Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Ima li Srba u Filipu Rodiću?

O tome sam jutros razmišljao kao naslovu teksta koji bih mogao napisati. Ne, tamo Srba nema. Ima samo fantazma koju Filip Rodić ima o sebi i o tome kakvi bi Srbi trebali biti. Na sliku i priliku samog F.R. koji bi hteo da oni misle njegove misli, da govore njegove reči i da osećaju njegova osećanja. On bi hteo da živote Srba pretvori u svoje fantazme i da im tako oduzme njihove živote

Published

on

Javni servis je pre desetak dana objavio kolumnu Biljane Srbljanović o imenovanju Arno Gujona na mesto vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Pojavljivanje komentara na istu temu u nedeljniku “Novosti”, koji izdaje Srpsko nacionalno vijeće u Hrvatskoj, pokrenuo je seriju napada na novinarku Anju Kožul.

Napadi koji su stigli iz Srbije su bili u toj meri brutalni i preteći da su izazvali reakciju Hrvatskog novinarskog društva koje je u svom saopštenju pozvalo institucije države da zaštite koleginicu Kožul.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija podržava Anju Kožul i osuđuje napade koji na društvenim mrežama dolaze od prononsiranog ratnog huškača Dragoslava Bokana.

Stvaranju pogromaške atmosfere doprinosi i kolumnista beogradskih “Večernjih novosti” Filip Rodić, koji u svom tekstu postavlja pitanje “Ima li Srba u SNV?”

Ako vam je ovaj komentar i napad zaličio na vokabular iz devedesetih, niste daleko od istine, jer smo takve komentare slušali od strane Milorada Vučelića, sadašnjeg glavnog i odgovornog urednika “Večernjih novosti”, osnivača nedeljnika “Pečat” u kojem je pomenuti Rodić pomoćnik glavnog i odgovornog urednika.

Slušali smo ih devedesetih, za vreme ratova, kada su upravo Srbi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini najsurovije zloupotrebljavani, a potom odbacivani. A Vučelić je, kao tadašnji direktor svemoćne RTS, tek u 17 ili 27 minutu u centralnom Dnevniku izvestio o “padu Krajine”.

Krugovi se veoma „lepo“ zatvaraju tako da Rodić sebi daje slobodu da dovodi u pitanje uređivački koncept nedeljnika Srpskog nacionalnog vijeća, ali i njihovog političkog koncepta. Slično Miodragu Linti, i Filip Rodić sa bezbedne daljine zamera na pokušajima hrvatsko-srpskog poverenja, pomirenja i obostrano hrabrim koracima u tom smeru. Pritom Rodić baš i nije originalan sa tim pitanjem o Srbima, pošto je isto pitanje na konferenciji u Beogradu još 2011. godine postavio tadašnji (iziritirani) ruski ambasador Čepurin.

Izuzetno je važno napomenuti da je glasilo Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, nedeljnik “Novosti” i portalnovosti.com, jedan od najboljih listova u regionu u kojem rade izvanredni novinari iz brojnih medija, a u prvom redu iz nekada svakako najbolje evropske novine Feral Tribuna. “Novosti” su svakoga dana meta nacionalista, šovinista, ratnih zločinaca, desničara, pod konstantnim zahtevima desnice da budu zabranjeni, da se ukinu sredstva za podršku medijima manjina, pa sve do najbrutalnijih pretnji uredništvu i novinarima.

“Novosti”, kao i Srpsko nacionalno vijeće, imaju nezamenjivu ulogu kada je reč o očuvanju društvenog, kulturnog, političkog identiteta Srba u Hrvatskoj danas. Uprkos ogromnim izazovima kroz koje su prolazili, uspeli su da, iako malobrojni, nametnu pitanje položaja Srba u Hrvatskoj i bez neke velike podrške iz matice. “Novosti” treba braniti pre svega zbog toga što veoma profesionalno obavljaju novinarsku misiju, posvećeno, temeljno, istraživački, a ne zbog toga što su glasilo Srpskog nacionalnog vijeća ili srpske manjine, jer nisu samo to.

Po meni je potpuno legitimno otvoriti pitanje Gujonovog imenovanja od strane onih koji predstavljaju Srbe i dijasporu u regionu. Umesto da to bude razlog za legitimnu diskusiju od strane svakako najuticajnijeg medija srpske manjine u regionu, Gujonov mandat započinje sa ovakvom odbranom njegovog lika i dela. Bilo bi dobro da se on sam distancira od ovakvih branitelja, pošto je smisao njegovog postavljena na visoku poziciju u Ministarstvu spoljnih poslova upravo podrška Srbima u regionu, njihovim glasilima i njihovoj slobodi.

A sloboda, značaj i hrabrost “Novosti” su veliki i nesporni.

Isto kao i lidera Srpskog nacionalnog vijeća.

Kao i novinarke Anje Kožul.

Dok se to formalno ne konstatuje iz Beograda, stalno ću se pitati: “Ima li ovde razuma?”

A pošto znamo odgovor na to pitanje, bolje je da budem eksplicitan – od istorijskog je značaja da podržimo “Novosti”, Srpsko nacionalno vijeće i druge institucije Srba u Hrvatskoj, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu, institucije koje nastoje da očuvaju nasleđe, kulturnu baštinu, jezik, i da unaprede taj prostor. Koje brinu o stratištima u kojima su, pored drugih naroda, stradavali i Srbi.

Od istorijskog je značaja da se podrže napori koje čine ove institucije koje, uz sve razlike, rade u slozi sa Crkvom, obnavljaju svoj ekonomski život u sredinama u kojima žive, obnavljaju školsku i kulturnu autonomiju, bore se za ravnopravnost i priznanje ćirilice, pružaju pravnu pomoć mnogima, pružaju humanitarnu pomoć još brojnijima, raskrčuju i obnavljaju obrasle i zapuštene društvene domove i crkve, grade nove kulturne centre i sedišta u Zagrebu, Rijeci, Vukovaru, Kninu, Osijeku i drugim mestima. Izgrađuju odnose između Hrvatske i Srbije u meri u kojoj mogu. Šire i svoj i prostore slobode u Hrvatskoj generalno.

Od istorijskog je značaja podržati njihovu nezamenjivu ulogu u sećanju na sve što se Srbima događalo na tim prostorima i zajedničko komemoriranje mesta stradanja svih u ratu devedesetih. Ali je jednako važno podržati i proces normalizacije, suživota, pomirenja. A to je jedino moguće preko demokratski izabranih dokazanih demokrata, predstavnika koji 30 godina vode veoma važnu bitku. I preko profesionalnih medija koji se bave najvažnijim temama.

Tekst je na portalu Javni servis objavio Veran Matić, specijalni izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića za nestale osobe

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i u izveštaju EP

Published

on

By

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sirene i vanredno stanje na ulicama: Prvi snimci iz Hajdelberga VIDEO

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Published

on

By

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Hajdelberga, gde se danas dogodila pucnjava. Iako je napadač mrtav, a svi ranjeni primljeni u lokalnu bolnicu, veliki broj snaga bezbednosti i dalje se nalazi na ulicama.

Dok odjekuju sirene, vozila policije i Hitne pomoći užurbano prolaze gradom.

Prema informacijama nemačkog Velta, nepoznati muškarac je oko 12.35 časova ušao u salu univerziteta. Pucao je na prisutne, pri čemu je nekoliko ljudi teže ranjeno.

olicija je saopštila da je odmah po prijavi izašla na lice mesta, kao i da je napadač mrtav. Iako se pretpostavlja da je neutralisan tokom akcije pripadnika policije, bezbednosni izvori kažu da je počinilac u početku pobegao i da je policija tragala za njim.

On je ubrzo pronađen mrtav, zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršio samoubistvo. Prema informacijama agencije DPA, i sam napadač je bio student. On nije imao političke ili verske motive, navode bezbednosni krugovi.

Iz policije kažu da je utvrđeno da je napadač delovao sam, ali će se istraga nastaviti u narendim danima.

Anđela Krstović

izvor: https://nova.rs/svet/sirene-i-vanredno-stanje-na-ulicama-prvi-snimci-iz-hajdelberga-video/

Continue Reading

Trending