Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

DINKO GRUHONJIĆ: Junaci našeg doba

… jer smo bili najobičnije kukavne kukavice, a ne Srđani

Published

on

Najnoviji nacistički skandal, kada se u poseti izložbi posvećenoj žrtvama fašističke Racije u Arhivu Vojvodine pojavio izvesni neonacistički android, izazvao je novo “ju-ju, šta nam se dešava” kod običnih građana, koji su kanda prespavali poslednjih 30 godina života i demografsko-etničkog inžinjeringa u nekada multi-kulti Vojvodini. Reč je o još jednoj epizodi u sapunici “Memorandum 2 – Srpski svet”, sa podnaslovom “nastavak zapišavanja Vojvodine”, uz sasluženije institucija i ortodoksne crkve.

Direktor Arhiva je osoba koja se kliče dr Nebojša Kuzmanović. Ako se sećate, reč je o pojavi koja je svojevremeno slavila ratnog zločinca Stojana Župljanina, bivšeg načelnika regionalnog Centra javne bezbjednosti u Banjaluci, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđen na 22 godine zatvora jer je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da se trajno uklone Bošnjaci, Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s teritorije “planirane srpske države” u Bosni i Hercegovini. Da bi se ostvario taj plan, počinjena su masovna ubistva civila, poput onog na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. Tada je na zverski način ubijeno oko 200 bošnjačkih zarobljenika iz Prijedora i okoline, koje su zlikovci gurnuli niz litice u ponor, u avgustu 1992. godine. Osuđen je Župljanin i zbog osnivanja zloglasnih koncentracionih logora, poput Keraterma kod Prijedora, a u kojima su zlostavljani, ubijani i ponižavani Bošnjaci i Hrvati. Protiv Župljanina je optužnica podignuta još 1999. godine. Junački se krio godinama – gde bi drugde – u Srbiji, a uhapšen je 2008. godine u Pančevu.

“Stojanova literatura je stvorena iz životne muke i nesreće, a posvećena je životu…”, veli Kuzmanović dr Nebojša u osvrtu na nekakav Župljaninov pisani uradak koji je nastao “u haškim kazamatima”. Piše dr.K.N. o Župljaninu i kao o “haškom isposniku”, koji je zbog toga postao i “prvosveštenik našeg novog Hilandara”, kao i o tome da će osuđeni ratni zločinci biti “zlatnim slovima upisani u sećanje srpskog naroda”, a sam Župljanin će zbog svoje “časti, poštenja i ljubavi u tom sećanju zauzeti jedno od najsjajnijih mesta”.

Govorio je Kuzmanović i o tome kako ga je Župljanin u “kazamatu” dočekao sa skromnim posluženjem: losos, krmenadle, medena pita sa kokosom… Ne kaže drnebojša otkud Stojanu lova za ovu gozbu i ne bavi se time da nije možda od onih žrtava koje su za vreme njegove vladavine u Bosanskoj krajini prvo opljačkane pa onda ubijene ili – u najboljem slučaju – opljačkane pa mučene i proterane.

Kačio je Kuzmanović po bespućima Fejsbuka i svoje fotografije sa osuđenim ratnim zločincem, jednim od ubica Vukovara, Veselinom Šljivančaninom, na promociji njegove knjige ciničnog naziva “Sine, budi čovek…”

To je sve doktora K. preporučilo da 2016. godine, kada su “naprednjaci” preuzeli Pokrajinsku vladu, bude imenovan za zamenika pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje. Tom sekretarijatu je tada pridodato i ono “…za odnose sa verskim zajednicama”. Na čelu Pokrajinske vlade bio je tada, a i sada je, ovdašnji poeta laureatis Igor Mirović, poznat i pod nadimcima “behaton” i “ATP Vojvodina”, a onim starijima i kao notorni radikalski etnički čistač iz devedesetih godina prošloga nam veka. Na mesto zamenika pokrajinskog sekretara za ovo i ono, a naročito za crkvu, drkuzmanović je došao kao kadar – sećate li ih se – Narodnog pokreta Dinara-Drina-Dunav. To su oni što su Novi Sad učinili širom sveta poznatim predmetom sprdnje, jer su krštavali vodovodne i kanalizacione cevi.

Na dan 9. novembra 2020. godine, kada se obeležava Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitiza, kao sećanje na dan kada su nacisti u Nemačkoj 1938. godine organizovali “Kristalnu noć” kao uvod u Holokaust, direktor je drkuzmanović našao za shodno da upriliči doček slovenačkom “političaru” Zmagu Jelinčiču “Plemenitom”, u Arhivu ko fol multikulturalne i ko fol multietničke Vojvodine. “Razmotrene su mogućnosti potencijalne saradnje sa naučnim i kulturnim ustanovama u Republici Sloveniji…”, pisalo je u saopštenju sa tog fašističkog ćaskanja.

Kako je to “Plemeniti” Zmago zaslužio prijem kod plemenskog Nebojše? Odgovor je jednostavan: “Kosovo je apsolutno unutrašnje pitanje Srbije”, stav je koji zastupa Jelinčič. On je, eto čudne podudarnosti, predsednik Slovenske nacionalne stranke, koja deli skraćenicu “SNS” sa “istočnom braćom”.

Koautor izložbe žrtvama Racije u Čurugu bio je i onaj neki Vladan Simić, koji nosi crkveni čin “protoprezviter” (nije poznato da li je složenica od pro-top ili ipak drugačije, mada bi ovo bilo logično, jer “prvo su došli popovi, pa topovi, pa lopovi”). Iako voli da se oglašava, jer verovatno veruje da zna da piše, pop Vladan zasad ćuti o tome da mu je nacista posetio izložbu žrtvama Racije. Ne ćuti, doduše, kada treba baciti anatemu na antifašiste i novinare. Ali, ćuti kad oni sa heklerima ispod sivih mantija nemaju ni toliko srama nego se smatraju pozvanima da upravo oni – promoteri fašističkih ideja iz devedesetih godina prošlog veka i Miloševićevi i Arkanovi prijatelji – odaju počast žrtvama fašističkog zločina Racije, najkrvavijeg u istoriji Novog Sada.

Onda je 27. januara usledila “srpska slava, Sveti Sava”. U 70 km zabačenoj varoši koja se kliče Beogradom toga je dana održan spontani skup otkrivanja monstruoznog spomenika Savinom ćaći, Stefanu Nemanji. Toga dana, doduše, u svetu se obeležava Međunarodni dan sećanja na Holokaust, kada treba ćutati i žaliti. Toga dana, doduše, u “regionu” se obeležava godišnjica smrti Srđana Aleksića, pravog heroja jugoslovenskih ratova. I na taj dan je najbolje ćutati, žaliti i kajati se što smo bili najobičnije kukavne kukavice, a ne Srđani. Srbija nije ćutala, već slavila, a poziciono-opoziciona bitka se svodila na filozofsku dilemu zašto Nemanja u ruci ima mač a ne krst. Holokaust i Srđana Aleksića nisu pominjali.

Toga istog dana, dakle 27. januara, Arhiv Vojvodine pohodila je grupa novosadskih gimnazijalaca, među koje se ugurao i onaj naci-android s početka teksta. Nosio je na sebi masku sa “keltskim krstom” ili “Frontom”. Reč je o simbolu koji je veoma široko rasprostranjen na internetskim portalima i forumima neonacističkih grupa u Srbiji i diljem globusa. Inače je simbol rasizma i antisemitizma, kao i ideologije “bele moći”.

Mediji su objavili da je izložbu o žrtvama Racije iz 1942. godine pohodio taj “inspirativni mladić”. Reakcija prozvanog je bila da je sebe na Tviteru opisao ovako: “skandalozni učenik sa skandaloznom maskom sa skandaloznim keltskim krstom”. Drugim rečima, on ne samo da ne vidi nikakav problem u tome, već se vodi onom starom “čega se pametan stidi, budala se ponosi”. Jer poseduje ipak kakvu-takvu svest koja mu kaže da ovde ne da nije sramota biti budala, nego je to jedna od najvažnijih osobina da biste se kvalifikovali za “srBskog patriJotu”. Te se patriJote najbolje poznaju tako što – u po’ izrazito dominantno srpskog Novog Sada – šaraju grafite “srBska Vojvodina”, “Ratko Mladić”, “Kurac-Palac”… Oni “najbolje vole” da Kosovo, Crnu Goru, Bosnu, “Republiku SrBsku Krajinu” brane iz Vojvodine. Jer, jasno je i budali, Kosovo se najbolje brani na Horgošu! To je jedan iz edicije onih, masovno rasprostranjenih, srpskih heroja koji su junaci samo u kladionicama i u deseteračkim pesmama. Inače se, pred pravom opasnošću, vode onom starom: “Bjež’te noge, posra vas guzica!”

Novinari se sećaju tog naci-androida sa protesta koje je organizovala Pravoslavna Opozicija Srbije u Novom Sadu. Pogledom na njegov FB profil, kombinovanim sa početnim metodama istraživačkog novinarstva, dolazimo do nepobitnog zaključka da je reč o “opozicionom aktivisti”, koji se slikao u zagrljaju sa nekim opozicionom “liderima”, inače wannabe četnicima. Zaista, ima zanimljivih persona među ufejsbučenim prijateljima mladog neonaciste. Tu su i korifeji demokratskih promena, ponuđači muda pod bubrega, pardon – naša politička alternativa, koja je i nakon svinjarije koju je napravio ostala u prijateljskim odnosima s njim. I iako su ih neki njihovi PONGO prijatelji obavestili o kakvom je čemernom liku reč. A čak je i sam drkuzmanović, nakon pisanja medija, naložio da se skinu fotografije sa sajta Arhiva Vojvodine.

S jedne strane pozicioni Kuzmanović dr Nebojša, s druge strane opozicioni neonaci-android. Paradigma Srbije, kako ju je definisao mudar čovek, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade: nasuprot Vučićevog besmisla stoje oni kojima taj besmisao služi za proizvodnju veštačkog smisla. Odnosno, prodaju nam fazon: prvo da se njega oslobodimo pa će onda sve biti lakše. Samo glup čovek dvaput naseda na istu fintu.

(Autonomija)

SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending