Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Desetorici pritvor do 30 dana zbog divljanja kod Beton hale

Prvi osnovni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana desetorici osumnjičenih za nasilničko ponašanje u subotu uveče u Beton hali, javljaju beogradski mediji, a prenosi TV N1.

Published

on

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu ranije danas predložilo je sudu da odredi pritvor za 10 osumnjičenih za nasilničko ponašanje u subotu uveče kod Beton hale na Ušću. Oni su prethodno, na saslušanju, negirali da su učestvovali u neredima.

Pred zamenikom javnog tužioca saslušano je deset okrivljenih povodom nereda u „Beton hali“ i to U.S, N.N, J.V, M.P, J.P, S.P, V.J, F.M, N.R, I.Š, saopštilo je ranije danas tužilaštvo, prenosi N1.

Naime, nakon proslave šampionske titule FK Crvena Zvezda dana 22.05.2021. godine, kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada navijača, prilikom prolaska navijača u ‘Korteu’ pored ugostiteljskog objekta ‘Lafayette’ u Beton hali, okrivljeni su se izdvoji u grupi od prisutnih lica i počeli da prave nered u bašti objekta, kojom prilikom su prevrtali stolove i stolice, te su drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrožavali spokojstvo građana koji su bili gosti u objektu, kao i osoblja restorana i tom prilikom su fizički napali nekoliko lica i naneli im telesne povrede“, navodi se u saopštenju.

Prilikom saslušanja pred zamenikom javnog tužioca svih deset okrivljenih su negirali izvršenje krivičnog dela, navodeći u odbrani da su bili prisutni na proslavi i da su se nalazili kod ugostiteljkog objekta gde se incident dogodio, ali da ni na koji način nisu učestvovali u njemu, dodato je u saopštenju.

Nakon toga je tužilaštvo podnelo Predlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana prema svim okrivljenima Prvom osnovnom sudu u Beogradu, „zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na oštećene koji su zadobili povrede i na lica koja su zaposlena u objektu i koja su bila prisutna tom prilikom“.

Do tuče u Beton hali je došlo u subotu uveče tokom orgaizovane proslave nove titule prvaga Zvezde. Navijači tog fudbalskog kluba sukobili sa obezbeđenjem nekoliko lokala u toj hali, koje su činili navijači Partizana. Takođe, napali su i policajce koji su se predstavili.

Posle tuče privedeno je 109 učesnika, ali većiba je ubrzo puštena i teretiće se prekršajno.

Izvor: danas.rs

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Lokalizovan požar u Bukovcu na Fruškoj gori FOTO

Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” saopštilo je da je požar koji je izbio danas na lokalitetu Bukovac, uspešno lokalizovan

Published

on

By

Kako se navodi, požar koji je zahvatio oko jedan hektar šume bagrema i crnog bora ugašen je zahvaljujući brzoj reakciji pripadnika čuvarske službe JP “Nacionalni park Fruška gora” i Vatrogasne brigade iz Novog Sada i Beočina.

Nakon konačnog uviđaja biće objavljena zvanična procena uzroka požara i u skladu sa nadležnim organima sprovedene mere odgovornosti.

U saopštenju se ističe da je u letnjem periodu pojačana kontrola na prostoru NP Fruška gora od strane čuvarske službe i policije, a sve sa ciljem prevencije nastanka šumskih požara.

Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” apelovalo je na sve građane da se odgovorno ponašaju u prirodi i prema prirodi jer neodgovornim postupcima mogu izazvati požare koji oduvek predstavljaju veliku opasnost za šumske ekosisteme i dodalo da će neodgovornost prema prirodi biti pravno procesuirana i strogo kažnjena.

.FOTO TANJUG/ JP FRUSKA GORA

Tanjug

izvor: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=08&dd=07&nav_category=16&nav_id=2194910

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Zašto avioni nisu gasili požar na Vršačkom bregu?

Vršac, 07. avgust 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od vlasti da u najkraćem mogućem roku obaveste javnost o uzrocima požara koji je juče popodne zahtvatio Vršački breg

Published

on

By

Građani Vršca su bili svedoci gotovo apokaliptičnih scena na bregu i strahovali su za svoje živote i imovinu.

Posebno je bitno naglasiti da je izostala pomoć aviona i helikoptera u akciji gašenja požara.

Vlast mora objasniti građanima zašto je ta pomoć izostala.

Ovom prilikom iskazujemo zahvalnost hrabrim vatrogascima i policajcima iz celog južnog Banata, kao i brojnim građanima, koji su rizikujući svoje živote spašavali živote i imovinu građana Vršca.

LSV i javnost očekuju hitne odgovore!

Liga socijaldemokrata Vojvodine

Vršac

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Dušan Petričić: Srbi, zapamtite, jednom za svagda – nisu vam Hrvati neprijatelji, ni Albanci, Crnogorci, ni EU i SAD, već Vučić

Umesto komentara izjave ovog opskurnog lika iz Novog Sada, Miloša Vučevića, po ko zna koji put bih uputio poruku Srbima: Zapamtite, jednom za svagda – nisu vam Hrvati neprijatelji, nisu vam Albanci neprijatelji, nisu vam Crnogorci neprijatelji, ni Evropska Unija, ni Amerika! Jedini, najozbiljniji i najkrvoločniji neprijatelj koga imate zove se Aleksandar Vučić – kaže za Danas karikaturista Dušan Petričić

Published

on

By

U osvrtu na izjavu gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, tokom obeležavanja stradanja žrtava akcije Oluja, da ne razume Srbe koji idu u Hrvatsku na more, sagovornik Danasa kaže da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić,  „i njegova banda“ onemogućavaju opstanak građanima Srbije.

– Razni Šešelji, Vulini, Brnabići, Orlići, Đukanovići, Vučićevići… unakazili su prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije i ugrozili opstanak vaših porodica i potomaka. Stanite za trenutak, stavite prst na čelo i pokušajte da razumete ovu prostu činjenicu. I ako je, kojim čudom budete razumeli, uzmite stvar u svoje ruke i eliminišite definitivno i zauvek ovo zlo. Samo tako Srbija ima šansu da preživi i pomeri se iz ovog dubokog i mračnog tunela – zaključuje Dušan Petričić.

S.Č.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/dusan-petricic-srbi-zapamtite-jednom-za-svagda-nisu-vam-hrvati-neprijatelji-ni-albanci-crnogorci-ni-eu-i-sad-vec-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vatra na Vršačkom bregu se brzo širi: Vatru gase i meštani

Veliki požar izbio je danas na planini Vršački breg, a kako saznaje Tanjug, požar je prijavljen oko 15 časova

Published

on

By

Veliki požar izbio je danas na planini Vršački breg, a kako saznaje Tanjug, požar je prijavljen oko 15 časova.

Na Instagram profilu portala “Vršaconline” objavljeno je da se vatra širi velikom brzinom, a da se dim nadvio nad celim Vršcem.

Prema informacijama portala, sve raspoložive vatrogasne jedinice iz Vršca i okoline su na licu mesta.

izvor: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3537499-pozar-u-vrscu-ozbiljan-gori-jedan-od-vrhova-ugrozene-i-kuce

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Tadić o obeležavanju Oluje: Vučić obećava da se Srbija više neće izvinjavati, ali da će umesto toga klečati

“Mislim da u našoj istoriji političkih obraćanja ne postoji govor koji je sadržao više kontradiktornosti od onog koji je Vučić održao u Novom Sadu. U tom smislu može se reći da mu dobro ide u ambiciji da “uđe u istoriju”, samo u tu istoriju svakako ne može ući kao prvi koji obeležava Oluju, ali može kao prvi koji laže da je pre njega niko nije obeležavao”, kaže u razgovoru za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije.

Published

on

By

Tadić ocenjuje da je teško komentarisati Vučićev govor, jer je prosto neverovatno da je uspeo da nema gotovo nijedne rečenice koja nije sporna, bilo sa stanovišta istine, logike ili elementarnog stila.

“Sramno je koristiti zločine i žrtve za samopromovisanje na temelju laži o svojoj prvenstvenosti u svemu. On je prosto opsednut potrebom da je u svemu prvi, a takvu opsesiju imaju obično oni koji ni u čemu dobrom nisu prvi”, ističe sagovornik Danasa.

On primećuje i da su mestom u istoriji opsednuti najviše oni koji imaju razloga da brinu o tome kako će ih istorija zapamtiti. A Vučić, kako kaže, svakako ima razloga za takvu brigu.

“ Ovakvo obraćanje prevazilazi političku analizu i zalazi u oblast analize drugih nauka, jer se on sve vreme obraća nepoznatom i neidentifikovanom neprijatelju, odgovara na neke napade koji ne postoje. Istovremeno govori da će da moli i pristaje na mir po svaku cenu, uz obećanja da će Srbija pobediti i više se saginjati neće”, napominje bivši predsednik Srbije.

Ističe i da Vučić obećava da se Srbija više neće izvinjavati, ali da će umesto toga klečati itd.

“Neko neupućen ko bi slušao Vučićevo obraćanje pomislio bi da se obraća predsednik države kojoj je upravo objavljen rat. Jasno je da pokušava u jednom govoru da se obrati svim ciljnim grupama i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti i da je u osnovi tog obraćanja strah, koji prikriva stalnim isticanjem hrabrosti. Ali rezultat toga je jedan opskuran govor koji iznad svega unižava našu državu i naciju”, ocenjuje Tadić.

Prema njegovim rečima rezultati Vučićeve vlasti u poslednjih deset godina su takvi da je zakonomerno da koliko Vučić uzdiže sebe, toliko će unižavati Srbiju i sve njene građane. A najgore od svega je, kako kaže, što u svim njegovim naporima da postane istorijska ličnost, nikada nije uspeo da artikuliše nijednu viziju budućnosti svoje zemlje i naroda, jer je i dalje zarobljen u devedesetim godinama

“Sva njegova obraćanja, sve laži, manipulacije, opsednutost bivšom vlašću, prekrajanje istorije, sve je to samo borba sa samim sobom i sopstvenom političkom prošlošću “, ocejuje Tadić.

Bivši predsednik Srbije napominje i da na žalost, hrvatski zvaničnici ponovo neće propustiti da slave i da se ne osvrnu na zločine prema Srbima.

“I svaki put kada obeležavaju Oluju, imaju priliku da se osvrnu na to i upute izvinjenje, a bez priznavanja zločina i iskrenog izvinjenja, predstavnici Hrvatske nemaju legitimno pravo da bilo kome drže lekciju o odnosu prema prošlosti.

Da podsetimo na desetogodišnjici progona 250 000 Srba iz Hrvatske, 2005. godine, patrijarh Pavle, služio je liturgiju za one koji su ubijeni i pomolio se za dobro svih prognanika. U molitvi su učestvovali i tadašnji predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica. Crkva Svetog Marka bila je premala za sve koji su hteli da prisustvuju.

Patrijarh Pavle rekao je tada da je “žalost naša prevelika, ali bi ona bila neprebolna da su oni izginuli idući da osvajaju tuđe. “Oni su proterani iz svojih krajeva, gde su živeli stotinama godina“, kazao je patrijarh. Vojislav Koštunica ocenio da je da je Oluja najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, te da ni posle deset godina još nema pravde i priznanja celovite istine, a posledice te tragedije nikada do kraja neće moći da se otklone.

Vučić je u Novom Sadu rekao da postoji krivica zbog svih godina ćutanja i zamornog zaboravljanja žrtava.

„Godinama u Srbiji kao da nije bilo svedoka zločina. Niko nije pričao kako su ubijani civili, njihove kuće pljačkane, paljenje, kako su Srbe udarali, kamenovali, kako su bombardovali kolone ubijajući decu i starce, malenu braću i sestre. Time smo i sami pravdali zločin“, naglasio je on.

Istakao je da smo sami time bacili kamen na najtužniju kolonu u istoriji.
„Radili smo to gotovo čitavo punoletstvo, 18 godina. Natovarili smo sopstvenom narodu večni osećaj krivice, koji je podrazumevao da smo sami krivi kada nas proteruju i ubijaju. Opravdali smo zločin nad ljudima čija je jedina krivica bila da su pravoslavci, Srbi koji su želeli da žive na svom ognjištu“, objasnio je Vučić.

M.R.Milenković

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/tadic-o-obelezavanju-oluje-vucic-obecava-da-se-srbija-vise-nece-izvinjavati-ali-da-ce-umesto-toga-klecati/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bursać: Srbi rado ljetuju u Hrvatskoj i nisu izdajnici

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je: ‘Nikad neću razumjeti Srbe koji ljetuju u Dalmaciji, Istri, na ostrvima…’. A onda pričam sa dvoje divnih Beograđana na Lastovu, koji odmahuju rukom govoreći uglas: ‘Ludaci, sve su to ludaci!

Published

on

By

Beograđani na dalekom Lastovu

Sjedim na malenoj plaži u mjestu Pasadur na obodu Lastova. Pored mene mladi bračni par iz Beograda sa dvoje djece. Kažu da je Lastovo raj na zemlji. I ne griješe mnogo. Lastovo odista jeste ono najpribližnije zemaljskom raju i idiličnoj predstavi o godišnjem odmoru.

A zašto vam sve ovo pričam?

Valjalo je do Lastova doći. Pogotovo ako ste automobilom. Treba vam iz Splita četiri sata i jedno presjedanje i premještanje vozila iz trajekta u trajket u Veloj Luci na Korčuli. Nije niti jednostavan, niti jeftin, niti logistički lagan poduhvat doći na ovaj pučinski otok. Pogotovo za nekoga iz Beograda sa djecom. Supruga, liječnica po profesiji, kaže da svake godine obiđu po jedan veći hrvatski otok i tako zadnjih deset godina. I još kaže, a bez da sam je pitao, da im se nikada ništa loše desilo nije. Zapravo su sa beogradskim tablicama upoznali, po njenim riječima, mnogo više ljudi nego što bi upoznali sa zagrebačkim smije se, pa dodaje da je u ovom trenutku u Rovinju više tih beogradskih, nego zagrebačkih tablica.

Dobacuje, smijući se, da im je jedina neprijatnost bila to što im je neko na prašnjavoj šajbi kola prije par godina, i to na Lošinju, napisao “operi me!”. Ona je inače Srpkinja porijeklom iz Dalmatinske zagore, kaže da su joj roditelji, koji su u Oluji otiši za Srbiju, obnovili kuću i da svake godine, prije mora, prvo tu svrati. Suprug, profesor fizičkog, dodaje kako idu i u Grčku i kako su bili u Albaniji prošle godine na ljetovanju, ali, kako veli, nije to to. Nema šmeka Jadranke nigdje, tepa mladi čovjek Jadranskom moru zagledan u plavetnilo.

I opet, a zašto vam sve ovo pričam?

Jesu li Srbi na hrvatskom primorju izdajnici?

Čitam u srbijanskim medijima kako je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, izjavio, citiram: “Nikad neću razumeti Srbe koji letuju u Dalmaciji, Istri, na ostrvima…”.

Pokazujem na mobitelu portalski naslov mladom beogradskom paru. Odmahuju rukom. Sramota ih je. Kažu da zbog ovakvih “budala” i njihovih izjava samo mogu da se stvore nepotrebne tenzije i dodaju kako je gro baš Vučićeve SNS vrhuške na ljetovanju u Istri i po sjevernim otocima.

Pa se onda zaista postavlja pitanje, kome trebaju ove toksične poruke Vučićevih kerbera na čelu sa samim Vučićem, koji ponavlja kako neće na Jadran i kako ne ide na ljetovanje, a pogotvo ne u Hrvatsku? Ovo pitanje treba boldovati podatkom kako u ovom momentu oko 100 hiljada srpskih državljana ljetuje baš u Hrvatskoj. I da, podatak nije konačan i tačan i vjerovatno ih ima više.

I onda djeluje potpuno licemjerno i otuđeno od realnosti Vučićeva izjava: “Mene ne interesuje ni Dubrovnik ni Rovinj… Oni bi hteli da se govori samo o Dubrovniku i Rovinju, a onda im se pojavio zli Vučić, koji ne priča o slanom moru i morskim krastavcima, nego priča o srpskim žrtvama.”

Jer ovom izjavom Vučić se pravi lud, znajući da građani Srbije, obrazovani, neobrazovani, oni apolitični, oni iz opozicije i paradoksalno oni iz vlasti, baš najviše ljetuju na gore pomenutim destinacijama i da je zaista tačno da ćete u Rovinju naprimjer vidjeti više beogradskih i novosadskih tablica nego zagrebačkih, kako reče moj sagovornik na dalekom pučinskom Lastovu.

Istina – najodgovorniji za Oluju, Slobodan Milošević nikada nije odgovarao

Ali ima tu još jedna stvar.

Ovakve izjave se od strane srbijanskog establišmenta daju najčešće u kontekstu obilježavanja obljetnice Oluje.

Tako, naprimjer, baš novosadski gradonačelnik Vučević kaže u svojoj ksenofobičnoj izjavi: “Ali mora da je gadno i prilično neprijatno da sutra budete Srbin u Dalmaciji ili negde na odmoru na Jadranskom moru u Hrvatskoj jer će oni sutra da slave i pričaju da su pobedili proteravši Srbe. Jedino da gnjurate celi dan, da uzmete veliku bocu kiseonika, da idete pod more i da se pravite da se to ne dešava i da su oko vas baš pristojni ljudi.”

Hajde jednom za svagda da razjasnimo tu priču oko Oluje. Dakle, ratni ideolozi ovog Vučevića i njemu sličnih prvo su nahuškali Srbe u Hrvatskoj da prave balvan revoluciju i da direktno ustanu protiv svoje države, države u kojoj žive. Onda su ti isti ideolozi postavili monstrume u toj paradržavi na vlast i kad se tvorevina očekivano raspala, naplaćivali su vodu sluđenim ljudima, koji su po direktivi Beograda pobjegli ka Vojvodini i Srbiji.

Ali ni to nije sve, jer su ti i takvi ideolozi, koji se protive odlasku Srba u Hrvatsku na more, od tih istih izbjeglih Srba napravili apatride, koji nesrećno lutaju po Vojvodini ili užoj Srbiji tražeći obećani smještaj u nesrpskim kućama, a sad kad im trebaju glasovi opet kopaju stare rane režirajući kojekakve patetične igrokaze i rabeći emocije ljudi, koje su, kako kažem svojim politikama protjerali sa svojih ognjišta.

Pa je onda istina, velika istina, da za Oluju nisu odgovarali najodgovorniji. Zaista, niti Slobodan Milošević, niti Milan Babić, niti Mile Martić, niti ljudi oko Miloševića, koji su doveli do egzodusa, nikada nisu odgovarali.

I sad oni Srbi koji se vraćaju i koji su se vratli na svoja ognjišta postaju izdajnici?!

I sad oni Srbi koji ljetuju, a koji nemaju nikakve veze sa svim ovim također postaju izdajnici?!

A za to vrijeme vrhuška Vučićevog SNS-a, među kojima su ljudi sa nekretninama u Hrvatskoj i putovnicama, ostaju ideolozi te prljave politke i tog morbidnog igrokaza.

U Srbiji se pitanjem manipulacije zločinima i kompletnom akcijom Oluja do sad bavio jedino Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda, koji je optužio vlasti u Srbiji da sjećanje na hrvatsku vojno-policijsku akciju “Oluja” koriste za ratno huškanje i političku zloupotrebu žrtava “Oluje”.

“Pored toga što su žrtve i njihove porodice nevidljive za institucije Srbije, na obeležavanjima se ignorišu činjenice o prisilnoj mobilizaciji izbeglica, ali i o etničkom čišćenju koje su srpske snage sprovodile pre ‘Oluje’ na teritoriji takozvane Republike Srpske Krajine”, naveo je FHP u saopštenju za javnost.

Ne idite u Hrvatsku na more, osim ako niste dio Vučićevog režima

Negdje u isto vrijeme, Vučiću blizak tabliod Alo objavio je tekst u kome poziva Srbe da ne putuju na odmor u Hrvatsku.

Na početku teksta pišu da su pojedinci slogan kojim je Hrvatska turističku ponudu reklamirala u Srbiji – “Hrvatska – Tako lepa, tako blizu” promijenili u “Hrvatska – Tako lepa, tako blizu, tako genocidna”.

I zamislite, šta mladi ljudi mogu naučiti iz ove provale nacionalističkog zla? A sa druge strane, zamislite sad svu tu djecu Vučićevih funkcionera negdje u Istri, kako se sa roditeljima, dok se brčkaju, smiju nad tekstom koji je usmjeren da popali bijedi i sirotinji i ono malo moždanih ćelija koje su im ostale.

A upravo su djeca najveće žrtve tog toksičnog sistema koji im usađuje u glavu da se tamo na Jadranskom moru nalaze zle ustaše, koje im žele zlo, ako ne i klanje.

I upravo na ovaj način srbijanska politika puca sebi u obje noge, stvarajući od budućih generacija nacionaliste koji neće vidjeti svijeta, kao što je pucala u noge svome izmanipulisanom narodu obećavajući mu nekavu srpsku državu sa izlazom na Jadran.

Zaista odvratno!

Ali ta odratnost je ućutkana pred ovo dvoje divnih Beograđana na Lastovu, koji uče djecu da rone i koji na sve odmahuju rukom govoreći uglas: “Ludaci, sve su to ludaci!”.

Continue Reading

Trending