Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Gde je neonacistički vođa broj dva koji se hvali prijateljstvom sa Šešeljom?

Sedam meseci nakon zabrane “Zlatne zore”, Kristos Papas, zamenik šefa te esktremno desničarske stranke još uvek je na slobodi.

Published

on

Sumnja se da je u Republici Srpskoj, piše Dojče vele.

Batinaš je konačno u zatvoru – za teoretičarem policija još uvek traga. Joanis Lagos (48), bivši telohranitelj Nikosa Mihalolijakosa, šefa grčke neonacističke stranke „Zlatna zora” i kasnije njen vodeći član i poslanik u Evropskom parlamentu, 15. maja 2021. je iz Belgije izručen Grčkoj.

Lagos nije ni pokušao da uloži žalbu na izručenje Grčkoj. Osećao se “nelagodno” među mnogim muslimanskim zatovorenicima u Belgiji .Po dolasku u Atinu, Lagos je kazao da je i dalje spreman “da podnese svaku žrtvu za pravoslavlje i Grčku”.

Vlada u Atini ponosno je saopštila da se Grčka uspešno izborila sa “toksičnim otrovom” Zlatne zore. Ali dolazak Lagosa u zatvor u Domokosu, u centralnoj Grčkoj, samo je polovičan uspeh.

Za njega je isključivo zaslužna belgijska policija, koja je neonacistu uhapsila odmah nakon što mu je Evropski parlament ukinuo imunitet. I u Belgiji, Lagos je odmah bio prebačen u zatvor sa maksimalnim merama obezbeđenja.

Čovek koji je osuđen na zatvorsku kaznu od trinaest godina i osam meseci, zbog vođenja zločinačke organizacije i drugih krivičnih dela, postao je poznat u Evropskom parlamentu, kada je tokom svog govora, u januaru 2020. godine, pocepao tursku zastavu.

Neonacista je zadržao poslanički mandat i nastavlja da prima platu od EU. Čak ima i pravo iz zatvora da učestvuje na sednicama Evropskog parlamenta.

Za razliku od belgijskih kolega, grčka policija i ministar za zaštitu građana, Mihalis Hrisohoidis, beleže neviđeni fijasko: već sedam meseci bezbednosne službe traže Hristosa Papasa, zamenika vođe neonacističke stranke, Mihalolijakosa.

Iako je nakon presude protiv stranke 7. oktobra 2020. bio pod strogim nadzorom u svom stanu u Atini, uspeo je da pobegne 23. oktobra 2020. Drugom čoveku Zlatne zore od tada se gubi svaki trag. Advokat neonaciste je samo kratko saopštio da njegov klijent nema volju do suđenja da sedi u zatvoru.

Od tada Hristosa Papasa traži Interpol, a u potragu je uključena i antiteroristička jedinica grčke policije. Nije isključeno da je neonacista pobegao u inostranstvo ili na Svetu Goru, u autonomnu monašku republiku, na severu Grčke. Policija ga je u februaru tražila u manastiru Esfigmen – bezuspešno.

Grčka policija zatražila je i pomoć kolega iz Srbije. Desničarski ekstremista Papas uvek iznova se hvalio prijateljstvom sa Vojislavom Šešeljem, predsednikom krajnje nacionalističke Srpske radikalne stranke i osuđenim ratnim zločincem.

Ali ni srpska policija nije imala uspeha. Trenutno su se ponovo pojavile glasine da se Papas, uz pomoć srpskih neonacista, krije u bosanskoj Republici Srpskoj.

Kanali za komunikaciju sa policijom?

Papasovo bekstvo je naročito sramotno za grčku vladu. Pre kraja suđenja stranci Zlatna zora, u jesen 2020. godina, vlada je poručila da optuženi, u slučaju da budu osuđeni, neće imati šanse da pobegnu. Rečeno je bilo da će im biti praćen svaki korak. Papasov očigledno ne, što je dovoljno loše. Još je gora sumnja da su neonacisti imali pomagače u bezbednosnim službama.

Policija u Grčkoj ne samo da je slepa na desno oko, već je i nesrazmerno mnogo njenih službenika 2012. i 2015. godine glasalo za Zlatnu zoru. Papasov advokat nedavno je za list „Ta Nea” kazao da postoje kanali komunikacija između njegovog klijenta i bezbednosnih službi – i da se vodi neka vrsta pregovora.

Portparolka vlade to je odmah demantovala: „Nema nikakvih pregovora sa beguncem Hristosom Papasom. On će biti pronađen i uhapšen.” Međutim, Papas je još uvek na slobodi.

Propadanje “Zlatne zore”

Istorijska presuda oktobra 2020. godine kojom je stranka Zlatna zora označena kao „kriminalna organizacija” jedan je od poslednjih eksera na mrtvačkom sanduku Zlatne zore – još jedan ekser bilo je izručenje Lagosa.

Propadanje “Zlatne zore” je međutim počelo mnogo pre sudske presude. Naime, Grčka se 2018. godine konačno oporavila od duge ekonomske krize.

Sa druge strane, vladajuća konzervativna stranka Nova demokratija (Nea Dimokratia) sa svojim obećanjem o uvođenju „zakona i reda” i sa premijerom Kirjakosom Micotakisom, uspela je da vrati veliki deo desničarskih birača i zbog njenog otvorenog neprijateljstva prema migrantima i izbeglicama.

Trenutno izgleda kao da jedna prava neonacistička stranka u Grčkoj u skorijoj budućnosti nema većih izgleda – iako su nehumane ideje ekstremnih desničara još uvek veoma žive.

Napad na novinara DW, Tomasa Jakobija, u januaru 2020. bio je poslednji ekstremno desničarski izgred u Grčkoj.

Ubrzo nakon toga usledilo je prvo zaključavanje zbog korone, pa ni desničarski ekstremisti, zbog zabrane izlazaka, nisu imali priliku za rasističke napade na migrante ili za antisemitski vandalizam.

Izvor: b92.net

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending