Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Digitalna vakcina

Doze koje su s raznih strana svijeta sletjele u Srbiju omogućile su masovno cijepljenje građana, ali ono ne bi bilo tako efikasno da u sklopu E-uprave nije uspostavljen informacijski sustav prijavljivanja i praćenja njihova cijepljenja, a prati se i put svake bočice vakcine

Published

on

Srbiji je do početka ovoga tjedna protiv Covida-19 ukupno cijepljeno 906 tisuća građana, a njih 267 tisuća dobilo je i drugu dozu cjepiva. Unatoč toj masovnosti sve su brojniji građani koji se javljaju pojedinim novinskim redakcijama s pitanjem zašto njih još nisu zvali. Najčitanije srpske dnevne novine “Blic” pišu da im se uglavnom javljaju građani stariji od 65 godina jer, iako su se odavno prijavili, već neko vrijeme uzalud čekaju poziv za cijepljenje. “Blic” je iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut” dobio odgovor da se “generisanje spiskova iz baze prijavljenih osoba za vakcinaciju preko E-uprave vrši automatski”, odnosno da se redoslijed cijepljenja utvrđuje “na osnovu unetih parametara prilikom prijave, definisanih prioriteta i dostupnosti vakcine, pa samim tim i selekcija ispitanika zavisi od toga”. Iz Batuta podsjećaju da se masovno cijepljenje ne može provesti u kratkom razdoblju i poručuju da će se “svakako sve osobe, koje su izrazile zainteresovanost, vakcinisati u narednom periodu”, s tim da ne mogu precizirati koji je to period.

Kompjutorski automatizam u pozivanju za cijepljenje prije nekoliko tjedana je narušen kad je građanima nekoliko dana bilo dopušteno da se i bez poziva dođu cijepiti na punktovima za masovno cijepljenje. Zbog velikih gužvi i redova brzo se od toga odustalo, no očito je da je “kompjutorski red” tada poremećen, a repovi se zbog toga i danas vuku. Kako je i davanje prve doze cjepiva u međuvremenu usporeno jer se paralelno mora odvijati masovno cijepljenje drugom dozom, dio građana koji čekaju počeli su sumnjati da će biti zaobiđeni. Srpske vlasti, međutim, tvrde da će svih oko milijun građana koji su se do sada prijavili biti cijepljeno već do kraja ovog mjeseca, a većina njih će dobiti i drugu dozu cjepiva jer će do tada u Srbiju stići oko dva milijuna doza.

Zasluge za brzo i efikasno masovno cijepljenje građana u prvom se redu pripisuju tome što su se srpske vlasti odlučile, pored sudjelovanja u zajedničkoj europskoj nabavi, i samostalno ugovarati isporuku cjepiva od proizvođača sa svih strana svijeta, koristeći pritom dobre odnose s Kinom i Rusijom, zbog čega su njihova cjepiva brzo preplavila Srbiju. Hrpa cjepiva koja je sletjela u Srbiju omogućila je, nema sumnje, masovno cijepljenje građana, ali njega ne bi bilo u toj mjeri, a pogotovo ne bi bilo tako efikasno organizirano da u sklopu E-uprave Vlade Srbije nije uspostavljen informacijski sustav prijavljivanja i praćenja cijepljenja građana. “Pa ovo radi”, najčešća je reakcija onih koji su proteklih dana u svojoj elektroničkoj pošti ili na mobitelu dobili poruku gdje se i kada mogu doći cijepiti, s potpisom “vaša E-uprava”.

U intervjuu “Politici” direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović stoga bez krzmanja konstatira da je “elektronski sistem organizovanja vakcinacije protiv Covida-19 vrhunac našeg dosadašnjeg rada. Ujedno, to je i zbir iskustava koje smo stekli u procesu digitalizacije, naročito tokom pandemije”. Jovanović pojašnjava da su usluge kreirali sukladno situaciji, pa su tako prvo na svojoj web-stranici razvili sustav “donirajplazmu.gov.rs”, gdje su se za donaciju plazme mogli prijaviti građani koji su preboljeli koronavirus i stekli antitijela. Sustav ih je potom informatički pratio od davanja krvi do isporuke plazme u bolnice, gdje je korištena za liječenje oboljelih od koronavirusa. Odmah potom razvijen je sustav slanja rezultata PCR testova testiranim građanima, a zatim i sustav za prijavljivanje za PCR testiranje. Sve te informatičke usluge znatno su olakšale rad domova zdravlja i Covid-ordinacija.

Jovanović zato kaže da su “procedure elektronskog prijavljivanja i pozivanja bile već uigrane kroz praksu. Novina je praćenje svake bočice vakcine, od sletanja na aerodrom, preko centralnog i regionalnih magacina do domova zdravlja i ambulanti. U svakom trenutku smo znali gde se koja doza nalazi. A to je od presudne važnosti jer se, na primer, Fajzerova vakcina, kada izađe iz hladnjaka na Torlaku, gde se čuva na minus 70 stepeni, mora ubrizgati u roku od pet dana. Sputnjik Ve se skladišti na minus 20 stepeni i rok upotrebe nakon izlaska iz spremišta je samo dva sata. Bez efikasnog informacionog sistema, tako složena logistička operacija ne bi bila moguća. Ujedno, masovna vakcinacija je i najefektnija i svima očigledna demonstracija dobrobiti koje donosi digitalizacija državne uprave, u ovom slučaju, njenog zdravstvenog segmenta”.

Strani mediji koji pobliže prate zbivanja u Srbiji raspisali su se o efikasnoj masovnoj imunizaciji protiv Covida-19 i pritom sve više pišu o zaslugama digitalne podrške koja je prati i omogućava. Jovanović pak ističe promjene koje su se i u Srbiji dogodile: “U situaciji kada je neposredni fizički kontakt prestao da bude opcija, i najveće birokrate u administraciji su shvatile da digitalizacija nema alternativu. Sticajem neželjenih okolnosti, prešli smo granicu posle koje nema nazad. I građani i javna uprava su prevazišli početne sumnjičavosti. Čini mi se da sada i jedni i drugi jedva čekaju koje će nove usluge biti dostupne. To je izuzetno važno, jer bez entuzijazma u primeni, nijedan sistem, ma koliko savršen, neće raditi sam od sebe.”

Još prošle godine, nakon što su predsjednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije odlučili svim punoljetnim građanima podijeliti po sto eura kako bi lakše prebrodili posljedice koronakrize, preko E-uprave je uspostavljen sustav prijavljivanja koji je koristilo preko šest milijuna građana. U međuvremenu je razvijen čitav set E-usluga koje građani mogu koristiti, a koje su nedavno objedinjene na novootvorenoj internetskoj stranici E-uprave. Jovanović kaže da trenutno Srbija ima 400 tisuća prijavljenih E-građana, a njihov broj svakoga dana u prosjeku raste za oko 600 novih korisnika. “Cilj nam je da u naredne tri godine ustrojimo elektronsku upravu koja će omogućiti da se kompletna komunikacija građana sa državom odvija preko interneta, pomoću računara i mobilnih telefona. Želimo da šaltere pošaljemo u istoriju. A za to su osim E-uprave, potrebni i e-građani. Da bi se postalo e-građanin, dovoljno je da se otvori nalog na portalu E-uprave. Ta jedna prijava je viza za pristup i drugim portalima javne uprave, od poreske službe do e-dnevnika, gde će roditelji u svakom trenutku moći da vide školske ocene svoje dece”, ističe Jovanović. Već od sljedećeg mjeseca građani će moći zamijeniti ili izvaditi novu vozačku dozvolu preko E-uprave i poštom je dobiti na kućnu adresu.

U jeku koronakrize Srbija je u Kragujevcu otvorila Državni data centar, pet puta veći od dosadašnjeg beogradskog, a to joj je omogućilo da uspostavi centralni registar stanovništva u kojem su objedinjeni podaci iz 13 različitih baza podataka. Jovanović najavljuje da će od sljedećeg mjeseca objedinjenom registru građana moći pristupati sva državna tijela vlasti i po službenoj dužnosti ažurirati podatke o građanima, od promjene prezimena do promjene prebivališta. “Od proleća, građani neće kao do sada od šaltera do šaltera prikupljati potvrde i uverenja, već će to za njih obavljati državne institucije u međusobnoj komunikaciji, odnosno dokumentaciju će povlačiti iz centralne baze podataka”, kaže Jovanović.

Digitalizacija se, međutim, ne širi samo u državnoj upravi i državnim institucijama, nego i čitav srpski IT sektor i u uvjetima koronakrize raste i razvija se. Svjetski investicijski forum biznis anđela (WBAF) početkom godine uvrstio ga je među “top tri” u svijetu jer godišnje u prosjeku raste po stopi od 26,2 posto i sve više izvozi. WBAF u svom godišnjem izvještaju procjenjuje da je “proces digitalizacije veoma prisutan u Srbiji i ujedno prepoznat kao alat neophodan za dalje unapređenje i inoviranje poslovanja. Po svemu sudeći, Srbija se nalazi na dobrom putu kada je inoviranje poslovanja u pitanju. Pandemija nije značajno usporila razvoj i međunarodnu saradnju Srbije, jer su uloženi veliki napori da se održi kontinuitet u privrednom razvoju”.

I podaci Narodne banke Srbije potvrđuju rast srpskog IT sektora. Njegov izvoz je s 312 milijuna eura, koliki je bio 2011. godine, porastao na 1,42 milijarde eura do konca 2019., a i u prvoj polovini prošle godine iznosio je 702,7 milijuna eura, unatoč koronakrizi i drastičnom padu globalne potražnje. Prije samo nekoliko godina srpski mediji su kao senzacionalnu vijest objavljivali podatke da je izvoz srpskog IT sektora postao vredniji od izvoza malina. Danas se pak srpski građani još uvijek čude da digitalizacija “radi” u državnoj upravi, što su osjetili na svojoj koži tražeći spas od bolesti u masovnom cijepljenju protiv koronavirusa. No i tome bi se uskoro mogli prestati čuditi.

Izvor: portalnovosti.com

SLOBODNA VOJVODINA

Odsekla kosu za govornicom Evropskog parlamenta u znak solidarnosti sa Irankama

Švedska poslanica u Evropskom parlamentu Abir el Sahani, koja je rođena u Iraku, odsekla je svoju kosu za govornicom Evropskog parlamenta, u znak solidarnosti sa demonstracijama protiv vlasti u Iranu, koje su pokrenute kada je Mahsa Amini (22) preminula u pritvoru policije za moral

Published

on

By

„Sve dok Iran ne bude slobodan, naš bes će biti jači od besa onih koji vrše represiju. Sve dok Iranke ne budu slobodne, bićemo uz vas“, rekla je Sahani za govornicom parlamenta u Strazburu.

Ona je potom uzela makaze, rekla na kurdskom jeziku „žena, život, sloboda“ i odsekla kosu vezanu u rep.

Poznate francuske glumice, među kojima su Žilijet Binoš i Izabel Iper, takođe su odsekle kosu kao znak protesta zbog smrti Amini, koja je uhapšena u Teheranu 13. septembra jer je nosila „neprikladnu odeću“.

Iranske verske vođe suočene su sa protestima širom zemlje nakon njene smrti, a demonstracije su održane i u Londonu, Parizu, Rimu i Madridu u solidarnosti sa iranskim demonstrantima.

Srna

izvor: https://rs.n1info.com/svet/odsekla-kosu-za-govornicom-evropskog-parlamenta-u-znak-solidarnosti-sa-irankama/?fbclid=IwAR3RmIQOVGYXa6zadfRZoR5QBoQc337kxrLAdxq0VZUN2gy-TG4tW_yr2dI

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš (LSV): Laži Miloša Jovanovića o Evropskoj uniji štetne po Srbiju

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Građani i građanke Srbije ne bi smeli da prihvate manipulaciju predsednika DSS Miloša Jovanovića da je mogućnost izolacije Srbije „ravna nuli“, ako nastavi da podržava Putinovu agresiju na Ukrajinu

Published

on

By

Gospodo iz DSS-a, nije lepo širiti neistine za koje i sami znate da nisu tačne.

Srbija danas živi isključivo zbog evropskih i u manjoj meri američkih investicija i pomoći. Srbija je u poslednjih 15 godina povećala svoj izvoz u zemlje EU čak 400% i prvi put smo na pragu da izjednačimo uvoz i izvoz sa ekonomijama Evropske unije.

Svako kockanje sa ovim pozitivnim trendovima bi se direktno odrazilo na kvalitet života svakog građanina. Sankcije demokratskih država prema Srbiji neće biti ni brze ni direktne. Najpre će početi povlačenje velikih investitora, to će biti signal ostalima da Srbija ne želi da nastavi svoje evrointegracije da bi i taj proces bio prekinut. Naposletku, Srbija bi ostala izolovano ostrvo bez mogućnosti razvoja i formalne sankcije ne bi bile potrebne.

U tragičnim vremenima, kakav je rat koji je Putin poveo za uništenje ukrajinske države i nacije, ne može biti neutralnih. Svako ko kaže da je neutralan, u stvari je na strani agresije i podržava zločine nad nevinim civilima Ukrajine. EU i čitav demokratski svet su se jasno odredili. Vučić i njegov režim, kao i čitava ultradesničarska tzv. opozicija nečasno ćute, šalje dvosmislene poruke, verujući da niko neće primetiti njihovu podršku zločinima i agresiji.

Izbor koji su Aleksandar Vučić i njegova lojalna, proruska opozicija napravili skupo će koštati sve građane Srbije. Laži i manipulacije Miloša Jovanovića to neće moći da promene. Građani Srbije na vreme moraju da prepoznaju opasnosti koja dolazi od onih koji su našu zemlju i sve nas spremni da žrtvuju zločinačkom režimu u Kremlju čiji im je interes uvek bliži od našeg, vlastitog. Istorijski, takvi ljudi su imali svoje ime i nazivali su se kvislinzima.

Generalni sekretar LSV

Bojan Kostreš

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hrvatski ustaša dobio doživotnu zabranu ulaska na fudbalski stadion: Salutiranje ga skupo koštalo

Brojni navijači Sidnej Junajteda 58, drugoligaša koji je senzacionalno izborio finale australijskog kupa, na utakmici za trofej na “Western Sydney Stadiumu” vikali su “Za dom spremni” sa visoko podignutim desnicama

Published

on

By

Nakon utakmice je pokrenuta istraga, a Gardijan piše da je jedan navijač Sidneja koji je dizao desnicu doživotno proteran sa svih australijskih stadiona. U toku je identifikovanje i ostalih pojedinaca kojima takođe preti slična kazna.

“Ono što je trebalo da bude slavlje fudbalske igre pokvareno je delovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrednosti naše fudbalske zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povredili i uvredili članove naše fudbalske zajednice. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo navijača koji učestvuju u ovim gnusnim činovima”, rekao je izvršni direktor australijskog fudbalskog saveza Džejms Džonson.

“Radujemo se daljim brzim i teškim kaznama koje će sprovoditi australijski fudbalski savez nakon što se ti navijači identifikuju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za jevrejsku zajednicu i domorodačku zajednicu, već i za sve Australijance”, dodao je.

Index.hr

izvor: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2022&mm=10&dd=05&nav_id=2223099

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

RSE: EU zbog Srbije neće izuzeti Zapadni Balkan iz mera oko ruske nafte

Novi paket sankcija protiv Rusije, koji priprema Evropska unija ne uključuje derogaciju za Zapadni Balkan, zbog beogradskog stava prema zvaničnoj Moskvi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Published

on

By

“Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice su se složile sa ovim stavom”, rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija, prenosi RSE.

Naime, u prvom nacrtu predloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte.

U ranijem predlogu je navedeno da je potrebno predvideti derogaciju za Zapadni Balkan, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.

Derogacija bi, prema preliminarnoj ideji, omogućila tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.

Međutim, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, koje su dogovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

Radio Slobodna Evropa ima u uvid, prenosi, najnoviji dokument, čiji tekst je usaglašen u utorak, 4. oktobra, gde se više ne spominje derogacija za region.

Diplomatski izvori su potvrdili da su nakon dubinske analize, evropski stručnjaci su došli do zaključka da je uvoz nafte dovoljno diversificiran, stoga nije potrebna derogacija jer više “nije nužno kupovati rusku naftu”. Imajući u obzir tu činjenicu kao I protivljenje nekih država članica, Evropska komisija je tu tačku skinula iz svog predloga.

Ranije je Srbija bila izuzeta od sankcija jer je Evropska komisija pronašla rešenje za očuvanje uvoza nafte u Srbiju, preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ambasadori EU su 4. oktobra postigli okvirni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije. Najnoviji paket uključuje i ograničenje cene ruske nafte.

Radio Slobodna Evropa

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/rse-eu-zbog-srbije-nece-izuzeti-zapadni-balkan-iz-mera-oko-ruske-nafte/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mali: Ako se desi i najgori scenario, imaćemo dovoljno gasa za dva meseca

U ovom trenutku u Mađarskoj skladištimo 380 miliona kubnih metara gasa i sa 280 miliona kubnih metara koliko imamo u Banatskom dvoru skladišta su puna do vrha, izjavio je za TV Prva ministar finansija Siniša Mali. On dodaje da će Srbija, sve i da se desi najgori scenario, imati dovoljno gasa za dva meseca za građane i privredu

Published

on

By

„Danas na računu imamo 270 milijardi dinara, udeo javnog duga u BDP je 54 odsto – sigurno smo stabilniji i bezbedniji nego neke druge zemlje, i trudimo se da se kriza ne oseti“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje o oceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za šest meseci mogli da izgubimo sve što smo stvorili u proteklih 10 godina.

„Mi smo mnogo uradili. Počeli smo teške reforme 2014. godine, ali smo u međuvremenu napravili neke rezerve – rastu nam BDP, investicije, zaposlenost, danas je prosečna plata 623 evra a nezaposlenost je 8,4 odsto, imamo jake javne finansije i budžet, a kroz niske cene struje i gasa mi podržavamo domaćinstva i kompanije“, rekao je Mali.

On je naglasio da ponovo država preuzima teret krize na sebe.

„Sada se suočavamo sa činjenicom da se u regionu, s obzirom na ogromnu krizu, zatvaraju male firme – a ako se to desi, suočavate se sa rastom nezaposlenosti“, upozorio je Mali i poručio da Vlada to neće dozvoliti.

Najavio je rast penzija veći od 20 odsto i plata u javnom sektoru za 12,5 odsto.

„Sa druge strane, poslodavce oslobađamo dela doprinosa, povećavamo neoprezivi deo dohotka. Dakle, radimo sve da izbacimo iz ruke svaki argument koji bi neko imao da otpusti radnika“, rekao je Mali.

Kada je reč o kretanjima vrednosti evra i dolara na svetskom tržištu, kao i podizanju referentnih kamatnih stopa centralnih banaka širom sveta, Mali je upozorio da je danas „tanka linija između mera fiskalne i monetarne politike“.

„Najvažnije sidro inflacije je devizni kurs, i mi želimo da održimo kurs stabilnim u što dužem periodu, što je psihološki važno za domaća preduzeća kada prave svoje planove i projekcije“, rekao je Mali.

„Da je jednostavno – nije, biće teško u narednim danima ali dajemo sve od sebe da se negativne posledice što manje osete. Dobro je da imate prijatelje u regionu na koje možete da se oslonite“.

Osvrćući se na sastanak lidera Mađarske, Austrije i Srbije u Budimpešti, koji je održan u ponedeljak, 3. oktobra, Mali je najavio da već sutra, u četvrtak, u Beograd dolaze ministri spoljnih poslova Mađarske i Austrije.

„Nastavlja se rad na dokumentu čiji je cilj odbrana od talasa migracija. Sutra ćemo početi da radimo na detaljima sporazuma, kako bi se Srbija, Mađarska i Austrija zajedno borile protiv tog talasa. Zajednička je strategija, napor i ciljevi“, rekao je Mali

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/biznis/sinisa-mali-o-situaciji-sa-gasom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Srbija u kojoj živimo posledica izostanka lustracije i zabrane SPS, SRS, JUL i SSJ

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su 22 godine od petooktobarskih promena prilika da se ukaže na pogubnost posledica izostanka lustracije i kažnjavanja svih odgovornih za propadanje i uništavanje države u toku vladavine Miloševićevog režima.

Published

on

By

Samo želimo sa podsetimo na Osmu sednicu, „Jogurt revoluciju“ oktobra 1988, ratove, zločine, ubistva političkih protivnika, ekonomski sunovrat, hiperinflaciju, uništavanje svih društvenih vrednosti…

LSV je još 6. oktobra 2000. godine zatražila zabranu Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, JUL-a i Stranke srpskog jedinstva.

Nažalost, većina lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS) tada nije podržala taj zahtev.

Posledice te odluke proživljamo i danas, pod vlašću preobučenih radikala i Miloševićevog portparola Ivice Dačića.

Izostanak lustracije onemogućio je modernizaciju našeg društva i stvaranje uspešne evropske države.

Srbija 2022. godine je društvo u kom protagonisti Miloševićevog režima nesmetano rade i vladaju.

Osuđeni ratni zločinci i kriminalci paradiraju po medijima i obavljaju odgovorne poslove u vlasti.

Građanima se onemogućavaju osnovna ljudska prava, a konzervativni elementi u društvu zabranjuju školske udžbenike koji nisu po njihovom ideološkom kalupu.

Srbija luta u svakom smislu i nije sposobna da napravi otklon od autoritarnih i nedemokratskih režima, kakav je Putinov.

Bez potpunog raskida sa takvom politikom, Srbija neće napredovati, i ostaće zarobljenik političkog mračnjaštva.

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

Continue Reading

Trending