Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Hrvatski list Pupovcu: Ti bi da budeš na listi zaklanih

Ekstremno desni “Hrvatski tjednik” objavio je u novom broju zastrašujući komentar u kojem poziva na nasilje prema Srbima i Miloradu Pupovcu, poručujući da svi Srbi “pre ili posle završe na popisu jasenovačkih žrtava”

Published

on

Zadarski list je u “Fusnote za fah idiote” objavio komentar da se Srbi i Pupovac neće smiriti dok i sebe ne vide na jasenovačkom “popisu zaklanih”.

“Hrvatski tjednik” citirao je deo prošlonedeljnog Pupovčevog saborskog govora o identitetu Srba u Hrvatskoj. “Onaj tko misli da bi identitet Srba u Hrvatskoj trebao biti sveden na tradicijsku kulturu, pravoslavlje ili ćirilicu, ali tamo gdje oni kažu da je moguće, ne razumije ništa, a bojim se da tako razumije i hrvatski identitet. Za Srbe u Hrvatskoj postoje tri važne komponente identiteta, a to su slobodarstvo, ustavni patriotizam i antifašizam”, citiran je Pupovac uz komentar urednika HT-a Ivice Marijačića: “I četvrta, najvažnija komponenta: da svi prije ili poslije završe na popisu jasenovačkih žrtava. Ne ćete se smiriti dok i sebe ne vidite na popisu zaklanih.”

List je inače poznat po uvredljivim i degradirajučim tekstovima i demonizaciji Srba koje etiketira kao “agresore”, “velikosrbe” i “četnike”. List isto tako negira zločine u Jasenovcu i na različite načine afirmiše lik i delo Ante Pavelića, prenosi portal Novosti.com.

Mediji su više puta izveštavali o pisanju Hrvatskog tjednika, za koji je SDP “prepun potencijalnih terorista i ubojica”, koji je javnog tužioca Loru Vidović, istoričara Hrvoja Klasića, predsednika IDS-a Borisa Miletića, predsednika Jevrejske opštine Zagreb Ognjena Krausa i Pupovca nazvao “jahačima apokalipse u Hrvatskoj”, koji je bivšu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović proglasio “bestidnicom”, Stjepana Mesića “seronjom”, a samog papu Franju “antihristom”, šireći uz mržnju i teorije zavjere, poput one da je koronavirus “planetarna sotonska operacija biološkog ratovanja” s ciljem “čipovanja” vakcinom radi nadzora čovečanstva.

Izvor: nova.rs

SLOBODNA VOJVODINA

Koncentracija olova u krvi kod dece u Srbiji među najvećima u Evropi: Otkud to i šta su posledice?

Prosečna koncentracija olova u krvi dece u Srbiji jedna je od najvećih u Evropi, i iznosi 2,4 mikrograma po decilitru. Slične vrednosti mogu se naći u još par zemalja – u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, dok su veće prisutne jedino u Moldaviji, BiH i Albaniji

Published

on

By

foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Prosečna koncentracija olova u krvi dece u Srbiji jedna je od najvećih u Evropi, i iznosi 2,4 mikrograma po decilitru. Slične vrednosti mogu se naći u još par zemalja – u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, dok su veće prisutne jedino u Moldaviji, BiH i Albaniji.

U svim ostalim evropskim državama procečna koncentracija olova u krvi dece manja je od dva mikrograma po decilitru. Ovo su podaci koje prenosi prošle nedelje objavljen rad u naučnom časopisu Lanset koji se tiče prevremenih smrti usled zagađenog vazduha i oni su zasnovani na ranijim procenama Globalnog saveza za zdravlje i zagađenje.

Iste te procene navode i da preko 164,000 dece u Srbiji ima u krvi više od pet mikrograma olova po jednom decilitru – što su vrednosti koje kako ističe Svetska zdravstvena organizacija mogu biti povezane sa nizom ozbiljnih poremećaja, uključujući poremećaje u ponašanju, zatim kognitivne probleme, manji IQ.

Takođe, još skoro 20,000 dece ima vrednosti olova koje premašuju deset mikrograma po decilitru, što su izuzetno velike koncentracije, a veruje se i da je olovo odgovorno za 1,460 prevremenih smrti u Srbiji godišnje.

Kakve posledice ima olovo na organizam?

Komentarišući ove podatke Dragana Đorđević, naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, kaže da oni nisu iznenađenje.

-Isti rezultati bi se dobili i kada bi bila analizirana krv odraslih. Radi se o tome da smo svi mi izloženi ogromnom zagađenju vazduha i ne udišemo samo olove već i arsen, i kandijum, i druge teške metale…. Olovo, kao i svi teški metali, je toksično, kancerogeno, mutageno, teratogeno, što znači da utiče na plod. Posledice izloženosti olovu su teške i dugotrajne, one se prenose kroz generacije jer može doći do promene genetskog materijala – kaže Đorđević.

Da posledice izloženosti olovu, odnosno njegovo gomilanje u organizmu ostaju za ceo život potvrđuje i Svetlana Stanišić, doktor fizičke hemije i profesor na Univerzitetu Singidunum.

– Kao i svaki težak metal, olove se akumulira u organizmu, a kod dece uzrokuje smanjenu inteligenciju, poremećaj pažnje i kasnije tokom života brojne mentalne poremećaje. Posledice ostaju tokom čitavog života – navodi sagovornica Danasa, dodajući i da “hronično izlaganje olovu izaziva slepilo, nesanicu, gubitak sluha, a uz to dovodi i do otkazivanja bubrega i raka”.

Ona objašnjava da teški metali u životnoj sredini predstavljaju veliku opasnost za zdravlje, posebno za osetljive kategorije stanovnika kao što su trudnice i deca.

– Svi teški metali prolaze placentalnu barijeru, utiču na plod tokom rasta i razvoja, a kod dece je uticaj olova četiri-pet puta izraženiji jer se nervni sistem razvija, a zbog male telesne mase, koncentracija teških metala u njihovom telu je veća – dodaje Stanišić.

Otkud olovo u krvi?

Postoje mnogi načini na koji deca i odrasli mogu biti izloženi olovu. Stanišić objašnjava da od teških metala kojima smo izloženi, olovo se izdvaja zbog prisustva u aditivu za gorivo čija je upotreba zabranjena u Srbiji dosta kasnije nego u drugim zemljama.

Kako objašnjava da od kada je 1986. godine zabranjena prodaja olovnog benzina u SAD, nivo olova u krvi stanovnika opao je za 80 odsto.

– Nažalost, olovo se nikad ne gubi i nivo olova u atmosferi i dalje raste zbog industrijskih aktivnosti, topionica i rudnika i današnji čovek ima nekoliko stotina puta veću koncentraciju olova u krvi nego stanovnik istog mesta pre jednog veka”, kaže Stanišić.

U Srbiji toj povišenoj koncentraciji doprinosi više faktora.

– Olovo je prisutno i u uglju, na koji se energetika Srbije oslanja u najvećoj meri, kao i u emisijama iz požara na divljim i nesanitarnim deponijama kojih ima oko 3,000 u Srbiji. Uz sve to, olovo se može naći u površinama koje su farbane pre oko 40 godina, u nekvalitetnim igračkama, kao i starim cevima za vodu. Jedan od izvora olova koje često prećutimo je duvanski dim, zbog koga i pasivni pušači mogu biti izloženi unosu olova – upozorava Stanišić.

Dragana Đorđević takođe skreće pažnju na ugalj, kao dominantan razlog zagađenja, i to ne samo olovom, u Srbiji.

-Zagađenosti doprinose termoelektrane, livnice, čeličane… To možemo dosta dobro videti na primeru Železare u Smederevu. Vazduh je poslednjih mesec-dva dana mnogo bolji u Beogradu. Razlog je taj što je prestalo dopremanje uglja iz Ukrajine u Železaru. A inače zbog pravca vetra svo zagađenje iz Železare stiže do Beograda – kaže sagovornica Danasa.

Koliko košta ugroženo zdravlje?

Prema izveštaju iz Lanseta, olovo je u svetu odgovorno za 900,000 prevremenih smrti godišnje dok ukupno najmanje devet miliona ljudi u svetu umre pre vremena zbog zagađenja, što znači da trovanje životne sredine odnese više života nego bolesti poput HIV, malarije, tuberkuloze zajedno ili zloupotrebe narkotika i alkohola

Uticaj na zdravlje ima i direktne ekonomske posledice pa se tako procenjuje da se godišnje izgubi jedan trilion dolara zbog negativnih posledica izloženosti olova na kognitivne sposobnosti.

Svetlana Stanišić kaže da uprkos ovakvim procenama posmatraju se samo kratkoročni ekonomski interesi.

– Jedan od razloga zašto je problem zagađenja često pod tepihom je ekonomski. Naime, za očekivati je da bi rešavanje problema zagađenja vazduha imalo svoje ekonomske posledice, iako postoje i ekonomski razlozi koji idu u prilog merama za rešavanje problema zagađenja ali se često ne uzimaju u obzir. Na primer, objavljeno je da se od 1970. godine u SAD-u svaki dolar uložen u rešavanje problema zagađenja vazduha vratio 30-struko, odnosno da je investicija od 65 milijardi imala za rezultat dobitak od 1,5 biliona dolara – kaže Stanišić.

M.Radenković

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/koncentracija-olova-u-krvi-kod-dece-u-srbiji-medju-najvecima-u-evropi-otkud-to-i-sta-su-posledice/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ruski vojnik osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva civila nadomak Kijeva

Sud u Ukrajini doživotno je zatvorio ruskog vojnika, inače narednika tenkovske brigade zbog ubistva civila na prvom suđenju za ratne zločine od početka ruske invazije

Published

on

By

Copyright Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Sud u Ukrajini doživotno je zatvorio ruskog vojnika, inače narednika tenkovske brigade zbog ubistva civila na prvom suđenju za ratne zločine od početka ruske invazije.

Zarobljeni vojnik narednik Vadim Šišimarin osuđen je za ubistvo Aleksandra Šelipova (62) u severoistočnom selu Čupahivka, nadomak Kijeva 28. februara. On je priznao da je pucao u Šelipova, ali je rekao da je delovao po naređenju i zatražio oproštaj od njegove udovice

Njegov advokat Viktor Ovsjanikov najavio je žalbu na presudu.

“Ovo je najteža kazna i svaka normalna osoba bi je osporila, tražiću poništenje presude“, izjavio je Ovsjanikov, prenosi Bi-Bi-Si.

Ukrajina inače istražuje i druge navodne ratne zločine.

Moskva je poricala da su njene trupe ubijale civile tokom invazije, dok iz Ukrajine kažu da se možda dogodilo više od 11 hiljada zločina.

Uoči presude, Šišimarinov branilac kog je imenovala država, rekao je za BBC News da nijedan ruski zvaničnik bio u kontaktu sa njim. 

Na jednom od prethodnih ročišta je takođe prisustvovala i Katerina Šelipova, udovica ubijenog Aleksandra Šelipova, a svedočio još jedan ruski vojnik koji je bio svedok ubistva u februaru i potom se, zajedno sa Šišimarinom predao ukrajinskim snagama.

 

On je ispričao sudu da su Rusi bili primorani da se povuku peške sa ranjenim saborcima nakon što je njihov konvoj tenkova napadnut.

Videli su da priblažva civilni automobil, otvorili su vatru na njega, i prema rečima Maltiševa, preuzeli vozilo.

Oko 500 metara dalje, vojnici su uočili Aleksandra Šelipova – žrtvu.

“Ili je bio na telefonu ili ga je izvlačio iz džepa, ne sećam se šta je bilo od ta dva”, rekao je Maltišev i dodao da se seća da je Vadimu Šišmarinu naređeno da puca.

“Vadim to nije samostalno uradio. Vojnik, kojem ne znam ime, okrenuo se ka zadnjem sedištu u kolima i viknuo da Vadim mora da izvrši naređenje ili će to biti preneto nadređenima”, rekao je on i nastavio:

“U tom trenutku smo skoro sustizali tog civila i Vadim je pod pritiskom pucao. Ispalio je tri ili četiri metka u njega”

 

Udovica ubijenog Šelipova je potom upitala Šišmarina da li se kaje zbog zločina koji je počinio.
“Da, priznajem krivicu. Razumem da nećete moći nikada mi oprostite. Izvinjavam se za sve što sam učinio”, odgovorio je Šišimarin, što je zabeleženo na snimku iz sudnice koji je preneo BBC.

U drugom delu suđenja, Tužilaštvo je kao dokazni materijal unelo nekoliko pušaka u beloj vreći i predalo ih sudskom veću na ispitivanje.

Inače, Vadim Šišimarin i Ivan Maltišev su se predali zajedno sa oružjem.

Nakon današnjeg izricanja presude supruga ubijenog Šelipova rekla je za BBC da joj je “veoma žao mladića, ali da za takav zločin ne može da mu oprosti”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija zabrinuta za sudbinu Šišimarina.

“Nesumnjivo, zabrinuti smo za sudbinu našeg građanina. Nažalost, nemamo priliku da branimo njegove interese tamo, jer je delovanje naših institucija u Ukrajini praktično nemoguće“, objasnio je Peskov i dodao da će Rusija razmotriti “korišćenje drugih kanala”, prenosi BBC.

BBC

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/49290/ruski-vojnik-osuden-na-dozivotnu-kaznu-zatvora-zbog-ubistva-civila-nadomak-kijeva/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mihajlović: Gradićemo gasovod Mokrin-rumunska granica

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović, izjavila je danas u Bukureštu da će Srbija ove godine uraditi projektno-tehničku dokumentaciju za gradnju transportnog gasovoda Mokrin – rumunska granica od 12,8 km i da ćemo izgradnjom ove interkonekcije dobiti mogućnost povezivanja gasnim sistemom Transgaz u Rumuniji i gasovodom Brua.

Published

on

By

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović, izjavila je danas u Bukureštu da će Srbija ove godine uraditi projektno-tehničku dokumentaciju za gradnju transportnog gasovoda Mokrin – rumunska granica od 12,8 km i da ćemo izgradnjom ove interkonekcije dobiti mogućnost povezivanja gasnim sistemom Transgaz u Rumuniji i gasovodom Brua.

Mihajlovićeva je razgovarala u Bukureštu sa rumunskim ministrom energetike Danjielom Virdžilom Popeskuom o realizaciji zajedničkih projekata, unapređenju saradnje dve države u oblasti obnovljivih izvora energije i izgradnji gasne interkonekcije.

Ona je rekla da su za Srbiju prioriteti povezivanje u gasnom sektoru i izgradnja novih energetskih kapaciteta

“Srbija i Rumunija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, što je odlična osnova da razgovaramo o budućim zajedničkim projektima. Srbija je ove godine počela izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, koji će nam omogućiti da dobijamo gas i iz LNG terminala u Grčkoj i gas iz Azerbejdžana, ali je naš plan da se povežemo gasovodima i sa drugim susedima, da napravimo gasnu mapu povezanosti, jer je to jedini način da budemo bezbedni u ovom sektoru”, navela je ona.

Kako je rekla, povezivanje Srbije i Rumunije gasnom interkonekcijom jeste projekat od zajedničkog interesa i veruje da će biti ubrzana realizacija, saopštilo je ministarstvo.

“Naš cilj je da smanjujemo proizvodnju energije iz prljavih goriva i povećamo procenat kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste OIE. U našem novom investicionom planu vrednom više od 35 milijardi evra, pored izgradnje hibridne RHE Đerdap 3, želimo i nove solarne i vetroelektrane. Postoji obostrano interesovanje da radimo na realizaciji projekta hibridne RHE Đerdap 3. To nije samo novi izvor energije važan za balansiranje novih kapaciteta, već i projekat koji će unaprediti regionalnu energetsku bezbednost i stabilnost”, rekla je Mihajlovićeva.

Plan je i izgradnja vetroparka i solarne elektrane kao kombinacije plutajućih solara i solara na zemlji.

Đerdap 3 bi praktično postao hibridna reverzibilna HE, jedinstvena u Evropi, navela je Mihajlovićeva.

Tanjug

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/ekonomija/mihajlovic-gradicemo-gasovod-mokrin-rumunska-granica_1342627.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

“AKO NAPADNETE TAJVAN, UZVRATIĆEMO” Bajden upozorio Sija: Voljan sam da UPOTREBIM VOJNU SILU u odbrani saveznika

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je voljan da upotrebi silu u odbrani Tajvana

Published

on

By

Bajden je naveo da su SAD uz druge zemlje da bi osigurali da Kina ne može da upotrebi silu protiv tog ostrva. On smatra da se Kina “opasno igra” svojim preletima u neposrednoj blizini Tajvana. Američki predsednik rekao je u ponedeljak u Tokiju da će SAD vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Pekinga na ostrvo, preneo je “Jutarnji list”.

– To je obaveza koju smo preuzeli – rekao je Bajden na pitanje da li će SAD vojno intervenirati u slučaju da se Kina pokuša dočepati tog teritorija silom.

– Mi smo se složili s politikom jedne Kine, to smo potpisali … ali ideja da bi Tajvan mogao da bude preuzet silom naprosto nije prihvatljiva – naglasio je.

Džo Bajden i car Naruhito
Džo Bajden i car Naruhito

Bajden je danas, takođe prihvatio plan Japana za jačanje njihovih odbrambenih kapaciteta pošto su on i japanski premijera Fumio Kušida izrazili posvećenost bliskoj saradnji radi “suprostavljanja sve jačem uticaju Kine u Aziji”.

Kišida je rekao da će Japan i SAD nadzirati aktivnosti kineske mornarice, kao i kretanja vezana uz zajedničke vežbe Kine i Rusije

Čvrsto se protivimo da se silom pokušava promeniti status kvo u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru. Osim toga, dogovorili smo se da ćemo se zajedno pozabaviti različitim pitanjima vezanim uz Kinu, među kojima i ljudskim pravima – dodao je.

Što se tiče Rusije, Bajden smatra da ta zemlja treba da “plati dugoročnu cenu” zbog svojih “varvarstava u Ukrajini”, u smislu sankcija koje su joj nametnuli SAD i saveznici.

Ne radi se samo o Ukrajini… Jer ako se sankcije u mnogim aspektima ne održe, kakav bi to signal poslalo Kini o ceni pokušaja zauzimanja Tajvana silom? – naveo je, dodajući da se nada da do invazije neće doći, ali da će to da zavisi o snazi kojom će svet dati na znanje Kini koju će cenu platiti u slučaju invazije.

Džo Bajden i Fumio Kišida
Džo Bajden i Fumio Kišida

Biden najavio IPEF

Američki predsednik je tokom posete Japanu objavio i pokretanje novog ekonomskog partnerstva u Aziji-Pacifiku s 13 zemalja učesnica, među kojima su Sjedinjene Države i Japan, ali isključuje Kinu, koja na taj projekt ne gleda blagonaklono.

Indo-pacifički ekonomski okvir (IPEF) nije sporazum o slobodnoj trgovini već predviđa veću integraciju zemalja učesnica u četiri ključna područja: digitalnoj ekonomiji, lancima snabdevanja, zelenoj energiji i borbi protiv korupcije.

Biden je također naglasio da podržava zamisao da Japan postane stalna članica Saveta bezbednosti UN.

Bajden se nalazi u prvoj poseti Aziji od kako je stupio na dužnost predsednika

Srna

izvor: https://www.blic.rs/vesti/svet/ako-napadnete-tajvan-uzvraticemo-bajden-upozorio-sija-voljan-sam-da-upotrebim-vojnu/9w3bbs6

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bratislava otkrila lažne Slovake iz Srbije, nacionalnost se kupovala zbog posla

Matica Slovačka sa sedištem u Bačkom Petrovcu posle tri decenije izgubila je pravo da izdaje potvrde o slovačkoj nacionalnoj pripadnosti, jer su nadležni u Bratislavi posumnjali da je taj dokument izdavan i onima koji nisu etnički Slovaci

Published

on

By

Da li su se posle Mađara u Vranju, u Srbiji pojavili i lažni Slovaci? Naime, Matica Slovačka sa sedištem u Bačkom Petrovcu posle tri decenije izgubila je pravo da izdaje potvrde o slovačkoj nacionalnoj pripadnosti, jer su nadležni u Bratislavi posumnjali da je taj dokument izdavan i onima koji nisu etnički Slovaci. U Matici za N1 kažu da su sumnjive potvrde izdavali pojedini mesni odbori, a slučaj je završio pred tužilaštvima u Slovačkoj i u Srbiji.

U porodičnu kuću prvog predsednika obnovljene Matice Slovačke stigli smo da bi nam pokazao već na prvi pogled sumnjive papire – potvrde o slovačkoj nacionalnoj pripadnosti izdate na imena onih koji etnički Slovaci očigledno nisu.

„Radi se ne o maloj cifri, više od 100. I sad osnovno pitanje je zbog čega su oni to radili, jedini logični zaključak je da su to naplaćivali. Sad koliko? A prema informacijama što su mi ljudi rekli koliko su plaćali, naplaćivalo se od 100, 200, 500 i 2.000 jedna potvrda. Evra“, priča Mihail Spevak iz udruženja „Slovaci i suživot“.

Potvrde koje smo videli izdate su u mesnom odboru Matice Slovačke u Padini 2020. i 2021. godine, a potpisivao ih je imenom i prezimenom, sada već pokojni šef mesnog odbora. Da nešto sa uverenjima ne štima, posumnjali su i u Bratislavi.

“Četiri dopisa je iz Bratislave stiglo na adresu njega, i onda su obavestili i centralu i predsednik tadašnji i predsednik sadašnji znali su. Bili su obavešteni šta se radi. A zašto nisu preduzeli nešto, to treba njih pitati”, kaže Spevak.

Pitali smo ih.

“Nismo istražni organi, mi ne možemo da dokažemo koji je dokument lažan, samo za koji sumnjamo da je takav, i ti dokumenti za koje kancelarija i Matica, Kancelarija za Slovake u dijaspori u Bratislavi i Matica Slovačka u Srbiji, u Bačkom Petrovcu, sumnja da je problematičan, taj je prosleđen Tužilaštvu slovačke republike. I oni su neka od ovih dokumenata prosledila našem tužilaštvu”, rekao je Branislav Kulik, predsednik Matice Sovačke.

U Matici kažu da su na izdavanje lažnih potvrda posumnjali pre dve godine. Konkretne korake su preduzeli prošle godine.

“Skrenuli smo i malo sa politikom izdavanja i od tog momenta se priznaju samo uverenja izdata u Matici Slovačkoj u Srbiji”, dodaje Kulik.

Odnosno isključivo u centrali Matice Slovačke u Bačkom Petrovcu. To za nadležne u Bratislavi nije bilo dovoljno pa je Matica posle 30 godina izgubila pravo da izdaje potvrde o nacionalnoj pripadnosti. A šta zapravo taj papir donosi onima koji su ga navodno kupovali?

“Taj status inostranog Slovaka ima benefite u javnom prevozu, ima benefite u hotelu, ima benefite kod zaposlenja i tako dalje. Ti možeš dobiti privremeni boravak na tri meseca, na primer. Sa ovom kartom inostrani Slovak dve godine dobijaš”, objašnjava Spevak.

Lažni Slovaci su, zaključuje, verovatno plaćali za uverenje s namerom da u Slovačku idu da rade.

Na koliko falsifikovanih potvrda sumnjaju, u kom periodu su se izdavale i od strane kojih mesnih odbora, pitali smo i Kancelariju za Slovake u dijaspori.

Novinar portala “The Slovak Spectator” Roman Cuprik rekao je za N1 da se prvi put od osnivanja kancelarije za Slovake u dijaspori dešava da se nekoj slovačkoj instituciji u inostranstvu oduzme pravo da izdaje potvrde o nacionalnoj pripadnosti, i izrazio sumnju da bi slučaj mogao da bude povezan sa “aferom Samsung” iz 2017. godine, kada je otkriveno da su radnici iz Srbije prevareni od strane agencije za zapošljavanje.

Ksenija Pavkov

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/bratislava-otkrila-lazne-slovake-iz-srbije-nacionalnost-se-kupovala-zbog-posla/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

POLEMIKA OKO UVOĐENJA SANKCIJA RUSIJI Dačić: Srbija treba da gleda svoje interese; Čanak: Da jednom budemo na pravoj strani istorije

Dačić je u emisiji Hit tvit na TV Pink ušao u polemiku sa liderom LSV-a Nenadom Čankom, koji je rekao da je uvođenje sankcija Rusiji “civilizacijski čin” i da bi Srbija tako bila na pravoj strani istorije što nam se, kako tvrdi Čanak, “često desi da ne budemo”

Published

on

By

Lider SPS-a i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić apelovao je večeras da se pitanju uvođenja sankcija Rusiji pristupi bez iracionalnosti i naglasio da Srbija treba da gleda svoje interese

Dačić je u emisiji Hit tvit na TV Pink ušao u polemiku sa liderom LSV-a Nenadom Čankom, koji je rekao da je uvođenje sankcija Rusiji “civilizacijski čin” i da bi Srbija tako bila na pravoj strani istorije što nam se, kako tvrdi Čanak, “često desi da ne budemo”

Dačić je rekao da osuđuje postupak Rusije jer je to kršenje teritorijalnog integriteta, ali je naglasio da je pitanje šta je interes Srbije i istakao da Rusija jedina ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, u slučaju prijavljivanja Kosovo za članstvo u UN.

On je naglasio da Srbija ima nekoliko ključnih nacionalnih prioriteta, kao što su članstvo u EU i zaštita teritorijalnog integriteta.

– Zato je ovo pitanje pomalo hamletovsko – biti ili ne biti, šta dobijamo, a šta gubimo – rekao je Dačić.

On je ocenio da je državno rukovodstvo našlo pravu meru time što je osudilo kršenje teritorijalnog integriteta i rat u Ukrajini i pridružilo se političkim rezolucijama na tu temu, ali nije uvodilo restriktivne mere. Dačić je ocenio da EU i zapadne zemlje ne prepoznaju potrebu da sa Srbijom razgovaraju o tome šta bi se desilo kasnije, odnosno šta oni nama predlažu.

FOTO: DIMITAR DILKOFF/ AFP/ PROFIMEDIA, SHUTTERSTOCK / RINGIERSrbija i Evropska unija

– To je pitanje našeg statusa u odnosu na dalji napredak ka EU, konkretno da li to znači ubrzanje našeg puta, i koliko i kada. Drugo pitanje je šta se dešava sa Kosovom – naveo je Dačić.

On je rekao da je Zapad stavio predsednika Srbije Aleksandra Vučića u još težu poziciju jer dok pozivaju Beograd da uvede sankcije Rusiji, govore da će primiti Kosovo u Savet Evrope

– Kako Srbija da reaguje? Šta ako nemamo podršku Rusije, čiju podršku imamo? I to je suština. Molim da se o tome ne raspravlja iracionalno, da li smo braća ili ne, nego šta je interes Srbije – naveo je Dačić.

Na pitanje da li je interes Srbije evropska geopolitička zajednica, Dačić je upitao “šta to konkretno znači?”

– Vršiće se veliki pritisak na izabranog predsednika Srbije, nas će uslovljavati, ali sta politički dobijamo time? Mi smo kandidati za članstvo, ali nije rečeno kada ćemo biti član. Niko nam neće ni reći – smatra Dačić.

On je dodao da je više pita pitao zapadne ambasadore šta je njihov predlog.

– Šta ćemo oko Kosova? Izgubićemo podršku Rusije, a čiju ćemo podršku dobiti? Ničiju. Šta je onda naš interes? – ocenio je Dačić.

Lider LSV Nenad Čanak rekao je da je uvođenje sankcija Rusiji “civilizacijski čin, koji nema veze sa EU”.

On je rekao da Srbija, uvođenjem sankcija, neće nauditi Rusiji, ali će biti na pravoj strani istorije, “što nam se često desi da ne budemo”.

Na to je Dačić ironično konstatovao da su “Hrvati baš bili na pravoj strani istorije” ili Litvanci i Letonci.

– Pobili su sve Jevreje – rekao je Dačić.

Čanak je kasnije rekao i da je “laž koja se nameće” da Srbija treba da se odrekne Kosova da bi bila primljena u EU.

U tom konkekstu naveo je da pet članica EU nisu priznale Kosovo, kao ni Vatikan i Kina.

– Dakle od Rusije ne zavisi da li će Kosovo biti ovo ili ono. Drugim rečima, to da ako uvedemo sankcije Rusiji će nas ostaviti same u borbi za Kosovo je čista prevara jer Rusija nema ništa s tim. Štaviše, sam Putin je rekao da je primer kako je svet priznao Kosovo primer kako treba priznati Luganski i Donjeck – tvrdi Čanak.

On je rekao da će “sutra Putin priznati Kosovo da bi isterao samostalnost Krima”.

– Ne verujem da će se to desiti, ali to on govori – dodao je Čanak.

On je rekao da je Srbija “pijun i čip kojim se igra Rusija tj. Putin sa Zapadom, po principu mi tebi Krim, ti nama Balkan”.

– Zato je to nedopustivo – ocenio je Čanak.

Dačić je naglasio i da nikad nije bio proruski, već prosrpski političar i ponovio da je pitanje šta je interes Srbije.

– Ja osuđem Rusiju zbog toga što je to uradila jer je to kršenje teritorijalnog integriteta – rekao je Dačić.

Dačić je naglasio i da nije tačno da od Rusije ništa ne zavisi i istakao da od Rusije zavisi da li će staviti veto u Savetu bezbednosti UN, jer Kina to neće uraditi pošto to nije njena spoljna politika.

Podsetio je da je Rusija stavila veto na predlog rezolucije Velike Britanije o genocidu u Srebrenici.

– Ako neko prijavi Kosovo, Rusija će staviti veto. Važan nam je glas Kine, ali Rusija ima pravo veta, ako ne stavi veto, ta odluka će proći i Kosovo će postati član UN – poručio je Dačić.

Tanjug

izvor: https://www.blic.rs/vesti/politika/polemika-oko-uvodjenja-sankcija-rusiji-dacic-srbija-treba-da-gleda-svoje-interese/xh0d40y

Continue Reading

Trending