Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Građani širom Rusije vešaju gaće na prozore, haos u Kremlju

Published

on

Gaće opozicionog ruskog političara Alekseja Navaljnog ne prestaju da budu svetska tema u ovo tužno predbožićno vreme od koronavirusa. Snimak Alekseja Navaljnog, na kojem je agent ruske tajne službe FSB Konstantin Kudrjavcev priznao učešće u trovanju pridošlice ruskog opozicionog političara, nanoseći mu otrov na donjem vešu, već je pogledalo 17 miliona ljudi, ali niko u Kremlju.

Iako bi želeli da sve prećutkuju, Putinov portparol Dmitrij Peskov trebalo je da objavi da Kremlj „nema vremena da gleda takva dela“. Međutim, rekao je da „pacijenti imaju izraženu maniju progona, ali i da su evidentni elementi megalomanije, odnosno manije veličine“. Peskov je na kraju zaključio da je Navaljni očigledno „opterećen sopstvenom erogenom zonom“.

Jedan od najvažnijih moskovskih listova Vedomosti piše da Kremlj ne želi „ozbiljno shvatiti gaćice Navaljnog“. Reakcija vlasti pokazuje da su potreseni i iznenađeni, kaže politikolog Kiril Martinov za nezavisnu rusku televiziju Dožd.

– Ne mogu se složiti kako da reagujem – istovremeno ignorišemo i ismevamo i odbacujemo optužbe – dodaje Martinov. Prema njegovom mišljenju, Navaljni se pokazao svojevrsnim osvetnikom za svoje „ubice“ koje je izveo na čistinu, a koji pokazuju da se plaše.

Više nije samo žrtva, već čovek koji se, bez ičije pomoći, suprotstavio tako moćnom aparatu kao što je FSB. Prati ih, a ne oni njega – napominje Martinov i ističe da se u razgovoru sa Kudrjavcem može videti i osetiti njegova nelagodnost zbog neuspešnog zadatka i straha od reakcije pretpostavljenih.

Neki ruski nezavisni mediji veruju da će perje sada leteti u sigurnosnom aparatu – neki to upoređuju sa sletanjem Mathiasa Rusta na Crveni trg 1987. godine, što je pokazalo svu slabost tadašnjeg sovjetskog režima – jer su bili ismevani i ismevani. „Ismevanje je veoma moćno oružje, srušen je veliki mit o jednom od glavnih stubova režima“, rekao je politikolog Aleksandar Kinev.

Primećuje da je obeščašćena jedna od glavnih tvrđava vladajuće strukture, koja je pokazala svoju nesposobnost i nesposobnost. Režim je time nagrižen, smatraju neki ruski analitičari, pretpostavljajući da je veo nedodirljivosti i superiornosti FSB pao jer na ovaj rad i do sada izneti navodi ne postoji odgovarajući odgovor.

Nije pošteđena ni Nemačka koja je pružila utočište ruskoj antitutinovoj opoziciji. Pakete je dobila od Dmitrija Poljanskog, zamenika ruskog ambasadora u UN, koji je upozorio Berlin da slučaj Navaljnog ne mogu shvatiti ozbiljno dok ne dobiju odgovor na zahteve ruskih tužilaca da im Nemci obezbede materijale i dokaze.

– Molim vas, ne zaboravite da ćete drugi put svirati sa novim fantazmagoričnim otkrićima gospodina Navaljnog – rekao je Poljanski, napominjući da će Nemačka “pre ili kasnije morati da odgovara za učešće u širenju kampanje za klevetu u vezi sa Navaljnim”.

Nemački mediji takođe navode da je Navaljni – koji je sada duž gasovoda Severni tok 2 – postao glavni kamen spoticanja u odnosima dve zemlje i da će opteretiti Moskvu i Berlin tokom 2021. godine.

FSB je samo za „gaće“ morao reći da je sve to bilo „lažno“, mada nisu pokazali nikakve dokaze da je reč o falsifikatu. Rekli su da je to bila samo “provokacija za diskreditaciju FSB-a” i da je sada jasno da Navaljni sarađuje sa stranim obaveštajnim službama.

Ruski prokremljevski mediji pokušavaju da omalovaže i čak ismeju razgovor Alekseja Navaljnog, mada se niko ne bavi onim što je u tom telefonskom razgovoru rekao Kudrjavcev, vojni hemičar.

Podsetimo, nedavno je ruski predsednik Vladimir Putin priznao da je Navaljni nadgledan iz razloga nacionalne bezbednosti jer je kontaktirao strane obaveštajne službe. Putin se potom nasmejao i pitao „kome je potreban“ i da će, ako žele, „završiti posao“, misleći da će likvidacija Navaljnog biti „uspešna“. Ali sada je mogao da se zagrcne jer su „pantalone“ odjednom postale simbol otpora.

Tako su mnogi ljudi širom Rusije okačili gaće na prozore, a slavni ruski režiser Vitalij Manski uhapšen je nakon što se sa gaćama u rukama pojavio ispred ulaza u FSB na Lubjanki.

Mnogi veruju da Vladimir Putin nikada neće zaboraviti ovog Navaljnog, koji je sada, posle „afere mudante“, definitivno postao ne samo neprijatelj Kremlja broj 1, već je i potvrdio svoj status opozicionog političara koji prkosi režimu koji je do sada težio da ga ignoriše. Naime, njegovo ime nije spomenuto u medijima, ni Vladimir Putin ga ne izgovara, a ostali pripadnici kremljevske elite retko, ali ipak ponekad moraju da ga izgovore, poput nedavno ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je u Zagrebu rekao da je „zabavno čitati zapadnjačku mediji koji pišu o trovanju Navaljnog “.

Aleksej Navaljni je svojim video zapisom na IouTube-u i „gaćama“ obezbedio svetsku slavu koja, bez obzira na dalji ishod, neće dobro sedeti Kremlju jer je probio blokadu i uspeo da uđe u prokremaljske glavne tokove, da o tome razgovara, kao i da se sam Putin mora javno obračunati s njim i razgovarati o njemu koliko god ga omalovažavao.

Nagađa se šta će se dogoditi ako se Navalni vrati u Rusiju, pa neki misle da bi u tom slučaju mogao biti optužen za veleizdaju ili nešto drugo. Ali ovo neuspelo ubistvo oživelo je Navaljnog i vratilo ga na velika vrata Rusije, iako je bio napolju.

Međutim, ostaje pitanje zašto i kome je bio potreban napad na Navaljnog, posebno u Kremlju, koji se pokazao predmetom podsmeha u trenutku kada su zapadni odnosi sa Rusijom na najnižoj tački poslednjih godina, a uskoro dolazi i nova američka administracija. i kada je evidentan polagan, ali stabilan pad Putinove popularnosti među ruskom javnošću, a ekonomski pokazatelji su sve više zabrinjavajući zbog pandemije korone.

Pored toga, Rusija ima problem u svom dvorištu – Belorusija se tresla mesecima, sada je sličan proces započeo u Moldaviji, a Turci su uspeli da uđu u lenji ruski Južni Kavkaz.

Izvor: jutarnji.hr

SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending