Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Da li je ‘blagoslov’ SPC jači od autonomije Univerziteta?

Akademska zajednica pobunila se protiv odluke Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu da po nalogu Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) zabrani rad profesoru Rodoljubu Kubatu, a događaj je ponovo pokrenuo pitanje autonomije tog fakulteta.

Published

on

Redovni profesor Rodoljub Kubat očekuje zvanično rešenje o otkazu, nakon što je, kako je objasnio za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Sinoda SPC stigao dopis uoči sednice Nastavno-naučnog veća Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta 24. septembra na osnovu kojeg mu prestaje radni odnos.

On kaže da bi rešenje o otkazu značilo da je narušena autonomija Beogradskog univerziteta i dodaje da se sada postavlja pitanje – da li bilo koji profesor sa Univerziteta može biti udaljen iz nastave “zato što se ne slaže sa nekim”.

Profesor Kubat razlog razlog za takvu odluku vidi u njegovoj inicijativi koju je početkom septembra pokrenuo pred Nastavno-naučnim većem Bogoslovskog fakulteta da se ispitaju sumnje u zloupotrebe i kršenje zakona na fakultetu.

“Ja sam samo u vrlo učtivoj formi tražio da se naši problemi riješe na zakonski način i u okviru pravosuđa”, kaže Kubat za RSE.

Bez zvaničnih razloga za ukidanje blagoslova

Za sada nisu poznati zvanični razlozi za ukidanje blagoslova profesoru Kubatu.

RSE je zatražio komentar od Dekanata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

Identičan je i epilog pokušaja dobijanja komentara iz Sinoda SPC.

Fakultet je inače deo Beogradskog univerziteta, čijim je Statutom zagarantovana samostalnost te obrazovne institucije.

Podrška akademske zajednice kolegi

Međutim, uprkos izostanku komentara sa jedne strane, reakcija je stigla iz dela akademske javnosti.

Među onima koji su se oglasili je i akademik Dušan Teodorović koji se na Tviteru obratio direktno zvaničnicima SPC:

“Poštovana gospodo, učinićemo sve da odbranimo našeg kolegu, profesora Kubata. Nećemo da dozvolimo da vi otpuštate ljude sa Univerziteta u Beogradu. Počinje borba!“, napisao je Teodorović.

Podršku Kubatu uputila je i Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA), koja okuplja pripadnike akademske zajednice.

Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i član MASA-e, kaže za RSE da je apsolutno neprihvatljiva odredba Statuta Bogoslovskog fakulteta koja daje mogućnost licima koja nisu deo Univerziteta da vode kadrovsku politiku.

“Dakle, da imate osobu ili nekoliko osoba sa strane koje onda arbitriraju o tome ko je, a ko nije podoban da predaje. To je nešto što je sâm Univerzitet primetio i na šta je reagovao. Međutim, to rešenje još uvek nije postignuto. Prosto, u ovom slučaju bi morala da se primenjuju pravila koja se odnose na Univerzitet, a ne na poseban slučaj jednog fakulteta”, smatra Pavićević.

Sveštenstvo odlučuje i ko će studirati

Pravoslavni bogoslovski fakultet je od 1952. godine, odlukom vlasti u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ) bio izdvojen iz Beogradskog univerziteta (BU) i pripojen Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Van državnog obrazvonog sistema fakultet je radio do 2004. godine, kada je, odlukom Vlade Republike Srbije, vraćen u sastav BU. Međutim, fakultet je, kako se navodi na zvaničnom sajtu, “ostao u duhovnom i kanonskom okrilju Srpske pravoslavne crkve”, a poglavar SPC je “ex officio vrhovni pokrovitelj fakulteta”.

To “duhovno okrilje” SPC vidi se i u članu 51 Statuta Bogoslovskog fakulteta, u kojem se kaže da se “u prvu godinu osnovnih studija može upisati lice koje ima srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, utvrđeno studijskim programom, odnosno opštim aktom Univerziteta, i koje ima saglasnost nadležnog episkopa”.

Teolog i veroučitelj Mladen Aleksić kaže za RSE da je slična dihotomija između državnog sistema i SPC prisutna i na nivou srednjoškolskog obrazovanja.

“Da biste kao nastavnik veronauke vi radite u državoj, a ne u crkvenoj ili privatnoj školi i vas zapošljava Ministarstvo prosvete, država Srbija na čijem ste budžetu. Ali, ne konkurišete kod Ministarstva prosvete nego kod crkve kojoj pripadate. Crkva određuje koji kandidat ispunjava uslove, a Država zapošljava tog veroučitelja”, objašnjava Aleksić.

On podvlači da je današnjem vremenu neophodno da SPC pokaže više transparentnosti u svom radu.

Aleksić smatra da je neophodno da se što pre otvori dijalog između predstavnika države i SPC. On upozorava da bi u slučaju da Senat Beogradskog univerziteta ponovo odluči da isključi Bogoslovski fakultet iz svog sistema, cenu platili i profesori i studenti.

“Ja sam bio student i imali smo određene privilgije kakve su imali i drugi studenti Beogradskog univerziteta – konkretno mislim na studentski centar, menze, domove i slično. Ipak, ja sam optimista i verujem da će se ovaj problem rešiti na obostranu korist”, kaže Aleksić.

Rektorat čeka da se oglasi fakultet

Kako je Radiju Slobodna Evropa nezvanično rečeno u Rektoratu Beogradskog univerziteta, Rektorat čeka zvanično izjašnjenje Bogoslovskog fakulteta o ovom slučaju, nakon čega se oglasiti.

Međutim, rektora Ivanka Popović je ranije u intervju za dnevni list “Blic” izjavila, govoreći o uticaju Sinoda na rad Bogoslovskog fakulteta, da “je sazrelo vreme da se razgovara o njegovoj ulozi na državnom univerzitetu u sekularnoj državi”.

“Beogradski univerzitet će učiniti sve u okviru svojih nadležnosti da spreči zloupotrebu akademskih pravila i gušenje legitimnih akademskih sloboda svakoj članici, pa i Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu”, rekla je Popović.

Sekularnost države na koju se Popović pozvala u svojoj izjavi je, inače, zacrtana Ustavom Srbije, kao najvišim pravnim aktom. Međutim, ta sekularnost je do sada bila upitna nebrojeno puta uz primere najviših državnika koji su unosili badnjake (pravoslavni običaj) u zgradu Predsedništva ili se konsultovali sa Patrijarhom uoči ili nakon važnih državnih odluka.

Bez blagoslova ostala još dvojica nastavnika

Ovo inače nije prvi put da Sinod SPC utiče na to ko će biti zaposlen na Bogoslovskom fakultetu. Slična situacija dogodila se početkom godine, kada su bez blagoslova Sinoda ostali docent Marko Vilotić i dr Maksim Vasiljević, a razlozi za tu odluku ostali su u domenu medijskih spekulacija.

Bogoslovski fakultet je tada saopštio da ta ustanova “ima pravno legitiman status člana Univerziteta u Beogradu”, ali da je istovremeno i “organski deo Srpske Pravoslavne Crkve i predstavlja izraz njenog vekovnog pregalaštva na stvaranju i unapređivanju teološkog obrazovanja”, te da su u tim okvirima oblikovana i pravna akta Bogoslovskog fakulteta.

Rodoljub Kubat kaže da je Sinod tražio od tadašnjeg rukovodstva fakulteta da prekine radni odnos sa dvojicom predavača, ali da je naknadno fakultet odlučio da im da dvogodišnje neplaćeno odsustvo.

“Tako da oni još nisu izgubili posao na Bogoslovskom fakultetu. Šta će uraditi aktuelni dekan, to niko od nas ne zna. On ima sva zakonska prava da se zahvali Sinodu na mišljenju i da im vrati taj dopis, sa obrazloženjem da on nije u mogućnosti da dâ otkaz”, kaže Kubat.

Šta je Sinod i koja su mu ovlašćenja?

Sveti Arhijerejski Sinod je najviša izvršna (upravna i nadzorna), kao i sudska vlast u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Čine ga patrijarh, kao predsednik, i četiri eparhijska arhijereja kao članovi. Članove Sinoda bira Sabor SPC na dve godine, i to svake godine po dvojicu.

Aktuelni članovi Sinoda su patrijarh Irinej, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop bački Irinej, episkop šumadijski Jovan i episkop kruševački David.

Kako se navodi na sajtu SPC, među brojnim dužnostima koje obavlja Sindod “bdi nad životom i radom bogoslovskih i monaških škola, ustanova i zavoda za spremanje i vaspitavanje kandidata za sve crkvene službe; bira nastavničko i vaspitačko osoblje, i stara se za njihovu spremu, postavlja ga i razrešava od dužnosti”.

Autor: Dušan Komarčević (Radio Slobodna Evropa)

SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending