Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

DALIBOR STUPAR: Normalizacija fašizma

U Vojvodini se neko iživljava nad migrantima!?

Published

on

Neki anonimni ljudi snimili su se pre neki dan kako uz psovke i uvrede zaustavljaju dva taksi vozila s migrantima u Apatinu i teraju ih nazad u Sombor. Pohvalno je što je protiv NN junaka podneta krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru. Problem je što to nisu uradili ni policija niti lokalno tužilaštvo već Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja koju čine Centar za istraživanje i razvoj društva, Centar za kriznu politiku i reagovanje, Danski savet za izbeglice i Indigo.

A moderni SA jurišnik u međuvremenu je ipak uhapšen pa pušten, i još je dobio priliku da za medije kaže i svoju stranu priče. Shvatio je, kaže, da je prekršio zakon ali se onda upustio u objašnjavanje i pravdanje sopstvenog postupka uz standardni izgovor iz „nisam fašista, ali…“ foldera. Jasno je da on ne shvata da ne može sam sebi da dodeli pravo da određuje ko sme da bude u „njegovom“ Apatinu, a ko ne. On ima svoj mali crno-beli svet u kojem su svi drugačiji neprijatelji.

Druže, jednostavno je – kada uzmeš sebi za pravo da određuješ da li je neko vredan nečega ili nije, da li sme nešto da radi, da li pripada negde ili ne pripada samo zato što se tebi ne sviđa, ti propagiraš fašizam. Nema tu mesta za standardna zamagljivanja i razvodnjavanja pričom o ekstremnom nacionalizmu, patriJotizmu ili koječemu sličnom. Ne. Reč je o čistom fašizmu. Ako pojedinac baštini fašističku ideologiju on jeste fašista ili neo-fašista ili neonacista, ako vam je baš bitna terminologija. Jer, često se priča razvodnjava kvaziistorijskim argumentima kako je fašizam postojao i nestao u Italiji, smrću njegovog glavnog protagoniste Benita Musolinija, dok je nacizam vezan isključivo za Nemačku pre i tokom Drugog svetskog rata.
Oni koji to tvrde, znaju sasvim tačno da ti koje brane baštine baš te ideologije i zato su neistinite floskule tipa „ne može Srbin biti fašista“ ili „nikad nije bilo fašizma u Srbiji“ ili šta god vam već srcu milo. Jer fašizam nije vezan za jednu zemlju ili naciju. To je ideologija koja je prijemčiva za pojedince diljem sveta. Pa neonacisti su otkriveni čak i u Izraelu!

Dodatno poražavajuća činjenica je to što se pametnjaković iz Apatina baš u Vojvodini našao pozvanim da propagira fašizam. U Vojvodini, koju su tokom Drugog svetskog rata raskomadale fašističke i kolaboracionističke vojske, terorišući građane. U kojoj u svakom selu postoji, ili je makar postojao do „nacionalnog osvešćenja“ devedesetih, spomenik lokalnim partizanskim borcima i žrtvama fašističkog terora? U Vojvodini se neko iživljava nad migrantima!? Pa ovde su svi migranti, samo je pitanje koji talas ih je doneo.

Začudo, povodom incidenta ne čusmo ni reči od dežurnog Smatrala, a nisu se oglasili ni predstavnici lokane vlasti. Nije zucnuo ni predsednik vojvođanske vlade niti predsednik Skupštine APV, inače i sam pripadnik nacionalne manjine. Misli valjda da se neće naći na meti ovakvih jurišnika jer je dobar s vlastima? Zaboravio je, ili se pravi da se ne seća, da je ta vlast ista ona koja je devedesetih godina prebrojavala krvna zrnca građana ove zemlje, uključujući i njegova.

U međuvremenu, pojavile su se fotografije apatinskog delije sa ranijih protesta protiv migranata – nosi čovek duks „Srbska čast“. Toliko o tome da nije desničar. A kad smo već kod desnice, sinoć je vođa Srbske desnice Miša Vacić prekinuo izložbu „Kapija – i kad boli, istina je lijek“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju, negirajući taj zločin. Slične poteze nekada je vukao i Boško Obradović, prekidajući tribine Peščanika. Ni prvom ni drugom nije se desilo ništa loše, rekli su šta su imali i otišli. Za razliku od, na primer, članova Inicijative mladih za ljudska prava koji su, nakon što su na tribini osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina razvili transparent s natpisom „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“, prebijeni i izbačeni iz sale, a zatim još osuđeni na novčane kazne zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru. Valja podsetiti i da je Levijatanac, koji je u maju upao automobilom u kasarnu u Obrenovcu, sve tobož se boreći protiv migranata koji „siluju naše žene“, sklopio dogovor s tužilaštvom i kažnjen sa osam meseci zatvora. Po pisanju medija ostalo je nejasno je li to vreme proveo u zatvoru ili kod kuće, uz nanogicu.

Toliko o tome ima li fašizma u Srbiji. Ne da ga ima, nego se još i tetoši, malo se zaliva, malo presađuje i poprilično đubri. To je poruka nadležnih. Tačno nam crtaju kakvo ponašanje je poželjno, a kakvo nije. Pa tako ne valja biti solidaran sa siromašnima i nemoćnima, ne valja se suprotstavljati moćnima i bogatima čak iako čine nepravdu i krše zakone. Ako je potrebno, izmeniće i zakon ne bi li građane onemogućili da budu solidarni i suprotstave se nepravdi. Ali, ako neko želi da lupa glave protivnicima režima ili huška na nemoćne poput Roma ili migranata, bujrum! Možda dobije i za putne troškove.

Ovog vikenda neonacističke grupe bi u Beogradu trebalo da imaju koncert, u čast neonaciste Iana Stjuarta Donaldsona, osnivača mreže „Krv i čast“. Jer, pogađate, nema fašizma u Srbiji.

(Autonomija)

SLOBODNA VOJVODINA

POŽAR U TRŽNOM CENTRU BIG

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap.

Published

on

By

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap. Vatrogasne ekipe odmah su izašle na teren i trenutno sa dva vozila i nekoliko vatrogasaca gase požar.

izvor: https://www.zrklik.com/2021/12/pozar-u-trznom-centru-big/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo branitelja podržalo obnovu ustaškog groblja u Zagrebu

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Published

on

By

Kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komunisti su to groblje sravnili sa zemljom, a 75 godina kasnije očekuje se da obnovu plate građani Zagreba.

Ministarstvo branitelja podržalo je projekt obnove s nazivom “groblje hrvatskih vojnika od 41. do 45.”, a kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

izvor: agencije

izvor: https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/12/5/ministarstvo-branitelja-podrzalo-obnovu-ustaskog-groblja-u-zagrebu

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice – zavisi od EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Published

on

By

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Kurti je na konferenciji za medije rekao da nema informacija „da li Srbija uslovljava nastavak dijaloga“, i da održavanje sastanka zavisi od zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Nemam informaciju da postoje uslovi od bilo koga, ali procena da li takav sastanak treba da bude održan ili ne, pripada posredniku ili fasilitatoru – kako sebe nazivaju, odnosno gospodinu Borelu i njegovom izaslaniku Lajčaku“, rekao je on.

Napomenuo je da su „oni ti koji procenjuju da li će poslati pozive ili ne“, i da na održavanje sastanka ne utiče, kako je istakao, „bilo kakvo uslovljavanje druge strane“.

Autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/kurti-sledeci-sastanak-sa-vucicem-mozda-sledece-sedmice-zavisi-od-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zeleni blok traži zakon protiv rudnika litijuma i smenu celog REM-a

Koalicija traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni Savet REM-a na čelu sa Oliverom Zekić

Published

on

By

Otvorena Građanska platforma „Akcija“, organizacije „Ekološki ustanak“ i „Ne davimo Beograd“ najavile su na konferenciji za novinare ispred Generalnog sekretarijata predsednika republike blokadu saobraćajnica i sledeće subote širom Srbije, ali njihovi predstavnici nisu precizirali koliko će trajati.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da nema ništa protiv da naredna blokada traje i tri sata.

On je poručio građanima da u sledeću subotu budu spremni za nastavak blokada širom Srbije sve do ispunjenja zahteva.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović izjavio je da zeleno-levi blok, pored povlačenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić.

„Čuli ste juče da nas je predsednica REM gospođa Zekić sve nazvala banditima i da svi mi trebamo da budemo pohapšeni, svi mi slobodni građani koji smo izašli u skladu sa Ustavom i zakonom da protestujemo“, rekao je Zelenović na konferenciji za medije ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

(Beta, Foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/zeleni-blok-trazi-zakon-protiv-rudnika-litijuma-i-smenu-celog-rem-a.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pojedini stočari iz srednjeg Banata prinuđeni da rasprodaju krave

Problemi veliki i u ostalim selima

Published

on

By

Radica Vučenić iz Čente skoro je rasprodao svoje stado muznih krava. Za prodaju su ostale još tri krave. Vučenić kaže da je bio prinuđen da rasproda svoje blago zbog bolesti, ali i zato što odavno nema matematike u mlečnom stočarstvu.

– Mleko je jeftino, a hrana skupa, i to je najkraći odgovor – kaže za portal zrenjaninski.com Radica Vučenić i dodaje da cena od 27 – 28 dinara za litar mleka odavno ne pokriva troškove.

Gotovo sve krave iz ovog domaćinstva su prešle Dunav i otišle u centralnu Srbiju. Kupci su mu rekli da tamošnje mlekare otkupljuju mleko za 40 dinara po litru. Po toj ceni se možda i isplati baviti proizvodnjom mleka, dodaje Vučenić.

Problemi veliki i u ostalim selima

I stočni fond u Melencima se više nego prepolovio. Jedan od naših sagovornika, koji nije želeo da mu objavimo ime, ističe da se svinja za klanje ne može naći ni za lek. I stočara koji se bave mlečnim stočarstvom sve je manje, a i naš sagovornik je odlučio da proda krave.

– Subvencije i premije kasne, radne snage nema, hrana je skupa i pitam se za koga i zbog čega da radim. Kupio sam balu sena u Tordi za 450 dinara, a litar mleka košta 27,80 dinara. A krave su obaveza od 24 sata. Često kažem, to je gora robija od Sremske Mitrovice. Tamo odslužiš svoje, a ovde kraja nema – priča nam Melenčanin čiju bi priču verovatno potpisali i mnogi drugi manji i srednji stočari.

Za bikove iz januara i februara prošle godine još nisu isplaćene subvencije. Sve kasni, a krava mora da jede svakog dana, naglašava naš sagovornik.

– Kad zovem Upravu za agrarna plaćanja ili je stalno zauzeto ili mi, kad ih dobijem, kažu da je predmet u obradi. Sad smo čuli da subvencije neće biti isplaćene ni ove godine. Više nema smisla raditi sa gubitkom. Nisam usamljen slučaj, ima ih još u Melencima, a i u Kumanu, selu gde je nekad bilo više krava nego stanovnika – kaže naš sagovornik, koji napominje da su se i krave iz njegove štale zaputile na put južno od Dunava.

Situacija je slična i u ostalim selima u srednjem Banatu. Probelmi su veliki, a mali i srednji proizvođači nestaju, iako mnogi ne žele da govore javno o tome i zameraju se otkupljivačima.

– Gotovo niko ne rasproda sve i ostaje mu mleko za predaju. Ne možemo mnogo da biramo, a naši otkupljivači se ljute kad spomenemo koliko plaćaju mleko. Kao da lažemo. To stoji u papirima. Ali ovdašnji ljudi ne vole neprijatnosti, pa ih izbegavaju – objašnjavaju nam naši sagovornici.

izvor: https://www.zrenjaninski.com/poljoprivreda/pojedini-stocari-iz-srednjeg-banata-prinudjeni-da-rasprodaju-krave/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski desničari na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a

Potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Published

on

By

Petnaestak evropskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje učestvuju na skupu žele formirati “veliku grupaciju” unutar Evropskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, “biti druga snaga u Evropskom parlamentu”.

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz jula su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španiji Santiago Abascal i šefica Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.

Organizatori međutim još uvijek u petak nisu objavili puni popis sudionika.

Strahuju od formiranja “superdržave”

U Evropskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokratja dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Evropski konzervativci i reformisti.

Mađarski Fidesz, koji se u martu razišao s Evropskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

“To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme”, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti “važna etapa”.

Zemlje potpisnice deklaracije iz jula insistiraju na potrebi duboke reforme Evropske unije jer strahuju od formiranja “superdržave”.

Stoga će one, po Ewi Marciniak, politologinji s Poljske akademije nauka, pokušati “minimizirati međusobne razlike” posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u te insistirati na zajedničkim tačkama

IZVOR: AGENCIJE

Continue Reading

Trending