Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Ivan Jevtović: Ministra Dmitrovića sam prijavio policiji

Svaka vrsta manipulacije, bilo političke ili istorijske, dovela je do toga da je današnji ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović lično mene na svom Tviteru prozvao ološem i mamlazom, i pozvao svoje istomišljenike da tako reaguju. Problematično je da neko ko je sklon takvom ponašanju bude odlikovan titulom ministra za konstruktivizam i porodična pitanja, a napada mene, porodičnog čoveka, na tako gnusan način. Prijavio sam ceo slučaj policiji”, rekao je glumac Ivan Jevtović, u intervjuu za portal Nova.rs.

Published

on

Glumac Ivan Jevtović doživeo je napade preko društvenih mreža zbog uloge u predstavi “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, i to od političara, koji su kasnije bili nagrađeni.

Pored predstave “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” koja je, kako i sam glumac kaže, jedna izuzetno uspešna predstava, umetnički gledano, sa njim smo pričali i o političkoj sceni, predsedniku Vučiću, vakcinaciji, bendu Psihobilje i budućim glumačkim projektima, na kojima vredno radi.

Šta je za vas značilo što ste imali ulogu u predstavi “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”?

– Radi se o političkom doživljaju stvari, odnosno istorijsko-političkom. Dok sam spremao tu predstavu, doživeo sam prošišćenje, kada je u pitanju ta problematična i bolna situacija. Zahvaljujući reditelju Zlatku Pakoviću, koji nam je davao instrukcije i izvore iz kojih smo pristupali toj temi, pročitao sam stvari koje su meni složile mozaik vezan za Srebrenicu . Jedan od glavnih zaključaka je da su naše tzv. vojskovođe Mladić, Beara i cela ta ekipa pravi zločinci i to pred našim narodom, pre svega, jer su odstupili od pravila službe za koju su radili. Došlo je do zloupotrebe položaja, koja je dovela do velikog zločina.

Da li se danas dovoljno zna o ovom nemilom događaju?

– Voljan sam da sa svakim sednem i da razgovaram na tu temu, jer mi smo odgovorni da bilo kom klincu iz ove naše divne zemlje objasnimo da su jedan i jedan – dva, odnosno da dezerter koji je odstupio od ratne službe ne može da bude heroj. Ja sam bio vojnik ’90. i ’91. a ’99. sam branio Beograd i morao sam kao mnogo niži vojnik da se povinujem svakoj mogućoj naredbi. U slučaju Srebrenice došlo je do devastiranja i ogromnog problema sa kojim naš narod mora biti upoznat.

Zbog uloge u ovoj predstavi, doživeli ste mnoge osude i vređanja preko društvenih mreža. Ko je prvi započeo sa tim?

– Svaka vrsta manipulacije, bilo političke ili istorijske, dovela je do toga da je današnji ministar za brigu o porodici i demografiji, Ratko Dmitrović, lično mene na svom Tviteru prozvao ološem i mamlazom, i pozvao svoje istomišljenike da tako reaguju. Problematično je da neko ko je sklon takvom ponašanju bude odlikovan titulom ministra za konstruktivizam i porodična pitanja, a napada mene, porodičnog čoveka, na tako gnusan način.

Da li ste tada prijavili ministra Dmitrovića policiji?

– Prijavio sam ceo slučaj policiji, i sad idemo na pozitivnu stranu, a to je da su pretnje koje smo dobijali moje kolege i ja ubrzo zaustavljene, nakon delovanja policije. Oni su bili vrlo stručni i profesionalni u tom smislu, i nisu unosili bilo koju vrstu političkog aspekta u celu priču. Stali su u odbranu građana, što je potpuno ispravno.

Ovo nije prvi slučaj da političari verbalno napadaju glumce. Krajem prošle godine vaše kolege Dragan Bjelogrlić i Seka Sablić dobijali su uvrede od poslanika Marka Atlagića. Zbog čega je to tako?

– Sve što se desilo sa Sekom i sa Bjelom dolazi upravo iz nakaradne i smešne jednolične partijske skupštine. Mene zanima i komentar Maje Gojković, čiji me je kolega napao. Ona je dužna da štiti nas, ali nije toga svesna, a možda ni ne želi da bude svesna. Sve što se dešava sa našom profesijom, pa je u poslednje vreme stigmatizovana, povezano je sa neverovatno nefunkcionalnim i neefikasnim državnim aparatom jer ne postoje konsekvence. Zato nam i buja nasilje. Zato na svakodnevnom nivou imamo razne probleme. Svakog dana dešavaju se ubistva. Tako nikada do sada nije bilo.

Imali ste ulogu i u predstavi “Vox Dei – Građanska neposlušnost”, koju je režirao Zlatko Paković. U ovoj predstavi se sudi predsedniku Srbije, kojeg ste igrali upravo vi. Možete li nam reći nešto više o tome?

– U toj predstavi je Zlatko Paković, moj saborac i drug, istomišljenik i genijalni autor, napravio scenu suđenja na koje su svi aktuelni političari bili pozvani. Mi kao umetnici i kao slobodoumni predstavnici napravili smo subrealnost i makar u predstavi smo uradili ono što bi bilo, pravno gledano, potpuno neophodno jer se svakodnevno krši Ustav. Spremajući tu predstavu, mnogo smo proučavali Ustav. Kada bi postojao neki kompjuter koji bi beležio količinu prekršaja Ustava, to bi bila velika brojka jer se desetine hiljada puta dnevno krši Ustav na državnom nivou. Ja kao građanin imam obaveze da plaćam porez i da poštujem zakone, i tako dalje, ali koja su moja prava? U toj predstavi smo vrlo konkretno prikazali kako naš narod, koji je u problemu zbog svega ovoga o čemu pričamo, može da traži svoja prava.

Kako ste se spremali za ulogu predsednika Vučića u toj predstavi?

– Tu se nije radilo o bilo kakvom poistovećivanju sa tom personom. On je ovde prikazan samo kao neko ko izgovara rečenicu koja je ušla i u predstavu “Srebrenica”, a to je pozivanje da se za svakog jednog ubijenog Srbina ubije sto Muslimana. To je on izgovorio i taj video-snimak postoji i na Jutjubu. Kada sam prvi put video taj snimak, nisam mogao da prihvatim logiku evropske zajednice i svetskih zvaničnika da to nije problem, i da takva osoba može da ulazi u njihove zvanične institucije. To je neko ko je ipak dao genocidnu izjavu.

Šta je prema vašem mišljenju glavni problem kada je u pitanju ta tematika?

– Mi nemamo više nikakav suverenitet. Ljudi su mnogo toga zaboravili. Kada sam bio dete, učili smo kroz odbranu i zaštitu, kroz marksizam i filozofiju o državnom suverenitetu. SFRJ, i znali smo šta to znači. Danas deca, pa i ljudi, ne spominju suverenitet, dok neke države i neki narodi odvajaju mnogo energije i snage za to. Mi nemamo uopšte suverenitet. Ako pominjem suverenitet na nivou kulture ili umetnosti, davno smo to izgubili. Imamo primer bioskopa “Cinepelxx”, koji nije u vlasništvu države Srbije, već drugih korporacija koje, shodno svojim interesima, puštaju filmove bez razmišljanja o tome da postoje dobri naši filmovi. Imali smo ozbiljnu firmu “Beogradski film”, koja je imala 15-16 bioskopskih sala, izgubili smo taj suverenitet i to bez ikakvih konsenkevnci.

Pored glume, osnovali ste i bend Psihobilje, koji je pank-politički osvešten bend. Dokle ste stigli sa muzičkim radom?

– Bend je na okupu, imamo s vremena na vreme i probe. Stvaramo to što bi moglo da se nazove materijalom za naš prvi album. Ova godina je ugrozila sve izvođačke umetnosti, ali je otvorila opciju da se proces stvaranja više akumulira i da se na probama radi kvalitetnije. Imamo muzičkog producenta koji će da nas uobliči, i iskreno se nadam da će se to desiti ove godine. Uživam u tome i uvek sam bio rokenroler, bez obzira u kom obliku jer tada vi ostajete slobodniji. Kada se vratimo u normalnost, verujem da će sve to biti katarzično za sve.

Kada je u pitanju gluma, na čemu trenutno radite, i u kojim ćemo sve predstavama imati prilike da vas gledamo?

– Predstava “Berači snova”, po tekstu Vladimira Đurđevića, u režiji Bobe Đurovića je spremna. Imali smo pretpremijerno izvođenje, a početkom marta u Zvezdara teatru biće i njena premijera. Ovo je još jedna odlična politička satira. Druga predstava u kojoj igram je “64” hrvatske spisateljice Tene Štivčić, u režiji Alise Stojanović. Ovo je jedan vrlo ubedljiv komad u kome igra sjajna ekipa, i mislim da će se predstava igrati dugo, i da će biti festivalski favorit zbog teme, a i zato što je odlično napisana. Sledeća predstava “Idiot”, koja je moja doktorska teza, izvešće se premijerno u Pozorištu lektira Vladimir Jevtović, u toku ove godine, kada se za to budu stekli normalni uslovi. To će biti povod da uradim ono što se od mene s neba očekuje, da savladam taj nivo, da bih mogao da prenosim dalje mlađima sve što je neophodno. Ono što me čini ponosnim, to je mnogo mojih studenata koji su u Pozorištu lektira Vladimir Jevtović. Važno je da se sistematski više ulaže u budućnost naše nove kulturne scene i naših novih umetnika.

Ceo intervju pročitajte na sajtu nova.rs.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Izabrana nova nemačka vlada. Šolc premijer

Published

on

By

Kandidat za kancelara Olaf Šolc izabran je danas u Bundestagu za novog šefa nemačke vlade, a njegovi ministri i on posle toga dali su zakletvu.

Kako navode nemački mediji, dobio je 395 glasova.

Podsećanja radi, stranke nemačke “semafor koalicije” – Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i Slobodarska stranka (FDP) – potpisale su u utorak koalicioni sporazum, kojim je ozvaničen kraj šesnaestogodišnje vladavine Angele Merkel.

b92

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Europa pokrenula važan projekt. EU i SAD uzvraćaju udarac sve moćnijoj Kini

Published

on

By

EUROPSKA komisija je najavila novu inicijativu pod nazivom Global Gateway s ciljem promoviranja “održive i pouzdane veze koja radi za ljude i planet, kako bi se uhvatila u koštac s najhitnijim globalnim izazovima, od klimatskih promjena i zaštite okoliša, do poboljšanja zdravstvene sigurnosti te jačanja konkurentnosti i globalnih lanaca opskrbe”.

U pitanju je nova strategija EU kojom se planira investirati 300 milijardi dolara tijekom sljedećih pet godina u infrastrukturne, razvojne i društvene projekte u zemljama izvan EU, tj. zemljama u razvoju.

Alternativa Kini

Iako se to nigdje izričito ne navodi, Global Gateway je samo EU verzija kineske Belt and Road inicijative, tj. Ekonomskog pojasa Puta svile (Silk Road Economic Belt). Čak se dogodila bizarna situacija da u dijelu priopćenja za medije koje se odnosi na moguća pitanja medija sama EU postavlja pitanje (praktički sama sebi): “Je li Global Gateway odgovor na kinesku inicijativu Belt and Road Initiative i u kakvom je odnosu s drugim inicijativama?”, a u odgovoru se ne spominje ni Belt and Road Initiative ni Kina.

Ali stoji da će se Global Gateway EU i Build Back Better World, što je slična inicijativa zemalja G7 koje predvodi SAD, nadopunjavati. Time je na diplomatski način najavljeno ekonomsko i geopolitičko savezništvo EU i SAD-a u svrhu ograničavanja utjecaja Kine. Čak se ide toliko daleko da se implicitno proziva Kinu zbog toga što svojom inicijativom uzrokuje neodrživo zaduživanje zemalja u razvoju.

Put svile

Kina je 2013. pokrenula inicijativu Put svile da bi proširila svoj gospodarski i geopolitički utjecaj u svijetu ulaganjem (uglavnom) u infrastrukturne projekte, posebno one vezane za prijevoz i trgovinu (ceste, željeznice, luke, naftovodi…).

Tom inicijativom se želi omogućiti lakši izvoz proizvoda iz Kine te lakši uvoz sirovina iz zemalja Azije i Afrike.Kopnenim putevima se povezuje zapad Europe i zapadna Rusija sa zapadnom Kinom, nafta i plin iz Kaspijskog mora preko država Srednje Azije, Indijski ocean preko Mjanmara (nekadašnja Burma), koridor preko Pakistana, a čak se planira nekoliko projekata preko Himalaja prema Nepalu. Kako je kontejnerski pomorski prijevoz najekonomičniji, onda je pomorski dio Puta svile daleko privlačniji Kini od kopnenog.

Zbog toga Kina puno investira u luke jugoistočne Azije, Oceanije i Afrike. Kako se na Europu gleda kao važno tržište, onda su i europske luke privlačna meta. Grčku luku Pirej već su kupili Kinezi, a u planu su investicije u luke Portugala i Italije. Posebno je zanimljiv Trst, kao moderna alternativa povijesnoj važnosti Venecije, koja je bila jedan od krajeva srednjovjekovnog Puta svile, ali više nije prikladna za moderni prometni teretni prijevoz. Luke u Hrvatskoj nisu u planu investicija vezanima za moderni Put svile.

Pad i uspon Kine

Iako je kineski moderni Put svile nesumnjivo razvojno jako važan mnogim državama, a kroz rast svjetske trgovine dugoročno doprinosi rastu svjetskog gospodarstva, s njim su vezane i mnoge kontroverze.

Naravno, Kini je glavni cilj promocija vlastitih interesa i povratak središta svijeta sa Zapada na Istok. Kinesko Carstvo je cijelu povijest sebe smatralo središtem svijeta kojem sve ostale države i narodi moraju iskazivati poštovanje i pokornost. 19. i 20. st. su bili katastrofalni za Kinu, puno međusobnih ratova, vojnih invazija, masovne gladi i općenito strahovitog pada Kine u društvenom, vojnom, ekonomskom, političkom, kulturološkom i znanstvenom smislu. Period od 1839. do 1949. se danas u Kini naziva Stoljećem poniženja.

Od prvog poniženja u Opijumskim ratovima protiv Britanskog Carstva, preko poraza u ratovima protiv carske Rusije i Francuske, poraza u Boxerskom ustanku protiv koalicije europskih sila i Japana, pa do Japanske okupacije u Drugom svjetskom ratu, Kina je doživljavala udarac za udarcem. Traumu kineskog društva nisu stvorili sami vojni porazi, nego primarno ponižavajući uvjeti mira nakon tih sukoba. Kina je komadana, mučena i sramoćena. Ispravak tih povijesnih trauma i povratak centra svijeta u Kinu je jedan od ciljeva kineske politike, posebno kod tzv. “jastrebova”, nacionalističkog krila Komunističke partije.

U kontekstu inicijative modernog Puta svile zanimljivo je primijetiti kako je veliki povijesni pad Kine samonametnut. Carevi Kine su u 15. st. zabranili daleka pomorska putovanja i uništili većinu carske flote, što je ideološki podržano drevnom kineskom filozofijom konfucijanizma. Iako nije sasvim jasno je li to bilo presudno za postupni pad Kine, jer samom stanovništvu nije bilo zabranjeno putovati morem izvan Kine, nego su prestala carski/državno sponzorirana putovanja, znakovito je što zatvaranje Kine u samu sebe dovodi do propadanja Kine, a danas na suprotan način, otvaranjem Kine prema svjetskoj trgovini, Kina pokušava ponovno postati centar svijeta.

Diplomacija zamkom duga

Neki analitičari i aktivisti smatraju moderni Put svile samo pokušajem Kine da zamijeni SAD kao globalni hegemon, a korištene metode opisuju kao neokolonijalizam sa sinocentričnim licem.

Jedna od metoda tog neoimperijalizma je “Diplomacija zamkom duga”. Taj pojam označava situaciju u kojoj neka bogata država daje prevelike kredite manjoj i siromašnijoj državi, s namjerom da izvuče političke i ekonomske ustupke kada ta država ne bude mogla vraćati dug. Termin je skovao indijski ekonomist i geostrateški analitičar Brahma Chellaney da bi opisao predatorske prakse Kine prilikom kreditiranja, koje nadilaze mogućnosti siromašnijih zemalja da ih redovito vraćaju i time ih prisile na razne strateške, političke, vojne i ekonomske ustupke Kini.

Najpoznatiji primjer je izgradnja luke Hambantote u Šri Lanki za koju je uzet kredit od kineske državne banke Exim u iznosu 300 milijuna dolara, a gradila ju je kineska državna kompanija. To je bila prva faza. U drugoj fazi je uzet dodatni kredit od 757 milijuna dolara za dovršetak gradnje, ali s uvjetom kreditiranja da lukom upravljaju i budu u vlasništvu 65% dvije kineske kompanije. Kako je luka bila neisplativa nakon izgradnje, a Šri Lanka je nagomilala dugove nevezane za samu luku, prestala je vraćati dug. Zatim je, nakon puta premijera Šri Lanke u Kinu, stvorena nova kompanija koja će upravljati lukom na rok od 99 godina, a vlasnik 85% nove kompanije će biti kineska većinski državna kompanija Chinese Merchants Port Holdings Co.Ltd.

Ima i onih poput politologinje Deborah Bräutigam koji tvrde da je pojam diplomacije zamkom duga marketinški izmišljen termin bez uporišta u stvarnosti. Nekoliko think-thankova i istraživačkih centara je također osporavalo postojanje dokaza o kineskoj diplomaciji zamkom duga te da je većina dugova 2001.-2017. reprogramirana ili oproštena.

index.hr

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hrvoje Klasić: Žao mi je što u Srbiji nema promena na vidiku u tom smislu

Published

on

By

Prvi put posle 30 godina od zločina počinjenog nad srpskom porodicom Zec u Zagrebu, jedan gradonačelnik hrvatske prestonice Tomislav Tomašević odaće poštu na Sljemenu Aleksandri Zec i njenim roditeljima.

Taj zločin su počinili pripadnici specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, tzv. merčepovci. Oni su su nešto iza 23 sata, 7. decembra 1991. došli ispred kuće porodice Zec na zagrebačkoj Trešnjevci te prilikom bega hicima u leđa usmrtili 38.godišnjeg Mihajla Zeca. Njegovu suprugu Mariju i kćerku Aleksandru, koje su svedočile ubistvu, odveli su kombijem do Adolfovca gde su ubijene.

Tri godine nakon počinjenog zločina ubicu je Franjo Tuđman primio u Prvi hrvatski gardijski zdrug koji je bio pod direktnom nadležnošću Kancelarije predsednika, podsećaju hrvatski mediji, i dodaju da je ubica dogurao do čina pukovnika. Sada, kako se navodi, imamo situaciju da HDZ slavi Tuđmana, a SDP, Možemo! uz HDZ-ove koalicione partnere iz SDSS-a učestvuju u komemoraciji porodici Zec.

Hrvoje Klasić, hrvatski istoričar, u izjavi za Danas pozdravlja postupak gradonačelnika Zagreba koji je otišao na komemoraciju. Kako navodi iako je situacija na političkoj sceni u Hrvatskoj kompleksna ipak pokazuje velike znakove napredovanja.

„Rekao bih da hrvatsku vode HDZ i Srbi, dakle Srbi su vlast, oni ne podržavaju vladu nego jesu u vladi. Sa druge strane, HDZ danas na čelu sa Andrejem Plenkovićem doista nije više ono što je bio u vrijeme Franje Tuđmana. Ja često kažem Andrej Plenković je predsjednik pogrešne stranke. On ni po čemu nije niti nacionalista niti se od njega mogla ikada čuti relativizacija ustašluka“.

Klasić napominje da to nije situacija samo u Zagrebu. „Danas su u desetak najvećih hrvatskih gradova na vlasti ljudi, gradonačelnici ili stranke koje razmišljaju slično – od Splita, Rijeke, Pule, Siska, Varaždina… To su dobre stvari koje se događaju. Naravno, žao mi je što u Srbiji nema promjena na vidiku u tom smislu“.

Naglašava da društvo bez slobodnih medija i bez opozicije nije normalno društvo. „U Hrvatskoj se već 20 godina ne zna ko će pobediti na izborima, u Hrvatskoj mediji ruše premijere, ministre. Toga u Srbiji nema“.

Dakle ako gledamo šta je HDZ, za koji bi, kaže Klasić, voleo da je drugačiji, postoji ipak razlika u odnosu na režim SNS, koji ima sve karakteristike totalitarnog i jednostranačkog sistema. „I to je loše za Srbiju bez obzira što mnogi misle da to može uticati na regiju, mislim da Srbija u ovom trenutku najviše može naštetiti samoj sebi i to radi uporno već godinama“.

Napominje da u Hrvatskoj čak i desne stranke vode ljudi koji sa 1990.tim nemaju veze. „U Srbiji su i dalje, bilo ugledni, bilo uticajni političari, ljudi koji su 1990.tih godina igrali aktivne uloge od Vojislava Šešelja, Ivice Dačića do Aleksandra Vučića. To je bitna razlika.  Suočavanje sa 1990.tim godinama nije isto kada vi u njima niste sudjelovali i kada ste bili dio jednog udruženog poduhvata“.

Kada je reč o poslednjim Milanovićevim istupima vezanim za „vrste genocida“, Klasić kaže: „Koliko ja poznajem Milanovića, znam da mi većina neće vjerovati, mislim da tu ne postoji nikakva strategija niti nikakvo promišljeno djelovanje a kamoli u smislu nekavog saveza sa Miloradom Dodikom ili bilo kim drugim“. Milanović, kaže, jednostavno ima potrebu biti drugačiji i kontra svemu.

Naglašava da on ni u jednom trenutku nije negirao genocid „samo je po, mom dubokom uvjerenju, ušao u raspravu postoje li nivelacije genocida, da tako kažem, u smislu koji je veći ili manji i do nekakve pravne definicije što je potpuno nebitno“. Jer on nije, napominje sagovornik Danasa, profesor na Jejlu ili Kolumbiji pa da o tome raspravlja nego je „predsednik u jednoj regiji u kojoj se ovakve stvari uglavnom koriste za manipaluciju i nekakve dnevno političke svrhe“. Dodaje da kod Milanovića po to pitanju nema nikakve dileme ko je odgovoran za to i da se genocid dogodio.

„Ono što bih rekao a što je opet veliki pomak u hrvatskom slučaju koliko mi je poznato i Milanović i Vučić imaju ustavom jednake ovlasti“ koje, kako navodi, različito koriste. „Milanovića svi mediji mogu kritizirati, on nema uticaja na njih, a u Srbiji gdje Vučić ima iste takve ovlasti u principu je apsolutni gospodar života bilo političkog, medijskog. I tu se dakle otišlo korak dalje“.

Dodaje da bi voleo da Milanović bira reči i da promisli kada neke stvari govori iako nekad ima i najbolju nameru. Njegovi postupci, kaže Klasić, nikoga ni na šta ne obavezuju. „Meni se ne sviđa to što govori ali iza toga ne postoji politika, iza toga ne postoji praksa niti u prošlosti niti u budućnosti. Zoran Milanović sigurno ne misli ništa dobro niti o HDZ u Hrvatskoj niti od HDZ u BiH. To što je Milanović primio Dodika ili otišao Čoviću, sa tim se ne slažem. Mislim potpuno suprotno – da pozivanje na državu nacija umjesto na državu građana je potpuno nešto što vodi i dalje ka održanju neučinkovite BiH“.

Ističe da bi voleo da i Hrvati i Srbi iz BiH shvate da je „glupo kada Dodik govori da mu je Srbija druga domovina ili kada bilo koji Hrvat iz Hercegovine kaže da mu je Hrvatska druga domovina, jer nije tako. Oni su autohtoni stanovnici BiH, oni se mogu osjećati identitetski drugačije, njegovati neke svoje posebnosti i specifičnosti u odnosu na druge. Međutim, koliko god se Hrvati i Bošnjaci i Hrvati i Srbi u BiH smatrali da su drugačiji jedni od drugih i trećih u Bosni oni su isto toliko drugačiji od Hrvata u Hrvatskoj odnosno Srba u Srbiji“.

Ustaško groblje da ne postane mesto žaljenja za propalim režimom

Kada je reč o podršci Ministarstva branitelja obnovi ustaškog groblja u Zagrebu, Klasić napominje da tu treba biti pažljiv te da je o tome pisao protiv. „Njemačka država obnavlja groblja njemačkih vojnika koji su bili u Vermahtu i koji su ginuli na Normandiji, po Rusiji i svuda. To nije neočekivana i neobičajena praksa u svetu. Ako idemo po humanističkom i kršćanskom pravu da svaki čovjek ima obilježeno grobno mjesto to nije upitno“.  Ono sa čime, kaže, ima dubokih problema a što se u nemačkom slučaju ne događa jeste da se na nekakvim tablama uz ta groblja govori o hrvatskim vojnicima u hrvatskoj vojsci. „To se ne bi smjelo dogoditi jer to su bili kolaboracionisti, posebno ovi na Mirogoju, oni su poginuli za vrijeme Drugog svjetskog rata oni čak i nisu žrtve nakon Blajburga. Srećom, koliko sam vidio prihvaćeno je i neće se zvati groblje hrvatskih vojnika već vojnika NDH. I to bi bio najmanji problem kada bi mi u društvu generalno u Hrvatskoj imali jasan stav što je NDH i što je ustaški pokret pa onda neka ti ljudi i imaju grobna mjesta ali da to ne postane mjesto okupljanja i žaljenja nad propalim režimom i nad zločinačkom državom“.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Veber: Dolaskom nove koalicione vlade u Nemačkoj može se očekivati preokret prema Vučićevoj vlasti

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlin Bodo Veber izjavio je večeras da se sa dolaskom nove koalicione vlade u Nemačkoj može očekivati preokret prema vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa naglaskom na jačanje demokratskih principa i vrednosti vladavine prava.

Published

on

By

Bodo Veber Foto: Youtube/Screenshot

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlin Bodo Veber izjavio je večeras da se sa dolaskom nove koalicione vlade u Nemačkoj može očekivati preokret prema vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa naglaskom na jačanje demokratskih principa i vrednosti vladavine prava.

Zeleni će uticati na snažnije zalagnje nemačke vlade za nastavak evropskih integracija Balkana, čak do otvorenih svađa sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom zbog njegove blokade, istakao je Veber za Njuzmaks adria.

Veber je kazao da se može očekivati ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova, ali i novi odnos Berlina prema Vučićevoj vlasti u Srbiji, sa naglaskom na demokratskim principima i vrednostima vladavine prava.

FoNet

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/veber-dolaskom-nove-koalicione-vlade-u-nemackoj-moze-se-ocekivati-preokret-prema-vucicevoj-vlasti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Inicijativa A11 podnela još dve krivične prijave u vezi sa radnicima iz Vijetnama

Jedna od krivičnih prijava odnosi se na protivpravno lišenje slobode

Published

on

By

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava „A11“ saopštila je danas da je podnela nove krivične prijave u cilju adekvatnog rešavanja pitanja više od 400 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike guma „Linglong“ u Zrenjaninu.

Kako se navodi u saopštenju, krivične prijave su podnete protiv odgovornih lica u kompanijama „China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction“ sa ogrankom u Beogradu i „Linglong International Europe“ Zrenjanin, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo povreda prava na štrajk.

„Pored toga, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo protivpravno lišenje slobode putem ograničenja slobode kretanja tridesetak radnika iz Vijetnama podneta je još jedna krivična prijava protiv odgovornog lica u Linglongu“, navodi se u saopštenju.

Protiv odgovornog lica u „Linglongu“ podnete su i prijave komunalnoj miliciji zbog kršenja propisa o komunalnim delatnostima i korišćenju površina u javnoj nameni.

„Pored navedenih podnetih prijava, Inicijativa A11 podnela je i inicijativu Zaštitniku građana da na osnovu dostavljenih dokaza, a po sopstvenoj inicijativi, pokrene postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Nacionalne službe za zapošljavanje u postupku izdavanja radnih dozvola za radnike iz Vijetnama“, piše u saopštenju.

Oni su pozvali sve nadležne organe da hitno preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako bi odgovorili na „ozbiljne indicije o teškim kršenjima ljudskih prava radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike guma Linglong u Zrenjaninu“.

(Beta)

izvor: https://www.autonomija.info/inicijativa-a11-podnela-jos-dve-krivicne-prijave-u-vezi-sa-radnicima-iz-vijetnama.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbija dobila saglasnost EU za otvaranje klastera četiri

Zemlje članice EU postigle su saglasnost o otvaranju klastera četiri – „Zelena agenda i održiva povezanost“ u pregovorima o članstvu sa Srbijom

Published

on

By

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Zemlje članice EU postigle su saglasnost o otvaranju klastera četiri – „Zelena agenda i održiva povezanost“ u pregovorima o članstvu sa Srbijom, potvrđeno je za Radio-televiziju Srbije (RTS) u diplomatskim izvorima u Briselu.

Klaster četiri biće otvoren na Međuvladinoj konferenciji, koja će biti održana 14. decembra u Briselu, nakon sastanka Saveta ministara opštih i evropskih poslova EU, navodi RTS.

U okviru ovog klastera biće otvorena istovremeno četiri nova poglavlja: poglavlje 14 o transportnoj politici, 15 o energetici, poglavlje 21+ trans-evropske mreže i poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Ovu odluku bi trebao zvanično da usvoje i ambasadori zemalja članica na sastanku u sredu, 8. decembra, čime će Srbija, posle zastoja od dve godine, biti u situaciji da učini sledeći korak u pregovorima o članstvu u EU.

Klaster četiri se odnosi na „zelenu agendu i održivu povezanost“, objedinjuje poglavlja ili oblasti koja su vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/srbija-dobila-saglasnost-eu-za-otvaranje-klastera-cetiri/

Continue Reading

Trending