Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

DINKO GRUHONJIĆ: Junaci našeg doba

… jer smo bili najobičnije kukavne kukavice, a ne Srđani

Published

on

Najnoviji nacistički skandal, kada se u poseti izložbi posvećenoj žrtvama fašističke Racije u Arhivu Vojvodine pojavio izvesni neonacistički android, izazvao je novo “ju-ju, šta nam se dešava” kod običnih građana, koji su kanda prespavali poslednjih 30 godina života i demografsko-etničkog inžinjeringa u nekada multi-kulti Vojvodini. Reč je o još jednoj epizodi u sapunici “Memorandum 2 – Srpski svet”, sa podnaslovom “nastavak zapišavanja Vojvodine”, uz sasluženije institucija i ortodoksne crkve.

Direktor Arhiva je osoba koja se kliče dr Nebojša Kuzmanović. Ako se sećate, reč je o pojavi koja je svojevremeno slavila ratnog zločinca Stojana Župljanina, bivšeg načelnika regionalnog Centra javne bezbjednosti u Banjaluci, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđen na 22 godine zatvora jer je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da se trajno uklone Bošnjaci, Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s teritorije “planirane srpske države” u Bosni i Hercegovini. Da bi se ostvario taj plan, počinjena su masovna ubistva civila, poput onog na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. Tada je na zverski način ubijeno oko 200 bošnjačkih zarobljenika iz Prijedora i okoline, koje su zlikovci gurnuli niz litice u ponor, u avgustu 1992. godine. Osuđen je Župljanin i zbog osnivanja zloglasnih koncentracionih logora, poput Keraterma kod Prijedora, a u kojima su zlostavljani, ubijani i ponižavani Bošnjaci i Hrvati. Protiv Župljanina je optužnica podignuta još 1999. godine. Junački se krio godinama – gde bi drugde – u Srbiji, a uhapšen je 2008. godine u Pančevu.

“Stojanova literatura je stvorena iz životne muke i nesreće, a posvećena je životu…”, veli Kuzmanović dr Nebojša u osvrtu na nekakav Župljaninov pisani uradak koji je nastao “u haškim kazamatima”. Piše dr.K.N. o Župljaninu i kao o “haškom isposniku”, koji je zbog toga postao i “prvosveštenik našeg novog Hilandara”, kao i o tome da će osuđeni ratni zločinci biti “zlatnim slovima upisani u sećanje srpskog naroda”, a sam Župljanin će zbog svoje “časti, poštenja i ljubavi u tom sećanju zauzeti jedno od najsjajnijih mesta”.

Govorio je Kuzmanović i o tome kako ga je Župljanin u “kazamatu” dočekao sa skromnim posluženjem: losos, krmenadle, medena pita sa kokosom… Ne kaže drnebojša otkud Stojanu lova za ovu gozbu i ne bavi se time da nije možda od onih žrtava koje su za vreme njegove vladavine u Bosanskoj krajini prvo opljačkane pa onda ubijene ili – u najboljem slučaju – opljačkane pa mučene i proterane.

Kačio je Kuzmanović po bespućima Fejsbuka i svoje fotografije sa osuđenim ratnim zločincem, jednim od ubica Vukovara, Veselinom Šljivančaninom, na promociji njegove knjige ciničnog naziva “Sine, budi čovek…”

To je sve doktora K. preporučilo da 2016. godine, kada su “naprednjaci” preuzeli Pokrajinsku vladu, bude imenovan za zamenika pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje. Tom sekretarijatu je tada pridodato i ono “…za odnose sa verskim zajednicama”. Na čelu Pokrajinske vlade bio je tada, a i sada je, ovdašnji poeta laureatis Igor Mirović, poznat i pod nadimcima “behaton” i “ATP Vojvodina”, a onim starijima i kao notorni radikalski etnički čistač iz devedesetih godina prošloga nam veka. Na mesto zamenika pokrajinskog sekretara za ovo i ono, a naročito za crkvu, drkuzmanović je došao kao kadar – sećate li ih se – Narodnog pokreta Dinara-Drina-Dunav. To su oni što su Novi Sad učinili širom sveta poznatim predmetom sprdnje, jer su krštavali vodovodne i kanalizacione cevi.

Na dan 9. novembra 2020. godine, kada se obeležava Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitiza, kao sećanje na dan kada su nacisti u Nemačkoj 1938. godine organizovali “Kristalnu noć” kao uvod u Holokaust, direktor je drkuzmanović našao za shodno da upriliči doček slovenačkom “političaru” Zmagu Jelinčiču “Plemenitom”, u Arhivu ko fol multikulturalne i ko fol multietničke Vojvodine. “Razmotrene su mogućnosti potencijalne saradnje sa naučnim i kulturnim ustanovama u Republici Sloveniji…”, pisalo je u saopštenju sa tog fašističkog ćaskanja.

Kako je to “Plemeniti” Zmago zaslužio prijem kod plemenskog Nebojše? Odgovor je jednostavan: “Kosovo je apsolutno unutrašnje pitanje Srbije”, stav je koji zastupa Jelinčič. On je, eto čudne podudarnosti, predsednik Slovenske nacionalne stranke, koja deli skraćenicu “SNS” sa “istočnom braćom”.

Koautor izložbe žrtvama Racije u Čurugu bio je i onaj neki Vladan Simić, koji nosi crkveni čin “protoprezviter” (nije poznato da li je složenica od pro-top ili ipak drugačije, mada bi ovo bilo logično, jer “prvo su došli popovi, pa topovi, pa lopovi”). Iako voli da se oglašava, jer verovatno veruje da zna da piše, pop Vladan zasad ćuti o tome da mu je nacista posetio izložbu žrtvama Racije. Ne ćuti, doduše, kada treba baciti anatemu na antifašiste i novinare. Ali, ćuti kad oni sa heklerima ispod sivih mantija nemaju ni toliko srama nego se smatraju pozvanima da upravo oni – promoteri fašističkih ideja iz devedesetih godina prošlog veka i Miloševićevi i Arkanovi prijatelji – odaju počast žrtvama fašističkog zločina Racije, najkrvavijeg u istoriji Novog Sada.

Onda je 27. januara usledila “srpska slava, Sveti Sava”. U 70 km zabačenoj varoši koja se kliče Beogradom toga je dana održan spontani skup otkrivanja monstruoznog spomenika Savinom ćaći, Stefanu Nemanji. Toga dana, doduše, u svetu se obeležava Međunarodni dan sećanja na Holokaust, kada treba ćutati i žaliti. Toga dana, doduše, u “regionu” se obeležava godišnjica smrti Srđana Aleksića, pravog heroja jugoslovenskih ratova. I na taj dan je najbolje ćutati, žaliti i kajati se što smo bili najobičnije kukavne kukavice, a ne Srđani. Srbija nije ćutala, već slavila, a poziciono-opoziciona bitka se svodila na filozofsku dilemu zašto Nemanja u ruci ima mač a ne krst. Holokaust i Srđana Aleksića nisu pominjali.

Toga istog dana, dakle 27. januara, Arhiv Vojvodine pohodila je grupa novosadskih gimnazijalaca, među koje se ugurao i onaj naci-android s početka teksta. Nosio je na sebi masku sa “keltskim krstom” ili “Frontom”. Reč je o simbolu koji je veoma široko rasprostranjen na internetskim portalima i forumima neonacističkih grupa u Srbiji i diljem globusa. Inače je simbol rasizma i antisemitizma, kao i ideologije “bele moći”.

Mediji su objavili da je izložbu o žrtvama Racije iz 1942. godine pohodio taj “inspirativni mladić”. Reakcija prozvanog je bila da je sebe na Tviteru opisao ovako: “skandalozni učenik sa skandaloznom maskom sa skandaloznim keltskim krstom”. Drugim rečima, on ne samo da ne vidi nikakav problem u tome, već se vodi onom starom “čega se pametan stidi, budala se ponosi”. Jer poseduje ipak kakvu-takvu svest koja mu kaže da ovde ne da nije sramota biti budala, nego je to jedna od najvažnijih osobina da biste se kvalifikovali za “srBskog patriJotu”. Te se patriJote najbolje poznaju tako što – u po’ izrazito dominantno srpskog Novog Sada – šaraju grafite “srBska Vojvodina”, “Ratko Mladić”, “Kurac-Palac”… Oni “najbolje vole” da Kosovo, Crnu Goru, Bosnu, “Republiku SrBsku Krajinu” brane iz Vojvodine. Jer, jasno je i budali, Kosovo se najbolje brani na Horgošu! To je jedan iz edicije onih, masovno rasprostranjenih, srpskih heroja koji su junaci samo u kladionicama i u deseteračkim pesmama. Inače se, pred pravom opasnošću, vode onom starom: “Bjež’te noge, posra vas guzica!”

Novinari se sećaju tog naci-androida sa protesta koje je organizovala Pravoslavna Opozicija Srbije u Novom Sadu. Pogledom na njegov FB profil, kombinovanim sa početnim metodama istraživačkog novinarstva, dolazimo do nepobitnog zaključka da je reč o “opozicionom aktivisti”, koji se slikao u zagrljaju sa nekim opozicionom “liderima”, inače wannabe četnicima. Zaista, ima zanimljivih persona među ufejsbučenim prijateljima mladog neonaciste. Tu su i korifeji demokratskih promena, ponuđači muda pod bubrega, pardon – naša politička alternativa, koja je i nakon svinjarije koju je napravio ostala u prijateljskim odnosima s njim. I iako su ih neki njihovi PONGO prijatelji obavestili o kakvom je čemernom liku reč. A čak je i sam drkuzmanović, nakon pisanja medija, naložio da se skinu fotografije sa sajta Arhiva Vojvodine.

S jedne strane pozicioni Kuzmanović dr Nebojša, s druge strane opozicioni neonaci-android. Paradigma Srbije, kako ju je definisao mudar čovek, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade: nasuprot Vučićevog besmisla stoje oni kojima taj besmisao služi za proizvodnju veštačkog smisla. Odnosno, prodaju nam fazon: prvo da se njega oslobodimo pa će onda sve biti lakše. Samo glup čovek dvaput naseda na istu fintu.

(Autonomija)

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku „Soko“

Povodom nesreće koja se dogodila u rudniku „Soko“, Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivične prijave protiv 14 osoba

Published

on

By

„Kao što je potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović najavila, Ministarstvo je jutros predalo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 lica zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, jer smatramo da su osumnjičeni odgovorni za izvršenje ovog teškog dela zbog kojeg je 8 rudara stradalo, a njih 20 povređeno“, izjavila je danas Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona kaže da su prijave podnete protiv osoba za koje smatraju da su odgovorne jer se izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku „Soko“.

„Zatim, smatramo da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla. Takođe vršena je tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo. Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima Ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku „Soko“, uključujući i zapisnik rudarske inspektorke, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da bi se utvrdila istina o nesreći. Takođe smo o sadržaju krivične prijave, kojom je obuhvaćeno 14 lica informisali i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu, jer smatramo da najviše instance treba da ispitaju sve činjenice“, zaključila je Atanacković.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/ministarstvo-podnelo-krivicnu-prijavu-protiv-14-osoba-zbog-nesrece-u-rudniku-soko/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Njujork tajms: Da li Rusija koristi Srbiju za izazivanje sukoba

Zapadne diplomate pitaju se da li Rusija koristi Srbiju za pokretanje razdora u Evropi i stvaranje novih sukoba zmeđu zemljama bivše Jugoslavije, kako bi skrenula pažnju saveza NATO sa rata u Ukrajini, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje etiketu da je “mali Putin” sa agresivnim namerama prema susedima, piše danas američki list Nujork tajms (NYT)

Published

on

By

List piše da su strahovi od ruskog uticaja na Srbiju pojačani zbog prošlonedeljnjih tenzija u vezi sa pitanjem registarskih tablica na Kosovu koje su dovele do demonstracija, barikada i pucnjave.

Ruski mediji već mesecima objavljuju zapaljive izveštaje o represiji nad Srbima na Kosovu i u Bosni, navodi NYT i ocenjuje da oni predstavljaju “reprizu ruske propagande o patnji etničkih Rusa koji žive u Ukrajini”, koja je “ohrabrila tvrdokorne, proruske srpske nacionaliste”.

“Rusija računa da što više vremena Zapad provede znojeći se na Balkanu, to će manje vremena moći da provede znojeći se u ruskom dvorištu”, rekao je za američki list istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović.

On je dodao da postoje granice u vezi sa onim što Rusija može da izvede u Srbiji. “Potrebne su joj lokalne elite, a one ne žele da budu žrtvovane zarad ruskih interesa”, smatra Vuksanović.

U vezi sa ruskim uticajem preko pitanja Kosova, Vuksanović je ocenio da je Kosovo za Rusiju “savršena investicija koja malo košta”, ali smatra da je njena mogućnost da izazove probleme na Balkanu smanjena zbog rata u Ukrajini.

“Sada Rusija ne može da uradi mnogo toga. Njene mogućnosti su više ograničene, a ona je više izolovana. Resurse je fokusirala na Ukrajinu”, rekao je Vuksanović.

Odbijanje Srbije da Rusiji uvede sankcije, piše NYT, dalo je povod za kritiku onima koji smatraju da Vučić radi u korist Kremlja.

Tako je premijer Kosova Aljbin Kurti u aprilu Vučića nazvao “malim Putinom iz Srbije”, dodavši da je Srbija “ostala jedina zemlja u Evropi koja je odbila da Rusiji uvede sankcije”.

Vučić je ove optužbe odbacio, podseća njujorški list. Rekao je da “Kurti želi da bude mali Zelenski koji se bori protiv malog Putina”, i da ga zbog toga predstavlja kao “užasnog nacionalistu” koji želi da ratuje sa svima”, što “uopšte nije istina”.

List je podsetio i na nedavnu izjavu poslanika SNS u parlamentu Vladimira Đukanovića o “denacifikaciji” na Balkanu, i to uporedio sa ciljevima Rusije u Ukrajini i idejom “Velike Srbije” iz 90-tih godina 20. veka, što je Vučić nazvao “neodgovornim”.

(Beta, foto: Beta-AP)

izvor: https://autonomija.info/njujork-tajms-da-li-rusija-koristi-srbiju-za-izazivanje-sukoba/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Policija da prestane sa pretnjama paorima

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od policije da prestane sa pretnjama i zastrašivanjem poljoprivrednika koji učestvuju u protestima i blokadama puteva

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od policije da prestane sa pretnjama i zastrašivanjem poljoprivrednika koji učestvuju u protestima i blokadama puteva. Policija je tu da štiti Ustav Republike Srbije a ne da ga grubo krši tako što će uskraćivati građanima pravo na okupljanje i javni protest. Kao i pre samo nekoliko meseci, umesto da štiti prava građana i javni interes, policija se otvoreno stavlja na stranu političkih i ekonomskih elita u Srbiji, zastupajući njihove uske interese. Nedopustivo je da država svoje “mišiće” pokazuje na našim paorima, koji su joj dobri samo kad pune bruto domaći proizvod.

Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama unazad, a posebno tokom proteklih meseci, upozorava javnost i vlast na sve teži položaj naših poljoprivrednika, koji je dodatno pogoršan katastrofalnim posledicama suše, ali i drugim problemima uzrokovanim ratom na istoku Evrope. Naši poljoprivrednici i dalje imaju najmanje subvencije u regionu, dok se ova vlast ponosi enormno velikim subvencijama za strane kompanije, koje odmah dižu sidro i odlaze iz zemlje čim se subvencionisanje završi.

Neophodno je da policija odmah prestane sa pretnjama paorima i omogući im da slobodno štite svoja prava i bore se za vlastiti opstanak. Država mora da svoje građane stavi ispred stranih kompanija i da uvede potpuno novu politiku podrške razvoju poljoprivrede i pomoći paorima. Za početak, neka barem uvede stanje elementarne nepogode zbog suše.

Sekretarijat za informisanje LSV

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Objavljen identitet napadača na Salmana Ruždija: Ubo pisca najmanje dva puta, u stomak i vrat

Državna policija potvrdila je da je napadač Salmana Ruždija u okrugu Čautaukua Hadi Matar (24) iz Fervijuja u Nju Džersiju, piše BBC. On je napao Salmana na bini u Njujorku i najmanje jednom ga ubo u vrat i najmanje jednom u stomak, saopštila je policija

Published

on

By

Državna policija potvrdila je da je napadač Salmana Ruždija u okrugu Čautaukua Hadi Matar (24) iz Fervijuja u Nju Džersiju, piše BBC. On je napao Salmana na bini u Njujorku i najmanje jednom ga ubo u vrat i najmanje jednom u stomak, saopštila je policija.

Tvrdokorne pristalice iranskih verskih vođa hvale napad na angloindijskog pisca Ruždija, prenosi Njujork Tajms.

“Ovo zaslužuje čestitke”, navodi američki list jednu od poruka. Iran, čije je rukovodstvo izdalo verski edikt (fatvu) kojim se poziva na ubistvo Ruždija pre više od tri decenije, nije zvanično komentarisao napad.

“Ali pristalice vlade na društvenim mrežama hvale ranjavanje Ruždija, jer se ajatolahova fatva konačno materijalizovala u akciji”, navodi list.

Dodaje se da se u nekim komentarima izražava “želja da on umre”, a da “neki upozoravaju kako slična sudbina čeka i druge neprijatelje Islamske Republike”.


 

Podsetimo, ranije danas Ruždi je napadnut je na pozornici u Njujorku. On je zadobio ubodnu ranu u vrat i prevezen je u bolnicu, saopštila je policija koja je uhapsila napadača. Policija nije saopštila motive napada, dok medicinske vlasti nisu objavile u kakvom je stanju Ruždi.

Kako je naveo reporter AP-a, muškarac se popeo na binu i počeo da udara ili ubada Ruždija u trenutku kada su ga predstavljali.

Rabin Čarls Savenor bio je među stotinama ljudi u publici kada je Ruždi napadnut.

“Ovaj momak je istrčao na platformu i počeo da udara na gospodina Ruždija. U početku smo pomislili: “Šta se dešava?“ A onda je za nekoliko sekundi postalo potpuno jasno da ga tuku”, rekao je Savenor, dodajući da je napad trajao 20ak sekundi, preneo je AP. 

Godnama živeo pod pretnjama

Salman Ruždi je godinama živeo pod pretnjom smrću zbog svog romana “Satanski stihovi”. Ta knjiga je zabranjena u Iranu 1988. godine, jer mnogi muslimani smatraju da je bogohuljenje.

Godinu dana kasnije, pokojni iranski lider ajatolah Ruholah Homeini izdao je fetvu pozivajući na Ruždijevu smrt, piše Blumberg. Ponuđena je i nagrada od preko tri miliona dolara za svakog ko ubije Ruždija.

 

Iranska vlada se odavno distancirala od Homeinijevog dekreta, ali je antirušdijevsko raspoloženje i dalje trajalo. Tako je 2012. godine, poluzvanična iranska verska fondacija podigla nagradu za Ruždija sa 2,8 miliona dolara na 3,3 miliona dolara. Ruždi je tada odbacio pretnje po svoju smrt, rekavši da “nema dokaza” da su ljudi zainteresovani za nagradu. Te godine Ruždi je objavio memoare “Joseph Anton” o fetvi.

Posle egzila u Velikoj Britaniji, Ruždi se nastanio u Njujorku.

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/58839/objavljen-identitet-napadaca-na-salmana-ruzdija-ubo-pisca-najmanje-dva-puta-u-stomak-i-vrat/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ništa od dogovora s Vladom, blokade se proširuju

Vlada i ministarstvo nisu hteli da popuste ni malo

Published

on

By

Predstavnici zemljoradnika, koji od utorka blokiraju bulevar kraj zgrade Pokrajinske vlade AP Vojvodine, najavili su proširenje dosadašnjih blokada pošto je izostao dogovor s Vladom Republike Srbije. Kako je novinarima večeras potvrdio Mileta Slankamenac, blokade će se, kao vid upozorenja, proširiti kao i juče – do Jevrejske i do Varadinskog mosta, ali neće trajati dugo. Zatim, ako ne bude odgovora ili bude loš, nastavio je Slankamenac, možda će se se krenuti u blokadu pojedinih pristupnih saobraćajnica prema Novom Sadu, pošto im stiže pojačanje.

– Videli ste, danas je stiglo još traktora pa će se blokirati neke mnogo važnije raskrsnice u Novom Sadu – naveo je on. Radoslav Adamović, koji je učestvovao u pregovorima od prepodnevnih časova, rekao je večeras da na kraju nije dogovoreno ništa jer “Vlada i ministarstvo nisu hteli da popuste ni malo”.

– Tražili smo maltene mrvice, oni ni to nisu hteli da urade. Ja sam pokušao sve što je bilo u mojoj moći. Ljudima sam objasnio, ljudi ne žele da pristanu na to i blokade se nastavljaju do daljnjeg. Ova situacija eskalira, ljudi se ohrabruju, polako se na svim mestima pojavljuju, tako da će ovo da se širi i nije uopšte lokalnog karaktera – istakao je Adamović.

Rekao je da bi voleo da ga iz Vlade kontaktiraju u roku od sat vremena “dok postoji neka kontrola” jer se ljudi u drugim mestima, kako je precizirao, u velikom broju i javljaju, pa bi sve moglo da dovede do velikih problema koje niko ne želi. Podsetio je i da su paori odustali od inicijalnih zahteva, da su “popuštali non-stop” koliko su mogli, ali da “oni ništa ne popuštaju”. Dobili smo, kaže, neke ustupke i ovo je izgledalo da ide ka boljem, međutim ovo je neprihvatljivo!

– Poslednja ponuda je bila nešto slično onom što smo tražili. Međutim, nije bilo garantovano da će se ta marža podeliti, da će uopšte od te marže nešto poljoprivrednici dobiti. I pokušao sam da barem piše minimalna cena, to ne mora da bude 535 evra plus PDV uopšte. Dve reči je samo trebalo promeniti i sve bi bilo u redu, ljudi bi pristali na to – istakao je Adamović.

Ovoj odluci je, kako javlja reporter Autonomije, prethodila duga rasprava između poljoprivrednika, čak verbalni i jedan manji fizički sukob, međutim najveći deo zemljoradnika ipak je podržao odluku da nastave protest. Posebno su istakli da su zahvalni Novosađanima, koji moraju da trpe zbog njihovog protesta, na podršci i strpljenju. Podsetimo, današnja blokada Bulvara Mihajla Pupina trajala je neprekidno od 10 časova ujutro.

Petar Alimpijević Autonomija

izvor: https://autonomija.info/nista-od-dogovora-s-vladom-blokade-se-prosiruju/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Na Cetinju 11 mrtvih i šestoro povređenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro povrijeđenih, među kojima je i pripadnik policije, potvrđeno je Javnom servisu iz Uprave policije.

Published

on

By

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro povrijeđenih, među kojima je i pripadnik policije, potvrđeno je Javnom servisu iz Uprave policije. Saznajemo da je tragediji prethodio porodični sukob, nakon čega je napadač nasumice pucao na prolaznike na ulici. Napadač je pucao i na policiju, a u tom obračunu je ubijen.

Takođe, u Uregntnom centru očekuju da dođe još jedna povrijeđena osoba sa Cetinja.

U cetinjskoj bolnici hospitalizovane su 4 ranjene osobe, dok je dvoje ranjenih transportovano u Klinički centar u Podgorici.

Iz Urgentnog centra KC su za TVCG kazali da je jedan muškarac je primljen sa najtežim povredama glave i grudnog koša. Tri pacijenta su hitno morala u operacionu salu i te povrede su prilično ozbiljno.

Ivan Ivanović, v.d. direktora cetinjske bolnice je za TVCG da su dvije osobe koje su hospitalizvane u toj ustanovi su van životne opasnosti, a da je jedan pacijent nakon zbrinjavanja pušten na kućno liječenje.

Prema nezvaničnim saznanjima, napadač je 34-godišnji muškarac, koji je pucao i na djecu.

Taj dio grada je blokiran, pojačano je prisustvo policije, a okupio se i veliki broj građana Cetinja.

Od očevica sa lica mjesta saznajemo da je napadač išao kroz naselje i nasumično pucao na građane koji su se tu zatekli.

Trenutno nema zvaničnih informacija.

izvor: https://www.rtcg.me/vijesti/crna_hronika/373838/na-cetinju-11-mrtvih-i-sestoro-povrijedjenih.html

Continue Reading

Trending