Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Baba kao naučna činjenica u Ministarstvu nauke

Published

on

Piše Sreten Vujović

Nova vlada Crne Gore predviđa spajanje 4 minstarstva u jedno: prosvjeta, kultura, nauka i sport! U javnim reagovanjima obično se mogu čuti mišljenja da jedna osoba ne može obavljati tako zahtjevan posao! Tačno je! Međutim, ima nešto mnogo opasnije, u svijetlu predstojećeg popisa stanovništva! Ministarka iz  entiteta Republika Srpska drži u  svojim „šakama“ sve ono što pripada suštastvu, kulturnog i nacionalnog bića jednog naroda. Dakle, ovo je matrica slična onoj iz 1918. godine, sa jednom razlikom što su suverenisti tada egzistencijalno šikanirani, do mjere da je tim familijama pod prijetnjom života zabranjivano čak i bavljenje poljoprivredom, a suverenistički glasači su putem bajoneta srpske vojske sprečavani da dođu do  glasačkih kutija. Danas bi to tebalo da izgleda drugačije, naše obrazovanje, duh, težnju ka saznanju i fizičko biće potrebno je eutanazirati i dovesti  stanje svega rečenoga do „pripodobnog okvira“  tzv. Srpskom svetu! Ovaj đavolski naum je „projektovan“ u krugovima više nego obučenima za subverziju i specijalno ratovanje! Imali smo pravi „biološki rat“ u Crnoj Gori, objavljen svemu što želi opstati zdravo od strane srpskog mitorpolita Amfilohija Radovića i svih onih koji su ovome koroniziranom pokojniku dolazili na „poklon“ i cjelivanje „čela i ruku“ u skladu sa preporukom instrumentalizovanog Rukoljuba Apostolovića, kadrog da svojom vjerom i razuđenim mislima „pomjera planine“!

Kralj Nikola je svojevremeno komandu nad svojom vojskom predao  srpskom pukovniku Petru Pešiću radi „jedinstva rukovođenja“ i zaštite „junačke“ bježanije srpske vojske preko gudura Albanije, koja je svoju nejač, žene i starce, „junački“ ostavila na milost i nemilost neprijatelju. Ironija ovog istorijskog čina jeste da se srpska vojska već bila povukla, ali je trebalo desetkovati crnogorsku,  već dobro namučenu ranijim oslobodilačkim ratovima. Ironija je takođe da je pukovnik Pešić crnogorskoj vojsci naredio da složi oružje u magacine, jer „rat je završen“ u trenutku dok su Crnogorci krvarili na Lovćenu i tri puta vraćali planinski vrh Kuk! Vojska vezana  Sandžak bi svakako pomogla u definitivnoj odbrani sa lovćenske strane, ali Pešić nije kazao istinu da je pomoć potrebna na drugoj strani, što je i sam priznao u hrvatskom časopšisu „Nova Evropa“: Moj zadatak je bio da vojno, politički i ekonomski uništim Crnu Goru“! Isti Pešić je, prema svjedočenju savremenika, požurio da stigne kralja Nikolu kod Dubovika u blizini Cetinja i da ga upita đe je to krenuo! „Kuk pada tri puta i Crnogorci ga vraćaju! Idem da ih ohrabrim ili da poginem sa njima!“ odgovorio je stari kralj. Pešić mu je tom prilikom zaprijetio da će raspuštiti već raspuštenu crnogorsku vojsku ako se ne vrati! Ostatak se zna!

Situacija u vezi sa Ministarstvom vojnim  u novonastalim prilikama, bez obzira na to što kandidatkinja nema, makar ne u javnosti poznate, „mrlje“ u svom odnosu prema Crnoj Gori, podsjeća po mnogo čemu na ovu iz vremena kralja Nikole!  Glavni „apostol“ i ekipa  uzalud se upinju da dokažu kako je Gospođa Injac, porijeklom iz Donjega Kraja, sa periferije Cetinja! Svi mi smo iz nekih „Donjih krajeva“! Ako je vjerovati autoritetima kao što su: Dušan Milanov Nikić, Glamoč, naselja i stanovništvo Geografsko društvo BiH, Sarajevo 1989. str 199; Milenko Filipović, Različita etnološka građa, Srpski etnografski zbornik, SANU, Beograd 1967. str.311. predložena ministarka Injac je porijeklom iz Bosanske Krajine, bez obzira na to što tvrde kako su  Daničići od kojih Injci navodno vode porijeklo iz Crne Gore! U Crnoj Gori, uz svo poštovanje prema časnim Crnogorkama, se prezimena nikada  nijesu davala ni po Danici, ni po Mari ni po Vasi, već po muškim potomcima! Elem, za ključna ministarstva od vitalnog interesa za Crnu Goru, trebala bi da važi poruka Sv. Petra Cetinjskog da mitropolit može  biti samo rođeni Crnogorac, iz najboljih crnogorskih porodica! Kakve to veze ima sa ministarstvom vojnim?  Pa Petar I  je bio i vrhovni zapovjednik crnogorske vojske, a kao prosvjetitelj i glavna ličnost u prosvjeti i kulturi! Dakle, novi (tandara)mandatar je obesmislio sve što se može obesmisliti i to ne slučajno!  Zar za DF-ovce ne  bi bila neprihavatljiva  nova vlada „apostolskih eksperata“ da oni u potpunosti ne „poklapaju“ i preslikavaju ideje „Srpskog sveta“. Zato ćutke i prelaze preko ovih stupidnosti, jer to je najlakši i najbrži put  da se religijski zatucani narod „dotuče“, što se može viđeti i iz izjava nekih novopredloženih ministara,  a koje po svojoj suštini više odgovaraju srednjovjekovnom inkvizitorskom poimanju svijeta i života!  Za DF-ovce je prihvatljiva logika: Vi uništite sve što je moguće uništiti, a mi ćemo lijepo pepeo, garež i krhotine lijepo politički „upakovati“ kako nama odgovara!

Tlapnje da treba pružiti „šansu novoj vladi“ su još opasnije od svega što smo do sada čuli! Naime pružimo šansu Aci Palikući da mi spali dom, pa ću onda suditi kakvu je namjeru imao?! Bolje spriječiti, nego liječiti, kaže narod!  Pustimo Bratićku da kamen po kamen razori Njegošev mauzolej, kao što su to napravili Karađorđevići sa autentičnom Njegoševom kapelicom, pa ćemo suditi ili protestvovati, kada oni ostvare svoj zlokobmni naum!

Toliku količinu licemjerstva pokazao je najeksplicitnije predśecnik skupštine Bečić, kada je koliko do danas držao govor nad mrcem preminulim od korone, da bi śutradan pozvao NKT ( koje glavni „apostol“ želi ukinuti odmah  nakon formiranja vlade?!) da se strogo pridržava pravila i preporuka o suzbijanju virusa!

Isti odnos  pružanja „šanse“ koroni zbog „dokazivosti“ da su  litije „ljekovite“, kako to ustvrdi „prepodobni“ Džomić, i da korona tu nema što tražiti, nalazim i sa izjavama da ovoj novoj već pročetnički deklarisanoj vladi u  najvećem dijelu, treba pružiti „šansu“ da nas religijski i fašistički „koronizoira“!

Rečeno ne bi imalo težinu da ovakve besmislice ne dolaze od „slobodnih intelektualaca“, toliko slobodnih da su upregli sve svoje intelektualne i medijske kapacitete u kampanji „Neka padne Milo“! Za tom strukturom vlasti koja je dozvolila ovo klerofašističko orgijanje svojih „usvojenika“  ni malo ne žalim, ali alternativa je više nego porazna i po Crnu Goru više nego crna, na isti način kako je i Bratićka indirektno zavila sve Crnogorke „u crno“, čak i na dan udaje, a njena (sigurno časna baba) više nema samo rodbinsku povezanost sa Bratićkom, kao ministarkom prosvjete, kulture, nauke i sporta, već je baka u okviru buduće djelatnosti ove Super woman postala i „naučna činjenica“! To dokazuje da nam Ministarstvo nauke uopšte nije ni potrebno; samo treba sve đedove i babe proglasiti naučnim izvorima i činjenicama!

Izvor: skalaradio.com

SLOBODNA VOJVODINA

POŽAR U TRŽNOM CENTRU BIG

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap.

Published

on

By

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap. Vatrogasne ekipe odmah su izašle na teren i trenutno sa dva vozila i nekoliko vatrogasaca gase požar.

izvor: https://www.zrklik.com/2021/12/pozar-u-trznom-centru-big/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo branitelja podržalo obnovu ustaškog groblja u Zagrebu

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Published

on

By

Kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komunisti su to groblje sravnili sa zemljom, a 75 godina kasnije očekuje se da obnovu plate građani Zagreba.

Ministarstvo branitelja podržalo je projekt obnove s nazivom “groblje hrvatskih vojnika od 41. do 45.”, a kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

izvor: agencije

izvor: https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/12/5/ministarstvo-branitelja-podrzalo-obnovu-ustaskog-groblja-u-zagrebu

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice – zavisi od EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Published

on

By

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Kurti je na konferenciji za medije rekao da nema informacija „da li Srbija uslovljava nastavak dijaloga“, i da održavanje sastanka zavisi od zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Nemam informaciju da postoje uslovi od bilo koga, ali procena da li takav sastanak treba da bude održan ili ne, pripada posredniku ili fasilitatoru – kako sebe nazivaju, odnosno gospodinu Borelu i njegovom izaslaniku Lajčaku“, rekao je on.

Napomenuo je da su „oni ti koji procenjuju da li će poslati pozive ili ne“, i da na održavanje sastanka ne utiče, kako je istakao, „bilo kakvo uslovljavanje druge strane“.

Autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/kurti-sledeci-sastanak-sa-vucicem-mozda-sledece-sedmice-zavisi-od-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zeleni blok traži zakon protiv rudnika litijuma i smenu celog REM-a

Koalicija traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni Savet REM-a na čelu sa Oliverom Zekić

Published

on

By

Otvorena Građanska platforma „Akcija“, organizacije „Ekološki ustanak“ i „Ne davimo Beograd“ najavile su na konferenciji za novinare ispred Generalnog sekretarijata predsednika republike blokadu saobraćajnica i sledeće subote širom Srbije, ali njihovi predstavnici nisu precizirali koliko će trajati.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da nema ništa protiv da naredna blokada traje i tri sata.

On je poručio građanima da u sledeću subotu budu spremni za nastavak blokada širom Srbije sve do ispunjenja zahteva.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović izjavio je da zeleno-levi blok, pored povlačenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić.

„Čuli ste juče da nas je predsednica REM gospođa Zekić sve nazvala banditima i da svi mi trebamo da budemo pohapšeni, svi mi slobodni građani koji smo izašli u skladu sa Ustavom i zakonom da protestujemo“, rekao je Zelenović na konferenciji za medije ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

(Beta, Foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/zeleni-blok-trazi-zakon-protiv-rudnika-litijuma-i-smenu-celog-rem-a.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pojedini stočari iz srednjeg Banata prinuđeni da rasprodaju krave

Problemi veliki i u ostalim selima

Published

on

By

Radica Vučenić iz Čente skoro je rasprodao svoje stado muznih krava. Za prodaju su ostale još tri krave. Vučenić kaže da je bio prinuđen da rasproda svoje blago zbog bolesti, ali i zato što odavno nema matematike u mlečnom stočarstvu.

– Mleko je jeftino, a hrana skupa, i to je najkraći odgovor – kaže za portal zrenjaninski.com Radica Vučenić i dodaje da cena od 27 – 28 dinara za litar mleka odavno ne pokriva troškove.

Gotovo sve krave iz ovog domaćinstva su prešle Dunav i otišle u centralnu Srbiju. Kupci su mu rekli da tamošnje mlekare otkupljuju mleko za 40 dinara po litru. Po toj ceni se možda i isplati baviti proizvodnjom mleka, dodaje Vučenić.

Problemi veliki i u ostalim selima

I stočni fond u Melencima se više nego prepolovio. Jedan od naših sagovornika, koji nije želeo da mu objavimo ime, ističe da se svinja za klanje ne može naći ni za lek. I stočara koji se bave mlečnim stočarstvom sve je manje, a i naš sagovornik je odlučio da proda krave.

– Subvencije i premije kasne, radne snage nema, hrana je skupa i pitam se za koga i zbog čega da radim. Kupio sam balu sena u Tordi za 450 dinara, a litar mleka košta 27,80 dinara. A krave su obaveza od 24 sata. Često kažem, to je gora robija od Sremske Mitrovice. Tamo odslužiš svoje, a ovde kraja nema – priča nam Melenčanin čiju bi priču verovatno potpisali i mnogi drugi manji i srednji stočari.

Za bikove iz januara i februara prošle godine još nisu isplaćene subvencije. Sve kasni, a krava mora da jede svakog dana, naglašava naš sagovornik.

– Kad zovem Upravu za agrarna plaćanja ili je stalno zauzeto ili mi, kad ih dobijem, kažu da je predmet u obradi. Sad smo čuli da subvencije neće biti isplaćene ni ove godine. Više nema smisla raditi sa gubitkom. Nisam usamljen slučaj, ima ih još u Melencima, a i u Kumanu, selu gde je nekad bilo više krava nego stanovnika – kaže naš sagovornik, koji napominje da su se i krave iz njegove štale zaputile na put južno od Dunava.

Situacija je slična i u ostalim selima u srednjem Banatu. Probelmi su veliki, a mali i srednji proizvođači nestaju, iako mnogi ne žele da govore javno o tome i zameraju se otkupljivačima.

– Gotovo niko ne rasproda sve i ostaje mu mleko za predaju. Ne možemo mnogo da biramo, a naši otkupljivači se ljute kad spomenemo koliko plaćaju mleko. Kao da lažemo. To stoji u papirima. Ali ovdašnji ljudi ne vole neprijatnosti, pa ih izbegavaju – objašnjavaju nam naši sagovornici.

izvor: https://www.zrenjaninski.com/poljoprivreda/pojedini-stocari-iz-srednjeg-banata-prinudjeni-da-rasprodaju-krave/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski desničari na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a

Potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Published

on

By

Petnaestak evropskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje učestvuju na skupu žele formirati “veliku grupaciju” unutar Evropskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, “biti druga snaga u Evropskom parlamentu”.

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz jula su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španiji Santiago Abascal i šefica Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.

Organizatori međutim još uvijek u petak nisu objavili puni popis sudionika.

Strahuju od formiranja “superdržave”

U Evropskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokratja dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Evropski konzervativci i reformisti.

Mađarski Fidesz, koji se u martu razišao s Evropskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

“To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme”, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti “važna etapa”.

Zemlje potpisnice deklaracije iz jula insistiraju na potrebi duboke reforme Evropske unije jer strahuju od formiranja “superdržave”.

Stoga će one, po Ewi Marciniak, politologinji s Poljske akademije nauka, pokušati “minimizirati međusobne razlike” posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u te insistirati na zajedničkim tačkama

IZVOR: AGENCIJE

Continue Reading

Trending