Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Atlantski savez Crne Gore: Neutemeljena teza da će „Otvoreni Balkan“ ubrzati evropske integracije

“Otvoreni Balkan je shvaćen kao politički projekat Aleksandra Vučića i Edija Rame”

Published

on

Zagovaranje ideje da će inicijativa „Otvoreni Balkan“ značajno ubrzati proces evropskih integracija nije realna teza, a pokušaj da se pristupanje Evropskoj uniji (EU) svede isključivo na ekonomske aspekte, a ne demokratizaciju društva, može usporiti evropske integracije, ocijenjeno je u analizi Atlantskog saveza Crne Gore, koja je 17. februara predstavljena u Podgorici.

Regionalnu inicijativu „Otvoreni Balkan“ su 2019. godine (tada pod nazivom „Mini-Šengen“) pokrenuli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Sjeverne Makednonije Zoran Zaev, u cilju međusobnog unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi.

Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo nisu pristupile „Otvorenom Balkanu“.

Crna Gora, predvođena Vladom Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, odbijala je učešće u toj regionalnoj inicijativi a ni Vlada Zdravka Krivokapića, koja ih je naslijedila nakon pobjede na izborima 2020. godine, nije pokazala namjeru da joj pristupi.

Međutim, Otvoreni Balkan se nalazi visoko u agendi modela manjinske Vlade koja bi, ukoliko se formira, zamijenila aktuelnu Vladu Zdravka Krivokapića koja je smijenjena 4. februara.

Predsjednik Antlantskog saveza Savo Kentera kaže da treba biti oprezan po ovom pitanju, da ima mnogo nepoznanica, te da se protivi pridruživanju Crne Gore Otvorenom Balkanu „ukoliko je ona alternativa ka EU“.

Iako postoji otvorena podrška međunarodne zajednice da države Zapadnog Balkana prihvate ideju Otvorenog Balkana, prevashodno zbog zastoja u evropskim integracijama, u Atlantskom savezu smatraju da se u osnovi ovog projekta nalaze političke namjere u kojima su dobiti prepoznale tri zapadnobalkanske države – Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

„Otvoreni Balkan je shvaćen kao politički projekat Aleksandra Vučića i Edija Rame kako bi se približili Evropskoj uniji. Dodatno, ukidanje graničnih kontrola između država Zapadnog Balkana tumači se i kao uvod u ostvarivanje velikodržavnih ambicija Srbije i Albanije, odnosno stvaranje privida da svi Srbi, odnosno Albanci, žive u istoj državi“, navodi se u analizi.

Prema navodima dokumenta, „Otvoreni Balkan“ može poslužiti Vučiću i Rami kao izgovor za izbjegavanje korjenitih promjena, prije svega u oblasti vladavine prava.

„Otvoreni Balkan otvara vrata snažnijem uplivu trećih strana u region Zapadnog Balkana. Upravo Srbija, kao ekonomski i politički najuticajnija država Zapadnog Balkana ima potencijal da sve ostale zemlje iz regiona povuče ka drugim centrima moći, posebno imajući u vidu najavljenu liberalizaciju trgovinskih odnosa između Srbije i Kine kroz Sporazum o slobodnoj trgovini, kakav sa tom državom nemaju ni Evropska unija, Sjedinjene Američke Države ili Rusija“, kaže se u analizi.

Dvije od tri države koje su inicirale projekat „Otvoreni Balkan“ –Sjeverna Makedonija i Albanija, još nijesu otvorile pregovore sa Evropskom unijom.

Crna Gora je pregovore za članstvo u Evropskoj unji počela 2012. godine.

U međuvremenu je otvorila sva pregovaračka poglavlja a privremeno zatvorila tri. Posljednje poglavlje 8 – Konkurencija, otvoreno je u junu 2020. godine.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)

izvor: https://www.autonomija.info/atlantski-savez-crne-gore-neutemeljena-teza-da-ce-otvoreni-balkan-ubrzati-evropske-integracije.html

SLOBODNA VOJVODINA

Zbog čega su sinoć uhapšeni funkcioneri Vučićevog SNS-a u Banjaluci: Nisu znali da li su privedeni ili saslušani

Vlado Mandić i Adam Šukalo, visoki funkcioneri Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, sinoć su uhapšeni i sprovedeni u UKP MUP Republike Srpske zbog toga što su njihovi automobili imali beogradske registarske tablice, prenosi banjalučki novinar Slobodan Vasković

Published

on

By

Kako je naveo na svom blogu novinar, obrazloženo je da se pretresaju svi automobili „‘sa stranim tablicama’, što znači da su sprkse/beogradske tablice za Milorada Dodika i njegovu izdajničku kliku postale ‘strane tablice’“.

N1 BiH sinoć je pred Upravom kriminalističke policije pronašao Adama Šukala, bivšeg poslanika u skupštini Srbije, ranije i NSRS.

Ni sam nije znao da kaže da li su privedeni, ili saslušani. Priča da su praćeni od hotela Meriot do Borika.

“Nas četvorica smo krenuli do Doboja, jednim autom. Kod servisa Vidović su nam policijska vozila prepriječila put”, rekao je Šukalo.

Dodaje da su policajci gledali gepek, a nakon svega pozvani u Upravu kriminalističke policije MUP RS na saslušanje, koje je završeno oko 23 časa, jer se čekao neki inspektor.

Mandić je iz policije pušten oko ponoćianije, objavila je bijeljinska BN televizija.

Šukalo kaže da ne bi dalje komentarisao slučaj, dok ne dobije rešenje od policije.

“Tada će i meni biti jasnije”, kratko zaključuje.

Inače sa Šukalom je bio i Vlada Mandić, član SNS, biznismen i bivši sportista, te još dva Mandićeva prijatelja, navodi N1 BiH.

„Dodikova ATV Mandića i Šukala okarakterisala kao bezbednosno interesantna lica“

Prema informacijama kojima raspolaže banjalučki novinar Vasković, Šukala i Mandića saslušao je visoki funkcioner MUP-a Dragan Savić, bliski saradnik direktora policije RS Siniše Kostreševića.

„Ovaj akt je neprijateljski čin prema Srbiji, koji je učinjen po Dodikovom nalogu, a plaćenički mediji Narkorežima uzalud pokušavaju pacifikovati celi slučaj. Srbija je uložila stotine miliona evra u RS, a Dodik uzvraća tretirajući njene građane i visoke funkcionere Vučićeve stranke kao neprijatelje“, naveo je Vasković u svojoj objavi.

On je u drugoj objavi na svom blogu naveo da je Dodik udario iz sve „snage“ na Srbiju i Vučića, te da je „Dodikova ATV Mandića i Šukala okarakterisala kao bezbednosno interesantna lica“.

„Nezvanično, zaustavljena su vozila sa registarskim oznakama Srbije. Policija je izvršila pretres osoba, ali i automobila. Razlog privođenja i pretresa zasad nije poznat, a prema nezvaničnim informacijama među privedenima su osobe koje su i ranije dovođene u vezu sa nelegalnim aktivnostima u BiH, ali i Crnoj Gori“, navodi se u vsti ATV-a.

Na ovaj način Srbija je stavljena u format neprijateljske države, kaže Vasković, a Molorad Dodik konačno je pokazao „svoje pravo Đukanovićevsko lice“, karakterišući članove Glavnog odbora SNS-a na rečeni način.

„ATV, koja je glasilo njegovog veleizdajničkog režima, potvrdila je da su Mandić i Šukalo privedeni, a Srbiju indirektno postavila kao neprijateljsku zemlju. Samim tim i sve njene institucije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dodik koji se nalazi pred porazom na opštim izborima koji ne može sprečiti, tri dana pre glasanja pokazuje da je spreman na svako zlo samo da opstane na vlasti, što se neće desiti“, piše banjalučki novinar.

Danas Online/Slobodan Vasković/N1 BiH

izvor: https://www.danas.rs/svet/region/visoki-funkcioneri-vucicevog-sns-a-u-banjaluci-uhapseni-zbog-stranih-tablica/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest ruskih diplomata nepoželjni u Crnoj Gori, nastavljena istraga o špijunima

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata

Published

on

By

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na twiteru, odluka o njihovom protjerivanju iz Crne Gore je donijeta, zbog aktivnosti “koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”.

Tokom prethodnih šest mjeseci pod istim obrazloženjem protjerano je šest ruskih diplomata.

Ambasada Rusije u Crnoj Gori je na čitav događaj odgovorila zatvaranjem Konzularnog odjeljenja Ambasade na neodređeno vrijeme.

„Zbog neprijateljskih postupanja crnogorske vlasti protiv Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori obustavljen je rad konzularnog odjeljenja na neodređeno vrijeme,“ navodi se u saopštenju upućenom građanima Rusije koji žive u Crnoj Gori i koje Ambasada upućuje na konzulate u susjednim zemljama.

Protjerivanje ruskih diplomata se povezuje sa današnjom akcijom Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Specijalnog državnog tužilaštva u kojoj istražuju vezu crnogorskih i ruskih državljana sa obavještajnim službama Ruske Federacije.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić na sjednici Vlade saopštio da je u toku najveće hapšenje ruskih špijuna u Crnoj Gori, “koje se broji u desetinama”.

On je rekao da je u odnosu na veličinu Crne Gore ovo jedno od najvećih hapšenja u nekoj od NATO država.

Prema nezvaničnim saznanjima RSE, istraga bezbjednosnih službi i tužilaštva obuhvata više crnogorskih građana uključujući i službenika državne administracije, kao i više ruskih državljana.

Da je akcija ANB-a sprovedena u saradnji sa međunarodnim partnerima, potvrdio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koji je na sjednici Vlade rekao, da je njen cilj očuvanje nacionalnih interesa Crne Gore.

Na zahtjev Specijalnog tužilaštva zbog krivičnog djela špijunaža u toku su pretresi na više lokacija u Podgorici koji se odvijaju u prisustvu osumnjičenih, rekao je 29. septembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) specijalni tužilac Vukas Radonjić.

“Policija vrši pretres stanova i drugih prostorija više građana, zbog osnovane sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža. Za sada niko nije lišen slobode”, naveo je ranije danas portparol Specijalnog tužilaštva Radonjić.

Podsjetimo, ANB je ranije nezvanično saopštio da su ruske službe stajale iza snažnog sajber napada koji je onesposobio državnu IT infrastrukturu, koji je počeo krajem avgusta ove godine a čije se posljedice još osjećaju. Premijer Abazović tada nije potvrdio tu informaciju.

U istrazi su sajber napada Crnoj Gori su pomagali stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Diplomatski odnosi između Crne Gore i Rusije su pogoršani od 2014. godine, kada je Podgorica podržala sankcije Evropske unije uvedene Moskvi zbog aneksije Krima.

Crna Gora se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve i zbog invazije na Ukrajinu, zbog čega ju je Rusija označila kao “neprijateljsku državu”.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)

izvor: https://autonomija.info/sest-ruskih-diplomata-nepozeljni-u-crnoj-gori-nastavljena-istraga-o-spijunima/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Podrška ruskoj invaziji pod plaštom kulture u ‘Ruskom domu’ u Beogradu

Osuđeni za učešće u ratu u Ukrajini, “Noćni vukovi” i desničarske organizacije bili su ove godine deo “kulturnih” manifestacija koje je organizovao ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu, poznatiji pod nazivom “Ruski dom”

Published

on

By

Iako je “Ruski dom” osnovan pre Drugog svetskog rata kao kulturni centar Rusa koji su tada emigrirali u Jugoslaviju, ova ustanova je ove godine bila domaćin više događaja kojim se podržava ruska invazija na Ukrajinu.

Ivana Stradner, savetnica u Fondaciji za zaštitu demokratije (FDD) i naučna saradnica Instituta Ameriken enterprajz (AEI) sa sedištem u Vašingtonu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenila je da Rusija kulturne centre širom sveta koristi kako bi sebe promovisala u pozitivnom svetlu i koristila takve institucije i za svoje obaveštajne aktivnosti.

“Rusiji odgovara polarizacija u Srbiji koja ima za cilj da se diskredituje EU, NATO i Zapad”, navela je ona.

Čime se bavi ‘Ruski dom’?

“Ruski dom” u Beogradu je ruski centar za nauku i kulturu. Njegov osnovni cilj je, kako se navodi na sajtu, “jačanje prijateljskih, kulturnih, međunarodnih veza dveju bratske zemlje – Rusije i Srbije”.

“Ruski dom” je predstavništvo ruske federalne agencije “Rossotrudničestvo” u Srbiji, koja se, između ostalog, bavi dijasporom i humanitarnim radom pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Ova ustanova se ne nalazi u zvaničnom registru predstavništva u Srbiji, ali se direktor ove ustanove Jevgenije Baranov nalazi na diplomatskoj listi koju objavljuje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. To znači da on uživa diplomatski imunitet i sva druga prava kao diplomate ambasade Rusije u Srbiji.

“Ruski dom” je organizator kulturnih i obrazovnih manifestacija, kurseva ruskog jezika i najstariji je ruski kulturni centar u inostranstvu, kako se tvrdi na sajtu. Nastao je 1933. godine kao kulturni centar Rusa koji su tada emigrirali u Jugoslaviju nakon građanskog rata u Rusiji.

Ipak, od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, “Ruski dom” je organizovao i podržao više događaja kojim se opravdava rat u Ukrajini.

Učesnik tribine osuđen za učešće u ratu u Donbasu

Poslednji takav događaj organizovan je u septembru. U prostorijama “Ruskog doma” održana je tribina pod nazivom “SVO (specijalna vojna operacija, prim. aut.) uživo” na kojoj su, kako se navodi na sajtu, “istaknuti srpski novinari” govorili o svojim reportažama iz “Donbasa (ukrajinske regije, prim. aut.) i Ukrajine”.

Međutim, jedan od učesnika tribine Nikola Jović, koji je predstavljen kao “ratni reporter” lista Pečat, osuđen je pred Višim sudom u Beogradu zbog učešća u ratu u Ukrajini na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora.

Učešće u ratu na stranom ratištu u Srbiji je krivično delo.

Jović je, kako je sam napisao na društvenoj mreži Fejsbuk, objavio 2022. i roman u kojem piše o učestvovanju na ruskoj strani u ratu u istočnoj Ukrajini 2015. godine.

Viši sud u Beogradu je odbio da dostavi RSE presudu protiv Jovića, a zahtev je odbijen sa obrazloženjem da se time štiti pravo na privatnost Jovića.

RSE je ipak došao do pomenute presude u kojoj je, između ostalog, navedeno da se Jović u martu 2015. godine priključio paravojnoj formaciji “7. brigade” “Donjecke Narodne Republike” na istoku Ukrajine, da je rukovao automatskom puškom, a u aprilu iste godine napustio Ukrajinu. Jović je priznao krivicu na sudu.

U delovima istočne Ukrajine Donjeck i Lugansk (Donbas) Moskva je podsticala separatistički ustanak 2014. godine i u tim delovima Ukrajine su se od tada vodile borbe između ukrajinskih snaga i proruskih separatista. Predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je u februaru Lugansk i Donjeck nezavisnim državama, ali one nisu dobile međunarodno priznanje i smatraju se delom Ukrajine.

Jović je u septembru 2022. objavio na društvenoj mreži Fejsbuk da je ponovo putovao u Donbas objavivši fotografije sa više uniformisanih vojnika, ali, kako navodi, putovao je u svojstvu novinara.

On se u svojim “novinarskim izveštajima” iz Ukrajine otvoreno stavlja na stranu proruskih separatista u Donbasu ukazujući na navodne zločine ukrajinskih snaga.

Na pitanje RSE da li je presuda zbog učešća u ratu u Ukrajini predstavljala prepreku da u “Ruskom domu” govori na tribini kao novinar, Jović kaže da je presuda bila “razlog i motiv više, kao i faktor više u mojoj kompetentnosti da govorim o ovoj temi”.

“Pošto sam i kao dobrovoljac i kao novinar bio u Donbasu nekoliko puta u ovih sedam godina, mogu da sa više strana i uglova sagledam tematiku i problematiku. A to mi daje, uz sve optužbe o subjektivnosti, i dalje veću potkovanost i osnovanost da pričam o ovim temama od većine ljudi koji se bave njima”, kaže Jović.

Jović kaže da presudu zbog učešća u ratu smatra “političkom” i da su vlasti u Srbiji bile “pritisnute” da kazne one koji su se borili u Ukrajini.

“Shvatio sam je kao kompliment, priznanje svojoj spremnosti da se borim za ono što sam smatrao i što i danas još više smatram ispravnim”, rekao je za RSE.

Iz Srbije je, prema procenama ambasade Ukrajine u Srbiji iz decembra 2018, više od 300 građana otišlo da se bori na proruskoj strani.

Za učešće u ratu u Ukrajini u periodu od 2015. do 2018. godine u Srbiji je doneto 32 osuđujuće presude. Kazne su uglavnom bile blage. Jedna osoba je 2021. osuđena i zbog organizovanja odlaska na ratište u Ukrajinu, a kazna je šestomesečni zatvor u kućnim uslovima.

Jović je naveo i da je u Donbas u funkciji reportera putovao uz pomoć prijatelja, ruskih novinara i dopisnika iz Rusije, a ne preko zvaničnih kanala i posrednika ruske države.

Jović je, inače, na društvenim mrežama objavljivao i fotografije sa Darijom Duginom, ćerkom Aleksandra Dugina, bliskog saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina. Darija Dugina ubijena je u blizini Moskve u avgustu.

“Upoznali smo se pre dva meseca kada smo zajedno u sklopu pres ture nekoliko dana obilazili oslobođene gradove Donbasa i nekadašnje Ukrajine, usput pričajući o Srbiji, Kosovu, njenim planovima da dođe i poseti našu zemlju i mojoj spremnosti da je ugostim i povedem u obilazak naše svete zemlje”, napisao je Jović u avgustu na Fejsbuku.

Podrška invaziji kroz ‘humanitarni koncert’

“Ruski dom” je 20. maja organizovao i humanitarni koncert pod nazivom “Mirno nebo za dečji osmeh” zbog, kako se navodi, “zabrinjavajuće situacije u Donbasu”, i zbog toga što stanovnicima ovih regija i deci potrebna pomoć.

Moskva se, inače, u maju fokusirala na to da zauzme ceo ukrajinski industrijski region Donbas na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je 20. maja da su ruske snage “potpuno uništile” industrijski region Donbasa i optužio Moskvu da sprovodi besmislena bombardovanja.

Događaju u “Ruskom domu” u maju su, između ostalih, prisustvovali i “Noćni vukovi”, motoristička grupa bliska predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Iz ove organizacije RSE nije dobio odgovor da li su njihovi predstavnici pozvani na ovaj događaj i da li sarađuju sa “Ruskim domom”.

Kompanija “Wolf Holding of Security Structures”, u vlasništvu “Noćnih vukova”, nalazi se na na crnoj listi Ministarstva finansija SAD od juna 2017. zbog organizovanja vojnih obuka na teritoriji Evrope i Azije i delovanja u istočnoj Ukrajini.

Veče podrške Rusiji tokom invazije

Od početka invazije na Ukrajinu, uz podršku “Ruskog doma” organizovano je i više događaja u znak podrške Rusiji.

Jedan od takvih događaja u “Ruskom domu” organizovalo je u martu, između ostalih, udruženje “Istočna alternativa” čiji su članovi 2020. godine u Srebrenici u Bosni i Hercegovini lepili plakate na kojim su veličali osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a 2021. u Bratuncu postavljali bilbord na kom su Mladiću čestitali rođendan.

Na skupu “Veče podrške Rusiji” su se, kako se navodi na sajtu “Ruskog doma”, govornici izjasnili da “podržavaju delovanje Rusije u njenom sučeljavanju sa Zapadom i uputili podršku predsedniku Rusije i ruskom narodu“.

Dragan Todorović, predsednik udruženja “Istočna alternativa”, odbio je da za RSE odgovori na pitanja o ovom događaju, sem u “uživo programu”.

Skupu je prisustvovao i Božidar Delić, general u penziji protiv koga su nevladine organizacije u Srbiji i na Kosovu podnele krivične prijave zbog zločina na Kosovu.

Delić je bio komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995–1999) tokom rata na Kosovu, a učestovao je i u ratu u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini. Delić je preminuo u avgustu, ali protiv njega nikada nije pokrenut postupak u Srbiji.

U objavi o događaju na sajtu “Ruskog doma” Delić je spomenut kao komandant !koji se istakao u borbama na Kosovu, te postao jedan od simbola suprotstavljanja NATO agresiji 1999. godine”.

U martu 1999. godine, NATO snage su otpočele bombardovanje tadašnje Jugoslavije zbog egzodusa i zločina srpskih vojnih i policijskih snaga nad albanskim stanovništvom na Kosovu.

Iz “Ruskog doma” nisu odgovorili na pitanja RSE, između ostalog, ni na pitanje da li su spomenute manifestacije organizovane u cilju podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

“Ruski dom” je u septembru na društvenoj mreži Tviter promovisao i rusku izgradnju mosta u ukrajinskoj regiji Donjeck koja je pod kontrolom Rusije.

‘Ruski dom’ kao instrument meke moći

Ivana Stradner, savetnica u Fondaciji za zaštitu demokratije (FDD) i naučna saradnica Instituta Ameriken enterprajz (AEI) sa sedištem u Vašingtonu, kaže da “Ruski dom” u Srbiji sprovodi svoje aktivnosti “igrajući na kartu” ideje “slovenske duše” i “slovenskog bratstva” između Srbije i Rusije, dok, sa druge strane, predstavlja Zapad u negativnom kontekstu.

Stradner je ocenila i da je očekivano da u aktivnostima “Ruskog doma” učestvuju desničarske organizacije u Srbiji.

“Rusija pokušava da predstavi ove grupe pod velom ruske kulture, a svako ko prati kako ruska doktrina funkcioniše, zna da ove grupe služe za širenje moskovskih anti-zapadnih narativa”, ističe ona.

Stradner smatra da Rusija takođe koristi kulturne centre da bi predstavile istoriju u svetlu koji odgovara trenutnim interesima Kremlja.

“Ukoliko pogledate ruske ambasade na socijalnim mrežama, često pišu postove koji se odnose na Drugi svetski rat, što može izgledati kao benigno predstavljanje istorije i kulture. Ali, iza toga je nešto mnogo veće. Na ovaj način, Rusija sebe želi da predstavi kao borca protiv nacizma i Ukrajince predstavi kao naciste globalno”, navodi ona.

Stradner smatra da su ruski kulturni centri širom sveta uspešni utoliko jer su zapadne zemlje prestale da investiraju u svoje kulturne centre, koliko su to činile tokom Hladnog rata.

Darko Obradović iz nevladinog Centra za strateške analize, sa druge strane, smatra da uloga Ruskog doma u ovom slučaju prevazilazi ono što se naziva instrumentom “meke moći” Rusije.

“Ovakvo delovanje nastoji da ljude zavede i odvrati od njihovih stvarnih interesa i vrednosti, od strateških ciljeva kao što je članstvo u EU i NATO, dok se istovremeno promoviše partnerstvo bez suštine koje se odnosi na alternativu i zaštitu koju garantuje ‘bratska’ Rusija”, kaže Obradović.

On dodaje da je Ruski dom svojim aktivnostima “u prošlosti bio činilac meke moći, što je legitimno”.

“Širenje ratne propagande je nešto sasvim drugo i nedopustivo”, kaže on.

Obradović kaže da je jasno da je Ruski dom u službi ruske spoljne politike, što je nespojivo sa ruskom kulturom.

“Kakve veze spoljna politika jedne države i njen rat imaju sa književnošću, obrazovanjem i jezikom. Zašto bi se povlačila jednakost između jednog Lava Tolstoja (ruskog književnika iz 19. i početkom 20. veka, prim. aut.) i agresivne politike Vladimira Putina? Zašto bi ljubitelji ruske književnosti morali biti sledbenici najmračnijih ideja u 21. veku”, ističe on.

Kada je reč o učešću desničarskih grupa na događajima u Ruskom domu, Obradović smatra da one na taj način dobijaju legitimitet među svojim članovima, sledbenicima i drugim organizacijama.

Obradović takođe smatra da bi dezinformacije i uticaj koji se širi ruskim kanalima u Srbiji trebalo tretirati kao bezbednosnu pretnju.

RSE je u više navrata izveštavao o tome kako se u Srbiji šire dezinformacije preko ruskih Telegram kanala i opravdava invaziju na Ukrajinu.

izvor: https://autonomija.info/podrska-ruskoj-invaziji-pod-plastom-kulture-u-ruskom-domu-u-beogradu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Teretni voz iskočio iz šina kod Sombora, uzrok najverovatnije loše stanje pruge

Teretni voz koji je dolazio iz pravca Novog Sada ka Somboru, iskočio je iz koloseka sinoć oko 22 časa

Published

on

By

Kako javlja portal Soinfo, nezgoda se dogodila pred železničkom stanicom u Somboru. Voz se kretao iz pravca Bogojeva. 

Iskakanje je najverovatnije posledica lošeg stanja pruge. Soinfo.rs piše da su pragovi propali, što je prouzrokovalo razilaženje šina. 

Kompoziciju od petnaestak vagona činile su isključivo cisterne sa prirodnim gasom. Nema oštećenih vagona, ni opasnosti od curenja. 

Pružni prelaz na Gakovačkom putu će biti zatvoren do daljeg. Saobraćaj se preusmerava na Subotički i Bezdanski put. Oporavak ovog dela pruge uslediće narednih dana, obzirom da se ekipa zadužena za intervencije raspoređuje iz Beograda. 

Teretni saobraćaj sa pravca Novi Sad – Subotica preusmeren je na somborski deo pruge pre pola godine, po početku izgradnje međunarodne deonice koja spaja Beograd i Budimpeštu. Završetak tih radova najavljen je za kraj 2024. godine. Do tada će teretne kompozicije saobraćati preko Sombora i Bogojeva. 

Soinfo.rs

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/318312/FOTO-Teretni-voz-iskocio-iz-sina-kod-Sombora-uzrok-najverovatnije-lose-stanje-pruge.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Stejt department povodom sporazuma Srbije i Rusije: Korak u pogrešnom smeru

SAD smatraju da ni jedna zemlja ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok ona nastavlja svoju agresiju na Ukrajinu, saopštio je američki Stejt department

Published

on

By

Stejt department je to saopštio povodom odluke Ministarstva spoljnih poslova Srbije da sa ruskim ministarstvom potpiše plan konsultacija za naredne dve godine.

Dokument su prošle nedelje, tokom Generalne skupštine UN u Njujorku, potpisali srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, podseća Glas Amerike (VOA).

Selaković je kazao da je u pitanju tehnički dokument koji se potpisuje od 1996. godine i da sadrži navode u vezi sa Kosovom i spoljnom politikom, a da u njemu nema elemenata bezbednosne politike.

Portparol Stejt departmenta je, u odgovoru na zahtev Glasa Amerike za komentar, rekao sinoć da je “vest o sporazumu iznenađujuća i u potpunoj suprotnosti s drugim konstruktivnim sastancima koji su vođeni sa zvaničnicima Srbije u Njujorku”.

U reagovanju nije precizirano o kojim sastancima je reč. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku je, između ostalih, razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejkom Salivenom i podsekretarkom za politička pitanja Viktorijom Nuland.

Dalje svrstavanje uz Rusiju je korak u pogrešnom smeru i u suprotnosti je sa izraženim evropskim aspiracijama Srbije… Srbija bi trebalo da ubrza korake da napreduje na evropskom putu, uključujući diversifikaciju energetskih izvora da bi smanjila energetsku zavisnost od Rusije i usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom”, naglasio je neimenovni portparol Stejt departmenta.

Iz Stejt departmenta je poručeno da SAD “nastavljaju da snažno podržavaju cilj Srbije da postane članica EU”.

“Jasno je da Rusija ne podržava pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i samo pokušava da izazove podele u regionu. Budućnost Zapadnog Balkana je nedvosmisleno u EU; proširenje promoviše dugoročni mir, stabilnost i prosperitet širom regiona“, zaključuje se u reagovanju. 

FoNet

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/318330/Stejt-department-povodom-sporazuma-Srbije-i-Rusije-Korak-u-pogresnom-smeru.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nacionalne manjine na popisu u Srbiji – borba za budućnost Vojvodine

Nacionalne manjine u Srbiji su organizovane kroz 23 nacionalna veća od kojih samo njih šest ima sedište izvan Vojvodine

Published

on

By

Zbog pandemije i izbora popis stanovništva u Srbiji je viša puta pomjeran i konačno će se sprovesti u oktobru ove godine. Odgađanja su dala dodatno vrijeme nacionalnim manjinama da unaprijede svoju koordinaciju kroz vijeća i poboljšanje unutrašnje organizacije. Međutim, pozitivnu atmosferu je poremetila kampanja za izbore za nacionalna vijeća koji su u novembru.

Prema neslužbenim procjenama, u Srbiji živi između jednog i 1,3 miliona pripadnika nacionalnih manjina ili oko 13 posto ukupnog stanovništva.

Nacionalne manjine u Srbiji su organizovane kroz 23 nacionalna vijeća od kojih samo njih šest ima sjedište izvan Vojvodine, što na najbolji način odražava heterogenost stanovništva ovog dijela zemlje.

Nacionalna vijeća su ranije na popisima imala pasivnu ulogu, ali na ovom popisu su se izborila da budu sastavni dio procesa pripreme i realizacije popisa.

Negativna demografija Hrvata u Vojvodini

Hrvati su jedan od autohtonih naroda u Vojvodini koji i dalje trpi negativne posljedice sukoba iz 90-tih godina što se odražava i kroz vrlo negativnu demografsku strukturu zajednice.

„Zajednica Hrvata u Republici Srbiji i dalje se suočava sa brojnim izazovima koji usložnjavaju njezin položaj, a tu najprije svakako mislimo na isključenost iz procesa donošenja odluka, nevoljnost državnih organa za adekvatnijim i sustavnijim uključivanjem Hrvata, potpunu podzastupljenost u organima javne uprave, te visoki stupanj netolerancije spram Hrvata i izloženost raznim vidovima diskriminacije“, izjavio je Darko Baštovanović, međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Podsjetio je da je popis jedan od najvažnijih društvenih procesa od kojeg zavisi i ostvarivanje prava nacionalnih manjina, izbora, autonomije i finansiranja.

„Popis izravno utječe i hrvatsku nacionalnu manjinu koja se kao ranjena manjinska zajednica suočava s negativnim demografskim trendovima, možemo sa sigurnošću reći i jednim od najnegativnijih kada su u pitanju manjinske zajednice u Srbiji, jer se radi o manjini koja spada među najstarije zajednice. Ukoliko se k tomu pridoda i negativan sentiment spram Hrvata i procesi asimilacije, te uplitanje državnih institucija u identitetska pitanja, onda je jasno kako postoji ozbiljan problem samog elementarnog opstanka jedne manjine. No, Hrvatsko nacionalno vijeće poduzelo je niz aktivnosti kako bi se naši sunarodnjaci ohrabrili da se na predstojećem popisu jasno izjasne kao Hrvati i da su njihove institucije uz njih“, dodaje Baštovanović.

Ovaj primjer nije usamljen kada je u pitanju položaj i status manjina i donosa službenog Beograda prema njihovom identitetu. Sa druge strane, iz Bunjevačkog nacionalnog savjeta ističu uspjehe u afirmaciji njihovog identiteta i saradnju sa državnim institucijama.

„Bunjevačka nacionalna manjina u Srbiji uživa sva prava, kao i ostale nacionalne manjine. Konačno, to je postignuto kada je bunjevački postao jezik i proglašen za službeni u Subotici. Ipak, ostaci prošlosti (naredba iz 1945. godine da se svi Bunjevci moraju izjašnjavati kao Hrvati koja je trajala do devedesetih godina), dugačak period nemogućnosti izjašnjavanja pod svojim imenom ostavila je duboki trag. Potrebno je još mnogo rada Nacionalnog savjeta Bunjevaca, saradnje sa lokalnim, pokrajinskim i republičkim vlastima da bi se nivo manjinskih i ljudskih prava za Bunjevce podigao na nivo koji bi bio u potpunosti zadovoljavajuć“, kaže član Bunjevačkog nacionalnog savjeta.

Oni očekuju isti ili povećani broj građana koji se izjašnjavaju kao Bunjevci.

„Optimizam gradimo pre svega na činjenici da je u poslednjih desetak godina urađeno puno na polju proklamovanja bunjevačkog identiteta, a sa druge strane što je popis elektronski, i smanjena je mogućnost manipulisanja dobijenim podacima. Ipak, postoji bojazan od ucena i pritisaka na bunjevačko stanovništvo da se moraju izjasniti prema naredbi, odnosno kao Hrvati. Ucenjuje se sa mogućnošću dobijanjem hrvatskog pasoša, stipendijama za učenike i studente, dobrosusedskih odnosa pa čak i u okviru istih porodica, gde se nacionalni identitet doživljava različito, jedni su Bunjevci, drugi Hrvati, a tenzija između njih je velika“, dodaju iz Bunjevačkog nacionalnog savjeta

Zajednički problemi opterećuju REA zajednicu

Statistički podaci o pripadnicima romske nacionalne manjine i, njima srodnih, Egipćana i Aškalija su vrlo oprečni zbog niskog stepena izjašnjavanja na popisima u poređenju sa stvarnim brojem pripadnika. Pojedine nevladine organizacije su radile istraživanja i smatraju da pripadnika REA (Romi, Egipćani i Aškalije) zajednice u Srbiji ima oko 500.000.

„Problemi pripadnika egipatske zajednice su godinama isti, jer ne postoji dovoljna svijest o važnosti čuvanja identiteta, kulture, tradicije. Krivca za to vidimo u životnom standardu, teškom ekonomskom položaju naše zajednice, u obrazovanju, informiranosti i nedovoljnoj zainteresovanosti. Činimo sve što je u našoj moći da stignemo kod svakog našeg sunarodnika i objasnimo važnost popisa i izjašnjavanja o svom nacionalnom identitetu“, kaže predsjednik Nacionalnog savjeta Egipćana u Srbiji Emin Zejnulahu.

U Srbiji, prema podacima upisanih u poseban birački spisak, ima oko 4.200 Egipćana, a na popisu iz 2011. godine pripadnika ove nacionalne manjine bilo je oko 1.800. Prema saznanjima Nacionalnog savjeta Egipćana broj Egipćana u Vojvodini je preko 3.500, a u cijeloj Srbiji preko 10.000 pripadnika.

„Ovim putem pozivam sve svoje sunarodnike da se izjasne bez straha i sa ponosom jer gdje ćemo se roditi i u kojoj porodici – nismo birali, to nam je Bog izabrao. Jako je važno da aktivno učestvuju u popisu stanovništva i savetuju jedne druge, porodicu poznanike da se deklarišu kao Egipćani, jer samo sa brojem deklarisanih se menja politika prema našoj zajednici“, poručuje Zejnulahu.

Slično stanje je i kod srodne zajednice Aškalija, koje je u zadnjem popisu svrstana u ‘ostale’. Prema popisu iz 2011. godine, broj Aškalija u Vojvodini je oko 1.500 stanovnika. Prema terenskom istraživanju Nacionalnog savjeta Aškalija procjenjuje se da na teritoriji Vojvodine živi između 10.000 i 15.000 Aškalija, a u cijeloj Srbije oko 20.000.

„Veoma je teško reći da su prava Aškalija, koja im garantuje Ustav i zakoni Republike Srbije, u potpunosti ostvarena, prvenstveno iz razloga jer smo svesni da je to proces i da na tom putu treba puno toga rešiti. Napravljan je ogroman korak priznavanjem i formiranjem Nacionalnog saveta Aškalija, međutim Aškalije, kao nacionalna zajednica još uvek nemaju obrazovanje na svom maternjem jeziku, nemaju sredstva informisanja, niti svoj kulturni i medijski sadržaj, ogroman je procenat nezaposlenosti, a vrlo često smo svedoci diskriminacije i stigmatizacije Aškalija, posebno među decom i mladima. Zato je možda ovo dobra prilika da se pripadnici Aškalija odazovu predstojećem popisu stanovništva i izborima za Nacionalne savete manjinskih zajednica i time daju podršku na putu ostvarivanja svojih prava“, kaže Muhamed Behrami iz Nacionalnog savjeta Aškalija.

Sve više Rusa

Rusini su narod čiji se identitet prelijeva između Rusa i Ukrajinaca.

“Značaj ovog popisa u 2022. godini se ogleda u posebnom interesu svake nacionalne manjine, zajednice u smislu planiranja i razvoja, jer se dešava svakih deset godina, a već sada smo svedoci neočekivanih geopolitičkih događaja koji će svakako imati uticaja na sve žitelje Republike Srbije – što znači, do 2032. godine ćemo imati podatke o brojnom stanju i sastavu stanovništva koji će biti jedini relevantni na svim nivoima i procesima odlučivanja”, kaže Borislav Sakač, predsjednik Nacionalnog savjeta Rusina.

Njihova poruka za ovaj popis je ‘ostani i budi to što jesi’.

„Iza nas stoji viševekovna tradicija i egzistencija na ovim prostorima, što nam govori o tome da naša istrajnost i upornost daje perspektivu za daljnji opstanak, ostanak i napredak na ovim prostorima, i pored svih prepreka, nedaća i otežavajućih okolnosti koji se svakako odražavaju kroz demografski faktor. Nasleđe koje su nam ostavili, obezbedili naši preci, su od neprocenjive vrednosti, te je to jedna od najvažnijih obaveza i presudan zadatak za nove generacije koje su već tu, prisutne i koje preuzimaju na sebe odgovornost kontinuiranog održavog razvoja u skladu sa usvojenom strategijom”, dodaje Sakač.

Rusi, uz RAE zajednicu, spadaju u nacionalne manjine koje povećavaju svoj broj, za razliku od Mađara koju su najbrojnija manjina.

„Rusi u Srbiji su funkcionalna nacionalna manjina čiji broj od popisa do popisa raste. Očekujemo da ovaj popis pokaže nešto manje od dvostrukog broja u odnosu na poslednji popis stanovništva, kako u Republici Srbiji, tako i na nivou AP Vojvodine. Veliki doprinos u ovome ima Nacionalni savet ruske nacionalne manjine, koji je za nešto manje od četiri godine rada, kroz osnivanje ruskih institucija u oblasti kulture, informisanja i sporta (Ruska biblioteka, Časopis Ruski arhiv, Sportsko šahovsko udruženje Rusa „Pavle Orlov“, Društvo za izdavačku djelatnost „Rodina“) dao pun podsticaj i ohrabrenje da se ljudi izjašnjavaju u korist i u ime svog nacionalnog indentiteta i da sprovode aktivnosti u dobijanju srpskog državljanstva, što je i uslov da pojedinac bude priznat kao nacionalna manjina“, kaže Milovan Ćurčić, predsjednik Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine sa sjedištem u Pančevu.

Ruska nacionalna manjina je dobro obrazovana i obavještena o svojim pravima i obavezama prema pozitivnom zakonodavstvu u Srbiji.

„Pripadnici ruskog korpusa stanovništva znaju da je popis zakonska obaveza i da brojnost donosi prednosti u obrazovanju, informisanju, kulturi i u drugim oblicima društvenog života. Zaključak je da kod ruske nacionalne manjine u AP Vojvodini, očekujemo odsustvo svake dileme i straha od davanja relevantnih statističkih podataka“, poručuje Ćurčić.

(Al Jazeera)

izvor: https://autonomija.info/nacionalne-manjine-na-popisu-u-srbiji-borba-za-buducnost-vojvodine/

Continue Reading

Trending