Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Handkeovom ulicom genocida u Srebrenici

Zamislite da dječica čiji su preci zbrisani u srebreničkom genocidu hodaju ulicom negatora tog genocida i intimusa ratnih zločinaca, piše autor.

Published

on

Pročitali ste to sigurno, kako su predstavnici opskurnog Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske podnijeli prijedlog Skupštini opštine Srebrenica da Ulica maršala Tita bude nazvana po negatoru genocida i prijatelju ratnih zločinaca, Peteru Handkeu.

I zamislite samo na čas, jer zaista nije teško zamisliti, da dječica čiji su preci zbrisani u srebreničkom genocidu hodaju ulicom negatora tog genocida i intimusa ratnih zločinaca. Vidite, nije to baš teško zamisliti, jer nije teško bilo zamisliti ni spomenik Handkeu u Banjaluci i dva ordena, po jedan u manjem BiH entitetu i Srbiji, koje je Handke ponio sa sobom put Austrije. Ovo u zadnjoj rečenici nemate šta zamišljati – desilo se!

Neće vam, kažem zato, biti teško u glavi hoditi takvom jednom ulicom ljubitelja arhitekture genocida baš u gradu u kome je počinjen taj genocid. I možda će se neki od vas sklon pravu, pravdi i pravičnosti upitati, majka mu stara, pa zar je legalno takvo zlo raditi, so živim ljudima na ranu sipati?

Kako da vam kažem, nije legalno, ali nije ni ilegalno.

U zemlji koja nema Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina, u zemlji u kojoj se sakupljaju direktni politički poeni slavljenjem zločinaca poput Mladića i Karadžića i dodijeljivanjem ordenja istim, u zemlji u kojoj je negiranje genocida odavno prevaziđena stvar i u kojoj je trijumfalizam i zazivanje istog (p)ostalo element entitetskog unificiranog duha – kažem – posve je normalno, što će se još jedan nesretnik koji ljubi Miloševića i Karadžića naći na plavoj ili zelenoj uličnoj tabli?

Za žrtve genocida, za njihove porodice, a uprite prst u Bošnjaka u Srebrenici koji nije izgubio nekog, to je stvar užasa i strave koju na javi žive svaki dan.

Za sve ostale, računajući ovu nakaradnu ”Istočnu inicijativu“, veličanje zločinaca i njihovih simpatizera, pa to je “dobar politički manir“.

Što vlasti u RS-u misle, to ”Alternativa“ govori i radi

A kad smo kod “Istočne alternative“, opet će se pravdi, logici i zdravom razumu sklon pojedinac zapitati, kako je uopšte moguće da je to legalna oraganizacija, čiji članovi namjesto psihijatrijskog liječenja ili zatvorskih ćelija dijele slobodan zrak sa porodicama preživjelih u genocidu?

Eto, dijele ga jednako kao što su ga dijelili i onda kada su po gradu-stradalniku lijepili plakate krvnika Mladića i čestitali mu rođendan. Jednako kao što su jedanestog jula, baš na Dan realizacije genocida, proslavljali “dan oslobođenja Srebrenice“. Jednako kao što su prijetili da će ukloniti spomen-obilježeje nastadalim Srebreničanima u samom gradu…primjera je i previše

I znate šta im se desilo?

Jedno veliko ništa!

Oni su bili i ostali probni balon vlasti u Banjaluci, koja preko ovog nakaradnog provladinog udruženja ispipava puls javnosti, a najviše međunarodne zajednice, da vidi koliko daleko može ići. A može ići do kraja, doslovno do ništenja pobijenih u genocidu.

Prvo zato što te političke oligarhije i njihove pijune na terenu niko niti ne pomišlja zaustaviti i kazniti, drugo, zato što je pravni mehanizam u ovoj zemlji nepostojeći za ovakve “slučajeve“.

Najjednostavnije rečeno, ova četnička horda bila bi iza rešetaka recimo u Kanadi ili na Novom Zelendu i to po slovu Zakona o zabrani negiranja genocida, dok se u zemlji u kojoj je počinjen genocid ona koristi kao političko-aktivističko-nacionalističko sredstvo za zastrašivanje povratnika i izražavanje entitetskog stejtmenta prema genocidu. Ili-što zvanična Banjaluka i Beograd misle, to ”Istočna alternativa“ u Srebrenici radi.

Konačno protjerivanje Tita iz Srpskog sveta

A šta je sa Marašalom Titom, čije ime “ima da se skine u srpskom svetu sa sve i jedne ulice“, a Srebrenica, na žalost ljudi, pravde i Boga pripada tom Srpskom svetu?

Pa, predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je da je “apsurdno da jedino u Srebrenici postoji Ulica maršala Tita”.  Kad kaže ”jedino u Srebrenici“, Pavlović je u pravu i kaže kako je u čitavom Srpskom svetu, uz par časnih izuzetaka, eto ostala ta nesrećna Srebrenica sa ulicom antifašističkog komandanata. I da se to riješi! Pa nisu li se džaba pojale ljotićevske koračnice u Beogradu na Danu pobjede, pa da sad ulica u osvojenom i genocidom iskasapljenom gradu nosi ime po “ćopavcu iz Zagorja“?

Vrijeme je da Srpski svet i semantički zapiša teritoriju i nakon genocidnog trijumfalizma odradi i onaj simbolički i to ubijanjem Tita na zidu i postavljanjem austrijske sramote na taj isti zid. Zar ne?

Kako je Handke postao Srbin

U konačnici, prvi čovjek ”Alternative“, navodi kako je “nedopustivo da nijedna ulica u ovom mjestu ne nosi naziv po imenima značajnih srpskih istorijskih ličnosti, književnika, naučnika, prosvetitelja i junaka ili po značajniim događajima umjesto što nose nazive iz propalog, zabludnog perioda takozvanog bratstva i jedinstva”.

Istina Bog, nije Peter Handke ni srpska istorijska ličnost, ni srpski književnik, ni srpski junak, ni srpski prosvetitelj, ali je negiranjem genocida, drugovanjem sa Miloševićem, ispijanjem viskija na mjestu masovnih silovanja u višegradskoj Vilinoj vlasi, postao najednom sve to zajedno i još pride “Veliki Srbin“. Zar je biti zvijer preduslov za biti Srbinom? Do Srba i njihove zvanične politike je da se zapitaju i sami raspabirče ovu temu?

I šta bi na sve rekao Peter Handke? Do prije manje od mjesec dana, svaki normalan čovjek bi pomislio kako ga se to ne tiče, kako je uhvatio na kvarno Nobela i kako želi da i sam zatvori to, najmračnije poglavlje u svom životu. Ali nakon dolaska u Banjaluku i Višegrad, vidjelo se da je riječ o usamljenom, otužnom klovnu, željnom ljubavi i pažnje, o egzibicionisti, koji je spreman primiti ordenje jednako kao Karadžić i Mladić, koji je spreman bez stida i blama sam sebi za života otkriti bistu, pa se onda dobro oblokati sa istim takvim kao i on…

E nakon svega ovoga, sasvim je jasno da će apaluzom pozdraviti inicijativu za nekakvu “svoju ulicu“ u gradu u kome je bio nakon genocida, ali ne da se poklonio sjenima ubijenih, nego da “puni kreativne baterije“ uz srpske koljače.

Legalizujte do kraja veličanje zločinaca

I onda treba reći STOP i podvući crtu. Živimo u zemlji nakaradnih ili nepostojećih zakona, pa je možda i bolje da Handke čim prije dobije ulicu u Srebrenici. Možda je najbolje ići do kraja, poskidati sve table antifašističkih heroja i vođa borbe protiv okupatora u manjem bh. entitetu i na njihovo mjesto postaviti imena ratnih zločinaca i njihovih ljubitelja. Da svijet i povijest vide kako se jedan narod, koji nije prošao denacifikaciju sve sa svojim rukovodstvom, divi zlu koje je osakatilo, a najviše osramotilo baš taj-srpski narod.

Kad je već sve nakaradno, dozvoljeno i nekažnjivo, onda je najlogičnije da Srebrenica u kojoj je počinjen genocid dobije ulicu Petera Handkea, prijatelja ratnih zločinaca koji su napravili taj genocid. Da sramota ostane vidljiva i u istoriji zapisana!

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

IZVOR: AL JAZEERA

SLOBODNA VOJVODINA

U Novom Sadu se obnavlja spomenik Josifu Runjaninu, kompozitoru hrvatske himne

Published

on

By

Polovicom studenog započeli su radovi obnove nadgrobnog spomenika Josifu Runjaninu, koji se nalazi na Uspenskom groblju u Novom Sadu. Nekoliko puta spominjani i najavljivani, ovi radovi su, po riječima zamjenika pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Gorana Kaurića, rezultat dogovora čelništva hrvatske zajednice i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

»Obnovu nadgrobnog spomenika skladatelju hrvatske himne Lijepa naša investira Grad Novi Sad, a izvodi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. Spomenik će biti potpuno obnovljen, a radovi su u tijeku, te bi trebali biti završeni do 8. prosinca. Očekujemo da ćemo 15. prosinca, na Dan izbora prvoga saziva Hrvatskoga nacionalnog vijeća – praznik hrvatske zajednice, skupa obilježiti 200. obljetnicu rođenja Josifa Runjanina«, kazao je za naš list Kaurić.

Dodao je kako se ovim projektom počinju obnavljati obilježja znamenitim osobama značajnim za hrvatsku zajednicu, ne samo u Novom Sadu i Petrovaradinu nego i šire.

»Ovo je još jedan znak da suradnja vodstva hrvatske zajednice i Grada Novog Sada napreduje iznimno dobro i razvija se u smjeru koji daje rezultate. Runjanin je most između dva naroda i dvije države, a na nama je da nastavimo promovirati pozitivne aspekte zajedničke povijesti Hrvata i Srba«, zaključio je Kaurić.

Radovi koji će biti izvedeni su, prema podacima koje smo dobili od Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, čišćenje cijelog spomenika mehaničkim i kemijskim sredstvima, uklanjanje algi i gljivica, sanacija staze oko opsega – betoniranje nove staze i postavljanje mramora oko opsega, izrada novog nedostajućeg križa na poklopnoj ploči od »plavog toka«, izrada nove ploče od bijelog mramora na poleđini spomenika s ispisom i postojećim tekstom, urezivanje nota na gornjem dijelu spomenika, ispisivanje cjelokupnog teksta koji je izblijedio u pozlati nanetoj u zlatnim listićima, popunjavanje pukotina i nanošenje nano zaštite na cjelokupan spomenik i opseg.

Josif Runjanin rođen je 8. prosinca 1921. godine u Vinkovcima. Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima, a nakon toga se odlučio za vojničko zvanje. Kao carski kadet služio je u Glini, te je, našavši se u društvu ilirskih rodoljuba, 1846. godine skladao melodiju na tekst pjesme Antuna Mihanovića Horvatska domovina u kući Peleš u Glini. Pjesmu su ubrzo prihvatili i puk i vojnici i često se pjevala po mnogim gostionama Vojne krajine. Dopala se Josipu Jelačiću, koji je u to doba također bio u Glini, pa ju je dao svom kapelniku Josipu Wendlu da je prilagodi za koračnicu. Pjesma se proširila Hrvatskom tek nakon što ju je preradio skladatelj Vatroslav Lichtenegger i 1861. tiskao. Tri desetljeća kasnije izabrana je za hrvatsku himnu. Runjanin je kao umirovljenik živio u Novom Sadu, a umro je 2. veljače 1878. godine. Nagdrobni spomenik Runjaninu otkriven je 12. srpnja 1924. godine. Pokretači akcije za podizanje ovog spomenika bili su prota Velja Mirosavljević, grkokatolički svećenik Jovan Hranilović i prof. Franjo Malin (tajnik odbora). Bogoslužje tijekom otkrivanja je predvodio episkop bački Irinej Ćirić, a sudjelovalo je nekoliko pjevačkih društava, među njima i petrovaradinski Neven.

O nadgrobnom spomeniku Runjaninu se skrbilo Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina, svake godine se sjećajući Runjanina i njegova rođendana i polažući cvijeće na mjestu gdje je sahranjen na dan njegova rođenja, 8. prosinca.

M. Tucakov, Hrvatska riječ

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV osudila pretnje smrću upućene predsedniku Vojvođanske partije

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva povodom pretnji smrću koje su preko društvenih mreža upućene predsedniku Vojvođanske partije Aleksandru Odžiću.

LSV
Ovakve pretnje su postale učestala pojava i rezultat su nereagovanja države.
LSV podseća na brojne primere pretnji koje su upućivane članovima i funkcionerima ove stranke.
Javnost do sada nije obaveštena da li su osobe koje su pretile identifikovane i procesuirane.
Nažalost, u Srbiji je na sceni povampirenje fašizma, a država je na sve to nema.
Tražimo od premijerke Ane Brnabić da počne da radi posao koji joj nalažu Ustav i zakoni i da spreči fašističko divljanje ekstremista.

Nenad Čanak

predsednik LSV

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanska partija: Ponovo užasne uvrede, pretnje i pozivi na ubistvo predsednika VP Aleksandra Odžića

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana.

Published

on

By

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana. 

Zabrinuti smo i upozoravamo javnost i institucije sistema države Srbije da je bezbednost predsednika VP visoko ugrožena i tražimo hitnu reakciju nadležnih organa protiv lica koja prete progonom i ubistvima političkih neistomišljenika. 

Takođe podsećamo, da je Vojvođanska partija parlamentarna stranka na nivou AP Vojvodine čiji je predsednik Aleksandar Odžić i pokrajinski poslanik, što jasno ukazuje na motive i prirodu ovih do sada nezabeleženih uvreda i pretnji, pa i svih drugih bezbednosnih rizika i pretnji kojima smo kao pojedinci i politička organizacija izloženi već duži niz godina. 

Zahtevamo od nadležnih organa republike Srbije da nas zaštite u slobodnom izražavanju i političkom delovanju, a lica sa poznatih tviter naloga čiji deo sadržaja ovim putem dostavljamo i javnosti, pronađu i u skladu sa zakonom procesuiraju. 

Sa ovim brutalnim napadima na naše članove i predsednika lično upoznaćemo i međunarodnu zajednicu od koje takođe očekujemo adekvatnu reakciju, u cilju slobodnog izražavanje i neometanog političkog delovanja naše stranke.

Press služba Vojvođanske partije

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Struju uvozimo zbog velike potrošnje i niskih rezervi u hidrocentralama?

Da li će nakon revitalizacije bloka B1 Termoelektrana “Nikola Tesla” proizvoditi dovoljne količine električne energije

Published

on

By

Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Da li će Elektroprivreda Srbije, nakon završetka remonta bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, početi da proizvodi dovoljne količine struje, kako ona ne bi morala da se uvozi kao što je trenutno slučaj, zavisi od toga koliko će zima biti hladna ali i od rezervi električne proizvedenih u hidroelektranama.

Kada je reč o drugom uslovu treba naglasiti da su rezerve u hidroelektranama najniže u proteklih pet godina i znatno ispod nivoa iz istog perioda prošle godine.

Sudeći po tome, teško je poverovati da će uvoz struje biti izbegnut, odnosno da EPS neće trošiti novac na nabavku u inostranstvu tokom zimske sezone kada je ona znatno skuplja.

– Blok B1 je rekonstruisan i nakon toga je pušten u probni rad. Videćemo u narednom periodu šta će se dešavati. Sve zavisi od toga kakva će biti zima, odnosno koliko će se struje trošiti u tom periodu. Da li će biti dovoljno bez uvoza zavisi i od toga kakve su rezerve napravljene u hidropotencijalima. Trenutne rezerve su veoma niske. Primera radi, prošle godine je proizvedeno 200 hiljada megavat-sati struje više nego što je to slučaj ove. Razlog je upravo remont koji se odvijao u Termoelektrani „Nikola Tesla“ – kaže za Danas energetski konsultant Nenad Jovanović.

Naš sagovornik dodaje da se tokom zimskog perioda može očekivati da, shodno tome što je blok B1 revitalizovan, TENT proizvodi dovoljno struje, čak da je bude i za izvoz. Međutim, ističe Jovanović, u ovom trenutku se ne može predvideti koliki će biti uvoz a koliki izvoz jer to prvenstveno zavisi od potrošnje struje u naredna tri meseca.

Izvor Danasa iz Termoelektrani „Nikola Tesla“, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je B1 pušten u probni rad u trajanju od sat vremena nakon čega je opet isključen.

– Blok B1 je samo isproban i pri tome nije bio ni priključen na mrežu, odnosno nije proizvodio električnu energiju. Dopremljenog uglja za proizvodnju struje u elektrani ima dovoljno. Međutim, problem je u tome što je njegova kaloričnost 40 odsto od potrebne. Kaloričnost utiče na kvalitet uglja u procesu proizvodnje struje. Ako je on slabijeg kvaliteta biće proizvedeno manje struje. Takođe, da bi se nadoknadila kaloričnost uglja koristi se mazut za čiju kupovinu EPS mora da izdvaja značajna sredstva. Tako se stvaraju nepotrebni troškovi. Krivac za takvu situaciju je nesposobno poslovodstvo EPS-a koje postavlja nestručne kadrove da rukovode Rudarskim basenom „Kolubara“. Posledica toga su nedovoljne količine kvalitetnog uglja, troškovi za nabavku mazuta i manje proizvedene struje – objašnjava naš sagovornik.

Nakon revitalizacije, blok B1 ima snagu od 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost. Vrednost investicije je bila 90 miliona evra. Najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja, a 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Podsećanja radi, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike izjavila je u oktobru da je zbog kašnjenja sa početkom radova na revitalizaciji bloka B1 u TENT-u, Elektroprivreda Srbije prinuđena da uvozi 10 odsto struje iz inostranstva koju plaća po visokim cenama.

EPS: Obezbeđujemo stabilno snabdevanje

U Elektroprivredi Srbije za Danas kažu da su posle završene revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“, svi termoblokovi TENT na mreži. „Uvoz ili izvoz električne energije zavisi od proizvodnje u termoelektranama, hidroelektranama i vetroparkovima koji su pušteni u rad. Isto tako uvoz ili izvoz struje zavisi i od potrošnje koja uvek raste u zimskim mesecima jer se veliki broj kupaca greje na struju. U zavisnosti od balansa potrošnje i proizvodnje, određuje se da li je potreban uvoz ili izvoz ili ni jedno ni drugo. EPS uvek obezbeđuje stabilno snabdevanje svih kupaca i domaćinstava i privrede“, navode u EPS-u.

autor: Gojko Vlaović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/struju-uvozimo-zbog-velike-potrosnje-i-niskih-rezervi-u-hidrocentralama/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SE pozvao BiH da ukine dikriminaciju u izbornom sistemu

Primeniti konačno presudu u slučaju Sejdić-Finci

Published

on

By

Komitet ministara Saveta Evope (SE) pozvao je danas vlasti i političke lidere u Bosni i Hercegovini da postignu konsenzus o neophodnim amandmanima na Ustav i izmenu Izbornog zakona kako bi opšti izbori zakazani za oktobar sledeće godine bili održani u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je SE.

Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta „Sejdić i Finci“, Komitet je ove sedmice usvojio Privremenu rezoluciju kojom se ponovo ističe da je od presudnog značaja da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je sa najvećom zabrinutošću konstatovao da će, ukoliko država ne preduzme nikakve mere, 12 godina nakon presude „Sejdić i Finci“ i uprkos njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti put izbori biti održani prema sadašnjem diskriminatorskom sistemu, čime se očigledno krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Konstatujući da se radna grupa zadužena za izmene Izbornog zakona nije sastala od 23. jula 2021. godine, Komitet je još jednom pozvao sve zainteresovane strane uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa nastavi sa radom.

Istovremeno, Komitet ministara je konstatovao aktuelne napore u oblasti izborne reforme i posvećenost koju su izrazili vlasti i politički lideri da u potpunosti i efikasno sprovedu presude Suda, uključujući i tokom posete članova sekretarijata SE Bosni i Hercegovini 9. i 10. novembra ove godine.

Komitet je naveo da je Savet Evrope spreman da pomogne vlastima u BiH, pozivajući ih da iskoriste svu ekspertizu Saveta Evrope – posebno Venecijanske komisije – kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

Komitet ministara će ove slučajeve ponovo razmotriti u martu 2022. godine.

Ukoliko do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio spremnost da preduzme nove radnje kako bi oobezbedio da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i efikasno pridržava svojih obaveza koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava, navedeno je u saopštenju Komiteta ministara SE.

(Beta)

izvor: https://www.autonomija.info/se-pozvao-bih-da-ukine-dikriminaciju-u-izbornom-sistemu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbija danas staje na dva sata

Published

on

By

Srbija danas (subota) u 14 sati staje na dva sata. Građani na poziv organizacija Ekološki ustanak i Kreni-promeni i uz podršku i pomoć mnogih građanskih udruženja, opozicionih partija i pojedinaca u oko 50 gradova Srbije blokiraće puteve i mostove na dva sata od 14 do 16 sati.

Zahtev protestanata je da se izmene zakoni o referendumu i eksproprijaciji. Organizatori protesta pozivaju građane na jedinstvo, mirna okupljanja i nenasedanje na provokacije koje se očekuju od pristalica vlasti.

Ministar policije Aleksandar Vulin najavio je nasilje policije ukoliko za tim bude bilo potrebe, dok je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, savetovao policiju da se skloni, dopusti blokade i ne reaguje dok ne budu ugroženi životi, imovina i institucije. Vučić je najavio i da će se tokom blokade šetati Srbijom i biti na bar pet punktova.

Ekološki ustanak upozorio je da fantomske novonastale nevladine organizacije pozivaju na pogrešne lokacije za blokadu i da režim pod maskama lažnih NVO poziva na blokade institucija s namerom da okrivi građane za izazivanje haosa. Zato pozivaju građane da se pridruže isključivo pozivima organizacija koje su vodile protest prošle subote.

Blokade su najavljene za Beograd, Novi Sad, Niš, Kragjevac, Zrenjanin, Suboticu…

danas

Continue Reading

Trending