Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Đukanović: Ne postoji suštinski zaokret spoljne politike Srbije prema Zapadu

Predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović rekao je da, bez obzira na nedavni sastanak u Vašingtonu i posetu američke delegacije Beogradu, ne postoji suštinski zaokret spoljne politike Srbije prema zapadu.

Published

on

Đukanović je kazao da je Srbija jedna od retkih država koja nema strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, a pritom ima sa brojnim azijskim državama, sa Rusijom, Kinom, pa i sa pojedinim evropskim državama, poput Italije i Francuske.

“Teško je reći da se taj kurs sada menja, on je takav u kontinuitetu već dve decenije. On nije suštinski promenjen i zamenjen ni 2000. godine kad je bila prilika, a kako vreme prolazi sve smo manje u mogućnosti da se napravi suštinski radikalni zaokret prema zapadu. Ovo je samo jedno blago okretanje ka zapadu, ali ne i suštinski zaokret spoljne politike Srbije”, rekao je profesor.

Dodao je da Srbija sa SAD ima i otvorene teme, kao što su ubistvo braće Bitići neposredno nakon intrevencije NATO i nerešeno pitanje procesuiranja ljudi koji su spalili ambasadu SAD u februaru 2008.

Na pitanje šta su glavni interesi SAD na Balkanu, Đukanović je kazao da su SAD geopolitički konstruisale zapadni Balkan.

“To je proizvod ne samo raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, nego i interesovanja SAD da svoje interese plasiraju na Balkanu. Protekle decenije Amerika je na neki način bila isključena sa zapadnog Balkana, ali je sasvim evidentno da sada želi da se postepeno vrati i dovrši neke nedovršene procese”, ocenio je.

Prema njegovim rečima, prioritet SAD je stabilnost regiona, i pre svega proširenja NATO kada su u pitanju Bosna i Hercegovina i Kosovo, i jačanje odnosa između Beograda i Prištine.

Na pitanje da li je vlast u Srbiji sve karte, kada je u pitanju spoljna politika stavila na Donalda Trampa, Đukanović kaže da u američkoj spoljnoj politici postoji elementarni kontinuitet spoljno političkih nastojanja i odnosa prema regionu.

“Tako da i ukoliko dođe do promene u SAD, i Bajden bude naredni američki predsednik, možda će se samo malo pristup izmeniti, ali suština nastojanja SAD prema regionu se neće promeniti. U tom smislu ne postoji suštinska razlika kada je u pitanju percipiranje zapadnog Balkana od strane Vašingtona, ma ko tamo bio predsednik”, objasnio je predsednik Centra za spoljnu politiku.

Na pitanje da li će biti potisnut uticaj Rusije na Balkanu, Đukanović kaže da je interes SAD da se potisne uticaj i Rusije i Kine.

“Ova inicijativa sa kojom smo sada suočeni: dolazak međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC, i proces ekonomske normalizacije koji je otpočeo 4. septembra u Vašingtonu, su pokušaji da se upravo ti drugi akteri stave u drugi plan i da se ponovo ojača uticaj SAD”, rekao je profesor.

Na pitanje kako će Rusija reagovati na veće i snažnije prisustvo SAD u Srbiji, Đukanović navodi da Rusija svakako nije zainteresovana da dođe do snaženja američkog uticaja i prisustva na zapadnom Balkanu.

“Videli smo da je Rusija pokušala u više navrta da spreči ulazak Crne Gore i Severne Makedonije u NATO, tako da će njoj eventualno približavanje Beograda Vašingtonu svakako biti nešto što ona neće podržavati. Takođe, sasvim je evidentno da će i naredni koraci kada je u pitanju približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u NATO biti nešto što će izazvati reakcije i u zvaničnoj Moskvi”, kazao je on.

Đukanović kaže da se ne može očekivati značajnije zahlađenje odnosa između Beograda i Moskve.

“S obzirom na to da je Beograd ostao jedini kanal za zapadno-balkansku politiku Ruske federacije, mislim da će Rusija probati da to zahlađenje ne bude tako jednostrano i toliko jako i uočljivo u samom startu. Dakle, danas pored Srbije i entiteta Republike Srpske ona zapravo nema neki jasan kanal uticaja na zapadno-balkanska dešavanja”, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li će učvršćivanje odnosa između Beograda i Vašingtona, uticati i na jačanje vladavine prave i demokratskih sloboda u Srbiji, Đukanović kaže da su to principi na kojima SAD i njihova spoljna politika insistira kada je u pitanju odnos prema pojedinim državama.

“U svakom slučaju će se to odraziti na neku vrstu težnje SAD da upravo dođe do napretka u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, borbe protiv korupcije… To su principi koje promovišu SAD duži niz decenija kada je u pitanju zapadni Balkan, pa i Srbija”, rekao je profesor Đukanović.

Izvor: N1

SLOBODNA VOJVODINA

POŽAR U TRŽNOM CENTRU BIG

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap.

Published

on

By

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap. Vatrogasne ekipe odmah su izašle na teren i trenutno sa dva vozila i nekoliko vatrogasaca gase požar.

izvor: https://www.zrklik.com/2021/12/pozar-u-trznom-centru-big/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo branitelja podržalo obnovu ustaškog groblja u Zagrebu

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Published

on

By

Kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komunisti su to groblje sravnili sa zemljom, a 75 godina kasnije očekuje se da obnovu plate građani Zagreba.

Ministarstvo branitelja podržalo je projekt obnove s nazivom “groblje hrvatskih vojnika od 41. do 45.”, a kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

izvor: agencije

izvor: https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/12/5/ministarstvo-branitelja-podrzalo-obnovu-ustaskog-groblja-u-zagrebu

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice – zavisi od EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Published

on

By

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Kurti je na konferenciji za medije rekao da nema informacija „da li Srbija uslovljava nastavak dijaloga“, i da održavanje sastanka zavisi od zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Nemam informaciju da postoje uslovi od bilo koga, ali procena da li takav sastanak treba da bude održan ili ne, pripada posredniku ili fasilitatoru – kako sebe nazivaju, odnosno gospodinu Borelu i njegovom izaslaniku Lajčaku“, rekao je on.

Napomenuo je da su „oni ti koji procenjuju da li će poslati pozive ili ne“, i da na održavanje sastanka ne utiče, kako je istakao, „bilo kakvo uslovljavanje druge strane“.

Autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/kurti-sledeci-sastanak-sa-vucicem-mozda-sledece-sedmice-zavisi-od-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zeleni blok traži zakon protiv rudnika litijuma i smenu celog REM-a

Koalicija traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni Savet REM-a na čelu sa Oliverom Zekić

Published

on

By

Otvorena Građanska platforma „Akcija“, organizacije „Ekološki ustanak“ i „Ne davimo Beograd“ najavile su na konferenciji za novinare ispred Generalnog sekretarijata predsednika republike blokadu saobraćajnica i sledeće subote širom Srbije, ali njihovi predstavnici nisu precizirali koliko će trajati.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da nema ništa protiv da naredna blokada traje i tri sata.

On je poručio građanima da u sledeću subotu budu spremni za nastavak blokada širom Srbije sve do ispunjenja zahteva.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović izjavio je da zeleno-levi blok, pored povlačenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić.

„Čuli ste juče da nas je predsednica REM gospođa Zekić sve nazvala banditima i da svi mi trebamo da budemo pohapšeni, svi mi slobodni građani koji smo izašli u skladu sa Ustavom i zakonom da protestujemo“, rekao je Zelenović na konferenciji za medije ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

(Beta, Foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/zeleni-blok-trazi-zakon-protiv-rudnika-litijuma-i-smenu-celog-rem-a.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pojedini stočari iz srednjeg Banata prinuđeni da rasprodaju krave

Problemi veliki i u ostalim selima

Published

on

By

Radica Vučenić iz Čente skoro je rasprodao svoje stado muznih krava. Za prodaju su ostale još tri krave. Vučenić kaže da je bio prinuđen da rasproda svoje blago zbog bolesti, ali i zato što odavno nema matematike u mlečnom stočarstvu.

– Mleko je jeftino, a hrana skupa, i to je najkraći odgovor – kaže za portal zrenjaninski.com Radica Vučenić i dodaje da cena od 27 – 28 dinara za litar mleka odavno ne pokriva troškove.

Gotovo sve krave iz ovog domaćinstva su prešle Dunav i otišle u centralnu Srbiju. Kupci su mu rekli da tamošnje mlekare otkupljuju mleko za 40 dinara po litru. Po toj ceni se možda i isplati baviti proizvodnjom mleka, dodaje Vučenić.

Problemi veliki i u ostalim selima

I stočni fond u Melencima se više nego prepolovio. Jedan od naših sagovornika, koji nije želeo da mu objavimo ime, ističe da se svinja za klanje ne može naći ni za lek. I stočara koji se bave mlečnim stočarstvom sve je manje, a i naš sagovornik je odlučio da proda krave.

– Subvencije i premije kasne, radne snage nema, hrana je skupa i pitam se za koga i zbog čega da radim. Kupio sam balu sena u Tordi za 450 dinara, a litar mleka košta 27,80 dinara. A krave su obaveza od 24 sata. Često kažem, to je gora robija od Sremske Mitrovice. Tamo odslužiš svoje, a ovde kraja nema – priča nam Melenčanin čiju bi priču verovatno potpisali i mnogi drugi manji i srednji stočari.

Za bikove iz januara i februara prošle godine još nisu isplaćene subvencije. Sve kasni, a krava mora da jede svakog dana, naglašava naš sagovornik.

– Kad zovem Upravu za agrarna plaćanja ili je stalno zauzeto ili mi, kad ih dobijem, kažu da je predmet u obradi. Sad smo čuli da subvencije neće biti isplaćene ni ove godine. Više nema smisla raditi sa gubitkom. Nisam usamljen slučaj, ima ih još u Melencima, a i u Kumanu, selu gde je nekad bilo više krava nego stanovnika – kaže naš sagovornik, koji napominje da su se i krave iz njegove štale zaputile na put južno od Dunava.

Situacija je slična i u ostalim selima u srednjem Banatu. Probelmi su veliki, a mali i srednji proizvođači nestaju, iako mnogi ne žele da govore javno o tome i zameraju se otkupljivačima.

– Gotovo niko ne rasproda sve i ostaje mu mleko za predaju. Ne možemo mnogo da biramo, a naši otkupljivači se ljute kad spomenemo koliko plaćaju mleko. Kao da lažemo. To stoji u papirima. Ali ovdašnji ljudi ne vole neprijatnosti, pa ih izbegavaju – objašnjavaju nam naši sagovornici.

izvor: https://www.zrenjaninski.com/poljoprivreda/pojedini-stocari-iz-srednjeg-banata-prinudjeni-da-rasprodaju-krave/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski desničari na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a

Potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Published

on

By

Petnaestak evropskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje učestvuju na skupu žele formirati “veliku grupaciju” unutar Evropskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, “biti druga snaga u Evropskom parlamentu”.

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz jula su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španiji Santiago Abascal i šefica Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.

Organizatori međutim još uvijek u petak nisu objavili puni popis sudionika.

Strahuju od formiranja “superdržave”

U Evropskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokratja dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Evropski konzervativci i reformisti.

Mađarski Fidesz, koji se u martu razišao s Evropskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

“To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme”, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti “važna etapa”.

Zemlje potpisnice deklaracije iz jula insistiraju na potrebi duboke reforme Evropske unije jer strahuju od formiranja “superdržave”.

Stoga će one, po Ewi Marciniak, politologinji s Poljske akademije nauka, pokušati “minimizirati međusobne razlike” posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u te insistirati na zajedničkim tačkama

IZVOR: AGENCIJE

Continue Reading

Trending