Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Bugajski: Vučić planira da uspostavi Uniju Srbije i Crne Gore

“SAD mora suzbiti Vučićev pansrbizam”

Published

on

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira da uspostavi Uniju Srbije i Crne Gore, po uzoru na Putinovu težnju ka Uniji Rusije i Bjelorusije, sa Podgoricom kao mlađim partnerom. Naredni cilj Beograda i Kremlja je strateška imovina Crne Gore, uključujući planove za kupovinu Luke Bar i Elektroprivrede – kaže u analizi za Vašington eksaminer cijenjeni američki analitičar Januš Bugajski. Ističe da je Balkan ponovo ,,bure baruta“ i da se američka administracija posebno mora pozabaviti aspiracijama Srbije.

-Borba između zapadnih sila i Rusije oko Balkanskog poluostrva se zahuktava, a uz to predatorska Kina želi da profitira od previranja. Nova Vlada u Crnoj Gori, uspostavljena u decembru 2020. godine, u zapadnim glavnim gradovima je doživljena kao novi početak u borbi protiv korupcije i omogućavanja Crnoj Gori da brže napreduje ka članstvu u EU. Umjesto toga, nova crnogorska administracija postaje sve podložnija interesima Moskve. Kremlj Balkan vidi kao strateško bogatstvo i odskočnu dasku za Jadran i Mediteran. Nastoji da spriječi zapadno jedinstvo i podrije ulogu multinacionalnih organizacija. Podsticanje sukoba u Crnoj Gori ne samo da doprinosi uznemirenju regiona, već pruža priliku za podrivanje nove države NATO-a i diskreditaciju saveza za ostale potencijalne članice – kaže Bugajski.

On ističe da Kremlj ima koristi od neprihvatanja crnogorskog nacionalnog identiteta i nezavisne državnosti od strane Vlade Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira da uspostavi Uniju Srbije i Crne Gore, po uzoru na Putinovu težnju ka Uniji Rusije i Belorusije, sa Crnom Gorom kao mlađim partnerom. Najjača politička snaga u crnogorskoj koalicionoj vladi Demokratski front, posvećena je ukidanju nezavisnosti zemlje i sarađuje sa Beogradom u uspostavljanju čvršćih veza sa Srbijom. Ruska veza sa novom Vladom postaje sve jasnija. Crnogorski apelacioni sud ukinuo je kazne militantima koji su pokušali da svrgnu crnogorsku vladu nakon izbora u oktobru 2016. pod upravom ruskih obavještajnih službi. U suštini, ovo je neuspio pokušaj diskvalifikovanja Crne Gore iz članstva u NATO-u stvaranjem haosa i nasilja. Sektor bezbjednosti Crne Gore takođe ostaje sklon prodiranju Moskve. Milan Knežević, lider Demokratskog fronta, umiješan u zavjeru puča 2016. godine, imenovan je za predsjednika parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu. Čini se da su druga imenovanja za bezbjednost koordinirana sa Beogradom i Moskvom – kaže američki analitičar.

Upozorava da Srbija i Rusija takođe ciljaju stratešku imovinu Crne Gore, uključujući planove za kupovinu Luke Bar i Elektroprivrede.

-Kremlj kampanjama drži sve države van saveza i time smanjuje američki uticaj. Tamo gdje ne uspije da spriječi proširenje, pojačava napore da oslabi NATO iznutra. Njeno sve veće prisustvo u Mađarskoj i Bugarskoj pokazuje kako ruski zvaničnici nastoje da potkopaju koheziju zapadne alijanse. Pristupanje NATO-u jača državnu bezbjednost, ali ne obezbjeđuje imunitet od stranih političkih i ekonomskih poluga protiv interesa saveza. Kina takođe igra dragocjenu ulogu za Rusiju na Balkanu sabotirajući demokratski razvoj u potrazi za regionalnom ekonomskom zavisnošću kroz zamke dugova i preuzimanje infrastrukture. Da bi pojačao svoj politički uticaj, Kremlj favorizuje neriješene sukobe i sporne države na Balkanu. Pomaže autonomističkoj vladi u bosansko-srpskom entitetu da zadrži zemlju podijeljenu i ohrabruje bosanske Hrvate da zagovaraju treću teritorijalnu jedinicu. Na Kosovu, koje Rusija blokira od članstva u UN, srpska manjina je iskorišćena da podstiče unutrašnje sukobe. Moskva je iskoristila i domaća previranja u Sjevernoj Makedoniji i njen ometani put ka Evropskoj uniji. Crna Gora predstavlja još jednu priliku za destabilizaciju, u kojoj mediji, dvije ruske obavještajne službe i Ruska pravoslavna crkva mogu pomoći srpskim kolegama da ospore nezavisnost Crne Gore – kaže Bugajski.

Ističe da, iako administracija Bajdena ima neposrednije spoljnopolitičke prioritete, zanemarivanje tinjajućih sukoba na Balkanu može imati pogubne posljedice, kao što su pokazali ratovi 1990-ih.

-Štaviše, osujećivanjem Rusije i Kine na Balkanu, Vašington može poslati snažan signal da će se ambicije oba antiamerička protagonista suočiti na globalnom nivou. Takav pristup, takođe, može stvoriti dvostranačku podršku u Kongresu. Efikasna politika bi se suprotstavila pannacionalnim projektima koji ugrožavaju nezavisnost bilo koje balkanske države. Najdestabilizujuća opasnost je Vučićev pansrbizam, koji slabi državnost Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova. Potreban je trostrani pristup. Prvo, dijalog Srbije i Kosova može se intenzivirati u skladu sa nedavnim Bajdenovim pismom Vučiću u kojem se poziva na međusobno priznavanje države. Drugo, treba pokrenuti multinacionalnu inicijativu za provođenje osnovnih ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini kako bi se razvila država koja u potpunosti funkcioniše. I treće Vučića treba upozoriti da će se miješanje u crnogorsku politiku negativno odraziti protiv napretka Srbije ka zapadnim institucijama, posebno dok Beograd nastavlja saradnju sa Rusijom i Kinom – poručuje Bugajski.

(Pobjeda)

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending