Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

DRAGOMIR JANKOV: Gde je Vojvodina danas?

Published

on

Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Bačkoj, Banatu i Baranji koja je održana u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine donela je odluku o „odcepljenju od Ugarske“: „Priključujemo se Kraljevini Srbiji, koja svojim radom i razvitkom ujamčava slobodu, ravnopravnost i napredak u svakom pravcu ne samo nama nego i svima slovenskim pa i neslovenskim narodima, koji sa nama zajedno žive“.

Postavljen je i Narodni Savet (skupština) i Narodna Uprava (vlada), kao organi vlasti Vojvodine, koji nisu bili dugog trajanja.

Na Skupštini je bilo ukupno 757 poslanika – Srba je bilo 578 (ili 76 odsto) na 29,1 procenata stanovnika, Hrvata 86 (8,16 odsto stanovnika), Slovaka 62 (3,32 procenata stanovnika), Rusina 21 (0,8 procenata stanovnika), dakle, na Skupštini je bilo zastupljeno 41 odsto stanovnika Vojvodine. Velika Narodna skupština izabrana je po „izbornom redu“ koji je doneo Srpski narodni odbor u Novom Sadu , a kojim su iz izbornog prava bili isključeni Mađari, Nemci i Rumuni Vojvodine, koji su činili 59 procenata stanovnika Vojvodine ( s manjim izuzecima, jer bilo je prisutno šest Nemaca i jedan Mađar).

Sa stanovišta demokratije, ovo nije bila demokratska odluka. Politički, glavna politička snaga koja je iza ovoga stajala je bila Radikalna stranka Vojvodine na čelu sa Jašom Tomićem.

Opšta euforija ubrzo je zamenjena teškim razočarenjem. Nedovoljno se zna i prećutkuje se da su Jaša Tomić i politički krug oko njega, po svemu sudeći, promenili mišljenje. Naime ZASTAVA, organ Radikalne stranke objavio je (već) 18. novembra 1919. na prvoj strani članak pod nazivom PLAČI, VOJVODINO!

Navodimo neke delove:

„Mi Vojvođani smo bili prvi, koji smo bez ikakvih prethodnih pogodaba na Velikoj narodnoj Skupštini, 12. (25.) novembra prošle godine, rešili da kidamo sveze sa Ugarskom i tražimo da budemo jedno telo, jedna duša. Odrekosmo se i svoje privremene vlade, da i na taj način dokažemo svoju lojalnost prema novoj nam zajedničkoj domovini… Posle smo išli još dalje. Dali smo i davali smo i kapom i šakom svima i svakome… Međutim, šta se dogodilo? U naše pitome krajeve slegoše se čete pljačkaša, razbojnika i zelenaša, te nemilice počeše isisavati srž i sokove zaprepašćene i pod utiskom velikih događaja opojene i bunovne Vojvodine. Kao divlje orlušine i krvoločne hijene navališe na naše krajeve nevaljalci i sebičnjaci, da se napljačkaju i natrguju – da ogole ove krajeve kao niko dosad… I najveći gospodin i poslednji fakin, i proslavljeni junaci i priznati špijuni i žbiri, svi povrveše u Vojvodinu, sa dozvolama i bez dozvole, da pokupe i izvezu sve, što se izvesti dade… stvorili su korupciju, kakvoj u svetu nema ravne… Zato Vojvodino, plači, jer nemaš čemu da se raduješ.“

Po stepenu ekonomske razvijenosti Vojvodina je tada bila blizu Slovenije i dosta iznad Hrvatske. O ostalima da se i ne govori. Gde se Vojvodina nalazi danas, u ekonomskom smislu, posle 103 godine od donošenja navedene istorijske, a zapravo sudbinske odluke?

Vojvodina je propala do neprepoznatljivosti. Od 1989. našla se u isključivom političkom okviru Srbije (čitaj: gvozdenom zagrljaju), sa većim BDP-om (bruto društvenim proizvodom) od nje. U opštem propadanju potom, tokom ratova i sankcija, tokom decenije devedesetih godina, kada je cela Republika Srbija doživljavala sunovrat, Vojvodina je propadala znatno više i ubrzanije od Centralne Srbije (što se prećutkuje). Privatizacija je dotukla ono što je još ostalo. „Hijene“ su se ponovo razmilele po vojvođanskoj ravnici. BDP Vojvodine (koji se inače u ekonomskoj nauci smatra vrlo rezistentnim, tj. otpornim na duže staze) već u 2009. godini pao je za čitavih 5% ispod proseka Republike Srbije. Vojvodina je i zvanično, po Zakonu o regionalnom razvoju, postala NEDOVOLJNO RAZVIJEN REGION REPUBLIKE SRBIJE. Bila je to prekretnica i događaj bez presedana od 1918. godine. Ovo stanje se manje ili više održava do sada. Ovo je Vojvodina u Srbiji.

Gde je u okruženju, bar u odnosu na Sloveniju? Prema podacima iz publikacije Ekonomska kretanja u AP Vojvodini i Republici Srbiji (izdao Pokrajinski sekretarijat za privredu, Novi Sad, 2018), u 2017. godini BDP Republike Slovenije iznosio je 25.622 dolara po glavi (str. 37), a Vojvodine 5.934 dolara po glavi. Dakle, BDP Vojvodine iznosi svega 23% od BDP-a Slovenije. Odnos Vojvodina-Slovenija je 1:4, tj. Slovenija je 4 puta ekonomski razvijenija od Vojvodine.

A gde je Srbija? „Oslobođena Jugoslavije“, našla se pri dnu evropske ekonomske lestvice, gde je i ranije bila. Ali, sada je povukla i Vojvodinu. Istinu o Vojvodini dužni su da izreknu i dokumentuju pre svega Vojvođani sami. Ako oni to ne čine – onda ništa.

(Autonomija, Foto: NDNV)

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending