Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Drugi proces Stanišiću i Simatoviću – sad se čeka presuda

U završnim rečima na drugom haškom suđenju šefovima Državne bezbednosti Srbije – tužilaštvo je zahtevalo kaznu doživotnog zatvora, a njihove odbrane potvrđivanje oslobađajuće presude, izrečene na prvom procesu.

Published

on

Tri prva dana ove sedmice u Hagu su tužioci i zastupnici odbrana na ponovnom suđenju Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, obrazlagali završne argumente. U sudnici nasljednika Haškog tribunala, čiji zvanični naziv je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, bio je to pretposljednji čin ovog maratonskog procesa, koji je počeo još 2003. podizanjem optužnice za ratne zločine počinjene u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Dvojica visokih funkcionera Državne bezbjednosti Srbije u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji optuženi su da su od 1991. do 1995. osnivali, naoružavali, organizovali obuku i finansiranje paravojnih jedinica, čiji pripadnici su svoj ratni put obilježili ubistvima i progonom nesrpskog stanovništva s ciljem njihovog trajnog uklanjanja, najprije sa područja Kninske Krajine i Istočne i Zapadne Slavonije u Hrvatskoj, a potom iz opština Sanski Most, Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Zvornik i Trnovo u Bosni i Hercegovini.

Završne riječi bez prisustva optuženih

Optuženi Stanišić i Simatović nisu prisustvali završnim riječima ovog neobičnog suđenja, pošto im je odobrena privremena sloboda u Srbiji.

Neobičan je proces jer im se sudi po drugi put. Godine 2013. odlukom Pretresnog vijeća holandskog sudije Alfonsa Orija obojica su oslobođena svake krivice.

Po obrazloženju u presudi, donesenoj većinom glasova vijeća, njihovi postupci nisu bili “konkretno usmjereni na činjenje zločina”. Tu formulaciju pojam, princip, standard ili doktrinu, kako je sve nazivana, uveo je tadašnji predsjednik Haškog tribunala, američki sudija Teodor Meron, mada tako nešto ne postoji ni u pravilima ni u praksi Haškog tribunala.

To je vjerovatno opredijelilo Žalbeno vijeće da privati žalbu tužilaca i zaključi da je Pretresno vijeće pogriješilo. U decembru 2015. poništena je oslobađajuća presuda i naloženo je da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi po svim tačkama optužnice.

Drugo suđenje je počelo 13. juna 2017. i završeno je danas.

Tužioci: Krivica Stanišića i Simatovića dokazana i na drugom suđenju

U završnoj riječi tužilac Daglas Stringer je rekao da je i u ponovljenom postupku dokazano da su dvojica optuženih učesnici udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio “uspostavljanje teritorije sa potpunom srpskom dominacijom”, nasilnim i trajnim uklanjanjem nesrba sa velikih područja u Hrvatskoj i BiH.

Taj plan su ostvarivali jedinicama Crvene beretke, Srpska dobrovoljačka garda Željka Ražnatovića-Arkana i Škorpioni, koje su osnivali, naoružavali i finansijski obezbjeđivali, a koje su počinile teške i neizbrisive zločine nad nesrbima u ratovima u Hrvatskoj i BiH.

Od Škabrnje kod Zadra do Trnova kod Sarajeva paramilitarne formacije, koje su osnovali i snabdijevali optuženi, počinile su monstruozne zločine, i zastupnici tužilaštva su to nepobitno dokazali, rekao je Daglas Stringer.

U završnoj riječi on je naveo da je Milošević, koji je bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata, u novembru 1995. kao svog najboljeg izvršioca poveo Jovicu Stanišića na mirovne pregovore u Dejtonu. Morao je znati, rekao je Stringer, da je dva mjeseca ranije Stanišić poslao vođu Srpske dobrovoljačke garde, Arkana u Sanski Most da nastavi da čini zločine, po kojima je stekao zloglasnu ratnu slavu.

To je jedan od niza zločina paramilitarnih formacija, koje su, zahvaljujući optuženima, nastale u okrilju Državne bezbednosti Srbije i zločinački djelovale po Hrvatskoj i Bosni Hercegovini uz njihovu izdašnu pomoć. Šef tužilačkog tima Daglas Stringer je u zaključku završne riječi istakao da je tužilaštvo i u ponovljenom suđenju dokazalo da su Jovica Stanišić i Frenki Simatović krivi ili odgovorni za progone i zločine nad najmanje 340 000 žrtava.    

U svojstvu visokih funkcionera Državne bezbjednosti Srbije obojica su znatno doprinijeli udruženom zločinačkom poduhvatu od 1991. do 1995., čiji je cilj bilo “uspostavljanje teritorije koju su Srbi smatrali svojom”, nasilnim i trajnim uklanjanjem drugih naroda sa velikih područja dvije države, Hrvatske i BiH. Kampanja ovog obima bila je mogućna jedino zahvaljujući tome što su je pripremale grupe pojedinaca koji su imali moć i sredstva, a prije svega namjeru da takav udruženi zločinački poduhvat i ostvare.

Kako se riješiti Arkana i Škorpiona

Zastupnici odbrane dvojice optuženih su osporavali sve što su tužioci naveli i u završnim riječima i u svom dokaznom postupku. Britanski advokat Vejn Džordaš je istakao da se sve za šta tužioci okrivljuju njegovog branjenika Jovicu Stanišića zasniva na pretpostavkama, retoričkim tvrdnjama i konstrukcijama, a ne na valjanim dokazima.

Državna bezbjednost Srbije, a ni Stanišić kao njen načelnik, tvrdio je Džordaš u završnoj riječi, nisu osnovali ni Arkanove Tigrove, ni Škorpione niti ijednu od paramilitarnih formacija koje su u ratu harale Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a još manje im izdavali naređenja. Naglasio je da Stanišić, na primjer, nikada nije ni sreo Arkana niti razgovarao s njim.

U Kninskoj krajini je, kao i drugi optuženi Frenki Simatović, boravio samo u obavještajnoj funkciji, što je osnovni zadatak svake službe državne bezbjednosti, pa i Srbije. Podsticao je organizovanje zaštite ugrožene srpske manjine u Hrvatskoj i obučavanje policijskih snaga za samoodbranu srpskih sela, daleko od svake ideje da formira jedinice za etničko čišćenje nesrba, a još dalje od udruženog zločinačkog poduhvata, za šta ga tužilaštvo tereti, rekao je Džordaš.

Jedinice koje su, sem u Hrvatskoj, počinile zločine i u Bosni i Hercegovini, bile su pod kontrolom Službe javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i njenog tadašnjeg načelnika Radovana Stojičića Badže, tvrdio je branilac Jordaš.

Arkan je s Badžom, a ne sa Jovicom Stanišićem, bio u bliskoj vezi i komunicirao je s njim raznim povodima. Prije toga, još 1991. bio je u bliskoj vezi sa ministroom unutrašnjih poslova Radmilom Bogdanovićem. Naoružanje je dobio iz krugova Vojske Jugoslavije dok je sa svojom Srpskom dobrovoljačkom gardom, koju je sâm osnovao, boravio u Erdutu, prije nego što će se razgorjeli sukobi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nikakve veze sa njim i djelovanjem Srpske dobrovoljačke garde Jovica Stanišić kao načelnik Državne bezbjednosti Srbije nije imao, tvrdio je Džordaš.

Advokati Frenkija Simatovića takođa su insistirali na tome da njihov branjenik baš nikakve veze nije imao sa Arkanom i njegovom gardom, a još manje sa “Škorpionima”.

Ta paramilitarna jedinica bila je u sastavu Srpske vojske Krajine i boravila je na području “Republike Srpska krajina”. U Bosni i Hercegovini je bila kratko po “specijalnom zadatku”, kad je kod gradića Trnovo u blizini Sarajeva nemilosrdno ubila grupu zarobljenih Bošnjaka, o čemu kao svjedočanstvo postoji video snimak.

Mada ni tužioci ni advokati optuženih nisu izričito spominjali formulaciju “konkretne (ne)usmjerenosti”, ona je na izvjestan način bila prisutna u sudnici. Postala je čuvena u hronici presuda Haškog tribunala i oko nje su se lomila i još  se lome pravosudna koplja, prije svega što takva formulacija ni princip ne postoje u praksi Haškog tribunala, a ipak je presudno uticala na donošenje nekih presuda.

Kakva će biti odluka vijeća sudije Bartona Hola, pred kojim je održano drugo suđenje Stanišiću i Simatoviću još ćemo pričekati. Sudeći prema praksi Haškog tribunala, čiji je u svemu nasljednik Mehanizam, teško da ćemo odluku, to jest izricanje presude, čuti ove godine.

Izvor: dw.com

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i u izveštaju EP

Published

on

By

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sirene i vanredno stanje na ulicama: Prvi snimci iz Hajdelberga VIDEO

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Published

on

By

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Hajdelberga, gde se danas dogodila pucnjava. Iako je napadač mrtav, a svi ranjeni primljeni u lokalnu bolnicu, veliki broj snaga bezbednosti i dalje se nalazi na ulicama.

Dok odjekuju sirene, vozila policije i Hitne pomoći užurbano prolaze gradom.

Prema informacijama nemačkog Velta, nepoznati muškarac je oko 12.35 časova ušao u salu univerziteta. Pucao je na prisutne, pri čemu je nekoliko ljudi teže ranjeno.

olicija je saopštila da je odmah po prijavi izašla na lice mesta, kao i da je napadač mrtav. Iako se pretpostavlja da je neutralisan tokom akcije pripadnika policije, bezbednosni izvori kažu da je počinilac u početku pobegao i da je policija tragala za njim.

On je ubrzo pronađen mrtav, zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršio samoubistvo. Prema informacijama agencije DPA, i sam napadač je bio student. On nije imao političke ili verske motive, navode bezbednosni krugovi.

Iz policije kažu da je utvrđeno da je napadač delovao sam, ali će se istraga nastaviti u narendim danima.

Anđela Krstović

izvor: https://nova.rs/svet/sirene-i-vanredno-stanje-na-ulicama-prvi-snimci-iz-hajdelberga-video/

Continue Reading

Trending