Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Danijel Apro na biciklu kroz ravnicu: Papirni cvetovi za 106 antifašističkih spomenika

“Svi oni govore o bedi fašističkih zločina i pobedi nad tim đubretom”

Published

on

Novosadski novinar i pisac Danijel Apro krenuo je u aprilu na jedinstveno putovanje kroz Vojvodinu dugo 1.035 kilometara.

Tokom 14 dana aprila i maja, Danijel je odverglao 1.035 kilometara kroz Vojvodinu, a tom prilikom je obišao 106 antifašističkih spomenika, kraj njih ostavivši 106 papirnih cvetova.

„Malih, velikih, fino održavanih, zaparloženih. Uz minimalno prethodno istraživanje, bez ikakvog objektivnog kriterijuma u izboru lokacija. Prilagođavao sam ih rutama i obrnuto. Na mnoge spomenike naišao sam slučajno. Nisam ih kategorisao po ‘monumentalnosti’ ili ‘estetskim performansama’, svi oni govore o bedi fašističkih zločina i pobedi nad tim đubretom“, piše Danijel u putopisu na svom blogu Telep Apatija.

Kako kaže u razgovoru za 021.rs, za lepu priču motivisao ga je ružan proces.

„Revizionizam jeste jedan od motiva zbog kojih sam se odlučio na ovo putovanje. Priča jeste lepa, pa je možda ružno reći kako je jedan tako ružan proces motiv, ali tako je. Jedan deo istorije se potpuno ignoriše, relativizuje, izokreće, dok i danas u našem društvu postoje najrazličitiji obrasci fašizma“, kaže novosadski novinar i pisac.

Na biciklu, po suncu, kiši i ledu, Danijel je verglao kroz Srem, Banat i Bačku. Upoznavajući predele, upoznavao je i brojne spomenike posvećene Narodnooslobodilačkoj borbi, mučeništvu žrtava i junaštvu pravih, a ne naknadnih pobednika. Prolazio je Lovćenac, Melence, Elemir, Laćarak Vilovo, Bačko Petrovo Selo, Male Pijace, Bajmok, Sakule, Crepaju, Uzdin, Kuzmin… Tu su i mesta čija su imena toliko sočna da su vam, dok ih izgovarate, usta puna kao da ste zagrizli komad Vojvodine – Botoš, Čoka, Čalma, Kovačica, Pačir, Bašaid, Perlez, Farkaždin, Čurug, Kanjiža, Neštin…

„Lokacija koju sam najteže pronašao – vraćao sam se, gubio se, gurao bicikl, šlajfovao u pesku – jeste Nemirna ravnica, mali komemorativni prostor kod Donjeg Tavankuta, u šumi, doslovno nekoliko stotina metara od teritorije Mađarske. Pre nekoliko godina je oskrnavljen, pa onda i obnovljen. Posvećen je, kako se navodi, ‘buntovnim sinovima ravnice’ koji su ‘ponikli u pesku’ i iz ove baze se priključili Osmoj vojvođanskoj udarnoj brigadi“, piše Danijel.

A za 021.rs kaže da za mnoge spomenike nije ni znao da postoje.

„Znao sam da u mnogim selima postoje obeležja žrtvama fašizma, ali ima mnogo toga za šta nisam znao ili ti jednostavno nikada ne padne na pamet da odeš tamo. Na primer, kod spomenika u Čurugu, jednog od najstrašnijih mesta u Bačkoj, verovatno se nećeš naći, osim ukoliko se ciljano ne uputiš tamo. Na parčetu papira sam napisao neke osnovne stvari i napravio turu kuda idem, kuda se vraćam, ali je bilo mnogo improvizacije. Bilo je dosta i kiše, kod Žablja je padao led, samo odjednom čuješ da ti nešto tupka po kacigi. Spavao sam u Bečeju, Pačiru, što na bukingu, preko prijatelja, iznajmljivao sam sobe. Nije mi bilo preterano važno gde ću da budem, nisam mnogo razmišljao o tome“, prepričava naš sagovornik.

Danijel Apro je novinar, i Vojvodinaš, pisao je za nekoliko medija, od Dnevnika, preko Građanskog lista i E-novina, do Cenzolovke, gde i dalje objavljuje tekstove. Živeo je u Indoneziji, proputovao mnogo, a u tekstu o njegovom verglanju kroz Vojvodinu naići ćete na stvari koje će vam, jednostavno, razvući osmeh preko lica. Bez obzira na to gde ste, ponekad se između različitih krajeva sveta mogu povući neke paralele, na primer između Banata i – Indonezije.

„U Indoneziji se desi da odeš u neko selo pa ispričaju kako su upoznali nekog sa Novog Zelanda 1998. godine, i onda te pitaju da li ga znaš? Naravno da ga ne poznajem. Tako i sada. Stanem u centru sela u Padeju i onda neko dođe da ti kaže kako je imao drugara iz Novog Sada, koji je dolazio osamdeset i neke. To je bilo jako zabavno. Banat je veoma interesantan i mislim da sam najviše interakcije imao sa ljudima tamo“, priča Danijel Apro za 021.rs.

Na pitanje kakvi su spomenici, odgovara da „postoje neki koji izgledaju kao kamene šklopocije u stepama, dok postoje i neka stvarno lepa mesta.“

„Pogotovo oni koji su u centrima sela. Mislim da to ne gledaju uopšte kroz neku ideološku prizmu, to je jednostavno centar sela, oni se tu nalaze, tu se sve dešava, popije pivo i priča o svim važnim temama.“

Njemu omiljeni bio je onaj na koji je naišao u Bašaidu. Ne toliko zbog značaja ili, kako piše, vizuelnog ugođaja, već zbog toga što taj spomenik ima svoje stanovnike.

„Na vrhu obeliska je naseljeno gnezdo roda. Jer pobeda nad fašizmom trebalo bi da znači i pobedu – života. Tako nekako.“

Kroz tekst će se uočiti različiti „nijanse“ Bačke, Banata i Srema. Bačku karakteriše trenutak stradanja, racije, Srem pobeda, a Banat, pa Banat je, jednostavno, čudan.

Na svaki od 106 spomenika koje je posetio, Danijel je ostavio 106 papirnih cvetova, odštampanih na papiru, isečenih i položenih.

„Nisam mogao da budem samo turista, da se pojavim i prođem, ali nisam mogao ni da nosim pravo cveće ili nešto kabastije na biciklu. Isekao sam cvetove od papira, možda nije baš najlepše izgledalo, ali sam se ja lično lepo osećao dok sam to radio“, zaključuje Danijel.

(021/foto: Telep Apatija)

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending