Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Crkva zarađuje ogroman novac na seči šuma Fruške gore: GRAĐANI NEGODUJU, DRŽAVA ĆUTI!

Kako je otkrio portal 021.rs, Eparhija sremska prihoduje oko 15 hiljada evra mesečno od manastirskih šuma koje se nalaze na Fruškoj gori i nemilosrdno se seku.

Published

on

Kako se navodi u ugovoru između Eparhije sremske i firme koja je bila zadužena za poslove održavanja manastirskih šuma sklopljenom 2019. godine, za poslove gazdovanja šumama firma “Gorski božur” plaćala je SPC ukupno 21.782.218 dinara, odnosno oko 185.000 evra godišnje.  Zauzvrat, angažovana firma je samostalno ostvarivala prihode od korišćenja šuma, a samostalno je pokrivala troškove korišćenja, seče, izvlačenja i transporta.

Eparhija je angažovala firmu za gazdovanje šumama devet manastira na Fruškoj gori, ukupne površine 4.479 hektara, što je gotovo petina ukupnog područja Nacionalnog parka Fruška gora. Firma “Gorski božur” registrovana je za gajenje šuma i ostale šumarske delatnosti, a nekadašnji suvlasnik iste kompanije vlasnik je pilane registrovane za rezanje i obradu drveta. Za svaku seču, po ugovoru, “Gorski božur” morao je da dobije pismenu saglasnost od manastira, odnosno od lica koje ima odobrenje Eparhijskog upravnog odbora da kontroliše radove. 

Iako je po ugovoru sklopljenom 2019. godine bilo predviđeno da “Gorski božur” u svojstvu stručnog lica obavlja poslove gazdovanja manastirskim šumama do isteka postojećih šumskih osnova, odnosno do 2026. godine, ovaj ugovor je raskinut ove godine i sklopljen je novi sa preduzećem “Šume Fruške gore“, potvrdili su u Eparhiji sremskoj.

“Šume Fruške gore” osnovao je u oktobru 2020. godine Radivoje Kaurin, objavio je Pokret “Odbranimo šume Fruške gore”.

Kako se može videti u dostupnoj dokumentaciji na sajtu Agencije za privredne registre, dva meseca nakon osnivanja, Kaurin je prebacio vlasnička prava na Milevu Radanović, koja je inače i većinski vlasnik “Strugare Radanović“. Na mesto direktora imenovan je Miloš Bojanić koji je i vlasnik preduzeća “Prowood” iz Zrenjanina.  Upravo zbog ovoga aktivisti Udruženja za zaštitu šuma iz Novog Sada podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u ovim firmama i protiv Radivoja Kaurina, kao i protiv jednog zaposlenog u Nacionalnom parku čija mejl adresa se navodi kao kontakt u nekoliko preduzeća vezanih za šumarske delatnosti. 

Dragana Arsić iz Udruženja za zaštitu šuma kaže da su oni od početka sumnjali da su ove seče povezane sa novim Osnovama gazdovanja šumama iz 2016. godine i sa nesavesnim radnjama firmi sa kojima Eparhija sremska SPC sklapa ugovore. 

Nakon više od godinu dana uspeli smo da sklopimo taj mozaik, i nadamo se da će tužilac istražiti sve ono što smo napisali u krivičnoj prijavi”, ističe Arsić.  

Kako ocenjuje Arsićka, cifre vidljive u ugovoru Eparhije sa firmom “Gorski božur” su šokantne. 

“To je neverovatno. Ovo je čista zakupnina, a sve troškove oni pokrivaju, kompletnih operativnih radnji. Oni ulažu, zarade i još imaju da plate toliki zakup Crkvi. Šokirani smo i tim ciframa, a i time što su i visoki državni službenici umešani u sve to. Sukob interesa u ovom slučaju je jasno vidljiv”navodi.

Dodaje da na kraju trpe šume kao prirodni resurs koji se besomučno eksploatiše.  Nakon što je upućen zvaničan mejl sa pitanjima Eparhiji sremskoj u vezi sa firmom koja sada ima ugovor, kao i sa sečom u zaštićenom području i kontrolom preduzeća koja obavljaju šumsku delatnost u manastirskim šumama, novinara je nazvalo svešteno lice iz Eparhije. On nije želeo da uputi zvaničan mejl sa odgovorima, ali je potvrdio da je sklopljen ugovor sa firmom “Šume Fruške gore”. 

“Ja ne znam ko stoji iza vas i zašto vas ovo sad zanima. Nemojte vi da se opterećujete. Sve je po propisima”, rekao je kratko. 

Iako je Eparhija vlasnik ovog zemljišta, većina ovih šuma je deo Nacionalnog parka i stoga zaštićena zakonom, što opravdava interes javnosti da zna.  

Još 2008. godine, kada je Srpska pravoslavna crkva prvi put zatražila vraćanje zemljišta na Fruškoj gori u procesu restitucije, upravljači parka su bili protiv toga, tražeći izuzeće područja Nacionalnog parka iz Zakona o restituciji. Postojala je bojazan da će vraćanje šuma i šumskog zemljišta Crkvi “poremetiti funkcionisanje sprovođenja režima zaštite zakonom zaštićenog dobra“. Predlagano je i da se Eparhiji ponudi poravnanje, odnosno druga imovina ili novac. Međutim, Eparhija je bila izričito protiv ovakve ponude i tvrdila je da će, kada joj bude vraćena imovina poštovati sve zakone i konvencije koje se odnose na zaštićena dobra.  

Zlonamerna je teza da će nacionalni park nestati kada šume budu vraćene Crkvi. Niko ne pita kako je Crkva uspela da očuva tu imovinu vekovima. Naravno da naši monasi neće nositi motorne testere. Sa nacionalnim parkom ćemo sklopiti ugovor koji će regulisati održavanje i eventualnu eksploataciju manastirskih šuma. Na Frušku goru, osim ljubitelja prirode, sve više ljudi dolazi u sklopu verskog turizma da vide naše svetinje. Tako da je i nama cilj da parkovske površine oko naših manastira budu održavane i lepo uređene, pričao je krajem 2008. godine Steva Zivlak, pravobranilac Eparhije sremske. 

Više od deceniju kasnije, svedočimo masovnoj seči stabala na Fruškoj gori, a područje kojim upravlja Eparhija sremska nije izuzetak. Jedan od primera je prošlogodišnja kazna protiv preduzetnika iz Žarkovca koji je platio 250.000 dinara zbog bespravne seče na lokalitetu Ravni breg, a sa kojim je ugovor sklopila upravo Eparhija sremska. Prekršajna prijava podneta je tada i protiv odgovornih lica u Eparhiji, ali su posledice izostale. 

Takođe, Eparhija je vlasnik zemljišta kod manastira Rakovac gde je protivzakonito betoniran put koji vodi do privatnog imanja u vlasništvu jedne od vlasnica kompanije Galens Sanje Petrić. Već nekoliko inspekcija zahtevalo je da se ovaj put sruši, ali reakcija vlasnika zemljišta i investitora je izostala.

(Dragana Prica Kovačević/021.rs)

  

SLOBODNA VOJVODINA

LSV osudila pretnje smrću upućene predsedniku Vojvođanske partije

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva povodom pretnji smrću koje su preko društvenih mreža upućene predsedniku Vojvođanske partije Aleksandru Odžiću.

LSV
Ovakve pretnje su postale učestala pojava i rezultat su nereagovanja države.
LSV podseća na brojne primere pretnji koje su upućivane članovima i funkcionerima ove stranke.
Javnost do sada nije obaveštena da li su osobe koje su pretile identifikovane i procesuirane.
Nažalost, u Srbiji je na sceni povampirenje fašizma, a država je na sve to nema.
Tražimo od premijerke Ane Brnabić da počne da radi posao koji joj nalažu Ustav i zakoni i da spreči fašističko divljanje ekstremista.

Nenad Čanak

predsednik LSV

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanska partija: Ponovo užasne uvrede, pretnje i pozivi na ubistvo predsednika VP Aleksandra Odžića

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana.

Published

on

By

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana. 

Zabrinuti smo i upozoravamo javnost i institucije sistema države Srbije da je bezbednost predsednika VP visoko ugrožena i tražimo hitnu reakciju nadležnih organa protiv lica koja prete progonom i ubistvima političkih neistomišljenika. 

Takođe podsećamo, da je Vojvođanska partija parlamentarna stranka na nivou AP Vojvodine čiji je predsednik Aleksandar Odžić i pokrajinski poslanik, što jasno ukazuje na motive i prirodu ovih do sada nezabeleženih uvreda i pretnji, pa i svih drugih bezbednosnih rizika i pretnji kojima smo kao pojedinci i politička organizacija izloženi već duži niz godina. 

Zahtevamo od nadležnih organa republike Srbije da nas zaštite u slobodnom izražavanju i političkom delovanju, a lica sa poznatih tviter naloga čiji deo sadržaja ovim putem dostavljamo i javnosti, pronađu i u skladu sa zakonom procesuiraju. 

Sa ovim brutalnim napadima na naše članove i predsednika lično upoznaćemo i međunarodnu zajednicu od koje takođe očekujemo adekvatnu reakciju, u cilju slobodnog izražavanje i neometanog političkog delovanja naše stranke.

Press služba Vojvođanske partije

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Struju uvozimo zbog velike potrošnje i niskih rezervi u hidrocentralama?

Da li će nakon revitalizacije bloka B1 Termoelektrana “Nikola Tesla” proizvoditi dovoljne količine električne energije

Published

on

By

Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Da li će Elektroprivreda Srbije, nakon završetka remonta bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, početi da proizvodi dovoljne količine struje, kako ona ne bi morala da se uvozi kao što je trenutno slučaj, zavisi od toga koliko će zima biti hladna ali i od rezervi električne proizvedenih u hidroelektranama.

Kada je reč o drugom uslovu treba naglasiti da su rezerve u hidroelektranama najniže u proteklih pet godina i znatno ispod nivoa iz istog perioda prošle godine.

Sudeći po tome, teško je poverovati da će uvoz struje biti izbegnut, odnosno da EPS neće trošiti novac na nabavku u inostranstvu tokom zimske sezone kada je ona znatno skuplja.

– Blok B1 je rekonstruisan i nakon toga je pušten u probni rad. Videćemo u narednom periodu šta će se dešavati. Sve zavisi od toga kakva će biti zima, odnosno koliko će se struje trošiti u tom periodu. Da li će biti dovoljno bez uvoza zavisi i od toga kakve su rezerve napravljene u hidropotencijalima. Trenutne rezerve su veoma niske. Primera radi, prošle godine je proizvedeno 200 hiljada megavat-sati struje više nego što je to slučaj ove. Razlog je upravo remont koji se odvijao u Termoelektrani „Nikola Tesla“ – kaže za Danas energetski konsultant Nenad Jovanović.

Naš sagovornik dodaje da se tokom zimskog perioda može očekivati da, shodno tome što je blok B1 revitalizovan, TENT proizvodi dovoljno struje, čak da je bude i za izvoz. Međutim, ističe Jovanović, u ovom trenutku se ne može predvideti koliki će biti uvoz a koliki izvoz jer to prvenstveno zavisi od potrošnje struje u naredna tri meseca.

Izvor Danasa iz Termoelektrani „Nikola Tesla“, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je B1 pušten u probni rad u trajanju od sat vremena nakon čega je opet isključen.

– Blok B1 je samo isproban i pri tome nije bio ni priključen na mrežu, odnosno nije proizvodio električnu energiju. Dopremljenog uglja za proizvodnju struje u elektrani ima dovoljno. Međutim, problem je u tome što je njegova kaloričnost 40 odsto od potrebne. Kaloričnost utiče na kvalitet uglja u procesu proizvodnje struje. Ako je on slabijeg kvaliteta biće proizvedeno manje struje. Takođe, da bi se nadoknadila kaloričnost uglja koristi se mazut za čiju kupovinu EPS mora da izdvaja značajna sredstva. Tako se stvaraju nepotrebni troškovi. Krivac za takvu situaciju je nesposobno poslovodstvo EPS-a koje postavlja nestručne kadrove da rukovode Rudarskim basenom „Kolubara“. Posledica toga su nedovoljne količine kvalitetnog uglja, troškovi za nabavku mazuta i manje proizvedene struje – objašnjava naš sagovornik.

Nakon revitalizacije, blok B1 ima snagu od 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost. Vrednost investicije je bila 90 miliona evra. Najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja, a 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Podsećanja radi, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike izjavila je u oktobru da je zbog kašnjenja sa početkom radova na revitalizaciji bloka B1 u TENT-u, Elektroprivreda Srbije prinuđena da uvozi 10 odsto struje iz inostranstva koju plaća po visokim cenama.

EPS: Obezbeđujemo stabilno snabdevanje

U Elektroprivredi Srbije za Danas kažu da su posle završene revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“, svi termoblokovi TENT na mreži. „Uvoz ili izvoz električne energije zavisi od proizvodnje u termoelektranama, hidroelektranama i vetroparkovima koji su pušteni u rad. Isto tako uvoz ili izvoz struje zavisi i od potrošnje koja uvek raste u zimskim mesecima jer se veliki broj kupaca greje na struju. U zavisnosti od balansa potrošnje i proizvodnje, određuje se da li je potreban uvoz ili izvoz ili ni jedno ni drugo. EPS uvek obezbeđuje stabilno snabdevanje svih kupaca i domaćinstava i privrede“, navode u EPS-u.

autor: Gojko Vlaović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/struju-uvozimo-zbog-velike-potrosnje-i-niskih-rezervi-u-hidrocentralama/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SE pozvao BiH da ukine dikriminaciju u izbornom sistemu

Primeniti konačno presudu u slučaju Sejdić-Finci

Published

on

By

Komitet ministara Saveta Evope (SE) pozvao je danas vlasti i političke lidere u Bosni i Hercegovini da postignu konsenzus o neophodnim amandmanima na Ustav i izmenu Izbornog zakona kako bi opšti izbori zakazani za oktobar sledeće godine bili održani u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je SE.

Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta „Sejdić i Finci“, Komitet je ove sedmice usvojio Privremenu rezoluciju kojom se ponovo ističe da je od presudnog značaja da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je sa najvećom zabrinutošću konstatovao da će, ukoliko država ne preduzme nikakve mere, 12 godina nakon presude „Sejdić i Finci“ i uprkos njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti put izbori biti održani prema sadašnjem diskriminatorskom sistemu, čime se očigledno krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Konstatujući da se radna grupa zadužena za izmene Izbornog zakona nije sastala od 23. jula 2021. godine, Komitet je još jednom pozvao sve zainteresovane strane uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa nastavi sa radom.

Istovremeno, Komitet ministara je konstatovao aktuelne napore u oblasti izborne reforme i posvećenost koju su izrazili vlasti i politički lideri da u potpunosti i efikasno sprovedu presude Suda, uključujući i tokom posete članova sekretarijata SE Bosni i Hercegovini 9. i 10. novembra ove godine.

Komitet je naveo da je Savet Evrope spreman da pomogne vlastima u BiH, pozivajući ih da iskoriste svu ekspertizu Saveta Evrope – posebno Venecijanske komisije – kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

Komitet ministara će ove slučajeve ponovo razmotriti u martu 2022. godine.

Ukoliko do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio spremnost da preduzme nove radnje kako bi oobezbedio da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i efikasno pridržava svojih obaveza koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava, navedeno je u saopštenju Komiteta ministara SE.

(Beta)

izvor: https://www.autonomija.info/se-pozvao-bih-da-ukine-dikriminaciju-u-izbornom-sistemu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbija danas staje na dva sata

Published

on

By

Srbija danas (subota) u 14 sati staje na dva sata. Građani na poziv organizacija Ekološki ustanak i Kreni-promeni i uz podršku i pomoć mnogih građanskih udruženja, opozicionih partija i pojedinaca u oko 50 gradova Srbije blokiraće puteve i mostove na dva sata od 14 do 16 sati.

Zahtev protestanata je da se izmene zakoni o referendumu i eksproprijaciji. Organizatori protesta pozivaju građane na jedinstvo, mirna okupljanja i nenasedanje na provokacije koje se očekuju od pristalica vlasti.

Ministar policije Aleksandar Vulin najavio je nasilje policije ukoliko za tim bude bilo potrebe, dok je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, savetovao policiju da se skloni, dopusti blokade i ne reaguje dok ne budu ugroženi životi, imovina i institucije. Vučić je najavio i da će se tokom blokade šetati Srbijom i biti na bar pet punktova.

Ekološki ustanak upozorio je da fantomske novonastale nevladine organizacije pozivaju na pogrešne lokacije za blokadu i da režim pod maskama lažnih NVO poziva na blokade institucija s namerom da okrivi građane za izazivanje haosa. Zato pozivaju građane da se pridruže isključivo pozivima organizacija koje su vodile protest prošle subote.

Blokade su najavljene za Beograd, Novi Sad, Niš, Kragjevac, Zrenjanin, Suboticu…

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Komitet za prevenciju torture SE o Hrvatskoj: Policajci zlostavljali migrante, vezane ih bacali u reku

Published

on

By

VELIČINA TEKSTAAaAa

Komitet za prevenciju torture Saveta Evrope (CPT) pozvao je Hrvatsku da preduzme odlučne mere i zaustavi i istraži zlostavljanja migranata od strane hrvatske policije.

U izveštaju se navodi da su predstavnici Komiteta bili u ad-hok poseti Hrvatskoj od 10. do 14. avgusta 2020. godine, posebno duž graničnog područja sa BiH, kako bi ispitali ponašanje hrvatske policije, pravne garancije dostupne migrantima, kao i efikasnost mehanizama nadzora i odgovornosti u slučajevima navodne zloupotrebe policijskih ovlašćenja.

U dokumentovanim svedočenjima, objavljenim u izveštaju CPT, navodi se da su hrvatski policajci maltretirali migrante, od udaranja pendrecima do šutiranja i šamaranja.

Nekoliko izjava migranata govori o prisili da hodaju bosi kroz šumu do granice sa BiH i da su bacali “još vezane migranate u reku Koranu”, koja deli Hrvatsku od BiH.

Neki migranti su izjavili i da su ih u BiH vraćali “samo u donjem vešu ili gole”, kao i da su u njihovom pravcu ispaljivani hici iz oružja.

“Uprkos postojećim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način”, navodi se u izveštaju.

Nalazi CPT jasno pokazuju da nisu uspostavljeni ni efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih zlostavljanja, niti da postoje smernice Uprave hrvatske policije o dokumentovanju ovakvih operacija.

euronews

Continue Reading

Trending