Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Nova vlast prodaje crnogorski interes ruskom kupcu

Nesumnjivo je da će oni vrlo teško zadržati vlast, ali se sada postavlja pitanje da li će je oni i zloduh kojeg su pustili iz boce – mirno predati? I, sa druge strane, postavlja se pitanje ukupnog stepena zagađenja unutrašnjih odnosa u Crnoj Gori do kojeg su doveli u ovom periodu. A cijenu ovakvih događaja, na kraju, uvijek plaćaju svi građani – kaže Čanak

Published

on

Dobar dio sadašnje vlasti u Crnoj Gori vidim kao preprodavce crnogorskog nacionalnog interesa ruskom kupcu – uz djelove političkog establišmenta u Srbiji kao posrednike u toj trgovini – kaže predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak za ,,Pobjedu“. Ističe da glavna obaveza svakog crnogorskog patriote, bio on Crnogorac, Srbin, Bošnjak, Albanac, Hrvat ili bilo koje druge nacionalnosti, jeste da se ogradi od ekstremizma i da očuva multinacionalni i evropski karakter Crne Gore.

Napisali ste na Tviteru, povodom situacije u Crnoj Gori, “…Ko ne sluša pesmu slušaće oluju. Ko gazi crvenu zastavu, gledaće zelenu”. Taj status je mnogo šerovan. Kakav će biti rasplet krize u Crnoj Gori?

Rasplet krize zavisi od ukupne zrelosti crnogorskog društva i njegovih demokratskih kapaciteta. Dobra slika ukorijenjene demokratije data mirnom smjenom vlasti prošle godine, brzo je izblijedjela pred provalom revanšizma i ,,revolucionarnog“ osvetništva, potpuno neprimjerenog civilizovanim metodima smjene vlasti. Zloupotrebe, uzajamne prozivke i prebacivanja, kao i brojni primjeri neodgovornog odnosa prema državi poput neusvajanja budžeta, sve to svedoči o nesnalaženju veoma tankih pobjednika prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

I sve to, na kraju, uvodi pravila ponašanja neprimjerena demokratskom društvu, koja će se u ishodištu obiti o glavu upravo njihovim današnjim promoterima. Jer, ne zaboravite, jednom uveden princip, nikada se ne iscrpljuje u prvom postignutom cilju. Od Miloševićevih uličnih smjena vlasti, njegovog smjenjivanja uličnom odbranom izborne pobjede DOS, pa do ,,litija“ i nadalje.

Da zaključim, nesumnjivo je da će oni vrlo teško zadržati vlast, ali se sada postavlja pitanje da li će je oni i zloduh kojeg su pustili iz boce – mirno predati? I, sa druge strane, postavlja se pitanje ukupnog stepena zagađenja unutrašnjih odnosa u Crnoj Gori do kojeg su doveli u ovom periodu. A cijenu ovakvih događaja, na kraju, uvijek plaćaju svi građani. U tom svjetlu glavna obaveza svakog crnogorskog patriote, bio on Crnogorac, Srbin, Bošnjak, Albanac, Hrvat ili bilo koje druge nacionalnosti, jeste da se ogradi od ekstremizma i da očuva multinacionalni i evropski karakter Crne Gore.

Premijer Zdravko Krivokapić smijenio je ministra pravde Vladimira Leposavića, ali ministar kaže da ne može da podnese ostavku. Što takvo ponašanje ministra govori o premijeru?

Ne bih se ja zadržavao samo na premijeru, nego bih i premijera i ministra i kompletnu Vladu stavio pod lupu dosljednosti i principijelnosti koje očligledno manjka. Još su svježe scene velikog „zajedništva“ u pohodu na „oslobađanje“ Crne Gore, a već se čitava nova vlast utopila u uzajamne svađe i klijentelizme. I to svađe ne oko brzine sprovođenja programa za koji su se navodno svi zalagali, nego oko vlasti, moći i naravno shodno tome – novca. Mislim da i dobar dio onih koji su glasali za tu političku opciju sada to više ne bi učinio i da je to glavni razlog zašto se pokušava pribjeći etno političkom inženjeringu oličenom u predloženim izmjenama koje se tiču državljanstva Crne Gore i shodo tome – prava glasa.

Posljednje proteste u Crnoj Gori izazvala je uredba o državljanstvu koju Vlada namjerava da donese. Ako bude usvojena ona će promijeniti sastav stanovništva i biračkog tijela: naprimjer ako imate nekretninu u Crnoj Gori moći ćete da glasate na izborima. Da li je taj prijedlog napravljen pod pritiskom Srbije?

Ne znam da li je pod pritiskom Srbije, ali vodeći se starom latinskom izrekom „Qui bono“ (ko profitira), ja u tome vidim ruski uticaj. Ukidanje Crne Gore kao evropske države i članice NATO-a otvara vrata ruskom izlazu na Sredozemlje što je veliki i davnašnji ruski geopolitički interes. U tom svjetlu, dobar dio sadašnje izvršne vlasti u Crnoj Gori vidim kao preprodavce crnogorskog nacionalnog interesa ruskom kupcu. Uz djelove političkog establišmenta u Srbiji kao posrednike u toj trgovini.

SPC je imala veliku ulogu u promjeni vlasti 30. avgusta. Da li je uticaj crkve na srpski blok jači ili slabiji nakon smrti mitropolita Amfilohija – najavljeno je potpisivanje temeljnog ugovora Vlade sa SPC? Što čeka novog mitropolita, da li će se više baviti crkvenim ili političkim pitanjima?

Amfilohije Radović je bio značajna politička figura u Crnoj Gori i ko god ga naslijedi na poziciji mitropolita crnogorsko-primorskog neće imati takav uticaj. Novi mitropolit bi trebalo, po mom dubokom uvjerenju, da se manje bavi politikom a više duhovnim pitanjima nego što je to činio Amfilohije Radović. Ali bojim se da će i na to u određenoj mjeri uticati ruski faktor.

U parlamentu Srbije nema opozicije, da li predviđate nove izbore i može li se napraviti savez kao nekadašnji DOS koji bi pobijedio SNS?

U ovom trenutku nema šanse da se napravi nekakva grupacija poput DOS-a iz jednostavnog razloga što „bojkotaška“ opozicija one koji su izašli na prošle izbore smatra za saradnike Vučića. A sa druge strane, upravo je taj bojkot i omogućio Vučiću dvotrećinsku većinu u Skupštini Srbije, odnosno neupitnu vlast da po želji mijenja Ustav. Na ovom mjestu čak ne bih da ulazim u to da bojkotaška opozicija izvorno nema drugačiji stav po pitanju priznanja Kosova, nezavisnosti Crne Gore i suočavanja sa prošlošću od aktuelne vlasti, gdje su u pojedinim elementima stavovi tog dijela opozicije još i znatno rigidniji. Pa sjetite se Boška Obradovića koji spominje srpsku Boku?!

Ozbiljna situacija

– O ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo i krhkosti svjetskog mira najbolje svjedoči uzbuđenje oko pokreta ruskih trupa na ukrajinskoj granici jer je potpuno jasno da jedan nepromišljeni potez može da sunovrati čitavu Evropu i svijet u izuzetno duboku krizu. A u svemu tome, veliku razliku čini odgovor na pitanje da li je Crna Gora članica NATO-a ili baza za rusku flotu. I zato se toliko ulaže u uništenje šanse da samostalna i nezavisna Crna Gora istinski bude gospodar svoje sudbine – kaže Čanak.

Vučić može još dugo da vlada

– Rascjep u opoziciji toliko je velik da ovog trenutka izgleda nepremostiv. Dok se ne pojavi neka drugačija opcija, koja bi dala šansu i građanskoj opciji u Srbiji i suštinskom prevazilaženju antagonizama u regionu – Vučić ima šansu da, ako suzbije ambicije i pohlepe u SNS-u, vlada još dosta dugo – zaključuje naš sagovornik.

Izvor: portalanalitika.me

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending