Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Arapski investitori agrobiznis u Srbiji vode u gubitak, država neće da kaže da li joj plaćaju zakup njiva

Poljoprivredno preduzeće AD „Zobnatica“, koje je od 2014. godine u vlasništvu kompanije „Elit agro“ (Elite Agro LLC) iz Abu Dabija, u 2018. godini poslovalo je sa gubitkom od 1,9 milion evra (230.206.000 dinara), a nepoznato je kako je završilo 2019, jer nije blagovremeno dostavilo izveštaj o poslovanju za tu godinu. Finansijski izveštaj za 2019. nije predao ni „Al Ravafed Srbija“, u većinskom vlasništvu istoimene firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja gazduje državnim imanjem u Karađorđevu, a koja je od prošle godine takođe pod kapom arapske kompanije „Elit agro“. „Al Ravafed“ je, kao i „Zobnatica“ u 2018. poslovao s gubitkom od oko dva miliona evra (247.897.000 dinara).

Published

on

Osim toga što su pretprošlu godinu završili s poslovnim gubitkom i što za 2019. za njih nema zvanično objavljenih finansijskih izveštaja, zajedničko „Zobnatici“ i Vojnoj ustanovi „Morović“ u Karađorđevu, odnosno arapskim kompanijama „Elit agro“ i „Al Ravafed“, jeste i to što se od početka njihovog poslovanja u Srbiji ne zna da li plaćaju zakup poljoprivrednog zemljišta koje im je država dala na dugogodišnje korišćenje.Država, to jest resorna ministarstva, opštine i AP Vojvodina, izbegavaju da nam odgovore na ta pitanja. Ni po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja VOICE nije dobio odgovor od opštine Bačka Topola u kojoj se nalazi dobar deo tih oranica, Ministarstvo poljoprivrede nije nam odgovorilo na novinarsko pitanje, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nam je poručio da proceduru o davanju državnih njiva u zakup sprovodi lokalna samouprava, a odluku o izdavanju donosi resorno ministarstvo, te nas je uputio na te adrese.

Pomenimo, po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u budžet Srbije i budžet Vojvodine sliva se po 30 odsto novca od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u vojvođanskim opštinama dok lokalnoj samoupravi na čijoj se teritoriji nalaze te oranice pripada 40 odsto prihoda. Imajući to u vidu, pitanja smo poslali onima koji su u državi nadležni i za te njive i za te pare.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nema uvid ni u jedan pojedinačan ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaključuje sa pravnim i fizičkim licima, tako da nemamo uvid ni u visinu sredstava koja su prihod budžeta AP Vojvodine od bilo kog zakupca, pa ni od zakupaca koje ste naveli u zahetvu za pristup informacijama od javnog interesa“, rečeno nam je u Pokrajini.

Ovo nije prvi put da VOICE ostaje bez odgovora kada je o poslovanju arapskih poljoprivrednih firmi u Srbiji reč. U nekoliko navrata ista pitanja uzalud smo slali lokalnim samoupravama od kojih arapski investitori zakupljuju državne oranice, Ministarstvu poljoprivrede, Vladi Srbije, kao i Ministarstvu odbrane, u čijoj je nadležnosti Vojna ustanova „Morović“.

Čuvena vojvođanska ergela „Zobnatica“ pala u ruke Šariću pa arapskim investitorima

Poslovanje „Zobnatice“, ali i drugih poljoprivrednih firmi kojima gazduju arapski investitori je velika nepoznanica od njihovog dolaska na vojvođanske oranice. Svojevremeno je Savet za borbu protiv korupcije, ukazujući na 24 sporne privatizacije čiju je istragu tražila Evropska unija, vladi Ivice Dačića dostavio i izveštaj o poljoprivrednom dobru i ergeli „Zobnatica“, uvrstivši je među sumnjive svojinske transformacije. U izveštaju je Savet naveo da je prvi put prodaja društvenog kapitala „Zobnatice“ oglašena 2008. godine. Ona tada nije realizovana a za narednu prodaju Agencija za privatizaciju je, kako navodi Savet za borbu protiv korupcije, bez objašnjenja predvidela da kupac bude hotelijer sa hotelom od četiri zvezdice. Cela “Zobnatica” otišla je za 1,8 milion evra iako je 2006. njena imovina procenjena na 11 miliona evra. Kupac 70 odsto društvenog kapitala AD ”Zobnatica” bio je konzorcijum pravnog i fizičkog lica Petrisa Hristoforosa iz Grčke i „Nju kompani” iz Beograda, čiji je ovlašćeni predstavnik bio – Hristoforos, a osnivač firme “Nju kompani” bila je of-šor kompanija iz Liberije. Mali akcionari tada su tvrdili da je “Zobnatica” kupljena prljavim novcem nedavno osuđenog Darka Šarića.

Nakon šest godina “Zobnatica” je opet bila na prodaju ali – podsetimo – nije išla u paketu vojvođanskih poljoprivrednih preduzeća spremljenog za kupce iz Ujedinjenih Arapskih Emirata shodno međudržavnom sporazumu koji je Vlada Srbije potpisala sa arapskim kompanijama. U tom paketu su bila preduzeća poput “Jadrana” iz Nove Gajdobre, “Bačke” iz Sivca, “Mladog borca” iz Sonte, kao i Vojne ustanove “Morović”. “Zobnaticu” je 2014. kupilo novoosnovano preduzeće Jugo elit agro (Yugo Elite Agro), iza kojeg stoji Elit agro iz Abu Dabija. Ako izuzmemo 2017. godinu u kojoj je AD “Zobnatica” poslovala s dobitkom od 12.479.000 dinara, sve ostale godine nakon prelaska u arapske ruke donosile su joj gubitak.

APR: Nije poznato zašto nisu dostavljeni finansijski izveštaji

Agenciji za privredne registre nije poznato zašto privredna društva AD „Zobnatica“ i Jugo elit agro nisu podnela redovne godišnje finansijske izveštaje za 2019. godinu do zakonom propisanog roka 4. avgusta, rečeno nam je u APR-u.

U Agenciji podsećaju na to da je rok za predaju izveštaja ove godine izuzetno pomeren sa 30. juna, u skladu sa Uredbom o pomeranju rokova za održavanje redovne sednice skupštine privrednog društva i dostavljanje godišnjih i konsolidovanih finansijskih izveštaja privrednih društava, zadruga, drugih pravnih lica i preduzetnika, zbog bolesti kovid 19.

“Međutim, Zakonom o računovodstvu je propisano da obveznici svoje redovne godišnje finansijske izveštaje mogu dostaviti najkasnije do 31. 12. 2020. uz plaćanje naknade uvećane po osnovu neblagovremenog dostavljanja”, objašnjavaju u APR-u.

Jedan od prvih poteza arapskih investitora po dolasku u „Zobnaticu“ bio je rasprodaja svinja i zatvaranje farme koja je u okviru agroturističkog kompleksa postojala decenijama i godišnje isporučivala 11.000 tovljenika. Umesto toga, na oko stotinu hektara zasađene su borovnice. Kako se navodi na sajtu „Zobnatice“, koji je samo na engleskom jeziku i ne daje mnogo informacija o vlasniku i poslovanju, trenutno se borovnica gaji na oko 250 hektara. Kako smo se uverili obilazeći ovo imanje, nedavno je završena berba, a prema rečima radnika s kojima smo razgovarali, uglavnom je roba otišla u izvoz. Očigledno, ulaganja u zasade borovnica bila su velika jer su gotovo sve parcele pokrivene protivgradnim mrežama, sistemima za navodnjavanje, a kako zemljište u Vojvodini nije pogodno za uzgoj ovog voća, i ono je menjano, to jest nasipano je odgovarajuće. Na imanju su izgrađene i hladnjače, to jest skladišni kapaciteti, a ima i sadnica spremnih za nove zasade. Ipak, ova plantaža ne daje sliku imanja o kojem se jako vodi računa i u kojem se primenjuju sve potrebne mere jer je dobar deo parcela zakorovljen i neuredan.

AD „Zobnatica“, kako se može videti u dokumentma državnih tela i agencija, obavlja poljoprivrednu delatnost na površini od 1.621 hektara, od čega je svega 114 hektara u vlasništvu a sve ostalo uzima u zakup. To se ne podudara u potpunosti sa podacima iz godišnjeg programu o uređenju i izdavanju u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za 2019. u opštini Bačka Topola. Naime, u programu se navodi da je AD „Zobnatica“ u Bačkoj Topoli u dugogodišnji zakup na 15 ili 20 godina dobila 1.141 hektar državnih oranica. Uglavnom je te njive dobijala po osnovu prava prečeg zakupa jer na njima odranije postoji infrastruktura, odnosno sistemi za navodnjavanje. Bačka Topola je „Zobnatici“ njive izdala po cenama koje se kreću od 212 do 265 evra po hektaru, a ukupno bi za to dobila oko 120.000 evra, pod uslovom da ovo preduzeće plaća zakup 15 ili 20 godina. Sve parcele date u arendu AD „Zobnatici“ u opštini Bačka Topola su u katastarskoj opštini Mali Beograd. Kako se može videti u godišnjem planu za izdavanje državnog zemljišta, u Malom Beogradu pod voćnjacima se vodi tek 0,1 hektar. Ukupno se u celoj Bačkoj Topoli pod voćnjacima podignutim na državnoj zemlji vodi samo 5,5 hektara, pa i tu dolazi do neslaganja i nelogičnosti – ne može se na osnovu dostupnih podataka utvrditi stvarno vlasništvo AD „Zobnatice“ nad poljoprivrednim zemljištem. Da stvar bude zamršenija, prema podacima iz katastra u koje je VOICE imao uvid preduzeće „Jugo elit agro“, odnosno „Elit agro“ u Srbiji u vlasništvu nema nijedan hektar poljoprivrednog zemljišta. A „Zobnatica“, za koju državne agencije poput Agencije za zaštitu konkurencije, kažu da poseduje 114 hektara posluje u sastavu „Jugo elita“.

U preduzeću AD „Zobnatica“ nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanja niti da razjasnimo nepoznanice oko vlasništva nad zemljištem, zakupa i plaćanja zakupa – oglušili su se o naš upit.

Arapski agrobiznis u Srbiji vodi se na jednog čoveka

Prošle godine Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije odobrila je kompaniji „Elit agro“ koncentraciju i saopšteno je da je ona preuzela „Al Ravafed holding“, pa samim tim i preduzeće „Al Ravafed Srbija“. „Al Ravafed Srbija“ je zajedničko preduzeće „Al Ravafed internešenl investmenta“ (Al Rawafed International Investment) (80 odsto) i Republike Srbije (20 odsto). Pod njegovom su kapom VU „Morović“, „Bačka“ iz Sivca, „Jadran“ iz Nove Gajdobre, te dobra u Baču i Sonti.

Iako je Komisija za zaštitu konkurencije odobrila ovu koncentraciju u martu 2019, u Agenciji za privredne registre nije registrovana promena vlasništva, to jest ne vidi se da je „Elit agro“ preuzeo „Al Ravafed“. I dalje se među privrednim društvima može naći „Al Ravafed Srbija“ u kojem vlasničke udele imaju arapski „Al Ravafed internešenl investment“ i Republika Srbija.
U januaru ove godine „Jugo elit agro“ podneo je APR-u zahtev, to jest odluku o promeni sedišta ali mu to nije odobreno. Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno da je priložena neuredna odluka o promeni sedišta društva – nedostaju imena i funkcije onih koji u ime stranog pravnog lica Elit agro potpisuju tu odluku. U slučaju „Al Ravafeda“, APR je lane dozvolio promenu adrese, članova nadzornog odbora i ostalih zastupnika.

Elem, jedan čovek, Saeed Humaid Salem Bin Bader Al Suwaidi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, direktor je AD „Zobnatica“ i firmi „Al Ravafed Srbija“ i „Jugo elit agro“. Pomenimo, u Srbiji osim ovih arapskih kompanija u poljoprivredi posluje samo još jedna – „Al Dahra“, tako da Al Suwaidi u najvećem delu vodi arapski agrobiznis u našoj zemlji.

U poljoprivrednoj branši, međutim, ovo ime nije jako poznato. Al Suwaidi se nije pojavljivao u javnosti, ako izuzmemo učešće na biznis forumu na Kopaoniku 2016. godine, kada je najavio zaokret u poslovnoj politici AD „Zobnatica“ u smislu orijentacije ka gajenju povrća i voća i revitalizacije ergele konja i hotelijerske delatnosti.

Međutim, sudeći po onome što smo videli prilikom prošlonedeljnog obilaska ovog kompleksa, poznata zobnatička ergela nije procvetala od dolaska Arapa. Od preko 200 grla, čuli smo od zaposlenih, sada ih je sedamdesetak, a sedam-osam konja koji su bili napolju nisu izgledali reprezentativno.

Slađana Gluščević i Miloš Katić (VOICE)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Mogu li roboti da preuzmu poslove ljudima zbog pandemije?

Proglašenje pandemije početkom 2020. dovelo je do povećane automatizacije što je bio odgovor na brzu promenu uslova na tržištu rada.

Published

on

By

foto: Taipei, decembar 2011.

Od brze hrane do poljoprivrede, COVID-19 je ubrzao prisutnost radnika robota u čitavom spektru industrija. 

Proglašenje pandemije početkom 2020. dovelo je do povećane automatizacije što je bio odgovor na brzu promjenu uslova na tržištu rada. Čišćenje podova i dezinfekcija mikroba prepuštena je robotima u bolnicama i supermarketima. Dok su neke kompanije čak otkrile da je za posao bolje ako se potencira rad robota jer on isključuje kontakt među ljudima u uslovima gdje se traži fizička distanca. Tako je američki lanac brze hrane White Castle uveo robote za pečenje hamburgera i krompirića kako bi kreirao “prostor za smanjeni kontakt ljudi s hranom tokom pripreme”.

Iako je automatizacija već dugo u trendu, pandemija, ali i trgovinski ratovi i uska grla u lancima snabdijevanja – doveli su do visokih troškova kompanija zbog nepredviđenih poremećaja u proizvodnji.

Pandemija i s njom povezan nedostatak radne snage ubrzao je uvođenje umjetne inteligencije, robotike i drugih oblika automatizacije na tržište rada.

Automatizacija ubrzana pandemijom

Svjetski ekonomski forum je iznio podatke prošle jeseni da 50 posto poslodavaca planira da poveća automatizaciju u svojim kompanijama. Prema izvještaju Budućnost poslova 2020. Svjetskog ekonomskog foruma predviđa se da do 2025. godine 85 miliona poslova može preći sa ljudi na mašine.

Autoindustrija je dominirala u automatizaciji i korištenju industrijskih robota u proizvodnji, ali sve više drugih grana industrije kupuje manje, mobilne robote. Najveći procenat rasta u nabavci robota dolazi iz industrije hrane i maloprodaje – što je odraz naglog rasta kupovine preko interneta tokom posljednje godine.

Trend automatizacije pogađa gotovo sve sektore od manufacture, distribucije, transporta, prodaje, restorana i mnogo drugih personalnih i vladinih servisa.

Aerodromi koriste pokretne robote da dezinfikuju prostorije – posao koji su isprva radili domari obučeni u zaštitna odjela.

Kompanija Proctor & Gamble proizvođač deterdženata, pelena, toalet papira i ostalih higijenskih potrepština otkrila je da je strateško raspoređivanje robota na proizvodnim trakama omogućilo zadržavanje više radnika na poslu kao i veću proizvodnju robe uz pridržavanje mjera socijalne distance, pisao je u maju Los Angeles Times.

“COVID je samo naglasio da se nešto od ovoga može ubrzati zbog potencijalnih poremećaja u biznisu na koja treba biti spreman”, rekao je Mark Lewandowski, direktor za inovacije u robotici kompanije Proctor & Gamble.

Narudžbine za robote u Sjevernoj Americi, uglavnom u SAD-u, porasle su za 20 posto u prvom tromjesečju u poređenju s godinom ranije i za 16 posto u odnosu na isto tromjesečno razdoblje 2019., znatno prije pandemije, navodi Asocijacija za naprednu automatizaciju (Assn. for Advancing Automation).

Gotovo 10.000 robota naručeno je u prošlogodišnjem četvrtom tromjesečju, što je drugo najbolje tromjesečje ikada, pokazuju statistike.

Suočene sa manjkom radne snage i višim troškovima rada kompanije počinju da uvode automatizaciju u sektor uslužnih poslova koje su ekonomisti nekada smatrali sigurnim pretpostavljajući da mašine ne mogu da pruže ljudski kontakt koji se vjeruje da žele mušterije.

“Ljudi obično kažu da žele interakciju s drugim ljudima, ali COVID-19 je to promijenio”, rekao je za BBC Martin Ford, futurista koji je pisao o tome kako će roboti biti integrisani u ekonomiju u budućim decenijama.

“COVID-19 je promijenio preference mušterija i otvorio nove prilike za automatizaciju.”

Pomjeranja na tržištu rada

Prošla iskustva ukazuju da talasi automatizacije donose i stvaranje više radnih mjesta nego što odnose, ali da takođe disproporcionalno brišu jednostavnije poslove od kojih zavise radnici s manjim primanjima, piše agencija Associated Press (AP).

Međutim, tokom naredne decenije ili nešto više, opšti uticaj umjetne inteligencije i robotike na tržište rada će biti značajno, a u nekim određenim područjima tehnologije mogu dovesti do dramatičnih promjena u narednim godinama. Mnogi radnici će se uskoro suočiti sa realnošću prodora tehnologije automatizacije koje neće biti ograničeno na često slabo plaćena i manje poželjna zanimanja u kojima trenutno vlada nedostatak radnika. Zaista, mnoga radna mjesta koja poslodavci popunjavaju mogu se pokazati vrlo otporna na automatizaciju, piše britanski list The Guardian. Istovremeno, bolje plaćene pozicije koje radnici definitivno žele da zadrže biće u vidokrugu, jer umjetna inteligencija i robotika nastavljaju svoj nemilosrdni napredak.

Poslodavci su nestrpljivi da uvedu više mašina u poslovna okruženja. Istraživanje iz 2020. Svjetskog ekonomskog foruma otkrilo je da 43 posto kompanija planira da smanji radnu snagu zbog novih tehnologija.

Najbrži rast se očekuje u mašinama koje čiste podove supermarketa, bolnica, skladišta, prema navodima Međunarodne federacije za robotiku. Očekuje se porast robota koji kupcima pružaju informacije ili isporučuju narudžbe u hotelima, dok su restorani mjesta gdje su roboti postali najvidljiviji.

Nisu u pitanju samo roboti – takođe su u porastu softver i usluge koje pokreće umjetna inteligencija.

‘Porez na robote’ i očuvanje radnih mjesta za ljude

Distopijska priča da tehnologija stvara nezaposlenost nije uvijek tačna, kako napominju ekonomisti. Iako naprednije mašine zamijene neke poslove, one takođe kreiraju druge – bilo povećanjem prodaje kroz niže cijene (ako se prodaje više, potrebno je više radnika u proizvodnji) ili omogućavanjem radnicima da rade nove i složenije zadatke.

Studija Instituta za umjetnu inteligenciju usmjerenu na čovjeka sa Univerziteta Stanford iz 2020. bavila se uticajem umjetne inteligencije i robotike na sektore proizvodnje, bankarstva i staračkih domova. Istraživač Yong Suk Lee otkrio je da, iako je tehnologija u početku zamijenila ljudske radnike, na kraju su bila otvorena radna mjesta, prenosi, NBC News.

Ipak, podaci ekonomista teško da će spriječiti širenje straha od pametnih mašina koje će zamijeniti ljude, naročito s napredkom umjetne inteligencije i robotike. Ono što se očekuje jeste više poziva zakonodavcima da razmotre ideje kao što je “poreza na robote” kako bi odnos ljudi i mašina na tržištu rada bio ravnopravniji.

Suosnivač Microsofta Bill Gates 2017. godine je iznio ideju o “porezu na robote”.

Porez na kupovinu robota plaćale bi korporacije, a porez od prihoda mogao bi da se upotrijebi za pomoć radnicima kroz programe prekvalifikacije ili čak direktne naknade. Ovakve politike pomogle bi radnicima da lakše krstare automatizovanim tržištem rada.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

TOTALNI HAOS U AUSTRIJI! Kurc izlazi iz politike, premijer Šalenberg daje ostavku. Socijaldemokrate ubedljivo prve u biračkom telu.

Published

on

By

Austrijski kancelar Šalenberg podneo je ostavku posle nešto manje od dva meseca od imenovanja


Ovo je saopštio političar konzervativne OVP nakon što je njegov prethodnik Kurc najavio povlačenje kao lider stranke OVP.

Šalenberg je da će ostati na toj funkciji sve dok njegova stranka ne dogovori novog lidera nakon odlaska Sebastijana Kurca.

Aleksander Šalenberg

Samo nekoliko sati ranije, Šalenbergov prethodnik i lider Narodne partije, Sebastijan Kurc, rekao je da napušta politiku i da će u petak zvanično otići sa mesta predsednika stranke.

U saopštenju od četvrtka, Šalenberg je rekao da veruje “da bi obe funkcije – šefa vlade i lidera austrijske stranke sa najviše glasova – uskoro ponovo trebalo da bude na istom mestu”.

– Zbog toga stavljam na raspolaganje svoju funkciju kancelara čim se unutar stranke postavi relevantan kurs  dodao je on.

Šalenberg je stupio na mesto kancelara nakon što je Kurc napustio funkciju zbog optužbi za korupciju u oktobru. Mnogi su očekivali da će se Kurc vratiti, ali je on danas najavio potpuno povlačenje iz politike, ističući da taj potez nije priznanje krivice, već lična odluka.

Najnovije analize javnog mnjenja ukazuju na strmoglavi pad narodnjak, i porast socijaldemokrata, koji su već 4% ispred, nekada, neprikosnovenih narodnjaka.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Oljača: U subotu protesti u najmanje 30 gradova, imamo i broj za pravnu pomoć

Apel policiji da čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu

Published

on

By

Ekološki protesti i blokade saobraćajnica biće organizovani u subotu u 14 časova u najmanje 30 gradova i naselja širom Srbije, izjavio je u sredu uveče jedan od organizatora Marko Oljača, koji je FoNetu najavio da će konačan spisak biti utvrđen u petak ili u subotu pre podne.

Kako je precizirao, aktivisti su potvrdili da će proteste i blokade organizovati Novi Pazar, Nova Varoš, Kikinda, Novi Sad, Požega, Niš, Beograd, Veliko Gradište, Loznica, Smederevo, Užice, Prijepolje, Požarevac, Sremska Mitrovica, Toplica, Boljevac, Valjevo, Gornji Milanovac, Jagodina, Lazarevac, Kostolac, Leskovac, Subotica, Kraljevo, Šabac, Kula i Kragujevac.

Predviđena je i blokada Zrenjaninskog puta i Ibarske magistrale na tri mesta, dodao je Oljača i naglasio da su organizatori najavili miran protest, uz apel policiji da tokom blokada „čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu, kada policija nije intervenisala“.

Prema njegovim rečima, učesnici protesta imaće u subotu na raspolaganju broj za pravnu pomoć, jer se do sada prijavilo 15 advokatskih kancelarija širom Srbije spremnih da ponude svoje usluge.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije u toku dana da policija neće da reaguje na protestima zakazanim za u subotu i da će pustiti učesnike da rade šta hoće, sve dok ne ugrožavaju živote, imovinu građana i institucije.

Grafiti po trotoarima i fasadama u Novom Sadu pozivaju na blokadu Mosta slobode

Fasade zgrada i trotoari u Novom Sadu osvanuli su jutros ispisani grafitima koji pozivaju na blokadu Mosta slobode, u subotu, 4. decembra, zbog Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta.

Poruke „Svi na ulice 4. 12. 14h Most slobode“ i „Rio Tinto marš iz Srbije“ nisu potpisane, te je nepoznat autor grafita.

U Novom Sadu će se protest u subotu održati pod parolom „Novi Sad uStaje protiv nepravde“.

MUP objavio broj za građane da prijave blokadu puteva i nasilje tokom protesta

Građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilja usled blokade puteva, od danas to mogu prijaviti MUP-u.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da građani Srbije koji se suoče sa ovakvom vrstom problema mogu na jednostavan i brz način obavestiti policiju o kršenju zakona, počiniocima ili registracijama vozila koja se koriste za sprečavanje normalnog funkcionisanja saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom podseća i napominje da blokada puteva i ometanje građana predstavlja kršenje zakona i ustavom zajemčenog prava slobode kretanja.

Uvođenje ovog broj najavio je ministar policije Aleksandar Vulin kada je rekao da policija na zakazanim protestima protiv Rio Tinta, Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu neće koristiti silu. Prethodno je rekao da hoće.

Vukašin Obradović: Uvođenje broja telefona za prijavu blokada – zastrašivanje demonstranata

Uvođenje broja telefona MUP-a za prijavu ljudi zbog blokade puteva treba da zastraši demonstrante i da ih izazove na radikalne ispade, izjavio je danas novinar Vukašin Obradović.

Obradović je za televiziju N1 ocenio i da je to „uterivanje straha svima koji će se odlučiti za protest u subotu“, 4. decembra.

On je kazao da građani ne treba da budu uključeni u sankcionisanje drugih građana, niti da treba da rade policijski posao.

Obradović smatra i da se time demonstranti izazivaju „na neke radikalne ispade“ koji bi, kako je ukazao, kasnije u režimskim medijima poslužili za propagandu protiv onih koji se bore za ekologiju.

Građanski preokret: Blokade puteva su legitimne

Građanski preokret pozvao je danas građane da se priključe protestima zakazanim za subotu, 4. decembra, i ocenio da građanska neposlušnost u vidu blokade puteva možda jeste kršenje nekih zakona ali da ima za cilj da ukaže na velike nepravde i propuste u primeni drugih zakona.

„To je i efikasan način pritiska na vlast koja ignoriše sve druge institucionalne i vaninstitucionalne pokušaje da se mnoge nepravde i propusti u društvu isprave. Blokade puteva će biti mirno iskazivanje građanske neposlušnosti“, navela je ta organizacija.

U saopštenju je upućen poziv policiji da ne primenjuje silu prema okupljenim građanima, već da ih zaštiti od eventualnog napada huligana, poput onih u Šapcu i Zrenjaninu.

Jovanović Ćuta: U subotu 4. decembra mnogo veće blokade puteva

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da će u subotu, 4. decembra, blokada puteva biti veća od one 27. novembra.

„Biće mnogo veća blokada ove subote. Građani su se već organizovali sami po svojim mestima“, rekao je on.

Naveo je da ne postoji „neko“ ko će upravljati tim blokadama.

Prema njegovim rečima, biće ljudi koji će ići kolima, ali ima i onih koji nemaju kola, pa će oni doći peške.

„Sad, sve zavisi da li će on (predsednik Srbije Aleksandar Vučić) poslati batinaše. Oni koji ne idu kolima će verovatno ići na Gazelu“, rekao je Jovanović.

Tepić: Svi građani da u subotu zovu broj MUP-a

Potpredsednica SSP Marinika Tepić pozvala je građane da u subotu svi pozovu broj MUP-a koji je otvoren kako bi građani prijavili blokadu puteva i saobraćaja.

Kako je rekla, građani treba da zovu kako bi se policiji prijavila „policija i njihova parapolicija“.

„U subotu svi pozivajmo ovaj broj MUP i prijavimo policiji policiju i njihovu parapoliciju, ukoliko nam blokira put i onemogući da slobodno iskažemo mišljenje i protest kroz građansku neposlušnost!!0800104103!“, napisala je na Tviteru Tepić.

Ona je na svom nalogu okačila i obaveštenje MUP u kojem se navodi da se otvara poseban broj na koji građani mogu da prijave ograničenje slobode kretanja ili ukoliko dožive neki vid nasilja usled blokade puteva.

Protest protiv Zakona o referendumu, Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta najavljen je za subotu, 4. decembar u 14h.

(Autonomija, FoNet, Beta, N1)

izvor: https://www.autonomija.info/oljaca-u-subotu-protesti-u-najmanje-30-gradova-imamo-i-broj-za-pravnu-pomoc.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sandra Benčić: Kako nas nije sramota da negiramo genocid u BIH

Published

on

By

U Hrvatskoj još uvijek tragamo za više od 1.800 nestalih osoba u Domovinskom ratu, i smatramo to apsolutno jednim od prioriteta vanjske i unutarnje politike Hrvatske, i nedavno smo to i istakli. Međutim, naš odnos u drugim zemljama, pod istim ratnim okolnostima, je suprotan, čak suprotan osnovnim idejama humanitarnog prava ali i međunarodne solidarnosti.

Ovo je u hrvatskom saboru u četvrtak kritikovala zastupnica opozicionog bloka Možemo Sandra Benčić, nakon što je Hrvatska demokratska zajednica u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH) podržala zaključak kojim se osporava zakon o zabrani negiranja utvrđenih ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca u toj zemlji.

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak, delegati iz HDZ-a BiH, Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara, glasali su za zaključak Kluba srpskog naroda u kojem se traži da se poništi odluka bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja utvrđenih ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca.

Nije bilo potrebne entitetske većine da bi zaključak u konačnici bio i usvojen, no ta je tačka izazvala val kritika ne samo u Bosni i Hercegovini već i u susjednoj Hrvatskoj.

„Građani u Bosni i Hercegovini još uvijek tragaju za 1.200 nestalih u genocidu u Srebrenici“, rekla je Benčić, dodajući da se uglavnom radilo o starijim maloljetnicima, od koji su neki u vrijeme nestanka bili petnaestogodišnjaci ili šesnaestogodišnjaci.

Šta će HDZ reći onima koji traže nestale u genocidu?

„Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasalo se o zaključku koji je predložio Klub srpskog naroda u kojem su tražili da oni koji su kreirali odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici istu i ponište. Osim političkih predstavnika Srba za ovu odluku su glasali i HDZ-ovi delegati u Domu naroda, imenom i prezimenom: Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara. Sramotno da su još jednom predstavnici HDZ-a u Bosni i Hercegovini digli ruku protiv zabrane negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, sramotno je da su to isti napravili u travnju ove godine kada su glasali protiv izmjena kaznenog zakona kojim bi se zabranilo negiranje genocida“, rekla je Benčić, uz pitanje „što će HDZ govoriti onima koji traže nestale u genocidu u Srebrenici?“

„Da to nije bio genocid? Hoćete i to reći? Hoće li im to poručiti Dragan Čović“, pitala je Benčić. „Na čiju se stranu svrstava HDZ i njihov veliki predstavnik u Bosni i Hercegovini […]“

„Kako nas nije sram i pred nama samim ali i međunarodno, biti protiv onoga što je civilizacijska činjenica, i kako možemo ne samo ne osuditi, nego još stajete na stranu onih koji negiraju genocid […] Istovremeno ćete u ovom Saboru usvajati konvencije o nestalim i naglašavati da je to osobito za nas bitno, jer imamo to iskustvo“, rekla je Benčić.

Premda se odluka visokog predstavnika – tumača Daytonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine – odnosi na zabranu negiranja zločina i veličanje zločinaca na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, njoj se opetovano protive političari iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, za koje status heroja još uvijek uživaju i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, nekadašnji vojni i politički čelnik tog entiteta, obojica osuđeni za genocid u Srebrenici i druge zločine.

(AJB/Agencije)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Tri uslova koje Srbija treba da ispuni da bi je Evropska unija skinula sa “crvene” liste za putovanja

Published

on

By

VELIČINA TEKSTAAaAa

Samo nekoliko dana nakon što je EU donela preporuke koje imaju za cilj da od 2022. godine olakšaju putovanja građanima što Unije, što onima iz trećih zemalja, zabeležen je prvi slučaj omikron soja u Belgiji.

Naime, Evropska komisija ažurirala je preporuke za neesencijalna putovanja u EU iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, a predloženo je da države članice prioritet daju vakcinisnim putnicima, izdata je i preporuka da se važenje potvrda o vakcinaciji sa dve doze produži na devet meseci, kao i da se prihvate hitno odobrena cepiva od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), među kojima je i Sinofarm.

U periodu od 1. marta, Komisija predlaže da se izmene neka ograničenja za uključivanje zemalja na listu, tako što će se sa trenutnih 74 prag novozaraženih povećati na 100 na 100.000 stanovnika, a nedeljne stope testiranja sa 500 na 600 ljudi.

Omikron pomrsio konce

Međutim, zbog pojave omikron soja u više evropskih zemalja, EU je odlučila da privremeno obustavi vazdušni saobraćaj iz sedam država Južne Afrike – Bocvane, Svazilenda, Lesota, Mozambika, Namibije, Južnoafričke Republike i Zimbabvea.

Kako je saopšteno na Tviteru, zdravstveni stručnjaci svih 27 država EU “složili se oko potrebe da se hitno pauzira i uvede privremena restrikcija na sva putovanja u EU iz Južne Afrike”.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će letovi morati da budu obustavljeni “dok ne budemo imali jasno razumevanje opasnosti koju predstavlja nova varijanta, a putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina”.

Sve to može podstaći indvidualne članice da ne prihvate preporuke Evropske unije, objavljene samo par dana pre prvog slučaja, te još više pooštre uslove ulaska. Za sada se uslovi za građane Srbije nisu menjali od strane većine zemalja, ali to zavisi od toga kako se omikron soj bude ponašao.

euronews

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Saveti nacionalnih manjina osudili medijsko širenje govora mržnje

“Više od milion građana Srbije su pripadnici manjinskih naroda”

Published

on

By

Koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina osudila je danas medijske nastupe koji za posledicu imaju promovisanje govora mržnje, posebno kada se radi o pokušaju širenja rasne, verske ili nacionalne netrpeljivosti.

„Smatramo da je način iznošenja ličnog stava (reditelja) Dragoslava Bokana na televiziji Pink ne samo nedopustiv, već i za svaku osudu i javnu prozivku, uzimajući u obzir izrazitu multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost države Srbije, na čijoj teritoriji živi i radi blizu trideset nacionalnih zajednica nacionalnih manjina, koji čine preko milion građana ove zemlje“, navodi se.

U saopštenju se izražava očekivanje da reakcije nadležnih institucija neće izostati, kako se takvi ispadi više ne bi ponovili.

(Beta, ilustracija: Pixabay)

izvor: https://www.autonomija.info/saveti-nacionalnih-manjina-osudili-medijsko-sirenje-govora-mrznje.html

Continue Reading

Trending