Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

DRAGAN BURSAĆ: Uloga promaje u srpskom svetu

Partijarh Vučić i ostali popovi

Published

on

Svi znamo da je promaja najveći neprijatelj Srba. Dobro, tu su strani plaćenici, domaći izdajnici i autošovinisti, ali ne možete vječno plašiti srpske domaćine ovim egzotičnim pticama, koje najčešće, osim pustog targetiranja od strane svjetine, političara i tablioda, i ne rade ništa posbeno loše glede tog predatorskog srpskog sveta. 

Muke sa pronalaskom unutrašnjeg neprijatelja

Potrebno je izmisliti većeg, jačeg i podmuklijeg neprijatelja, koji grize i ćapa samo tkivo Srbina, Srpkinje i Srpčeta. Naravno, za tu svrhu uvijek postoji prokuženi “unurašnji neprijatelj“, taj zastrašujći fantom koji, još od Knjaževine Srbije pa sve do DOS-ovih pulena, preuzima na svoja pleća purifikacijsku ulogu i tako klasifikovan pročišćava sav nesoj otpao od glave matice srpstva. 

E, sad dolazimo do problema: Nije lako među srpske savremenik-glavaše, od Vučića do Dodika i Krivokapića, ubaciti tek tako element “domaćeg izdajnika”. Naprosto zato što je teško, preteško odrediti ko u nacionalističkom smislu radi najmanje za srpski svet. Dodik na zapadu, Krivokapić na jugu, a Vučić u tzv. matici svaki svojim poslom predano rade ili na dokidanju npr. državnosti Crne Gore ili Bosne i Hercegovine, ili na značaju i prerogativima pokrajine Vojvodine, pa im se u izvornoj dogmi srpskog sveta ”svi Srbi u jednoj državi, koja se Srbijom zove i kači pola zapadnog Balkana“ nema šta zamjeriti. Nacionalisti srpski, po vokaciji i opredjeljenju, ljudi kojima su pripadnici ostalih naroda i nacija ili nužno trpeće zlo, ili dio ratnog plijena, ili pusta prepreka za stvaranje ujedinjenog srpskog sveta, koji je izgleda već ujedinjen (čitati Vulina) besprijekorni su u ovoj utrci. 

Igrokaz zvani Temeljni sporazum

I onda su se svi đuture dosjetili – promaje. A kad promaje nema, biće vještački stvorena! Za promaju, za orkestrirano otvaranje vrata i prozora je zadužena SPC i njen igrokaz oko raskola glede postavljanja mitropolita crnogorsko-primorskog.

Pa je smišljen Temeljni sporazum po kome crnogorski premijer Zdravko Krivokapić mora doći u Beograd na noge patrijarhu Vučiću, pardon Porfiriju, da potpiše srpsku okupaciju nekretnina u Crnoj Gori od strane SPC-a, a koji je kreirao velim Vučić i sateliti mu. Temeljac odobrava zajedno sa Dodikom, a i crkva je tu negdje, kao ikebana support. O tekstu samog temeljca nismo upoznati, zato što je on nebitan za ovu farsu, a ni narod ne pita mnogo.

Suština igrokaza je da Krivokapić kaže kvaziistroijsko NE patrijarhu Porfiriuju, ne bi li se dodvorio svojim glasačima u Crnoj Gori i pokazao neku nezavisnost, a zapravo sve što radi crnogorski premijer je kupovina vremena do konca oktobra, kad će isti Temeljni sporazum okupacioni potpisati, jer ga je gle čuda već odobrio, a sa druge strane Vučićevi tabloidi i popovi do neba telale kako je Krivokapić navodno izdao SPC i kako se izborom mitropolita petlja u unutrašnje stvari crkve. (Smijeh!)

U unutrašnje stvari Srpske pravoslavne crkve, znamo svi, petlja se svaki iole bitan srpski velikaš i tajkun, ali nije to sad tema. Tema je kako se “zli Krivokapić“ miješa pa preuzima doborovljnu ulogu “unutrašnjeg neprijatelja“, a ne bi li se kako dodvorio Vučiću i spasio dupe izbacivanja iz premijerske fotelje, makar do jeseni. 

Litijaška šizofrenija

Ovim superspinom urađena je još jedna stvar, a to je razbucavanje paramilitantnog litijaškog pokreta, koji više ni sam ne zna da li je jebao ili trebao, preciznije – da li je litijao za pokojnog Amfilohija i njegovu poluautokefalnost SPC-a u Crnoj Gori ili je to radio za ujedinjenje svih Soraba pod kišobranom Aleksandra Vučića i Pećke patrijaršije u Beogradu. Ta zbunjenost lokalnih srpskih nacionalista u ovom slučaju može biti pogubna samo po nesrećnog Krivokapića, jer su u Crnoj Gori već mjesecima jasno podijeljeni na ljude koji žele slobodnu, nezavisnu i jedinstvenu građansku Crnu Goru i srpski polusvijet sa trojanskim i ostalim konjima, koji bi je pošto-poto uz amin SPC-a razbucao. 

Ono, razbucao bi je i Krivokapić, samo je ovom hipereligioznom gaf-inženjeru, ljubitelju vatrene vode, čudesnim spletom okolnosti palo u (ne)čast da vodi ovu ponosnu zemlju. Što će reći – ostaće Zdravko bez dobro plaćenog radnog mjesta premijera, ukoliko se baš otvoreno prikloni najnovijoj izdaji svoje zemlje. Znamo svi da premijer Zdravko ne ljubi pretjerano ni zastavu, ni grb, pogotovo ne crnogorsku crkvu, možda ih on mrzi više i od Vučića i Dodika zajedno, ali je na stvari dobro, staro radno mjesto. 

E zato igrokaz i promaja i Krivokapiću odgovaraju!

Partijarh Vučić i ostali popovi

Cilj je da Krivokapić (još neko vrijeme) zadrži svoje premijersko radno mjesto pokazujući izmaštanu “nazavisnost“, ali je takođe sa druge strane cilj isporučiti novu dozu srpstva od strane Vučića i uzdrmanog Dodika, i na koncu najprimarniji cilj je bez svake sumnje pokazati, makar u granicama srpskog sveta, izmaštanu nezavisnost SPC-a i samostalnost u donošenju odluka. Iako svi znamo da je za draftovanje – od patrijarha do onog prote u Donjoj Babušnici zadužen Onaj Koji Se Za Sve Pita, a to je Vučić, pa će i ovaj put da se bira i mitropolit crnogorsko-primorski, ne kako Zdravko ili litijaši kažu, nego kako Demijurg naredi.

Jebi ga, svako plaća svoju ulaznicu u promajno kolo, nije to prvi put da se tako što radi i izvodi, ali kad smo kod cijene ulaznica, znamo da domaćini imaju prednost, pa je naravno u temeljnom igrokazu sve na tanjiru i skoro besplatno dobio prvi skaut, dakle Vučić. A i Dodik je prilikom posjete Beogradu malo zasrbovao, posjetio nakakav opskurni okrugli sto sa temom o Dejtonu, čitaj o otcijepljenju entiteta Republika Srpska, što je za neinformisane stajalo i u pozivu, dakle zasrbovao je za pare organizatora, tako da smo dobili kompletnu višečinku, maestralno odigranu od strane svih glumaca. 

Budućnost promaje u srpskom svetu

Spasila je mnogih muka glavare ta čuvena promaja, taj propuh, najveći srpski neprijatelj. Nisu mogli dobiti više poena srpski politički nacionalisti na vlasti ni stranim plaćeništvom, ni domaćom izdajom, ni novokomponovanim autošovinizmom, koliko je čitavu stvar izvukla pormaja. 

I šta ćemo u budućnosti glede promaje, pardon srpskog sveta?

SPC će malo sačekati dok se ne useli, čitaj dok ne počne i pravno raspolagati najatraktivnijim zemljištem uz Jadran. Krivokapić je sebi kupio ljeto na stolici premijerskoj u Podgorici, Dodik se možda posljednji put kurčio mimo granica svog entitetskog tora, a glavni skaut Vučić pokazao da ima osjećaj i za režiju. 

Primijetićete da ne spominjem tzv. opoziciju u Srbiji. Jednostavno zato što za njih u ovoj podjeli uloga, u ovom kastingu nema mjesta ni u inspicijenturi. Oni su negdje zarobljeni između nedavanja Kosova, traženja Dražinih kostiju, mizoginih paraporodičnih parada i međusobnog psećeg klanja po slabije gledanim lokalnim političkim TV rijalitijima. 

Zapravo, ako ćemo pravo, ovaj tekst najviše govori o srpskoj opociziji, koje nema ni u promaji. Ona stoji tako zagledana u sebe i čeka da onog gore neko drugi eliminiše.

Ustvari, kultni novosadski bend Atheist Rap ima album koji se baš tako zove – Ja Eventualno Bih, Ako Njega Eliminišete. Skraćeno: JEBANJE!

(Autonomija)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending