Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Gavrilović: Tajno kreiranje antikorupcijskih akata predstavnika lokalnih vlasti

Biro za društvena istraživanja, na čiju inicijativu 2012. je Srbija počela da uspostavlja sistem za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, je uspostavio Crnu listu gradonačelnika/ca i predsednika/ca opština čiji gradovi i opštine nisu uspostavile antikorupcijski mehanizam.

Published

on

Biro za društvena istraživanja, na čiju inicijativu 2012. je Srbija počela da uspostavlja sistem za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, je uspostavio Crnu listu gradonačelnika/ca i predsednika/ca opština čiji gradovi i opštine nisu uspostavile antikorupcijski mehanizam. Na  crnoj listi je 6 gradonačenika/ca i 90 predsednika/ca opština u Srbiji. Na crnoj listi je i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

Opština Inđija otvorila je javnu raspravu o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana od 8. oktobra, a 4. oktobra je održan okrugli sto u zgradi SO Inđija. Osim građanke Jelene Nešić Davidović, primedbe je uputila i Branka Naić , načelnica Odeljenja za finansije dok na okruglom stolu koji je organizovan u zgradi opštine Inđija osim predstavnika vlasti, niko nije bio prisutan.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI)  kaže za IN Medija da se ovakva praksa pimenjuje i u ostalim lokalnim samoupravama. Kako je rekao „radi se o netransparentom i tajnom kreiranju antikorupcijskih akata koji se rade čisto da bi se uradili i stavili u fioku.”.

– Generalna praksa je da lokalne samouprave ne vrše javne kampanje promocije javnih rasprava. To se dešava i sa javnim raspravama oko LAP-ova. One se rade na zbrzan način. Istraživanja BIRODI-a su pokazala da se I sam process izrade LAP-ova rade na način koji se završava u krugu lokalnih samouporava, bez pozivanja na članstvo u Radnoj grupi za izradu LAP-a svih onih koji mogu da doprinesu iako je to obaveza lokalnih samouprava po Modelu koji je Agencija za sprečavanje korupcije napravila. Da sumiram, radi se o netransparentom i tajnom kreiranju antikorupcijskih akata koji se rade čisto da bi se uradili i stavili u fioku. –  objašnjava Gavrilović.

Mediji u službi vlasti

Iako dobijaju milione dinara na konkursima koje raspiše opština Inđija, mediji iz Inđije javnost isključivo informišu o “aktivnostima” predsednika opštine ili direktora javnih preduzeća. Upravo pomenuti konkursi su bili sporni prilikom izrade nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana kada je odbijen predlog organizacije Transparentnost Srbije.

Pre donošenja odluke o javnoj raspravi, prilikom izrade LAP-a, Transparentnost Srbije je opštini Inđija predložila da se oblast 10 koja se odnosi na sufinansiranje medija znatno izmeni jer je dosadašnji način do sada u javnosti izazivalo brojne kontroverze, probleme i sumnje. Predlog je odbačen jer predstavnici vlasti u Inđiji smatraju da i pored svega navedenog, dosadašnji način sufinansiranja medija je dobar.

Zoran Gavrilović iz Birodi kaže da je jedan od ključnih preduslova za borbu protiv korupcije slobodna i informisana javnost. Kako je objasnio, neophodno je transprentno dodeljivanje sredstava medijima što nije dosadašnja praksa vlasti na svim nivoima.

– Jedan od ključnih pred uslova za borbu protiv korupcije na bilo kojem nivou, a posebno lokalnom je slobodna i informisana javnost, a koje nema ako mediji nisu na usluzi javnosti. Upravo je to bio razlog što je dodela sredstava medijima iz budžeta koji pune svojim porezima svi građani tretirana u lokalnim antikorupcijskim planovima. Merama se predviđa ne samo transparentno dodeljivanje sredstava u skladu sa potrebama javnog interesa u oblasti medija, već i monitoring sadržaja za koji je dobijen novac, sa idejom da se utvrdi da li su javnim novcem podržani sadržaji u funkciji javnog interesa u oblasti medija, a ne kako je to sada praksa, a to je da se konkursno dodeljen novac koristi za promociju i propaganda lokalnih javnih funkcionera i stranaka na vlasti.

Lokalni parlament je nakon javne rasprave podržao Lokalni antikorupcijski plan ali još uvek nije formirano telo za praćenje što je bio razlog da predsednik opštine Inđija Vladimir Gak bude na listi Birodi-a. Zoran Gavrilovoić kaže da je jasno da lokalne samouprave ne žele da se bore protiv korupcije id a su zbog toga završili na crnoj listi.

– Lokalne samouprave ne žele da se bore protiv korupcije na način da imaju nadzor primeme plana od gradjana koji imaju integritet, a koji pri tome nisu lokalni funkcioneri, zaposleni u lokalnoj samoupravi ili na bilo koji drugi način plaćeni od lokalne samouprave npr. radom u javnim komunalnim preduzećima ili ustanovama. Lokalna antikorupcijska tela su svojevrsne fabrike integriteta koje svojim radom treba da unapredite institucionalni, profeisonalni i gradjanski integritet. Kroz osnivanje I rad lokalnih antikorupcijskih tela, BIRODI je 2012. hteo da napravi instrument za oslobađenje gradova od korupcije na čijem čelu će biti građani od integriteta. Na žalost za sada se uspešno radi na sprečavanju tog procesa, ali to nije razlog da odustanemo. Zato smo pokrenuli izradu Crnih lista predsednika/ca i gradonačelnika/ca koji sprečavaju ovaj proces sa idejom da senzibilišemo javnost.

 Crna lista je instrument monitoringa, ali i javnog ukazivanja na odgovornost lokalnih funkcionera te je Biro za društvena istraživanja pozvao  odbornike u skupštinama gradova i opština da ne budu saučesnici u zarobljavanju gradova i opština i pokrenu postupke smene predsednika/ca i gradonačelnika/ca.

Takođe, BIRODI je pozvao predsednika Republike koji je na vlast 2012. godine došao sa politikom nulte toleracije prema korupciji da iskoristi svoj autoritet predsednika Republike i stranke, koji je učestvovao u predizbornom kadriranju na lokalu da preuzme odgovornost i inicira smenu članova stranke, koji sa pozicija gradonačelnika i predsednika opština opstruiraju borbu protiv korucije i integraciju Srbije u EU.

Miodrag Blečić (IN Medija)

izvor: https://inmedija.rs/gavrilovic-tajno-kreiranje-antikorupcijskih-akata-predstavnika-lokalnih-vlasti/

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i u izveštaju EP

Published

on

By

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sirene i vanredno stanje na ulicama: Prvi snimci iz Hajdelberga VIDEO

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Published

on

By

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Hajdelberga, gde se danas dogodila pucnjava. Iako je napadač mrtav, a svi ranjeni primljeni u lokalnu bolnicu, veliki broj snaga bezbednosti i dalje se nalazi na ulicama.

Dok odjekuju sirene, vozila policije i Hitne pomoći užurbano prolaze gradom.

Prema informacijama nemačkog Velta, nepoznati muškarac je oko 12.35 časova ušao u salu univerziteta. Pucao je na prisutne, pri čemu je nekoliko ljudi teže ranjeno.

olicija je saopštila da je odmah po prijavi izašla na lice mesta, kao i da je napadač mrtav. Iako se pretpostavlja da je neutralisan tokom akcije pripadnika policije, bezbednosni izvori kažu da je počinilac u početku pobegao i da je policija tragala za njim.

On je ubrzo pronađen mrtav, zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršio samoubistvo. Prema informacijama agencije DPA, i sam napadač je bio student. On nije imao političke ili verske motive, navode bezbednosni krugovi.

Iz policije kažu da je utvrđeno da je napadač delovao sam, ali će se istraga nastaviti u narendim danima.

Anđela Krstović

izvor: https://nova.rs/svet/sirene-i-vanredno-stanje-na-ulicama-prvi-snimci-iz-hajdelberga-video/

Continue Reading

Trending