Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Da li je pomirenje moguće dok su zločinci na slobodi?

Godišnjica stradanja Vukovara svake godine ponovo aktuelizuje pitanje zločina i kazne. Ove godine, Vukovar je i nova stanica međusobnog priznavanja žrtava koje promovišu premijer Andrej Plenković i SDSS.

Published

on

Hrvatska se priseća žrtve Vukovara, grada kojeg su na današnji dan 1991. godine, nakon višemesečne opsade, okupirale JNA i srpska paravojska. Da li je Vukovar živi grad ili grobnica živih – pitanje je koje se često čuje u raspravama pobornika i protivnika „Kolone sjećanja“ koja se svake godine kreće putem kojim su gazili umorni i uplašeni Vukovarci, bez nade, praćeni vojnicima vojske koju su nekada zvali svojom.

Uz to, na današnji dan, Hrvatska se priseća i masakra u Škabrnji, gde su isti počinioci zverski ubili 84 meštana hrvatske nacionalnosti. Teško breme istorije i tri decenije nakon tih tragičnih događaja opterećuju odnose Hrvatske i Srbije, a u hrvatskoj javnosti često se čuju izjave kako „zločinci i dalje hodaju uz žrtve“, te da „oni koji su ubijali nisu kažnjeni“. Te tvrdnje posebno glasno se izriču na današnji dan, uz navode da pravo pomirenje nije moguće dok se zločin i kazna ne dovedu u ravnotežu.

Javnost nije registrovala presude za Vukovar?

Početkom oktobra u Vukovaru je uhapšeno osam meštana Negoslavaca srpske nacionalnosti, u sklopu istrage pokolja na Ovčari, mestu na kojem su JNA i srpska paravojska pogubile više od 260 ljudi, pretežno hrvatske nacionalnosti. To su bili civili, vojnici, novinari, medicinari i velikim delom ranjenici iz vukovarske bolnice.

Slična hapšenja dogodila su se i u decembru 2018. godine. I dok se tada nagađalo da se radi o Plenkovićevom ustupku neposlušnom gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi, ove godine odmetnuti Penava jasno stavlja do znanja da sve to ima veze s korupcijskom aferom „Janaf“, i da sumnja da se Vukovar još jednom koristi kao dimna zavesa za potrebe dnevne politike.

Bila je to prilika i da predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, inače koalicioni partner vladajućeg HDZ-a, poruči hrvatskoj javnosti da se ovim hapšenje stvara utisak lažne pravde i krivice koja nije dokazana. Štaviše, Pupovac je konstatovao da hrvatska javnost ne zna da je „pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu više od deset ljudi osuđeno na drakonske kazne za zločin na Ovčari“.

Saradnja Zagreba i Beograda

Naime, Hrvatska i Srbija su 2006. godine potpisale Sporazum o saradnji oko ratnih zločina kojim se premošćuju ustavne barijere neizručivanja svojih državljana drugoj državi, pa su tako značajna suđenja za zločin u Vukovaru održana u Srbiji, a to je hrvatska javnost slabo registrovala. Do sada su donete presude protiv dvestotinak osoba za zločine u Vukovaru, što pred sudovima u Hrvatskoj, što u Srbiji, a ne ni trebalo zaboraviti ni Haški sud koji je, između ostalog, osudio i majora JNA Veselina Šljivančanina.

Nesumnjivo, mnogi su počinioci zločina, posebno oni na najvišim i najnižim vojno-organizacionim nivoima, ostali bez kazne. To frustrira njihove žrtve. Protok vremena znači i sve manje živih svedoka, i sve manje dokaza, što u kombinaciji s lošom saradnjom dveju država vodi ka zaključku da nikada svi zločinci neće biti kažnjeni. Kao što ni sve porodice neće pronaći ostatke svojih nestalih.

Uz to, kada se govori o poslovično lošem hrvatskom pravosuđu koje ne sudi ratnim zločincima, pretežno se misli na srpske zločince i zločine počinjene nad Hrvatima. No isto tako bi trebalo reći da i brojne srpske porodice iz Vukovara traže pravdu i istinu o svojim članovima odvedenima i nestalima u osvit Domovinskog rata. Ne bi trebalo smetnuti sa uma ni da je Evropski sud za ljudska prava dosuđivao odštete porodicama nestalih koji su tužili Hrvatsku zbog nesprovođenja istraga.

Politika pomirenja bez podrške zvaničnog Vukovara

Ipak, 2020. godina u Hrvatskoj prolazi u znaku politike pomirenja koju na simboličkom nivou forsira premijer Andrej Plenković (HDZ). Tako je potpredsednik vlade Boris Milošević (SDSS), politički predstavnik srpske nacionalne manjine, učestvovao na proslavi „Oluje“ u Kninu. „Mislim da su obeležavanja koja su krenula i njegovim dolaskom u Knin, odlaskom potpredsednika Vlade Tome Medveda (HDZ) u Grubore, mojim odlaskom u Varivode, dolaskom potpredsednika Vlade Miloševića u Vukovar – gestovi koji su važni, vredne i bitni“, rekao je, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, premijer Plenković.

„Dobra je poruka da je i izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Veran Matić, došao u Vukovar i položio venac na Memorijalnom groblju, kao i na Ovčari. To su bitne poruke. Činjenica je da na taj način vlasti Srbije šalju poruku Vukovaru i braniteljima“, rekao je Plenković dan nakon što je Matić kleknuo pred spomen-obeležjem na Ovčari. „Izražavam veliko žaljenje zbog svega onoga što se dogodilo ovom gradu i građanima ovog grada tokom ratnih godina“, rekao je Matić, ocenjujući da zajedničke komemoracije mogu samo da pomognu u traganjima za nestalima.

Za ovakvu politiku Plenković nema jednoglasnu podršku javnosti u Hrvatskoj. Štaviše, glavni oponent mu je donedavni HDZ-ovac, spomenuti gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji se pridružio Domovinskom pokretu Miroslava Škore. Ali situacija se, bar na simboličnom nivou, kreće nabolje, i deklariše se politička volja za uvažavanjem međusobnih stradanja.

Radna grupa istraživanje ratnih zločina osnovana tokom prethodnog Plenkovićevog mandata, kako se saznaje, radi na promeni okvira saradnje Zagreba i Beograda po pitanju ratnih zločina, kako bi se istražni i sudski procesi ubrzali i učinili efikasnijim. Jer, teško je očekivati da će žrtve i njihove porodice spremno da prihvate pomirenje sve dok se susreću sa svojim neosuđenim zlostavljačima i dok se, samo na vukovarskom području, traga za 386 nestalih. Ali i sve dok osuđenici za ratne zločine nesmetano učestvuju u javnom životu, ne kao pokajnici, već kao heroji.

Autor: Siniša Bogdanić (dw.com)

SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending