Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

DALIBOR STUPAR: Warmachine

Nametanje nacionalističko-militarističkog svetonazora

Published

on

Spin o vraćanju obaveznog vojnog roka, redovna aktivnost koja s vremena na vreme služi za upoređivanje pišica aktuelnog resornog ministra i „vrhovnog komandanta“ u odnosu na zemlje regiona, ponovo je aktuelizovan. Svaki put kad se ta priča stavi na dnevni red uslede šizoidni naslovi o tome kako, s jedne strane Srbija ima najjaču vojsku u regionu kojoj niko ništa ne može, a sa druge strane kako nam svi rade o glavi pa moramo da se branimo.

Ministar vojni naljutio se na komentare kako će opet samo sirotinja ići u vojsku pa je uz salvu uvreda poručio da će odluka o vraćanju redovnog vojnog roka, ako bude doneta, važiti podjednako za sve. Moguće je da nije primetio tokom svog vojnog roka ali da, sirotinja zaista ima drugačiji tretman. U prvih osam meseci kod kuće bio sam samo dvaput, dok su mamini i tatini bogataški sinovi slabo koji vikend bili u kasarni. Još su bili pošteđeni straže, šljakanja za vreme popodnevnog odmora, niko od njih nije stradao zbog unošenja alkohola u kasarnu, zbog izlazaka noću „preko žice“, tuširali su se kad god su hteli u komandi ili ambulanti, rečju, osetili nisu vojsku.

Inače, ko god želi, u Srbiji je slobodan i danas da bude vojnik: „Nakon Odluke Narodne skupštine Republike Srbije o obustavi obaveze služenja vojnog roka, dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije omogućava se pod uslovima propisanim zakonom: regrutima, ženama, licima u rezervnom sastavu koja su izvršila civilnu službu ili odslužila vojni rok bez oružja. Služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije izvršava se u centrima za obuku Vojske Srbije“, stoji na sajtu Vojske Srbije. Al’ naš narod voli prisilu, pogotovo kad neko drugi nešto mora.

Kako priča o ponovnom vraćanju obaveznog vojnog roka nije postigla predviđeni cilj, Ministarstvo odbrane obznanilo je da je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenuta realizacija nastave za fakultativni predmet „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“. Predmet je namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, a časovi bi trebalo da počinju intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde“, što ima za cilj „jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom“. Ne rekoše hoće li je nastavnik intonirati sa sopstvenog ili će u tu svrhu dobiti službeni maskirni telefon?

– Cilj je naučiti ih o osnovnim stvarima o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana, ali ne samo to, već i o važnim stvarima koje se tiču tradicije i istorije naše vojske – rekla je na TV Pink Stefanovićeva saradnica. Nedoumica je da li Stefanovićeve reči znače da će lektira iz ovog predmeta biti iz edicije „Ratnik“ Ministarstva odbrane, u kojoj osuđeni ratni zločinci pravdaju svoja nedela? Ili će učenici konačno čuti kako se to hladnjače pune leševa volšebno nađu više stotina kilometara od mesta zločina, na policijskom poligonu? Hoće li biti upoznati sa tačnom metodologijom kojom je izračunato da se u Srebrenici nije dogodio genocid već stravičan zločin? Ili će srednjoškolska mladež konačno saznati nešto o tragičnoj sudbini dvojice vojnika u Topčiderskoj kasarni? Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su u miru, u svojoj zemlju, nakon što su pozitivno odgovorili na plavu kovertu s porukom „Otadžbina te zove“. Ili kako to odlikovani vojni piloti postaju pijanice i nesposobnjakovići kad poginu u miru, nakon što su ih ugrozili političari vazda žedni političkih poena? Hoće li jedan čas biti posvećen Srđanu Aleksiću? Onom koji je poginuo od srpske ruke dok je štitio prijatelja muslimana? Hoće li učenicima biti objašnjeno da smo okruženi zemljama članicama NATO alijanse koja nas je jednom već polupala zbog kurčenja ili će učiti da je Kumanovski sporazum istorijski poraz tog saveza?

Ima ona slika (kasnije je izlivena i skulptura) „Birthmachine“ – švajcarskog umetnika H.R. Gigera, širokom auditorijumu najpoznatijeg po ksenomorfu iz kultnog filma Osmi putnik (Alien) za kojeg je dobio i Oskara. Pomenuto delo, ako se ne sećate, prikazuje presek mehanizma pištolja u čijoj cevi se nalazi beba-metak dok ih još nekoliko istovetnih u okviru čeka svoj red. Iako je autorova zamisao bila da prikaže kako je najveća opasnost za našu civilizaciju prenaseljenost planete, njegovo delo sa malecnom korekcijom predstavlja upravo ono što nam poslednjih 30 godina serviraju predstavnici vlasti nametanjem svog nacionalističko-militarističkog svetonazora.

Umesto „Birthmachine“ valjalo bi prilagoditi naslov u „Warmachine“, a ostalo bi sve ostalo upravo onako kako oni žele – žene su potrebne samo za rađanje beba-metaka, jer je to jedini način da se jednom nekad, u njihovim somnabunalnim maštarijama, konačno okupi „srpski svet“. Rat je jedina konstanta srpskog nacionalizma protekle tri decenije. Dobra vest je da se uprkos neverovatnoj militarizaciji društva, uprkos prisustvu brojnih paravojnih organizacija u javnosti, prava vojska očigledno suočava sa slabim interesovanjem pa pokušava da putem školskih propovedi upeca kojeg lakovernika. I da, dobro je što nećemo imati priliku da nam se mržnja koju vlast žustro širi van granica ponovo olupa o glavu kao 1999. A to što će nečiji snovi ratni ostati neispunjeni, pa tome treba svi normalni da se radujemo.

(Autonomija)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Odsekla kosu za govornicom Evropskog parlamenta u znak solidarnosti sa Irankama

Švedska poslanica u Evropskom parlamentu Abir el Sahani, koja je rođena u Iraku, odsekla je svoju kosu za govornicom Evropskog parlamenta, u znak solidarnosti sa demonstracijama protiv vlasti u Iranu, koje su pokrenute kada je Mahsa Amini (22) preminula u pritvoru policije za moral

Published

on

By

„Sve dok Iran ne bude slobodan, naš bes će biti jači od besa onih koji vrše represiju. Sve dok Iranke ne budu slobodne, bićemo uz vas“, rekla je Sahani za govornicom parlamenta u Strazburu.

Ona je potom uzela makaze, rekla na kurdskom jeziku „žena, život, sloboda“ i odsekla kosu vezanu u rep.

Poznate francuske glumice, među kojima su Žilijet Binoš i Izabel Iper, takođe su odsekle kosu kao znak protesta zbog smrti Amini, koja je uhapšena u Teheranu 13. septembra jer je nosila „neprikladnu odeću“.

Iranske verske vođe suočene su sa protestima širom zemlje nakon njene smrti, a demonstracije su održane i u Londonu, Parizu, Rimu i Madridu u solidarnosti sa iranskim demonstrantima.

Srna

izvor: https://rs.n1info.com/svet/odsekla-kosu-za-govornicom-evropskog-parlamenta-u-znak-solidarnosti-sa-irankama/?fbclid=IwAR3RmIQOVGYXa6zadfRZoR5QBoQc337kxrLAdxq0VZUN2gy-TG4tW_yr2dI

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš (LSV): Laži Miloša Jovanovića o Evropskoj uniji štetne po Srbiju

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Građani i građanke Srbije ne bi smeli da prihvate manipulaciju predsednika DSS Miloša Jovanovića da je mogućnost izolacije Srbije „ravna nuli“, ako nastavi da podržava Putinovu agresiju na Ukrajinu

Published

on

By

Gospodo iz DSS-a, nije lepo širiti neistine za koje i sami znate da nisu tačne.

Srbija danas živi isključivo zbog evropskih i u manjoj meri američkih investicija i pomoći. Srbija je u poslednjih 15 godina povećala svoj izvoz u zemlje EU čak 400% i prvi put smo na pragu da izjednačimo uvoz i izvoz sa ekonomijama Evropske unije.

Svako kockanje sa ovim pozitivnim trendovima bi se direktno odrazilo na kvalitet života svakog građanina. Sankcije demokratskih država prema Srbiji neće biti ni brze ni direktne. Najpre će početi povlačenje velikih investitora, to će biti signal ostalima da Srbija ne želi da nastavi svoje evrointegracije da bi i taj proces bio prekinut. Naposletku, Srbija bi ostala izolovano ostrvo bez mogućnosti razvoja i formalne sankcije ne bi bile potrebne.

U tragičnim vremenima, kakav je rat koji je Putin poveo za uništenje ukrajinske države i nacije, ne može biti neutralnih. Svako ko kaže da je neutralan, u stvari je na strani agresije i podržava zločine nad nevinim civilima Ukrajine. EU i čitav demokratski svet su se jasno odredili. Vučić i njegov režim, kao i čitava ultradesničarska tzv. opozicija nečasno ćute, šalje dvosmislene poruke, verujući da niko neće primetiti njihovu podršku zločinima i agresiji.

Izbor koji su Aleksandar Vučić i njegova lojalna, proruska opozicija napravili skupo će koštati sve građane Srbije. Laži i manipulacije Miloša Jovanovića to neće moći da promene. Građani Srbije na vreme moraju da prepoznaju opasnosti koja dolazi od onih koji su našu zemlju i sve nas spremni da žrtvuju zločinačkom režimu u Kremlju čiji im je interes uvek bliži od našeg, vlastitog. Istorijski, takvi ljudi su imali svoje ime i nazivali su se kvislinzima.

Generalni sekretar LSV

Bojan Kostreš

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hrvatski ustaša dobio doživotnu zabranu ulaska na fudbalski stadion: Salutiranje ga skupo koštalo

Brojni navijači Sidnej Junajteda 58, drugoligaša koji je senzacionalno izborio finale australijskog kupa, na utakmici za trofej na “Western Sydney Stadiumu” vikali su “Za dom spremni” sa visoko podignutim desnicama

Published

on

By

Nakon utakmice je pokrenuta istraga, a Gardijan piše da je jedan navijač Sidneja koji je dizao desnicu doživotno proteran sa svih australijskih stadiona. U toku je identifikovanje i ostalih pojedinaca kojima takođe preti slična kazna.

“Ono što je trebalo da bude slavlje fudbalske igre pokvareno je delovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrednosti naše fudbalske zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povredili i uvredili članove naše fudbalske zajednice. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo navijača koji učestvuju u ovim gnusnim činovima”, rekao je izvršni direktor australijskog fudbalskog saveza Džejms Džonson.

“Radujemo se daljim brzim i teškim kaznama koje će sprovoditi australijski fudbalski savez nakon što se ti navijači identifikuju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za jevrejsku zajednicu i domorodačku zajednicu, već i za sve Australijance”, dodao je.

Index.hr

izvor: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2022&mm=10&dd=05&nav_id=2223099

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

RSE: EU zbog Srbije neće izuzeti Zapadni Balkan iz mera oko ruske nafte

Novi paket sankcija protiv Rusije, koji priprema Evropska unija ne uključuje derogaciju za Zapadni Balkan, zbog beogradskog stava prema zvaničnoj Moskvi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Published

on

By

“Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice su se složile sa ovim stavom”, rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija, prenosi RSE.

Naime, u prvom nacrtu predloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte.

U ranijem predlogu je navedeno da je potrebno predvideti derogaciju za Zapadni Balkan, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.

Derogacija bi, prema preliminarnoj ideji, omogućila tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.

Međutim, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, koje su dogovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

Radio Slobodna Evropa ima u uvid, prenosi, najnoviji dokument, čiji tekst je usaglašen u utorak, 4. oktobra, gde se više ne spominje derogacija za region.

Diplomatski izvori su potvrdili da su nakon dubinske analize, evropski stručnjaci su došli do zaključka da je uvoz nafte dovoljno diversificiran, stoga nije potrebna derogacija jer više “nije nužno kupovati rusku naftu”. Imajući u obzir tu činjenicu kao I protivljenje nekih država članica, Evropska komisija je tu tačku skinula iz svog predloga.

Ranije je Srbija bila izuzeta od sankcija jer je Evropska komisija pronašla rešenje za očuvanje uvoza nafte u Srbiju, preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ambasadori EU su 4. oktobra postigli okvirni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije. Najnoviji paket uključuje i ograničenje cene ruske nafte.

Radio Slobodna Evropa

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/rse-eu-zbog-srbije-nece-izuzeti-zapadni-balkan-iz-mera-oko-ruske-nafte/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mali: Ako se desi i najgori scenario, imaćemo dovoljno gasa za dva meseca

U ovom trenutku u Mađarskoj skladištimo 380 miliona kubnih metara gasa i sa 280 miliona kubnih metara koliko imamo u Banatskom dvoru skladišta su puna do vrha, izjavio je za TV Prva ministar finansija Siniša Mali. On dodaje da će Srbija, sve i da se desi najgori scenario, imati dovoljno gasa za dva meseca za građane i privredu

Published

on

By

„Danas na računu imamo 270 milijardi dinara, udeo javnog duga u BDP je 54 odsto – sigurno smo stabilniji i bezbedniji nego neke druge zemlje, i trudimo se da se kriza ne oseti“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje o oceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za šest meseci mogli da izgubimo sve što smo stvorili u proteklih 10 godina.

„Mi smo mnogo uradili. Počeli smo teške reforme 2014. godine, ali smo u međuvremenu napravili neke rezerve – rastu nam BDP, investicije, zaposlenost, danas je prosečna plata 623 evra a nezaposlenost je 8,4 odsto, imamo jake javne finansije i budžet, a kroz niske cene struje i gasa mi podržavamo domaćinstva i kompanije“, rekao je Mali.

On je naglasio da ponovo država preuzima teret krize na sebe.

„Sada se suočavamo sa činjenicom da se u regionu, s obzirom na ogromnu krizu, zatvaraju male firme – a ako se to desi, suočavate se sa rastom nezaposlenosti“, upozorio je Mali i poručio da Vlada to neće dozvoliti.

Najavio je rast penzija veći od 20 odsto i plata u javnom sektoru za 12,5 odsto.

„Sa druge strane, poslodavce oslobađamo dela doprinosa, povećavamo neoprezivi deo dohotka. Dakle, radimo sve da izbacimo iz ruke svaki argument koji bi neko imao da otpusti radnika“, rekao je Mali.

Kada je reč o kretanjima vrednosti evra i dolara na svetskom tržištu, kao i podizanju referentnih kamatnih stopa centralnih banaka širom sveta, Mali je upozorio da je danas „tanka linija između mera fiskalne i monetarne politike“.

„Najvažnije sidro inflacije je devizni kurs, i mi želimo da održimo kurs stabilnim u što dužem periodu, što je psihološki važno za domaća preduzeća kada prave svoje planove i projekcije“, rekao je Mali.

„Da je jednostavno – nije, biće teško u narednim danima ali dajemo sve od sebe da se negativne posledice što manje osete. Dobro je da imate prijatelje u regionu na koje možete da se oslonite“.

Osvrćući se na sastanak lidera Mađarske, Austrije i Srbije u Budimpešti, koji je održan u ponedeljak, 3. oktobra, Mali je najavio da već sutra, u četvrtak, u Beograd dolaze ministri spoljnih poslova Mađarske i Austrije.

„Nastavlja se rad na dokumentu čiji je cilj odbrana od talasa migracija. Sutra ćemo početi da radimo na detaljima sporazuma, kako bi se Srbija, Mađarska i Austrija zajedno borile protiv tog talasa. Zajednička je strategija, napor i ciljevi“, rekao je Mali

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/biznis/sinisa-mali-o-situaciji-sa-gasom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Srbija u kojoj živimo posledica izostanka lustracije i zabrane SPS, SRS, JUL i SSJ

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su 22 godine od petooktobarskih promena prilika da se ukaže na pogubnost posledica izostanka lustracije i kažnjavanja svih odgovornih za propadanje i uništavanje države u toku vladavine Miloševićevog režima.

Published

on

By

Samo želimo sa podsetimo na Osmu sednicu, „Jogurt revoluciju“ oktobra 1988, ratove, zločine, ubistva političkih protivnika, ekonomski sunovrat, hiperinflaciju, uništavanje svih društvenih vrednosti…

LSV je još 6. oktobra 2000. godine zatražila zabranu Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, JUL-a i Stranke srpskog jedinstva.

Nažalost, većina lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS) tada nije podržala taj zahtev.

Posledice te odluke proživljamo i danas, pod vlašću preobučenih radikala i Miloševićevog portparola Ivice Dačića.

Izostanak lustracije onemogućio je modernizaciju našeg društva i stvaranje uspešne evropske države.

Srbija 2022. godine je društvo u kom protagonisti Miloševićevog režima nesmetano rade i vladaju.

Osuđeni ratni zločinci i kriminalci paradiraju po medijima i obavljaju odgovorne poslove u vlasti.

Građanima se onemogućavaju osnovna ljudska prava, a konzervativni elementi u društvu zabranjuju školske udžbenike koji nisu po njihovom ideološkom kalupu.

Srbija luta u svakom smislu i nije sposobna da napravi otklon od autoritarnih i nedemokratskih režima, kakav je Putinov.

Bez potpunog raskida sa takvom politikom, Srbija neće napredovati, i ostaće zarobljenik političkog mračnjaštva.

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

Continue Reading

Trending