Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Gotovo jednoglasno nepoverenje Nebojši Stefanoviću?

Prema našim sagovornicima, odbori u ovim okruzima su bezmalo jednoglasno glasali o nepoverenju Stefanoviću i Lončaru, uprkos tome što nije mali broj članova koji su začuđeni izjašnjavanjem i o Lončaru, koji „nije u sukobu“ sa predsednikom stranke Aleksandrom Vučićem, a ima značajnu ulogu u aktuelnoj borbi protiv kovid pandemije.

Published

on

Izjašnjavanje o dvojici funkcionera navodno traje u lokalnim odborima širom Srbije, a rezultat je, kako kažu, unapred poznat jer je članovima odbora „stiglo jasno ‘uputstvo’ da im treba uskratiti stranačku podršku“.

– Na sednici Gradskog odbora u Nišu su svi osim jednog člana, koji je bio uzdržan, izglasali nepoverenje Stefanoviću i Lončaru. Pritom neki nisu ni znali da li im izglasavaju nepoverenje kao funkcionerima SNS-a ili kao ministrima u Vladi. Na sednici su se, takođe, izjašnjavali o tome da li ima lokalnih funkcionera čijim radom nisu zadovoljni. Ista izjašnjavanja su imali i još uvek imaju i članovi opštinskih i mesnih odbora u Nišu, Nišavskom i Pirotskom okrugu, koji su glasali na identičan način, a da im iste stvari nisu bile jasne – rekli su izvori Danasa.

Jedan od naših sagovornika, koji pripada SNS-u, kaže da je „neshvatljiva“ odluka njegove stranke da članovi svakog seoskog odbora u Srbiji sada na sastancima „pljuju“ ministre, tim pre što se povremeno ne pitaju ni o značajnim stvarima iz svoje lokalne sredine.

– Moglo je ovo da se izvede mnogo elegantnije, da recimo predsednik Vučić u četiri oka razgovara sa njima, ili bar sa Lončarem, kako bi se sami povukli, ili da predlog za njihovu smenu iznese na Predsedništvu stranke, koje bi nesumnjivo izglasalo ono za šta se on zalaže. Besmisleno je da svaki odbor širom Srbije glasa o tome, pogotovu što ima mesta gde ljudi i ne znaju tačno šta se dešava – rekao je on.

Izjašnjavanje o nepoverenju Stefanoviću i Lončaru odvija se, inače, daleko od medija i javnosti.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša i funkcionerka SNS-a, juče nije odgovorila na pitanja Danasa, među kojima su i kakvo je obrazloženje za donošenje odluke Gradskog odbora o nepoverenju Stefanoviću i Lončaru, te da li je članovima odbora stigla naredba kako da glasaju.

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada i član SNS-a, kazao je da „to nije pitanje za njega“, pogotovu što on nije član bilo kog lokalnog odbora stranke.

Dojučerašnji poverenik Gradskog odbora SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović nije prisustvovao sednici odbora, održanoj neposredno nakon objave da se on „iz zdravstvenih razloga“ povukao sa te funkcije. Drugi gradski funkcioneri iz redova naprednjaka nisu odgovarali na naše pozive, mada to obično čine.

Deo medija je, inače, nedavno izvestio da je predsednik Srbije i SNS-a Vučić najavio „preispitivanje rada“ ministara u Vladi.

Predsedništvo SNS je 5. maja donelo odluku da se „svi gradski i opštinski odbori u roku od 15 dana izjasne da li su zadovoljni radom svojih predsednika“, a čelnik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić je ovih dana kazao da je izjašnjavanje u toku.

Dobro informisani izvori su procenjivali da će „rezultati takve analize“ lokalnih odbora poslužiti za politički obračun sa Stefanovićem i njegovim pristalicama, ali stranački raskid sa Lončarem nije pominjan.

Lončara nije prozvao ni Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS i Glavnog odbora, koji je ovih dana na svom Fejsbuk profilu zatražio „kompletnu ostavku Gradskog odbora SNS za Beograd s posebnim akcentom na smenu predsednika Nebojše Stefanovića“.

– I mene je iznenadilo glasanje o nepoverenju Lončaru, koji je, koliko znam, lojalan predsedniku Vučiću. Pretpostavljam da razlog za to može biti pritisak nekih zapadnih diplomata, pogotovu sada kada treba da se rešavaju neka važna državna pitanja, pa i da stignu investicije za infrastrukturne projekte, te mi moramo učiniti neke ustupke. Mada, Lončar je kao ministar izazivao i nezadovoljstvo u SNS-u nekim svojim potezima, a posebno kadrovskim rešenjima koja nisu bila po volji stranci – kaže jedan od naših sagovornika iz niškog SNS-a, dodajući da može samo da spekuliše, jer pouzdanih informacija nema.

Nije poznato da postoje sporenja između Vučića i Lončara. Ali, možda je ipak procenjeno da se Lončar previše približio Stefanoviću. Ne zaboravite, ovo su vremena u kojima je dovoljna jedna pogrešna reč – rekao je naš drugi sagovornik, blizak ovoj stranci.

Gordana Bjeletić, glavna urednica Južnih vesti, kazala je juče za Televiziju N1 da nepotvrđene informacije kažu da „postoji dokument“ po kojem se članovi SNS izjašnjavaju navodno o „nepoverenju članovima stranke koji ugrožavaju bezbednost njenog predsednika Aleksandra Vučića“.

„Međutim, do takvog papira nismo uspeli da dođemo, pa tako nešto nismo ni objavili“, kazala je ona.

Izvor: danas.rs

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending