Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Bogaroški: Budžet APV nije razvojni

NOVI SAD – Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ nije podržala izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2021. godinu. Predsednik poslaničke grupe Branislav Bogaroški istakao je da je taj budžet nije razvojni, te da sredstva koja služe razvoju AP Vojvodine nisu iskorištena u ogromnom procentu. Kako je rekao, imamo neku vrstu štednje neulaganjem.

Published

on

Neulaganje u zdravstvo i kapitalne investicije


Bogaroški je tokom skupštinske rasprave naveo da u izveštaju o izvršenju budžeta ima razloga i za zadovoljstvo, ali i za nezadovoljstvo. 
– Prihodna strana je veoma dobra. Budžet je planiran na 81,39 milijardi i ostvareno je 77,97%. To su dobri rezultati. Ovde su pre svega rezultat povećane naplate poreza koje su planirane 19,5 milijardi, ostvareni već sada u 9. mesecu na 17,4 milijarde ili 88%. Ja sam dugo vremena poslanik, ne sećam se ovako dobre naplate poreza. Nešto slabija realizacija, kao i uvek do sada, je na prihodima od imovine, gde je panirano 6,6 milijardi a ostvareno 4,1 milijarda ili 63% – naveo je on i dodao da je suficit nešto veći, te da se svake godine pojavljuje četiri – šest milijardi neutrošenih sredstava koja su uglavnom namenjena kapitalnim ulaganjima. 
– Rashodna strana je ono što je problem za nas. Tekući rashodi su planirani na 76,7 milijardi, a izvršeni sa 48 milijardi ili 63%. Problem je kad se uđe u strukturu toga šta je i kako izvršeno. Izvršenje po korisnicima pokazuje svu problematiku – izvršenje Sekretarijata za zdravstvo je 17,4% i u Upravi za kapitalna ulaganja 27%. Postoje još neki sekretarijati koji imaju nešto niže izvršenje nego što je prosek, kao što je Sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova sa 41%, ali ova dva sekretarijata su najznačajnija. Mislim da realizacija budžeta u oblasti zdravstva koja je rekordno niska posebno imajući u vidu sadašnju situaciju i opterećenost zdravstvenog sistema zaslužuje veće objašnjenje od onog koje smo dobili. Mi u materijalu nemamo objašnjenje zašto je to tako, nit je ovo objašnjenje koje smo čuli u uvodnom izlaganju sekretarke zadovoljavjauće. Možemo da uvažimo činjenicu da je tenderska procedura komplikovana, da zahteva određeno vreme itd. ali mi smo trenutno u devetom mesecu. To obrazloženje može da drži vodu na prvom kvartalnom izveštaju, eventualno drugom, ali ne sad – naglasio je Bogaroški. 
On je naveo da ove godine nije isfinansirana pomoć zdravstvenim ustanovama u uslovima kovida, u iznosu od 36 miliona dinara, a što nije realizovano ni prošle godine. 
– Od 1,5 milijarde za izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova čiji je osnivač AP Vojvodina utrošeno je svega 349 miliona. Od 2,8 milijardi koji su predviđeni za izgradnju Kamenice 3 utrošeno je 381 milion. Jednostavno ne postoje dovoljno odbra objašnjenja za ove rezultate – dodao je. 
Što se tiče Uprave za kapitalna ulaganja, Bogaroški kaže da je njen budžet u ovoj godini jedan od manjih, te da je bilo očekivano da on bude bolje realizovan. Međutim, realizovan je u svega 27%. 
– Po pojedinim programskim aktivnostima ta realizacija je čak jednocifrena. Recimo, u razvoju sporta 7,7%, za projektno planiranje nije utrošen nijedan dinar, za nabavku linearnih akcelatora nema realizacije. Standardno, Narodno pozorište u Subotici nula realizacije… Jedino što se realizovalo natprosečno to je budžetska rezerva. Ona je planirana na 2,44 milijardi odobreno je već 2,103 milijardi. Na dan 30.9. ostalo je svega 343 miliona u budžetskoj rezervi – ukazao je poslanik LSV. 


Štednja neulaganjem


Istakao je da ni kod kreiranja ovog budžeta nije ispoštovan Ustav. 
– Imali smo situaciju daje u ovoj budžetskoj godini razlika između onoga što je ustavni minimum i onoga što mi imamo na raspolaganju kao sredstva za kapitalna ulaganja bude čak 16 milijardi. To je gotovo polovina manje od onoga što bi trebalo da bude. I onda kad pogledate realizaciju upravo tih sredstava, vidite da je tu najveći problem. Realizacija kapitalnih projekata budžetskih korisnika – plan je 1,96 milijardi, a realizovano je 723 miliona, ili 37%. Realizacija projekata koja imaju kapitalni karakter – plan je bio 17,78 milijardi a realizovnao 6,1 milijarda ili 34%. Dakle, nije realizovana ni polovina od polovine onoga što je opredeljeno za tu namenu. Onaj ko je imao dilemu da li je budžet za ovu godinu bio razvojni ili potrošački, sada prilikom realizacije tog budžeta može da vidi da on definitivno nije razvojni, jer upravo ona sredstva koja služe razvoju APV nisu iskorištena u ogromnom procentu. Imamo neku vrstu štednje neulaganjem – zaključio je Bogaroški.

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending