Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Društvo sudija: Predviđene izmene Ustava smanjuju nezavisnost pravosuđa

“Namera izvršne vlasti je da sudstvo potčini političkom delu vlasti umesto da ga depolitizuje”

Published

on

Predložena rešenja Ministarstva pravde u Nacrtu predloga izmene Ustava u domenu sudstva su takva da struka zaključuje kako je bolje da se Ustav ne menja u tom segmentu nego da se menja tako da umanjuje dostignuti nivo nezavisnosti sudstva u Srbiji, izjavila je danas predsednica Društva sudija Srbije (DSS) Snežana Bjelogrlić.

Ona je na onlajn konferenciji „Položaj sudstva u sistemu podele vlasti“, u organizaciji Društva sudija Srbije i Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) istakla da se tokom priprema Nacrta predloga „iskristalisala namera izvršne vlasti da sudstvo putem drugih mehanizama potčini političkom delu vlasti umesto da ga depolitizuje“.

Bjelogrlić je ocenila da je proklamovan stav da se nezavisnosti sudstva daje prevelik značaj umesto da se jača odgovornost i efikasnost.

Ona je dodala i da je sudstvu zamereno da ga karakteriše „cehovska zatvorenost“ i da se javnosti nametala slika kako su u realnom životu sudije nedodirljive, zbog čega građane „nema ko da brani od sudija“ i da je neophodno, preko narodnih poslanika, uvesti eksternu kontrolu sudske vlasti.

Politički savetnik Ambasade Nemačke u Beogradu Daniel Moseni ukazao je da su planirane reforme pravosuđa u Srbiji važan element procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU) i pozitivan korak nakon što nekoliko godina nije bilo nikakvih promena.

On je rekao da je „iz ugla“ Nemačke presudno da kod reforme pravosuđa u obzir budu uzeti predlozi strukovnih udruženja i nevladinih organizacija, pre svega onih koja su izrazila sumnju u pogledu sadržaja reformi, među koje spada i Društvo sudija Srbije.

Moseni je ocenio da će samo uz široke konsultacije reforma pravosuđa biti prihvaćena koliko je to društvu neophodno i dodao da „koliko god svi želimo da ubrzamo pregovore pristupanju EU, aktuelno intenziviranje reforme ne sme da bude na uštrb kvaliteta i neophodnih konsultacija“.

Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Đuro Sesa istakao je da udruženja sudija imaju isti interes kao i društvo, da se bore za nezavisnost i samostalnost sudske vlasti, i da ta udruženja nisu neprijatelji drugim dvema granama vlasti.

On je rekao da zakonodavna i izvršna vlast ne bi smele da ograničavaju postignut nivo nezavisnosti sudske vlasti jer tako „šalju lošu poruku javnosti“ i urušavaju odnos poverenja između sudske vlasti i javnosti.

Sesa je ocenio da je taj odnos u Hrvatskoj „trajno i teško narušen, i vrlo teško ga je uspostaviti“ uz opsaku da druge dve grane vlasti u tome „baš i ne pomažu“, a „veruje da je takvo stanje i u Srbiji“.

On je rekao da u „borbi koja predstoji sudijama i sudskoj vlasti“ jedan od vrlo važnih aktera „mora da bude međunarodna zajednica“.

Sudija Upravnog suda Nikola Kitarović rekao je da u radu Viskog saveta sudstva (VSS) postoje mnogobrojni problemi, „pre svega u efikasnosti“ i upozorio da je VSS „jedini organ u kome se smanjuje broj zaposlenih“.

On je ocenio da je trenutna popunjenost administrativne kancelarije 57 odsto, pri čemu je popunjenost radnih mesta sa visokom stručnom spremom svega 20 odsto.

Kitarović je rekao da zbog toga predsednik i članovi VSS ne mogu adekvatno da odgovore svojoj ustavnoj obavezi uspostavljanja i očuvanja vladavine prava tako što će obezbediti samostalnost, nezavisnost i odgovornosti sudova i sudija.

Predsednica Bavarskog udruženja sudija Andrea Tic rekla je da u mnogim državama nema nezavisnosti sudija, bar ne u punom obimu, i da izvršna vlast manje ili više prikriveno pokušava da utiče na pravosuđe ne bi li, na primer, „neomiljene“ sudije istisnula sa funkcije.

Ona je rekla da je nezavisnost sudija u Nemačkoj zajamčena ustavom i da je normirano da su sudije podređene jedino zakonu.

Tic je naglasila da sudije u Nemačkoj ne mogu da budu otpuštene, smenjene ili premeštene na neko drugo mesto izuzev u okviru striktnih zakonskih odredbi i da se, u skladu sa nemačkim zakonom o sudijama, arbitri podvrgavaju službenom nadzoru samo u meri u kojoj to ne utiče na njihovu nezavisnost.

Sudiji u Nemačkoj, navela je, ne može da se propiše gde će da radi, da li u sudu, u svojoj kancelariji ili kod kuće, ili na nekom drugom mestu, izuzev kada zbog ročišta moraju da budu u sudu.

(FoNet)

SLOBODNA VOJVODINA

POŽAR U TRŽNOM CENTRU BIG

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap.

Published

on

By

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap. Vatrogasne ekipe odmah su izašle na teren i trenutno sa dva vozila i nekoliko vatrogasaca gase požar.

izvor: https://www.zrklik.com/2021/12/pozar-u-trznom-centru-big/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo branitelja podržalo obnovu ustaškog groblja u Zagrebu

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Published

on

By

Kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komunisti su to groblje sravnili sa zemljom, a 75 godina kasnije očekuje se da obnovu plate građani Zagreba.

Ministarstvo branitelja podržalo je projekt obnove s nazivom “groblje hrvatskih vojnika od 41. do 45.”, a kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

izvor: agencije

izvor: https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/12/5/ministarstvo-branitelja-podrzalo-obnovu-ustaskog-groblja-u-zagrebu

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice – zavisi od EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Published

on

By

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Kurti je na konferenciji za medije rekao da nema informacija „da li Srbija uslovljava nastavak dijaloga“, i da održavanje sastanka zavisi od zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Nemam informaciju da postoje uslovi od bilo koga, ali procena da li takav sastanak treba da bude održan ili ne, pripada posredniku ili fasilitatoru – kako sebe nazivaju, odnosno gospodinu Borelu i njegovom izaslaniku Lajčaku“, rekao je on.

Napomenuo je da su „oni ti koji procenjuju da li će poslati pozive ili ne“, i da na održavanje sastanka ne utiče, kako je istakao, „bilo kakvo uslovljavanje druge strane“.

Autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/kurti-sledeci-sastanak-sa-vucicem-mozda-sledece-sedmice-zavisi-od-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zeleni blok traži zakon protiv rudnika litijuma i smenu celog REM-a

Koalicija traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni Savet REM-a na čelu sa Oliverom Zekić

Published

on

By

Otvorena Građanska platforma „Akcija“, organizacije „Ekološki ustanak“ i „Ne davimo Beograd“ najavile su na konferenciji za novinare ispred Generalnog sekretarijata predsednika republike blokadu saobraćajnica i sledeće subote širom Srbije, ali njihovi predstavnici nisu precizirali koliko će trajati.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da nema ništa protiv da naredna blokada traje i tri sata.

On je poručio građanima da u sledeću subotu budu spremni za nastavak blokada širom Srbije sve do ispunjenja zahteva.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović izjavio je da zeleno-levi blok, pored povlačenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić.

„Čuli ste juče da nas je predsednica REM gospođa Zekić sve nazvala banditima i da svi mi trebamo da budemo pohapšeni, svi mi slobodni građani koji smo izašli u skladu sa Ustavom i zakonom da protestujemo“, rekao je Zelenović na konferenciji za medije ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

(Beta, Foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/zeleni-blok-trazi-zakon-protiv-rudnika-litijuma-i-smenu-celog-rem-a.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pojedini stočari iz srednjeg Banata prinuđeni da rasprodaju krave

Problemi veliki i u ostalim selima

Published

on

By

Radica Vučenić iz Čente skoro je rasprodao svoje stado muznih krava. Za prodaju su ostale još tri krave. Vučenić kaže da je bio prinuđen da rasproda svoje blago zbog bolesti, ali i zato što odavno nema matematike u mlečnom stočarstvu.

– Mleko je jeftino, a hrana skupa, i to je najkraći odgovor – kaže za portal zrenjaninski.com Radica Vučenić i dodaje da cena od 27 – 28 dinara za litar mleka odavno ne pokriva troškove.

Gotovo sve krave iz ovog domaćinstva su prešle Dunav i otišle u centralnu Srbiju. Kupci su mu rekli da tamošnje mlekare otkupljuju mleko za 40 dinara po litru. Po toj ceni se možda i isplati baviti proizvodnjom mleka, dodaje Vučenić.

Problemi veliki i u ostalim selima

I stočni fond u Melencima se više nego prepolovio. Jedan od naših sagovornika, koji nije želeo da mu objavimo ime, ističe da se svinja za klanje ne može naći ni za lek. I stočara koji se bave mlečnim stočarstvom sve je manje, a i naš sagovornik je odlučio da proda krave.

– Subvencije i premije kasne, radne snage nema, hrana je skupa i pitam se za koga i zbog čega da radim. Kupio sam balu sena u Tordi za 450 dinara, a litar mleka košta 27,80 dinara. A krave su obaveza od 24 sata. Često kažem, to je gora robija od Sremske Mitrovice. Tamo odslužiš svoje, a ovde kraja nema – priča nam Melenčanin čiju bi priču verovatno potpisali i mnogi drugi manji i srednji stočari.

Za bikove iz januara i februara prošle godine još nisu isplaćene subvencije. Sve kasni, a krava mora da jede svakog dana, naglašava naš sagovornik.

– Kad zovem Upravu za agrarna plaćanja ili je stalno zauzeto ili mi, kad ih dobijem, kažu da je predmet u obradi. Sad smo čuli da subvencije neće biti isplaćene ni ove godine. Više nema smisla raditi sa gubitkom. Nisam usamljen slučaj, ima ih još u Melencima, a i u Kumanu, selu gde je nekad bilo više krava nego stanovnika – kaže naš sagovornik, koji napominje da su se i krave iz njegove štale zaputile na put južno od Dunava.

Situacija je slična i u ostalim selima u srednjem Banatu. Probelmi su veliki, a mali i srednji proizvođači nestaju, iako mnogi ne žele da govore javno o tome i zameraju se otkupljivačima.

– Gotovo niko ne rasproda sve i ostaje mu mleko za predaju. Ne možemo mnogo da biramo, a naši otkupljivači se ljute kad spomenemo koliko plaćaju mleko. Kao da lažemo. To stoji u papirima. Ali ovdašnji ljudi ne vole neprijatnosti, pa ih izbegavaju – objašnjavaju nam naši sagovornici.

izvor: https://www.zrenjaninski.com/poljoprivreda/pojedini-stocari-iz-srednjeg-banata-prinudjeni-da-rasprodaju-krave/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski desničari na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a

Potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Published

on

By

Petnaestak evropskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje učestvuju na skupu žele formirati “veliku grupaciju” unutar Evropskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, “biti druga snaga u Evropskom parlamentu”.

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz jula su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španiji Santiago Abascal i šefica Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.

Organizatori međutim još uvijek u petak nisu objavili puni popis sudionika.

Strahuju od formiranja “superdržave”

U Evropskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokratja dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Evropski konzervativci i reformisti.

Mađarski Fidesz, koji se u martu razišao s Evropskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

“To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme”, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti “važna etapa”.

Zemlje potpisnice deklaracije iz jula insistiraju na potrebi duboke reforme Evropske unije jer strahuju od formiranja “superdržave”.

Stoga će one, po Ewi Marciniak, politologinji s Poljske akademije nauka, pokušati “minimizirati međusobne razlike” posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u te insistirati na zajedničkim tačkama

IZVOR: AGENCIJE

Continue Reading

Trending