Činjenica je da smo danas najbolje organizovana opoziciona stranka koja ima najznačajniji broj ljudi koji su spremni da ponesu neku odgovornost. Od lokalnog do republičkog nivoa“, kazao je naš sagovornik.

Za Nenada Ristovića, koji se nalazi na čelu grupe građana u Zaječaru koja je osvojila gotovo 30 odsto glasova kaže: „Svaka njemu čast, ja sam imao želju da se sretnem sa njim, on to nije prihvatio. Poštujem ga, ali mislim da način na koji će vlast pribegavati u kontrolisanju nezadovoljstva u Srbiji je u dozvoljavanju građanskim i lokalnim pokretima da se kroz njih kanališe nezadovljstvo“.

Govoreći o bojkotu izbora i o onome što je on doneo, ističe da nije bilo njega ne bi bilo izbora naredne četiri godine.

„A ovako će ih biti. I biće prilike da se napravi bolji rezultat“, istakao je on.

Komentarišući promene koje bi trebalo da nastupe nakon promene vlasti, istakao je obračun sa nekim predstavnicima vlasti.

„Mora biti obračuna, po zakonu, sa onima koji su zloupotrebili državne resurse i kršili zakone sa devastirajućim posledicama po narod i državu u prethodnih devet godina. Lustracija i Zakon o poreklu imovine koji bi bio temeljno sproveden je jedan od okosnica politike Narodne stranke“, poručio je Jeremić.

Izvor: n1info.com

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i u izveštaju EP

Published

on

By

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sirene i vanredno stanje na ulicama: Prvi snimci iz Hajdelberga VIDEO

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Published

on

By

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Hajdelberga, gde se danas dogodila pucnjava. Iako je napadač mrtav, a svi ranjeni primljeni u lokalnu bolnicu, veliki broj snaga bezbednosti i dalje se nalazi na ulicama.

Dok odjekuju sirene, vozila policije i Hitne pomoći užurbano prolaze gradom.

Prema informacijama nemačkog Velta, nepoznati muškarac je oko 12.35 časova ušao u salu univerziteta. Pucao je na prisutne, pri čemu je nekoliko ljudi teže ranjeno.

olicija je saopštila da je odmah po prijavi izašla na lice mesta, kao i da je napadač mrtav. Iako se pretpostavlja da je neutralisan tokom akcije pripadnika policije, bezbednosni izvori kažu da je počinilac u početku pobegao i da je policija tragala za njim.

On je ubrzo pronađen mrtav, zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršio samoubistvo. Prema informacijama agencije DPA, i sam napadač je bio student. On nije imao političke ili verske motive, navode bezbednosni krugovi.

Iz policije kažu da je utvrđeno da je napadač delovao sam, ali će se istraga nastaviti u narendim danima.

Anđela Krstović

izvor: https://nova.rs/svet/sirene-i-vanredno-stanje-na-ulicama-prvi-snimci-iz-hajdelberga-video/

Continue Reading

Trending